I Boe ima problema u proizvodnji iPhone zaslona zbog nedostatka čipova

Datum objave 22.02.2022 - Sanja Ledinek

I Boe ima problema u proizvodnji iPhone zaslona zbog nedostatka čipova

I Boe ima problema u proizvodnji iPhone zaslona zbog nedostatka čipova

I Boe ima problema u proizvodnji iPhone zaslona zbog nedostatka čipova

Boe, jedan od dobavljača OLED panela za iPhone, također ima problema s proizvodnjom zbog nestašice upravljačkih sklopova.

Boe je s LX Semicon dogovorio isporuku upravljačkih sklopova za zaslone. Međutim ova tvrtka koja se bavi proizvodnjom poluvodičkih sustava nije uspjela isporučiti dogovorenu količinu. Kao razlog navode nedovoljno proizvodnog kapaciteta. U biti, pravi razlog je što su sklopili isti posao s LG Displayem i dali im prioritet u opskrbi.

Sada BOE očekuje smanjenje proizvodnje OLED panela s 3 milijuna na 2 milijuna sljedeći mjesec, pa čak koji mjesec više. Hoće li ova neugodna poslovna situacija  utjecati na opskrbu iPhoneom, ostaje da se vidi i Apple se pozabavi problemom.

Pridružite nam se na YouTube i RSS kanalima,  Twitteru ili  Facebooku  kako biste pratili vijesti i brzo primali zanimljive materijale iz ICT svijeta.

Više... Vaš Komentar Top
Password Recovery razbio Appleov T2 sigurnosni čip

Datum objave 22.02.2022

Password Recovery razbio Appleov T2 sigurnosni čip

Password Recovery razbio Appleov T2 sigurnosni čip

Passware, IT softverska tvrtka koja ima alate za scenarije kao što su forenzika i oporavak podataka, iskoristila je ranjivost T2 sigurnosnog čipa i provalila u Mac uređaj zaštićen relativno slabijom lozinkom.

Za to im je trebalo oko 10 sati. Možda vam se čini puno, ali budući da Mac lozinka nije pohranjena na SSD,  čip ograničava broj pokušaja ulaska prije zaključavanja sustava, a potrebno je pogoditi ključ za dešifriranje, te taj proces traje. Pri tome je korišten novi prilagođen softver s dva rječnika za odabir. Jedan uključuje 550.000 najčešće korištenih lozinki prikupljenih od raznih povreda podataka, a drugi se sastoji od 10 milijardi kombinacija. Uz to ovaj softver  radi desetke tisuća pogađanja u sekundi za razliku od prethodnog starog softvera koji je radio oko 15 pokušaja u sekundi.

Password Recovery razbio Appleov T2 sigurnosni čip_1

Naravno, Passware softversko rješenje mora dobiti fizički pristup Mac uređajima i metoda se odnosi samo na sve modele MacBook, iMac, Mac Pro i Mac mini  proizvedene od 2018-2020 godine. Noviji M1 Macovi nisu pogođeni.

Ako možda želite sami isprobati Passware alat, nećete moći ostvariti svoju želju. Tvrtka ne dopušta masovnu distribuciju alata i preporučuje korisnicima upotrebu dugih lozinki  koje uključuju posebne znakove ( !@ $%^&*()-+=[]{}).

Pridružite nam se na YouTube i RSS kanalima,  Twitteru ili  Facebooku  kako biste pratili vijesti i brzo primali zanimljive materijale iz ICT svijeta.

Više... Vaš Komentar Top
EVGA Z690 DARK K|NGP|N

Datum objave 21.02.2022

EVGA Z690 DARK K|NGP|N

evga_z690_kingpin

EVGA predstavlja moćnu Z690 DARK K|NGP|N matičnu ploču koja nosi ime po poznatom overclockeru. Ploča je impresivna kako izgledom, tako i specifikacijama. PCB je 10-slojni, a na njemu se nalazi moćna 21-fazna napojna jedinica. Ploča podržava DDR5 memoriju frekvencije čak 6.600 MHz i kapaciteta 64 GB, a tu je i standardna podrška za PCIe 5.0. Ploča je specifična po tome što ima za 90°C zakrenut LGA1700 socket, te memorijske slotove što poboljšava rashladne preformanse.

Više... Vaš Komentar Top
Godeal24: Windows OS već od 7,24 €, a MS Office 2021 po specijalnoj cijeni u ograničenom vremenu

Datum objave 21.02.2022

Godeal24: Windows OS već od 7,24 €, a MS Office 2021 po specijalnoj cijeni u ograničenom vremenu

Microsoft Office je najrašireniji softverski paket za poslovnu produktivnost na svijetu. Zapravo, više od 1,2 milijarde korisnika diljem svijeta sada koristi neki oblik proizvoda sustava Office (oko 20% svjetske populacije!). Uključite svoje računalo gotovo bilo gdje i pojavit će se poznati logotip. No, zbog visoke cijene Microsoft Officea možda oklijevate s nabavkom. Korištenjem piratske verzije ne samo da ćete osobno imati problema s piratskim kopijama, već ćete imati i dosta problema s radom vašeg računala – sustav neće ispravno raditi, podaci važnih datoteka bi mogli biti izgubljeni, formati datoteka bit će nekompatibilni i postoji rizik da će zlonamjerni softver zaraziti vaše računalo virusom i učiniti da ne radi ispravno. Uz Godeal24 možete u potpunosti izbjeći rizik korištenja piratskih jer preprodaja rabljenih licenci je pravni postupak uređen europskim zakonodavstvom. Budući da različite tvrtke više ne koriste svoje licence, preprodaju je Godealu24 po niskoj cijeni, a Godeal24 ih provjerava prije preprodaje. Na web stranici Godeal24 možete pronaći različite ponude za Microsoft Office ili najnoviju verziju sustava Windows. Korištene licence su dematerijalizirane, što znači da nema troškova dostave. Uz ograničavanje troškova, to korisnicima omogućuje korištenje novih licenci u roku od nekoliko minuta od kupnje.

Srećom, Godeal24 vam nudi cijeli Office paket po nižoj cijeni. To je slučaj, s odličnim ponudama trenutno u ponudi, uz niske cijene tijekom cijele godine. Ne propustite posebnu rasprodaju na Godeal24! U nastavku ćete pronaći ponude za neke od Microsoftovih vrućih proizvoda. U ovoj rasprodaji Microsoft Office 2021 možete dobiti za samo 30,22 € umjesto službene cijene od 439,99 $, koja počinje od 7,24 € za Windows OS. A tu je još više softvera s popustima do 62%.

220209-720p-gd24-€

VRUĆA RASPRODAJA! Posebna cijena u ograničenom vremenu!

Trenutno najpopularniji operativni sistemi i softver za ured, sada po posebnim cijenama! Nema posebnog koda za popust, samo kliknitre na pojedini link kako bi kupili direktno.

Do 62% popusta! Windows OS i MS Office, oboje za poželjeti! (kupon kod “SGO62“)

Otkrijte još bundle ponuda >>

Do 50% popusta na Windowse! S kupon kodom “SGO50″

Otkrijte još Windows ponuda>>

Još verzija: Sve za vaš posao ili online studij s kupon kodom “SGO62″

Alati za vaše računalo

Povrh svega, možete pronaći i alate za vaše računalo kako bi povećali svoju produktivnost.

Uz Godeal24 nije potrebna pretplata: vaše kupnje su dostupne doživotno! Ako vas pomisao na kupnju dematerijalizirane licence na mreži plaši, znajte da je namjenska podrška dostupna 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu kako bi odgovorila na vaša pitanja i vodila vas kroz instalaciju i aktivaciju softvera. Adresa za kontakt: service@Godeal24.com

(sponzirirani sadržaj)

Više... Vaš Komentar Top
ADATA Premier Extreme SDXC SD7.0 prva je kartica s certifikatom SD7.0

Datum objave 21.02.2022

ADATA Premier Extreme SDXC SD7.0 prva je kartica s certifikatom SD7.0

ADATA Premier Extreme SDXC SD7.0 (I)

ADATA Technology predstavlja svoju SD Express karticu Premier Extreme SDXC SD7.0 opremljenu kontrolerom SMI SM2708AB. To je prva SD Express kartica neke od vodećih tržišnih marki na svijetu koja je prošla program potvrde kvalitete SD Express (SVP) udruženja SD Association. Taj status potvrđuje da je ta SD Express kartica usklađena s SDA-ovim strogim standardima za sučelje koji evaluiraju radna svojstva i pouzdanost. Kartica Premier Extreme SDXC omogućit će korisnicima da posve iskoriste prednosti najnovijih prijenosnih računala opremljenih čitačem SD Express kartica, koje nude svi velike robne marke PC-jeva.

Uz podršku za PCIe Gen3x1 i NVMe, ADATA-ina SD7.0 Express kartica Premier Extreme SDXC postiže performanse čitanja i pisanja do 800/700 MB/s, što je otprilike 1,5 puta brže od SATA SSDs-ova. U usporedbi sa SD karticama UHS-II i UHS-I, otprilike je 2,7 i 8 puta brža. Kartica Premier Extreme SDXC unatrag je kompatibilna sa standardom UHS-I. Može se umetnuti u digitalne fotoaparate radi snimanja fotografija visoke kvalitete ili 4K videozapisa, a zatim se umetnuti u PC koji podržava SD7.0 radi lakog uređivanja ili reprodukcije. Unaprjeđenja radnih svojstava koja se mogu zahvaliti tehnologijama PCIe Gen3x1 i NVMe stavljaju SD7.0 Express karticu ADATA Premier Extreme SDXC uz bok SSD-ovima, ali je pritom prednost kompaktnih dimenzija na strani kartice SD Card.

Kartica Premier Extreme SDXC podržava UHS-I opremu za snimanje videozapisa uz brzine čitanja i pisanja od 100 MB/s te je usklađena s razredom brzine videozapisa V30. To znači da je posve sposobna funkcionirati s vodećim aplikacijama za snimanje Ultra HD 4K videozapisa kako bi korisnicima olakšala stvaranje kvalitetnih sadržaja profesionalne razine. Kartica Premier Extreme SDXC dolazi u kapacitetima 256 GB ili 512 GB pa nudi pregršt prostora za pohranu za razne potrebe.

Podaci na SD Express kartici ADATA Premier Extreme SDXC posve su sigurni. Ona nudi kod za ispravljanje pogrešaka, čime osigurava točnost podataka. Uz to je vodootporna, otporna na udarce, rendgenske zrake, otporna na statički elektricitet i testirana za rad na visokim i niskim temperaturama.

Više... Vaš Komentar Top
Znate li da je 20 godina redovitog ažuriranja AMD/ATI upravljačkih programa video kartica?

Datum objave 21.02.2022

Znate li da je 20 godina redovitog ažuriranja AMD/ATI upravljačkih programa video kartica?

Znate li da je 20 godina redovitog ažuriranja ATI upravljačkih programa

AMD je nedavno objavio upravljački program Radeon Software 22.2.2. i tiho postavio novi rekord dvadeset godišnjeg ažuriranja grafičkih drajvera.

Malo stariji čitatelji zasigurno se sjećaju ATI Catalyst kontrolnog centra (skraćeno CCC ) koji je od 2002. godine počeo redovito ažurirati upravljačke programe za Radeon video kartice. Prvi softverski program uključivao je dodatne uslužne programe kao što je Hydra vision, multimedijski centar i postao  prilično popularan dodatak bez obzira na neke nedostatke.

Nakon što je Advanced Micro Devices (AMD) kupio ATI, centar je preimenovan u AMD Catalyst Control Center za upravljačke programe uređaja i pomoćne softverske pakete za liniju video kartica. U usporedbi s starim upravljačkim Catalyst kontrolnim centrom, AMD centar je potpuno rekonfiguriran. U međuvremenu je od sučelje postalo modernije i učitava se za samo 0,6 sekundi, a performanse su se znatno poboljšale. Neke od stvari koje možete učiniti uključuju prilagodbu profila boja vašeg monitora, promjenu rezolucije ili područja radne površine i stope osvježavanja zaslona. Postoji i nekoliko naprednih postavki koje su korisne za igrače poput promijene postavki anti-aliasinga uklanjajući nazubljene rubove s 3D objekata itd.

PROČITAJTE JOŠ…….

AMD je završio službeno najveću akviziciju u povijesti poluvodiča

FidelityFX Super Resolution je najpopularnija AMD-ova softverska tehnologija

Ako ste zainteresirani za najnoviji AMD Windows Driver provjerite opcije preuzimanja na AMD službenoj web stranici.

Pridružite nam se na YouTube i RSS kanalima,  Twitteru ili  Facebooku  kako biste pratili vijesti i brzo primali zanimljive materijale iz ICT svijeta.

Više... Vaš Komentar Top
Od ožujka AMD Ryzen 6000 U-serija procesora u prijenosnim računalima

Datum objave 21.02.2022

Od ožujka AMD Ryzen 6000 U-serija procesora u prijenosnim računalima

Od ožujka AMD Ryzen 6000 U-serija procesora u prijenosnim računalima

AMD Ryzen 6000 APU-i napravljeni TSMC-ovim 6nm procesom, oplemenjeni Zen 3+ arhitekturom i RDNA2 GPU-om od ožujka će biti dostupni u tankim i laganim prijenosnim računalima različitih brendova. Za početak će to biti modeli Ryzen 7 6800U i Ryzen 5 6600U.

Ryzen 7 6800U ima 8-jezgreni dizajn sa 16 niti, a Ryzen 5 6600U sa 6-jezgrenim dizajnom s 12 niti. U dijelu arhitekture RDNA2, Ryzen 7 6800U  integrira 12 setova RDNA2 jezgri, dok Ryzen 5 6600U šest setova. Što se tiče radnog takta prvi  jači model radi na 2.7 GHz i može se overclockirati na 4.7GHz, dok drugi model koristi osnovni radni takt od 2.9G Hz i može se overclockirati do 4.5 GHz.

PROČITAJTE JOŠ…….

AMD objavljuje raspored online lansiranja novih proizvoda na CES-u 2022

AMD Zen 4 s frekvencijom koja može probiti 5 GHz dolazi vrlo brzo

Prema AMD-u, Ryzen 6000 APU povećava jednojezgrene performanse za 11% i višejezgrene do 28% u usporedbi s prethodnom generacijom te povećava ukupnu produktivnost za 28 %. Koliko ima istine u tome ili je marketing malo pretjerao, saznat ćemo kada nam prvi uređaj dođe u naš testni labos 😀

Pridružite nam se na YouTube i RSS kanalima,  Twitteru ili  Facebooku  kako biste pratili vijesti i brzo primali zanimljive materijale iz ICT svijeta.

Više... Vaš Komentar Top
Intelova kartica za rudarenje više nije samo glasina

Datum objave 21.02.2022

Intelova kartica za rudarenje više nije samo glasina

Intelova kartica za rudarenje više nije samo glasina

Intelova  prva karticu za rudarenje opisana  kao “kartica za ubrzavanje blokova”,   je gotovo vani !

Iako nema previše detalja, prema prethodnom dostupnim informacijama naziva je BZM2. Koristi tehnologije enkripcije,
hash tehnologiju i ultra niskonaponskih krugova koju je Intel istraživao godinama. Površine je samo 14,16 kvadratnih mm. Frekvencija jezgre je 1,67 GHz, snaga rudarenja je 137 GH/s. Uz to ima iznimno visoku energetsku učinkovitost s potrošnjom energije od samo 2,5W.

Proizvod bit će službeno dostupan kasnije ove godine. Prvi kupci uključuju tri velike tvrtke za rudarenje Bitcoina: Argo Blockchain, BLOCK (prije poznat kao Square) i GRIID Infrastructure.

Pridružite nam se na YouTube i RSS kanalima,  Twitteru ili  Facebooku  kako biste pratili vijesti i brzo primali zanimljive materijale iz ICT svijeta.

Više... Vaš Komentar Top
Google slijedi Apple u politikama privatnosti korisnika

Datum objave 21.02.2022

Google slijedi Apple u politikama privatnosti korisnika

Google slijedi Apple u politikama privatnosti korisnika_1

Nakon što je Apple omogućio korisnicima iPhonea da odaberu kojim podacima mogu pristupiti instalirane aplikacije, sada Google slijedi ovaj put.

Googleov program za privatnost na Androidu naziva je Sandbox. Postao je operativan, a programeri mogu pronaći tehničke detalje na službenoj web stranici .

Što je Sandbox ?

Sandbox je sigurnosni okvir za privatnost koji ograničava upotrebe osobnih podataka korisnika koje stavljaju na raspolaganje za pružanje usluga u aplikacijama.  Ograničit će dijeljenje korisničkih podataka s trećim stranama i zamjenjuje dosadašnji digitalni identitet (ID) za otkrivanje aktivnost izvan aplikacija (klikovi ili kupnja). Omogućit će sigurnije integriranje resursa  alata za oglašavanje, kako bi se izbjeglo zlonamjerno prikupljanje osobnih podataka  i postigla svrha zaštita sigurnosti podataka korisnika. Također slijedi u određenom smislu načela na kojima se temelji GDPR.

Međutim, sasvim je jasno da su Apple i Google krenuli različitim putovima po ovom vrlo delikatnom pitanju za oglašivače.

Google slijedi Apple u politikama privatnosti korisnika_2

Glavni razlog je pristup poslovnim modelima. Apple  zarađuje i prodajom uređaja, dok  Google najviše zarađuje prodajom digitalnih oglasa i  time je  spremniji uzeti u obzir potrebe oglašivača.  Navodno politika privatnosti neće biti “ometajuća”.  Blisko će surađivati  ​​i komunicirati s  agencijama za oglašavanje.  Također obećavaju da neće biti “posebnog tretmana ” u vlastitim proizvodima za oglašavanje ili uslugama web-mjesta.  U svakom slučaju, promijene će nastupiti u sljedeće dvije godine.

Tvrtke koje trenutno rade s Googleom na tehnologiji zaštićenog okruženja privatnosti uključuju Snap, Rovio, Duolingo i Activision Blizzard.

Pridružite nam se na YouTube i RSS kanalima,  Twitteru ili  Facebooku  kako biste pratili vijesti i brzo primali zanimljive materijale iz ICT svijeta.

Više... Vaš Komentar Top
OnePlus Nord CE 2 5G vs OnePlus Nord CE 5G – koliko je isplativa nadogradnja?

Datum objave 21.02.2022

OnePlus Nord CE 2 5G vs OnePlus Nord CE 5G – koliko je isplativa nadogradnja?

OnePlus Nord CE 2 5G vs OnePlus Nord CE 5G (1)

OnePlusov najnoviji Nord CE 2 5G telefon službeno je predstavljen. Nasljednik je Norda CE 5G lansiranog prošle godine. Na prvi pogled čini se dobra nadogradnja s bržim punjenjem, utorom za micro-SD karticu, i podrškom više 5G opsega. Evo kratkog pogleda.

Kućište OnePlus Nord CE 2 5G ostaje manje-više istih dimenzija (160.6 x 73.2 x 7.8 mm) i oblika kao prethodnik sa stražnjim plastičnim panelom. Razlika je samo što je sada plastika sjajna i drugačiji raspored kamera. Dalje nedostaje neki službeni oblik zaštite od vode i tipka za utišavanje upozorenja, nekoć glavna za sve OnePlus telefone.

Pogled na specifikacije AMOLED zaslona, opet ne ukazuju na veće promijene. Novi model je duljine dijagonale 6,43-inča s 1.080 x 2.400 piksela rezolucijom i brzinom osvježavanja 90 Hz. Samo što ima zaštitu Corning Gorilla Glass 5 i podršku za reprodukciju HDR10+, a i nudi značajku AI Color Enhancement.

OnePlus Nord CE 2 5G vs OnePlus Nord CE 5G (2)

Prednja kamera ima Sony IMX471 senzor od 16 megapiksela s otvorom blende f/2.4 i podrškom za EIS, i ona nije promijenjena niti osvježena.

Ispod haube, Nord CE 2 ima 8-jezgreni MediaTek Dimensity 900 čip (vs. Qualcomm Snapdragon 750G) s ARM Mali-G68 GPU uparen do 8 GB LPDDR4X RAM i do 128 GB UFS2.2 memorije. Prošlogodišnji model mogao se kupiti s do 12 GB RAM-a i 256 GB UFS2.1 memorije. Ovo je korak unazad.

Osvrnemo li se na kapaciteta baterije on ostaje 4.500 mAh. Jedino što Nord CE 2 5G ima SuperVOOC 65W brzo punjenje umjesto 30 W.

OnePlus Nord CE 2 5G vs OnePlus Nord CE 5G (3)

Glavna kamera je rezolucije 64 megapiksela s otvorom blende f/1,7. Potpomognuta je ultraširokokutnom od 8 megapiksela s vidnim poljem od 119 stupnjeva i otvorom blende f/2,2 te 2 megapikselnom koja je sada umjesto mono kamera makro s otvorom blende f/2.4.

OnePlus Nord CE 2 5G radi na Androidu 11 s OxygenOS 11 što je razočaravajuće jer inačica sustava je ista koju ima godinu dana stariji model.

PROČITAJTE JOŠ…….

OnePlus jamči 3 ažuriranja OS-a i četverogodišnje zakrpe

OnePlus 9 Pro 5G recenzija

Opcije povezivanja uključuju 5G, 4G LTE, Wi-Fi 6,Bluetooth 5.2, NFC, GPS i A-GPS. OnePlus Nord CE 2 5G ima akcelerometar, žiroskop, senzor ambijentalnog svjetla, senzor blizine. Pametni telefon također ima 3,5 mm priključak za slušalice.

Eto, sada procijenite koliko u biti suptilne nadogradnje će vas potaknuti na kupnju novog modela ako ste ponosni vlasnik prethodnog.

Pridružite nam se na YouTube i RSS kanalima,  Twitteru ili  Facebooku  kako biste pratili vijesti i brzo primali zanimljive materijale iz ICT svijeta.

Više... Vaš Komentar Top

Novosti

Solidigm novi P41 Plus solid-state diskovi za potrošače

Solidigm, predstavlja P41 Plus solid-state disk sa Synergy optimiziranim softverom koji može  uz ostalo poboljšati performanse, kroz samoučenje i analizu korisničkih navika. Solidigm je nova neovisna tvrtka nastala akvizicijom Intelovog NAN... Pročitaj više

Microsoft predstavlja Outlook Lite za Android

Microsoft je objavio novu aplikaciju Outlook Lite za Android telefone s malom količinom memorije i područja s nepouzdanom mrežnom vezom, uključujući 2G i 3G globalne mreže. Aplikacija Outlook Lite je veličine 5 MB , što je znatno manje u us... Pročitaj više

Intel Arc grafička kartica konačno ulazi u brand računala

Intel je sredinom lipnja objavio svoju prvu diskretnu grafičku karticu Arc A380 za stolna računala, ali uglavnom je bila ograničena na tržište računala u Kini (GUNNIR i ASRock). Sada je konačno spremna za globalno tržište. ASUS i MSI su međ... Pročitaj više

Razotkrivamo novije mitove o punjenju baterija mobitela

Zamjena baterija na mobilnim uređajima nije jeftina. Kako bi se što više odgodio odlazak do servisa mnogi primjenjuju poznate preporuke o punjenju baterija. Neke su legitimne, druge samo mit. U ovom članku razotkriti ćemo nekoliko najčešćih... Pročitaj više

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.11]

SK Hynix , Facebook, Apple, Sapphire, Google Stadia..... SK Hynix razvija DDR5 DRAM CXL memoriju koja podržava PCIe 5.0 x8 kanala Južnokorejski SK Hynix najavio je uzorke CXL 2.0 memorije temeljene na DDR5 RAM-u i PCIe (Peripheral Component... Pročitaj više

Sve novosti