Apple i Google imaju rješenje za AirTag da ga “zločesti dečki” ne iskoriste

Datum objave 04.05.2023 - Sanja Ledinek

Apple i Google imaju rješenje za AirTag da ga “zločesti dečki” ne iskoriste

Apple i Google imaju rješenje za AirTag da ga "zločesti dečki" ne iskoriste

Apple i Google imaju rješenje za AirTag

Apple je u travnju 2021. pokrenuo AirTag sa svrhom pomoći u praćenju izgubljenih predmeta putem komunikacijskih mreža, međutim, sve je više informacija da se koristi u loše svrhe, kao što je praćenje drugih. Iako su Apple i Google predložili odgovarajuće metode regulacije, one se još uvijek mogu zlouporabiti.  Stoga su odlučili surađivati i predložili novi standard kako bi se to izbjeglo.

Uključili su i proizvođače Bluetooth uređaja (Samsung, Eufy, Anker, Pebble…) za implementaciju značajke “nezakonitog otkrivanje i upozoravanje na praćenja”. Naravno, svi su spremni ponuditi podršku ovom potezu.

PROČITAJTE JOŠ

Apple AirTag službeno objavljen – više se ne trebamo bojati izgubljenih stvari

Android uvodi značajku detekcije Bluetooth Tracker

Apple i Google su također predali nacrt specifikacija Internet Engineering Task Force (IETF), organizaciji koja postavlja standarde. U sljedeća tri mjeseca će dokumenti biti pregledani, dostupni javnosti na uvid javnosti kako bi se konačnici specifikacije prihvatile kao standard. Uz to će do  kraja ove godine zajednički razviti softverske verzije za iOS i Android platforme te proizvode s potrebnim značajkama i parametrima.

Više... Vaš Komentar Top
Službena izjava Qualcomma u vezi s nedavnim člankom tvrtke NitroKey o privatnosti podataka

Datum objave 03.05.2023

Službena izjava Qualcomma u vezi s nedavnim člankom tvrtke NitroKey o privatnosti podataka

Qualcomm ostaje vjeran

Povodom naše jučerašnje objave vijesti koja je pristigla iz NitroKeya o mogućem Qualcommovom prikupljanju i slanju podataka bez korisničkog znanja, danas su nam se javili iz Qualcomma s demantijem:

Članak je prepun netočnosti i čini se da je motiviran željom autora da proda svoj proizvod. Qualcomm prikuplja osobne podatke samo kada je to dopušteno primjenjivim zakonom. Kao što je otkriveno u našim javno dostupnim pravilima o privatnosti, relevantne Qualcommove tehnologije koriste neosobne, anonimizirane, tehničke podatke kako bi omogućile proizvođačima uređaja da svojim klijentima pruže aplikacije i usluge temeljene na lokaciji koje krajnji korisnici očekuju od današnjih pametnih telefona.” – izjavio je glasnogovornik Qualcomma.

Više... Vaš Komentar Top
Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.46]

Datum objave 02.05.2023

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.46]

Kratke vijesti - PCE tjedni izbor _naslovnica

Ovaj tjedan odabrali smo za vas vijesti iz  IT sigurnosti, AI, poslovanja, Microsfta, Nokie  itd.

I Qualcommovi čipovi prikupljaju i prenose korisničke podatke bez našeg znanja

I Qualcommovi čipovi prikupljaju i prenose korisničke podatke bez našeg znanja

Njemačka sigurnosna tvrtka Nitrokey nedavno je objavila post na blogu, navodeći da je pronašla nedokumentiranu funkciju u Qualcomm Snapdragonu koja prikuplja neke podatke mobilnog telefona i šalje ih izravno na Qualcomm poslužitelje bez sudjelovanja Android sustava.

Nitrokey je na mobitel Sony Xperia XA2 opremljen Qualcomm Snapdragon 630 čipom instalirao verziju Androida bez Google servisa i bez umetnute SIM kartice, a spajanje na internet pokrenuli su putem WLAN-a. Potom su aktivirali svoj alat Wireshark za hvatanje paketa i utvrdili da se podaci poput identifikatora pametnog telefona, naziv i serijski broj čipseta, verzija softvera, marka i model uređaja, popis programa na uređaju, IP adresa itd., prenose na server izatcloud.net, koji pripada Qualcommu. Uz sve to šalju se preko nesigurnog HTTP protokola bez ikakve dodatne enkripcije te su kao takvi dostupni i čitljivi svima, što se odnosi i na treću stranu.

O tome su obavijestili Qualcomm, koji je odgovorio da je prijenos podataka u skladu s politikom privatnosti usluge XTRA i prilagođenog AMSS firmwarea. Detaljnom izvješću može se pristupiti na:  Smartphones With Popular Qualcomm Chip Secretly Share Private Information With US Chip-Maker

MediaTek i Inmarsat surađuju kako bi poboljšali konkurentnost tržišta satelitskih komunikacija

MediaTek i Inmarsat surađuju kako bi poboljšali konkurentnost tržišta satelitskih komunikacija

MediaTek surađuje s Inmarsatom iz Ujedinjenog Kraljevstva kako bi koristio L-pojasnu skupinu Elera satelita za pružanje komunikacijskih usluga izravno na uređaj (D2D).

Odlučnost MediaTeka da uspostavi kooperativni odnos s Inmarsatom znači da će se dalje natjecati s Qualcomm i u isto vrijeme poboljša svoju konkurentsku prednost na trenutnom tržištu satelitskih komunikacija. Podsjetimo, Qualcomm je objavio da je sa svojim mrežnim komunikacijskim čipom Snapdragon X70, u kombinaciji s tvrtkom za satelitsku komunikaciju Iridium i Garminovom satelitskom uslugom inReach , pokrenuo satelitsko rješenje za hitne pozive pod nazivom Snapdragon Satellite , čime je konstruirao potpuniju dvosmjernu komunikaciju servis.

Microsoft koristi klimatski status za hakerske aktivnosti

Microsoft  koristi klimatski status za hakerske aktivnosti

Microsoft je najavio da će koristiti klimatski status kao naziv za buduće hakerske aktivnosti. Među njima, hakerske aktivnosti koje se još uvijek prate i još nisu posebno klasificirane zvat će se “Oluja”. One koje podržava kineska vlada “Tajfun”, a iransko hakiranje, “Pješčana oluja”.

Također nazivi vremenskih uvjeta “kiša”, “susnježica”, “mećava”, “tuča”, “prašina” , odnosit će se na hakerske aktivnosti koje potječu iz Libanona, Sjeverne Koreje, Rusije, Južne Koreje, Turske i Vijetnama.

Što se tiče situacije napadačkog ponašanja kao podjela, ona uključuje Tsunami, Flood (poplavu) itd., koji redom opisuju hakerska ponašanja usmjerena na ekonomiju, privatnu domenu i kognitivni rat. Iako Microsoft vjeruje da će nova metoda imenovanja pomoći da se brzo shvati odakle su nastala određena hakerska ponašanja i svrha napada, također postoje mišljenja da će se ova metoda imenovanja zamijeniti s metodama imenovanja drugih tvrtki za informacijsku sigurnost, što će lako uzrokovati poteškoće u kognitivnom razumijevanju.

Kraj mita o rastu streaminga Netflixa

Rezultati Netflixa pokazuju da posao sa streamingom medija doista nije tako dobar kao prije. Iz financijskog izvješće za prvi kvartal fiskalne 2023. godine, podaci pokazuju rast prihoda 3,7 postotna boda na godišnjoj razini, a neto dobit pad 18 postotna boda u odnosu na prethodnu godinu. Osim nižih prihoda od očekivanih i oštrog pada dobiti na godišnjoj razini, broj korisnika u Sjevernoj Americi, Netflixovom baznom kampu, je u negativnom rastu broja korisnika što je definitivno crvena zastavica.

Robusni Nokia XR21 telefon pred lansiranjem

Robusni Nokia XR21 telefon pred lansiranjem

Nokia XR21 ime je novog robusnog telefona tvrtke. Neće biti pametni telefon visoke klase, što niti ne očekujemo od HMD Globala fokusiranog na proizvodnju uređaja srednje klase i niskobudžetne modele. Evo njegovih specifikacija.

Dizajn plastičnog kućišta mase 235 grama je malo modificiran u odnosu na prethodnika. Očekuje se da će podržavati IP68 otpornost na prašinu i vodu i MIL-STD-810H certifikat. Zaslon je LCD od 6,49-inčna full HD rezolucije i brzine osvježavanja 120 Hz. Zaštićen je Gorilla Glass Victus staklom. Kao i kod većine mobitela, tipka za paljenje/prepoznavanje otiska prsta i tipke za glasnoću nalaze se na desnoj strani, dok će druga strana imati programabilne tipke.

USB Type-C priključak 2.0 verzije nalaze se na dnu, gdje su audio priključak za slušalice i dva utora za SIM karticu (+eSIM podrška). Na stražnjoj strani ​​dvije su kamere. Glavna od 64 megapiksela (otvor blende f/1.79) i dodatna od 8 megapiksela. Na prednjoj je strani kamera od 16 megapiksela.

Srce je Snapdragon 695 mobilna platforma s 6 GB RAM-a i 128 GB interne flash memorije. Baterija kapaciteta 4.800 mAh, podržava žičano punjenje od 33 W. Android 12 je predinstaliran na uređaju. Nokia će osigurati ažuriranja OS-a do svibnja 2026., a sigurnosna ažuriranja do svibnja 2027.  Šuška se o cijeni oko 500 dolara. Tu informaciju uzmite s rezervom.

WinFuture je podijelio gomilu službenih rendera telefona u crnoj i zelenoj boji.

PROČITAJTE JOŠ

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.45]

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.44]

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.43]

MediaTek Dimensity 9200+ dobiva službeni datum predstavljanja

MediaTek Dimensity 9200+ dobiva službeni datum predstavljanja

Tajvanski proizvođač poluvodiča predstavit će Dimensity 9200+ čipset 10. svibnja. Službena objava nije otkrila ništa o novom čipsetu. Međutim, Dimensity 9200+ trebao bi biti iterativna nadogradnja u odnosu na Dimensity 9200 lansiran u studenom prošle godine. Vjerojatno ova “plus” verzija donosi manje povećanje frekvencije jezgri CPU – a za oko pet posto na 3,2 GHz i GPU-u.

Sve ostalo neće se promijeniti. Bit će proizveden na TSMC-ovom 4nm procesnom čvoru i podržavat će LPDDR5X RAM, UFS 4.0, tri kamere, Sub-6GHz i mmWave 5G, Wi-Fi 7, HyperEngine 6.0, APU 690 i MiroVision 890.  ASUS i Vivo mogli bi biti prvi koji će usvojiti novu platformu za svoje mobitele.

Američki patentni ured odbio zahtjev OpenAI-ja za ubrzanu registraciju žiga “GPT”

Otkako je OpenAI lansirao u javnost ChatGPT (Generative Pretrained Transformer), u studenom prošle godine, privukao je pozornost mnogih špekulanata i konkurenata među kojima je Elon Musk s chat robot nazvan “TruthGPT” kojeg će distribuirati.

Zato je OpenAI podnio zahtjev Američkom uredu za patente i žigove (USPTO) nadajući se da će što prije dobiti ekskluzivno pravo korištenja kratice. Međutim, OpenAI-jev ubrzani zahtjev nije odobren od strane USPTO-a, a prošlog je tjedna agencija konačno i službeno odbila zahtjev.

Velika Britanija odbila Microsoftovu akviziciju Activision Blizzarda

Velika Britanija odbila Microsoftovu akviziciju Activision Blizzarda

Microsoft je jako je razočaran. Britanski regulator CMA zauzeo je jasan stav protiv akvizicije Activision Blizzarda. Glavni razlog je pružanje okruženja u kojem se sve tvrtke za igre u oblaku mogu učinkovito natjecati, rasti i inovirati, što u slučaju akvizicije bi bilo onemogućeno.
Također premijer Ujedinjenog Kraljevstva Rishi Sunak, podržava odluku CMA neovisnog tijela i izjavljuje da britanska vlada planira dalje nastaviti raditi s Microsoftom.

S druge strane, Brad Smith, predsjednika diva iz Redmonda, u svojoj izjavi osim naglašava da će se žaliti, smatra da britanska antimonopolska odluka potkopava povjerenje Microsofta u Ujedinjenom Kraljevstvu u pogledu mogućnosti razvoja tehnološkog poslovanja. Ovo bi mogla ujedno biti i poruka: Europska unija je privlačnije mjesto za pokretanje posla od Ujedinjenog Kraljevstva.”

Pitate li se tko je stao na stranu Microsofta, odmah ćemo odgovoriti.  Neočekivano NVIDIA GeForce NOW, jedan od servisa za igranje u oblaku, prvi je stao u zaštitu Microsofta. Smatraju da će akvizicija pomoći u donošenju više igara u oblaku, što je pozitivno. Naknadno je Boosteroid, još jedan servis za igre u oblaku, također rekao da je na strani Microsofta i da ne podržava odluku CMA-a.

Više... Vaš Komentar Top
ChatGPT vratio se u Italiji nakon privremene zabrane

Datum objave 02.05.2023

ChatGPT vratio se u Italiji nakon privremene zabrane

ChatGPT vratio se u Italiji nakon privremene zabrane

Gotovo mjesec dana nakon što je talijansko nadzorno tijelo za podatke naredilo isključivanje ChatGPT tehnologije američke tvrtke OpenAI, vrćen je pristup.

Podsjetimo, 31. ožujka je Agencija za zaštitu podataka talijanske vlade (Garante) naredila je ChatGPT-u da se isključi s mreže i obustavi obradu podataka talijanskih korisnika. Nakon toga, odjel je 12. travnja iznio niz zahtjeva za ispravljanje, uključujući mjere dodavanje informacija na web stranicu o tome kako tvrtka prikuplja i koristi osobne podatke za obuku algoritama i mogućnost pružanja korisnicima da onemoguće modele obuke osobnih podataka. U konačnici OpenAI je to učinio.

PROČITAJTE JOŠ

Za ChatGPT sada više nije lako vrijeme

Europol zabrinut zbog moguće zlouporabe ChatGPT-a

ChatGPT i pitanje autorskih prava AI-a sve više zabrinjava

ChatGPT vratio se u Italiji nakon privremene zabrane_1

Prema glasnogovorniku OpenAI-ja, što se tiče optužbi talijanske vlade da nisu uspjeli provjeriti da dob korisnika mora biti najmanje 13 godina, tvrtka je također izjavila da će pokrenuti novi alat za autentifikaciju korisnika u Italiji za provjeru dobi prilikom registracije. Međutim, prema talijanskim korisnicima, prilikom ponovne prijave, ChatGPT traži potvrdu od korisnika da dob ispunjava uvjete (starije od 18 godina ili starije od 13 godina uz suglasnost njihovih skrbnika).

Uz sve to također su poveznice na niz informacija kao što su pravila o privatnosti i kako kontaktirati službenike za zaštitu podataka ovlaštene prema GDPR-u.  Talijanska uprava za zaštitu podataka u izjavi je pozdravila mjere koje je proveo OpenAI, ali su dodali da će “držati na oku” ChatGPT i provoditi operacije utvrđivanja činjenica protiv OpenAI-ja pod pokroviteljstvom posebne radne skupine koju je postavila Europska komisija za zaštitu podataka.

Iako je rješenje ovog previranja uvelike ublažilo regulatorni pritisak na OpenAI, više regulatornih zahtjeva za industriju umjetne inteligencije već je na putu.

Više... Vaš Komentar Top
vivo X Flip – spoj stila i performansi

Datum objave 02.05.2023

vivo X Flip - spoj stila i performansi

vivo X Flip - spoj stila i performansi (1)

Uz X Fold2, vivo je lansirao X Flip okomitog konkavnog preklopnog dizajna.

Mali i preklopni vivo X Flip s AF premazom za kućište, što znači da na uređaju skoro uopće ne ostaju otisci prsta, dolazi u tri boje: dijamantno ljubičastoj s veganskom kožom, zlatnoj i crnoj.

Srednji okvir je od aluminijske legure zrakoplovne gradacije. Mobitel je nakon rasklapanja debljine oko 7,75 milimetara dok presavijen dimenzija 75 x 86 milimetara. Mase je 198 grama. Bočna strana je opremljena tipkom za prepoznavanje otiska prsta.

Vanjski mali zaslon je 3-inčni rezolucije 682 x 422 piksela s Corning GG7 staklom. Podržava brzinu osvježavanja od 60 Hz. Može prikazati informacije iz raznih aplikacija ili obavijesti. Na gornjoj polovici iznad zaslona je prednja kamera od 32 MP ( f/2.4 ) s 1080p/30fps video snimanjem.

Unutarnji zaslon je AMOLED od 6,74 inča koji prikazuje 2.520 x 1.080 piksela uz brzinu osvježavanja od 120 Hz. Ima pokrivenost 100 % P3 spektra i PWM visokofrekventno (1920 Hz) zatamnjenje. Zaštićen je SCHOTT UTG staklom.

vivo X Flip - spoj stila i performansi (5)

vivo X Flip  šarka

Sklopiva šarka zrakoplovne kvalitete je bez vidljivog razmaka i izbočine okvira samo 3,15 milimetara (s vanjske strane).

Podržava otvaranje u više kutova i 500 000 ciklusa otvaranja i zatvaranja za što nosi Rheinland certifikat čvrstoće i izdržljivosti. Vrijedno je spomenuti da za razliku od mobilnih telefona s velikim sklopivim zaslonom koji se preklapaju lijevo i desno, vivo X Flip prihvaća preklapanje gore i dolje.

 Snapdragon 8+

Hardverska osnova je prva generacija Snapdragon 8+ mobilne platforme s 12 GB radne memorije i interne podatkovne 256 GB ili 512 GB.

vivo X Flip koristi bateriju 4.400 mAh visoke gustoće od 4,5 V s 44 W žičnim punjenjem. IC za punjenje na hardverskoj razini može pratiti struju baterije u stvarnom vremenu i ograničiti unutar očekivane vrijednosti. Faktor sigurnosti veći je od onoga kod softverskog rješenja. Osim toga, kada je preostala snaga mobilnog telefona 10 posto, vanjski zaslon može doseći vrijeme čekanja od 10,28 sati, što je vrlo korisno u slučaju nužde.

PROČITAJTE JOŠ

vivo X Fold2 – svestran, lagan sklopivi telefon i opasan konkurent Samsung Z Foldu 4

vivo X80 Pro recenzija

Vivo X80 Lite recenzija

vivo X Flip kamere

Glavna kamera je 50 megapikselnog IMX866 senzora s optičkim formatom od 1/1,49 inča, otvorom blende od f/1,75 i OIS-om. i Nadopunjuje je ultraširokokutna od 12 MP i f/2,2 otvora optike. Vrijedno je spomenuti da su sve kamere nastale u suradnji sa Zeissom.

Kamere nude DV značajku za snimanje visokokvalitetnih video zapisa nalik filmskim i vlogova, čak i u svakodnevnim situacijama kada se koristi u horizontalnom položaju. S funkcijom hover time-lapse, korisnici mogu snimiti scene u prometu i zvjezdano nebo samo jednim klikom, bez potrebe za korištenjem stativa.

Osim toga, tu je i jedinstveni sistem ogledala za šminkanje podržan Aura Light funkcijom, koji može inteligentno prepoznati lica i prikazati stvarni izgled našminkanog lica na ekranu. Ova funkcija omogućava korisnicima eksperimentiranje s različitim stilovima šminke i primjenu mnogobrojnih efekata pri fotografiranju.

vivo X Flip cijena

Vivo X Flip ima početnu cijenu od 795 eura. Dostupnost u Europi nije nam poznata, ali mogao bi stići na police u ljetnim mjesecima.

Više... Vaš Komentar Top
AMD Ryzen Z1 serija procesora dizajnirana za nove formate računala

Datum objave 02.05.2023

AMD Ryzen Z1 serija procesora dizajnirana za nove formate računala

AMD Ryzen Z1 serija procesora dizajnirana za nove formate računala (1)

AMD je sada službeno izdao Ryzen Z1 seriju procesora za ručna računala s Windows 11 i drugim operativnim sustavima.

Serija Ryzen Z1 ima dva modela: Ryzen Z1 Extreme i Ryzen Z1. Oba koriste CPU arhitekture Zen 4 i GPU RDNA 3 kako bi igrači imali dovoljno snage za igranje modernih igara pri visokoj brzini kadrova. AMD također ima paket softverskih značajki koje mogu povećati performanse s većim brojem sličica u sekundi i bržim odzivom, dok štede energiju za dulje trajanje baterije.

AMD Ryzen Z1 serija procesora dizajnirana za nove formate računala (2) AMD Ryzen Z1 serija procesora dizajnirana za nove formate računala (3)

Ryzen Z1 dizajniran je sa 6 jezgri i 12 niti, četiri RDNA 3 grafičke računalne jedinice i 22 MB predmemorije, dok Z1 Extreme ima osam jezgri, 16 niti, 12 RDNA 3 računalnih jedinica i 24 MB predmemorije.

AMD Ryzen Z1 serija procesora dizajnirana za nove formate računala (4) AMD Ryzen Z1 serija procesora dizajnirana za nove formate računala (5)

PROČITAJTE JOŠ

AMD Ryzen 7 7800X3D recenzija

AMD Ryzen 9 7950X3D recenzija

AMD Ryzen 9 7900X & Ryzen 5 7600X recenzija

AMD Ryzen Z1 serija procesora dizajnirana za nove formate računala (6)

Maksimalni kapacitet obrade s pomičnim zarezom je za Z1 Extreme do 8,6 TFLOPS grafičkih performansi, dok za standardni Z1 do 2,8 TFLOPS-a. Usporedbe radi, PlayStation 5 ima 10,3 TFLOPS-a. Kod oba modela TDP je podesiv od 15 W do 30 W. Podržavaju najnoviju LPDDR5 i LPDDR5X memoriju, koja može pružiti veću propusnost i nisku latenciju za bolju izvedbu igre.

Čipseti donose AMD Radeon Super Resolution upscaling, Radeon Chill, Radeon Image Sharpening i AMD Link. Nude Wi-Fi 6E za bežično povezivanje.

Detaljna specifikacija za Z1 Extremestandardni Z1 – web stranica AMD-a

Više... Vaš Komentar Top
Acer predstavio niz novih uređaja

Datum objave 02.05.2023

Acer predstavio niz novih uređaja

Acer-TravelMate-P6-14

Osim gaming opreme, kao što smo izvijestili prošli tjedan, Acer je na globalnoj press konferenciji objavio i niz noih uređaja koji uključuju novu TravelMate liniju prijenosnika prilagođenu novim hibridni radnim snagama.

Predstavljeni su premium prijenosnik TravelMate P6 14 kojeg krasi 2.8K OLED ekran, zatim, TravelMate P14 14 koji ima ekran rezolucije 2.2K, kao i TravelMate P4 Spin 14 oba opremljena s RTX 2050 grafičkim karticama.

U value segmentu tu je TravelMate P2 kod kojeg kupac može birati između 14 i 16-inčnih 16:10 WUGXA ekrana, do 64 GB radne memorije i WiFi 6E, te 4G LTE vezama. Svi novi TravelMate prijenosnici su opremljeni s Dust Defender tehnologijom za dugotrajno visokke performanse, imaju TCO certifikate, kao i EPEAT.

acer-laptop-swift-x-16

Lansirali su i novu Swift X 16 prijenosnik opremljen s AMD Ryzen 7040 procesorima i Nvidia GeForce RTX 40 serijom grafičkih kartica. Prijenosnik ima 3.2K 120 Hz OLED ekran, a najjači procesor koji se ugrađuje u njega je Ryzen 9 7940H, te grafička kartica RTX 4050. Ima potpuno novo aluminijsko tijelo, podršku za WiFi 6E, a dolazi i s 1080p kamerom.

Acer je najavio i kako donosi Redfall igru razvojnog studija Bethesda Softworks na sve Predator igraće prijenosnike opremljene s Windows 11 operativnim sustavom. Igra će kupcima biti dostupna od danas 2.5.

ebii-03

Također su najavili i ulazak u E-bike tržište s AI-pokretanim ebii-em koji je dizajniran specijano za gradska okruženja. ebii je opremljen s 250/350W motorima s 48 V CAN bus-om i 40 Nm okretnog momenta koji mu omogućavaju bruinu kretanja do 25 km/h. Baterija je vrlo izdržljiva, a proizvođač navodi do 110 kilometara dosega i punjenje do 100% za samo 2,5 sata. Ujedno, baterija je izmijenjiva. Početak prodaje se očekuje u rujnu po početnoj cijeni od 1.999 €.

Više... Vaš Komentar Top
Apple otporan na krize –  prodaja iPhonea dalje nastavlja rasti

Datum objave 02.05.2023

Apple otporan na krize - prodaja iPhonea dalje nastavlja rasti

Apple otporan   na  krize  -  dalje  nastavlja rasti

Uspješna prodaja Samsunga s Galaxy S23, nije sporna, te i dalje dominiraju globalnim tržištem pametnih telefona s 22 posto tržišnog udjela. Ali Apple koji ih slijedi u stop s 21 posto tržišnog udjela, nastavlja rasti u svijetu pametnih telefona usprkos prodaji znatno nižoj od predviđanja. Na to ukazuju najnoviji podaci u kojima pet uzastopnih tromjesečja Samsung, Xiaomi, Oppo, Vivo itd., gube tržišni udio, dok Apple raste.

Prema posljednjim objavljenim statističkim podacima, Apple je porastao za 3 postotna boda, dok je Samsung nazadovao za 18 postotnih bodova. Očito Apple zna što radi i kakav status njegovi proizvodi nude korisnicima. Čak i u ovim gospodarski kriznim vremenima, postoje oni spremni platiti bilo koju cijenu koju Apple želi.

Više... Vaš Komentar Top
Zbogom 40 godina marke Microsoft za periferiju

Datum objave 02.05.2023

Zbogom 40 godina marke Microsoft za periferiju

Zbogom 40 godina marke Microsoft za periferiju

Microsoft je potvrdio da ubuduće više neće lansirati dodatke za računala poput miševa, tipkovnica i video kamera pod robnom markom Microsoft. Nastavit će ih s lansirati pod robnom markom Surface.

Vrijedno je spomenuti da je računalni pribor marke Microsoft nekoć bio vodeći na globalnom tržištu, od lansiranja prvog miš još 1983. godine. Od tada Microsoft nastavlja razvijati i proizvoditi razne inovativne dodatke, poput ergonomske tipkovnice, bežičnog miš, kamera visoke razlučivosti i tako dalje.

PROČITAJTE JOŠ

Microsoft Teams u EU više neće biti obvezni dio Office paketa

Microsoft predstavlja Outlook Lite za Android

Detalji o Microsoftovoj Xbox Keystone igraćoj konzoli

Ali nakon što je Microsoft 2012. godine prateći trendove, pokrenuo  robnu marku Surface, serije su uključivale istoimene miševe, tipkovnice, digitalne olovke i tako dalje, a potražnja korisnika za računalnim priborom pod osnovnim brendom postupno je izgubila svoje prednosti i atraktivnost. Međutim, još uvijek nije jasno hoće li  Microsoft nastaviti s lansiranjem dodatne opreme pod robnom markom Surface i po pristupačnoj cijeni ili ostaju pri relativno visokim cijenama.

Više... Vaš Komentar Top
EU predlaže nova pravila o autorskim pravima za AI

Datum objave 02.05.2023

EU predlaže nova pravila o autorskim pravima za AI

EU predlaže nova pravila o autorskim pravima za AI

EU je brzo uvela AI regulatorni okvir čija je srž zaštita autorskih prava.

S izradom Zakona o umjetnoj inteligenciji, Europska komisija započela je gotovo prije dvije godine kako bi regulirala tehnologiju u nastajanju. Članovi Europskog parlamenta postigli su okvirni politički dogovor o prijedlogu Zakona o umjetnoj inteligenciji, složili su se da može prijeći u sljedeću fazu u kojoj će zastupnici i države članice iznijeti konačne detalje nacrta. Očekuje se ključno glasovanje odbora 11. svibnja i plenarno glasovanje sredinom lipnja. Ako bude usvojen, bit će prvi sveobuhvatni zakon o umjetnoj inteligenciji na svijetu.

Što donosi prijedlog Zakona o umjetnoj inteligenciji?

Tvrtke koje implementiraju alate umjetne inteligencije, kao što je ChatGPT, morat će objaviti sve materijale (knjige, fotografije, video zapise itd.) zaštićene autorskim pravima korišteni za razvoj modela sustava. Također prije treniranja modela tvrtke moraju tražiti dopuštenje od nositelja prava.

Kontroverze oko kršenja autorskih prava okružuju tvrtke za umjetnu inteligenciju posljednjih mjeseci: Getty Images tužio je tvrtku Stable Diffusion zbog korištenja fotografija zaštićenih autorskim pravima za treniranje svojih sustava. OpenAI se također suočio s kritikama jer je odbio podijeliti detalje skupova podataka korištenih za obuku svog softvera.

EU predlaže nova pravila o autorskim pravima za AI_1

Osim toga, alati umjetne inteligencije trebali bi se klasificirali prema percipiranom riziku od minimalnog do ograničenog, visokog i neprihvatljivog.

EU također planira dodati neke odredbe, uključujući zahtjev da programeri korisnicima pruže dostatne mjere zaštite pri dizajniranju modela AI kako bi se spriječilo da chatbotovi generiraju sadržaj koji širi dezinformacije ili diskriminirajući jezik te krši zakone EU.

Iako su zakonodavne procedure EU često dugotrajne, one su uvijek bile pioniri u kontroli tehnoloških tvrtki i odgovoru na tehnološke promjene, a zakone koje su uveli često slijede druge zemlje i imaju širi globalni utjecaj.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 1 sat

VPN

Objavljeno prije 2 sata

Iskon

Objavljeno prije 3 sata

Svaštara

Objavljeno prije 3 sata

P: Razne PC i serverske komponente, Laptope, Dijelove za laptope...

Objavljeno prije 3 sata

A1 Xplore TV aplikacija - MAXtv (samostalni)

Novosti

Sony Xperia 10 VI - srednja klasa za ljubitelje malih zaslona

Novi Sony pametni telefon srednje klase Xperia 10 VI dolazi na tržište u lipnju po cijeni od 399 eura  u crnoj, bijeloj i svijetloplavoj boji. Ovaj lagani uređaj, težine samo 164 grama, nudi elegantan dizajn s stražnjim poklopcem od recikli... Pročitaj više

Google najavljuje Veo, Imagen 3 i Music AI Sandbox alate za stvaranje multimedije

Google je predstavio niz inovativnih alata za generiranje multimedijskog sadržaja, pokazujući svoju snagu u području umjetne inteligencije i natječući se s konkurentima poput OpenAI-a. Predstavljeni alati pokazuju Googleovu predanost inovac... Pročitaj više

Sapphire PURE AMD Radeon RX 7700 XT Frost Punk 2 Edition

SAPPHIRE je u suradnji s AMD-om i 11 bit Studios, tvrtkom koja je razvila naslove kao što su This War of Mine i seriju igara Frostpunk, razvio PURE AMD Radeon RX 7700 XT Frostpunk 2 Edition grafičku karticu. Ovo ograničeno izdanje grafičke... Pročitaj više

Xperia 1 VI - Sony napokon osluškuje mišljenja ciljanih korisnika

Xperia 1 VI najnoviji je model u stopama Xperia 1 V, a kao što možete vidjeti iz rimskih brojeva na kraju riječi, to je šesta generacija serije 1. Ova serija Sony modela namijenjena je za one koji žele najnovije značajke i visoke specifikac... Pročitaj više

Google I/O 2024: LearnLM, Gemini 1.5 Flash, Gemini 1.5 Pro, Ask Photos, Gemma 2

Od 14. do 15. svibnja Google je održao konferenciju za razvojne programere "Google I/O" u Mountain Viewu u Kaliforniji, SAD.  Ove godine predstavljeno je više nego ikada noviteta, a ovo su neki od njih... LearnLM - poboljšano učenje uz pomo... Pročitaj više

Sve novosti