LG – nekadašnji mobilni div ipak odlazi u povijest

Datum objave 02.04.2021 - Sanja Ledinek

LG – nekadašnji mobilni div ipak odlazi u povijest

LG - nekadašnji mobilni div ipak odlazi u povijest

LG Mobile odlazi u povijest

Sve je izglednije da LG Electronics više neće pokušavati prodati svoj odjel za pametne telefone i da će se potpuno povući iz posla. Prema insajderima, LG Electronics počeo je preusmjeravati 4.000 zaposlenika u tvornicu kućanskih aparata u Changwonu u Južnoj Koreji.

Istodobno je zaustavljena i proizvodnja LG mobitela i LG Winga, a svi novi telefoni koji su prvobitno trebali biti ažurirani u prvoj polovici godine stavljeni su na čekanje. Da stvar bude gora, za LG-jeve desetke milijuna korisnika bit će zaustavljene usluge ažuriranja softvera, uključujući, ali ne ograničavajući se na nadogradnje sustava, sigurnosnih zakrpa itd. Podsjetimo, početkom siječnja ove godine, tvrtka je najavila da će u potpunosti procijeniti svoje poslovanje s pametnim telefonima.U međuvremenu su razmatrali razne mogućnosti, uključujući prodaju tvrtke, ali pregovori s potencijalnim kupcima završili su neuspjehom. Glavni razlog su pitanja tehnoloških patenata povezanih s pametnim telefonima.

Još jedan nekadašnji mobilni div odlazi u povijest

Istodobno, južnokorejski “Herald Business News također je citirao upućene predstavnike iz industrije koji nisu željeli biti imenovani, da će LG Electronics objaviti odluku o povlačenju iz poslovanja s pametnim telefonima 5. travnja, nakon sastanka s upravnim odborom. Svi znamo da LG Electronics, koji se svojedobno svrstao među pet najboljih svjetskih proizvođača pametnih telefona, nailazi samo na poteškoće bez presedana. Prema podacima, od drugog tromjesečja 2015. LG-ovo poslovanje s pametnim telefonima pretrpjelo je gubitke 23 uzastopna kvartala. Uz to podaci Counterpointa pokazuju da su u trećem tromjesečju 2020. isporuke mobitela iznosile samo 6,5 milijuna jedinica, s globalnim udjelom od samo 2%.

Više... Vaš Komentar Top
Dolazi iOS 15, Apple najavljuje WWDC 2021

Datum objave 02.04.2021

Dolazi iOS 15, Apple najavljuje WWDC 2021

Dolazi iOS 15

Zbog COVID-19 pandemije, Apple je prošle godine po prvi puta održao Developer Conference WWDC online. I ove godine nastavit će u tom formatu kako bi programerima pružio priliku za učenje o novim tehnologijama, alatima i arhitekturama.
WWDC 21, održati će se od 7. do 11. lipnja.

Očekuje se da će WWDC21 pokazati iOS 15, iažurirati PadOS, MacOS, watchOS i tvOS, pružiti kreativne ideje za praktične primjene, a svi programeri mogu sudjelovati besplatno.

Iako se WWDC21 održava hostiran na Internetu, kako bi podržao lokalno gospodarstvo i kao dio Appleova projekta “Race Equality and Justice Initiative“, obavezali su se podržati s milijun dolara inicijativu za obrazovanje i pravednost, koju je pokrenuo Grad San Jose u partnerstvu sa Zakladom javnih knjižnica, kako bi omogućio mladima u siromašnim četvrtima da postave ciljeve koji zacrtavaju put ka stjecanju fakultetskog obrazovanja.

Uz to, Apple će nastaviti svoju dugogodišnju tradiciju pružanja podrške studentima koji vole kodirati i ovogodišnjim Swift Student Challengeom, pozivajući ih da stvore interaktivnu scenu uz pomoć Swift Playgrounds, aplikacije za iPad i Mac, koja se može doživjeti u tri minute. Od sada do 18. travnja studenti mogu prijaviti svoje radove. Pobjednici će dobiti ekskluzivne jakne WWDC21. Malo, ali veseli.

Više... Vaš Komentar Top
Corsair lansirao K55 RGB PRO i K55 RGB PRO XT

Datum objave 31.03.2021

Corsair lansirao K55 RGB PRO i K55 RGB PRO XT

K55_RGB_PRO_XT_01

Corsair je lansirao dvije nove igraće tipkovnice – K55 RGB PRO i K55 RGB PRO XT. Obje tipkovnice karakterizira dinamičko RGB LED osvjetljenje, te šest makro tipaka s Elgato Stream Deck softverom. Ujedno, obje imaju IP42 certifikat otpornosti na prašinu i vodu, zasebne multimedijske tipke, numerički dio te odmorište za dlanove. Razlika između dva modela je što PRO ima zajedničko RGB osvjetljenje, a PRO XT zasebno po svakom prekidaču.

Više... Vaš Komentar Top
Cooler Master MasterCase EG200

Datum objave 31.03.2021

Cooler Master MasterCase EG200

cm_eg200

Cooler Master je lansirao MasterCase EG200 vanjsko kućište za GPU. Šasija MasterCase EG200 odgovara grafičkim karticama pune dužine i povezuje ih pomoću sučelja Thunderbolt 3 za maksimalnu propusnost. Dodana funkcionalnost poput USB 3.0 čvorišta, postolja za prijenosno računalo i ležišta za pohranu tvrdog diska s mogućnošću zamjene pretvara bilo koje prijenosno računalo u radnu stanicu radne površine ili pak igraće računalo. Sa samo 9,7 L, EG200 je jedan od najmanjih eGPU-ova na tržištu koji podržava kartice pune veličine, štedeći dragocjeni prostor na radnoj površini. EG200 moći će se kupiti kod lokalnih preprodavača u Europi sredinom travnja 2021. godine po početnoj MSRP 349 €.

Više... Vaš Komentar Top
XPG predstavlja lifestyle ultrabookove za igrače XENIA Xe

Datum objave 31.03.2021

XPG predstavlja lifestyle ultrabookove za igrače XENIA Xe

XPG XENIA Xe

XPG, dobavljač sustava, komponenti i perifernih uređaja za igrače, profesionalne e-sportaše i obožavatelje tehnologije koji bilježi brz rast, sa zadovoljstvom predstavlja novu suradnju s Intelom na 15,6-inčnom tankom i laganom ultrabooku XPG XENIA Xe čije su performanse dobile certifikat EVO.

Ultrabook XPG XENIA Xe koji krasi elegantan i moderan dizajn sastoji se od premium CNC anodiziranog aluminijskog kućišta ukupne debljine svega 14,9 mm i mase svega 1,65 kg. Taj ultrabook ima procesor Intel 11th Gen Core i5-1135G7 ili i7-1165G7, grafičku karticu Intel Iris Xe, 1080P Full HD IPS 15,6-inčni kapacitivni dodirni zaslon male potrošnje energije i velike svjetline kao i XPG-ov vlastiti PCIe Gen4 vrlo brz M.2 SSD.

Više... Vaš Komentar Top
Panasonic predstavlja svoju liniju televizora za 2021.

Datum objave 31.03.2021

Panasonic predstavlja svoju liniju televizora za 2021.

Panasonic predstavlja liniju televizora za 2021

Kao nastavak najave svog modela OLED televizora s vrha ponude JZ2000 na CES-u, Panasonic predstavlja ostatak svoje linije televizora za 2021. koju čine posve novi OLED i LED televizori.

Kad se radi o OLED televizorima, Panasonic je modelu JZ2000 s vrha ponude dodao serije JZ1500, JZ1000 i JZ980 koje će obuhvaćati modele s veličinom dijagonale 65, 55 i 48 inča (zadnja veličina dijagonale novost je u 2021.). Kao i JZ2000, modeli iz svih tih serija krasi fino ugađanje boja Stefana Sonnenfelda – osnivača i glavnog izvršnog direktora Company 3 i cijenjenog suradnika nekih od najboljih filmaša na svijetu. U kombinaciji s Panasonicovom tehničkom preciznosti boja ti će novi OLED televizori postaviti nove standarde za gledanje filmskih i premium sadržaja.

Osim OLED modela Panasonic predstavlja nove serije LED televizora za 2021., a pritom je najavio i da ih ima još u pripremi. Upravo su najavljene sljedeće serije LED televizora: serija JX940  (75, 65, 55 i 49 inča), serija JX850 (65, 58, 50 i 40 inča) i serija JX800 (65, 58, 50 i 40 inča). Panasonic je objasnio da će serija JX940 biti posebno prikladna za ljubitelje sporta i videoigara.

Više... Vaš Komentar Top
Android ima novu prijetnju zlonamjernim softverom

Datum objave 31.03.2021

Android ima novu prijetnju zlonamjernim softverom

Android ima novu prijetnju

Pojavio se novi zlonamjerni softver koji cilja Android pametne telefone. Zapravo, pokušava “proći” kao kritično ažuriranje operativnog sustava. Zahtjeva preuzimanje aplikacije pod nazivom ‘Ažuriranje sustava’, a  koju treba preuzeti i instalirati izvan trgovine Google Play.

Ukratko, riječ je o trojanskom programu Remote Access, koji omogućuje da uređaj postaje registriran za Firebase Command and Control (C&C), odnosno omogućava zlonamjernicima daljinski pristup zaraženim uređajima i njihovu potpunu kontrolu. Stoga treba imati na umu da je zlonamjerni softver sposoban izvršiti i sljedeće akcije:

 • pristupiti popisu kontakata i poziva
 • pristupiti svim vrstama poruka i/ili obavijesti te vidjeti njihov sadržaj
 • pristupiti fotografijama i videozapisima
 • nadgledati GPS lokaciju
 • pretražiti i preuzeti datoteke s nastavcima (.pdf, .doc, .docx, .xls, .xlsx itd.)
 • provjeriti oznake i povijest pretraživanja u zadanom pregledniku kao i svim ostalim preglednicima instaliranim u uređaju
 • pristupiti kameri, mikrofonu, popisu instaliranih aplikacija itd.

Upozorenje daje tim Zimperium zLabs za mobilnu sigurnost i naglašava da ova invazivna “aplikacija” smatra se “sofisticiranom špijunskom kampanjom sa složenim mogućnostima”.

Opseg gore navedenih aktivnosti s kojim ovaj zlonamjerni softver može raditi na Android uređaju, trebao bi vas podsjetiti da ne instalirate aplikacije izvan Google Play trgovine. Na kraju, naglašavamo da vektor zaraze nije otkriven u Trgovini Play, pa ćete , ako ne koristite vanjske izvore biti sigurni.

Više... Vaš Komentar Top
Tko je prvi proizvođač zaslona na svijetu za mobilne telefone?

Datum objave 31.03.2021

Tko je prvi proizvođač zaslona na svijetu za mobilne telefone?

Tko je prvi proizvođač zaslona na svijetu za mobilne telefone -naslovnica

Zaslon je najskuplji dio u pametnim telefonima i također izuzetno važan jer izravno utječe na interakciju čovjeka i uređaja. Strategy Analytics objavio je izvješće o stanju na tržištu zaslona za pametne telefone za 2020. godinu.

Podaci  Strategy Analytics pokazuju da je globalno tržište zaslona za pametne telefone ostvarilo je ukupan prihod od 43 milijarde USD u 2020. godini što je porast od 7 postotna boda na godišnjoj razini. Ovaj rast može se zahvaliti širenjem OLED tehnologije zaslona u opskrbnom lancu ključnih dobavljača pametnih telefona.

Tko je prvi proizvođač zaslona na svijetu za mobilne telefone_1

Prva tri dobavljača čine gotovo 73% udjela u prihodu na globalnom tržištu. Samsung Display predvodi tržište s udjelom od 50 % prihoda. Slijedi ih kineski BOE s udjelom od 15% prihoda. U 2020. godini tvrtka je isporučila gotovo milijun fleksibilnih preklopnih OLED zaslona. Na trećem mjestu je LG Display je s 8% udjela u globalnim isporukama.

Više... Vaš Komentar Top
AIDA64 v6.33

Datum objave 30.03.2021

AIDA64 v6.33

aida64logo

FinalWire je objavio dostupnost nove verzije svog AIDA64 softvera u sve četiri dostupne verzije, sa Extreme i Business edicijama. Novosti uključuju:

 • Enhanced support for AMD Epyc 7003 Milan CPU
 • SteelSeries Apex 5 OLED display support
 • Aqua Computer High Flow Next sensor support
 • Monitoring of Corsair H60i, H100i, H115i, H150i RGB Pro XT liquid coolers
 • Improvements for Intel B560 and Z590 chipset based motherboards
 • NZXT Smart Device sensor support
 • GPU details for AMD Radeon RX 6600 and 6700 Series
 • GPU details for nVIDIA CMP 30HX, CMP 40HX, GeForce GT 1010
Više... Vaš Komentar Top
U prodaji Xiaomi Mi Band 6

Datum objave 30.03.2021

U prodaji Xiaomi Mi Band 6

Xiaomi_Mi_Band_6_1

Xiaomi Mi Band 6 postao je skuplji, ali dobio je veći zaslon i još bolje senzore. Novi proizvod možete koristiti u tandemu s Android i iOS pametnim telefonima, a Bluetooth 5.0 odgovoran je za komunikaciju s pametnim telefonom

DIZAJN

Dizajn Xiaomi Mi Band 6 ostaje uglavnom nepromijenjen. Gadget je dobio zaštitu od vode i prašine prema standardu IP68, što znači da se može potopiti pod vodom do dubine od 50 metara.

Opremljen je 1,56-inčnim AMOLED zaslonom s gustoćom piksela od 326 ppi-a, razlučivosti 152 x 360 piksela i osvjetljenja 450 cd/m². Xiaomi će vam omogućiti da odaberete između preko 130 brojčanika, koji su redizajnirani kako bi se prilagodili većem zaslonu.

Xiaomi_Mi_Band_6_2

PRAĆENJE ZDRAVLJA I SPORTSKE ZNAČAJKE

U odnosu na prethodni model ima znatno poboljšan PPG senzor i nove senzore koji su u stanju otkriti stupanj stresa, nadzirati i izmjeriti zasićenost kisikom u krvi (SpO2) i pratiti menstrualni ciklus. Fitnes bend također može pomoći korisnicima s apnejom u snu da prate kvalitetu disanja u snu .

Jedna od značajki je barometarski visinomjer. Postoji troosni žiroskop i troosni akcelerometar. Mnogima će se svidjeti mogućnost upravljanja zatvaračem kamere na pametnom telefonu, jer će tako moći snimiti super selfije i grupne fotografije.

Podržava 19 sportskih načina s 30 različitih treninga. To uključuje dvoranski fitnes, klizanje u zatvorenom, istezanje, steper, gimnastiku, pilates, kriket, kuglanje, košarku, ulični ples, ples, zumbu, odbojku, stolni tenis, badminton, boks i kik boks itd.

Xiaomi_Mi_Band_6_3

BATERIJA

Xiaomi tvrdi da Mi Smart Band 6 može raditi s jednim punjenjem do dva tjedna. Napajanje osigurava punjiva baterija od 125 mAh. Potpuno punjenje traje manje od dva sata. Također podržava noviji magnetni punjač koji je predstavljen s Mi Smart Band 5 prošle godine. Ovaj magnetski punjač uvelike je pojednostavio proces punjenja. Uključen je u komplet tako da ne trebate trošiti dodatni novac ni na što.

CIJENA I DOSTUPNOST

Osnovna konfiguracija narukvice bit će u prodaji po cijeni od 35 dolara u Kini. Globalna varijanta neće uključivati NFC, ali ima podršku za pametnog asistenta Amazon Alexa.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 13 minuta

Električni romobili i bicikli

Objavljeno prije 13 minuta

Stari hardware za kojim se slinilo

Objavljeno prije 17 minuta

Automobili

Objavljeno prije 32 minute

Youtube - znanost, tehnologija i općenito ozbiljnije teme

Objavljeno prije 36 minuta

Smetnje na TV-u sa dvbt2 receiverom

Novosti

ADATA predstavlja memorijski modul DDR5-4800

ADATA predstavlja ADATA DDR5-4800, DDR5 memorijski modul sljedeće generacije, koji je u mogućnosti dostići transfere do 4800 MT/s i dolazi u kapacitetima do 32 GB. ADATA je surađivala sa šest vodećih proizvođača matičnih ploča, uključujući... Pročitaj više

Xiaomi na hrvatskoj premijeri predstavio stvaralačku seriju pametnih telefona 11T

Xiaomi je na hrvatskoj premijeri u Kaptol Boutique Cinema u Zagrebu domaćoj javnosti predstavio tri nova pametna telefona u seriji Xiaomi 11 - Xiaomi 11T i Xiaomi 11T Pro – osmišljene da potaknu kreativnost među korisnicima pametnih telefon... Pročitaj više

Windowsi 11 su stigli, Godeal24 nudi najjeftiniji način da ih odmah imate!

Windows 11 je s nama već nekoliko dana i donosi više vijesti i poboljšanja u odnosu na prethodne verzije sustava Windows. Nakon otprilike pola desetljeća, Microsoft je donio novi izgled sučelja, nove načine višezadaćnosti, ali i komunikacij... Pročitaj više

Black Shark 4S i Black Shark 4S Pro su pojačanje u gaming ponudi pametnih telefona

Black Shark 4S seriju odlikuje novi dizajnerski stil prilično moderan i različit od prethodnog "X elementa". Debljina kućišta je 9,9 mm, težina 210 grama. Ostaju dvije prilagođene tipke za makro i različite funkcije dopuštajući hardcore igr... Pročitaj više

Novi MacBookovi na vidiku 18. listopada

Apple će održati događaj Unleashed 18. listopada, vjerojatno za nove serije prijenosnih računala MacBook Air i Pro s mini LED zaslonom, a možda i AirPods 3. To pojačavaju sve neslužbene informacije o novoj liniji MacBook Pro, ali su i dobav... Pročitaj više

Sve novosti