iPhone 15 i 15 Plus: Dinamički otok, nadograđene kamere, nove boje

Datum objave 14.09.2023 - Sanja Ledinek

iPhone 15 i 15 Plus: Dinamički otok, nadograđene kamere, nove boje

iPhone 15 i 15 Plus: Dinamički otok, nadograđene kamere, nove boje

iPhone 15 i 15 Plus (1)

Apple iPhone 15 serija je službeno predstavljena s USB-C sučeljem koje po prvi puta mijenja Lightning sučelje nakon dugog niza godina. Promjena ima još, a ovaj članak  sažetak onih koji se odnose na iPhone 15 i iPhone 15 Plus.

iPhone 15 i iPhone 15 Plus imaju dimenzije kućišta, dizajn i duljine dijagonala zaslona 6,1 inča (60 Hz, 2.532 x 1.170 piksela, 460 ppi) odnosno 6,7 inča (60 Hz, 2.778 x 1.284 piksela, 458 ppi) u osnovi iste kao prethodna generacija. Oba imaju ocjenu IP68 za otpornost na vodu (maksimalna dubina od 6 metara do 30 minuta) prema standardu IEC 60529.

iPhone 15 i 15 Plus (2)

Ono što se najviše razlikuje s prednje strane je Dynamic Island i 12 MP TrueDepth kamera s autofokusom i F1.9 otvorom blende te senzorom koji također pokreće sustav za prepoznavanje lica. Poboljšana je i svjetlina zaslona i maksimalna HDR sada doseže 1.600 cd/m², dok pod jakim sunčevim svjetlom čak 2.000 cd/m².

Kamera od 48 megapiksela

Kada je iPhone 14 Pro lansiran prošle godine, konačno je Apple tamijenio 12 MP glavnu kameru senzorom od 48 megapiksela sa širokokutnom lećom, a ova kamera (žarišna duljina 26 mm, f/1,6, Sensor-Shift, 2x telefoto za optički zoom od tri razine), praktički neizmijenjena ostaje u iPhone 15 i iPhone 15 Plus modelima.

S nadogradnjom glavne kamere, funkcije su također zadržale korak s 4K kinematografskim načinom rada, 2x telephoto itd. Kako bi korisnici maksimalno iskoristili ovu kameru, Apple je implementirao novu opciju u aplikaciji Camera, nazvanu “HEIF Max”, koja omogućuje snimanje fotografije uz maksimalnu rezoluciju uz održavanje veće učinkovitosti i bolju ravnotežu kvalitete slike.

iPhone 15 i 15 Plus (3)

Osim toga s poboljšanjem AI tehnologije u iOS sustavu, korisnici više ne moraju prelaziti na “portretni način” za snimanje portretnih fotografija.

iPhone 15 i iPhone 15 Plus imaju mogućnost snimanja videa u 4K pri 24/25/30/60fps, u 1080p pri 25/30/60fps, Cinema Mode do 4K HDR pri 30fps, u HDR s Dolby Vision do 4K pri 60fps, u usporenoj snimci (1080p) pri 120fps i u ubrzanom snimanju.

Druge nadogradnje uključuju aplikativni procesor A16 Bionic sa 6-jezgrenim GPU-om (2 performanse + 4 učinkovitosti + 16-jezgreni Neural Engine) i drugu generaciju Ultra Wideband čipa, tehnologiju koja omogućuje da se dva iPhonea oba s ovim čipom povežu s 3 puta većim dometom nego prije.

Baterija

Kod iPhonea 14 Pro mnogi su se žalili na brzu degradaciju maksimalnog kapaciteta baterije , a te povratne informacije očito su potaknule Apple da nešto poduzme po tom pitanju. Tako sada svi novi modeli dobivaju podršku funkcija optimizacije punjenja. U svijetu Androida i prijenosnih računala ova funkcija je gotovo standardna. Imat će svoju posebnu stavku u izborniku postavki koja se odnosi na upravljanje baterijom. Također u aplikaciji Postavke moći će se provjeriti kada je iPhone posljednji put napunjen s aktivnim ograničenjem.

iPhone 15 i 15 Plus (4)

iPhone 15 i iPhone 15 Pro predstavljeni su i kao prvi telefoni koji podržavaju novi otvoreni standard magnetskog bežičnog punjenja pod nazivom Qi2, unatoč nedostatku službenog certifikata u ovom trenutku. Od poznatog Qi standarda bežičnog punjenja, razlikuje se dodavanjem prstena magneta koji mogu osigurati ispravno poravnanje zavojnica za punjenje.

iPhone 15 i 15 Plus (5)

Zašto je iPhone još mnogima prvi izbor i lojalnost Appleu vrlo visoka

Apple otporan na krize – prodaja iPhonea dalje nastavlja rasti

Zašto je iPhone još mnogima prvi izbor i lojalnost Appleu vrlo visoka

Nova serija boja

Jedno od ažuriranja svake generacije iPhonea su boje kućišta. iPhone 15 i iPhone 15 Plus donose nove boje, uključujući ružičastu boju iz iPhonea 11 , žutu, zelenu, srebrno bijelu i crnu.

Cijena i vrijeme izlaska na tržište

iPhone 15 i iPhone 15 Plus koštaju s osnovnim kapacitetima od 128 GB interne flash memorije od 1.250,00 € (9.418,00 kn). Cijena raste odabirom kapaciteta 256 GB ili 512 GB memorije. Početak pretprodaje zakazan je za 15. rujna, a pametni telefoni će prvim kupcima biti isporučeni 22. rujna.

Više... Vaš Komentar Top
Za početnike: Usporedba rješenja za otključavanje otiskom prsta

Datum objave 13.09.2023

Za početnike: Usporedba rješenja za otključavanje otiskom prsta

Za početnike Usporedba rješenja za otključavanje otiskom prsta_4

Postoji mnogo načina za otključavanje mobilnih telefona, a mnogima otključavanje otiskom prsta ispod zaslona je najpoznatije. Uostalom, većina mobilnih telefona danas koristi ovu biometrijsku metodu.

Qualcomm-3D-Sonic-Fingerprint-Reader

Ali, zapravo postoje razlike u tehnologijama otključavanja prepoznavanjem otiska prsta koje koriste kapacitivni , optički i ultrazvučni skeneri. Koja je razlika između ovih tehnologija otključavanja? Odgovori su u daljnjem tekstu.

Kapacitivni skener

Za početnike Usporedba rješenja za otključavanje otiskom prsta - Kapacitivni skener

Kapacitivni skener izrađuje sliku otiska prsta električnim putem, odnosno mjerenjem između udubina i izbočina papilarnih linija. Drugim riječima, kada prst leži na površini, izbočine dodiruju površinu dok su udubine između izbočina malo udaljene od nje. Ovi skeneri pomalo su slični zaslonima osjetljivim na dodir. Ne rade dobro ako su prsti mokri ili vlažni.

Optički skener

Skener koristi mikročip osjetljiv na svjetlost (bilo CCD, uređaj sa spregnutim nabojem ili CMOS senzor slike) za proizvodnju digitalne slike Automatski analizira sliku, odabirući samo otisak prsta, a zatim koristi sofisticirani softver za usklađivanje uzoraka kako bi je pretvorilo u kod. Ako ste ikada fotokopirali svoju ruku, bit će vam još jasnije kako funkcionira.

Kod ove tehnologije bitno je i spomenuti jedno od rješenja primjene, a to je tzv. otisak prsta s kratkim fokusom. Ugrađuje malenu kameru na zaslon mobilnog telefona i koristi je za snimanje slika otisaka prstiju. Stoga, za pametne telefone koji koriste rješenja za otiske prstiju s kratkim fokusom, pozicija otključavanja otiska prsta obično je relativno niska. Osim toga, stopa pogrešnog prepoznavanja u osnovi nema pogrešne procjene.

Ultrazvučni skener

Za početnike Usporedba rješenja za otključavanje otiskom prsta - ultrazvučni

Što se tiče nabavne cijene ultrazvučno otključavanje otiskom prsta je najskuplje za proizvođače telefona. Ultrazvučni senzor otiska emitira puls nečujnih zvučnih valova na površinu prsta i koristi razlike gustoće između kože i zraka na površini otiska za izradu točnog trodimenzionalnog prikaza. Ova tehnologija omogućuje skeneru rad kroz tanki materijal kao što je staklo, aluminij ili plastika. Sa sigurnosne točke gledišta, tehnologija je donekle slična 3D otključavanju lica. Zapravo, informacije o 3D slici je teže kopirati, a ovi skeneri bolje rade na otvorenom (pri jakom svjetlu ili niskim temperaturama) od optičkih skenera, iako su obično sporiji od kapacitivnih skenera. Osim toga, ako postoje mrlje od vode na prstima ili zaslonu, nema problema za rad jer podržavaju otključavanje mokrim rukama.

Iz ove skupine skenera, danas se često koristi ultratanki modul otiska prsta koji je poput “flastera”. Može se zalijepiti ispod ekrana bilo gdje, jer ne zauzima puno mjesta. To znači da se obično postavlja u optimalni položaj za držanje i otključavanje jednom rukom, bez potrebe za žongliranjem. Prilikom otključavanja korisnici trebaju samo lagano pritisnuti prstima na ekran kako bi dovršili otključavanje.

Za početnike Usporedba rješenja za otključavanje otiskom prsta

Za početnike – ovo su razlike između USB 3.1Gen 1, Gen2 i USB 3.2

Za početnike – koja je uloga i princip rada grafičke kartice?

Vodič za početnike: Firewall i Internet sigurnost

U principu, bilo da se radi o ultratankom otisku prsta ili otisku prsta s kratkim fokusom, kada prst pritisne OLED zaslon emitira svjetlost da osvijetli područje prsta, a reflektirana svjetlost vraća se kroz prazninu piksela. Na senzoru ispod zaslona, budući da je sam otisak prsta neravnomjeran, reflektirana svjetlost je također različita, a zatim se algoritam uspoređuje s prethodno unesenom slikom otiska prsta kako bi se postigla točna identifikacija.

Više... Vaš Komentar Top
EU i dalje procjenjuje učinak dogovora između Microsofta i Ubisofta

Datum objave 13.09.2023

EU i dalje procjenjuje učinak dogovora između Microsofta i Ubisofta

EU i dalje procjenjuje učinak dogovora između Microsofta i Ubisofta

Izvori kažu da EU traži javno mnijenje kako bi procijenila učinak dogovora između Microsofta i Ubisofta

Prema izvješćima, regulator EU za zaštitu konkurencije traži mišljenja od Microsoftovih konkurenata i kupaca kako bi procijenio jesu li na njih utjecale korektivne mjere Ujedinjenog Kraljevstva u akviziciji Activisiona.

Prošlog mjeseca, nakon što je Microsoft podnio novi plan Ujedinjenom Kraljevstvu i pristao na prijenos prava Activision Blizzarda za igranje u oblaku na Ubisoft, Europska komisija je izjavila da će razmotriti hoće li ovaj prijedlog utjecati na prethodne ustupke Microsofta u EU.

U svibnju je EU odobrila dogovor nakon što je Microsoft pristao licencirati popularne igre poput Call of Duty za konkurentske platforme streaming igara. Međutim, Microsoftov kompromis s EU ne uključuje dogovor s Ubisoftom. Svrha ovog poteza je umiriti britanske regulatore koji su zabrinuti zbog utjecaja koji će Microsoftova kupnja Activision Blizzarda imati na konkurenciju u igrama u oblaku.

Više... Vaš Komentar Top
OPPO surađuje sa Sonyjem na lansiranju nove generacije LYTIA senzora

Datum objave 13.09.2023

OPPO surađuje sa Sonyjem na lansiranju nove generacije LYTIA senzora

OPPO surađuje sa Sonyjem na lansiranju nove generacije LYTIA senzora

Suradnja ovaj put znači da se očekuje novi OPPO mobitel koji ima glavnu kameru dvoslojnog tranzistorskog piksela kao Xperia 1 V.

Sony Semiconductor objavio je da tim koji je razvio LYTIA senzor usko surađuje s tvrtkom OPPO kako bi zajedno lansirali novi senzor slike s tehnologijom dvoslojnih tranzistorskih piksela. Prvi sloj “piksela dvoslojnog tranzistora” je fotodioda, a drugi sloj je tranzistor piksela. Ova dva sloja rade zajedno kako bi uhvatile više svjetla, smanjile šum slike i izbjegle probleme u okruženjima poput s pozadinskim osvjetljenjem. Također omogućava dobiti slike visoke kvalitete s niskim šumom čak i u okruženjima sa slabim osvjetljenjem.

Oppo Find N3 Flip “lomi” Galaxy Z Flip5

Može li Nokia prisiliti OPPO na kapitulaciju?

OPPO prekida poslovanje s čipovima koje su sami razvili

OPPO surađuje sa Sonyjem na lansiranju nove generacije LYTIA senzora _1

Serija vivo X100 također će koristiti ovaj novi senzor. Treba spomenuti da je OPPO prethodno razvio vlastiti NPU čip Mariana X. Međutim, nedugo su prestali s daljnjim razvojem. Vjerojatno im je ipak bolji izbor suradnja s drugim proizvođačima.

Više... Vaš Komentar Top
Životni ciklus OpenSSL 1.1.1 službeno je završio

Datum objave 12.09.2023

Životni ciklus OpenSSL 1.1.1 službeno je završio

Životni ciklus OpenSSL 1.1.1 službeno je završio

Životni ciklus OpenSSL 1.1.1 (EOL), široko korištenog paketa otvorenog koda koji aplikacije mogu koristiti za sigurnu komunikaciju, službeno je završio 11. rujna. Ova izvorna verzija je objavljena u rujnu 2018. godine i vrijeme od 5 godina ažuriranja i dugoročne podrške je isteklo.

Korisnicima koji su svoju kopiju OpenSSL 1.1.1 preuzeli izravno iz OpenSSL projekta, preporučuje se nadogradnja na OpenSSL 3.1 inačicu koja će biti podržana do 14. ožujka 2025. Dostupna je i OpenSSL 3.0 in inačica, koja je LTS izdanje i bit će podržana do 7. rujna 2026.

Potonja inačica ima niz velikih promjena u usporedbi sa starijim verzijama i nije u potpunosti kompatibilan s prethodnim verzijama. Promjene u 3.X u usporedbi sa starom verzijom uključuju pridruživanje Federalnom standardu obrade informacija (FIPS), korištenje licence otvorenog koda Apache License 2.0, a također i odbacivanje mnogih starih API-ja.

Druga je mogućnost kupnja premium ugovora o podršci koji nudi proširenu podršku (tj. stalni pristup sigurnosnim popravcima) za 1.1.1 nakon njegovog javnog EOL datuma. Ne postoji definiran krajnji datum za ovu proširenu podršku, odnosno namjera je nastaviti ju pružati sve dok bude komercijalno održiva.

Također većinu softvera koji koristi OpenSSL 1.1.1 treba samo ponovno kompajlirati da bi normalno radio, a vodič  za migraciju pruža korisne informacije o problemima koje treba uzeti u obzir prilikom nadogradnje.

Više... Vaš Komentar Top
Objavljen MediaTek Dimensity 7200-Ultra

Datum objave 12.09.2023

Objavljen MediaTek Dimensity 7200-Ultra

Objavljen MediaTek Dimensity 7200-Ultra

MediaTek je najavio mobilni aplikativni procesor Dimensity 7200-Ultra, koji se proizvodi na temelju TSMC-ove druge generacije 4nm procesa.

Što se tiče performansi, Dimensity 7200-Ultra dizajniran je s osmojezgrenom CPU arhitekturom s 2 x Arm Cortex-A715 jezgre na taktu 2,8 GHz i 6 x Cortex-A510 jezgri. Ne samo da integrira Arm Mali-G610 GPU i AI procesor APU 650, već je opremljen i 14-bitnim HDR-ISP slikovnim procesorom Imagin 765 prilagođenim za 200 MP senzore, podržavajući i 4K HDR video snimanje.

Stigao MediaTek Dimensity 9200+

Najavljen MediaTek Dimensity 6100+ 5G SoC

Dimensity 7200: druga generaciji TSMC 4nm procesa i podrška za 200 MP kamere

Za gaming Dimensity 7200-Ultra ima MediaTek Hyper Engine 5.0 pogon, podršku AI-VRS varijabilnog renderiranja, inteligentnu kontrolu i druge funkcije. Podržava 5G dvostruku agregaciju nositelja, 5G dvostruku karticu s dvostrukim stanjem pripravnosti i dvostruku karticu VoNR.

Sudeći prema specifikacijama, MediaTek Dimensity 7200-Ultra, gotovo se ne razlikuje od Dimensity 7200, već je samo posebna verzija razvijena i dizajnirana s proizvođačem mobitela. Kako sugeriraju glasine, radi se o Xiaomiju i njihovoj Redmi Note 13 seriji mobitela koja ima tri verzije.

Više... Vaš Komentar Top
Apple i dalje kupac Qualcomm modemskih čipova

Datum objave 12.09.2023

Apple i dalje kupac Qualcomm modemskih čipova

Apple i dalje kupac Qualcomm modemskih čipova

U današnje doba novac može kupiti puno toga. Ali za Apple, kupiti i vrijeme za izradu internih modemskih čipova. Apple od 2020. godine radi na razvoju vlastitih modemskih čipova koje bi koristili u pametnim telefonima ž, tabletima i drugim uređajima za pomoć pri upravljanju vezama mobilne komunikacijske mreže.

Ali dizajn tako složenog čipa očito je bilo lakše najaviti nego učiniti. Qualcomm, trenutni Appleov dobavljač modemskih čipova, nedavno je objavio da su dvije tvrtke proširile svoj trenutni ugovor o opskrbi čipovima za iPhone koji će biti lansirani 2024.-2026 . Ovo je dvije godine kasnije nego što je zadnji put Qualcomm najavio da će posao za Appleov iPhone nestati, a tri godine kasnije nego što je tvrtka prvi put predvidjela kraj poslovanja.

Zašto Apple odustaje od nehrđajućeg čelika u iPhone 15 seriji

GPT igrači mogu dodati još jednog člana! To je Apple.

Apple i Nokia postigli novi dogovor o licenciranju 5G patenata

Sada, prema najnovijem potpisanom ugovoru, održavanje poslovanja s iPhoneom još nekoliko godina trebalo bi možda dobiti i veći zamah. Očekuje se da će Qualcommov prihod pasti više od 19 posto ove fiskalne godine zbog pada globalne prodaje pametnih telefona. Posebno Android uređaja visoke klase, od kojih mnogi koriste Qualcomm Snapdragon aplikacijske procesore i modemske čipove.

Prema podacima tvrtke za istraživanje tržišta IDC, u proteklih 12 mjeseci od lipnja ove godine, isporuke pametnih telefona Samsunga, glavnog kupca Qualcomma, pale su 14 postotna boda na godišnjoj razini. Tijekom istog razdoblja, Appleove globalne isporuke iPhonea pale su za samo 7 postotnih bodova.

Više... Vaš Komentar Top
Microsof objavio live 18-minutni trailer za Forza Motorsport 8

Datum objave 12.09.2023

Microsof objavio live 18-minutni trailer za Forza Motorsport 8

Microsof objavio live 18-minutni trailer za Forza Motorsport 8

Microsoftov live trailer za Forza Motorsport 8, počinje prikazivanjem prve utrke s kojom se igrači moraju pozabaviti na početku igre. Odvija se na fiktivnoj kultnoj stazi Maple Leaf Raceway.

Uglavnom naglašava upravljivost vozila i volumetrijsku atmosferu svjetla i scene magle. Također prikazuje opcije funkcije prilagodbe vozača i početne utrke , kao i pregledavanja natjecatelja prije utakmice. Igrači u početku imaju 3 modela automobila na izbor:

 • 2019 SUBARU STI S209
 • 2018 Ford Mustang GT
 • 2018 HONDA Civic Type R

Microsof objavio live 18-minutni trailer za Forza Motorsport 8_1

Osim toga, Turn 10 studio je otkrio zahtjeve Forza Motorsport PC sustava i popis podrške za upravljač . Za sve kombinacije bit će potrebno 130 GB prostora na NVMe SSD-u i 8 ili 16 GB memorije.

Niske postavke – minimalna konfiguracija:

 • CPU: Intel i5-8400 ili AMD Ryzen 5 1600
 • GPU: NVIDIA GTX 1060 (6 GB) ili AMD RX 5500 XT

Visoke postavke – preporučena konfiguracija:

 • CPU: Intel i5-11600K ili AMD Ryzen 5 5600X
 • GPU: NVIDIA RTX 201Ti ili AMD RX 6800 XT

Ultra visoke postavke – idealna konfiguracija:

 • CPU: Intel i7-11700K ili AMD Ryzen 7 5800X
 • GPU: NVIDIA RTX 4080 ili AMD RX 7900 XT

Datum izlaska Forza Motorsport 8 zakazan je za utorak, 10. listopada 2023. Igra će biti objavljena i na PC-u i na Xbox Series X/S. Nažalost, obožavateljima omiljena staza Nürburgring Nordschleife neće biti dostupna pri lansiranju , a kultna njemačka staza bit će dodana u proljeće 2024. Također Forza Motorsport 8 neće imati nekoliko naslijeđenih značajki za više igrača pri lansiranju, uključujući podijeljeni zaslon.

Više... Vaš Komentar Top
Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.64]

Datum objave 11.09.2023

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.64]

Kratke vijesti - PCE tjedni izbor _naslovnica

Još jedan tjedni pregled vijesti iz IT svijeta je pred vama….

Apple postigao dugoročni sporazum za tehnologiju čipova s ARM-om

Prema najnovijem dokumentu o početnoj javnoj ponudi (IPO), Apple je potpisao novi ugovor za produljenje razdoblja korištenja ARM tehnologija (pod SoftBank Grupom) i nakon 2040.godine za iPhone, iPad i Mac linije proizvoda. Time je postao jedan od strateških investitora ARM-a u ovom IPO-u.

Uz to ARM IPO dokumenti pokazuju da mnoge velike tehnološke tvrtke namjeravaju uložiti 735 milijuna američkih dolara, a među njima su Googleova matična tvrtka Alphabet, Intel, Nvidia, Samsung, TSMC, AMD i MediaTek koji također razmišljaju o kupnji dionica ARM-a.

Android 14 predstavlja Ultra HDR format

Android 14 predstavlja Ultra HDR format

Google je donio mnoge nove značajke u sustav Android 14, a Ultra HDR format je jedna od njih. Fotografije snimljene s omogućenim Ultra HDR formatom bit će pohranjene u 10-bitnom visokom dinamičkom rasponu.

Android 14 predstavlja Ultra HDR format_1

Zbog potrebe za hardverskom podrškom, ova opcija će biti dostupna samo na Android vodećim modelima u početnoj fazi. Trenutno je potvrđeno da Snapdragon 8 Gen 2 podržava snimanje fotografija u novom formatu Ultra HDR. Google se nada da bi ovaj format mogao postati zadani za aplikaciju kamere ugrađenu u sustav i aplikacije kamere trećih strana.

Kako AI može pomoći optimizirati operacije SOC-a pojačavajući sigurnosni tim

Kako AI može pomoći optimizirati operacije S

Činjenica je da ljudski više nije moguće pratiti neprestano rastuće cybersecurity prijetnje iz okoline, pogotovo ako uzmemo u obzir koliko vremena i resursa uzima vođenje, održavanje sigurnosti organizacije te svakodnevni zadaci SOC-a. Osim riznice alata  koja je spremna zaštiti SOC danas postaje IN korištenje umjetne inteligencija (AI). Ali, ako se pitate  čini li AI sigurnosni položaj jačim,  hoće li zamijeniti timove ili  još gore, hoće li ugroziti egzistenciju tima? Kakva poboljšanja u sigurnosnoj poziciji mogu očekivati uz pomoć AI-ja?

Pročitajte odgovore u ovom e-priručniku i saznajte kako AI može pomoći optimizirati operacije SOC-a pojačavajući sigurnosni tim.

Kina zabranjuje državnim službenicima korištenje iPhonea

Kina zabranjuje državnim službenicima korištenje iPhonea

Wall Street Journal citira izvore koji navode da je Kina počela ograničavati korištenje iPhonea svojim zaposlenicima pojedinih odjela, a razlog je očito povezan s pojačanom kinesko-američkom konkurencijom posljednjih godina.

Zapravo, budući da je američka vlada ograničila korištenje kineskih proizvoda svim zaposlenicima, uključujući proizvode Huaweija, ZTE-a, Lenova, pa čak i TikTok-a zbog nacionalne sigurnosti, ne iznenađuje da kineska vlada također koristi iste razloge i ograničava korištenje proizvoda ili usluga proizvedenih u SAD-u.

S obzirom na to da se ova odluka odnosi na osoblje državnih jedinica, neće izravno utjecati na potrošačko tržište i Apple će se nastaviti širiti u Kini

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.63]

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.62]

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.61]

Mnoge organizacije koriste NDR kao prvu liniju obrane za otkrivanje prijetnji, ali što bi se dogodilo ukoliko bi kombinirali NDR sa SIEM-om?

Imali biste temelj za analizu proširenog otkrivanja i odgovaranja (XDR) čime bi poboljšali otkrivanje prijetnji te ubrzali i pojednostavili sigurnosne operacije. U IBM Security-u, otišli su daleko iznad osnovne integracije između IBM QRadar SIEM i IBM QRadar NDR kako bi pružili:

 • visokokvalitetna upozorenja koja kombiniraju događaje, logove i mrežne podatke za bolje otkrivanje prijetnji
 • konsolidirana korisnička sučelja i radne tokove kako bismo maksimizirali produktivnost analitičara

Kakve mogućnosti za unapređenje sigurnosnog položaja mogu očekivati uz pomoć umjetne inteligencije? Jednostavnu integraciju s drugim QRadar i sigurnosnim tehnologijama trećih strana za jedinstvenu vidljivost i odgovaranje.

Ako vas zanima više, Jon Oltsik, stariji glavni analitičar i suradnik u Enterprise Solutions Group (ESG), sve to detaljno objašnjava na ovoj poveznici.

Problem s remenom za Samsung Galaxy Watch 6

Problem s remenom za Samsung Galaxy Watch 6

Samsung je predstavio nove remene sa serijom Galaxy Watch 6 i novim mehanizmom gumba umjesto igle, ali korisnici se žale da se lako otvara i sat pada sa zapešća.

Konkretno, nekoliko korisnika Galaxy Watcha 6 objavljuje na Redittu, da se spomenuti gumb otvara već na mali pritisak zgloba. Isto je prikazano u YouTube videu kojeg je uočila Android Police, gdje se vidi da se remen prilično lako otkopčava.

Jedan od načina da se to izbjegne jest korištenje starijih remena koje dolaze s mehanizmom s iglama. Oni su još uvijek kompatibilni s Galaxy Watch 6. Čak i novi koji imaju mehanizam s gumbima mogu se koristiti s Galaxy Watch 5 i starijim modelima. Čini se da bi ovo moglo biti jedino rješenje.

Dva su modela u Samsungovoj najnovijoj liniji pametnih satova – Galaxy Watch 6 i Watch 6 Classic. Uz Galaxy Watch 6 Classic, Samsung je vratio fizički rotirajući okvir koji je godinama bio omiljen međukorisnicima. Galaxy Watch 6 i Watch 6 Classic imaju Super AMOLED Always On zaslone, 2 GB RAM-a i 16 GB ugrađene memorije. S novim Samsung satovima dobivate i do 40 sati baterije.

TikTok otvorio podatkovni centar u Irskoj za pohranu i obradu podataka europskih korisnika

TikTok otvorio podatkovni centar u Irskoj za pohranu i obradu podataka europskih korisnika

Kineska društvena mreža TikTok dovršila je izgradnju prvog od dva podatkovna centra u Irskoj. Nastao je u sklopu projekta Clover, kojeg je TikTok primoran implementirati zbog opasnosti od zabrane društvene mreže u Europskoj uniji (EU) iz sigurnosnih razloga.

Projekt uključuje izgradnju još dva podatkovna centra u Europskoj uniji: još jedan u Dublinu i jedan u Norveškoj. Potonji ima dodatnu prednost jer će koristiti 100 posto obnovljive energije, uglavnom iz hidroelektrana. Hlađenje će se odvijati “prirodno” zahvaljujući hladnoj norveškoj klimi, a višak toplini.

Prema navodima tvrtke, surađuju s neovisnim europskim revizorima iz NCC grupe, koji provjeravaju kako točno TikTok postupa s informacijama korisnika društvenog medija EU-a, prate curenje informacija, provjeravaju proces zaštite podataka itd. Time se osigurava da zaposlenici TikToka dobiju samo ograničen pristup informacijama o građanima EU.

OpenAI će održati svoju prvi skup OpenAI Devday za razvojne programere, 6. studenog u San Franciscu

OpenAI će održati svoju prvi skup OpenAI Devday za razvojne programere

Glavna tema bit će novi alati i fokus na postojećim GPT-3.5 i GPT-4 aplikacijama i primjeni, ali GPT-4.5 i GPT-5 neće biti najavljeni. Osim što će se održati kao fizički događaj, također će se prenositi uživo kako bi se omogućilo većem broju programera diljem svijeta da sudjeluje.

Trenutačno sve više i više ljudi koristi OpenAI usluge, uključujući velike modele prirodnog jezika kao što su GPT-4 i GPT-3.5, kao i usluge aplikacija umjetne inteligencije kao što su DALL-E i Whisper, a OpenAI također trenutno cilja na tvrtke.

Više... Vaš Komentar Top
Intelov procesor RISC arhitekture

Datum objave 11.09.2023

Intelov procesor RISC arhitekture

Intelov procesor RISC arhitekture

Intel nije samo predstavio Xeon procesore s velikom i malom jezgrom za sljedeću godinu, već je po prvi put najavio i RISC procesor proizveden je TSMC-ovim 7nm FinFET procesom, sa skupom instrukcija s jedinstvenom 8-jezgrenom 528-thread specifikacijom.

Ovaj procesor razvio je Intel za američku Agenciju za napredna obrambena istraživanja (DARPA) i posebno je dizajniran za velike aplikacije paralelnog opterećenja, kao što je analiza AIDS-a. Može obraditi slikovne podatke na razini PB i 1000 puta je energetski učinkovitiji od tradicionalni čipova.

Koristi prilagođeni RISC reducirani skup instrukcija. Svaka jezgra podržava do 66 hardverskih niti, uključujući 16 (MTP), 8 (STP) i integrira 192 KB instrukcija prve razine plus predmemoriju podataka te 4 MB predmemorije razine dva.

Intelov procesor RISC arhitekture_1 Intelov procesor RISC arhitekture_2

Svaki sustav podržava 16 paralelnih, odnosno 128 jezgri i 8448 niti, memorija je DDR5-4400 specifikacije, a maksimalni kapacitet jednog čipa je 32 GB. Tu je i proširena podrška za PCIe 4.0 x8.

Potrošnja energije pod normalnim naponom i opterećenjem je 75 W, a 16-stazni paralelni sustav je 1200 W. Također integrira i pakira četiri silikonska optička čipa, s mrežom za usmjeravanje na čipu i 32 optička IO porta (jednosmjerna propusnost 32 GB/s) za međusobno povezivanje čipova.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 3 minute

Vanjski (eksterni) HDD-ovi i kućišta od 3.5"

Objavljeno prije 6 minuta

Dobra klima

Objavljeno prije 9 minuta

Aparat za kavu/espresso

Objavljeno prije 35 minuta

Automobili

Objavljeno prije 53 minute

Pametni satovi

Novosti

OnePlus Nord 4 u monolitnom metalnom kućištu

OnePlus Nord 4 je opcija za one koji žele kvalitetan pametni telefon s modernim dizajnom, snažnim performansama i dugotrajnom baterijom. Uz to, pristupačna cijena ga čini još privlačnijim. OnePlus Nord 4 se ističe monolitnim metalnim dizajn... Pročitaj više

Kaspersky zatvara američku podružnicu i otpušta zaposlenike

Kaspersky će zatvoriti svoju američku podružnicu i otpustiti zaposlenike nakon što su SAD u lipnju zabranili prodaju njihovih proizvoda zbog navodnih veza s ruskom vladom i rizika od curenja podataka. Zabrana, koja stupa na snagu 29. rujna,... Pročitaj više

Micron predstavlja Crucial P310: Najbrži M.2 2230 PCIe Gen4 NVMe SSD za potrošače

Micron je najavio lansiranje Crucial P310, najbržeg potrošačkog M.2 2230 PCIe Gen4 NVMe SSD-a, dizajniranog za ubrzanje pristupa podacima u gaming ručnim uređajima, ultra tankim prijenosnim računalima i mini računalima. Crucial P310 nudi do... Pročitaj više

MediaTek predstavlja Dimensity 7350 za pametne telefone srednje klase

MediaTek je najavio Dimensity 7350, koji bi pametnim telefonima srednje klase trebao pružiti vrlo visoke performanse. MediaTek Dimensity 7350 ima osmojezgrenu konfiguraciju i proizveden je pomoću TSMC-ovog 4nm proizvodnog procesora druge ge... Pročitaj više

Zašto PS5 ima bolju tendenciju igranja igara od moćnije Xbox Series X?

Kako deveta generacija konzola ulazi u četvrtu godinu, jedno pitanje ostaje neodgovoreno: Kako Sonyjeva PS5 konzola redovito nadmašuje Microsoftov Xbox Series X koji ima mnogo snažnije hardverske specifikacije? Microsoftova vodeća konzola X... Pročitaj više

Sve novosti