Bye bye Intel NUC!

Datum objave 12.07.2023 - Sanja Ledinek

Bye bye Intel NUC!

Bye bye Intel NUC!

Intel NUC

Intel je poslao e-poruku kojom potvrđuje da neće biti daljnjih ulaganja u poslovnu jedinicu NUC (Next Unit of Compute). Iz tvrtke kažu da odluka ne utječe na ostatak Customer Computing Group (CCG) ili Networking and Edge Computing (NEX) djelatnosti. Osim toga, surađuju s partnerima i kupcima kako bi osigurali glatku tranziciju, ispunili sve trenutne obveze i pružili tehničku podršku za proizvode koje su partneri lansirali na tržište.

Neki analitičari vjeruju da bi Intelovo napuštanje NUC poslovanja moglo biti povezano s pritiskom konkurencije s kojim se suočavaju na tržištu procesora. Kako AMD, Apple i drugi izbacuju naprednije i učinkovitije čipove izgleda da žele preusmjeriti razvojne resurse i usredotočiti se na dizajn i proizvodnju procesorskih proizvoda.

PROČITAJTE JOŠ

Intel NUC 6i5SYH test

Intel NUC 12 Enthusiast – otkrivene pune specifikacije

Intel ažurira NUC X15 prijenosna računala

Podsjetimo, Intel NUC obično su bila barebone računala kako bi ih korisnici mogli prilagoditi i zadovoljiti svoje specifične potrebe dodavanjem komponenti. Kompleti obično uključuju matičnu ploču, CPU i integriranu grafiku. Često su imali nove hardverske značajke mnogo prije nego što su postali mainstream (priključci Thunderbolt 4, itd.). Ažuriranja BIOS-a i drajvera bila su izuzetno dobra čak i za NUC-ove nekoliko generacija.

Prvo malo računalo NUC izašlo je 2013. U to vrijeme Intel je trebao pokazati da se njegovi procesorski proizvodi mogu primijeniti u malim kućištima i pružiti punu operativnu izvedbu. Posljednje Intelove objave uključuju NUC 13 “Bravo Canyon”, komercijalni NUC 13 PRO “Arena Canyon” i NUC 13 Extreme “Raptor Canyon”, od kojih je potonji više nalik potpunom računalu za igranje PC modela.

Više... Vaš Komentar Top
Intel serija 14. generacije procesora bit će predstavljena sredinom listopada

Datum objave 12.07.2023

Intel serija 14. generacije procesora bit će predstavljena sredinom listopada

Intel serija 14. generacije procesora bit će predstavljena sredinom listopada_0

Četrnaesta generacija Intelove core serije trebala bi biti predstavljena između 17. i 23. listopada, prema Enthusiastic Citizen (ECSM) izvoru, koji gotovo uvijek ima točne informacije o planovima proizvođača CPU-a prije nego što izađu u javnost. Raspored izdanja za Core seriju 14. generacije slijedit će uobičajeni obrazac razdvajanja Core-K i ne-K modela. Modeli koji nisu K bit će predstavljeni u prvom tjednu 2024. godine. Vjerojatno na CES-u. Navodno će se sastojati samo od ažuriranih procesora Raptor Lake Refresh (R), a kombinirat će se nekoliko obitelji na mobilnim platformama.

Intel Raptor Lake Refresh će raditi sa svim postojećim LGA1700 matičnim pločama koje imaju najnoviji BIOS osim nadolazećeg Core i7-14700K. Ovaj procesor koristit će konfiguraciju od 8 jezgri performansi i 12 učinkovitih jezgri kojima će možda trebati novi firmware.

Intel serija 14. generacije procesora bit će predstavljena sredinom listopada_1

Izvor također spominje desktop platformu sljedeće generacije pod nazivom Arrow Lake (3nm proces). Glavna promjena je da je velika jezgra nadograđena na Lion Cove, a mala na Skymont. Ova arhitektura donijet će pravu nadogradnju Intelovoj seriji stolnih računala i drugačijom utičnicom (najvjerojatnije LGA-1851 sučeljem). Navode i čipsete matičnih ploča Intel Z890, B860 i H810 kao opcije, ali bez planova za čipset H870 ovaj put. To bi značilo da je Intel kombinirao nomenklaturu i platformu potrošačkog core proizvoda s AMD-om: Core 3/5/7/9 vs. Ryzen 3/5/7/9 i Z890/B860/H810 vs. X670/B650/B620.

PROČITAJTE JOŠ

Intel potvrdio: Meteor Lake procesori pod novom metodom imenovanja

Stiže Intelova druga generacija Arc diskretne grafičke kartice

Intel serija 14. generacije procesora bit će predstavljena sredinom listopada_test

Prethodna curenja istaknula su da će Core i9-14900K pružiti umjeren rast performansi, s jednojezgrenim povećanjem za 4 – 8 posto, a višejezgrenim povećanjem za 8 – 15 posto. Ali to ne mora biti slučaj. Prvo, frekvencijski potencijal procesora je visok, postoji velika margina u početnom i srednjem segmentu, što omogućuje značajno povećanje performansi u tim segmentima samo povećanjem frekvencija.
Također, Intel navodno ima na lageru digitalni regulator napona DLVR, koji je implementiran u Raptor Lake, ali je zatim isključen i može se dodatno koristiti za poboljšanje učinkovitosti i još više povećanje frekvencija. Konačno, Intel Core serija 13. generacije bliži je obitelji Alder Lake, iako se zove Raptor Lake, a stari procesori u novom omotu mogu se razlikovati po količini L2 predmemorije. Za produktivne P jezgre: Alder Lake nudi 1,25 MB po jezgri, dok Raptor Lake 2 MB.

Također je neki dan poznati leaker Harukaze5719, objavio da Intel Core i7-14700K ima CPU s 20 jezgri i 28 niti na taktu od 3,4 GHz što ukazuje da nije za prijenosna računala. Pretpostavlja se da podjela može biti 8 jezgri performansi i 12 jezgri učinkovitosti na samom čipu. Ubrzo se nadovezao korisnik Twittera wxnod, koji prikazuje snimku zaslona istog CPU-a s otvorenim Cinebench Benchmarkom.

Videocardz tvrdi da je CPU u prosjeku do 17 posto brži u višenitnim ili višejezgrenim radnim opterećenjima od svog prethodnika Core-i7-13700K. Ali prema rezultatima mjerenja za sada je povećanje performansi s jednom niti primjetno manje što je vjerojatno posljedica ranog BIOS-a matične ploče  kao i niz drugih čimbenika uključujući i to da sam čip je inženjerski prototip.

Više... Vaš Komentar Top
Poluvodičke tvrtke sve teže održavaju ravnotežu između SAD-a i Kine

Datum objave 12.07.2023

Poluvodičke tvrtke sve teže održavaju ravnotežu između SAD-a i Kine

Poluvodicke tvrtke (1)

Kina je dom mnogim tvornicama koje proizvode čipove. Čak i kada se proizvode primjerice u SAD-u, često se šalju u Kinu na montažu i testiranje. Ali SAD uvodi sve stroža ograničenja za čipove i opremu za njihovu proizvodnju koji se mogu poslati u Kinu. Kako bi dodatno “odrezali” poziciju Kine u industriji poluvodiča, razmatraju potpuno ograničenje prodaje za čipove koji se koriste za umjetnu inteligenciju kao i pristup američkim uslugama računalstva u oblaku.

To će nesumnjivo značajno utjecati na Nvidiju, koja pliva na velikom valu uspjeha zahvaljujući umjetnoj inteligenciji također u Kini.  Već je prošle godine morala zamijeniti svoje najjače grafičke kartice onima niže propusnosti ispod oznake 600 GB/s derivatima A800 i H800 za kupce kao što su Tencent, Alibaba, Baidu i ByteDance i njihove potrebe razvoja umjetne inteligencije.

Poluvodicke tvrtke (3)

Također Japan i Nizozemska, gdje tvrtke proizvode modernu opremu za proizvodnju čipova, uveli su nova ograničenja prodaje u Kinu. ASML je službeno objavio da više neće isporučivati opremu strojeva za litografiju osim modela 38Di s točnošću od 1980 nm. Međutim, ovisnost tvrtke ASML o kineskom tržištu prilično je visoka, posebno u posljednje 3 godine. Prihod stvoren narudžbama na kineskom tržištu čini 15 posto globalnog godišnjeg prihoda. Ako će se morati odreći kineskog tržišta, to također znači gubitke desetke ili čak stotine milijardi eura.

S druge strane, Kina je donijela vlastita ograničenja, uključujući nove kontrole izvoza galija i proizvoda povezanih s germanijem. Ova dva metala imaju širok spektar profesionalnih primjena u proizvodnji čipova, komunikacijskoj opremi, učinkovitosti televizora, zaslona mobilnih telefona, solarnih panela i radara. Germanij se koristi za komunikaciju optičkim vlaknima, naočalama za noćni vid i većina satelita pokreću solarne ćelije na bazi germanija. Ako izvoznici žele započeti ili nastaviti izvoziti moraju podnijeti zahtjev za licencu kineskom Ministarstvu trgovine. Uredba stupa na snagu 1. kolovoza 2023.

Poluvodicke tvrtke (2)

Osim toga Micron Technologies sa sjedištem u Idahu pretrpio je velike gubitke nakon što je kineska vlada zabranila tvrtkama koje posjeduju ključne informacije da kupuju njihove čipove uz obrazloženje da nisu ispunili kriterije u procjeni kibernetičke sigurnosti. Međutim, u lipnju je Micron najavio da će povećati svoja ulaganja u Kinu, odnosno proširenje tvornice čipova u gradu Xi’anu.

Stoga, nema sumnje da su globalne tvrtke s poluvodičima u vrlo su teškom položaju pokušavajući održati ravnotežu između SAD-a i Kine.

Imaju li SAD i EU rješenje?

Da, imaju. Bidenova administracija najavila je porezne olakšice i ulaganje znatnih sredstava u proizvodnju poluvodiča u SAD-u kako bi namamila proizvođače daleko od Kine. No, novac dolazi s uvjetima: tvrtka koja primi potporu ne smiju širiti svoje visokotehnološke proizvodne pogone u Kini. Vjerojatno će isti uvjet biti na snazi u EU.

Poluvodicke tvrtke (4)

Također postalo je poznato da su ne samo TSMC,  Intel i Infineon spremni ulagati u razvoj proizvodnje poluvodičkih komponenti u Europi. Telekomunikacijski dobavljač opreme Broadcom je izrazio želju za izgradnjom tvornice u Španjolskoj, što bi definitivno moglo podići privlačnost Europe u očima drugih sudionika na tržištu. Lokalne vlasti spremne su pokriti do jedne milijarde eura za potrebe projekta, a Broadcom bi uložio isto toliko dolara, piše Routers. Lokacija nove tvornice još nije odabrana. Uz sve navedeno Cisco je nedavno podijelio planove za otvaranje istraživačkog centra u Barceloni, koji će se baviti razvojem čipova.

Međutim, izgradnja svih tih objekata mogla bi potrajati godinama. Da ne govorimo o obuci radne snage.

Više... Vaš Komentar Top
Sabrent Rocket X5 PCIe Gen5 SSD postiže brzinu čitanja od 14 GB/s

Datum objave 11.07.2023

Sabrent Rocket X5 PCIe Gen5 SSD postiže brzinu čitanja od 14 GB/s

Sabrent Rocket X5 PCIe Gen5 SSD postiže brzinu čitanja _naslovnica

Zbog ograničenja kontrolera, performansi flash memorije i proizvodnje topline, prvi potrošački PCIe 5.0 SSD-ovi općenito mogu postići uzastopne brzina čitanja i pisanja oko 10 – 12 GB/s.

Poznati Sabrent, radi na Rocket X5 modelu temeljenom na M.2 2280 formata koji bi mogao revolucionirati tržište nasumičnom brzinom čitanja. Objavili su i snimku zaslona testa CrystalDiskMark 8.0.4. svog PCIe 5.0 SSD Rocket X5 modela na 2TB.

Kao što možete vidjeti rezultati su impresivni. Rocket X5 postiže brzine od 14.179 MB/s za operacije čitanja i 12.280 MB/s za operacije pisanja. Osim toga, nasumične 4K performanse s brzinama čitanja od 106 MB/s i brzinama pisanja od 448 MB/s prilično su obećavajuće. Ti su brojevi poboljšanje u odnosu na rezultate iz ožujka od 100 MB/s odnosno 388 MB/s.

Sabrent Rocket X5 PCIe Gen5 SSD postiže brzinu_1

PROČITAJTE JOŠ

Sabrent lansira Rocket 4 Plus G gaming SSD seriju – nudi najbrže performanse pohrane

Sabrent najavio prvi PCIe 8TB SSD

Kontroler koji koristi ovaj Rocket X5 modul je Phison E26, flash memorija je 2400MT/s 3D TLC, a za odvođenje topline koristi aktivni hladnjak s ventilatorom koji ne proizvodi visokofrekventnu buku. Još nema informacije kada će Rocket X5 biti službeno objavljen.

Više... Vaš Komentar Top
MediaTek Dimensity 9300  i maštovit CPU dizajn arhitekture

Datum objave 11.07.2023

MediaTek Dimensity 9300 i maštovit CPU dizajn arhitekture

MediaTek Dimensity 9300 i maštovit CPU dizajn arhitekture (1)

MediaTek procesori postali su popularni prije otprilike 10 godina, kada je došlo do procvata jeftinih pametnih telefona. Od 2013. godine tajvansku tvrtku počinje prati trag lošeg proizvođača koji se uzalud pokušavao natjecati s Qualcommom. To vrijeme je prošlo pojavom linija aplikativnih procesora Dimensity.

Sada možemo sa sigurnošću reći da pametni telefoni na MediaTeku nisu inferiorni u odnosu na one čije je srce Qualcomm aplikativni procesor. Uostalom, čipseti su napravljeni na TSMC procesnoj tehnologiji koja je jednostavno bolja od Samsungove. Manje se zagrijavaju, pružaju višu razinu autonomije i performanse ne padaju toliko pod opterećenjem. Uz to se prošle godine Dimensity 9200 već mogao pohvaliti podrškom za novi standard LPDDR5X RAM-a i UFS 4.0 interne memorije, dok je Snapdragon 8+ Gen 1 zadržao stare performanse.  Isprobali smo ga testirajući  vivo X90 Pro pametni telefon.

Sada MediaTek Dimensity 9300 mijenja pravila igre dizajnom  jezgre

MediaTek Dimensity 9300 i maštovit CPU dizajn arhitekture (2)

Prema insajderima iz industrije, nadolazeći MediaTek Dimensity 9300, usvaja TSMC-ov N4P proces i umjesto konvencionalne kombinacije osnovne CPU arhitekture ima samo dvije vrste jezgri orijentirane na performanse. Glasine upućuju da ima 4 Cortex-X4 super jezgre temeljene na Armv9 arhitekturi i minimalno 3,0 GHz i 4 Cortex-A720 velike jezgre također temeljena na arhitekturi Armv9.

Ova zamjena malih jezgri s velikom jezgrom trebala bi donijeti veću energetsku učinkovitost ( navodno 50 posto bolja u odnosu na Dimensity 9200) uz Arm-ov najnoviji IP. Mora se priznati da je ovo maštovit dizajn i više u skladu s trendovima. Konkretno, sve je više hardverski zahtjevnih igara, a također mnoge aplikacije koje se češće koriste svakodnevno imaju povećanje opterećenje na komponente. Neki upućeni kažu da će ova dizajnerska ideja biti opći trend aplikativnih procesora mobilnih telefona 2024. godine.

Osim toga SoC ima najnoviji IMG BXM-8-256 GPU, uključuje napredne Imagiq tehnologije kamere, moćnu MiraVision obradu videozapisa i poboljšanja HyperEngine. Dimensity 9300 bi trebao biti objavljen u drugoj polovici 2023. godine.

Više... Vaš Komentar Top
Evernote seli poslovanje u Europu

Datum objave 11.07.2023

Evernote seli poslovanje u Europu

Evernote seli poslovanje u Europu

Bending Spoons, talijanska tvrtka koja je kupila Evernote u studenom prošle godine seli većinu poslova u Europu i otpušta još 98 zaposlenika u Sjedinjenim Državama i Čileu. To se događa samo tri mjeseca nakon prvog vala otpuštanja.

Evernote je u objavi naveo da su zaposlenici obaviješteni o otkazima 7. srpnja, a biti će im osigurane otpremnine, bonusi za uspješnost te do godinu dana zdravstvenog osiguranja. Cilj tih koraka je operativna učinkovitost, jačanje pozicija na tržištu, veliko ažuriranje sinkronizacije usmjereno na metapodatke za učinkovito dijeljenje bilješki između uređaja.

Uz to tvrtka ima više od 50 ideja o tome kako primijeniti AI u svom proizvodu. Međutim nemaju namjeru pretvoriti Evernote u proizvod usmjeren na umjetnu inteligenciju. Žele samo dodati značajke koje u konačnici rješavaju korisničke probleme poput automatskog pretvaranje neorganiziranih bilješke u dobro strukturirane i omogućiti postavljanje pitanja na prirodnom jeziku kako bi se dobili trenutni odgovore na temelju sadržaja bilješki.

Podsjetimo, Evernote je bila jedna od prvih popularnih aplikacija za pisanje bilješki kada je pokrenuta 2008. godine. Ali od sredine 2010-ih počeli su se borili s konkurencijom, pretrpjeli pritužbe na niz nedostataka, izgubili nekoliko rukovoditelja, ali su se na kraju uspjeli oporaviti 2016. godine.

Više... Vaš Komentar Top
OpenAI najavljuje ogromna ulaganja u superalignment tim

Datum objave 11.07.2023

OpenAI najavljuje ogromna ulaganja u superalignment tim

OpenAI najavljuje ogromna ulaganja u superalignment tim

Iako razvoj umjetne inteligencije nudi velik potencijal za napredak i ubrzavanje društvenog razvoja, također predstavlja ozbiljne izazove i rizike. Važno je osigurati da se regulira, kontrolira i primjenjuje etički i sigurno.

To je razlog što OpenAI osniva superalignment istraživački tim koji se priprema za superinteligentnu umjetnu inteligenciju. Mogla bi biti razvijena do 2030. godine kao rezultat samo-evolucije i doseći znatno  veće sposobnosti od čak i umjetne opće inteligencije (AGI) ili biti sposobna naučiti izvršavati bilo koji intelektualni zadatak koji ljudska bića mogu izvršiti. Na čelu tima trebao bi biti glavni znanstvenik i suosnivač tvrtke Ilyom Sutskever, a bit će blokirano 20 posto procesorskih resursa za ovaj istraživački projekt. Cilj je osigurati da AI nastavi djelovati prema ljudskim namjerama i smanji se potencijalna šteta tehnologije koja može napraviti neočekivane pogreške koja se ne mogu predvidjeti.

PROČITAJTE JOŠ

OpenAI želi izgraditi epsku LLM trgovinu aplikacija otvarajući sve ChatGPT modele

EU predlaže nova pravila o autorskim pravima za AI

Međutim, OpenAI naglašava da treba imati na umu da čak i ako je sustav umjetne inteligencije pažljivo dizajniran i podešen, ne postoji potpuno jamstvo da će njegovo ponašanje i ishodi uvijek biti točno usklađeni s ljudskim ciljevima i vrijednostima. Jer u stvarnom svijetu često se događaju neočekivane situacije i rezultati. Stoga rješavanje problema usklađivanja zahtijeva područje koje nadilazi inženjersku tehnologiju, zahtijeva multidisciplinarno znanje i razumijevanje te dublje razmišljanje i raspravu.

Više... Vaš Komentar Top
Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.56]

Datum objave 09.07.2023

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.56]

Kratke vijesti - PCE tjedni izbor _naslovnica

Odabrali smo za vas….

EU pokreće protumonopolsku istragu o aplikaciji Teams

EU pokreće protumonopolsku istragu o aplikaciji Teams

Microsoft je 2017. dodao aplikaciju Teams za razmjenu poruka u Office 365, koja je na kraju zamijenila Skype za tvrtke. Slack u vlasništvu Salesforcea i konkurent Teamsa, požalio se Europskoj komisiji 2020. godine zbog ove integracije. S tim u vezi, Microsoft je odgovorio Europskoj komisiji da će verzije sustava Office biti bez obavezne aplikacija za Teams i najavio smanjenje cijene.

Međutim, Europska komisija je zatražila veće smanjenje cijena nego što je Microsoft ponudio i budući da dvije strane nisu postigle sporazum po tom pitanju pokreću protumonopolsku istragu kako bi riješila problem Microsoft Officea paketa i aplikacije Teams.

SEGA nije zainteresirana da padne u ruke Microsoftu

Posljednjih godina i Microsoft i Sony stječu tvrtke za igre. Tako je nedavno Microsoft kupio Bethesda i Activision Blizzard, a otkriveno je i da cilja ne Sega tvrtku za igre. Međutim, operativni direktor Shuji Utsumi, nedavno je naglasio da nemaju namjeru prodavati tvrtku, opovrgavajući glasine. Nisu vodili nikakve relevantne razgovore s Microsoftom, te su samo obični poslovni partneri s Microsoftom.

Pomama za ChatGPT-om počela se hladiti

Pomama za ChatGPT-om počela se hladiti

ChatGPT, chatbot pod OpenAI, koji se temelji na generiranju unaprijed obučene tehnologije, od svog pokretanja u studenom prošle godine sada je u lipnju prvi put doživio pad prometa.

ChatGPT globalni podaci o prometu na računalima i mobitelima u lipnju smanjili su se za 5,6 postotna boda, dok su se jedinstveni posjeti korisnika također smanjeni za 9,7 postotna boda u odnosu na svibanj. U međuvremenu, vrijeme koje korisnici provedu posjećujući stranicu palo je u lipnju za 5,78 posto. No, u određenom smislu, iako promet opada, OpenAI može kontrolirati vlastite troškove, uglavnom izbjegavajući trošenje više resursa na povećanje računalne snage modela.

Otkriveno ime prvog sklopivog telefona OnePlusa i datum objave

Otkriveno ime prvog sklopivog telefona OnePlusa i datum objave

Osnivač OnePlusa Pete Lau,  rekao je da će prvi sklopivi pametni telefon njegove tvrtke biti objavljen 19. kolovoza. Postojale su glasine da će naziv uređaja biti OnePlus V Fold, međutim tvrtka je zauzela drugačiji pristup imenovanja i nazvala ga OnePlus Open. Zanimljivo je da su razmatrali i druga imena, kao što su OnePlus Wing, OnePlus Edge, OnePlus Prime i OnePlus Peak.  

OnePlus Open ima 7,8-inčni AMOLED unutarnji zaslon razlučivosti 2K i vanjski 6,3-inčni. Oba podržavaju osvježavanja od 120 Hz. Hardverska osnova je mobilna platforma Qualcomm Snapdragon 8 druge generacije, koja nudi kombinaciju od 16 GB RAM-a i interne flash memorije od 256 GB. Osim toga, baterija kapaciteta 4.800 mAh podržava brzo punjenje od 67 W. Ovaj sklopivi telefon pokreće Oxygen OS 13.1, temeljen na Androidu 13, a na bočnoj strani kućišta ima trostupanjske tipke i senzor otiska prsta.

Tim RPCS3, najavio razvoj PS4 emulatora

Tim RPCS3, najavio razvoj PS4 emulatora

Emulatori konzola na osobnim računalima popularan su trend. Nekotekina, KD-11 i DH razvili su vrlo poznati PS3 emulator RPCS3, a razvojni timovi sada otkrivaju da rade na razvoju PS4 simulacije.

Iako na tržištu postoji mnogo proizvoda emulatora PS4 kao što su Spine, Kyty, fpPS4 i GPCS4, tim koji je razvio RPCS3 stekao je veliku reputaciju Razlog je razvoj izvrsnih emulatora (izrada PS3 grafike igre blizu PS4 grafike u simulaciji), a njihov će novi emulator sigurno podići kvalitetu na novu visinu. Treba napomenuti da PS4 i PS5 imaju mnogo sličnosti u pogledu arhitekture, pa je sigurno nagađati da ako tim uspješno razvije emulator PS4, onda pojava PS5 nije daleko.

Yahoo planira izaći u javnost – spremni su financijski s dobrom bilancom i profitabilnošću

Yahoo planira izaći u javnost  spremni su financijski s dobrom bilancom i profitabilnošću

Yahoo je osnovan 1994. godine i dvije godine kasnije završio svoj IPO na NASDAQ-u. Do kraja 1999. godine postao je prva internetska tvrtka s tržišnom kapitalizacijom većom od 2 milijardi dolara. No, 2016. godine kupuje ih američka telekomunikacijska tvrtka Verizon i povukli su se s burze tri godine kasnije.

U posljednja dva desetljeća Yahoo je promijenio 8 izvršnih direktora, uključujući Marisu Mayer, bivšeg izvršnog direktora Warner Brosa Terryja Semela, a bilo je i mnogo strateških pogrešaka. Međutim, unatoč poteškoćama koje je tvrtka doživjela u različitim razdobljima, prema riječima Jima Lanzoen, Yahoo je i dalje peti u svijetu po ukupnom prometu i treći na tržištu pretraživanja. Trenutno ima više od trideset poslovnih jedinica, uključujući financije, sport, vijesti, poštu i druge web stranice kao što je TechCrunch. Također je rekao da će Yahoo aktivno razmotriti M&A mogućnosti u povezanim industrijama koje još nisu osnovale poslovanje, te da će umjetna inteligencija također pružiti novu priliku svim tvrtkama.

PROČITAJTE JOŠ

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.55]

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.54]

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.53]

Googleov vlastiti čip spreman tek 2025. godine

Prema izvješćima, Google je prvotno planirao sljedeće godine izdati potpuno prilagođeni čip s internim kodnim imenom “Redondo”, zamjenjujući polu-prilagođeni čip dizajniran u suradnji sa Samsungom.  Ali je sada odlučio pričekati do 2025. godine kako bi interno lansirao čip potpuno prilagođenog dizajna, kodnog imena “Laguna”.

Asus ROG Matrix RTX 4090 grafička kartica doseže novi svjetski rekord

Asus ROG Matrix RTX 4090 grafička kartica doseže novi svjetski rekord

Kako bi dodatno demonstrirali snagu grafičke kartice ROG Matrix RTX 4090, Asus ju je poslao GPU američkom overclocking testeru SPLAVE, koji je uspio gurnuti frekvenciju do krajnjih granica u mjerilu GPUPI 3.3 32B i time srušiti prethodni rekord grafičke kartice iGame Lab.

Kao i za prethodni test overclockinga, SPLAVE je također odabrao odvođenje topline pomoću tekućeg dušika (LN2) i konačno postigao maksimalnu frekvenciju 3.945 MHz. Podsjetimo, Asus je službeno lansirao novu grafičku karticu ROG Matrix RTX4090 krajem svibnja. Ima AIO vodeno hlađenje i označava povratak Matrix hacker serije koja se posljednji put pojavljuje kao GeForce RTX 3060Ti.

Što Katolička Crkva misli o umjetnoj inteligenciji?

Umjetna inteligencija u fokusu znanstvene i tehnološke zajednice, postala je i u interesu Svete Stolice. Objavili su priručnik o etici umjetne inteligencije strojnog učenja, šifriranja i praćenja, kako bi dali smjernice znanstvenoj industriji i pomogli tehnološkim rukovoditeljima koji se suočavaju s etičkim pitanjima, umjesto da čekaju na regulative državnih, vladinih i ostalih instanci.

Priručnik je nastao je u suradnji Vatikana i Macla centra za primijenjenu etiku na Sveučilištu Santa Clara. Osim toga naglašava važnost uključivanja vrijednosti u tehnologiju i poslovanje od samog početka, umjesto čekanja da se problemi pojave prije nego što se isprave.

Ukratko, Vatikan navodi sedam smjernica koje se usredotočuju na budući razvoj umjetne inteligencije. Među njima se ističe fokus na osnaživanja poslovnog osoblja da razmotri etička pitanja u svakodnevnom radu. Priručnik možete preuzeti i pročitati putem ovog linka.

Više... Vaš Komentar Top
Što treba napomenuti starijim osobama kako ne bi postali žrtve internetskih prijevara

Datum objave 09.07.2023

Što treba napomenuti starijim osobama kako ne bi postali žrtve internetskih prijevara

Što treba napomenuti starijim osobama kako ne bi postali žrtve internetskih prijevara (1)

U posljednje vrijeme sve je više slučajeva prijevare starijih i umirovljenika u vezi novca.

Izvješće AARP-a (American Association for Retirement) Technology Trends, pokazalo je da su ljudi u dobi od 65 i više godina skloniji koristiti pametne telefone i tablete za čitanje vijesti, zabavu i komunikaciju. Sve veća potražnja za internetskom kupovinom i online plaćanjima starijih osoba također ih čini novim metama za loše momke.

Prema riječima stručnjaka, mnoge starije osobe bile su meta visokotehnoloških prevaranata. Naravno, da nakon što su saznale da su prevarene, često su se osjećale negativno, posramljeno i depresivno, pa i mnoge prikrile činjenicu da su prevarene. Zato bi mlađi članovi obitelji trebali odvojiti vrijeme kako bi starije osobe uputili na što trebaju obratiti pažnju prilikom korištenja svojih mobitela, tableta ili računala, pričati s njima o mogućim prijevarnim situacijama i kako ih izbjeći.

Prvenstveno bi ih trebalo upozoriti da ne daju svoje osobne podatke, bankovne račune i druge račune nikome putem telefona, društvenih mreža, internetskih kanala i foruma. U izvješću Američke savezne trgovinske komisije (FTC), osobe u dobi od 60 i više godina prijavile su 467.000 prijevara s novcem, samo prošle godine.

Što treba napomenuti starijim osobama kako ne bi postali žrtve internetskih prijevara (2)

PROČITAJTE JOŠ

Savjeti: ne koristite dugotrajno mobitel dok ležite na krevetu

Savjeti: punjenje baterije telefona punjačima različite snage

Kod video poziva, trebali bi obratiti pažnju da li osoba s druge strane ima neke čudne znakove, poput lica kojem nedostaju emocije ili je prilično “inertna” ili kada govori, ima li neprirodno držanje, je li rasvjeta čudna, ima li puno buke, zvuka koji nisu u skladu sa slikom. Sve to ukazuje na deepfake tehnologiju koja se obično koristi za prijevaru starijih osoba.

Konačno, trebalo bi ih upozoriti da se prevaranti lažno predstavljaju kao policija, zaposlenici državnih agencija, poreznih uprava itd. U tom slučaju, zatraže li da još instaliraju neku aplikaciju ili kliknu na određenu poveznicu, da nikako to ne smiju učiniti. Loši akteri mogu dobit tako pristup svim podacima kao što su računi, kontakti, poruke, slike, datoteke dokumenti, kodovi i pinovi. Nakon što dobiju ove podatke, mogu im oteti novac na računima.

Više... Vaš Komentar Top
Koja je razlika između snimanja mobitelom i DSLR fotoaparatom

Datum objave 09.07.2023

Koja je razlika između snimanja mobitelom i DSLR fotoaparatom

Koja je razlika između snimanja mobitelom i DSLR fotoaparatom_naslovnica

U 90-ima, mnogi su koristili za fotografiranje DSLR kamere, ali s brzim razvojem pametnih telefona, broj korisnika ovih kamera se drastično smanjio. Mnogi misle da je razina hardvera fotografije mobilnog telefona nadmašila tradicionalne kamere, pa nema potrebe za kupnjom i korištenjem ove vrste uređaja. Međutim nije potpuno točno. Za koga su prikladniji pametni telefoni za fotkanje, a za koga standardne kamere, tema je članka.

Prvo treba imati na umu da mobilni telefoni i DSLR kamere imaju različite koncepte snimanja.

Snimanje klasičnim DSLR fotoaparatom

Koja je razlika između snimanja mobitelom i DSLR fotoaparatom (1)

Činjenica je da količina informacija koje dobiva senzor kamere nekoliko puta ili čak deset puta veći od onih u mobilnom telefonu, nadmašuje mobitele. I bitna je stavka koja ima utjecaj na kvalitetu snimljene fotografije.

Dobro je znati da kamere imaju i potpuno automatski način rada, ali obično rezultat nije tako dobar kako korisnici očekuju. Zato se treba naučiti puno o parametrima ISO vrijednosti, na što će utjecati brzina zatvarača i veličine otvora blende, pa čak i neke osnovne korake održavanja kamere. Poželjno je i dobro poznavanje nekog od softvera za obradu digitalnih fotografija.

Snimanje mobitelom

Koja je razlika između snimanja mobitelom i DSLR fotoaparatom (2)

Sami početci snimanja mobitelom bili su vrlo nezadovoljavajući. Ali napretkom tehnologije mobiteli su dobili telefoto objektiv, periskopsku leću s mogućnostima zumiranja većim od 100 puta, senzore od 100 i više MP, način snimanja s više objektiva itd. Također su nekada renomirani proizvođači kamera udružili svoje snage sa proizvođačima mobitela oko nekih foto komponenti i optimizacije.

Svi žele donijeti korisnicima “point-and-shoot” opremu za fotografiranje. To znači da je suština snimanja jednostavna jednim klikom i da je potrebno samo lagano usmjeriti mobilni telefon prema objektu kako bi se dobila zamagljena pozadina. Nije potrebno znati brzinu zatvarača, ISO ili veličinu otvora blende jer mobilni telefon automatski računa te parametre i AI vrši prilagodbe od onog trenutka kada je objekt snimanja u fokusu.

Dakle, svi koji žele praktično automatizirano snimanje, telefon je više nego dovoljan kako bi se dobile dobre fotografije.

PROČITAJTE JOŠ

Canon predstavlja četiri kamere za udaljeno snimanje

Recenzija – Yi 4K i FHD akcijske kamere

Koja je razlika između snimanja mobitelom i DSLR fotoaparatom (3)

Eto, ali imajte na umu da još dugo vremena mobilni telefoni neće moći zamijeniti kamere, a kamere neće nestati zbog napretka u snimanju mobilnih telefona. S druge strane mobitel nije kamera, ima funkcije koju kamera nema i postao je nužnost za život. Konačno, bez obzira koristili se pametni telefon ili DSLR kamera, dobro oko za kompoziciju je itekako bitno.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 2 sata

VPN

Objavljeno prije 2 sata

Iskon

Objavljeno prije 3 sata

Svaštara

Objavljeno prije 3 sata

P: Razne PC i serverske komponente, Laptope, Dijelove za laptope...

Objavljeno prije 4 sata

A1 Xplore TV aplikacija - MAXtv (samostalni)

Novosti

Sony Xperia 10 VI - srednja klasa za ljubitelje malih zaslona

Novi Sony pametni telefon srednje klase Xperia 10 VI dolazi na tržište u lipnju po cijeni od 399 eura  u crnoj, bijeloj i svijetloplavoj boji. Ovaj lagani uređaj, težine samo 164 grama, nudi elegantan dizajn s stražnjim poklopcem od recikli... Pročitaj više

Google najavljuje Veo, Imagen 3 i Music AI Sandbox alate za stvaranje multimedije

Google je predstavio niz inovativnih alata za generiranje multimedijskog sadržaja, pokazujući svoju snagu u području umjetne inteligencije i natječući se s konkurentima poput OpenAI-a. Predstavljeni alati pokazuju Googleovu predanost inovac... Pročitaj više

Sapphire PURE AMD Radeon RX 7700 XT Frost Punk 2 Edition

SAPPHIRE je u suradnji s AMD-om i 11 bit Studios, tvrtkom koja je razvila naslove kao što su This War of Mine i seriju igara Frostpunk, razvio PURE AMD Radeon RX 7700 XT Frostpunk 2 Edition grafičku karticu. Ovo ograničeno izdanje grafičke... Pročitaj više

Xperia 1 VI - Sony napokon osluškuje mišljenja ciljanih korisnika

Xperia 1 VI najnoviji je model u stopama Xperia 1 V, a kao što možete vidjeti iz rimskih brojeva na kraju riječi, to je šesta generacija serije 1. Ova serija Sony modela namijenjena je za one koji žele najnovije značajke i visoke specifikac... Pročitaj više

Google I/O 2024: LearnLM, Gemini 1.5 Flash, Gemini 1.5 Pro, Ask Photos, Gemma 2

Od 14. do 15. svibnja Google je održao konferenciju za razvojne programere "Google I/O" u Mountain Viewu u Kaliforniji, SAD.  Ove godine predstavljeno je više nego ikada noviteta, a ovo su neki od njih... LearnLM - poboljšano učenje uz pomo... Pročitaj više

Sve novosti