Google AI Gemini zadržava podatke 3 godine: briga o privatnosti ili standardna praksa?

Datum objave 16.02.2024 - Sanja Ledinek

Google AI Gemini zadržava podatke 3 godine: briga o privatnosti ili standardna praksa?

Google AI Gemini zadržava podatke 3 godine: briga o privatnosti ili standardna praksa?

Google AI Gemini zadržava podatke 3 godine

Usluga umjetne inteligencije Gemini (ranije Bard) izaziva zabrinutost za privatnost zbog zadržavanja korisničkih podataka do tri godine, čak i nakon brisanja aktivnosti.

Prema Googleovoj izjavi o privatnosti, podaci kao što su povratne informacije, lokacija, razgovori i sadržaj zadržavaju se tri godine za poboljšanje proizvoda/usluga i sigurnost. Google tvrdi da se podaci anonimiziraju i ne povezuju s osobnim računima. Iako se uklanjaju kontaktni podaci, moguće je identificirati pojedince iz opisa podataka. Savjetuje se izbjegavati dijeljenje povjerljivih informacija.

Google Bard sada besplatno kreira slike iz teksta. Kako generirati AI slike?

Google dopušta tinejdžerima korištenje usluge “Bard”, ali i dalje postoje određena ograničenja

Vrijedno je znati da zadržavanje podataka je standardna praksa za AI tehnologije. Samo, pitanje je: Koliko je transparentnost dovoljna ili treba stroža zaštita privatnosti?

Više... Vaš Komentar Top
NVIDIA AI chatbot na vašem RTX GPU

Datum objave 16.02.2024

NVIDIA AI chatbot na vašem RTX GPU

NVIDIA AI chatbot na vašem RTX GPU

NVIDIA je prošle godine predstavila AI čip u H100 GPU-u, postavši vodeća u tom segmentu. No, za prosječne korisnike, ova AI tehnologija, iako korištena u pozadini chatbotova, nije bila zanimljiva niti dostupna bez internetske veze.

Sada NVIDIA želi promijeniti to s Chat s RTX-om, platformom koja pokreće model jezika otvorenog koda za generiranje AI chatbotova na Windows računalu, bez potrebe za poslužiteljima u oblaku. Ključne značajke Chata s RTX-om su što se model jezika i podaci se nalaze na računalu, omogućujući korištenje bez internetske veze te da chatbot može čitati iz različitih formata datoteka (txt, pdf, doc/docx, xml) pohranjenih na korisničkom disku.

NVIDIA AI chatbot na vašem RTX GPU _1

NVIDIA kaže da Chat s RTX sada ima status tehnološkog demoa. Nakon preuzimanja aplikacije i instalacije potrebno je povezati aplikaciju Chat s RTX s lokalno pohranjenim sadržajem na disku. Potom možete postaviti pitanje chatbotu, a on će pomoću lokalnog skupa podataka pružiti odgovore bez potrebe za pregledavanjem svih profila. Moguća je i integracija s internetom. Primjerice, RTX chatbot može tražiti informacije u nekim YouTube videozapisima. Sve što treba učiniti je kopirati URL videozapisa u aplikaciju i postaviti pitanje o video sadržaju.

NVIDIA lovi tržište prilagođenih AI čipova

Nvidia planira apsorbirati Intel u svoj industrijski lanac za pakiranje AI GPU-ova

NVIDIA planira lansirati procesor na razini računala Arm arhitekture

Chat s RTX-om i minimalne tehničke specifikacije

Kompromis za korištenje Chata s RTX-om je da će vam trebati prilično moćno računalo da biste ga pokrenuli. Ovo su specifikacije hardverskih preduvjeta:

  • GPU: NVIDIA GeForce RTX 30 ili 40 serija, ili NVIDIA RTX Ampere ili Ada generacija s najmanje 8 GB VRAM-a
  • RAM: 16 GB ili više
  • Operativni sustav: Windows 11
  • GeForce driveri: 535.11 ili noviji

Aplikacija “Chat s RTX-om” je trenutno besplatna za preuzimanje i korištenje, a NVIDIA nije specificirala hoće li aplikacija ostati besplatna ili će u budućnosti preći na model pretplate s dodatnim značajkama.

Više... Vaš Komentar Top
Laura Chambers preuzima kormilo Mozille: fokus na Firefox i AI

Datum objave 16.02.2024

Laura Chambers preuzima kormilo Mozille: fokus na Firefox i AI

Laura Chambers preuzima kormilo Mozille

Laura Chambers, bivša izvršna direktorica Airbnba, preuzela je dužnost izvršne direktorice Mozilla Corporationa, zamjenjujući Mitchella Bakera koji se vratio na mjesto predsjednika odbora nakon što je tu ulogu obnašao od 2020. godine.

Chambers je najavila reorganizaciju i predstavila ključne fokuse daljnjeg poslovanja, koji imaju za cilj ojačati poziciju Mozille u digitalnom svijetu, s naglaskom na relevantnost i dugoročni rast. U okviru reorganizacije, Mozilla će otpustiti oko 60 zaposlenika (oko 5 posto radne snage) i smanjiti ulaganja u projekte izvan fokusa, kao što su usluge VPN, Relay i Online Footprint Scrubber. 3D platforma Hubs bit će ugašena.

Mozilla i Meta surađuju na novoj tehnologiji oglašavanja za očuvanje privatnosti

Mozilla zabranjuje zlonamjerne dodatke za Firefox

Glavni prioritet je poboljšanje korisničkog iskustva Firefox mobilnog i PC web preglednika čija se jezgra natječe s Chromiumom. U skladu s tim spojit će se nekoliko podređenih timova i osnovati novi koji će raditi na integraciji AI alata, poput Fakespota za detekciju lažnih sadržaja. Vrijedno je spomenuti da je Mozilla prošle godine pokrenula startup Mozilla.ai s ciljem izgradnje pouzdanog ekosustava AI otvorenog koda. Uloženo je 30 milijuna USD u financiranje sigurnih i transparentnih AI aplikacija.

Više... Vaš Komentar Top
HONOR se udružio s Gameloftom

Datum objave 15.02.2024

HONOR se udružio s Gameloftom

Image_HONOR x Gameloft

HONOR predstavio je svoje partnerstvo s globalnim programerom igara Gameloft kako bi optimizirao iskustvo gaminga na posebnom izdanju preklopnog pametnog telefona PORSCHE DESIGN HONOR Magic V2 RSR. Partnerstvo donosi novu verziju popularnog gaming naslova Asphalt 9: Legends, koji je po prvi put bolje prilagođen velikom zaslonu na preklopnim pametnim telefonima.

HONOR Magic V2 serija predstavlja prve preklopne telefone na svijetu koji pokreću ovu igru pri 120 FPS s remasteriranom kvalitetom slike za igranje, pružajući bolje iskustvo igranja.

Više... Vaš Komentar Top
Velike promjene u vodstvu AMD-a

Datum objave 15.02.2024

Velike promjene u vodstvu AMD-a

AMD

AMD je objavio da Neil Spicer, koji je prethodno vodio AMD-ov odjel za globalnu prodaju komponenti u distributerskom kanalu, preuzima novu, proširenu ulogu preuzimanja odgovornosti za AMD-ovo OEM poslovanje, sa svojom novom titulom korporativnog potpredsjednika, globalnih OEM-a klijenata i prodaje u distributerskom kanalu za grafike.

Sa svojom proširenom ulogom, Neil će biti ključan u pokretanju strateškog smjera i rasta za ova ključna područja AMD-ovog poslovanja. 14-godišnji veteran AMD-a, Neilova dokazana prošlost i opsežno iskustvo u industriji savršeno ga pozicioniraju za ovu ulogu.

Oduševljen sam zbog prilike koja je preda mnom dok industrija kreće u novu eru AI u svim linijama proizvoda AMD-a. Naši klijenti i grafički proizvodi bili su srce i duša u 50+ godina AMD-a, izgrađeni oko nevjerojatnog portfelja proizvoda, koji su na tržište iznijeli naši partneri iz ekosustava svjetske klase, kao i kupci”.

S proširenjem Neilove uloge, AMD je također promovirao Omar Fakhri u korporativnog potpredsjednika, Global Component Channel, koji izravno odgovara Neilu, upravljajući Ryzen i Radeon grafičkim poslovanjem.

Više... Vaš Komentar Top
Godeal24 valentinovska rasprodaja: Ugrabite najbolju priliku dana! Office 2021 Pro Plus za samo 25,25 €, a Windowsi 11 Pro za samo 13,25 €!

Datum objave 15.02.2024

Godeal24 valentinovska rasprodaja: Ugrabite najbolju priliku dana! Office 2021 Pro Plus za samo 25,25 €, a Windowsi 11 Pro za samo 13,25 €!

Odlazak na internet u potragu za najboljim Microsoft Office ponudama može biti naporan zadatak. Kako bismo vam pomogli da otkrijete kako doći do jeftine licence za Microsoft Office bez kršenja zakona (a možda i vašeg novčanika), želimo s vama podijeliti Godeal24 rasprodaju za Valentinovo. Recimo da tražite najbolju ponudu za Microsoft Office 2021 Professional za svoj kućni ured. Ali službena cijena u MS je 439,99 dolara. Sada pogledajte Godeal24 katalog za Microsoft Office 2021 Professional Plus: u ovom trenutku cijena je 25,25 €, što znači da ćete uštedjeti preko 90% u odnosu na službeni cjenik. Ključ je 100% originalan i zajamčen, plus, bit ćete pokriveni potpunim jamstvom povrata novca.

Provjerimo neke druge ponude, možda želite uštedjeti još više novca. Morate platiti samo 49,25 € od Godeal24 za originalnu licencu za Office 2021 Home and Business za Mac. Možda želite uštedjeti malo dodatnog novca jer vam ne treba najnovija verzija sustava Office, pa što je s Microsoft Officeom 2019? Ovdje je cijena Microsoft Office 2019 Professional Plus 22,25 € umjesto 179,99 USD, tako da ćete uštedjeti više od 80%. Povoljniji su paketi ključeva i poslovna veleprodaja. Dobijte najbolje ponude od Godeal24 i kupite nešto osobi koju volite! Sretno Valentinovo!

240130-720p-gd24-€(1)

Jeftino podignite svoju produktivnost! Vremenski ograničena ponuda!

Jedan od najkorištenijih operativnih sustava u svijetu – Windows 11 Pro. Njegova važnost se može iskazati na više načina, čeka da ju otkrijete!

Nabavite svoj povoljan paket proizvoda danas! (kupon kod “SGO62″)

Fantastična prodaja od koje će vam se vilica objestiti! Nevjerojatno dobar posao!

Do 50% popusta na još Windows i Office verzija! (kupon kod ” SGO50″)

S Godeal24 možete odabrati odgovarajući alat među stotinama alata. Dobro korištenje alata može biti od velike pomoći u vašem radu. Godeal24 vam može pružiti originalne i korisne alate. odaberite onaj koji vam treba!

>>>Nabavite još alata

Kako platiti?

>Idite na stranicu za naplatu, nastavite kao gost (ili kreirajte račun), a zatim ispunite “Informacije o naplati”.

godeal24_narudzba_1

> Odaberite “CWALLETCO” u ovom koraku i kliknite Nastavi (Continue)

godeal24_narudzba_2

> Molimo potvrdite svoju narudžbu i klikinite Naruči (Place Order)

godeal_valentinovo_2024_1

> Tada će vas prebaciti na ovu stranicu gdje birate način plaćanja.

godeal_valentinovo_2024_2

> Na kraju, odaberite PayPal za izvršavanje naplate.

godeal_valentinovo_2024_3

Tko je Godeal24?

Kao što je navedeno, Godeal24 je globalni distributer računalnog softvera s vrlo agresivnom cjenovnom politikom. Dakle, bilo da ste slobodni kreator sadržaja ili vam je potreban softver za uređivanje videa i slika, ili želite ojačati sigurnost svog računala antivirusnim softverom, pozivamo vas da pogledate sve ponude Godeal24: sigurno ćete pronaći ono što želite traže. Na Godeal24 jamči se da je softver 100% autentičan. Stranica je 100% sigurna, a primitak ključa vrši se odmah putem e-pošte nakon plaćanja. Godeal24 obećava da nudi 24/7 profesionalnu tehničku podršku i doživotnu postprodajnu uslugu te da možete koristiti proizvod bez problema!

Kontaktirajte Godeal24: service@godeal24.com

(sponzorirani sadržaj)

Više... Vaš Komentar Top
SK Hynix se udružuje sa TSMC-om u “One Team” alijansi za borbu protiv Samsungove AI poluvodičke prijetnje

Datum objave 15.02.2024

SK Hynix se udružuje sa TSMC-om u "One Team" alijansi za borbu protiv Samsungove AI poluvodičke prijetnje

SK Hynix se udružuje sa TSMC-om u  One Team  alijansi

SK Hynix je predstavio ambicioznu “One Team” strategiju i sklopio alijansu sa TSMC-om za razvoj novih AI poluvodiča, kako bi se suprotstavio snazi Samsung Electronicsa na ovom tržištu.

Ključni element nove strategije je HBM4 (High Bandwidth Memory) memorijska tehnologija šeste generacije, razvijena u partnerstvu sa TSMC-om. Jedinstvena značajka HBM4 je direktno potiskivanje memorije na logičke čipove, bez interpozera. Ovo revolucionarno spajanje će promijeniti ne samo način povezivanja logičkih i memorijskih komponenti, već i način njihove proizvodnje.

SK hynix lansira svoj prvi prijenosni SSD

SK Hynix masovno proizvodi 18 GB LPDDR5 RAM za mobitele

SK Hynix kupuje Intelov odjel NAND i SSD memorije i uređaje

SK Hynix DDR5: dvostruka propusnost u odnosu na DDR4 i manja potrošnja energije

Koncept integriranja memorije direktno na čip podsjeća na AMD-ov 3D V-Cache kod procesora. Međutim, HBM4 nudi značajno veće kapacitete, nižu cijenu, ali sporije performanse u usporedbi sa V-Cacheom. Na temelju navedenog i postignutog dogovora, SK Hynix će biti odgovoran za pakiranje i proizvodnju, dok će TSMC provesti postupak CoWoS pakiranja. Masovna proizvodnja nove memorije HBM4 planirana je za 2026. godinu.

SK Hynix i TSCM vs Samsung

SK Hynix trenutno dominira tržištem HBM3 (E) i dobio je značajnu narudžbu od Nvidije. TSMC proizvodi GPU jezgre za HBM3 memorije i integrira 3D pakiranje memorije i GPU-a.  S druge strane Samsung, suočen s recesijom i zaostatkom u HBM3, nudi “ključ u ruke” rješenje za AI poluvodiče. To uključuje ljevaonicu čipova, HBM memoriju i napredno pakiranje.

Eto, konkurencija u ovoj industriji je izrazito žestoka, a situacija se može dinamično mijenjati. Mnogi smatraju da suradnja SK Hynixa i TSMC-a se bi mogla biti prekretnicom u AI poluvodičima.

Više... Vaš Komentar Top
Zašto zadnjih 1% baterije traje vječno?

Datum objave 15.02.2024

Zašto zadnjih 1% baterije traje vječno?

Zašto zadnjih 1 posto baterije traje vječno

Mnogima se od vas dogodilo da ste u panici zbog prazne baterije, a onda, eto čuda, zadnji 1 posto traje i traje… Zašto je to tako?

Istina je da prikazanih 1 posto baterije zapravo nije realan prikaz preostale energije. To je procjena koju vrši sustav za upravljanje baterijom BMS (Battery Management System) u vašem telefonu.

BMS je kao mini-računalo koje bdije nad baterijom. Srce je mikrokontroler ili mikroprocesorska jedinica (kulometar) koji radi u kombinaciji niza senzora za mjerenje parametara napona baterije, struje, temperature itd. Analogno-digitalni pretvarač prikupljene podatke pretvara u digitalne signale koje mikrokontroler može učinkovito obraditi. Svim operacijama upravlja softver i provodi analizu podataka dok algoritmi procjenjuju stanja kako bi se sprječilo duboko pražnjenje, prekomjerno punjenje, pregrijavanje baterije i procjenjuje koliko baterije vam je još preostalo. Međutim, ova procjena nije savršena.  Razlozi za to su:

  • Stanje pražnjenja baterije može biti nestabilno jer napon baterije se stalno mijenja, što otežava precizno izračunavanje preostale energije.
  • Proizvođači koriste različite BMS sustave. To znači da se brzina pražnjenja baterije može razlikovati od proizvođača do proizvođača.

Dakle, zadnji 1 posto baterije je zapravo “sigurna zona“. To je rezerva energije koja sprječava da se telefon iznenada isključi.

Zašto zadnjih 1 posto baterije traje vječno_2

Kako pravilno puniti baterije mobitela – otkrivamo mali trik

Trošenje baterije mobitela na niskim temperaturama

EU radi na novoj direktivi za baterije u potrošačkoj elektronici i automobilskoj industriji

Koliko je povratak na lako zamjenjive baterije doista potreban?

Međutim, optimizacija baterije postaje sve bolja i bolja, a predviđanje preostalog kapaciteta postaje sve točnije. Uz to, niz današnjih proizvođača mobitela nudi i dodatne opcije koje se mogu koristiti u vremenskom razdoblju kada je razina baterije samo 1 posto, što uvelike omogućava izbjeći situaciju gubitka kontakta zbog iznenada prazne baterije. To su…

Način rada u nuždi

Ovaj način se aktivira kada je razina baterije kritično niska. U tom načinu rada, onemogućuju se sve nepotrebne funkcije telefona, ostavljajući aktivnim samo one najbitnije, kao što su pozivanje, slanje SMS poruka i korištenje GPS-a.

Način super uštede energije

Nudi još drastičnije uštede u potrošnji baterije. U tom načinu rada, mogu se koristiti samo najosnovnije funkcije telefona, a izgled ekrana se pojednostavljuje.
Ova dva načina rada mogu se aktivirati ručno ili automatski, kada razina baterije padne na kritično nisku razinu. Dostupne opcije se mogu razlikovati ovisno o modelu telefona i operativnom sustavu. Primjerice, kod Samsungovih telefona način rada u nuždi se zove Način ultra uštede energije, kod Huawei telefona Način rada u hitnim slučajevima, dok kod iPhonea Način rada slabog napajanja.

Više... Vaš Komentar Top
Google ulaže 25 milijuna eura za obuku EU stanovnika AI vještina

Datum objave 15.02.2024

Google ulaže 25 milijuna eura za obuku EU stanovnika AI vještina

Google ulaže 25 milijuna eura za obuku EU stanovnika AI vještina

U Googleu su uvjereni da umjetna inteligencija (AI) nudi koristi svima. Zbog toga je ključno osigurati osposobljavanje i vještine za korištenje AI-a u svrhu stvaranja snažnog i pravednog gospodarstva. To bi se moglo postići kroz produktivnije industrije, smislenije radne zadatke i nove vrste radnih mjesta.

Stoga ulažu 25 milijuna eura u obuku ljudi u Europi. Pokreću inicijativu koja nudi besplatno osposobljavanje s ciljem rješavanja problema nedostatka AI vještina u EU-u. Inicijativa se provodi u suradnji s vladama i lokalnim zajednicama. Uz to, Google proširuje svoje temeljne tečajeve o AI-u na 18 jezika, nudeći niz modula o uvodnim AI vještinama.

Google Bard sada besplatno kreira slike iz teksta. Kako generirati AI slike?

Googleove nove značajke temeljene na umjetnoj inteligenciji za obrazovanje

Googleova inicijativa uključuje i novi program – akademije za rast startupa diljem Europe, Bliskog istoka i Afrike. Cilj programa je rješavanje društvenih problema u područjima poput zdravstva, obrazovanja i kibernetičke sigurnosti. Program pomaže startupima da povećaju broj korisnika, skaliraju poslovanje i postanu globalni uz pomoć Googleovih proizvoda, najboljih praksi i kontakata sa stručnjacima.

Više... Vaš Komentar Top
Cisco planira novo otpuštanje u sklopu restrukturiranja poslovanja

Datum objave 15.02.2024

Cisco planira novo otpuštanje u sklopu restrukturiranja poslovanja

Cisco planira novo otpuštanje u sklopu restrukturiranja poslovanja

Cisco, tvrtka za internetsku komunikaciju, najavljuje novo otpuštanje zaposlenika kao dio reorganizacije poslovanja. Točan broj otpuštenih još nije potvrđen, ali se očekuje da će biti objavljen zajedno s rezultatima za novo tromjesečje.

Trenutno Cisco ima oko 84.900 zaposlenika diljem svijeta. U 2022. godini tvrtka je otpustila 4.000 zaposlenika, što je oko 5% radne snage, a u 2023. godini broj otpuštenih je bio manji. Navodi se da su nova otpuštanja dio šire reorganizacije i prelaska na profitabilnije poslovne modele.

Cisco planira novo otpuštanje u sklopu restrukturiranja poslovanja_tech_kompanije

Cisco ima novi tim za razvoj WebEx softvera posebno za Apple

Cisco Umbrella

Za sretne pacijente – Cisco/Patientline

Cisco planira novo otpuštanje u sklopu restrukturiranja poslovanjaopca_statistika

U posljednjih nekoliko godina, mnoge velike tehnološke tvrtke poput Googlea, Amazona i Microsofta suočene su s raznim izazovima, uključujući utjecaj pandemije, rat, financijske poteškoće i sl. Kao odgovor na te probleme, mnoge od ovih tvrtki, uključujući i Cisco, sada provode otpuštanja zaposlenika kako bi optimizirale troškove poslovanja.

Prema podacima Layoffs.fyija, u 2023. godini 1.191 tehnološka tvrtka otpustila je više od 260.000 zaposlenika. U 2024. godini taj trend se nastavlja, s više od 100 tehnoloških tvrtki koje su do sada otpustile 30.000 zaposlenika.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 2 sata

VPN

Objavljeno prije 2 sata

Iskon

Objavljeno prije 3 sata

Svaštara

Objavljeno prije 4 sata

P: Razne PC i serverske komponente, Laptope, Dijelove za laptope...

Objavljeno prije 4 sata

A1 Xplore TV aplikacija - MAXtv (samostalni)

Novosti

Sony Xperia 10 VI - srednja klasa za ljubitelje malih zaslona

Novi Sony pametni telefon srednje klase Xperia 10 VI dolazi na tržište u lipnju po cijeni od 399 eura  u crnoj, bijeloj i svijetloplavoj boji. Ovaj lagani uređaj, težine samo 164 grama, nudi elegantan dizajn s stražnjim poklopcem od recikli... Pročitaj više

Google najavljuje Veo, Imagen 3 i Music AI Sandbox alate za stvaranje multimedije

Google je predstavio niz inovativnih alata za generiranje multimedijskog sadržaja, pokazujući svoju snagu u području umjetne inteligencije i natječući se s konkurentima poput OpenAI-a. Predstavljeni alati pokazuju Googleovu predanost inovac... Pročitaj više

Sapphire PURE AMD Radeon RX 7700 XT Frost Punk 2 Edition

SAPPHIRE je u suradnji s AMD-om i 11 bit Studios, tvrtkom koja je razvila naslove kao što su This War of Mine i seriju igara Frostpunk, razvio PURE AMD Radeon RX 7700 XT Frostpunk 2 Edition grafičku karticu. Ovo ograničeno izdanje grafičke... Pročitaj više

Xperia 1 VI - Sony napokon osluškuje mišljenja ciljanih korisnika

Xperia 1 VI najnoviji je model u stopama Xperia 1 V, a kao što možete vidjeti iz rimskih brojeva na kraju riječi, to je šesta generacija serije 1. Ova serija Sony modela namijenjena je za one koji žele najnovije značajke i visoke specifikac... Pročitaj više

Google I/O 2024: LearnLM, Gemini 1.5 Flash, Gemini 1.5 Pro, Ask Photos, Gemma 2

Od 14. do 15. svibnja Google je održao konferenciju za razvojne programere "Google I/O" u Mountain Viewu u Kaliforniji, SAD.  Ove godine predstavljeno je više nego ikada noviteta, a ovo su neki od njih... LearnLM - poboljšano učenje uz pomo... Pročitaj više

Sve novosti