G.Skill predstavio DDR4 kitove za Kaby Lake

Datum objave 04.01.2017 - Krešimir Matanović

G.Skill predstavio DDR4 kitove za Kaby Lake

G.Skill predstavio DDR4 kitove za Kaby Lake

gskill_kaby_lake

G.Skill je predstavio nove specifikacije DDR4 Trident Z kitova namijenjenih korištenju sa Z270 pločama i Kaby Lake procesorima. S obzirom na sve veću potražnju 8GB modula, izbacili su kitove kapaciteta 16GB (2x 8GB) i 32GB (4x 8GB). Podignute su i brzine pa tako imamo kit brzine DDR4-4266MHz pri CL19-19-19-39 latencijama i kapaciteta 16GB (8GBx2), te brzine DDR4-4133MHz pri CL19-21-21-41 latencijama i kapaciteta 32GB (8GBx4). Uz ove najbrže, mogu se nabaviti i kitovi brzina 3600, 3866 i 4000 MHz.

Više... Vaš Komentar Top
Može li Nokia imidž bit dovoljan da osigura uspjeh na tržištu?

Datum objave 04.01.2017

Može li Nokia imidž bit dovoljan da osigura uspjeh na tržištu?

povratak_nokie_1

Već i  golubovi na ulicama i trgovima znadu da se Nokia brend vraća ove godine na mobilno tržište.  Za to će se pobrinuti HMD Global tvrtka koja je stekla licencu za razvoj i prodaju brandiranih uređaja za sljedećih deset godina. Oni žele vratiti 5 posto globalnog tržišnog udjela do 2019 godine.  Mogu li u tome uspjeti?

Nokiji neće biti lako iako je tvrtka za istraživanje tržišta CCS Insight napomenula da imaju dobre izglede. Iako se planiraju posebno usredotočiti na tržište Indije, gdje namjeravaju nuditi vrlo jeftine uređaje s visokim stupnjem prepoznatljivosti u konfiguraciji proizvoda, trebaju prvenstveno osvojiti potrošače kineskog i europskog tržišta.

 povratak_nokie_2

Otišli su dani kada sam po sebi je brand bio dovoljan da se donese odluka oko kupnje nekog uređaja. Ovom činjenicom su se suočili Samsung, HTC i Sony. Nostalgija je jedna stvar, a spremnost posegnuti u džep nešto sasvim drugo. Tržište je  gladijatorska arena osobito nakon uključivanja mnogobrojnih kineskih proizvođača. Oni su pokazuju  da je često mnogo važniji omjer cijene i kvalitete  od same marke. Sjetimo se BlackBerrya. Cijena je, u konačnici, presudila njihovoom Priv modelu. Dakle, HMD Global bi trebao bit vrlo kreativan, osmisliti dizajn uređaja privlačan oku većini potrošača, naravno, ponuditi inovativne značajke i ponuditi modele poi razumnim cijenama.  Osim toga, trebaju uložiti puno novca na promociju Nokia proizvoda.

 povratak_nokie_3

Najgore što bi mogli učiniti je ostati isti kao svi drugi.  No, ne vjerujemo da HDM Global planira krenuti tim putem. Mnogi su u novu tvrtku došli s menadžerskim iskustvom iz nekadašnje Nokie i postavili su urede u 40 lokacija širom svijeta. Uostalom, najavili su da će se usredotočiti na dvije značajke  kako bi se vratili u igru: jednostavnost korištenja uređaja i autonomiju baterija.

Bivši izvršni direktor Nokia, sada direktor HMD Global, Arto Nummela, je rekao za Reuters,  da prvi pohod u svijet Android pametnih telefona je  uspostavljanje bliske suradnje s Googleom. Zato su se pojavile neke spekulacije kako bi HMD bi mogao postati idući Googleov partner,  u proizvodnji Pixel modela i zamijeniti HTC.

S druge strane to može značiti da Nokia planira upotrebu uglavnom čistog Androida, bez velikih promjena u korisničkom sučelju što bi moglo omogućiti programerima  brzu prilagodbu  na novi firmware svaki put kada Google objavi novu verziju Android sustava.

Povratak sudnicama

povratak_nokie_4

 Ipak postoji nešto što nam se previše ne sviđa.  Povratak na  tržište nakon godina neaktivnosti uključuje povratak sudnicama što bi ih moglo okarakterizirati kao  patentne trolove.

Nokia je podnijela prijavu protiv Applea ukupno na četiri suda  u SAD-u,  zatim u Njemačkoj u Düsseldorfu, Mannheimu i Münchenu. U svim slučajevima traži naknadu od Applea za neovlašteno korištenje oko 32 patenata u iPhone.  Uglavnom se odnose na zaslon, korisničko sučelje, softverske alate, antene, video kodiranje i dekodiranje.

Ovo nije prva tužba protiv Applea. U 2011. godini  Apple je platio Nokiji oko 420 milijuna eura odštete za naknadu tantijema. Isto se dogodilo HTC-u.  Nokia ih je tužila 2012. godine za korištenje  čak 45 patenata. Potom su uslijedile tužbe protiv Samsunga i LG-ja.

Analitičari očekuju da će Nokia koja dalje drži oko 30 000 patenata  mobilne i komunikacijske tehnologije, pokrenuti tužbe za  oko 40 tvrtki proizvođača mobilnih telefona u narednom razdoblju. Ili ih barem pritisnuti  da im plate tantijeme  kako bi zaštitili svoje interese.  Računaju da bi Nokia mogla naplatiti najmanje 1,3 milijardi eura za svoje patente od  2016-2018 godine.

Više... Vaš Komentar Top
CVE:  Android sustav najranjiviji u 2016.

Datum objave 04.01.2017

CVE: Android sustav najranjiviji u 2016.

CVE_1

Izvješće za 2016. godinu od strane organizacije Common Vulnerabilities and Exposures (CVE), pokazalo je da najviše sigurnosnih propusta softverskih proizvoda bilo je u sustavu Android.  Preciznije, identificirana su  523 propusta. Googleov Android sustav slijede Debian (319) i Ubuntu (278).  Flash Player je na četvrtom mjestu.

Od Desktop sustava, Mac OS X je smanjio broj ranjivosti s obzirom na 2015.godinu (444) na 215. Slijedi Windows 10 sustav sa 172 ranjivosti, Windows 8.1 do 154, Windows 8.1 RT, do 139, Windows 7 je peti, sa 134.

Na području web preglednika, Chrome je imao 171 ranjivost, Edge preglednik 135, a slijede Firefox 133, IE preglednik 129 i Safari 56.

 CVE_2

Prema CERT.hr, proces kreiranja CVE identifikatora počinje s otkrivanjem potencijalnih sigurnosnih ranjivosti ili načina njihova iskorištavanja. Osoba koja je otkrila nedostatak zahtjeva jedan ili više „candidate“ brojeva. Odjel CVE CNA (eng. Candidate Numbering Authority) dodijeli informacijama CVE broj („candidate“). Osoba koja je zahtijevala broj mora ga proslijediti svim stranama uključenim u otkrivanje ranjivosti te ga uključiti u sigurnosnu preporuku. Nakon objave obavještava se organizacija MITRE koja objavljuje detalje na mjestu rezerviranom na CVE web stranici te predstavlja kandidata odboru CVE Editorial Board. Ako odbor prihvati kandidata, mijenja se status u „entry“ te se osvježavaju informacije.

Više... Vaš Komentar Top
Zbog Samsung Desktop Experience, Apple bi trebao biti oprezan

Datum objave 04.01.2017

Zbog Samsung Desktop Experience, Apple bi trebao biti oprezan

samsung_desktop_experience_1

Već prije koju godinu Samsung se uspio riješiti stigme kako kopira Apple. Pokazali su da mogu osmisliti drugačiji dizajn, osobito Note linijom velikih ekrana i  S-Pen stylusom, te Galaxy S top modelima zakrivljenih staklenih rubova.

Sada stižu vijesti da bi Samsung Galaxy S8 mogao bit lansiran sa sličnim prepoznatljivim značajkama Microsoftovog Continuuma. Ova značajka će se zvati  Samsung Desktop Experience .  Omogućuje uređaju da bude   spojen na računalni monitor, miš i tipkovnicu. Dakle, bit će omogućeno spojiti na pametan telefonu periferije  kako bi se brzo stvorilo radno okruženje kao na stolnom ili prijenosnom računalu. Zvuči poznato? Naravno. Windows 10 (Mobile) sustav je uveo  tu značajku.

samsung_desktop_experience_2

Spajanje će se najvjerojatnije provoditi putem USB-C sučelja standarda USB 3.1 Gen2 s podrškom za Thunderbolt, a dodaci Bluetooth vezom. No, možda Samsung lansirati ožičenim sidrište po uzoru na Microsoftovo rješenje.

U međuvremenu mnogi su kritizirali značajku Continuum pri tome navodeći razne razloge, no možda će bit hvaljena ako ju uvede Samsung.  Realno, još uvijek postoji veliki rizik u smislu tržišnog prihvaćanja.  Isto tako značajka bi mogla bit korisno oružje u pobijedi nad Apple iPhone u budućnosti. Njome izravno mame poslovne korisnike ili one koji moraju raditi bilo kada i bilo gdje. Na drugoj strani, ne treba zanemariti Microsoft koji priprema Surface pametan telefon, iskustvo u povezivanju mobilnog uređaja se ožičenim sidrištem kao i bežičnim povezivanjem.

Više... Vaš Komentar Top
Snapdragon 835 polako otkriva svoje tajne

Datum objave 04.01.2017

Snapdragon 835 polako otkriva svoje tajne

snapdragon_835_1

Qualcomm će službeno na CES 2017 otkriti više detalja o najavljenom Snapdragon 835, ali neki od njih su ugledali svjetlo dana malo brže. Prema navodu proizvođača 27 posto je brži od Snapdragon 820. Također je 30 posto manji i troši 40 posto manje energije od svojih prethodnika.

PowerPoint Presentation PowerPoint Presentation

Snapdragon 835 temelji se na Samsung 10 nM FinFET procesnoj tehnologiji i koristiti Kryo 280 jezgre One će biti raspoređeni u dva klastera:

  • četiri na 2,45 GHz s L1 cache memorijom 2 MB ;
  • četiri na 1,9 GHz s L1 cachea  memorijom 1 MB

Standardno, brže jezgre će se aktivirati kod obavljanja težih zadataka  poput  korištenja VR sadržaja, gledanje videozapisa visoke razlučivosti ili igranje.

PowerPoint Presentation PowerPoint Presentation

GPU je Adreno 540 i specifični podaci o performansama još nisu poznati. Za sada se zna da će podržavati DirectX 12, OpenGL ES i Vulkan i procesuirati 10 bits 4K video na 60 fps.

Novi čip podržava LPDDR4X i UFS 2.1 memorije, dual kamere, skener za biometrijsku autentifikaciju (prsta i šarenica oka) i tehnologiju brzog punjenja Quick Charge 4.0, koja puni bateriju do 20 posto brže nego s Quick Charge 3.0.

PowerPoint Presentation

Konačno, slajdovi pokazuju koji prisutnost X16-LTE modema koji Qualcomm naziva prvim modem Gigabit klase.

Qualcomm tvrdi da će novi procesor omogućiti proizvođačima stvoriti tanji pametni telefon s većim baterijama.

Više... Vaš Komentar Top
Gepard za vrhunske performanse u igrama

Datum objave 02.01.2017

Gepard za vrhunske performanse u igrama

avenio_pocetna

U Zagrebu je predstavljena serija beskompromisnih hrvatskih igraćih PC-a, koji uskoro izlaze na međunarodno tržište

I malo tržište poput hrvatskog može udomiti vrhunske high-tech spravice kao što su beskompromisna igraća računala – dokazao je Avenio, brend koji je nastao još 2006. godine kada je zagrebački Mikronis krenuo u avanturu slaganja vlastitih računala. Avenio je od tada evoluirao u proizvođača top stolnih PC-a namijenjenih najzahtjevnijim računalnim zadaćama – kao što je igranje. Beskompromisnost se isplatila: kako smo doznali na predstavljanju Avenija u zagrebačkom hotelu Antunović, samo je pitanje dana kada će se ta računala naći na međunarodnom tržištu: očekuje se potpisivanje ugovora s uglednom međunarodnom tvrtkom koja će ih ponuditi istočnoeuropskom tržištu.

Serija računala Gepard jedinstvena je na našem tržištu ne samo po kvaliteti i (odgovarajućoj, dakle visokoj) cijeni nego i po „detaljima“ koji otkrivaju ozbiljnost pristupa. Tako je sve modele moguće prilagoditi vlastitim željama odabirom ne samo širokog spektra komponenti (sve su kombinacije testirane; štogod odaberete kroz konfigurator provjereno će stabilno raditi) nego i mogućnošću izbora boje kućišta i motivima na njima. Jedinstvena osobina je da sva računala dolaze s 5 godina jamstva, s tim da Avenio jamči da će sve kvarove riješiti unutar 48 sati.

avenio_hladjenje

Ekipa entuzijasta koja slaže Gepard računala – predvodi ju Tomislav Radmilović – sama je razvila neka od tehničkih rješenja koja ih odlikuju, uključujući Gepard vodena hlađenja.

Osnovni model, koji se zove jednostavno Gepard, temelji se na Intelovom čipsetu Z170 u Extreme 6 izvedbi, Nvidia GTX 1080 grafici u SLI konfiguraciji (ili, alternativno, AMD RX480) i Samsungovim SSD-om s M.2 NVME sučeljem koji već u početnoj (najjeftinijoj) varijanti nudi brzine čitanja od 2200 MB/s i pisanja od 900 MB/s. Za zvuk je zadužena Purity Sound 3 tehnologija. No prvo što će upasti u oči je rafinirani dizajn, s detaljima poput ručki za nošenje (između kojih se može umetnuti tipkovnica) i stalka na kojeg se mogu umetnuti slušalice (ili ukloniti, ako vam nije potreban).

avenio_gepard

Kome to nije dovoljno – OK, budimo realniji: tko i može priuštiti još skuplje rješenje – može odabrati Gepard Extreme, s potpuno beskompromisnim rješenjima kao što je Z170 Extreme 7+ ploča, grafika Nvidia Quad SLI ili AMD 3-Way CrossFireX, te još atraktivnije kućište s personaliziranim dizajnom.

avenio_gep_extreme_2

Ni tu nije kraj: postoji još ekskluzivnije rješenje. Gepard Designer je predviđen za vodeno hlađenje, a unutrašnjost možete nadgledati jer je pokriveno staklenom pločom (koju možete ukrasiti vlastitim logotipom). Sve skupa je predviđeno da se objesi na zid – onako kako su naši stari vješali trofeje iz lova.

avenio_designer

Gepard Designer

To su bila predstavljena Gepard računala (uskoro će im se pridružiti još jedno: Gepard Mini – po nazivu znate što možemo očekivati: računalo koje stane pod stol, ili u ladicu) ali Avenio ih je predstavio još dva. Avenio Studio je specijalizirano stolno računalo namijenjeno profesionalcima koji se bave obradom zvuka. Podiže buku od – 0 (nula) decibela. Njegovi tvorci, kojima je pomogao ugledni domaći producent Matko Šašek (Koolade), iskreno su priznali da naprosto nisu uspjeli zabilježili ikakav šum koji dopire iz njega – a kamoli izmjeriti ijedan decibel. Studio nudi maksimalne performanse, ali bez ikakvih pokretnih dijelova, uz potpuno pasivno hlađenje. I ovo se računalo izdvaja izuzetno atraktivnim dizajnom.

avenio_studio

Posljednje danas predstavljeno računalo je i najsnažnije: Avenio Workstation je posve beskompromisna radna stanica, s jednim ili dvostrukim Xeonom (22 jezgre svaki), do 1024 GB RAM-a i do 10 diskova.

avenio_workstation

Za galvne vizuale i kreativnu direkciju zaslužan je nagrađivani studio za grafički dizajn Snooze (www.studiosnooze.com) iz Samobora.

avenio_brend

Više informacija o pojedinom modelu možete saznati na www.avenio.hr

Autor: Hrvoje Šarić

(sponzorirani sadržaj)

Više... Vaš Komentar Top
Lažne Super Mario Run Android aplikacije preplavile tržište

Datum objave 02.01.2017

Lažne Super Mario Run Android aplikacije preplavile tržište

fake_mario_1

Instalirali ste Super Mario Run za Android? To je definitivno malware. Dakle,  niste li imali strpljenja čekati da službena inačica poznate igre  Super Mario Run za Android osvane u Google Play trgovini, i  preuzeli ste .apk negdje u bespućima weba, odmah napravite njenu deinstalaciju.

Ne postoji Super Mario Run beta program, niti  “probna” Android .apk verzija igre. Sve je to definitivno malware (ANDROIDOS_DOWGIN.AXMD) koji pokušava  izgledati kao legitimna Super Mario Run aplikacija.

fake_mario_2

Prema objavi sigurnosne tvrtke Trend Micro, zlonamjerni program u Super Mario  Run.apk preuzima punu kontrolu nad Android uređajem. Šalje, čita i prima SMS poruke, snima video i fotografije, prijavljuje GPS položaj, bez da korisnik bude toga svjestan.

Zanimljivo je da  sigurnosna tvrtka izvještava kako je od 2012. godine, bilo više od 9.000 Android aplikacija koje su otkrivene da koriste ime Mario,  unatoč tome što službena aplikacija igrice nije bila dostupna za neke platforme.

fake_mario_3

Također, Nintendo-ov CEO Shigeru Miyamoto, je ovih dana izjavio da Super Mario Run inačica za Android sustav stiže u Google Play negdje tijekom godine. Sigurnosni aspekt je upravo jedan od razloga kašnjenja jer igra zahtijeva aktivnu internetsku vezu za što je potrebno osigurati sve potrebne sigurnosne parametre.

Više... Vaš Komentar Top
Huawei završio 2016. godinu rekordnom prodajom

Datum objave 02.01.2017

Huawei završio 2016. godinu rekordnom prodajom

huawei_mate_9_44

Kineski Huawei Technologies završio je 2016. godinu s rekordnim prihodima i prodajom pametnih telefona te su zabilježili snažan rast prodaje poslovnih rješenja. Glavni izvršni direktor – Eric Xu, rekao je da će tvrtka ostvariti oko 74,8 milijardi dolara prihoda, ali stopa rasta u odnosu na 2015. godinu je manja (32% vs.  35%)

Huawei je uspio prodati više od 140 milijuna uređaja u  godini koja je iza nas.  Od tog broja prodano je ukupno  44 posto  uređaja  srednjeg i high-end  ranga. Među njima su Huawei P9 i Mate 9 koje smo imali priliku testirati. Svakako treba naglasiti da Huawei je uspio zadržali poziciju trećeg globalnog igrača u svijetu mobilne tehnologije te da neće posustati u borbi za drugo mjesto.

 huawei_mate_9_8

Također Huawei radi na svom mobilni operativnom sustavu u pokušaju da smanji ovisnost o Google Androidu.  Prema pisanju The Information-a, Huawei je već angažirao bivšeg inženjera iz tvrtke Nokia za rad na ovom novom mobilnom operativnom sustavu. Također  Abigail Brody (bivši Apple dizajner) radi na usavršavanju EMUI korisničkog sučelja kako bi više odgovaralo  zahtjev potrošača u zapadnim tržištima.

I na kraju je važno spomenuti,  Huawei čini se malo brine o tome što donosi ova godina. Xu je rekao da je  u 2016. godini u cijelom svijetu  bilo dosta političkih i ekonomskih problema, a 2017. godine globalna nesigurnost može se povećati. Bit će zanimljivo vidjeti što će se događati u  2017. Konkurencija je žestoka.  Xiaomi, čini se da je spreman proširiti se na međunarodna tržišta što može uzrokovati neke probleme za Huawei na duge staze, osim ako im ne sjednu za vrat patentnim parnicama. Huawei je sada  prisutan u 30 zemalja, a posebno je napravio proboj u tržištima poput Velike Britanije Francuske i Njemačke.

 

Više... Vaš Komentar Top
Windows 10: plava boja “zaslona smrti” postala zelena

Datum objave 31.12.2016

Windows 10: plava boja "zaslona smrti" postala zelena

green_sod_win10_1

Nova razvojna testna verzija Windows 10, otkrila je da nema više tradicionalne plave boje “zaslona smrti” ili  Blue Screen of Death – BSOD ), već je postala zelena. Iz nekog razloga Microsoft je odlučio zamijeniti poznatu plavu boju u zelenu. Microsoftov zaposlenik i Twitter korisnik, koji se krije pod imenom Chris123NT, je pronašao novost tijekom testiranja najnovije  razvojne inačice sustava te podijelio sa ostatkom  PC tech svijeta.

green_sod_win10_2

Nagađa se kako bi mogla ostati ova boja samo u testnim verzijama insider programa jer olakšava razvojnim programerima učinkovitije razlikovanje problema iz Developer Preview inačica u odnosu na javna izdanja.

green_sod_win10_3

Ostale značajke otkrivene u Developer Preview inačici  uključuju mod za plavo svjetlo kako bi se smanjilo naprezanje očiju prije spavanja, privremeno onemogućavanje automatske instalacije ažuriranja za 35 dana,  Start mape izbornika i  uvođenje Game Mode-a. Potonji  daje igrama prioritet resursima sustava i kako bi  povećao frame rate, smanjilo vrijeme učitavanja i tako poboljšale ukupne performanse.

Više... Vaš Komentar Top
Sretan Božić!

Datum objave 26.12.2016

Sretan Božić!

bozic

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 2 minute

LCDi, Plazme i ostali televizori - pročitaj prvi post prije postavljanja pitanja

Objavljeno prije 6 minuta

F1 sezona 2018

Objavljeno prije 9 minuta

Tele2 - Pokućni internet (novo)

Objavljeno prije 9 minuta

Adaptacija kuće/stana

Objavljeno prije 15 minuta

P:i5 6400 i msi b150m

Novosti

AMD na E3 sajmu

Pored mnogobrojnih konferencija i najava novih igara, kako za sljedeću, tako i za ovu godinu, na ovogodišnjem E3, AMD je imao veliki nastup kroz suradnju s njihovim mnogobrojnim partnerima iz industrije igara. Tri velike AMD najave s ovogod... Pročitaj više

Noctua hladnjaci za LGA3647

Noctua je predstavila tri nova hladnjaka za Intel Xeon Scalable (Platinum, Gold, Silver ili Bronze i Purley serije) i Xeon-Phi (Knight’s Landing ili Knight’s Mill) procesore na LGA3647 socketu. Hladnjaci dolaze u 140, 120 i 92 milimetra izv... Pročitaj više

Cooler Master CK550

Cooler Master predstavlja novu mehaničku tipkovnicu nazvanu CK550. Tipkovnica koristi Gateron mehaničke prekidače koji su dostupni u plavoj, smeđoj i crvenoj izvedbi. Tipkovnicu karakterizira gornja strana od zakrivljenog aluminija u jednom... Pročitaj više

ADATA predstavlja USB flash pogon UV240

ADATA Technology je predstavio USB flash pogon UV240 – novitet u svojoj bogatoj ponudi prijenosnih uređaja za pohranu. UV240 funkcionira prema standardu USB 2.0 i dolazi u kapacitetima do 64 GB. Krasi ga praktičan dizajn bez klasičnog poklo... Pročitaj više

Izdvojeni poslovi tjedna - informatika i telekomunikacije

U suradnji s portalom posao. hr donosimo vam tjedni pregled najboljih radnih mjesta u kategoriji Informatika i telekomunikacije. U nastavku pogledajte aktualne poslove koje su za vas odabrali stručnjaci sa specijaliziranog portala za tražen... Pročitaj više

Sve novosti