Hoće li ChatGPT zamijeniti ljude na radnim mjestima?

Datum objave 23.03.2023 - Sanja Ledinek

Hoće li ChatGPT zamijeniti ljude na radnim mjestima?

Hoće li ChatGPT zamijeniti ljude na radnim mjestima?

Hoće li ChatGPT   zamijeniti ljude na radnim mjestima

ChatGPT osim što privlači mnoge da ga isprobaju, također dovodi do rasprave: hoće li umjetna inteligencija zamijeniti ljude na radnim mjestima?

Nova studija tvrtke OpenAI procjenjuje da bi tehnologija chata koju pokreće AI mogla imati značajan utjecaj na 19 posto poslova. Ali i Sam Altman, priznaje da je “malo uplašen ” zbog potencijala AI i da bi doista mogla “ubiti” neke poslove. Međutim smatra da bi o ChatGPT-u trebalo razmišljati kao o alatu, a ne kao o zamjeni za vlastiti rad.

Što pokazuje OpenAI istraživanje. Koje ljudske poslove AI može zamijeniti?

Hoće li ChatGPT   zamijeniti ljude na radnim mjestima_1

U istraživanju su korištene različite metrike kako bi se kategorizirala zanimanja najviše pogođena ChatGPT-om. Procjenjuje se da bi tehnologija mogla imati značajan utjecaj na 19 posto poslova uglavnom povezanih s vještinama prevođenja, programiranja i pisanja. Konkretno to se odnosi na stručnjake za odnose s javnošću, tekstopisce, pisce, pjesnike, matematičare, poreznike, blockchain inženjere, računovođe, revizore i novinare. Oni koji uvelike ovise o znanstvenim i kritičkim vještinama manje su ranjivi.

Ali ovu studiju treba uzeti sa zrnom soli kako naglašavaju sami istraživači iz OpenAI-ja. Razlog je što je u analizu podataka bila uključena i GPT-4 tehnologija i nije uzet u obzir faktor da može činiti očigledne pogreške, uključujući lažiranje informacija. Drugo, pokušaj generalizacije svakog od 1.000 zanimanja samo jednostavnim kvantificiranjem radnih zadataka sam po sebi je bio očito pogrešan.

PROČITAJTE JOŠ

Sam Atman – ChatGPT neće tako brzo promijeniti postojeće usluge pretraživanja

Uz ChatGPT lako je stvoriti zlonamjerni kod

Što je ChatGPT – trend koji će eksplodirati 2023.

Također pri analizi podataka provjeravalo se samo može li ChatGPT smanjiti vrijeme potrebno za obavljanje raznih profesionalnih zadataka što znači da se u potpunosti automatiziraju određeni poslovi.

Eto, nemojte se bojati da će umjetna inteligencija vladati svijetom i zamijeniti vas na radnom mjestu kao što je opisano u znanstvenoj fantastici. Ljudi su još uvijek ti koji njome upravljaju.

Više... Vaš Komentar Top
Adobe se pridružuje generativnoj AI borbi  Firefly alatima

Datum objave 23.03.2023

Adobe se pridružuje generativnoj AI borbi Firefly alatima

Adobe se pridružuje ......

Adobe je izdao novu seriju alata za umjetnu inteligenciju nazvanu Firefly.  Uključuje kreativne generativne AI modele fokusirane na generiranje slika i tekstualnih efekata.

Prva skupina alata iz serije stvara sliku temeljenu na tekstualnom upitu (kao što je ” zec koji se bori dok ga sustigne i pokuša zgrabiti lisica vode u oluji”) i nudi stotine stilova za podešavanje rezultata. Druga skupina alata primjenjuje stilove na tekst na temelju savjeta, dopuštajući ljudima da stvaraju slova koja izgledaju dlakavo, ljuskavo ili kako već žele.

Tvrtka planira Firefly integrirati u svoj softver, počevši od softvera za uređivanje slika Photoshop, potom u Illustrator i Adobe Express za brzu video produkciju. Tvrtka nije otkrila cijenu za novi alat.

PROČITAJTE JOŠ

Adobe kupuje Figmu online platformu za dizajnersku suradnju. Puno je nezadovoljnih

Adobe izdaje web verzije Photoshopa i Illustratora

Vrijedno je spomenuti da Adobe vjeruje kako umjetna inteligencija neće zamijeniti kreativne talente, već će povećati njihovu konkurentnost i kreativnost. Također vode računa o pravnim i društvenim problemima koje umjetna inteligencija može donijeti, poput kršenja autorskih prava, pristranosti i stereotipa. Zato su za obučavanje modela koristili vlastitu biblioteku, javnu domenu i licencirane radove, a izbjegavali korištenje slika koje su zaštićene autorskim pravima, zaštitnim znakovima ili imaju osjetljiv sadržaj.

Analitičari vjeruju da je ovo Adobe lansiranje Firefly pametan strateški potez jer je generativna umjetna inteligencija transformativna tehnologija i ako ne pruže takvu funkciju, kreativni profesionalci i umjetnici potražit će alate negdje drugdje.

Više... Vaš Komentar Top
Google planira regrutirati korisnike mobilnih telefona za testiranje AI chata

Datum objave 23.03.2023

Google planira regrutirati korisnike mobilnih telefona za testiranje AI chata

Google planira regrutirati korisnike mobilnih telefona za testiranje AI chata

Područje umjetne inteligencije ušlo je u usijanu fazu. Izlaskom GPT-4 i novog Binga pritisak na tehnološke divove se udvostručio jer su Microsoftovi alati za umjetnu inteligenciju ušli u sljedeću fazu i to prije planiranog roka. Najveći pritisak osjeća Google koji još uvijek pronalazi isprike za Barda zbog lošeg korisničkog iskustva i nepreciznih odgovora korisnicima.

Kako bi se uspio približiti Microsoftu, Google je pozvao svoje zaposlenike da interveniraju tamo gdje su sigurni da je odgovor koji daje AI pogrešan i poslao e-poštu nekim korisnicima Pixel telefona pozivajući ih da sudjeluju u daljnjem testiranju Barda.

Bard – Googleov chatbot više nije samo glasina

Osim toga Bard je postao otvoren za javno korištenje u SAD-u i Ujedinjenom Kraljevstvu putem bard.google.com web stranice. Google je najavio uskoro širenje na više zemalja.

Podsjetimo, umjetna inteligencija koju je razvila tvrtka iz Mountain Viewa temelji se na velikom istraživačkom lingvističkom modelu (LLM), posebno laganoj i optimiziranoj verziji LaMDA . Ovdje leži najveća razlika u usporedbi s ChatGPT-om. Googleovo rješenje iskorištava (ažurirane) resurse izvučene iz mreže, dok OpenAI rješenje koristi namjensku vlasničku bazu podataka.

Više... Vaš Komentar Top
Doživotne Windows 10 licence za samo 16 USD, Office za 28 USD – Luda rasprodaja u ožujku

Datum objave 20.03.2023

Doživotne Windows 10 licence za samo 16 USD, Office za 28 USD - Luda rasprodaja u ožujku

Webshop Scdkey.com vam nudi velike popuste na Windowse i Office pakete u svojoj “ludoj” rasprodaji u ožujku. Za one koji ne znaju SCDKey.com je profesionalna i pouzdana platforma na kojoj kupci mogu kupiti kodove za igre i ključeve za igre otkako je osnovana davne 2008.

Veliki izbor proizvoda u području igara, online igranja, igraćih karata i Xboxa može se pronaći na našoj mrežnoj platformi SCDKey.com. Ovdje na SCDKey.com uglavnom smo specijalizirani za pružanje CD ključeva – tako da možemo ponuditi najniže cijene zajedno s trenutnom isporukom putem našeg jedinstvenog automatiziranog sustava isporuke.

scdkey_ozujak_2023_PT25

Scdkey.com 25% kupon kod: PT25

MS Windows

MS Office

Windows&Office paketi

Kada je u pitanju naručivanje stvari s web stranica koje niste upoznati, stvari mogu biti pomalo zbunjujuće, pa smo tu da vam pomognemo.

scdkey_ozujak_2023_1

Prvo, trebali biste provjeriti popis koji imamo iznad i shvatiti koju licencu želite dobiti, bilo pojedinačni ključ ili paket. Provjerite odgovara li softveru koji ste preuzeli i instalirali s Microsoftove web stranice, budući da Scdkey nudi samo ključeve. Naš savjet je da postavite račun na Scdkey kako biste lakše pristupili svim svojim narudžbama. Provjerite koristite li važeću adresu e-pošte jer će vam na nju biti poslan ključ. Ako trebate više od jednog ključa, podesite broj u polju QTY.

scdkey_ozujak_2023_2

Primijetit ćete da cijene ne izgledaju kao one koje smo podijelili gore. Stoga samo naprijed i iskoristite kod za popust PT25 u polju promocija.

scdkey_ozujak_2023_3

Platite svoje ključeve i pričekajte nekoliko minuta da vam stignu u inbox. Gotovi ste!

scdkey_ozujak_2023_PT25.

Sve što vam je na kraju preostalo je aktivirati vašu novu licencu Windowsa i uživati u blagodatima.

Ako imate bilo kakvih pitanja, obratite se njihovoj službi za korisnike.

(sponzorirani sadržaj)

Više... Vaš Komentar Top
Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.40]

Datum objave 20.03.2023

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.40]

Kratke vijesti - PCE tjedni izbor _naslovnica

I ovaj tjedan pripremili smo nekoliko zanimljivih kratkih vijesti iz IT svijeta.

Američka vlada zahtijeva od ByteDance da proda svoj udio u TikToku

Američka vlada zahtijeva od ByteDance da proda svoj udio u TikToku

Nakon što je američka vlada navodno zatražila od ByteDancea da proda svoj udio u TikToku ili će se suočiti sa zabranom aplikacije, TikTok je je odgovorio:

“Ako je zaštita nacionalne sigurnosti cilj, prodaja neće riješiti problem: promjena vlasništva neće rezultirati promjenama u protoku podataka ili pristupu”.

Nadodali su da je zabrinutosti vezane uz nacionalnu sigurnost najbolje rješavati transparentnom zaštitom američkih korisničkih podataka i sustava temeljenih na SAD-u, te robusnim mjerama nadzora, provjere i verifikacije trećih strana, što već imaju.

GrammarlyGO – nova usluga koja koristi tehnologiju umjetne inteligencije

Grammarly, koji koristi svoju tehnologiju za pružanje engleskih pravopisnih ispravaka i terminoloških prijedloga, objavio je da su pokrenuli uslugu pod nazivom GrammarlyGO. Može se pohvaliti automatskim generiranjem tekstualnog sadržaj s različitim tonovima i stilovima koristeći tehnologiju umjetne inteligencije čime korisnici štede više vremena za pisanje. Osim toga, može automatski analizirati sadržaj e-pošte kako bi pružila prikladnije prijedloge odgovora, pa čak i unijeti osobna razmišljanja kako bi generirala najprikladniji cjeloviti sadržaj.

GrammarlyGO bit će otvoren za testiranje beta verzije u travnju ove godine za korisnike Premium, Business, Education ili besplatne verzije u Sjedinjenim Državama, Kanadi, Ujedinjenom Kraljevstvu, Australiji, Novom Zelandu, Nizozemskoj, Njemačkoj, Poljskoj, Ukrajini i drugim regijama.

Google Tensor G3 čip bit će predstavljen u nadolazećoj Pixel 8 seriji

Kako izvještava wccftech, Google Tensor G3 čip mogao biti modificirani Samsung Exynos 2300. Usvaja CPU arhitekturu “1-4-4-4″, odnosno jednu Cortex-X3 jezgru visokih performansi frekvencije 3,09 GHz, četiri ARM Cortex-A715 e performansi koje rade na 2,65 GHz i četiri ARM Cortex-A510 učinkovite jezgre na 2,10 GHz. Što se tiče GPU dijela, koristi Samsung Xclipse 930s, što je u skladu sa Samsung Exynos 2300 u cjelini.

PROČITAJTE JOŠ

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.39]

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.38]

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.37]

Xiaomijev tržišni udio mobilnih telefona u Indiji preuzeo je Samsung i značajno prilagođava svoju strategiju

Xioami u Kini

Trenutno je ukupna populacija u Indije među najmnogoljudnija na svijetu, što znači da je i vrlo veliko potrošačko tržište. Xiaomi je već dugo vremena bio najprodavaniji brand mobilnih telefona u Indiji, međutim, nedavno je Mobile China primijetio da je ih je prestigao konkurent Samsung.

Prema podacima relevantnih istraživačkih institucija, u posljednjem kvartalu 2022., Samsung je imao više od 20 posto udjela, vraćajući se na tron broj jedan nakon mnogo godina, dok je Xiaomijev tržišni udio pao s 21 posto prije godinu dana na 18 posto.

Uz Samsung i Xiaomi, OPPO i vivo, također su dobro poslovala na indijskom tržištu, s udjelima od 11 posto odnosno 18 posto, što su relativno velika povećanja u odnosu na 2021. godinu.

LG novi 49-inčni monitor za igre

Lg monitor

LG je predstavio novu UltraGear seriju gaming monitora minimalističkog dizajna, stalka u obliku slova V i svjetlima sa stražnje strane.

Zakrivljeni zaslon 1000R ima razlučivost od 5120 x 1440 piksela, omjer 32:9, brzinu osvježavanja 240 Hz i vrijeme odziva 1ms (GtG). Maksimalna svjetlina mjeri 450 cd/m2, statički kontrast 2500:1. a DCI-P3 raspon boja 95 posto. Podržava AMD FreeSync Premium Pro i ima certifikat VESA DisplayHDR 1000.

Lg monitor_1

Kao monitor za igranje, nudi niz pomagala kao što su hardverski stabilizator, brojač broja sličica u sekundi, stabilizator crne i naravno određene fine postavke zaslona. Što se tiče priključaka ima dva USB porta, dva HDMI 2.1 i DisplayPort 1.4 port.

Google pronalazi 18 ranjivosti u Samsung modemima

Google pronalazi 18 ranjivosti u Samsung modemima

Sigurnosni tim Google Project Zero nedavno je otkrio 18 ranjivosti u Samsungovim modemima Pixel 6 i 7 seriji, Galaxy S22, Galaxy A i M modelima koji koriste modem. Također bilo koji uređaj koji koristi Exynos W920 čipset i Exynos Auto T5123 čipset su u opasnosti.

Četiri su ranjivosti ocijenjene kao “kritične” preko kojih napadač može daljinski pristupiti mobitelu bez interakcije korisnika sve dok ima telefonski broj žrtve. Google je u međuvremenu riješio problem za Pixel 7 telefone u sigurnosnom ažuriranju za ožujak ove godine, ali 9to5Google je istaknuo da su ostala još tri telefona: Pixel 6, Pixel 6 Pro i Pixel 6a. Slijedi popis uređaja zahvaćenih sigurnosnim propustima:

• Galaxy S22
• Galaxy M33, M13, M12,
• Galaxy A71, A53, A33, A21, A13, A12 i A04
• vivo: S16, S15, S6, X70, X60 i X30
• Google Pixel 6

Microsoft otpustio tim za etičku inteligenciju

Microsoft otpustio tim za etičku inteligenciju

Prema pisanju ArsTechnica portala, dok sve tvrtke koje ugrađuju AI u svoje proizvode i usluge imaju tim za ispitivanje mogućih povezanih opasnosti, Microsoft je upravo otpustio svoje članove etičkog tima za AI.

Tim je navodno razvio”kit alata za odgovorne inovacije”za Microsoft koji je pomogao inženjerima tvrtke da predvide i uklone rizike koje stvara AI. Bivši članovi tima kažu da su imali ključnu ulogu u ublažavanju rizika umjetne inteligencije u Microsoftovim proizvodima. Također tvrde da Microsoft nije poslušao njihove preporuke za alate vođene umjetnom inteligencijom kao što je Bing Image Creator koji je kopirao radove umjetnika.

Kao odgovor na vijest, Microsoft je objavio da ostaje “posvećen sigurnom i odgovornom razvoju AI proizvoda i iskustava, te tako i radi ulaganjem u ljude, procese i partnerstva kojima je to prioritet.”  Tvrtka također kaže tim ostaje na mjestu i surađuje s Odborom za eter i Responsible AI Strategy in Engineering kako bi ublažio rizike umjetne inteligencije.

Više... Vaš Komentar Top
Za štrebere:  razlike između eMMC, UFS i NVMe memorija za pametne telefone

Datum objave 20.03.2023

Za štrebere: razlike između eMMC, UFS i NVMe memorija za pametne telefone

razlike između eMMC, UFS i NVMe_1

Android telefoni uglavnom koriste eMMC i UFS standarde flash memorije, dok je NVMe protokol rezerviran za Apple iPhone. Njihova brzina čitanja i pisanja izravno će utjecati na brzinu instalacije, otvaranja i učitavanja aplikacija.

eMMC

eMMC je skraćenica od ugrađene MultiMedia kartice. Ova vrsta pohrane pruža jeftini flash memorijski sustav s ugrađenim memorijskim kontrolerom. Potonji omogućuje SoC da se poveže s flash pohranom i upravlja njome. Obično sadrži datoteke operativnog sustava koje pomažu uređaju da se uključi. Standarde eMMC-a kontrolira tijelo poznato kao JEDEC Solid State Technology Association.  Trenutni eMMC 5.1 standard kontinuirane je brzine čitanja je oko 250 MB/s što nije dovoljno prema današnjim zahtjevima softvera i zato ga koriste samo niskobudžetni pametni telefoni.

UFS

Baš kao i eMMC, UFS memorija dolazi s ugrađenim memorijskim kontrolerom. Ovaj memorijski kontroler omogućuje SoC-u da se poveže s flash pohranom i upravlja njome. UFS koristi m-PHY protokol brze veze.  Kontroler također podiže određeno opterećenje na sustav domaćina rukovanjem ispravljanjem pogrešaka i popravljanjem loših memorijskih blokova / sektora.  Prva generacija UFS-a nije bila popularna zbog male razlike u brzini i visoke cijene u odnosu na eMMC standard u to vrijeme. Pojavom UFS 2.0 (2014.godine) kontinuirana brzina čitanja raste na oko 800 MB i postaje standardna konfiguracija flagship telefona. UFS 3.0 pojavio se 2018., s kontinuiranim brzinama čitanja oko 1700 MB/s sustižući Apple NVMe. Trenutno najnoviji standard UFS 4.0 objavljen 2022. ima kontinuirane brzine čitanja i pisanja 3400 MB/s .

Razlika između eMMC-a i UFS-a na Android telefonima u osnovi se može shvatiti kao razlika između HDD mehaničkih tvrdih diskova i SSD solid-state diskova na računalu.

PROČITAJTE JOŠ

Za štrebere: Što je All-pixel autofokus?

Za štrebere: Mini LED ili Mikro LED

Za štrebere: razlika između PDAF / laserskog i ToF fokusa

Za štrebere: Što je Wi-Fi 6E?

razlike između eMMC, UFS i NVMe_2

NVMe

To je Flash/SSD memorija s NVMe kontrolerom koji obrađuje sve procesorske zahtjeve za čitanje podacima te ih dohvaća, kao i za zapis. Izvorno je to standard flash memorije SSD solid-state diska koji se koristi na MacBooku. Ima karakteristike visoke učinkovitosti, malog opterećenja i niske latencije. Apple je prvi put upotrijebio ovu flash memoriju na iPhone 6S (2015.), kada je kontinuirana brzina čitanja bila oko 500 MB/s. U međuvremenu Apple je gotovo učetverostručio brzine. Tako najnoviji iPhone 14 Pro Max ima brzine neprekidnog čitanja i pisanja oko 1500 MB/s.  Svakako treba spomenuti da korištenje NVMe flash memorije je povezano s činjenicom da Appleov A9 čip prvi koristiti PCIE sučelje, a kasnije WiFi i baseband.

Zašto Android telefoni ne koriste NVMe pohranu?

Apple je patentima i vojskom odvjetnika vrlo jasno dao do znanja da će se boriti protiv svakoga tko se približi ovoj tehnologijina polju prijenosnih telefona. Drugo, Android OEM-ovi nemaju vremena ni resursa ulagati u istraživanje i razvoj NVMe kontrolera.

Brzine čitanja i pisanja

Flash memorija je brža u čitanju podataka nego pri pisanju (spremanju). Iako su kapacitet pohrane, brzine prijenosa i veličina matrice vrlo važne specifikacije za flash  memoriju, najvažniji je dio kontroler. Loš kontroler uzrokovat će  smanjene performansi i obrnuto.

Osim razlike u brzini čitanja i pisanja datoteka, tehnologija serijskog prijenosa koju su usvojili UFS i NVMe može čitati i pisati podatke mobilnog telefona u isto vrijeme, dok eMMC mora obavljati te operacije odvojeno. Stoga je brzina odziva eMMC-a kod multitaskinga puno sporija od UFS i NVMe standarda.  Konačno, prosječna dnevna potrošnja energije UFS-a i NVMe-a također je niža od potrošnje eMMC-a.

Više... Vaš Komentar Top
Microsoft nudi besplatne USB pogone testerima nasljednika sustava Windows 11

Datum objave 20.03.2023

Microsoft nudi besplatne USB pogone testerima nasljednika sustava Windows 11

MICROS~1

Microsoft je nedavno najavio velike promjene u programu Windows Insider. Tehnološki div rekao je da će započeti s testiranjem nadogradnji sljedeće verzije Windowsa putem novog kanala pod nazivom Canary.  Svi testni članovi koji rade na Build 25 000 inačici ili višoj biti će automatski prebačeni na novi Canary kanal.

Windows Inisder Program Canary Channel

Ovi testeri sada se mogu prijaviti za besplatni USB flash pogon s najmanje 8 GB prostora za pohranu kako bi im se olakšale nove instalacije slikovnih datoteka sustava. Isporučit će ih u roku od šest do osam tjedana. Osim toga, najavljeno je da će Canary kanal početi prihvaćati verzije Windowsa sa “značajnim promjenama” u jezgri i API-ju. Takav nagovještaj ne može biti očitiji da se radi o nadolazećoj Windows12 verziji za pregled koja bi trebala kombinirati GPT-4 u neke funkcije.

PROČITAJTE JOŠ

Microsoft Windows 12 ipak u razvoju?

Microsoft Windows slavi 35. godišnjicu

Windows_Insider_Channels_2

Microsoft se također opet vratio ideji pomaka ciklusa izdavanja Windowsa na tri godine, što znači da bi sljedeća velika verzija Windowsa mogla stići 2024. To bi bio dobar trenutak za neke nove CPU-e.

Više... Vaš Komentar Top
Može li Meizu ponovno postati konkurentan

Datum objave 20.03.2023

Može li Meizu ponovno postati konkurentan

Može li Meizu ponovno postati konkurentan

Nekada popularan i potom posrnuli Meizu se vraća na tržište mobitela. Žele se natjecati u high-end segmentu s Appleom i u budućnosti teže povratku u Top 5 na globalnoj ljestvici.

Prošle godine akvizirala ih je automobilska tvrtka Geely, osnovana je 1997. godine, kako bi iskoristili Meizu patente, operativni sustav, godine istraživanja i razvojnih mogućnosti sustava za daljnje poboljšanje interaktivnih mogućnosti novih automobila i povezali ih s mobitelima. Ima smisla. Zapravo Geely ne želi nužno zgrabiti tržište mobilnih telefona, već integrirati ovu vrstu kontrole upravljanja, kao što je sveobuhvatna mogućnost od mobilnih telefona do automobila.  S druge strane Meizu je dobio sredstava za istraživanje i razvoj za skoro lansiranje nove generacije proizvoda – seriju Meizu 20.

Osvrnemo li se na izjave čelnika da žele konkurirati Appleu, činjenica je da to nije lako što se tiče mobilnih telefona. Čak podosta zvuči arogantno. To se jasno može vidjeti iz statusa quo Xiaomija i Honora. Podaci Canalysa pokazuju da će 2022. Apple imati tržišni udio veći od 80 posto na kineskom tržištu vrhunskih mobilnih telefona čija cijena prelazi 800 USD.

Kako se razvijao Meizu

Meizu, je započeo kao tvrtka za proizvodnju MP3 playera 2003. godine. Ali 2006. godine MP3 industrija počinje pokazivati znakove propadanja, da bi nakon samo godinu dana procvjetala i nazadovala. Na kraju 2007. godine može se reći da je na nekada vrućem MP3 tržištu ostalo svega nekoliko brendova. I tada su donijeli  prilično predvidljivu odluku da napravi pametni telefon.

Na globalnom tržištu u vrijeme za Nokiju se moglo reći da je dominantna tvrtka, dok ostatak tržišta drže Motorola, Samsung i Sony Ericsson, a Apple lansira prvu generacija iPhonea. U takvoj pozadini početkom 2009. rođen je Meizu M8. Iste godine Huawei prvi put predstavlja svoj Android pametni telefon, Xiaomi još nije osnovan, a OPPO-ov fokus je na LCD televizorima.

Nakon toga, Meizu je izdao niz modela do 2018 s kojima je postigao dobre rezultate i reputaciju. No počeo se suočavati s egzistencijalnom krizom poput konkurenata Gionee, Coolpad itd. Razlog su brzi razvoj drugih kineskih proizvođača mobilnih telefona, bilo da se radi o proizvodima, marketingu, izgradnji robne marke ili kanalima.

Više... Vaš Komentar Top
Appleova Mac linija ima gust raspored laniranja ove godine

Datum objave 20.03.2023

Appleova Mac linija ima gust raspored laniranja ove godine

Appleova Mac linija ima gust raspored laniranja ove godine (1)

Appleova Mac linija proizvoda mogla bi doživjeti veliko ažuriranje, a novi iMac bi trebao biti lansiran u drugoj polovici godine

Appleova Mac linija proizvoda uglavnom uključuje MacBook Pro, MacBook Air, Mac Pro, iMac itd. U kontinuiranom ažuriranju ovi proizvodi postupno imaju svoje relativno jasno pozicioniranje, stabilnu tendenciju dizajna i karakteristike. Prema informacijama koje se šire internetom, Appleova Mac linija proizvoda mogla bi imati veliko ažuriranje ove godine, ali ne samo u obliku novih proizvoda već i promjenama dizajna. Također bi ritam ažuriranja proizvoda mogao biti relativno gust.

Novi iMac je u završnu fazu istraživanja i razvoja, sinkroniziranu s vremenskom linijom razvoja M3 čipa. Trebao bi se pojaviti u drugoj polovici godine. U osnovi će zadržati izvorni koncept dizajna i šarena kućišta.

Appleova Mac linija ima gust raspored laniranja ove godine (2)

Što se tiče MacBook Aira, poznato je da ga objedinjuje tankoća i trajanja baterije. Zahvaljujući karakteristikama čipa M3, korisnici bi mogli dalje uživati u prenosivosti mobilnog ureda bez brige o nedovoljnim performansama. Ali, Apple možda neće lansirati novi model u lipnju, već 15,5-inčnu verziju još uvijek opremljenu čipom M2, kako bi zadovoljio potrebe skupina korisnika za velikim ekranom. Model s M3 čipom mogao bi se pojaviti krajem godine. Ove 15,5-inčne verzije MacBook Aira mogle bi dovesti do toga da koncept “tankih i laganih prijenosnih računala s velikim ekranom” ponovno zahvati cijelo tržište.

U pogledu novog Mac Pro, očekuje se da će koristiti trenutno najmoćniji Appleov M2 Ultra čip, s konfiguracijama najviše razine kao što su 24-jezgreni CPU , 76-jezgreni GPU i 192 GB objedinjene memorije . U isto vrijeme, novi Mac Pro također će biti redizajniran na temelju M čipa kako bi pružio praktičnije funkcije.

Appleova Mac linija ima gust raspored laniranja ove godine (3)

PROČITAJTE JOŠ

Test – Apple iPad Air 64 GB 5th generation i Next One dodaci

Mac mini s Apple M2 čipom snažniji nego ikada i jeftiniji od prethodne generacije

MacBook Pro od 14 i 16 inča s nabrijanim čipovima M2 Pro i M2 Max

Posljednji bi trebao biti MacBook Pro čije se lansiranje očekuje oko prosinca ove godine. Osim redovite zamjene čipova, Apple bi mogao donijeti i veliki OLED ekran osjetljiv na dodir. Prijenosna računala s OLED ekranima osjetljivim na dodir zapravo nisu neuobičajena u industriji, ali za Apple je to velika promjena.

Naravno, očekuje se rast cijena proizvoda i imate li namjeru neki od njih kupiti, budite spremni dublje posegnuti u džep.

Više... Vaš Komentar Top
Qualcomm Snapdragon 7+ Gen 2  privlači performansama

Datum objave 19.03.2023

Qualcomm Snapdragon 7+ Gen 2 privlači performansama

Snapdragon-7 Plus-Gen-2

Qualcomm je u svibnju prošle godine predstavio Snapdragon 7 Gen 1 , sustav na čipu namijenjen pametnim telefonima višeg srednjeg ranga koji je zapravo završio samo na nekoliko uređaja. Sada su preskočili Snapdragon 7 Gen 2 i izravno najavili novu platformu Snapdragon 7+ Gen 2, sa značajnom generacijskom nadogradnjom CPU-a, GPU-a, AI i energetske učinkovitosti.

Snapdragon 7+ Gen 2 temelji se na TSMC-ovom 4nm litografskom procesu. Prvi je iz serije Snapdragon 7 koji ima Cortex-X CPU jezgru (na 2,91 GHz) nešto što je ranije bilo rezervirano samo za seriju Snapdragon 8. Ostale tri su Cortex-A710 na 2,49 GHz i četiri učinkovite su Cortex-A510 na 1,8 GHz. Brzine memorije mogu biti do LPDDR5-6400 s 32-bitnim memorijskim kontrolerom.

ISP

Snapdragon 7+ Gen 2 ima trostruki 18-bitni ISP. Podržava snimanje s jednom kamerom do 200 MP, 108 MP bez kašnjenja zatvarača, 4K HDR videozapisa s trostrukom ekspozicijom s dva senzora istovremeno, 18-bitno RAW foto snimanje i može kombinirati 30 fotografija za brzu sintezu noćnog snimanja. Podrška za multimedijski kodek uključuje Dolby Vision, HLG, HDR10, HDR10+, H.264, VP9, VP8 , H.265 (HEVC) i druge formate. Izlaz zaslona pruža do 1440p s brzinom osvježavanja od 120 Hz.

Ne zaboravljajući zvuk, dolazi sa značajkama Snapdragon Sound kao što je Qualcomm aptX za strujanje glazbe bez gubitaka i zvuk bez kašnjenja u igrama. Uz to uključuje aptX Lossless Bluetooth kodiranje bez gubitaka.

Igre

Na popisu specifikacija su neke značajke Snapdragon Elite Gaminga uključujući Auto Variable Rate Shading (VRS) , što omogućuje optimiziranje snage i performansi prema potrebama naslova igara, i tehnika volumetrijskog renderiranja (Volumetric Rendering) koja dodaje veći realizam scenama.

PROČITAJTE JOŠ

Qualcomm Snapdragon X35 RF modem donosi 5G brzine na vaše zapešće

Poznate specifikacije Qualcomm Snapdragon 8cx Gen4

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 – poboljšanja više nego što se očekivalo

Snapdragon X62 5G modem

Snapdragon X62 5G modem ima Sub-6 GHz i mmWave globalne frekvencijske pojaseve, uključuje podršku za 4G/5G Dual-Sim Dual Active (DSDA). Tu je Qualcomm Fast Connect 6900 Mobile Connectivity System za 4-way DBS Wi-Fi velike brzine i niske latencije i napredni Bluetooth.

AI

AI Engine ima izvedbu umjetne inteligencije po vatu poboljšanu za 40 posto u usporedbi s prethodnikom, pružajući poboljšano iskustvo umjetne inteligencije za korisnike. Osim toga, Qualcomm Sensing Hub s namjenskim AI procesorom može se koristiti u situacijama u kojima je potrebna svijest o kontekstu, kao što je prepoznavanje aktivnosti korisnika i detekcija audio scene. Naposljetku, AI Super Resolution omogućuje vam inteligentno poboljšanje scena iz igre ili fotografija niske rezolucije (od 1080p do 4K).

Ukupna energetska učinkovitost platforme povećana je za 13 posto u usporedbi na Snapdragon 7 Gen 1. Podrazumijeva se Qualcomm QC5 tehnologija brzog punjenja, koja reklamira da se baterija uređaja može napuniti od 0 do 50 posto unutar 5 minuta.

Pozitivna vijest na kraju je da bi prvi telefoni sa Snapdragon 7+ Gen 2 procesorom trebali stići do kraja ovog mjeseca. To su GT Neo5 SE i Redmi Note 12 Turbo. 

Više... Vaš Komentar Top

Novosti

Huawei tuži MediaTek zbog kršenja patenata

Huawei je nedavno podnio tužbu protiv MediaTeka na kineskom okružnom sudu zbog kršenja patenata na 3G, 4G i 5G tehnologije povezivanja, što je privuklo pažnju industrije. Navodi se da je MediaTek u proizvodnji svojih modema za čipove pametn... Pročitaj više

Microsoft i Apple napustili su upravni odbor OpenAI-ja: strah od regulatora

Microsoft je poslao pismo upravi OpenAI-ja u kojem je odbio daljnje sudjelovanje u upravnom odboru kao promatrač, piše Financial Times. Apple, koji je na konferenciji WWDC 2024 u lipnju najavio implementaciju chatbota ChatGPT u svoje uređaj... Pročitaj više

Mali mode GPT-4o mini službeno lansiran

Tvrtke s velikim jezičnim modelima ne samo da bi trebale nastaviti promicati inteligentno poboljšanje velikih modela u skladu sa Zakonom o skaliranju, već i ovladati sposobnošću smanjenja modela kako bi obuhvatili više korisnika i scenarija... Pročitaj više

Skyline: Dizajn inspiriran legendarnom Nokijom N9

HMD je predstavio pametni telefon Skyline s dizajnom inspiriranim legendarnom Nokijom N9 i operativnim sustavom MeeGo. Pametni telefon HMD Skyline ima 6,55-inčni pOLED zaslon rezolucije 2400 × 1080 piksela u omjeru 20:9, frekvencije osvježa... Pročitaj više

Windows, macOS ili Linux? Koji je najbolji OS za tebe?

Odabir računala neizbježno donosi i dilemu o odabiru operativnog sustava (OS) pa ćemo probati proći kroz prednosti i mane najpopularnijih operativnih sustava. Široko korišteni Windows Windows, operativni sustav tvrtke Microsoft, nudi široku... Pročitaj više

Sve novosti