Cat S42 H + i Cat B40 4G prvi mobiteli na svijetu s antibakterijskom zaštitom

Datum objave 21.05.2021 - Sanja Ledinek

Cat S42 H + i Cat B40 4G prvi mobiteli na svijetu s antibakterijskom zaštitom

Cat S42 H + i Cat B40 4G prvi mobiteli na svijetu s antibakterijskom zaštitom

Cat S42 H + (1)

Cat S42 H + i Cat B40 4G dva su nova modela robusnih telefona s Hygiene Plus Innovation naprednom higijenskom i antibakterijskom tehnologijom koja predstavlja standard za budućnost mobilnih telefona.

Cat S42 H + i Cat B40 4G nisu napredni mobiteli već dvije mogućnosti prilagođene postpandemijskom svijetu. Svi vanjski dijelovi Cat S42 H + i Cat B40 4G obrađeni su Biomaster aktivnom antibakterijskom tehnologijom srebrnih iona tijekom proizvodnog procesa koja će se aktivno boriti protiv bakterija. Inhibira rast bakterija za 80 posto nakon 15 minuta i za 99,9 posto u roku od 24 sata. Ova tehnologija je certificirana u skladu sa ISO22196 standardima. Zvuči impresivno, ne?

Oba su namijenjena za rad u izuzetno teškim radnim uvjetima, što je standard za Bullitt grupu koja potpisuje njihovu proizvodnju. Osim navedenog, britanski proizvođač ne ostaje pri zaštiti IP68, već podiže na novi IP69K standard koji omogućava zaštitu od abrazivnih tekućina poput kupke u kemikalijama, izbjeljivača, sapuna, dezinficijensa itd., s do 3000 testiranih zarona.

To nije sve. Oba modela su podvrgnuti najtežim testovima prije nego što su došli do naših ruku. Zapravo su otporni na padove na čelik do 1,8 metara, uključujući staklo, kutove i okvire. Imaju i vojne standarde čvrstoće MIL-SPEC 810H. Mogu se potopiti na 1,5 metra tijekom 35 minuta.  Podnose ekstremne radne temperature, vibracije, udarce i tekućine pod visokim pritiskom.

Cat S42 H + (2)

Cat S42 H +

Novi CAT S42 H + reizdanje je dobro poznatog CAT S42. Njegov IPS zaslon je duljine dijagonale 5,5 inča, optimiziran za upotrebu na otvorenom i s rukavicama.

Hardverska osnova je MediaTek Helio A20 MT 6761D aplikativni 4-jezgreni processor na taktu 1,8 GHz koji radi u kombinaciji 3 GB RAM-a i 32 GB interne flash memorije proširive microSD karticom. Na stražnjoj strain je 13 MP kamera, dok na prednjoj od 5 MP.

Baterija ima kapacitet 4.200 mAh. Što se tiče povezivanja i komunikacije, na popisu su LTE Cat.6, VoLTE, VoWiFi, Bluetooth 5.0 LE, NFC, dual SIM. Svakako treba još spomenuti 3,5 mm audio priključak, tipku Push-To-Talk, Gorilla Glass 5 I Zero-touch podršku.

Uređaj radi na Androidu 10, a nadogradnju na Android 11 primit će u jesen 2021. Na ovom ćete uređaju primiti tri godine sigurnosnih ažuriranja. Očekivana cijena je od oko 270 eura.

Cat B40 (1)

CAT B40 4G

Što se tiče novog CAT B40 4G, on je nepretenciozan komunikacijski uređaj koji se može koristiti u bilo kojem okruženju s 4G vezom. Njegove komponente su sljedeće:

 • Dimenzije: 145 x 62 x 18 (mm),
 • Masa: 157 (g)
 • Zaslon: 2,4 inčni LCD, QVGA
 • Procesor: Unisoc T117
 • Kamere: 2MP na stražnjoj strani
 • Baterija: 1800 mAh Lithium Ion baterija koja se ne može izvaditi, 30 dana u stanju mirovanja, 11 sati razgovora
 • Proprietary operativni sustav
 • Ostalo: MicroSD, LTE, VoLTE, priključak 3,5 mm (vodootporno), Bluetooth 5.0, tipka za razgovor, USB Type C sučelje, temperature, -25°C to 55°C , svjetiljka (100 lumena)

Cijena bi mu trebala biti oko 80 eura.

Cat B40 (2)

Cat S42 H + i Cat B40 pametni telefoni bit će dostupni u Hrvatskoj u zadnjem kvartalu 2021 kada će biti i formirane cijene za njih.

Više... Vaš Komentar Top
Apple AirPods Max i Pro Buds još uvijek mogu dobiti visoku rezoluciju zvuka, bez dodatnih gubitaka

Datum objave 21.05.2021

Apple AirPods Max i Pro Buds još uvijek mogu dobiti visoku rezoluciju zvuka, bez dodatnih gubitaka

Apple zvuk

Appleov postojeći audio portfelj uključuje niz proizvoda među kojima su AirPods, AirPods 2, AirPods Pro i AirPods Max. No, za sada ne mogu podržati nadolazeći audio kodek ALAC (Apple Lossless Audio Codec) za audio visoke rezolucije. U osnovi je sličan Sony LDAC-u ili Qualcomm aptX HD audio kodecima koji također nude audio bitrate velike širine pojasa. Apple Music streaming bez gubitaka bit će ponuđen na standardima do 16-bit/44,1 kHz, 24-bit/48 kHz i 24-bit/192 kHz.

Međutim, poznati Jon Prosser, tvrdi da će tehnološki div ipak učiniti AirPods slušalice kompatibilnima za bežično emitiranje zvuka ili videa s iPhonea, iPada ili Maca s AirPlay koristeći svojevrsnu ” Wi-Fi osobnu vezu”.  Još uvijek nije jasno kako će to točno funkcionirati budući da Appleovim audio uređajima nedostaje Wi-Fi podrška. Vjerojatno ćemo dobiti sve odgovore na predstojećem WWDC 2021 u lipnju.

Priča se da će TSMC u svibnju proizvoditi Apple A15 čipove

Dodali bi, Apple je najavio i dodavanje prostornog zvuka s podrškom Dolby Atmos u aplikaciju Music i zadržavanje veze AirPodsa putem Bluetootha. Appleovi postojeći audio uređaji, kao i nekoliko Beats proizvoda i dalje će primati podršku za Dolby Atmos Audio.

Više... Vaš Komentar Top
Google Android 12 – glavne značajke

Datum objave 20.05.2021

Google Android 12 - glavne značajke

Android 12 beta 1 (1)

Google je na ovogodišnjoj I/O Developer Conference, najavio niz tehničkih dostignuća i značajki povezanih s vlastitim softverom, uključujući prvu službenu razvojnu verziju (Beta 1) ​Androida 12 sustava s novim UI. Što se promijenilo?

Material You novi dizajnerski jezik

Android 12 revidirani stil sučelja usvaja zaobljene linije. Klizač za glasnoću sada je također veći i ima zaobljeni profil umjesto kvadratnijeg oblika u Androidu 11. Zaključani zaslon sadrži veći sat bez obavijesti, samo ima mali datum i indikator temperature smješten  na lijevoj strani.

Ovo sučelje odlikuju  svijetle boje. Mogu se redizajnirati kako bi ih korisnici mogli učiniti osobnijima. Primjerice, kada korisnik odabere željenu pozadinu, sustav će automatski odrediti boju najbližeg podudaranja, a zatim je primijeniti na cijeli sustav, uključujući zaključani zaslon, onaj za obavijesti, kontrole glasnoće i widgete.

Google je novi dizajnerski jezik nazvao “Material You“. Može se primijeniti na druge aplikacije trećih strana, međutim, značajka jeza sada ekskluzivna za Google Pixel telefone.

​Duboka optimiziranost za fluidnost sustava

Osim promjena u izgledu, Google je također naglasio da su inženjeri potrošili puno truda kako bi poboljšali uglađenost korisničkog sučelja. Prema njihovim riječima od trenutka kada podignete svoj Android 12 uređaj, osjećat ćete da postaje živ svaki put kad dodirnete, klizite prstima ili pomičete se zaslonom. Telefon će brzo reagirati na vaš dodir ​glatkim pokretima i animacijama.

​Zanimljivo je da je Google promijenio zadanu metodu buđenja Google Asistenta. Sada se može pozvati na dugi pritisak gumb za uključivanje / isključivanje rada.

Android 12 beta 1 (2)

Upravljanje privatnošću

I upravljanje privatnošću je postalo glavni fokus nove verzije Androida 12. Uvedena je opcija pod nazivom “Nadzorna ploča za upravljanje privatnošću“.  Da budemo iskreni, ovo nije baš novo, već je rezultat pametnog dizajniranja sučelja.

Donosi sva dopuštenja za Android aplikacije (uključujući Googleove vlastite sistemske aplikacije), spaja ih u grafičko sučelje i brzu karticu ‘upravljanje dozvolama’. Omogućuje brzi pregled/opoziv odobrenih dozvola aplikacijama, uključujući kameru, mikrofon, lokaciju itd.

Eto, sve je to bilo tu,  ali sada je lakše pristupiti ne-tehnološkim  korisnicima.

Uz to, prilikom korištenja aplikacija, bit će vidljiva mini ikona koja pokazuje kojim našim podacima pristupa neka od aplikacija u određenom trenutku.

Google je također najavio ažuriranja svog upravitelja lozinki, što će sada olakšati uvoz svih podataka zaporki na  jedno mjesto.  Također će upozoriti korisnike ako se njihova lozinka pojavi u bilo kojoj bazi  “ukradenih” podataka ili nesigurnih  lozinki koje se pojave bilo gdje na internetu.

Značajnija nova značajka je Android Privacy Compute Core.  To je lokalizirana particija  u telefonu odsječena od pristupa mreži kako bi se osiguralo  da slučajno osjetljivi podaci ne procure na Googleove poslužitelje.   Također omogućava da  sve značajke zvuka i jezika  (poput titlova u stvarnom vremenu, pametnih odgovora) će se
pojaviti u vlastitoj lokalnoj memoriji uređaja.

Sustav dopuštenja u ovoj verziji također omogućuje aplikacijama  koje žele skenirati Bluetooth da više ne trebaju tražiti dozvolu za lokaciju, već dopuštenje.  Preciznije rečeno,  BLUETOOTH_SCAN A nakon povezivanja s uređajem treba samo dopuštenje BLUETOOTH_CONNECT.

Konačno, tu je nova značajka koja će moći ograničiti aplikaciju da vidi samo približno mjesto, a ne precizno mjesto na kome se korisnik nalazi.

Bolja integracija s elektroničkim uređajima

​Android 12, bolje će integrira televizore, tablete i Chromebooke. Bit će uključena nativna podrška virtualnog daljinskog upravljač za Android TV, otključavanje Chromebooka pomoću mobilnog telefona, ali i više marki automobila kao što su Ford, ​Audi, BMW, Honda itd.

Tko može preuzeti prvu Beta 1 verziju Androida 12?

​Kao i u prošlosti, i ovaj put Android 12 su preuzeli i mogu  svi oni koji su se pridružili programu “Android Beta” putem OTA-e i vlasnici  su nekog od Pixel mobilnih telefona, ali i Asus ZenFone 8, Nokia X20, OnePlus, OPPO, Realme, Sharp, Tecno Pouvoir 4, TCL, Vivo iQOO7 Legend, Xiaomi 11/11 Ultra i ZTE Axon 30 Ultra.

Više... Vaš Komentar Top
Wear OS donosi najveću reviziju posljednjih pet godina

Datum objave 20.05.2021

Wear OS donosi najveću reviziju posljednjih pet godina

Wear OS 2021 (1)

Google Wear OS i Samsung Tizen integriraju se su u jednu platformu pod nazivom Wear.
Fitbit sustav za fitness također postaje dio Wear  platforme, jer će ove godine Google završiti kupnju Fitbita.

Za novi Wear sustav  iskorištene su prednosti platforme s obje strane. Primjerice,  Samsungove funkcija praćenja zdravlja i Googleovo  bogatstvo Android ekosustava.

Korisničko sučelje nastavlja stil i karakteristike prethodnog Wear OS-a, ali ima i noviteta. Primjerice, u kontrolnom dijelu dodana je mogućnost dvostrukim pritiskom na vanjsku tipku sata brzo prebacivanje na posljednju korištenu aplikaciju, ili pomicanjem lijevo i desno prstom po površini zaslona otvoriti prikaz novog okvira s informacijama.

Wear OS 2021 (2)

Međutim, nema podataka o tome hoće li sve funkcije Wear sustava biti prilagođene karakterističnom kružnom prstenu Samsungovog sata ili  će Samsung još neko vrijeme koristiti novu verziju One UI 3.x sučelja.

Na strani aplikacije, sustav dolazi s Tiles API-jem i Tizen uređivačem brojčanika. S druge strane, poboljšane su i Googleove usluge, kao što su Google Mape, Assistant, YouTube Music itd.

Što se tiče performansi, Wear poboljšava niže slojeve operativnog sustava koje će donijeti dulji vijek trajanja baterije, izvući više iz jezgri male snage, a sve kako bi se podigla funkcionalnost aplikacija za 30% u odnosu nego prije.

Istodobno, Samsung je najavio da će, počevši od Galaxy Watch 4, nosivi proizvodi biti u potpunosti pretvoreni u Wear sustav i time završavajući Tizenovu sedmogodišnju misiju.  Postojeći Galaxy satovi i narukvice i dalje će koristiti Tizen s trogodišnjom uslugom ažuriranja od datuma prodaje.

Nova verzija Wear  sustava službeno će biti predstavljena ove jeseni.

Više... Vaš Komentar Top
Google I/O 2021: Karte dobivaju niz novih značajki

Datum objave 20.05.2021

Google I/O 2021: Karte dobivaju niz novih značajki

Google I O 2021  Karte dobivaju niz novih značajki

U Google Kartama (Maps) uvodi se više od 100 tehnologija, AI (umjetna inteligencija), dodatno proširuje mogućnost AR-a i  lakše isključivanje povijesti pretraživanja lokacije.

Uz to, Google je najavio da će Karte smanjiti vjerojatnost ulaska u prometne čepove i gužve, omogućiti trenutni pristup “Live Viewu”, ranije poznatom kao Google Maps AR.  za prikaz vremena otvaranja i zatvaranja trgovina,  gdje ste u odnosu na hotel itd.

Popis značajki tu se ne zaustavlja. Dodana je navigacijska funkcija odabir “sigurnije rute” dizajnirana da pomogne korisnicima da izbjegnu nesreće i opciju “ruta za zaštitu okoliša” koja je prikladnija za njihove načine vožnje. Proširuje se i funkciju detaljnog prikaza ulica u 50 novih gradova širom svijeta.

Konačno, Google je najavio da će iskustvo korištenja navigacije prilagoditi pojedinačnim korisnicima. Primjerice, ako živite u New Yorku i otvorite kartu radnim danom u 8 sati ujutro, prikazivat će se kafići u blizini gdje se može popiti kava, umjesto restorana za večeru.

Više... Vaš Komentar Top
Passport je kodno ime za Pixel sklopivi telefon

Datum objave 20.05.2021

Passport je kodno ime za Pixel sklopivi telefon

Passport je kodno ime za Pixel sklopivi telefon

Beta 1 ažuriranje Androida 12 otkriva neke ključne detalje nadolazećih Googleovih pametnih telefona.

U testnom kôdu se potvrđuje razvoj Pixel 5a modela (G4S1M), serije Pixel 6 kodnih naziva Crow i Oriole ( GF5KQ odnosno GR1YH) i pokazuje da Google priprema sklopivi pametni telefon kodnog imena Passport ( GPQ72). Bilo kakva druga informacija o modelu ne postoji, po najmanje vrijeme lansiranja.

Što se tiče Pixel 5a 5G modela, Google je potvrdio da će biti objavljen u Sjedinjenim Državama i Japanu kasnije ove godine, a serija Pixel 6 možda krajem kolovoza.

Više... Vaš Komentar Top
Microsoft priprema Cloud PC Windows 10

Datum objave 20.05.2021

Microsoft priprema Cloud PC Windows 10

Microsoft priprema Cloud PC Windows 10

Postoje mnogi dokumenti i informacije koji pokazuju da bi Microsoft uskoro mogao pokrenuti uslugu “Cloud PC”, jednostavnu verziju sustava Windows 10 za računala skromnih specifikacija.

Prema pisanju “WindowsLatest“, Microsoft je u travnju tiho otkrio stranicu podrške za Cloud PC, uglavnom pružajući niz tehničkih pitanja i odgovora, ali trenutno te stranice nema više. Međutim, iz drugih službenih Microsoftovih dokumenata i dalje se mogu naći riječi poput Cloud PC i Microsoft Grapha, pa čak i naznake da bi testiranje moglo pokrenuti početkom ljeta.

Sa spomenute stranice, dok je još bila aktivna, vidljivo  je da Cloud PC je cijeli sustav Windows 10 u oblaku.  Integrira neke API-je kako bi se omogućilo čak i ograničavanje softvera povezanog s Officeom. Nadalje, ovaj sustav u oblaku, također je dio Microsoftovih proizvoda na više platformi, a ključna je integracija Microsoft Graph API-ja.

Ovo je novi “plutajući” izbornik Start Windows 10

Windows 10 dodaje Bluetooth AAC za podršku povezivanju s AirPodom

Uz to, Microsoft je odgovoran za ažuriranja, instalaciju programa i druge usluge, ali može usvojiti “sustav pretplate” za uvođenje različitih specifikacija.

Više... Vaš Komentar Top
Canon predstavlja novi uređaj za tisak Colorado 1630

Datum objave 20.05.2021

Canon predstavlja novi uređaj za tisak Colorado 1630

Canon Colorado 1630 (I)

Temeljeći novitet na svom portfelju 64-inčnih tiskarskih strojeva na role s tehnologijom UVgel, Canon predstavlja novi Colorado 1630. Taj tiskarski stroj industrijske razine predstavlja pametno ulaganje za tvrtke aktivne na tržištu velikih formata jer im daje pristup svim osvjedočenim prednostima tehnologije UVgel radi dodatnog proširenja poslovanja tiskom i manjih količina, a sve to uz manje ulaganje. Konstruiran za trajnost, pouzdanost i stabilnost, osnovni model Colorado 1630 može se konfigurirati prema jedinstvenim poslovnim potrebama svakog korisnika dodavanjem modularnih mogućnosti kao što su FLXfinish, druga rola medija i jednostavan dvostrani tisak.

Namijenjen proizvođačima reklamnih panoa, PSP-ovima i internim odjelima za tisak, Colorado 1630 nudi superiornu kvalitetu tiska od 1800 točaka po inču i vrlo trajne otiska bez mirisa koji se trenutačno suše na skoro svim medijima za realizaciju neograničenog broja primjena. U najbržem načinu tiskanja za primjene kao što su vanjski natpisi i billboardi Colorado 1630 postiže maksimalnu brzinu tiskanja od 111 m²/h. Čak i u načinu visoke kvalitete uređaj nudi fantastičnu brzinu od 29 m²/h.

Više... Vaš Komentar Top
Transcend DrivePro 620

Datum objave 19.05.2021

Transcend DrivePro 620

Transcend_DP620

Transcend je predstavio novu kameru za automobile – DrivePro 620. Riječ je o dvije kamere opremljene s dva visoko osjetljiva STARVIS senzora koje simultano snimaju sprijeda i straga i daju kvalitetnu sliku u svim uvjetima. Uređaj ima ugrađene WiFi i GPS module, te Lane Departure Warning i Forward Collision Warning sisteme sigurnosni. Kamere snimaju video od 1080p sa 60 sličica u sekundi kroz 140° leću. Kamere dolaze opremljene svaka s 32 GB microSD karticama, a kontroliraju se putem DrivePro aplikacije.

Više... Vaš Komentar Top
“Notepad” je postao drugačiji

Datum objave 19.05.2021

"Notepad" je postao drugačiji

Novi Notepad (1)

Očekuje se da će Microsoftovo glavno ažuriranje sustava Windows 10 ove godine, 21H2, biti predstavljeno u drugoj polovici jeseni. Također, softver “Notepad” ugrađen u operativni sustav Microsoft Windows 10 dočekat će značajnu nadogradnju. Prema izvještaju, verzija “21H2″, donosi ažuriranje aplikacije Notepad.

Novi Notepad (2)

Dobiva novu verziju stila ikone, upute i alate za pretraživanje nespremljenog sadržaja datoteke. Osim toga, nakon otvaranja stare verzije datoteke “Notepad”, od korisnika će se zatražiti da ažurira verziju u Microsoft Storeu. Drugim riječima, u budućnosti nova ažuriranja značajki softvera “Notepad” više neće biti u paketu sa sustavom Windows 10, što ovaj programčić čini fleksibilnijim.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 17 minuta

A1 - ex Vip (Optika)

Objavljeno prije 20 minuta

Koji mobitel kupiti? - 2. dio

Objavljeno prije 26 minuta

Automobili

Objavljeno prije 26 minuta

Pametni Zvucnici - Echo, Nest, Homepod, Sonos

Objavljeno prije 44 minute

OnePlus mobiteli

Novosti

Virtualna memorija na pametnim telefonima: prijatelj ili neprijatelj performansi?

Gotovo svi pametni telefoni bez obzira na cijenu imaju nešto što se zove virtualna memorija. Obećava da će poboljšati multitasking i fluidnost rada. Ali je li to zaista tako korisno? Što je zapravo virtualna memorija? Za one koji koriste ra... Pročitaj više

Opasno se zahuktava zabrana korištenja telefona i društvenih mreža djeci mlađoj od 16 godina u Velikoj Britaniji

Unatoč donošenju Zakona o sigurnosti na internetu u listopadu prošle godine, koji zahtijeva od društvenih mreža da zaštite djecu od štetnog sadržaja pod prijetnjom kazni od 10% globalnog prometa, Vlada Ujedinjenog Kraljevstva razmatra još s... Pročitaj više

Kupnja rabljenog Android mobitela: savjeti i trikovi za pametne kupce

U svijetu gdje se najnoviji modeli mobitela mijenjaju brže od modnih sezonskih trendova, a njihove cijene postaju astronomske za većinu potrošača, mnogi se okreću tržištu rabljenih uređaja. No, kupnja rabljenog mobitela može biti poput kupo... Pročitaj više

Emulator Game Boya nestao samo nekoliko dana nakon odobrenja

Apple je odobrio emulator iGBA koji je korisnicima iPhonea omogućavao igranje Game Boy naslova, uključujući popularne igre iz franšize Pokémon i Legend of Zelda, preuzimanjem besplatnih ROM-ova s weba. Brzo se popeo na vrh ljestvice popular... Pročitaj više

Koje su se AMD B650 matične ploče pokazale najbolje, a koje razočarale?

Planirate li kupiti ili sami sastaviti novo računalo? Ako je odgovor potvrdan, obratite pažnju na rezultate testiranja koje je proveo Hardware Unboxed za popularne ulazne AMD B650 matične ploče namijenjene novijem rasponu AMD Ryzen procesor... Pročitaj više

Sve novosti