Hrvatski prostor weba – 15 godina mjerenja

Datum objave 17.02.2017 - Uredništvo

Hrvatski prostor weba – 15 godina mjerenja

Hrvatski prostor weba - 15 godina mjerenja

srce_logo

Početkom 2002. godine stručni je tim Srca započeo pripreme za provedbu prvog mjerenja hrvatskog prostora weba. Sveučilišni računski centar (Srce) se istraživanjem tehnologija i informacijskog prostora weba bavi dugi niz godina, a poticaj za ovaj projekt došao je kroz suradnju Srca i Nacionalne i sveučilišne knjižnice (NSK) na projektu „Nacionalni informacijski sustav knjižnica Republike Hrvatske – NISKA”. Cilj nam je bio „izmjeriti hrvatski web“, odnosno prikupiti informacije o veličini i sadržaju hrvatskoga prostora weba.

Odlučili smo kako će mjerenjem biti obuhvaćeni resursi dostupni HTTP odnosno HTTPS protokolom s poslužitelja u .hr vršnoj internetskoj domeni. Time je precizno definiran mjereni informacijski prostor.
Mjerenjem se prije svega željelo ustanoviti:

  • veličinu prostora weba,
  • korištene formate datoteka prema MIME standardu,
  • omjer teksta, slike, audio i video zapisa,
  • obim i sadržaj meta podataka.

„Složenost i dinamičnost informacijskoga prostora weba predstavljala je na samom početku prije 15 godina, izazov kao i danas. Web su već tada uspoređivali sa santom leda kojoj je vidljivi, površinski i jednostavno dohvatljivi dio (engl. surface web) bitno manji od nevidljivog, teško dostupnoga dijela (engl. invisible, deep web)“, naglasio je mr. sc. Miroslav Milinović, pomoćnik ravnatelja za informacijsku i posredničku infrastrukturu.

Prvo je mjerenje izvedeno korištenjem programske podrške razvijene u Srcu. Započelo je 29. ožujka i trajalo sve do 7. svibnja 2002. godine. Dobiveni rezultati odgovarali su našim očekivanjima, ali i rezultatima sličnih istraživanja provedenih u svijetu. Prikupljeni podaci prvog mjerenja prostora weba predstavljali su neophodni temelj za svaku daljnju, složeniju analizu mrežno dostupne elektroničke građe.

Mjerenje weba, od 2011. godine, zamijenjeno je harvestiranjem. Naime, od te se godine, u okviru HAW-a, pomoću programske podrške Heritrix modificirane u Srcu, provode redovita godišnja harvestiranja – prikupljanja i arhiviranja javno dostupnih sadržaja s hrvatskog prostora weba. Harvestiraju se aktivna sjedišta weba na nacionalnoj internetskoj domeni .hr u pravilu krajem kalendarske godine. Harvestiranje je aktivnost komplementarna selektivnom pobiranju sadržaja koje se u okviru HAW neprekidno provodi od samog početka 2004. godine.

U proteklih smo 15 godina, kao izazove u procesu prikupljanja sadržaja, upoznali različite prije svega inventivne, ali i nestandardne načine korištenja weba i pratećih tehnologija. Naučili smo puno i o samom informacijskom prostoru hrvatskoga weba koji je narastao, postao složeniji, dinamičniji i interaktivniji, ali neka zapažanja po svemu su sudeći aktualna i nakon 15 godina.

Primjerice uzorak izmjeren 2002. godine obuhvatio je 4.667.920 resursa (objekata dostupnih webom). Veličina uzorka procijenjena je na preko 300 GB podataka. Najveći broj resursa, čak 67%, otpadao je na HTML dok je na slikovne formate otpadalo je 23% resursa. Netom dovršenim harvestiranjem za 2016. godinu uspješno je preuzeto 77 milijuna resursa s weba, ukupne veličine 7.0 TB. Najzastupljenije vrste sadržaja su tekst u HTML formatu (51.3%) i slike u JPEG formatu (33.8%)“, zaključio je Draženko Celjak, voditelj Službe za podatkovne usluge i kolaboracijske alate.

Više... Vaš Komentar Top
Canon predstavio EOS 77D i EOS 800D

Datum objave 17.02.2017

Canon predstavio EOS 77D i EOS 800D

 EOS 77D

Canon je predstavio dva nova DSLR fotoaparata iz linije EOS – EOS 77D i EOS 800D. Spajajući tehnologije kao što su 24,2-megapikselni APS-C CMOS senzor i procesor DIGIC 7, EOS 77D nudi visoke performanse i potpunu kontrolu, dok je s druge strane EOS 800D idealan za početak vašeg DSLR putovanja. Uz fotoaparate Canon predstavlja i EF-S 18-55mm f/4-5.6 IS STM – najmanji neuvlačivi objektiv za DSLR komplet te žarišne duljine, i daljinski upravljač BR-E1 za daljinsko snimanje bez vizualnog kontakta na udaljenosti do 5 metara.

Više... Vaš Komentar Top
LG G6 dolazi sa zaslonom FullVision

Datum objave 17.02.2017

LG G6 dolazi sa zaslonom FullVision

LG-UX-6

LG Electronics će u svom novom pametnom telefonu G6 koristiti novi UX 6.0, osmišljen kako bi maksimizirao prednosti prostranog zaslona FullVision uređaja LG G6. Naime, ovaj će flagship imati 5,7-inčni QHD+ FullVision zaslon (2.880 x 1.440) s omjerom stranica 18:9 koji gotovo u potpunosti ispunjava prednju stranu uređaja.

Više... Vaš Komentar Top
Dell EMC predstavio novi Partner Program

Datum objave 17.02.2017

Dell EMC predstavio novi Partner Program

dell_emc

Dell EMC predstavio je Dell EMC Partner Program, koji pruža najbolje od dva dosadašnja vrhunska programa, zadovoljavajući partnere danas i u budućnosti. Razvijen u suradnji s partnerima diljem svijeta, primarna načela ovog programa su da bude jednostavan, predvidljiv i profitabilan.

„Globalno poslovanje se brzo mijenja, s obzirom da je sve više korisnika u prvom redu usmjereno na ulaganja u digitalnu transformaciju. Dell EMC i njegovi partneri jedinstveno su pozicionirani na tržištu kako bi pomogli korisnicima da prođu ovu evoluciju“, rekao je John Byrne, Global Channel, Dell EMC. „Dell EMC pruža raznolike mogućnosti svojim partnerima kroz vodeći portfelj inovativnih proizvoda, usluga i rješenja, a sada s Dell EMC Partner Programom pruža podršku i programe koji im pomoći u razvoju poslovanja.

Michael Collins, viši potpredsjednik Dell EMC EMEA dodao je: „Marljivo smo izgradili Dell EMC Partner Program kako bi bio najpoželjniji program u industriji. Pružamo sredstva i prilike, uz priznanje i profitabilnost koje naši partneri žele i zaslužuju. Potpuno smo usmjereni na naše partnere, kao i u njihov uspjeh.

Više... Vaš Komentar Top
Canon predstavio EOS M6

Datum objave 15.02.2017

Canon predstavio EOS M6

Canon Europe je predstavio EOS M6 – novi fotoaparat bez zrcala (mirrorless), koji u kompaktnom kućištu skriva Canonove značajke s vrha ponude.

EOS M6 donosi najnovije iz svijeta fotografske tehnologije, uključujući 24,2-megapikselni senzor veličine APS-C, Dual Pixel CMOS automatsko fokusiranje i DIGIC 7, te nudi brzine i kvalitetu DSLR-a u kompaktnom kućištu koje možete nositi bilo kuda. Dizajniran je tako da potiče kreativno izražavanje – snimanje pomoću LCD zaslona modela EOS M6 otkriva neobične kutove i osigurava da budete spremni za akciju čim se fotoaparat uključi.

Fotoaparatova interna stabilizacija videozapisa u pet osi nudi glatke Full HD 60p videozapise koji su mirni i kad ste vi u pokretu te dodatno poboljšani zahvaljujući objektivima s dinamičnim IS-om kao što je to EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM.

Uz integrirane mogućnosti povezivanja putem Wi-Fija i NFC-a možete brzo i jednostavno dijeliti fotografije s aparata EOS M6 sa svijetom.  Moguće je i uspostaviti stalnu vezu između fotoaparata EOS M6 i pametnog telefona putem Bluetootha pa možete pregledavati fotografije, a da pritom ne morate vaditi fotoaparat iz torbe. Pomoću Bluetootha možete i daljinski snimiti savršen grupni selfi ili pak snimati divlje životinje sa skrivenih mjesta, bez njihova uznemiravanja.

Više... Vaš Komentar Top
CoolerMaster MasterCase Pro 6

Datum objave 09.02.2017

CoolerMaster MasterCase Pro 6

mastecase_pro_6_1

CoolerMaster predstavlja novi model u svojoj liniji modularnih kućišta MasterCase. Pro 6 je kako sami kažu jednostavnog dizajna kako bi se čim bolje uklopilo u kuću ili ured. Donosi njihov poznati FreeForm modularni sistem unutrašnjosti s velikom razinom slobode za transformaciju prema korisničkim željama.

mastecase_pro_6_2

Kućište će biti dostupno u dvije izvedbe, tj. s plavim ili crvenim LED ventilatorima, a po cijeni od 159 €.

Više... Vaš Komentar Top
Legendarno ASUS ROG iskustvo – ROG ELITE VS ROG ARMY

Datum objave 09.02.2017

Legendarno ASUS ROG iskustvo – ROG ELITE VS ROG ARMY

ASUS-ROG-Elite

Jedan ASUS, jedan ROG, dva tima, sučeliti će znanje i umijeće na “Summoner ‘s Rift-u” u League of Legends meču iduće nedjelje. Tako bi mogli početi ovu vijest u kojoj najavljujemo League of Legends revijalni meč između ASUS ROG ELITE i ASUS ROG ARMY momčadi koji će se održati 15. veljače u 20h.

ASUS ROG ELITE League of Legends je tim sa Zapadnog Balkana koji od ove godine predstavlja boje ASUS-a. Ovu fenomenalnu ekipu koja je pokaza predanost, požrtvovnost, i prije svega želju za borbom čine: Top: Milan (Zeka) Spasojević; Mid: Đorđe (Baxa) Lapčević; ADC: Gvozden (zdengvo) Moljković; Džungla Luka (kaLuGG) Todorović; Support: Goran (Gentleman) Krakić; Sub-jungle: Daniel (Bager) Labus; Sub-support: Đorđe (spale) Spasić.

ASUS-ROG-Army

Ekipa protiv koje će se odigrati “Best of 3″ meč nosi naziv ASUS ROG ARMY, i u pitanju je najbolji španjolski League of Legend tim. Ova maestralno dobra ekipa broji sljedeće igrače: Top: (Yoppa) Pavle Kostić; Jungle: (Econatorz) Alan Hernandez; Mid: (Lvsyan) Sergi Madrigal; ADC: (Sánchez) Jorge Cabildo; Support: (RafaL0L) Eduardo Rafael Moreira.

Dodatnu zanimljivost ovom meču daje i činjenica da je TOP Lane igrač španjolskog ASUS ROG ARMY momčadi, Pavao (Yoppa) Kostić prethodno igrao Elite Squad timu od kojeg kasnije nastao ASUS ROG ELITE. Yoppa je u Španjolskoj od Studenog 2016. kada je i potpisao ugovor s ASUS ROG ARMY timom.

Još jednom ponavljamo, revijalni meč između ASUS ROG ELITE i ASUS ROG ARMY ekipa održaće se 15. veljače u 20h i emitirati će se na Fortuna Gaming Twitch kanalu.

Više... Vaš Komentar Top
Gearbest Tablet Clearence Zone

Datum objave 08.02.2017

Gearbest Tablet Clearence Zone

gearbest_tablet_2_2017

Gearbest je pokrenuo veliku rasprodaju tableta iz kineskog, hongkonškog britanskog i američkog skladišta. Tako se pojedini tableti mogu naći i po cijenama nižim za 80%. Iz kineskog skladišta izdvajaju Xiaomi Mi Pad 2 16GB po cijeni od 165.99 USD, zatim Chuwi HI10 Plus po cijeni od 189.99 USD, te CUBE iWork8 Air Tablet po cijeni od 84.99 USD. Nama zanimljivije, UK skladište nudi Teclast X16 Pro po cijeni od 229.99 USD, Chuwi VI10 Plus po cijeni od 135.99 USD, Teclast X80 Power po cijeni od 99.99 USD i  Cube iWork12 2 in 1 po cijeni od 236.99 USD. (sponzorirani sadržaj)

Više... Vaš Komentar Top
Cooler Master najavio Case Mod World Series 2017

Datum objave 04.02.2017

Cooler Master najavio Case Mod World Series 2017

CMWS 2017 announce_680x220

Cooler Master je najavio Case Mod World Series 2017 natjecanje koje traje od 3.2. do 3.5. ove godine. Svi case modderi koji su zainteresirani mogu se prijaviti u navedenom razdoblju sa fotografijama i opisima svojih modova. Za proslavu 25 godišnjice postojanja tvrtke, Cooler Master je dodao i bonus kategoriju, a nagdadni fond je 40.000 USD.

Više... Vaš Komentar Top
Procurio Ryzen lineup

Datum objave 04.02.2017

Procurio Ryzen lineup

amd_ryzen_1

WCCFTech donosi opširniji osvrt na nadolazeće AMD Ryzen modele s novim informacijama. Naime, procurile su informacije o kompletnom lineupu od 17 modela koji će biti lansirani i najavljeni 2. ožujka. AMD je procesore odlučio podijeliti u tri obitelji – R7, R5 i R3, tako da najjači imaju 8/16 jezgri (fizički/logički), a slabiji 6/12, 4/8 i 4/4. U svakoj seriji će biti po jedan otključani X model, i nekoliko zaključanih (množitelj).

Najjači model će nositi ime Ryzen R7 1800X, imati će 8/16 jezgri i frekvencijski opseg od 3.0 do 3.6 GHz (pretpostavka), a AMD ga je usmjerio protiv Core i7-6900K proceosra. Sljedeći X će biti R7 1700X koji će također raditi od 3.0 do 3.6 GHz (po pretpostavci), a biti će konkurent i7 7700K procesoru.

Prema sadašnjim informacijama od ožujka će dostupni biti samo R7 modeli na AM4 platformi i X370 pločama, a ostali bi se modeli trebali pojaviti tijekom godine.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 1 minute

LCDi, Plazme i ostali televizori - pročitaj prvi post prije postavljanja pitanja

Objavljeno prije 10 minuta

F1 sezona 2018

Objavljeno prije 13 minuta

Tele2 - Pokućni internet (novo)

Objavljeno prije 14 minuta

Adaptacija kuće/stana

Objavljeno prije 19 minuta

P:i5 6400 i msi b150m

Novosti

AMD na E3 sajmu

Pored mnogobrojnih konferencija i najava novih igara, kako za sljedeću, tako i za ovu godinu, na ovogodišnjem E3, AMD je imao veliki nastup kroz suradnju s njihovim mnogobrojnim partnerima iz industrije igara. Tri velike AMD najave s ovogod... Pročitaj više

Noctua hladnjaci za LGA3647

Noctua je predstavila tri nova hladnjaka za Intel Xeon Scalable (Platinum, Gold, Silver ili Bronze i Purley serije) i Xeon-Phi (Knight’s Landing ili Knight’s Mill) procesore na LGA3647 socketu. Hladnjaci dolaze u 140, 120 i 92 milimetra izv... Pročitaj više

Cooler Master CK550

Cooler Master predstavlja novu mehaničku tipkovnicu nazvanu CK550. Tipkovnica koristi Gateron mehaničke prekidače koji su dostupni u plavoj, smeđoj i crvenoj izvedbi. Tipkovnicu karakterizira gornja strana od zakrivljenog aluminija u jednom... Pročitaj više

ADATA predstavlja USB flash pogon UV240

ADATA Technology je predstavio USB flash pogon UV240 – novitet u svojoj bogatoj ponudi prijenosnih uređaja za pohranu. UV240 funkcionira prema standardu USB 2.0 i dolazi u kapacitetima do 64 GB. Krasi ga praktičan dizajn bez klasičnog poklo... Pročitaj više

Izdvojeni poslovi tjedna - informatika i telekomunikacije

U suradnji s portalom posao. hr donosimo vam tjedni pregled najboljih radnih mjesta u kategoriji Informatika i telekomunikacije. U nastavku pogledajte aktualne poslove koje su za vas odabrali stručnjaci sa specijaliziranog portala za tražen... Pročitaj više

Sve novosti