ChatGPT ima veliku nadogradnju: može vidjeti, čuti i govoriti

Datum objave 27.09.2023 - Sanja Ledinek

ChatGPT ima veliku nadogradnju:  može vidjeti, čuti i govoriti

ChatGPT ima veliku nadogradnju: može vidjeti, čuti i govoriti

Chat GPT . naslovnica

OpenAI  najavljuje pokretanje glasovnih razgovora s chatbotom  za iOS i Android sustave ili dijeljenje slika/fotografija na svim platformama kako bi se izrazile misli, umjesto samog oslanjanja isključivo na upisivanje upita.  Ove nove opcije bit će dostupne Plus i Enterprise korisnicima u sljedeća dva tjedna. Ali Open AI planira ubrzo proširenje usluga na besplatne verzije aplikacija.

Glasovni unos upita

ChatGPT_1

Funkcija glasovnog unosa slična je glasovnom asistentu na mobilnom telefonu. Korisnici samo trebaju pritisnuti gumb i izgovoriti svoje pitanje, a ChatGPT će ga pretvoriti u tekst, poslati veliki jezični model, potom generirati odgovor i pretvoriti ga u govor te reproducirati korisniku. Za glasovnu značajku, OpenAI koristi Whisper, svoj sustav za prepoznavanje govora, transkripciju izgovorenih riječi korisnika u tekst i novi model teksta u govor koji može generirati zvuk sličan ljudskom sa samo nekoliko sekundi govora. Ujedno je tvrtka surađivala s profesionalnim glumcima kako bi stvorila pet glasova ChatGPT-a. OpenAI dijeli ovaj model pretvaranja teksta u govor s nekolicinom drugih tvrtki, uključujući Spotify koji ga koristi za prevođenje podcasta slavnih osoba.

Prema OpenAI-ju, ova nova tehnologija govora može proizvesti realističan sintetički govor iz nekoliko sekundi pravog govora, otvarajući vrata mnogim kreativnim i pristupačnim aplikacijama. Međutim, ove mogućnosti također stvaraju nove rizike, kao što je mogućnost da se zlonamjerni akteri lažno predstavljaju kao javne osobe ili počine prijevaru. Zato će biti biti strogo kontroliran i ipak ograničen.

ChatGPT_2

OpenAI želi izgraditi epsku LLM trgovinu aplikacija otvarajući sve ChatGPT modele

ChatGPT ubrzava “slijetanje” na mobitele

ChatGPT i pitanje autorskih prava AI-a sve više zabrinjava

Razgovor o slikama/fotografijama

Funkcija unosa slike je nešto poput Google Lens. Korisnici mogu fotografirati stvari koje ih zanimaju i prenijeti ih na ChatGPT. AI će ih analizirati i na temelju analize pokušati identificirati što korisnik želi pitati te ponuditi odgovor.  Korisnici također mogu koristiti alate za crtanje u aplikaciji  kako bi lakše izrazili svoja pitanja ili  vodili  pomoćnika, ali moguće je koristiti i govor ili upisivati ​​pitanja koja idu uz učitanu sliku.

Sposobnost ChatGPT-a za prepoznavanje slika već je isprobana od strane tvrtke pod nazivom Be My Eyes, koja izrađuje aplikaciju za osobe s oštećenim vidom. Vrijedno je spomenuti da je OpenAI također poduzeo tehničke mjere kako bi značajno ograničio sposobnost ChatGPT-a da analizira i izravno predstavlja druge, jer ChatGPT nije uvijek točan i ti bi sustavi trebali poštovati osobnu privatnost.

Više... Vaš Komentar Top
Digital Realty proširuje prisutnost u Zagrebu

Datum objave 27.09.2023

Digital Realty proširuje prisutnost u Zagrebu

Goran Djoreski Digital Reality

Tvrtka Digital Realty je najavila planove za povećanje svoje prisutnosti u jugoistočnoj Europi kupnjom zemljišne parcele za proširenje zagrebačkog kampusa. Parcela se nalazi u blizini postojećeg data centra ZAG1 tvrtke Digital Realty, jednog od najpovezanijih objekata u regiji.

Zemljišna parcela može podržati data centar kapaciteta do 30 megavata što Digital Realtyju omogućuje da odgovori na sve veću potražnju za uslugama kolokacije u Hrvatskoj i široj regiji jugoistočne Europe. Razvoj svih novih objekata na parceli slijedit će fazni pristup u skladu sa zahtjevima tržišta i planovima proširenja postojećih korisnika.

digital_reality_1

Novi razvoj u Zagrebu nadopunit će postojeću prisutnost Digital Realtyja u Beču omogućujući korisnicima korištenje dodatnih regionalnih operatora i alternativnih ruta za povećanu raznolikost i otpornost u regiji. Ovo proširenje koincidira s trenutnim širenjem Digital Realtyja u Grčkoj, omogućujući međunarodnim tvrtkama da provedu svoje strategije za veću distribuciju radnih opterećenja.

Goran Đoreski, direktor Digital Realtyja u Hrvatskoj kaže: “Djelujući kao gateway prema jugoistočnoj Europi, proširena prisutnost u Zagrebu omogućuje nam da unaprijedimo naše trenutne odnose s glavnim pružateljima platformi i globalnim poduzećima te postanemo pravo središte povezivanja za regiju. Drago nam je što ćemo poduzeti ovaj sljedeći korak u proširenju platforme PlatformDIGITAL® za podršku našim korisnicima i implementaciju njihovih kritičnih usluga diljem svijeta.

Više... Vaš Komentar Top
Canalis: 60 % osobnih računala bit će kompatibilno s AI funkcijama 2027.

Datum objave 27.09.2023

Canalis: 60 % osobnih računala bit će kompatibilno s AI funkcijama 2027.

Canalis - AI funkcije 2027

Čipseti specifični za umjetnu inteligenciju bit će ključni za računala s omogućenom umjetnom inteligencijom.

Prema najnovijem izvješću koje je objavila agencija za istraživanje tržišta Canalys, osobna računala kao temeljni alat za rad i slobodno vrijeme, sada su suočena u valu umjetne inteligencije s velikim izazovom u smislu softverskih i hardverskih mogućnosti. Kako bi držali korak s ovim trendom, moraju biti opremljena čipsetima ili modulima koji mogu ubrzati AI izračune. U trenutnom tržišnom okruženju glavni primjeri uključuju Qualcommov Hexagon tensor akcelerator, Appleov Neural Engine, Intelov Movidius VPU i AMD-ov APU.

Canalis - AI funkcije 2027_1

Dobra je vijest da su već danas mnoga osobna računala opremljena snažnim CPU-ima i GPU-ovima koji se mogu kombinirati s aplikacijama u oblaku kako bi se iskoristila AI. Uz to i računala koja zadovoljavaju najosnovnije specifikacije mogu pokrenuti osnovne funkcije AI kao što su digitalni pomoćnici Cortana i Siri, zamućenje pozadine u stvarnom vremenu kod alata za videokonferencije i glasovni tekst. Međutim, istinski smisleni slučajevi upotrebe umjetne inteligencije na osobnim računalima moraju dati prioritet odgovoru u stvarnom vremenu, niskoj latenciji i visokoj sigurnosti.

I na tome tech industrija radi. Primjerice Apple s čipovima serije M3, Qualcomm s čipsetom ARM arhitekture 8cx Gen3 i poboljšanim AI mogućnosti kako bi povećao tržišni udio u 2024. integracijom Nuvia arhitekture i Windows Copilota. Na polju x86, AMD je lansirao svoje rješenje “Phoenix” serije Ryzen 7040, prije lansiranja Intelovog Meteor Lakea s Movidius VPU. I upravo ovaj potez potaknuo je proizvođače osobnih računala da unaprijed prihvate AMD-ovu tehnologiju i iskoriste punu prednost zamaha razvoja tržišta. Do druge polovice 2024. AMD očekuje da će serija 8050 dodatno poboljšati mogućnosti umjetne inteligencije. Ali, u konačnici Intelova strategija će promovirati ubrzanu popularnost kombinacije “AI + PC” počevši od 2024. Sa svojim nadolazećim verzijama Arrow Lake i Lunar Lake, Intel se kladi na AI čipsete da predvode revoluciju u računalima s AI-om.

Canalis - AI funkcije 2027_2

Osim toga, proizvođači s velikim isporukama mogu razmotriti korištenje ARM ili RISC-V arhitekture za razvoj vlastitih procesora. Iako samostalni razvoj uključuje veće početne troškove, može optimizirati performanse, potrošnju energije i povećati sigurnost. Također, s obzirom na to da se očekuje da će najnoviji operativni sustav Windows lansiran krajem 2024. objaviti značajke poboljšane umjetnom inteligencijom, kao i široku primjenu alata umjetne inteligencije u poslovnom i produktivnom softveru, očekuje se da će tržište računala kompatibilnih s umjetnom inteligencijom postići eksplozivan rast 2025. i 2026. Do 2027. očekuje se da će isporuke premašiti 175 milijuna jedinica, što čini više od 60 posto ukupnih isporuka računala. Od sada do tada, sektor će rasti po ukupnoj godišnjoj stopi rasta od 94 posto.

Više... Vaš Komentar Top
Realiziran prvi 5G satelitski poziv u Europi za mobilne mreže

Datum objave 27.09.2023

Realiziran prvi 5G satelitski poziv u Europi za mobilne mreže

Realiziran prvi 5G satelitski poziv u Europi za mobilne mreže

Ovaj poziv dolazi uoči lansiranja pet komercijalnih satelita u prvom tromjesečju 2024. koristeći čipove dizajnirane od strane britanske tvrtke En Silica.

Poziv je upućen s Havaja inženjeru Vodafona Joséu Guevari u Madridu, a obavljen je pomoću nemodificiranog pametnog telefona Samsung Galaxy S22 i testnog satelita BlueWalker 3 tvrtke AST SpaceMobile. Ono što ovaj poziv čini izvanrednim je činjenica da je potekao iz bežične mrtve zone naglašavajući izglede satelitskih mreža u premošćivanju praznina u povezivanju, posebno u udaljenim i nedovoljno opskrbljenim područjima.

Realiziran prvi 5G satelitski poziv u Europi za mobilne mreže_1

Također je pri ovom testu postignuta brzina prijenosa podatak do 14 Mbps i time oboren prethodni lipanjski rekord brzine prijenosa podataka od 10 Mbps za satelitske mobilne mreže. Ove brzine, osim podrške osnovnom glasu i tekstu, također omogućuju pregledavanje interneta, preuzimanje datoteka, korištenje aplikacija za slanje poruka i strujanje videa na svakodnevnim pametnim telefonima.

MediaTek demonstrirao tehnologiju 3GPP 5G nezemaljske mreže (NTN)

Samsung Galaxy 22 Ultra recenzija

AST SpaceMobile već je sklopio ugovore s više od 40 mobilnih mrežnih operatera diljem svijeta kako bi usvojili njihovu tehnologiju nakon što postane komercijalno dostupna. U međuvremenu, Vodafonovi inženjeri očekuju da će zemaljska infrastruktura AST SpaceMobilea u Španjolskoj odigrati ključnu ulogu u uspostavi buduće satelitske mreže. To uključuje kontrolni centar i upravljanje korisničkim prometom, koji pokriva udaljena kopnena područja unutar Europe i Sredozemnog mora.

Više... Vaš Komentar Top
HONOR 90 Lite

Datum objave 27.09.2023

HONOR 90 Lite

HONOR 90 Lite 1

HONOR 90 Lite jedan je od najnovijih članova HONOR-ove N serije. Riječ je o modernom i svestranom pametnom telefonu koji se može pohvaliti kvalitetnim sustavom kamere i zaslonom, te nizom pametnih značajki koje pokreće MagicOS 7.1. Uz vrlo atraktivnu cijenu, HONOR 90 Lite ima sustav trostruke kamere od 100 MP na stražnjoj strani, koji uključuje glavnu kameru od 100 MP za snimanje najsitnijih detalja, širokokutnu i dubinsku kameru od 5 MP te makro kameru od 2 MP. Također, prednja kamera od 16 MP osigurava korisnicima snimanje selfija s definiranim i poboljšanim bojama.

HONOR 90 Lite opremljen je velikim memorijskim diskom kapaciteta 256 GB 5 i baterijom od 4.500 mAh , što korisnicima omogućuje da budu online i povezani cijeli dan. Uz to, uređaj pokreće HONOR MagicOS 7.1 temeljen na Androidu 13 i nudi pametne značajke, kao što je HONOR Share za brzi prijenos datoteka između uređaja, pomažući korisnicima da povećaju produktivnost, i Scan Document za automatsko prepoznavanje i pretvaranje tekstualnog sadržaja na fotografijama.

Dostupan je kod velikih mobilnih operatera u titanium srebrnoj i ponoćno crnoj boji, po preporučenoj maloprodajnoj cijeni od 299 eura.

Više... Vaš Komentar Top
Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.66]

Datum objave 26.09.2023

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.66]

Kratke vijesti - PCE tjedni izbor _naslovnica

Što je bilo zanimljivo u IT svijetu  proteklih tjedan dana? Pročitajte naš izbor.

Bang & Olufsen i Ferrari lansiraju zajedničku kolekciju audio proizvoda

Beosound_Ferrari

Bang & Olufsen, poznata danska audio marka, objavila je da je udružila snage s Ferrarijem, kako bi pokrenula kolekcionarsku seriju. Kombinira Bang & Olufsen majstorsku izradu aluminija i audio stručnost s Ferrarijevim prepoznatljivom crvenom bojom. Četiri su brendirana proizvoda uključujući zvučnik, bežične slušalice BeoPlay H95, slušalice za uši Beosound EX i prijenosne zvučnike Beosound Explore.

Solidigm D7-P5810 za pohranu intenzivnih radnih opterećenja

Solidigm D7-P5810

Solidigm je najavio najnovijeg člana svoje D7 linije proizvoda za profesionalnu pohranu visokih performansi D7-P5810.

D7-P5810 temelji se na SLC NAND tehnologiji sa zrelim procesom od 144 sloja i usvaja specifikacije PCIe Gen 4. Nudi kapacitet od 800 GB u faktoru forme U.2 15 mm, a model od 1,6 TB obećan je za prvu polovicu 2024. Ima propusnost 6400 MB/s sekvencijalnog čitanja i 4000 MB/s sekvencijalnog pisanja. Latencija za sekvencijalno čitanje i pisanje navedena je kao 10µs odnosno 13µs.

Vrijedno je spomenuti izdržljivosti od 50 DWPD ili 73 PBW, što znači da se cijelih 800 GB diska može prebrisati 50 puta dnevno ili otprilike jednom svakih 30 minuta. To ga čini idealnim u scenarijima kao što je praćenje podataka/zapisa ili kao međuspremnik za poboljšanje uskih grla u izvedbi ili kao blok za višeslojnu pohranu kod velikih radnih opterećenja.

Google objavljuje novi video koji ismijava iMessage

Google je redizajnirao novi standard otvorenih tekstualnih poruka RCS, koji može zamijeniti SMS tekstualne poruke. Od pokretanja RCS-a, Google ga promiče svakom korisniku Androida. Ali, Apple ne planira primijeniti RCS na iOS. Razlog je što imaju svoj iMessage. Apple smatra iMessage platformu važnim dijelom svog ekosustava i vjeruje da bi ako se primijeni na Android, mogao imati ogroman negativan učinak.

Zato je Google nedugo bio malo zločest i objavio reklamu u kojoj se nalazi Call Machine pod nazivom “iPager”, kako bi ismijao Appleov poteza da pretvori iMessage poruke poslane na razne platformske uređaje u staromodne SMS i MMS tekstualne poruke .  Google je u opisu videa na YouTubeu rekao da “iPager nije stvaran, ali problemi koje Apple uzrokuje sa SMS-om su stvarni. Učinimo SMS boljim za sve i pomozimo Appleu da #GetTheMessage nadogradi na RCS.”

Google je više puta ismijavao Apple iMessage jer ne prihvaća njihove RCS usluge slanja obogaćenih tekstualnih poruka. Na I/O Developers konferenciji 2023. Google je izjavio da trenutno, osim Applea, svi proizvođači mobilnih telefona podržavaju RCS tehnologija, a broj korisnika RCS “SMS” premašio je 800 milijuna.

Najnovija izvedba Qualcomm Snapdragon 8 Gen3 znatno bolja od prethodne generacije

Najnovija izvedba Qualcomm Snapdragon 8 Gen3 znatno bolja od prethodne generacije

S približavanjem lansiranja Snapdragona 8 Gen3, Qualcomm intenzivno radi na daljnjoj optimizaciji mobilne platforme. Iz najnovijih benchmark rezultata koji su se pojavili u bespućima interneta, očito u tome uspijeva.

Konkretno, treće generacije inženjerskog modela Snapdragon 8 (3,30 GHz), postiže u Geekbench 6 Vulkan testu 15 434 bodova, što je povećanje od 47,7 posto u usporedbi s 10 447 bodova druge generacije Snapdragona 8.

Podsjetimo, Qualcomm Snapdragon 8 Gen3 mobilna platforma se temelji na TSMC N4P procesu, CPU se sastoji od 1 x X4 jezgre na 3.19 GHz+5 x A720 na 2.96 GHz +2x A520 jezgre na 2.27 GHz. GPU je Adreno 750.

Prema Qualcommovom planu, dolazi u studenom.

Mogu li svi punjači puniti iPhone 15 modele?

Mogu li svi punjači puniti iPhone 15 modele

Neki tech entuzijasti u Kini testirali su novi iPhone 15 i otkrili da Huawei USB-A punjač ne može napuniti bateriju, dok punjači kao što su Xiaomi ili OPPO nemaju tih problema.

Apple se nije zbog toga nimalo uznemirio. Njihov odgovor je da preporučuju korištenje svojih originalnih punjača budući da oni s različitim specifikacijama punjenja mogu oštetiti baterije i predstavljati sigurnosne rizike. Ova preporuka Applea posljedica je činjenice da PD protokol nije podržan, a time punjenje punjačima trećih strana može uzrokovati probleme za uređaj.

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.65]

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.64]

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.63]

Hakeri su naučili sakriti viruse u online oglašavanju

Hakeri su naučili sakriti viruse u online oglašavanju

Izraelska tvrtka Insanet razvila je alat nazvan Sherlock koji omogućuje isporuku zlonamjernog softvera putem internetskih mreža za oglašavanje, pretvarajući neke reklame u trojanske konje.

Ova je metoda vrlo opasna jer koristi mreže za oglašavanje, a ne ranjivosti u uređajima. Točnije rečeno, haker koji koristi Sherlocka stvara kampanju koja cilja određenu demografsku skupinu i postavlja oglas koji sadrži zlonamjerni softver. Čim korisnik pogleda takvo oglašavanje, špijunski softver se tajno instalira na njegov uređaj. Ovaj zlonamjerni softver može snimati pritiske tipki, snimke zaslona i prenositi ukradene podatke hakeru.

Insanetov špijunski softver, Sherlock, nije prvi špijunski softver koji se može instalirati na  uređaje  bez potrebe da prevari vlasnika  da klikne na zlonamjernu poveznicu ili preuzme zlonamjernu datoteku.  Primjerice NSO -ov Pegasus za hakiranje iPhonea jedan je od najkontroverznijih špijunskih alata koji su se pojavili u posljednjih pet godina.

Stručnjaci pozivaju na oprez  jer obrana ne postoji.  Dobra vijest barem za neke: vjerojatno predstavlja minimalnu prijetnju većini ljudi, s obzirom na cijenu od više milijuna dolara i druge zahtjeve za razvoj kampanje nadzora pomoću Sherlocka.

Više... Vaš Komentar Top
AI2FUTURE konferencija o inovacijama, primjenama i budućnosti koju kreira umjetna inteligencija

Datum objave 26.09.2023

AI2FUTURE konferencija o inovacijama, primjenama i budućnosti koju kreira umjetna inteligencija

AI2Future_2022_publika

Zagrebački Kraš Auditorium će u četvrtak i petak, 19. i 20.10, ugostiti 8. izdanje AI2Future, jedine domaće konferencije u potpunosti posvećene umjetnoj inteligenciji.  Godišnja konferencija u organizaciji CroAI udruge okupit će više od 400 sudionika, developere, tvrtke koje poslovanje zasnivaju na umjetnoj inteligenciji, startupe i entuzijaste. Tijekom dva dana programa 50 stranih i domaćih predavača predstavit će brojne uspješne primjere realizacije projekata i najnovija dostignuća te raspravljati o izazovima najvažnije tehničke revolucije. Razgovarat će se i o budućnosti poslovanja, promjenama koje donosi umjetna inteligencija te o tome kako da tvrtke i pojedinci postanu aktivni sudionici razvoja temeljenog na umjetnoj inteligenciji.

AI2FUTURE konferencija prepoznatljiva je po svom pristupu – u programu donosi najnovije spoznaje i znanstvena dostignuća na području umjetne inteligencije, no fokus je i na primjeni u poslovanju iz tehničke i iz biznis perspektive. Na konferenciji će sudionici ove godine moći poslušati predavače koji dolaze iz uglednih međunarodnih tvrtki, kao što su LEGO System, Google DeepMind i Philips, vodeće domaće AI poduzetnike i pionire te brojne znanstvenike s uglednih sveučilišta.

Više... Vaš Komentar Top
Sivim tonovima kroz kuhinju: savjeti za stvaranje sive kuhinje iz snova

Datum objave 24.09.2023

Sivim tonovima kroz kuhinju: savjeti za stvaranje sive kuhinje iz snova

mima

Siva boja u kuhinji nije novost – ona se odavno koristi u različitim aspektima kuhinje. Pritom se ne misli samo na kućanske aparate poput hladnjaka i perilica posuđa koje su najčešće sive boje, već i na pozadinsku boju zidova, radnih ploča, šankova i kuhinjskih otoka. Iako se na prvu ova boja može činiti monotonom i dosadnom, zapravo se radi o širokom spektru boja koje pristaju svakom dizajnerskom stilu.

No da bi sivi tonovi u kuhinji ostvarili svoj puni potencijal, korisno je pratiti nekoliko savjeta te pronaći široku ponudu sivih elemenata, boja i ukrasa koji će učiniti vašu kuhinju posebnom.

Koristite kreativne sive boje za zidove

Da biste udahnuli život svojoj kuhinji koristeći sivu boju, odlučite se za alternativan pristup. Umjesto korištenja jednolike standardne sive za zidove, odaberite stil bojenja koji neće biti jednolik po cijelom zidu. Ovo možete postići bojenjem u mahovima kako biste ostvarili svjetlije ili tamnije „fleke“ koje će oživjeti vaš zid i dati poseban dojam.

Osim takvog posebnog načina bojenja, možete se odlučiti i za teksturiranu sivu boju. Radi se o sprejevima koji osim što mijenjaju boju zida, nanose i dodatnu hrapavu teksturu čime naglašavaju pojedine dijelove zida. Odlična površina za korištenje ovakvih sprejeva je zid neposredno iznad štednjaka i radne ploče jer će sakriti sve tragove kuhanja. Iste sprejeve možete koristiti i na elementima – odaberite jednostavnu sivu kuhinju, a zatim istaknite pojedine elemente.tamno

Uparite sive tonove sa svijetlim drvom

Ako u svojoj kuhinji želite samo sive dijelove, umjesto da boja prevladava prostorijom, uparite sivu boju sa svijetlim drvetom. Ovo će stvoriti odličan kontrast i postići ćete jedinstven rustikalni izgled. Idealna siva nijansa za uparivanje sa svijetlim tonovima je tamno-siva, a poseban ćete dojam postići koristeći izrađene elemente.

Sivu boju i svijetlo drvo možete kombinirati i u samim elementima: na primjer, neka vrata elemenata budu tamno-siva, dok je radna površina svijetla ili pronađite tamno-sivi stol s drvenim nogama. Opcije su bezbrojne.

Ove kombinacije mogu se ostvariti i u blok kuhinjama. Odaberite sivu blok kuhinju, a onda pronađite detalje i ukrase od svijetlog drveta. To mogu biti držači za pribor za jelo, vaze, zdjele ili ručke na elementima. Ne postoje pravila kako rasporediti svijetlo drvo i sivu boju, već sve ovisi o vašim preferencijama i kreativnosti.

Svijetlo-siva za vizualno povećanje prostora

Svijetlo-siva boja može se koristiti za umjetno povećanje prostora. Idealna je za male kuhinje sa slabim osvjetljenjem, a uloga joj je slična bijeloj boji. Za one koji žele izbjeći bijelu pozadinu i elemente, najbolje je koristiti svijetlo-sivu uparenu sa sivim metalnim kućanskim aparatima.

Ova nijansa idealna je i za rustikalne kuhinje – pronađite izrađene svijetlo-sive elemente ili se odlučite za brodski pod čime ćete postići posebnu kombinaciju starinskog i modernog izgleda, a svojoj kuhinji osigurati jedinstvenost.

Sve u svemu, sivi tonovi u kuhinji mogu se koristiti na bezbroj načina i odigrati mnoge uloge. Izbor nijanse ovisi o veličini prostorije, ali i stilu koji želite postići, no najvažnije su osobne preferencije.

(sponzorirana objava)

Više... Vaš Komentar Top
Gotovo 500 robnih marki telefona nestalo je u proteklih sedam godina

Datum objave 24.09.2023

Gotovo 500 robnih marki telefona nestalo je u proteklih sedam godina

Gotovo 500 robnih marki  telefona nestalo je u proteklih sedam godina

Prema podacima koje je objavila tvrtka za istraživanje tržišta Counterpoint Research, trenutno postoji oko 250 robnih marki pametnih telefona u svijetu, što je značajan pad u usporedbi s prije sedam godina kada je bilo oko 700 robnih marki.

U izvješću se ističe da je značajan nestanak robnh marki pametnih telefona uglavnom posljedica kombiniranog učinka više faktora. Prije svega, korisničke skupine su prevrtljive, što otežava brendovima pronalaženje stabilne korisničke skupine. Drugo, poboljšanje zahtjeva za kvalitetom uzrokovalo je nestanak svih onih koji nisu mogli zadovoljiti potrebe korisnika. Nadalje, ciklusi u kojem korisnici mijenjaju svoje mobilne telefone postaju sve duži, što nedvojbeno stvara pritisak na marke mobilnih telefona koji se oslanjaju na brzu nadogradnju.

Osim toga, kako se tržište rabljenih telefona širi, pojava obnovljenih mobilnih telefona također predstavlja prijetnju mnogim robnim markama. Silazni trend globalne ekonomije i uska grla u opskrbnom lancu također su u određenoj mjeri utjecali na poslovanje. Konačno, velika tehnološka transformacija s 4G na 5G uzrokovala je da neki koji nisu mogli pratiti tempo tehnološkog razvoja izgubili su svoju konkurentnost.

Counterpoint Research kaže da su u ovom procesu lokalne robne marke u raznim zemljama postale najteže pogođene. Primjerice, kineski Meitu, Gionee i Coolpad, indijski Micromax, Intex i Karbonn, južnokorejski LG, InnJoo i Xtouch na Bliskom istoku i u Africi, japanski Kyocera i NEC itd.

Gotovo 500 robnih marki  telefona nestalo je u proteklih sedam godina_1

Također,  u  industriji pametnih telefona koja se brzo razvija, male robne marke teško drže korak s velikim  na mnogim frontama. Dok su velike robne marke nastavile ulagati u istraživanje i razvoj, proizvodnju i izgradnju kapaciteta, male uvelike ovise o ODM-ovima i uređajima s bijelim oznakama za distribuciju. Nadalje, velika promotivna i marketinška događanja i veze  poznatih imena iz sporta i filmova uobičajena su pojava za velike brendove. Međutim, većini malih robnih marki nedostaju resursi za takav marketing ili kanalska partnerstva te za istraživanje i razvoj i diferencijaciju proizvoda. To je ubrzavalo njihov pad, što je znak sazrijevanja tržišta.

Analitičari kažu da je i uspon kineskih brendova kao što su Xiaomi, OPPO i vivo, također ubrzao pad malih brendova. Uspjeli su predstaviti značajno bolje pametne telefone po agresivnim cijenama, pružajući kupcima bolju vrijednost za njihov novac. Njihov neusporediv pristup   proizvodnom ekosustavu, vertikalna integracija i globalna razmjera pomogli su im da nadmaše male robne marke.  Uz to snažan portfelj raspoređen na više cjenovnih razina, širenje na više tržišta, razborite strategije kanala (poput e-trgovine ) i inovativne marketinške strategije pomogli su  im da ostanu konkurentni i brzo rastu.

Konačno, analitičari predviđaju da će se broj brendova pametnih telefona nastavit smanjivati, a veliki globalni brendovi bit će u najboljoj poziciji da se prilagode svim makroekonomskim vjetrovima i tehnološkim prijelazima na tržištu. Međutim, male robne marke koje se fokusiraju na specifične slučajeve upotrebe, jedinstvene dizajnerske orijentacije ili segmente kupaca, poput Sonima, DORO i Fairphonea , mogle bi preživjeti nudeći svoje nišne uređaje po visokoj cijeni. To uključuje robne marke koje nude robusne pametne telefone, uređaje za starije osobe i djecu, visoko kružne uređaje i uređaje usmjerene na digitalni minimalizam, među ostalima.

Više... Vaš Komentar Top
MSI lansira Limited Edition serije video kartica

Datum objave 24.09.2023

MSI lansira Limited Edition serije video kartica

MSI lansira Limited Edition serije video kartica   (2)MSI lansira Limited Edition serije video kartica

MSI je najavio izlazak nekoliko Limited Edition proizvoda. Bit će dostupni samo ograničeno vrijeme i preko odabranih MSI partnerskih prodavača. Tvrtka je odlučila započeti s posebnom verzijom GeForce RTX 4060 Gaming X NV Edition video kartice.

RTX 4060 koristi GPU s 3.072 CUDA jezgri, koji ima takt do 2,46 GHz. Kartica je opremljena s 8 GB 128-bitne video memorije. Maksimalna potrošnja energije je 115 W, a prosječna potrošnja energije u igrama je samo 110 W. Potrošnja u mirovanju je 7 W, što je znatno niže od prethodne generacije.

Posebnost modela je dizajn. Kartica je dobila nestandardni sustav hlađenja s novom shemom RGB osvjetljenja, koja se ne nalazi u drugim verzijama GeForce RTX 4060 od MSI-ja. Osim toga, neki elementi rashladnog sustava novog proizvoda obojeni su u NVIDIA-inu prepoznatljivu zelenu boju.

MSI SPATIUM M570 PCIe 5.0 SSD s dizajnom pasivnog hlađenja

MSI izdaje MAG PCIe 5.0 napajanja s punim modulom

MSI lansira CreatorPro profesionalno orijentirana prijenosna računala s Nvidia karticama

Činjenica da je MSI odlučio objaviti upravo ovu video karticu iz linije GeForce RTX 4000 ne treba čuditi. Očito je da tvrtka ulaže u nju više kao kolekcionarsku vrijednost nego razmatrajući stajalište stvarnog dobitka u performansama. Ova video kartica bit će izdana u samo 6.000 jedinica, a očekuje se početak prodaje 25. rujna, kao što pokazuje i tajmer na posebnoj web stranici proizvođača.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 2 sata

VPN

Objavljeno prije 2 sata

Iskon

Objavljeno prije 3 sata

Svaštara

Objavljeno prije 4 sata

P: Razne PC i serverske komponente, Laptope, Dijelove za laptope...

Objavljeno prije 4 sata

A1 Xplore TV aplikacija - MAXtv (samostalni)

Novosti

Sony Xperia 10 VI - srednja klasa za ljubitelje malih zaslona

Novi Sony pametni telefon srednje klase Xperia 10 VI dolazi na tržište u lipnju po cijeni od 399 eura  u crnoj, bijeloj i svijetloplavoj boji. Ovaj lagani uređaj, težine samo 164 grama, nudi elegantan dizajn s stražnjim poklopcem od recikli... Pročitaj više

Google najavljuje Veo, Imagen 3 i Music AI Sandbox alate za stvaranje multimedije

Google je predstavio niz inovativnih alata za generiranje multimedijskog sadržaja, pokazujući svoju snagu u području umjetne inteligencije i natječući se s konkurentima poput OpenAI-a. Predstavljeni alati pokazuju Googleovu predanost inovac... Pročitaj više

Sapphire PURE AMD Radeon RX 7700 XT Frost Punk 2 Edition

SAPPHIRE je u suradnji s AMD-om i 11 bit Studios, tvrtkom koja je razvila naslove kao što su This War of Mine i seriju igara Frostpunk, razvio PURE AMD Radeon RX 7700 XT Frostpunk 2 Edition grafičku karticu. Ovo ograničeno izdanje grafičke... Pročitaj više

Xperia 1 VI - Sony napokon osluškuje mišljenja ciljanih korisnika

Xperia 1 VI najnoviji je model u stopama Xperia 1 V, a kao što možete vidjeti iz rimskih brojeva na kraju riječi, to je šesta generacija serije 1. Ova serija Sony modela namijenjena je za one koji žele najnovije značajke i visoke specifikac... Pročitaj više

Google I/O 2024: LearnLM, Gemini 1.5 Flash, Gemini 1.5 Pro, Ask Photos, Gemma 2

Od 14. do 15. svibnja Google je održao konferenciju za razvojne programere "Google I/O" u Mountain Viewu u Kaliforniji, SAD.  Ove godine predstavljeno je više nego ikada noviteta, a ovo su neki od njih... LearnLM - poboljšano učenje uz pomo... Pročitaj više

Sve novosti