Juho Sarvikas odstupio iz HMD Globala, doma Nokia telefona

Datum objave 02.04.2021 - Juho Sarvikas odstupio iz HMD Globala, doma Nokia telefona

Juho Sarvikas odstupio iz HMD Globala, doma Nokia telefona

Juho Sarvikas odstupio iz HMD Globala, doma Nokia telefona

HMD Global mogao bi   usvojiti novu shemu imenovanja Nokia telefona

Petnaestogodišnji veteran Nokia mobitela, Juho Sarvikas, odstupio je s mjesta HMD izvršnog direktora za Android pametne telefone. U HMD Globalu radio je od osnivanja 2016. godine.

Ali s Nokijom je povezan dulje vrijeme, čak je radio u Microsoftu, kada su posjedovali marku Nokia. Bio je odgovoran za uspješno uvođenje pametnih telefona Nokia Lumia u Sjedinjene Države i uspostavio je ključna strateška partnerstva s operaterima, uključujući Sprint.
HMD Global također ga je imenovao za potpredsjednika Sjeverne Amerike u lipnju 2020. godine, kao dio promocije tvrtke za razvoj sjevernoameričkog poslovanja. Stoga je Juho prethodno igrao dvostruku ulogu HMD izvršnog direktora i potpredsjednika Sjeverne Amerike.

After amazing 15 years with Nokia and HMD, I have made the tough decision that is time to move on. I’m so proud of what we have achieved together and know that the success of HMD & Nokia phones will continue. Follow @nokiamobile for Nokia Phones news. Thank you for everything 🙏 pic.twitter.com/ZyCIsu7ouV

— Juho Sarvikas (@sarvikas) March 26, 2021

U međuvremenu se Nokia Mobile priprema za najavu nove linije proizvoda 8. travnja.

Više... Vaš Komentar Top
Arm izdaje novi set uputa Armv9

Datum objave 02.04.2021

Arm izdaje novi set uputa Armv9

Armv9 (1)

Armv9 arhitektura uključuje značajke prethodne generacije i dodaje performanse kao što su računarstvo, ML (strojno učenje) i DSP (digitalna obrada signala), uz poboljšanje sigurnosti.

Uz to, kako bi udovoljio velikoj potražnji za izvedbama AI i ML, Arm je prethodno surađivao s Fujitsuom na razvoju skalabilnog skupa instrukcija za proširenje vektora (Scalable Vector Extension), koji je postao tehnička jezgra Fuyue, najbržeg superračunala na svijetu . Armv9 je razvio naprednu verziju SVE2 na temelju prethodne, kako bi donio snažnije performanse ML i DSP u širokom rasponu aplikacijskih scenarija.

Armv9 (4)

Očekuje se da bi sljedeće 2 generacije mobilnih i infrastrukturnih procesora mogle imati više od 30% poboljšanja performansi u odnosu na sadašnja rješenja.

Sigurno, sigurno, sigurno

Armv9 (2)

Armv9 arhitektura naglašava poboljšanje sigurnost kako bi se suočila s najvećim tehnološkim izazovom današnjice – zaštitom podataka. U tu svrhu nudi Confidential Compute Architecture (CCA), koja resurse za pristup svakoj aplikaciji i virtualnom stroju dijeli u izolirano povjerljivo područje (Realm). Čak ni operativni sustavi s posebnim dopuštenjima ne može pristupiti povjerljivim domenama kako bi se zaštitio kôd i podaci u upotrebi od zlonamjernih programa ili njihovog pristupa.

Osim navedenog , novo pokrenuta tehnologija Memory Tagging Extensions šifrira memorijsko mjesto dodijeljeno svakom programu. Samo programi s odgovarajućim ključem mogu pristupiti memorijskom bloku kako bi spriječili krađu zlonamjernih programa ili podataka. Ova će se funkcija integrirati u operativne sustave kao što su Android 11 i openSUSE .

Armv9 (3)

S druge strane, Arm je također spomenuo mjere zaštite informacija kao što su CHERI i Morello, a više detalja bit će objavljeno u budućnosti.

Arm također razvija brojne tehnologije za povećanje frekvencije, širine pojasa, predmemorije i smanjenja kašnjenja memorije, čime maksimizira performanse CPU-a temeljenih na Armv9-u. Također su najavili   pokrenuti odgovarajuće procesore aplikacija A-serije, R-serije u stvarnom vremenu i procesore mikro kontrole M-serije kako bi udovoljili potrebama AI, Internet stvari i snažnom razvoju 5G mreža u svijetu.

Više... Vaš Komentar Top
Smatra se da je Mi MIX Fold inferioran u odnosu na Samsung i Huawei

Datum objave 02.04.2021

Smatra se da je Mi MIX Fold inferioran u odnosu na Samsung i Huawei

Smatra se da je  Mi MIX Fold inferioran

Telefoni s preklopnim ekranom više nisu novost. Samsung i Huawei ih masovno proizvode. Sada im se priključio Xiaomi s MIX Fold modelom.

Međutim, prema recenzijama onih koji su se već dočepali prvih primjeraka uređaja, Xiaomijev MIX Fold tehnološki nije previše zreo, pa čak je inferioran u odnosu na konkurente. Neki su uspoređivali MIX Fold preklopni mobitel s Huawei Mate X2, i uočili vrlo očit jaz posebno u pogledu kontrole okvira. Uz to, okvir Mi MIX fold mobitela vizualno je deblji od okvira Mate X2, što pokazuje da Xiaomi još uvijek nedostaje tehnologija u preklopnim zaslonima.

Pitanje je zašto je Xiaomi ovaj telefon pustio tako rano?

Iako Xiaomi zaostaje za Huaweijem i Samsungom, željeli au iskoristiti priliku i pokazati svijetu u konkurentima da su moćni kao navedeni dvojac, i mogu izrađivati ​​mobilne telefone s preklopnim ekranom. Osobito se to odnosi na OPPO i VIVO, koji nisu lansirali vlastite telefone s preklopnim ekranom iako su pokazali prototipove.

Više... Vaš Komentar Top
Realme GT Neo s Dimensity 1200 ugledao svjetlo dana

Datum objave 02.04.2021

Realme GT Neo s Dimensity 1200 ugledao svjetlo dana

Realme Neo (1)

U ožujku smo bili bombardirani konferencijama za medije glavnih proizvođača mobitela, a Realme je bio posljednji. Tvrtka je predstavila Realme GT Neo, s čipsetom Dimensity 1200. Dimenzijama, kamerama i zaslonom gotovo je identičan Realme GT 5G.

Realme GT Neo koristi 6,43-inčni Super AMOLED zaslon s rupicom u gornjem lijevom kutu za prednju 16 MP ( f/2.5, 26mm, 1/3.0″, 1.0µm) kameru. Zaslon je  rezolucije 2.400 × 1.080 piksela, brzine osvježavanja 120 Hz i brzine uzorkovanja na dodir od 360 Hz. Ima 100% pokrivenost širokog spektra boja DCI-P3.

Realme Neo (2)

Na stražnjoj je strani naljepnica koja će na svjetlu svijetliti poput duge. Naravno, tu se nalazi i klaster kamera. Glavne specifikacije i konfiguracija su sljedeće:

  • primarna – Sony IMX682 senzor od 64 MP, 1 / 1,73 inčni, 0.8µm, PDAF
  • ultraširokokutna (119 °) – 8 MP,  f/2.3, 16mm,  1/4.0″, 1.12 µm
  • makro –  2 MP f/2.4

Hardverska osnova je 6nm MediaTek  Dimensity 1200 SoC s CPU od 3 klastera (1 + 3 + 4) i  frekvencijom glavne jezgre A78 na 3 GHz. Uparen je s tri RAM mogućnosti: 6 GB, 8 GB i 12 GB te dvije mogućnosti pohrane UFS 3.1 od  64 GB i 128 GB   koji bi se trebali dodatno proširiti putem microSD kartice. Također integrira Mali-G77MC9, što poboljšava performanse GPU-a za 10% u usporedbi s Dimensity 1000+.

Realme Neo (3)

Realme GT Neo namijenjen je igračima. Tako da je opremljen dvostrukim grafitnim pločama i tekućim rješenjem za hlađenje uređaja. Unatoč dodavanju ovog rashladnog sustava, težina je samo oko 179 grama. Ovaj mobitel ima kapacitet baterije 4.500 mAh s brzim punjenjem do 50 W. Po želji korisnici mogu kupiti dodatni punjač od 65 W, kojeg tvrtka prodaje zasebno. Na popisu specifikacija nalazimo stereo zvučnike, Dolby Atmos certifikat, otisak prsta na zaslonu, linearni motor z-osi, višenamjenski NFC i 3,5 mm priključak za slušalice.

U softverskom smislu, telefon koristi sučelje Realme UI 2.0 razvijeno na temelju Androida 11. Tu je i način rada GT Mode koji se usredotočuje na najbolje performanse kada igrate igre. Primjerice, nakon što se uključi, sustav će u potpunosti otvoriti brzinu osvježavanja od 120 Hz za izdanje visokih performansi u punoj sceni, a u igri će biti stabilnije performanse brzine kadrova. Realme GT Neo dolazi u bojama Final Fantasy, Geek Silver i Hacker Black. Osnovna varijanta u Kini ima cijenu od 1.799 CNY ,  srednje razine 1.999 CNY , a najviša 2.399 CNY.  Nije jasno kada će se pojaviti na drugim tržištima.

Više... Vaš Komentar Top
LG  –  nekadašnji mobilni div ipak odlazi u povijest

Datum objave 02.04.2021

LG - nekadašnji mobilni div ipak odlazi u povijest

LG Mobile odlazi u povijest

Sve je izglednije da LG Electronics više neće pokušavati prodati svoj odjel za pametne telefone i da će se potpuno povući iz posla. Prema insajderima, LG Electronics počeo je preusmjeravati 4.000 zaposlenika u tvornicu kućanskih aparata u Changwonu u Južnoj Koreji.

Istodobno je zaustavljena i proizvodnja LG mobitela i LG Winga, a svi novi telefoni koji su prvobitno trebali biti ažurirani u prvoj polovici godine stavljeni su na čekanje. Da stvar bude gora, za LG-jeve desetke milijuna korisnika bit će zaustavljene usluge ažuriranja softvera, uključujući, ali ne ograničavajući se na nadogradnje sustava, sigurnosnih zakrpa itd. Podsjetimo, početkom siječnja ove godine, tvrtka je najavila da će u potpunosti procijeniti svoje poslovanje s pametnim telefonima.U međuvremenu su razmatrali razne mogućnosti, uključujući prodaju tvrtke, ali pregovori s potencijalnim kupcima završili su neuspjehom. Glavni razlog su pitanja tehnoloških patenata povezanih s pametnim telefonima.

Još jedan nekadašnji  mobilni div odlazi u povijest

Istodobno, južnokorejski “Herald Business News također je citirao upućene predstavnike iz industrije koji nisu željeli biti imenovani, da će LG Electronics objaviti odluku o povlačenju iz poslovanja s pametnim telefonima 5. travnja, nakon sastanka s upravnim odborom. Svi znamo da LG Electronics, koji se svojedobno svrstao među pet najboljih svjetskih proizvođača pametnih telefona, nailazi samo na poteškoće bez presedana. Prema podacima, od drugog tromjesečja 2015. LG-ovo poslovanje s pametnim telefonima pretrpjelo je gubitke 23 uzastopna kvartala. Uz to podaci Counterpointa pokazuju da su u trećem tromjesečju 2020. isporuke mobitela iznosile samo 6,5 milijuna jedinica, s globalnim udjelom od samo 2%.

Više... Vaš Komentar Top
Dolazi iOS 15, Apple najavljuje WWDC 2021

Datum objave 02.04.2021

Dolazi iOS 15, Apple najavljuje WWDC 2021

Dolazi iOS 15

Zbog COVID-19 pandemije, Apple je prošle godine po prvi puta održao Developer Conference WWDC online. I ove godine nastavit će u tom formatu kako bi programerima pružio priliku za učenje o novim tehnologijama, alatima i arhitekturama.
WWDC 21, održati će se od 7. do 11. lipnja.

Očekuje se da će WWDC21 pokazati iOS 15, iažurirati PadOS, MacOS, watchOS i tvOS, pružiti kreativne ideje za praktične primjene, a svi programeri mogu sudjelovati besplatno.

Iako se WWDC21 održava hostiran na Internetu, kako bi podržao lokalno gospodarstvo i kao dio Appleova projekta “Race Equality and Justice Initiative“, obavezali su se podržati s milijun dolara inicijativu za obrazovanje i pravednost, koju je pokrenuo Grad San Jose u partnerstvu sa Zakladom javnih knjižnica, kako bi omogućio mladima u siromašnim četvrtima da postave ciljeve koji zacrtavaju put ka stjecanju fakultetskog obrazovanja.

Uz to, Apple će nastaviti svoju dugogodišnju tradiciju pružanja podrške studentima koji vole kodirati i ovogodišnjim Swift Student Challengeom, pozivajući ih da stvore interaktivnu scenu uz pomoć Swift Playgrounds, aplikacije za iPad i Mac, koja se može doživjeti u tri minute. Od sada do 18. travnja studenti mogu prijaviti svoje radove. Pobjednici će dobiti ekskluzivne jakne WWDC21. Malo, ali veseli.

Više... Vaš Komentar Top
Corsair lansirao K55 RGB PRO i K55 RGB PRO XT

Datum objave 31.03.2021

Corsair lansirao K55 RGB PRO i K55 RGB PRO XT

K55_RGB_PRO_XT_01

Corsair je lansirao dvije nove igraće tipkovnice – K55 RGB PRO i K55 RGB PRO XT. Obje tipkovnice karakterizira dinamičko RGB LED osvjetljenje, te šest makro tipaka s Elgato Stream Deck softverom. Ujedno, obje imaju IP42 certifikat otpornosti na prašinu i vodu, zasebne multimedijske tipke, numerički dio te odmorište za dlanove. Razlika između dva modela je što PRO ima zajedničko RGB osvjetljenje, a PRO XT zasebno po svakom prekidaču.

Više... Vaš Komentar Top
Cooler Master MasterCase EG200

Datum objave 31.03.2021

Cooler Master MasterCase EG200

cm_eg200

Cooler Master je lansirao MasterCase EG200 vanjsko kućište za GPU. Šasija MasterCase EG200 odgovara grafičkim karticama pune dužine i povezuje ih pomoću sučelja Thunderbolt 3 za maksimalnu propusnost. Dodana funkcionalnost poput USB 3.0 čvorišta, postolja za prijenosno računalo i ležišta za pohranu tvrdog diska s mogućnošću zamjene pretvara bilo koje prijenosno računalo u radnu stanicu radne površine ili pak igraće računalo. Sa samo 9,7 L, EG200 je jedan od najmanjih eGPU-ova na tržištu koji podržava kartice pune veličine, štedeći dragocjeni prostor na radnoj površini. EG200 moći će se kupiti kod lokalnih preprodavača u Europi sredinom travnja 2021. godine po početnoj MSRP 349 €.

Više... Vaš Komentar Top
XPG predstavlja lifestyle ultrabookove za igrače XENIA Xe

Datum objave 31.03.2021

XPG predstavlja lifestyle ultrabookove za igrače XENIA Xe

XPG XENIA Xe

XPG, dobavljač sustava, komponenti i perifernih uređaja za igrače, profesionalne e-sportaše i obožavatelje tehnologije koji bilježi brz rast, sa zadovoljstvom predstavlja novu suradnju s Intelom na 15,6-inčnom tankom i laganom ultrabooku XPG XENIA Xe čije su performanse dobile certifikat EVO.

Ultrabook XPG XENIA Xe koji krasi elegantan i moderan dizajn sastoji se od premium CNC anodiziranog aluminijskog kućišta ukupne debljine svega 14,9 mm i mase svega 1,65 kg. Taj ultrabook ima procesor Intel 11th Gen Core i5-1135G7 ili i7-1165G7, grafičku karticu Intel Iris Xe, 1080P Full HD IPS 15,6-inčni kapacitivni dodirni zaslon male potrošnje energije i velike svjetline kao i XPG-ov vlastiti PCIe Gen4 vrlo brz M.2 SSD.

Više... Vaš Komentar Top
Panasonic predstavlja svoju liniju televizora za 2021.

Datum objave 31.03.2021

Panasonic predstavlja svoju liniju televizora za 2021.

Panasonic predstavlja liniju televizora za 2021

Kao nastavak najave svog modela OLED televizora s vrha ponude JZ2000 na CES-u, Panasonic predstavlja ostatak svoje linije televizora za 2021. koju čine posve novi OLED i LED televizori.

Kad se radi o OLED televizorima, Panasonic je modelu JZ2000 s vrha ponude dodao serije JZ1500, JZ1000 i JZ980 koje će obuhvaćati modele s veličinom dijagonale 65, 55 i 48 inča (zadnja veličina dijagonale novost je u 2021.). Kao i JZ2000, modeli iz svih tih serija krasi fino ugađanje boja Stefana Sonnenfelda – osnivača i glavnog izvršnog direktora Company 3 i cijenjenog suradnika nekih od najboljih filmaša na svijetu. U kombinaciji s Panasonicovom tehničkom preciznosti boja ti će novi OLED televizori postaviti nove standarde za gledanje filmskih i premium sadržaja.

Osim OLED modela Panasonic predstavlja nove serije LED televizora za 2021., a pritom je najavio i da ih ima još u pripremi. Upravo su najavljene sljedeće serije LED televizora: serija JX940  (75, 65, 55 i 49 inča), serija JX850 (65, 58, 50 i 40 inča) i serija JX800 (65, 58, 50 i 40 inča). Panasonic je objasnio da će serija JX940 biti posebno prikladna za ljubitelje sporta i videoigara.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 1 minute

P:gtx 1070 asus

Objavljeno prije 11 minuta

Kompjuter ne daje signal na monitor nakon paljenja

Objavljeno prije 11 minuta

P:iiyama 34" UW IPS 144hz ultrawide monitor

Objavljeno prije 14 minuta

Hrvatska pošta - informacije i iskustva

Objavljeno prije 17 minuta

Xbox Series X/S

Novosti

Cyber Monday 2021: Windowsi 10 Pro već od 7 €

Cyber Monday (ponedjeljak) postao je plodno tlo za dobre prilike. Vrijeme je za kupovinu u ovom Cyber tjednu 2021! Globalni dobavljač CDK (CD keyeva) Godeal24.com također je odlučio dodati boju Cyber Weeku, a najbolje ponude bit će rezervir... Pročitaj više

Kako sigurno preuzeti bilo koju aplikaciju na Huawei pametnom telefonu

Postojeći korisnici Huawei pametnih telefona već znaju kako putem AppGallery trgovine i Petal Search preglednika, pronaći omiljene aplikacije. Za one koji još nisu sasvim sigurni, AppsOnHMS web stranica je tu da odgovori na sva pitanja. App... Pročitaj više

Iskustvo zvuka i pokreta dobilo je potpuno novo značenje

Novi doživljaj zvuka mogli su iskusiti sudionici eventa Philips GOtogether koji je okupio poznate influencere, pripadnike medija te ostale sudionike. Pod vodstvom Valentine Walme, sudionici su se mogli okušati u plesnim radionicama, pogleda... Pročitaj više

AppGallery - službeno priopćenje Huaweia

Povodom objave vijesti o trojancima inficiranih 190 aplikacija u Huaweievom AppGalleryu, tvrtka je izdala sljedeće pripćenje: "Ugrađeni sigurnosni sustav AppGalleryja brzo je identificirao potencijalni rizik unutar ovih aplikacija. Sada akt... Pročitaj više

U Huawei App Gallery 190 Android aplikacija zaraženo trojancima

Trojanski zlonamjerni softver često se maskira kao redovita aplikacija kako bi sakrio svoju pravu svrhu. Ali kada se infiltrira dopušta lošim dečkima da ukradu podatke, pa čak i preuzmu kontrolu nad uređajem. Prema novom izvješću Dr. Weba,... Pročitaj više

Sve novosti