Apple kaska u AI valu

Datum objave 24.10.2023 - Sanja Ledinek

Apple kaska u AI valu

Apple kaska u AI valu

Apple kaska u novom AI valu

Ove godine mnogi žure iskoristiti generativni val umjetne inteligencije kako bi privukli pozornost potrošača i investitora.

Kao tehnološki div, u tom pogledu Apple nije nimalo glasan. Izgleda da je bio zatečen ovim promjenama i da kontinuirano razvija AI tehnologiju od kraja prošle godine. Prema Bloombergu, tek  bi iOS 18, sljedeće godine mogao imat velik broj novih AI značajki i pametnijeg glasovnog asistenta Siri. Razvijaju se na temelju jezika Ajax i Apple GPT robota za chat. Nije poznato radi li se samo o kodnim nazivima ili će pod tim imenima biti predstavljeni široj javnosti.

Osim toga, Apple planira unijeti AI u razvojne alate kao što je Xcode kako bi pomogao programerima da brzo napišu kod ili, poput Microsofta, dodati AI uredskom softveru kao što su Pages i Keynote, kako bi se stvorila funkcija automatskog generiranja slajdova. Također postoje vijesti da Apple planira pokrenuti automatski generiran popis za reprodukciju u kombinaciji s Apple Musicom.

Je li zamah rasta OpenAI-ja nezaustavljiv?

Canalis: 60 % osobnih računala bit će kompatibilno s AI funkcijama 2027.

Pixel 8 i Pixel 8 Pro – AI sve više u središtu korisničkog iskustva

Nema sumnje, s obzirom na privatnost, Apple će sigurno ugraditi i neke AI funkcije u sam uređaj kako bi osigurao da privatnost ne iscuri. Ako je potrebna veća računalna snaga, oslanjat će se na poslužitelje u oblaku.

John Giannandrea i Craig Federighi su voditelji AI projekta, uz podršku Eddyja Cuea iz odjela za internetske usluge i softver. Apple je navodno je već izdvojio oko milijardu dolara za inicijativu.

Više... Vaš Komentar Top
Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.70]

Datum objave 23.10.2023

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.70]

Kratke vijesti - PCE tjedni izbor _naslovnica

Što se prošli tjedan zbivalo u IT svijetu donosimo u novom  70. članku…..

Prijava na WhatsApp postaje lakša

Prijava na WhatsApp postaje lakša

Prije nekoliko dana, Google je postavio pristupni ključ (Passkeys) kao zadanu opciju za korisnike Androida na putu uspostavljanja svijeta bez lozinki. Također je WhatsApp sada službeno počeo podržavati pristupni ključ.

Ova će opcija zahtijevati načine biometrijske provjere autentičnosti vašeg telefona (poput otključavanja otiskom prsta i licem) i potom pružiti kriptografski ključ za laku prijavu. Nema potrebe za čekanje OTP-ova i dvofaktorske autentifikacije. A ako često zaboravljate složene kombinacije lozinki, prava je jednostavna i brza stvar. Zaporke će biti pohranjene u Google Password Manageru tako da je prijava s drugog uređaja također moguća. Za neupućene, Google je prošle godine predstavio pristupne lozinke koje je izradilo FIDO savez, a Apple i Microsoft su također članovi. Naravno, bit će potrebno vrijeme dok svi u potpunosti usvoje postavku bez lozinke.

Nema informacija o tome kada će WhatsApp za iOS dobiti šifre, a za korisnike Androida bi se pristupni ključ trebao početi uvoditi u nadolazećim tjednima.

AMD izdaje Radeon RX 6750 GRE seriju grafičkih kartica

AMD-Radeon-RX-6750-GRE

AMD je službeno objavio grafičku karticu Radeon RX 6750 GRE, namijenjenu jeftinijem igranju na rezoluciji od 1440p. Čip jasno koristi staru RDNA 2 arhitekturu, ima 96 MB AMD Infinity cachea i 10 ili 12 GB video memorije. Vrijedno je napomenuti da ova grafička kartica također podržava AMD-ov nedavno objavljeni AMD FidelityFX Super Resolution 3 (FSR 3) za poboljšanja performansi u podržanim igrama. Dostupne su kod ovlaštenih AMD partnera i odabranih sistemskih integratora po preporučenoj cijeni od 289 za 12 GB verziju, te 269 USD za 10 GB.

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.69]

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.68]

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.67]

Kina ograničava izvoz grafita

Jedva da se tinta osušila na američkim dokumentima koji reguliraju nova pravila kontrole izvoza kada su kineske vlasti pripremile nove mjere. Nakon što su u ljeto ove godine vlasti u Kini donijele uredbu da izvoznici galija i germanija moraju ishodovati posebne dozvole, sada će to morati učiniti i izvoznici nekoliko vrsta grafitnih sirovina od 1. prosinca.

Tako je izvijestio Reuters, objašnjavajući da Kina reciklira više od 90 posto grafita koji se aktivno koristi u proizvodnji pogonskih baterija za električna vozila. Grafit je neophodan za proizvodnju anoda baterija. Nova ograničenja, prema kineskim dužnosnicima, trebala bi pridonijeti osiguravanju nacionalne sigurnosti Kine.

Za razliku od američkih sankcija, kineske nemaju jasan geografski fokus, ali prema statistikama najveći kupci grafita su Japan, SAD, Indija i Južna Koreja. U ovom slučaju ograničenja isporuke grafita iz Kine, mnogi proizvođači električnih vozila bit će prisiljeni tražiti skuplje alternative što bi se moglo nepovoljno odraziti na cijenu konačnog proizvoda.

SimilarWeb: promet na Twitteru pao za 14 %

x_twitter_musk_1 x_twitter_musk_3

x_twitter_musk_5 x_twitter_musk_6

SimilarWeb izvještava o statistici posjetitelja na Twitter.com nakon godinu dana otkako je Elon Musk kupio tvrtku. Otkriveno je da se broj korisnika u rujnu 2023. smanjio za 14 posto u odnosu na rujan 2022., što je nagli pad globalnog prometa tijekom prošle godine.

Ako se pad globalnog prometa gleda odvojeno po regijama, aktivnosti korisnika u Sjedinjenim Državama bilježe pad 19 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U Ujedinjenom Kraljevstvu (-11,6 posto), Francuskoj (-13,4 posto), Njemačkoj (-17,9 posto), Australiji (-17,5 posto) itd.

Što se tiče mobilnog prometa i on se smanjio na globalnoj razini. Primjerice, aktivnost korisnika s Android uređaja manji je za 14,8 posto na mjesečnoj bazi.

x_twitter_musk_7 x_twitter_musk_8

x_twitter_musk_2  x_twitter_musk_4

Čini se da je jedina pozitivna stvar Muskov Twitter profil, koji je zabilježio rast od 96 posto u odnosu na prethodnu godinu. Među razlozima je činjenica da on izaziva stalno neke drame i najavljuje razne promjene ili ponekad nespretne vezane uz značajke X platforme.

Dodamo li tome probleme vezane uz moderiranje i dezinformacije ili druge slične inicijative koje očito nisu naišle naklonost javnosti, upozorenja EU s posljedičnim špekulacijama o mogućem povlačenju platforme iz EU, napuštanje platforme od oglašivača, ovi podaci mogu predstavljati značajnu glavobolju. Ali SimilarWeb zaključuje da je prerano govoriti o početku kraja za X i da Elon Musk neće sprovesti plan pretvaranja platforme u “aplikaciju za sve”.

Treba imati na umu da Twitter nije jedini društveni medij s padom aktivnosti korisnika. Facebook je pao za 10 posto u istom razdoblju, a Instagram za 3,7 posto. Međutim, promet TikToka je porastao za više od 20 posto.

TSMC odustaje od izgradnje tvornice čipova u sjevernom Tajvanu

TSMC odustaje od  izgradnje tvornice čipova u sjevernom Tajvanu

TSCM trenutno gradi tvornicu 2-nanometarskih čipova u južnom gradu Kaohsiung. Ovaj grad ima dovoljno vode, struje i zemlje za izgradnju novih tvornica poluvodiča. Ali TSMC neće graditi naprednu 1-nanometarskih čipova u Longtanu, čija je izgradnja trebala početi prošle godine u ruralnom dijelu sjevernog Tajvana. Razlog je što su lokalni stanovnici prosvjedovali i ne žele se preseliti. TSMC je rekao da će surađivati s vladinom upravom Znanstvenog parka na “procjeni zemljišta u Tajvanu prikladnog za izgradnju tvornica poluvodiča”, ne spominjući potencijalna alternativna mjesta.

Samsung testira 6G mrežu u Texasu

Samsung testira 6G mrežu u Texasu

Iako još nije 5G svugdje dostupna, započela su istraživanje i razvoj za 6G mobilne mreže. Komercijalizacija tehnologije planira se oko 2030. godine. Trebala bi imati daleko veću vršnu brzinu, manje kašnjenje, podržati veću gustoći prometa, broja veza, mobilnosti i tako dalje. Nedavno je američki odjel Samsung Electronicsa podnio novi zahtjev Federalnoj komisiji za komunikacije (FCC) za 6G licencu i testiranje radiofrekvencije u pojasu od 13,25 GHz unutar udaljenosti 1 km u Texasu. Ako test uspješnosti na ovoj udaljenosti bude uspješan, zapis o prijenosa 6G podataka bit će osvježen. Prijavljeno je da je Samsung Electronics krajem 2021. u Teksasu podnio zahtjev za licencu za radiofrekvenciju za udaljenost od 500 metara i proveo uspješan 6G test.

Huawei čisti zalihe Snapdragon modela i priprema se za promjenu proizvodnih linija

Huawei čisti zalihe Snapdragon modela

Očekuje se da će krajem ove i početkom sljedeće godine Huawei pokrenuti “poplavu novih proizvoda diljem linije”. U proteklih nekoliko godina, Huawei mobilni telefoni su uz Kirin čipove koristili i Qualcomm Snapdragon čipove. Sve do kraja kolovoza ove godine, predstavljanje serije Mate60 promijenilo je situaciju. Počevši od 2024. Huaweijevi novi modeli u potpunosti će usvojiti novi Kirin procesor koji su sami dizajnirali, a Qualcomm će izgubiti sve Huawei narudžbe. Ova promjena ne odnosi se samo na flagship mobitele, već i low-end koji će postupno prelaziti na novi Kirin.

Više... Vaš Komentar Top
OnePlus konačno ima sklopivi pametni telefon, ali košta 1.899,00 €

Datum objave 21.10.2023

OnePlus konačno ima sklopivi pametni telefon, ali košta 1.899,00 €

OnePlus sklopivi (1)

Iako  upravo predstavljen,  OnePlus Open sklopivi pametni telefon nije nimalo originalan. Gotovo je potpuna kopija OPPO Find N3, međutim  za razliku od njega biti  će dostupan na mnogo više tržišta.

OnePlus Open težak je 245 grama i zatvoren dimenzija 153,4 x 73,3 x 11,7 milimetara, a otvoren 153,4 x 143,1 x 5,8 milimetara. Kućište je zaštićeno od prskanja vode IPX4 razinom. Čitač otiska prsta je u tipki za uključivanje na bočnoj strani telefona. Osim toga, tu je i poznati prekidač s tri položaja koji se može koristiti za promjenu načina zvuka između zvonjenja, vibracije i tihog načina rada.

OnePlus sklopivi (2)

Zasloni

S vanjske strane je 6,31-inčni zaslon s poznatim omjerom stranica 20:9 razlučivosti 2.484×1.116 piksela (431 ppi), a unutarnje 7,82-inčni omjera 1,0758:1 i rezolucije 2.440×2.268 piksela (426 ppi). Površinska struktura unutarnjeg zaslona koristi ultra tanko staklo i TPU plastiku, te zaštitnu foliju koja smanjuje refleksije. Vanjski zaslon zaštićen je Ceramic Guard staklom, koje je navodno do 20 posto otporniji na udarce u usporedbi s Gorilla Glass Victus tvrtke Corning.

Oba zaslona su AMOLED LTPO 3.0, s fleksibilnom brzinom osvježavanja između 10-120 herca, odnosno 1-120 herca. Nude 10-bitnu reprodukciju boja, podršku za HDR10, HDR10+ i Dolby Vision, detekcija dodira od 240 herca i PWM kontrolu svjetline od 1.440 herca. Standardan svjetlina doseže 1.400 cd/m2, dok maksimalna 2800 cd/m2.

OnePlus sklopivi (3)

Šarka

Flexion Hinge OnePlus Open šarka je izgrađena na jednom potpornom okviru i ukupno 69 zasebnih komponenti. Koristi jedinstvenu leguru kobalta i molibdena, titana i amorfne legure tekućeg metala na bazi cirkonija. OnePlus se također hvali da je uspješno uložio u ravnost točke preklapanja ekrana tako da se ne vidi značajna linija. Osim toga, što se tiče izdržljivosti šarke, testirana da izdrži do 1.000.000 presavijanja.

OnePlus sklopivi (5)

OnePlus ulazi u svijet tableta

Hasselblad tehnologija kamera s OnePlusa širi se na Oppo telefone

OnePlus 9 Pro 5G recenzija

Kamere

Stražnje kamere smještene su u masivnoj okrugloj izbočini. Glavna kamera temelji se na Sony Lytia LYT-T808 senzoru. Ima veličinu piksela od 1,12 mikrona, otvor blende f/1,7 i optičku stabilizaciju slike.Ultraširokokutna kamera od 114 stupnjeva također ima 48 megapiksela ( 1/2″ Sony IMX581 senzor s veličinom piksela od 0,8 mikrona i f/2,2 otvorom). Periskopska telefoto kamera je 64 megapiksela s 3x optičkim zumom. (OmniVision OV64B, 1/2″, 0,7 mikrona, f/2.6 + OIS). Postoji 6x zum bez gubitaka kvalitete i digitalni do 120x.

Stražnje kamere podržavaju snimanje videa do 4K pri 30 ili 60 fps, HDR video snimanje u Dolby Vision formatu od 30 fps. Prednja kamera ima autofokus i omogućuje makro snimanje s udaljenosti od 3,5 centimetra. U karakteristikama kamere kao što su kalibraciji boja, posebni filtri, portretni način rada ili XPAN ( snimanje obrezanih panoramskih slika) i dalje je značajan utjecaj Hasselblad partnerstva.

Postoje i dvije prednje kamere. Unutra se nalazi od 20 megapiksela s vidnim poljem od 91 stupnja, senzorom od 1/4″, veličinom piksela od 0,7 mikrona i otvorom blende od f/2,2. S vanjske strane je kamera od 32 megapiksela s vidnim poljem od 88,5 stupnjeva, senzorom veličine 1/3,14″, veličinom piksela od 0,7 mikrona i otvorom blende od f/2,4.

OnePlus sklopivi (6)

Hardverska platforma

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 čipset srce je uređaja. Ima 16 gigabajta LPDDR5X RAM-a i 512 gigabajta UFS 4.0 interne memorije.

Baterija

Baterija je 2-ćelijska od 4.805 mAh i podržava 67-vatno SuperVOOC brzo punjenje.

Povezivost

OnePlus Open ima dva utora za nano-SIM kartice, ali je eSIM također podržan. Tu su i Wi-Fi 6E i 7 (2.4, 5 i 6 GHz, 802.11a/b/g/n/ac/ax/be), Bluetooth 5.3, NFC, GPS (L1+L5) / GLONASS / BDS / Galileo (E1+E5a) / QZSS pozicioniranje te infracrveni odašiljač.

Zvuk

OnePlus Open ima tri zvučnika, a nude reprodukciju stereo zvuka i podršku za surround zvuk, uključujući Dolby Atmos.

OnePlus sklopivi (4)

OxygenOS 13.2

Softverska osnova je OxygenOS 13.2 sa značajkama multitaskinga. U isto vrijeme, sustav razbija zid između Androida i Applea i Windowsa i omogućava brzo pregledati više od 40 formata dokumenata kao što su Keynote, Pages, Numbers, CAD, Markdown i tako dalje. Tvrtka obećava ažuriranja četiri godine verzije Androida i pet godina sigurnosnih ažuriranja. Android 14, koji je Google već objavio, trebao bi stići na OnePlus Open krajem 2023.

Cijena i dostupnost

OnePlus Open je dostupan za prednarudžbu po cijeni od 1.899 eura putem službene web stranice proizvođača.

Više... Vaš Komentar Top
OPPO lansira Find N3 za globalno tržište

Datum objave 21.10.2023

OPPO lansira Find N3 za globalno tržište

Oppo Find N3 (1)

OPPO Find N3 mobilni telefon s okomitim sklopivim zaslonom ujedno postaje službeni uređaji europske Lige prvaka.

Oppo Find N3 dolazi u četiri različite opcije boja. Od toga, crna i crvena boja imaju završetak umjetne kože, dok zelena i zlatna imaju staklenu mat poleđinu. U različitim verzijama, masa je 239 ili 245 grama. Sa strane je fizički prekidač načina rada, koji se koristi i na OnePlus telefonima. Dimenzije uređaja su presavijenom obliku su 153,4 x 73,3 x 11,7 milimetara, odnosno rasklopljenom 153,4 x 142,3 x 5,8 milimetara.

Zasloni

Vanjski AMOLED zaslon od 6,3 inča ( 2.484 x 1,116 piksela) OPPO Find N zaštićen je super keramičkim kristalnim slojem. Ima poboljšanu otpornost na pad za 400 posto u odnosu na obično staklo i otpornost na udarce za 70 posto.

Unutarnji zaslon od 7,8 inča (2.440 x 2.268 piksela) koristi novu generaciju UTG staklenog materijala, a podupiru ga kompozitni potporni materijali od ugljičnih vlakana zrakoplovne kvalitete. Nedvojbeno, bolje se nosi s djelovanjem silama pri padu.

Oba zaslona imaju iste proporcije, dinamičku stopu osvježavanja od 1-120 Hz, 10bitnu dubinu boje, 100% P3 pokrivenost raspona boja, HDR10+ certifikat i podržavaju do 1440 Hz PWM zatamnjenje u smislu zaštite očiju. Osim toga, temeljeni na tehnologiji fotonske matrice, ovi zasloni mogu omogućiti ekranu da istakne područja s visokim osvjetljenjem kao što su izvori svjetlosti i nebo prilikom prikaza HDR sadržaja, postižući do 8 puta povećanje svjetline.

Oppo Find N3 (2)

Šarka

Šarka je nadograđena kroz torzijski dizajn pogon i smanjena joj je masa za 7 posto na temelju smanjenja 28 dijelova. Istodobno, izrađena je od zrakoplovno-svemirskog legiranog čelika, što povećava ukupnu čvrstoću za 4 puta. Osim toga, uvodi se tekući metal na bazi cirkonija za kontinuirano smanjenje težine i povećanje čvrstoće. Zahvaljujući ovoj nadogradnji zaslon zadržava stabilnost kada je otvoren pod 45-125°.

Oppo Find N3 (3)

Kamere

Glavna širokokutna kamera je CMOS IMX989 Sony Lytia 48-megapikselnog senzora (1/1.43″, f/1.7 + OIS) . Uvodi tehnologiju preklopnih piksela i koristi dvoslojne tranzistore s većim kapacitetom za povećanje fotonskog kapaciteta piksela. Prate ju 64-megapikselna periskopska telefoto kamera (1/2 inča, f/2.6, OIS, 6x zum) i 48-megapikselna širokokutnog objektiva (114 stupnjeva, 1/2 inča, f/2.2). Ove kamere imaju podršku niza tehnologija i Hasselblad profesionalnim načinom rada, Natural Color podešavanje boja, simulirani učinak klasične portretne leće itd.

Postoje dvije prednje kamere: 20 MP (unutarnja) i 32 MP (vanjska).

Oppo A2 Pro – još jedan model srednje klase

Može li Nokia prisiliti OPPO na kapitulaciju?

OPPO najavljuje ColorOS 13 – ovo su glavne novosti

Hardverska platforma

OPPO Find N3 opremljen je Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 mobilnom platformom nadopunjenom 16 GB LPDDR5X i 512 GB UFS 4.0 memorijom. Što se tiče disipacije topline, Find N3 koristi grafitnu disipaciju topline s dvostrukom osi unutar kućišta, a kroz dizajn trokutaste distribucije izvora topline i tehnologiju blokiranja topline okvira, kapacitet disipacije topline povećan je za 18 posto. Temperatura područja matične ploče je 1°C niža od prethodne generacije, a okvir je spušten za 1,5°C.

Baterija

Baterija je kapaciteta 4.805 mAh. Uz 67 W Super VOOC flash tehnologiju punjenja, potrebno je samo oko 43 minute da se napuni od 0 do 100 posto. Međutim, još uvijek nema podrške za bežičnu vezu punjenje.

Oppo Find N3 (4)

ColorOS 13.2.

Uz svoje hardverske inovacije, OPPO je također predstavio panoramski virtualni zaslon koji podržava do tri aplikacije, omogućujući svakoj da ispuni veliki zaslon, dok drugim aplikacijama s podijeljenim zaslonom omogućuje mirovanje u načinu čekanja.

Novost je i File Opening Anywhere opcija koja podržava do 40 različitih ekstenzija, čak i od Applea, tako da korisnici ne moraju brinuti o nepoznatim datotekama. Funkcija radi bez upotrebe bilo kakve vanjske opreme ili dodatka koji zahtijeva vezu s istom lokalnom mrežom ili internetom. Jedina stvar koja se od korisnika traži je da prenese datoteku na web stranicu cloud.oppo.com i zatim je preuzme natrag.
Osim File Opening Anywhere, OPPO je najavio i značajku File Anywhere Door. Omogućuje slanje važnih datoteka koje se mogu skupiti na jednom mjestu i dijeliti jednostavnim postupkom povuci i ispusti.

Cijena

Ove specifikacije prati i odgovarajuća cijena. Ona je 1.650 eura. Uređaj će biti moguće kupiti na tržištima gdje Oppo nema sudsku zabranu prodaje, nakon spora s Nokiom.

Više... Vaš Komentar Top
AI2FUTURE potvrdila status najvažnije konferencije o umjetnoj inteligenciji u Hrvatskoj

Datum objave 21.10.2023

AI2FUTURE potvrdila status najvažnije konferencije o umjetnoj inteligenciji u Hrvatskoj

AI2FUTURE 2023_Panel AI regulativa

Tijekom dana na tri konferencijska stagea razgovaralo se o poslovnoj primjeni umjetne inteligencije u osiguranju, farmaciji i maloprodaji, o zakonskoj regulativi te o svim načinima na koje umjetna inteligencija transformira poslovanje. Sudionici su mogli saznati više o znanstvenim istraživanjima hrvatskih fakulteta te upoznati najnovije istraživačke dosege koji će umjetnu inteligenciju učiniti još primjenjivijom.

Inženjerski smjer 

Matko Bošnjak (Google DeepMind) održao je predavanje Demistifikacija modela vizualnog jezika. Jezični modeli poput ChatGPT-a i Barda lani su bili veliki hit i, iako još imaju problema koje je potrebno riješiti, već sada su vrlo korisni. Asistent koji će biti još korisniji mora vidjeti i razumjeti svijet, a modeli vizualnog jezika prepoznaju i riječ i sliku. Google DeepMind razvio je model vizualnog jezika Flamingo koji se temelji na umjetnoj inteligenciji. Flamingo može napraviti opise kratkih videa na YouTubeu, čime je riješio problem pretraživanja i nalaženja kratkih videa jer opis daje dovoljno informacija o sadržaju. Ivan Vulić (Sveučilište u Cambridgeu i Poly AI) govorio je o modularnom dubokom učenju te predstavio niz modularnih i parametarski učinkovitih tehnika.

Umjetna inteligencija ima potencijal transformirati sve industrije, a već danas donosi revoluciju u maloprodaju. Jozo Džakula (Konzum) i Petra Hajduković (M Start) predstavili su Konzum Smart, prvu pametnu prodavaonicu u regiji u kojoj umjetna inteligencija omogućava najjednostavnije iskustvo kupovine. U inovativnoj prodavaonici nema blagajni niti je potrebno skenirati artikle – kupci na ulasku skeniraju QR kod iz mobilne aplikacije, uzimaju željene artikle, a plaćanje je automatski putem kartice koju je kupac unio u aplikaciju.

Poslovni smjer 

Ana Zovko (Croatia osiguranje) i Roberto Kutić (Infobip) predstavili su primjenu umjetne inteligencije u jednoj od tradicionalno najkonzervativnijih industrija, industriji osiguranja. LAQO je prvo 100% digitalno osiguranje u Hrvatskoj. Infobip je povezao svoju komunikacijsku platformu i revolucionarni GPT model te je tako nastao prvi digitalni asistent za podršku korisnicima na području osiguranja u Europi. Time je Croatia osiguranje postalo prva osiguravajuća kuća u svijetu koja je implementirala OpenAI GPT u korisnički proizvod, i to u samo 6 tjedana. U sljedećim fazama razvoja planiraju uključiti linkove, fotografije i video u konverzaciju, kreirati AI asistente različitih osobnosti te koristiti umjetnu inteligenciju i u drugim LAQO procesima.

Marijana Šarolić Robić moderirala je Panel Snalaženje u regulatornom krajoliku: umjetna inteligencija i politika u digitalno doba, na kojem su Dino Pinjo (Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja), Milly Doolan (Euronavigator), Orestis Trasanidis (EIT Community) i Igor Zgrabljić (Google) razgovarali o tome kako napreduje EU regulacija na području umjetne inteligencije. Zgrabljić je komentirao da je Europska Unija sve bliže AI Actu koji će regulirati primjenu umjetne inteligencije i biti prvi svjetski sveobuhvatni zakon na području AI. Očekuje da će EU pronaći pravi balans između rizika i prilika koje nudi umjetna inteligencija. Pinjo je dodao da Hrvatska želi donijeti pragmatična pravila koja neće zaustaviti inovacije te da će AI regulatorno tijelo čiju uspostavu će propisivati AI Act surađivati s industrijom. Doolan je komentirala otvorenost procesa kreiranja AI Acta jer se u njega mogao uključiti svatko pa je i CroAI udruga regulatornom tijelu poslala svoje prijedloge. O kvaliteti budućeg zakona najbolje govori činjenica da su države globalno počele zauzimati europski stav po pitanju regulative. Trasanidis je naglasio da će Act biti najposlovnija odluka koju je Europska komisija ikada donijela te da tim aktom želi kreirati ekosustav povjerenja oko umjetne inteligencije. Pinjo je istaknuo i koje su prednosti Hrvatske kada je riječ o globalnom pozicioniranju države na području AI: vrlo dobra STEM edukacija, velik broj talenata te rastući IT sektor koji može potaknuti ulaganja u istraživanje i razvoj. Svi su se složili da je važno nastaviti educirati javnost o prednostima umjetne inteligencije te da nepovratno mijenja poslovanje pa naglasak treba biti na stjecanju novih vještina za poslovanje u eri umjetne inteligencije.

Na panelu Poslovna evolucija koju pokreće umjetna inteligencija: upravljanje zaposlenicima i ostale promjene Luka Baranović razgovarao je s Mojcom Domiter (Atlantic grupa), Ivanom Mandušić Hrupački (Fortenova grupa), Gordanom Krekovićem (Visage technologies) i Smiljom Plišić Velimirović (Hrvatski Telekom) kako umjetna inteligencija mijenja ne samo upravljanje zaposlenicima, već i druge poslovne procese. Mandušić Hrupački naglasila je da se u velikim kompanijama promjene moraju događati pažljivo, da bi se ključni procesi mogli nastaviti nesmetano odvijati. Domiter je dodala da su se promjene u poslovanju znatno ubrzale. Uz automatizaciju i povećanje produktivnost, najveće promjene donose nove generacije AI alata koji se odnose na komunikaciju s korisnicima. U telekomu su promjene konstanta, mijenjaju se i tehnologije i želje i potrebe korisnika pa Hrvatski Telekom stalno optimizira učinkovitost i resurse, pojasnila je Plišić Velimirović. Visage technologies bazira svoje poslovanje na umjetnoj inteligenciji i razvija primjenjiva komercijalna rješenja. Kreković je naglasio da kompanije imaju različite izazove: neke se bore kako prihvatiti umjetnu inteligenciju, a one koje se njome bave kako da približe njene koristi potencijalnim korisnicima. Svima je zajedničko da moraju tražiti načine da zadrže najbolje ljude, ne samo kroz plaće, već i kroz pružanje izazova jer ljudi odlaze ako ne vide priliku za rast i razvoj. Vrijeme velikih i skupih projekata koji ne donose željene rezultate je prošlo pa se tvrtke okreću manjim projektima koje brzo donose korist za biznis. U procesima promjene ključno je pronaći pravu ravnotežu i zadržati ono ljudsko u kompaniji što ne može nadomjestiti niti jedna tehnologija.

Istraživački smjer 

David Dukić (FER) predstavio je TakeLab Retriever, vrhunsku platformu koja koristi algoritme za rudarenje teksta i velike jezične modele za automatsku analizu semantike i koncizno predstavljanje članaka s hrvatskih web portala. Nastala imajući na umu političke znanstvenike, medijske analitičare, psihologe i sociologe, platforma može analizirati i smisleno predstaviti oko 8 milijuna hrvatskih članaka objavljenih u posljednjih 20 godina. Ema Puljak, doktorandica je fokusirana na kvantno računarstvo i strojno učenje, koja svoje istraživanje provodi na CERN-u u suradnji s Barcelona Supercomputer Centrom. Govorila je o kvantnom računarstvu, novoj, brzorastućoj tehnologiji koja koristi zakone kvantne mehanike da riješi probleme koji predstavljaju prevelik zalogaj za klasična računala. Objasnila je što čini kvantna računala iznimno snažnima te kako ona mogu koristiti području umjetne inteligencije.

Konferenciju organizira CroAI udruga. Partneri konferencije su Bonsai.tech, Visage technologies, Intellias, Poslovna inteligencija i TIS. Službeni jezik konferencije je engleski, a više informacija o programu možete pronaći putem linka.

Više... Vaš Komentar Top
AMD je predstavio svoj najmoćniji GPU za prijenosna računala

Datum objave 20.10.2023

AMD je predstavio svoj najmoćniji GPU za prijenosna računala

amd_700m

AMD je predstavio vodeći grafički procesor za prijenosna računala AMD Radeon RX 7900M, najbrži AMD Radeon GPU ikada razvijen za prijenosna računala. Izgrađen na RDNA 3 arhitekturi, novi GPU visokih performansi donosi visoke performanse igranja i stvaranja sadržaja na mobilnim sustavima, pružajući prosječno 7% više performanse od konkurentske ponude u odabranim igrama na QHD rezoluciji.

Osim toga, danas je Alienware najavio najnovijeg člana Alienware m18 obitelji prijenosnih računala s novim AMD Radeon GPU-ima. Pokretan AMD Ryzen 9 7945HX procesorima i AMD Radeon RX 7900M GPU-ovima i iskorištavanjem naprednih AMD pametnih tehnologija, Alienware m18 je ultimativno AMD Advantage prijenosno računalo koje nudi visoke performanse za pokretanje najzahtjevnijih igara i aplikacija za stvaranje sadržaja.

AMD Radeon RX 7900M GPU nudi 72 AMD RDNA 3 računalne jedinice s novom umjetnom inteligencijom i raytracing ubrzivačima druge generacije, 16 GB GDDR6 VRAM-a velike brzine, AV1 kodiranje i više za pomicanje granica igranja i stvaranja sadržaja u pokretu.

Ključne značajke uključuju:

  • AMD RDNA 3 arhitektura – Sadrži redizajnirane računalne jedinice s unificiranim raytracingom i AI ubrzivačima, drugu generaciju AMD Infinity Cache tehnologije i drugu generaciju raytracing tehnologije.
  • Namjensko AI ubrzanje – Novi AI ubrzivači optimizirani su za najnovija AI radna opterećenja. Nove upute umjetne inteligencije i povećana propusnost umjetne inteligencije osmišljeni su kako bi pružili više performansi od AMD RDNA 2 arhitekture.
  • 16GB VRAM za 1440P igranje – 16GB GDDR6 memorije velike brzine omogućuje igračima da dožive najnovije naslove na 1440p i više, a kreatorima sadržaja omogućuje raspakiranje tekstura visoke razlučivosti i renderiranje složenih 3D okruženja i animacija u stvarnom vremenu.
  • Poboljšano streamanje i enkodiranje ultra visoke razlučivosti – poboljšani AMD koderi pružaju poboljšanu vizualnu kvalitetu prilikom streaminga i snimanja. AMD AI i tehnologija strojnog učenja koja se prilagođava sadržaju također su integrirani u AMD Media Framework kako bi se omogućio oštriji tekst prilikom streaminga pri niskim brzinama prijenosa i rezolucijama. Dodatno, mehanizam za kodiranje/dekodiranje medija otključava nova multimedijska iskustva s punom podrškom za AV1 kodiranje/dekodiranje, širokim rasponom boja i poboljšanjima visokog dinamičkog raspona.
Više... Vaš Komentar Top
Kako lako i brzo spojiti printer s računalom

Datum objave 20.10.2023

Kako lako i brzo spojiti printer s računalom

printer

Kada trebate ispisati važan dokument ili fotografiju odmah, sigurna veza između računala i printera je od iznimne važnosti, a svatko se barem jednom upoznao s frustrirajućom situacijom kada printer “odbija suradnju”. Međutim, s pravim uputama i nekoliko jednostavnih koraka, možete lako i brzo spojiti printer s računalom.

Provjerite kompatibilnost

Prije nego što počnete povezivati printer s računalom, provjerite jesu li uređaji međusobno kompatibilni. Proučite upute za Vaš printer kako biste saznali koje vrste računala podržava, kao i koje operativne sustave podržava. Većina modernih printera kompatibilna je s Windows i macOS operativnim sustavima, no uvijek je najbolje provjeriti.

Instalirajte ispravne drivere

Driver-i su softverski programi koji omogućavaju komunikaciju između računala i printera. Većina printera dolazi s CD-om ili USB stickom s odgovarajućim driver-ima, ali možete ih preuzeti i s interneta, preko web stranice proizvođača printera. Instalirajte ispravne driver-e na svom računalu kako biste omogućili ispravnu komunikaciju s printerom.

Spojite printer na računalo

Postoji nekoliko načina na koje možete spojiti printer na računalo:

  • USB kabel: Najčešći način spajanja printera je putem USB kabela. Jednostavno priključite jedan kraj USB kabla na printer, a drugi kraj u slobodni USB port na računalu. Vaš operativni sustav će automatski prepoznati printer i instalirati potrebne drajvere.
  • Wi-Fi: Ako je vaš printer opremljen Wi-Fi funkcijom, možete ga spojiti na bežičnu mrežu. Pomoću uputa proizvođača printera postavite vezu s bežičnom mrežom, a zatim na računalu odaberite taj bežični printer iz popisa dostupnih uređaja.
  • Bluetooth: Neki moderni printeri podržavaju Bluetooth vezu. Uparite printer s računalom putem Bluetootha i omogućite ispis.

Postavite zadane postavke printera i testirajte

Nakon što ste uspješno spojili printer s računalom, prilagodite postavke printera prema odabranimpreferencijama što uključuje izbor papira, kvalitete ispisa i orijentacije.

Također, prije nego što započnete s ozbiljnim ispisom dokumenata ili slika, uvijek je dobra praksa testirati ispis s nekoliko stranica kako biste osigurali da je sve ispravno postavljeno. Provjerite i razinu tinte ili tonera Na taj način možete izbjeći nepotrebne greške pri ispisu važnih materijala. Ne zaboravite održavati svoj printer i povremeno ažurirati drajvere kako biste osigurali optimalne performanse.

Spajanje printera s računalom može zvučati kao kompliciran zadatak, ali uz pravilne upute i osnovno razumijevanje procesa, to možete učiniti brzo i lako. Na kraju, kupovina multifunkcionalnog printera uvelike će olakšati posao spajanja.

(sponzorirani sadržaj)

Više... Vaš Komentar Top
Noctua najavila hladnjake za nove Threadripper i Epyc procesore

Datum objave 20.10.2023

Noctua najavila hladnjake za nove Threadripper i Epyc procesore

tr5_sp6_launch_web_v2

Noctua je danas najavila svoje nove NH-U14S TR5-SP6 i NH-D9 TR5-SP6 4U CPU hladnjake za AMD-ove TR5 (sTR5/sTRX5/sWRX9) i SP6 sockete za upravo izdanu 7000 seriju Threadripper HEDT (High-End Desktop) i Threadripper Pro procesori za radne stanice kao i 8004 serija Epyc poslužiteljskih procesora. Dok NH-U14S TR5-SP6 od 14 cm pruža maksimalne performanse hlađenja uz minimalne razine buke, NH-D9 TR5-SP6 4U od 9 cm kombinira visoku učinkovitost s kompaktnom veličinom za potpunu kompatibilnost s 4U. Uz dva modela hladnjaka, Noctua je također predstavila novi komplet za montažu NM-TR5-SP6 koji omogućuje nadogradnju postojećih TR4-SP3, DX-4677, DX-4189 i DX-3647 linijskih hladnjaka za podršku novim TR5/SP6 socketima TRX50 i WRX90 matičnim pločama.

Više... Vaš Komentar Top
HONOR proglasio pobjednike natječaja HONOR Magic Moments Awards 2023

Datum objave 20.10.2023

HONOR proglasio pobjednike natječaja HONOR Magic Moments Awards 2023

The Magic of Been_Nelomh

Globalni tehnološki brend HONOR i ove je godine održao natjecanje HONOR Magic Moments Awards 2023., koje je obuhvatilo ne samo Kinu, već i Europu, Latinsku Ameriku, Aziju i Pacifik, Bliski istok i Afriku te Euroaziju. Na natječaj je pristiglo više od 500.000 prijava iz 51 zemlje i regije, među kojima je i 140.000 međunarodnih radova. U sklopu natječaja proglašeno je 59 pobjednika, a latinoamerički fotograf Nelomh nagrađen je novčanom nagradom za fotografa godine u iznosu od 15.000 USD, što je i najveća novčana nagrada u industriji. Nelomh je za kreiranje svog radaThe Magic of Beenkoristio HONOR Magic5 Pro.

Više... Vaš Komentar Top
Qualcomm razvija RISC-V čipove za nosive uređaje

Datum objave 20.10.2023

Qualcomm razvija RISC-V čipove za nosive uređaje

Qualcomm razvija RISC-V čipove za nosive uređaje

Trenutno su Qualcomm WearOS čipovi dizajnirani pomoću ARM skupova instrukcija. Sljedeći čipovi male snage i visokih performansi temeljit će se na RISC-V skupu instrukcija, arhitekture otvorenog koda, koju je dizajniralo kalifornijsko sveučilište Berkeley.

Prema Qualcommu, ova će promjena koristiti cijelom lancu vrijednosti, koji uključuje dobavljače čipova, OEM-ove, proizvođače uređaja i korisnike. Time će imati više utjecaja na snagu i performanse čipa, i smanjiti svoju ovisnost o ARM-u za projektiranje i razvoj mikroprocesora. U provedbi ovih promjena Qualcommu se pridružio Google, te drugi istaknuti igračima kao što su Robert Bosch GmbH, Infineon Technologies AG, Nordic Semiconductor i NXP Semiconductors.

Qualcomm insinuira: RISC-V je budućnost, a ne Arm tradicionalna arhitektura

Qualcomm lansira marku čipova Snapdragon X Series za PC

ARM promijenio politiku autorizacije: Qualcomm je protiv, MediaTek u opasnosti, a Apple i Samsung nije briga

Svakako treba spomenuti i iako su zakonodavci izrazili zabrinutost oko drugih zemalja koje iskorištavaju kulturu otvorene suradnje među američkim tvrtkama za promicanje vlastite industrije poluvodiča, američke tvrtke još uvijek aktivno promiču tehnologiju temeljenu na RISC-V. Qualcomm još nije definirao datum komercijalnog lansiranja svoje platforme temeljene na RISC-V za WearOS.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 13 minuta

Masquerade.hr

Objavljeno prije 18 minuta

YouTube i slično

Objavljeno prije 31 minuta

Popravak subwoofera/zamjena pojačala+PSU

Objavljeno prije 43 minute

P: Razne PC i serverske komponente, Laptope, Dijelove za laptope...

Objavljeno prije 45 minuta

Mehanicke tipkovnice i sve o njima (čitaj 1. post ! )

Novosti

Održana konferencija Dani e-infrastrukture Srce DEI 2024

Konferencija Dani e-infrastrukture Srce DEI 2024 održana je 16., 18. i 19. travnja u organizaciji Sveučilišnog računskog centra Sveučilišta u Zagrebu (Srca) i u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu. Kao pokrovitelji ovogodišnjeg izdanja konfe... Pročitaj više

Virtualna memorija na pametnim telefonima: prijatelj ili neprijatelj performansi?

Gotovo svi pametni telefoni bez obzira na cijenu imaju nešto što se zove virtualna memorija. Obećava da će poboljšati multitasking i fluidnost rada. Ali je li to zaista tako korisno? Što je zapravo virtualna memorija? Za one koji koriste ra... Pročitaj više

Opasno se zahuktava zabrana korištenja telefona i društvenih mreža djeci mlađoj od 16 godina u Velikoj Britaniji

Unatoč donošenju Zakona o sigurnosti na internetu u listopadu prošle godine, koji zahtijeva od društvenih mreža da zaštite djecu od štetnog sadržaja pod prijetnjom kazni od 10% globalnog prometa, Vlada Ujedinjenog Kraljevstva razmatra još s... Pročitaj više

Kupnja rabljenog Android mobitela: savjeti i trikovi za pametne kupce

U svijetu gdje se najnoviji modeli mobitela mijenjaju brže od modnih sezonskih trendova, a njihove cijene postaju astronomske za većinu potrošača, mnogi se okreću tržištu rabljenih uređaja. No, kupnja rabljenog mobitela može biti poput kupo... Pročitaj više

Emulator Game Boya nestao samo nekoliko dana nakon odobrenja

Apple je odobrio emulator iGBA koji je korisnicima iPhonea omogućavao igranje Game Boy naslova, uključujući popularne igre iz franšize Pokémon i Legend of Zelda, preuzimanjem besplatnih ROM-ova s weba. Brzo se popeo na vrh ljestvice popular... Pročitaj više

Sve novosti