Microsoft predstavlja Outlook Lite za Android

Datum objave 06.08.2022 - Sanja Ledinek

Microsoft predstavlja Outlook Lite za Android

Microsoft predstavlja Outlook Lite za Android

Microsoft predstavlja Outlook Lite za Android

Microsoft je objavio novu aplikaciju Outlook Lite za Android telefone s malom količinom memorije i područja s nepouzdanom mrežnom vezom, uključujući 2G i 3G globalne mreže.

Aplikacija Outlook Lite je veličine 5 MB , što je znatno manje u usporedbi s izvornom aplikacijom. Ima značajke slične punoj aplikaciji, uključujući e-poštu, kalendar i kontakte. Osim toga, osigurat će manju potrošnju baterije. Podržava Outlook.com, Hotmail, Live, MSN, Microsoft 365 i Microsoft Exchange Online račune.

PROČITAJTE JOŠ

Microsoft Validation OS potiho objavljen

Microsoft Store – objavljen ovogodišnji popis pobjedničkih aplikacija

Sve ključne najave s Microsoft Builda 2022

Android aplikacija Outlook Lite sada je dostupna u Indiji, Argentini , Brazilu, Čileu, Kolumbiji, Ekvadoru, Meksiku, Peruu, Saudijskoj Arabiji, Južnoj Africi, Tajvanu, Tajlandu, Turskoj i Venezueli. Očekuje se da će u budućnosti biti dostupna za više zemalja.

A ako ste zainteresirani za preuzimanje, možete provjeriti poveznicu na Google Play Store ovdje .

Više... Vaš Komentar Top
Intel Arc grafička kartica konačno ulazi u brand računala

Datum objave 06.08.2022

Intel Arc grafička kartica konačno ulazi u brand računala

Intel Arc grafička kartica konačno ulazi u brand računala

Intel je sredinom lipnja objavio svoju prvu diskretnu grafičku karticu Arc A380 za stolna računala, ali uglavnom je bila ograničena na tržište računala u Kini (GUNNIR i ASRock). Sada je konačno spremna za globalno tržište. ASUS i MSI su među prvim poznatim brendovima koji su uvrstili u ponudu stolna računala s ovom Arc A380 grafikom.

Intel Arc grafička kartica konačno ulazi u brand računala_1

ASUS je odlučio osvježiti ROG Strix GT15   modele iz podružnice za igre s NVIDIA RTX 3080 više klase ili Arc A380 GPU. Drugo računalo na popisu je ExperCenter D7 Tower  za poslovno tržište koje će biti opremljeno s Arc A380 GPU.

PROČITAJTE JOŠ

Intel i MediaTek uspostavili stratešku suradnju oko proizvodnje čipova, ali ne za mobitele

Intel ažurira NUC X15 prijenosna računala

Intel 4 – novo ime za 7nm proces koji je spreman za masovnu proizvodnju?

Intel Arc grafička kartica konačno ulazi u brand računala_3

MSI se odlučio za stolna računala opremljena Alder Lake i5 / i7 CPU-ima na H610M matičnoj ploči te na četiri opcije GPU-a: MSI GeForce GTX 1650, MSI GeForce GT 1030 ili Intel DG2 A380 ili Intel DG2 A310 na kojima se očekuje 4 GB GDDR6 VRAM-a.

Više... Vaš Komentar Top
Razotkrivamo novije mitove o punjenju baterija mobitela

Datum objave 06.08.2022

Razotkrivamo novije mitove o punjenju baterija mobitela

Razotkrivamo novije mitove o punjenju baterija mobitela (1)

Zamjena baterija na mobilnim uređajima nije jeftina. Kako bi se što više odgodio odlazak do servisa mnogi primjenjuju poznate preporuke o punjenju baterija. Neke su legitimne, druge samo mit. U ovom članku razotkriti ćemo nekoliko najčešćih mitova i dati vam neke savjete.

Ne nadopunjujte bateriju često!

Deklarirani životni vijek prosječne litijske baterije mobilnih telefona oko 800 ciklusa punjenja. Ovdje spomenuti ciklus često se pogrešno razumije jer ne računa se svako punjenje kao jedan ciklus, već samo kada kapacitet pražnjenja dosegne nazivni kapacitet, odnosno baterija se potpuno isprazni i potom puni do 100 posto.

Razotkrivamo novije mitove o punjenju baterija mobitela (1)

Ali, ako se primjerice nadopunjuje do 80 posto kada nazivni kapacitet padne na 30 ili 40 posto, za četiri takve nadopune odvit će se tek jedan puni ciklus, naglašavaju stručnjaci za baterije.  Osim toga, životni vijek 800 ciklusa punjenja i pražnjenja ne znači da će baterija postati neupotrebljiva. I dalje može pružiti koliko toliko pristojan kapacitet, ali treba imati na umu da je vrijeme zamijene blizu.

Brzo punjenje mobitela oštećuje bateriju

Opće je poznato da se tijekom procesa punjenja razvija visoka temperatura koja utječe na negativnu aktivnost litijevih iona unutar baterije. Ako je dobro kontrolirana, nema potrebe brinuti o oštećenju uslijed brzog punjenja. Danas većina punjača koristi konstantan napon i povećanu struju dodavanjem više paralelnih krugova što spriječava zagrijavanje. Postoje i naprednija rješenja: povećanje napona i struje u isto vrijeme, te kombiniranje obje tehnologije kako bi se dodatno poboljšala snaga punjenja baterije i smanjilo stvaranje topline. Konačno, općenito govoreći, mobilni telefon se brzo puni do oko 60 posto i potom usporava kako bi se smanjila količina topline koja se pri tome stvara.

Razotkrivamo novije mitove o punjenju baterija mobitela (2)

Zato uživajte u pogodnostima koje donosi punjenje u trajanju pola sata!

Dok se puni baterija i koristi mobitel ona se istovremeno puni i prazni

Zapravo, to je mit. Baterija može raditi samo u jednom smjeru i nemoguće ju je puniti i prazniti u isto vrijeme. Razlog je što može imati dva stanja: punjenje ili primanje ulazne struje kako bi se dovršio posao pohranjivanja energije, ili pražnjenje kada daje struju za rad uređaja.

Tijekom punjenja i korištenja kao što je igranje uzrokovati može eksploziju telefona

Prije nego formalno objasnimo, potrebno je da znate ako punjač za mobilni telefon dijeli električnu energiju na dva kanala, jedan za napajanje komponenti i drugi za punjenje baterije ( što je danas često), proces punjenja se nastavlja, ali vrijeme punjenja je duže. Stoga, u principu, komponente dobivaju isto napajanje kada se igraju igre dok se puni.

Postoji još jedna posebna situacija. U slučaju da je snaga punjača relativno niska ili kvaliteta kabela nije dobra, izlazna sposobnost prijenosa struje relativno je loša, punjač ne može puniti bateriju u isto vrijeme dok se primjerice surfa, razgovara ili igra neka igra. Moglo bi se reći da je proces punjenja baterije gotovo zaustavljen i koristiti se samo energija u bateriji.

Razotkrivamo novije mitove o punjenju baterija mobitela (4)

Zapravo treba imati na umu da ne bi trebalo istovremeno puniti bateriju i koristiti pametni telefon iako je za mnoge to sasvim normalan oblik korištenja uređaja. Nije vrijedno dobitka vremena. Temperatura u kućištu može se povisiti do krajnjih granica i teže raspršiti, što će zasigurno utjecati na aktivnost kemikalija unutar baterije i smanjenosti performanse te radni vijek.

PROČITAJTE JOŠ

Savjeti: punjenje baterije telefona punjačima različite snage

Koje vam aplikacije najviše prazne kapacitet baterije mobitela?

Tamni način rada na OLED Android pametnim telefonima ne štedi baterije kao što se mislilo

Što onda uzrokuje eksploziju mobitela?

Takozvana eksplozija mobitela zapravo je eksplozija baterije. Može se grubo podijeliti u sljedeće situacije: Prva je i najčešća. Kako se vrijeme korištenja mobilnog telefona produljuje dok se puni baterija time se povećava opterećenje mobilnog telefona i vrlo je vjerojatno da će se kontrola temperature izgubiti i može se spontano zapaliti.

Učestalost druge situacije je također vrlo visoka, to jest, ne koristi se originalni punjač već neki jeftiniji treće strane ili bilo koji drugi pri ruci. Morate znati da je snaga punjenja koju pruža svaki punjač različita, a postoje i određene razlike u specifikacijama. Zato nemojte biti škrtice i kupite originalni punjač zbog svoje sigurnosti.

Razotkrivamo novije mitove o punjenju baterija mobitela (3)

Posljednja situacija je punjenje mobilnog telefon u nekim ekstremnim situacijama, kao što je stavljanje na krevet, ispod jastuka ili u drugim hermetičkim okruženjima, što također može uzrokovati brzo zagrijavanje mobilnog telefona, uzrokujući oštećenja ili eksploziju.

Ukratko, nije nerazumna tvrdnja da punjenje tijekom igranja može uzrokovati oštećenje baterije, uređaja ili čak eksploziju.

I za kraj…..

Njegujete ispravne navike punjenja jer bilo da se baterija puni preko noći , ili se igrate ili gledate videozapise dok se uređaj puni, sve dok je temperatura normalna, šansa da telefon eksplodira je čak niža od dobitka na lutriji. Pokušajte izbjeći potpuno pražnjenje baterije prije punjenja. Nemojte se osjećati nesigurno ako vam baterija nije puna do 100 posto.

Najbolji način je koristiti opciju optimiziranog punjenja baterije, započeti proces kada snaga nije manja od 30 ili 40 posto, a isključite punjač kada bude oko 80 do 95 posto napunjena.

Više... Vaš Komentar Top
Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.11]

Datum objave 06.08.2022

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.11]

Kratke vijesti - PCE tjedni izbor _naslovnica

SK Hynix , Facebook, Apple, Sapphire, Google Stadia…..

SK Hynix razvija DDR5 DRAM CXL memoriju koja podržava PCIe 5.0 x8 kanala

SK Hynix razvija DDR5 (1)

Južnokorejski SK Hynix najavio je uzorke CXL 2.0 memorije temeljene na DDR5 RAM-u i PCIe (Peripheral Component Interconnect Express) 5.0, koristeći EDSFF E3.S tip, uz pomoć CXL (Compute Express Link) protokola temeljenog na PCIe 5.0 x 8 kanala.
SK Hynixova CXL 2.0 memorija koristi 24 Gb DDR5 memorijske čipove, a svaki modul ima isti kapacitet od 96 GB kao trenutni maksimalni kapacitet DDR5. Budući da sustav još ne podržava trenutnu EDSFF specifikaciju, trenutni uzorci koje je dostavio SK Hynix uključuju alat EDSFF za PCIe.

SK Hynix razvija DDR5 (2)

Ako ste mislili da je memorija namijenjena računalima, nažalost nije, već je podatkovnim centrima omogućujući sustavima postizanje do 1,15 TB ukupnog RAM kapaciteta. SK Hynix planira službeno predstaviti ovu memoriju na Flash Memory Summitu (FMS) početkom kolovoza ove godine, Intel Innovation krajem rujna i Open Compute Project (OCP) Global Summitu u listopadu.

Facebook pokušava imitirati TikTok, ali hoće li to htjeti korisnici?

milijuni_ facebook računa korisnika opet su ukradeni

Mark Zuckerberg se kladi da korisnici zapravo više ne žele vidjeti sadržaj vezan uz rodbinu i prijatelje. Rekao je da će se Facebook stranica s vijestima podijeliti na manje dostupan dio koji uključuje sadržaj prijatelja i obitelji i drugi pod nazivom “alati za otkrivanje” u kome su upetljani Metini algoritmi i pokazuju tematiku od ljudi koje korisnik ne prati. U teoriji, to bi moglo omogućiti Facebooku da prilagodi svoju verziju poznatih učinkovitih algoritama TikToka za odabir sadržaja, pomažući u zadržavanju korisnika. Nema sumnje, ovom podjelom Facebook pokušava kopirati TikTok, glavnog konkurenta, a kao što su su to činili uvodeći značajke inspirirane Snapchatom.

Promjena će utjecati na kreatore sadržaja, obične i poslovne korisnike na Facebooku i natjerati ih da počnu stvarati Reels. Zapravo, time žele privući nove kreatore koji su uspješni na TikToku, jer već sad daju nagrade onima s najviše pregleda i video producenti mogu podijeliti dobit od oglašavanja.

Apple stavlja 8 starih Macova na popis zastarjelih

Apple stavlja 8 starih Macova na popis zastarjelih

Apple je nedavno na popis “zastarjelih proizvoda” dodao 8 Macova lansiranih od 2015. do 2016. godine.

 • MacBook (12″, početak 2016.)
 • MacBook Air (13 inča, početak 2015.)
 • MacBook Pro (13 inča, početak 2015.)
 • MacBook Pro (13″, 2016, 2 Thunderbolt priključak )
 • MacBook Pro (13″, 2016, 4 Thunderbolt priključak )
 • MacBook Pro (15″, 2016.)
 • iMac (21,5 inča, 2015.)
 • iMac (27″, Retina 5K, 2015.)

Svi modeli imaju Touch Bar, a trenutni top model MacBook Pro više nema taj dizajn. Međutim, ovogodišnja nova verzija 13-inčnog M2 MacBook Pro još uvijek zadržava Touch Bar. Iako spadaju u kategoriju „zastarjelih uređaja, njihovi korisnici i dalje mogu dobiti usluge popravaka koje se određuje prema stanju dijelova ( ili pravnim zahtjevima), što znači da više nema Jamstvenog održavanja. Osim toga, uz 8 starih Macova, 9,7-inčni iPad Pro iz 2016. također je uvršten na listu zastarjelih proizvoda.

PROČITAJTE JOŠ

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.10]

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.9]

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.8]

Sapphire predstavio RX 6500 XT s 8 GB memorije

Sapphire RX 6500 XT grafička kartica pripada seriji Pulse Platinum Edition i prati cjelokupni dizajn prethodne verzije, osim što ima udvostručen kapacitet memorije s 4 GB na 8 GB. Efektivna propusnost je i dalje 18 Gbps, širina sabitnice 64-bita, a propusnost 144 GB/s. Ima 1.024 stream procesora, 16 jedinica za optičko praćenje i 16 MB neograničene predmemorije. Frekvencija ubrzanja je povećana s 2.825 MHz na 2.855 MHz, dok potrošnja energije zadržana na 130 W. Dimenzija je 194 x 1107 × 40 milimetara, s dvostrukim ventilatorima na prednjoj strani i punim pokrivanjem na stražnjoj. Izlazno sučelje je jedan HDMI i jedan DisplayPort.

Ne, Google Stadia se ne gasi, uvjerava Google

Stadia

Glasine o mogućem gašenju Stadije počele su kružiti nakon objave na Twitteru, od strane korisnika koji prati usluge koje Google isključuje. Čak je objavljeno da i ako točan vremenski okvir nije poznat, to bi se moglo dogoditi do kraja ovog ljeta i tvrtka će obavijestiti korisnike 30 do 60 dana prije zadnjeg dana te vratiti iznos pretplate bez dodatnih troškova. Međutim, kako bi umirili korisnike i zaustavili daljnje širenje glasine, Google je odgovorio – Stadia je tu da ostane…..

Više... Vaš Komentar Top
Godeal24 super ponuda: Windowsi od 6,14 €, a MS Office od 13,52 €

Datum objave 03.08.2022

Godeal24 super ponuda: Windowsi od 6,14 €, a MS Office od 13,52 €

Trebate nadograditi svoje računalo, no vaš proračun je ozbiljno ograničen? Tada je Godeal24 shop izvrstan izbor za vas! U Microsoft Storeu Windows 10 Pro košta 199,99 USD, a Microsoft Office 2021 439,99 USD, što je potpuno izvan vašeg proračuna. Godeal24 vam nudi jeftini originalni Windows 10 Pro. Microsoft je rekao da će se podrška za Windows 10 nastaviti do listopada 2025., te se ne morate uopće brinuti o korištenju Windowsa 10. Uz to, trenutno korisnici Windowsa 10 Pro besplatno mogu nadograditi svoj OS na Windows 11 Pro.

Godeal24 shopu Windows 10 Pro košta samo 7,42 €. Ako želite izravno nadograditi na Windows 11, možete imati najnoviji Windows 11 Pro za samo 10,24 €. Trenutno su Windowsi 10 najstabilniji i najkompatibilniji OS, te imaju i najveći broj korisnika. Međutim, budući da je najnovija verzija Windows 11 Pro, Microsoft ju je stalno ažurira i popravlja, a sigurnosna izvedba je također najjača. Možete odabrati Windows 10 ili Windows 11 prema potrebama operativnog sustava, a sve po najnižoj cijeni!

220725-720p-gd24--€

Originalni Windows OS: Specijalna ponuda ograničenog vremena trajanja!

Microsoft je potvrdio da će podrška za Office 2013 proizvode biti prekinuta 11. travnja 2023. i više neće pružati nikakav oblik ažuriranja i održavanja, a korisnici bi se mogli suočiti s raznim problemima s pouzdanošću. Korisnici koji još uvijek koriste ovu verziju možda će morati nadograditi ili zamijeniti proizvod. U Godealu24, originalni Office 2021 je samo 25,61 €. Ako trebate nadograditi više računala ili kupiti za prijatelja, preporučujemo da kupite 5PCs Combo za Office 2021. Office 2021 već od 13,52 €!

Microsoft Office: Specijalna ponuda ograničenog vremena trajanja!

62% popusta na pakete i još MS Office proizvoda (kupon kod “SGO62″)

Kako bismo zadovoljili različite potrebe korisnika, dostupne su različite verzije sustava Windows 10 koje odgovaraju različitim vrstama hardvera, osobnog ili poslovnog. Ne samo najčešće korišten Windows 10 Pro, već i najbolje Windows 10 Enterprise izdanje za poslovnu upotrebu, Windows Server, itd.

Do 50% popusta na još verzija Windowsa! (kupon kod “ SGO50“)

220725-720p-gd24+€

Godeal24 ima kompletnu i profesionalnu trgovinu s opsežnim katalogom 100% zajamčenih i legalnih digitalnih licenci. Isti softver možete dobiti s više od 80% popusta, a još uvijek je službeno. Ne samo popularni Windows OS i Office, već i praktičniji softver za računalne i mobilne alate, kao što je serija IOBIT, softver Ashampoo, Disk Drill i mnogi drugi.

Još alata za računalo: Najbolje cijene, najbolji proizvodi!

Nabavite još alata>>>

Na Godeal24 shopu možete birati između najboljih antivirusnih programa za 2022. za PC, Mac, Android i iOS i uštedjeti do 90% u usporedbi s kataloškim cijenama. Također možete pronaći najbolje ponude za Windows i najbolje ponude za Microsoft Office za PC i Mac. Licence koje ćete pronaći u trgovini su originalne i autentične – to pokazuju vrlo povoljne, ali još uvijek realne cijene koje nudi trgovina.

Pouzdanost Godeal24 shopa uvelike je dokazana izvrsnom internetskom reputacijom koju uživa i mnogim pozitivnim recenzijama na TrustPilotu, gdje je tvrtka ocijenjena kao “Izvrsna i odlična” u 98% recenzija. To je zbog kvalitete iskustva kupnje i brojnih prednosti koje trgovina nudi: osim što možete birati između mnogih originalnih proizvoda sniženih do 90%, digitalizirana dostava omogućit će vam da svoj softver dobijete nakon nekoliko sekundi od kupnje izravno na svoju adresu e-pošte. Vrlo povoljan način distribucije za one koji kupuju, ali i izvrstan način zaštite okoliša, potpuno eliminirajući potrebu za fizičkim transportom i proizvodnjom nepotrebne ambalaže. Godeal24 obećava 24/7 profesionalnu tehničku podršku i doživotnu uslugu nakon prodaje, možete koristiti proizvod bez problema!

Kontaktirajte Godeal24: service@godeal24.com

(sponzorirani sadržaj)

Više... Vaš Komentar Top
Fujitsu Lifebook WU-X / G2 postao najlakši prijenosnik na svijetu

Datum objave 03.08.2022

Fujitsu Lifebook WU-X / G2 postao najlakši prijenosnik na svijetu

Fujitsu Lifebook WU-X G2 postao najlakši prijenosnik na svijetu (1)

Fujitsu Lifebook WU-X / G2, teži samo 634 grama i lakši je od Appleovog iPad Pro 12,9 inča, koji teži 682 grama.

WU-X/G2 prijenosno računalo je izrađeno od karbonskih vlakana. Ima dimenzije 307 x 197 x 15,5 milimetara. Zaslon je LCD 13,3-inčni, 1.920×1.080 piksela rezolucije s web kamerom koja ima poklopac za privatnost na vrhu.

Njegovo srce je Intel Core procesor 12. generacije (opcijski i5-1235U ili i7-1255U), u kombinaciji 8/16/ 32 GB LPDDR4X-4266 RAM-a (dvokanalni, zalemljen na matičnu ploču) i podatkovne u rasponu od 256 GB do 2 TB. Nema optički pogon, ali to je vrlo često na japanskom tržištu, međutim može se dodati vanjski optički pogon.  Bluetooth 5.1 i Wi-Fi 6 mrežne veze omogućuje Intel AX201 čip. Kapacitet baterije je samo 25 Wh, ali Fujitsu kaže da je procijenjeno trajanje 11 sati.

Fujitsu Lifebook WU-X G2 postao najlakši prijenosnik na svijetu (3)

Unatoč maloj težini, prijenosno računalo ne žrtvuje broj priključaka. Opremljeno je jednim čitačem SD memorijske kartica, 3,5 mm priključkom za slušalice, dva USB3.2 (Gen2) Type-C sučelja (podržava Thunderbolt 4), jednim USB3.2 (Gen1) Type-A, HDMI i Ethernet (RJ45) sučeljima te tipkom za uključivanje koja služi i kao senzor otiska prsta.

Ovo prijenosno računalo trenutno je dostupno samo u Japanu, s trogodišnjim jamstvom i trogodišnjom pretplatom na sigurnosni softver McAfee Livesafe.

Više... Vaš Komentar Top
Sabrent lansira Rocket 4 Plus G gaming SSD seriju – nudi najbrže performanse pohrane

Datum objave 03.08.2022

Sabrent lansira Rocket 4 Plus G gaming SSD seriju - nudi najbrže performanse pohrane

Sabrent lansira Rocket 4 Plus G gaming SSD seriju - nudi najbrže performanse pohrane (1)

Ili, dobrodošli u Direct Storage!

Windows 11 operativni sustav ima integriranu podršku za Direct Storage API i sugerira da bi mogao revolucionirati iskustvo igranja na platformama računala i konzola. Međutim, Forspoken igru koja prva podržava tu značajku, Square Enix je odgodio do 2023. godine.

Unatoč tome, Sabrent je izdao novu Rocket 4 Plus G-seriju PCIe 4.0 NVMe SSD-a za igrače.

Sabrent lansira Rocket 4 Plus G gaming SSD seriju - nudi najbrže performanse pohrane (2)

S PCIe 4.0 x4 sučeljem, SSD-ovi Rocket 4 Plus G-serije isporučuju brzine prijenosa veće od 7 GB/s, osiguravajući trenutni odziv i minimalno zastajkivanje. Sa samo jednim Rocket 4 Plus G SSD-om, korisnici se mogu nositi s intenzivnim zadacima čitanja i pisanja kao što je produkcija multimedije visoke razlučivosti. Uz to na platformi sustavu Windows 11, može igračima donijeti ultimativne performanse aplikacija i glatko iskustvo učitavanja igrica.

PROČITAJTE JOŠ

Sabrent najavio prvi PCIe 8TB SSD

Sabrent lansira Rocket 4 Plus G gaming SSD seriju - nudi najbrže performanse pohrane (4)

Jedan od vrhunaca Rocket 4 Plus G je novi O₂ firmware, za koji tvrtka kaže da je “posebno dizajniran za podizanje vrhunskog hardvera na potpuno nove razine”. Rocket 4 Plus G serija 1TB / 2TB / 3TB SSD za igranje ima cijenu od 169,99 USD / 299,99 / 699,99 USD.

Konačno, Sabrent ima i vrlo lijepo dizajniran M.2 hladnjak koji se prodaje odvojeno za 29,99 USD. Ako kupite 4TB varijantu Sabrent Rocket 4 Plus G za 700 USD, ovaj hladnjak dobivate besplatno.

Više... Vaš Komentar Top
SAD planira zabraniti izvoz opreme i za proizvodnju NAND čipova u Kinu?

Datum objave 03.08.2022

SAD planira zabraniti izvoz opreme i za proizvodnju NAND čipova u Kinu?

micron_3d_nand_2

Napetost između Kine i Sjedinjenih Država na polju znanosti i tehnologije neprestano se produbljuje. Nakon pokušaja lobiranja SAD-a kod nizozemske vlade da zabrani izvoz DUV strojeva za izradu čipova u Kinu, što najviše utječe na kineskog proizvođača čipova SMIC, izgleda da su na redu i proizvođači NAND flash čipova.

Reuters, pozivajući se na nekoliko anonimnih izvora, objavljuje da je vlada SAD-a u ranoj fazi razmatranja zabrane izvoza opreme i alata za proizvodnju NAND čipova iznad 128 slojeva (broj slojeva izravno utječe na kapacitet po površini čipa) u Kinu. Ako zabrana bude provedena, kineske tvornice NAND čipova neće moći proizvoditi čipove velikog kapaciteta. U ovom slučaju, tvrtka koja će biti najteže pogođena je Yangtze Memory Technologies Corp (YMTC), veliki proizvođač NAND čipova. U kontekstu, potez bi mogao također utjecati na Samsung i SK Hynix. Razlog je što Samsung ima dvije tvornice u Kini, a SK Hynix preuzima Intelove pogone za proizvodnju NAND flash čipova također u Kini.

S druge strane, ovaj potez će zaštititi Micron Technology, jedinog američkog proizvođača NAND čipova, koji koristi prednost novog Zakona o subvencioniranju poluvodiča, i zatraži je odgovarajuće subvencije za izgradnju tvornice u Boiseu (Idaho), z a proizvodnju memorijskih čipova s najsuvremenijim litografskim procesima, a kako bi proizvodnju učinio isplativom na tlu SAD-a.

Inače, ovim Zakonom subvencioniranju poluvodiča, osigurat će se financiranja i porezne olakšica kako bi se financirali proizvođači čipova i izgradili 10 do 15 tvornica u sljedećih 10 godina. Također ograničava subvencionirane proizvođače u izgradnji novih tvornica ili proširenju proizvodnih kapaciteta u Kini na deset godina.

Više... Vaš Komentar Top
Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.10]

Datum objave 30.07.2022

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.10]

Microsoft, Apple, Intel, Winamp,  AMD, Metaverzum…….

Microsoft Viva Engage društvena mreža integrirana u Teams

Microsoft Viva Engage društvena mreža integrirana u Teams

Za razliku od Yammera, društvene mreže koju je Microsoft kupio za 1,2 milijarde dolara, Viva Engage je kopija Facebooka, s područjem feeda, objavama, video zapisima, fotografijama itd. Potencijalni je konkurent Workplaceu iz Mete (aka Facebook Workplace). Također ima značajku Stories, gdje korisnici mogu objaviti bilo što i to će nestati nakon određenog perioda.

Apple ima hrpu patenata za  tehnologije autonomne vožnje

Apple je objavio 248 patenata povezanih s automobilskom industrijom koji uključuju tehnologije autonomne vožnje i umrežavanja automobila. Prema istraživanju Nikkei Asian i analitičke tvrtke IP Landscape sa sjedištem u Tokiju, Apple je započeo svoj prodor u automobilski prostor oko 2014., kada je pokrenuo projekt kodnog naziva “Titan” za razvoj samovozećih električnih vozila. U siječnju 2021., kružile su glasine da Hyundai Motor pregovara s Appleom, ali iako ih je južnokorejski proizvođač demantirao, činjenica da Apple želi ući u automobilski prostor postala je javna tajna.

Prema izvorima, Apple je do 1. lipnja, prijavio i objavio 248 patenata povezanih s automobilskom industrijom nakon 2000. godine. Patenti koji su prijavljeni uključuju autonomnu vožnju i drugi softver za vozila kao i hardver povezan s udobnošću vožnje (sjedala i ovjes), tehnologiju vozila za sve (V2X) itd.

Winamp 5.9 RC1 – Prvo ažuriranje u 4 godine

Winamp 5.9 RC1 - Prvo ažuriranje u 4 godine

Zasigurno mnogima od vas nije nepoznat glazbeni player Winamp, popularan u doba Windows 98/2000/XP operativnih sustava. Posljednja Winamp – verzija 5.8 ( beta), izašla je 2018. godine, i tek sada je nadograđena Winamp 5.9 RC1.  Poboljšava kompatibilnost s najnovijim Windowsima 11, podržava i Windows 7 SP1  i razne module kompresije.

Nadograđen je Podcast direktorij, popravljeni bugovi. Neki stari dodaci više nisu kompatibilni s ovom novom verzijom, a klik na poveznicu za pomoć sada preusmjerava korisnika izravno na mrežnu pomoć.  Dosta je i uklonjenih skinova, trenutno su ostali samo Classic, Modern i Bento.

Winampov nadolazeći plan ažuriranja uključuje izvornu podršku za više audio formata (opus, ogv/ogm, TS, H.265, HLS, VP9…). MusicBrainz ili MusicStory zamijenit će značajke Gracenotea kao što su Autotag, CDDB. Konačno, razvojni tim obećava dodati usluge, uključujući Lyrics i Jamendo.

Ovdje preuzmite Winamp 5.9 RC 1 .

Apple uklonio i posljednji Intelov čip

 Apple uklonio i posljednji Intelov čip

Otkako je Apple odustao od suradnje s Intelom i otvorio vlastitu M seriju procesora prošlo je već neko vrijeme i sada su uklonili posljednji trag Intela.

iFixit-ova demontaža Apple MacBook M2 pokazuje da je prethodno korišten Intel JHL8040R USB4/Lightd 3 čip tajmera nestao i zamijenjen je rješenjima nepoznate marke. Na površini se vidi samo jedan broj U09py3 iz kojeg nema korisnih informacija.

AMD predstavlja besplatni Radeon Raytracing Profiler, otvorenog koda

AMD predstavlja besplatni Radeon Raytracing Profiler, otvorenog koda

AMD je najavio lansiranje otvorenog koda Radeon Raytracing Analyzer ( RRA ) besplatnog alata koji je dio
Developer Tools Suite (RDTS) za Windows 10/11 i Ubuntu 20.04/22.04 LTS (samo Vulkan) platforme.

Prema službenom uvodu, prijelaz s rasterizacije na Ray Tracing (praćenje zraka) zahtijeva promjenu u načinu na koji programeri organiziraju geometriju modela u svojim scenama. RRA može pomoći razvojnim programerima da razumiju ovaj prijelaz i pokaže područja scene koja bi mogla trebati optimizaciju.

RRA možete pronaći na GitHubu pod licencom MIT-a  i kliknuti ovdje za pregled GitHub repozitorija .

PROČITAJTE JOŠ

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.9]

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.8]

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol. 7]

Google radi na lakšem načinu postavljanja Chromea kao zadanog preglednika u modernim verzijama Windowsa.

Google radi na lakšem načinu postavljanja Chromea kao zadanog preglednika u modernim verzijama Windowsa....

Svi znamo da je Microsoft svojevremeno poduzeo mnogobrojne korake kako bi otežao prebacivanje Windows 11 Edge na druge preglednike. Pod pritiskom korisnika i mnogih kontroverzi su ih povukli. No, neki dijelovi sustava Windows 10/11 dalje su povezani s preglednikom Edge i promjene se mogu unijeti samo pomoću neslužbenog alata MSEdgeRedirect.

U međuvremenu, kako bi natjerao vodu na svoj mlin, Google je počeo raditi na novoj kontroli koja omogućuje korisnicima samo jednim klikom (bez potrebe prebacivanje na Windows Settings) postavljanje Chromea kao zadanog preglednika na Windows 10/11.

Značajka se još nije pojavila na Chrome beta kanalu, ali je uočena na Chromium Gerritu od strane korisnika Leopeva64-2 , što potvrđuje da ju Google želi kroz neko vrijeme ponuditi korisnicima Windowsa.

Microsoft se okreće strategiji metaverzuma vođenoj softverom

U nedavnom uvodnom govoru na Microsoftovoj konferenciji za razvojne programere Inspire, Nadella je naglasio da se tvrtka neće usredotočiti na razvoj XR hardvera kako bi se natjecala s igračima kao što su Meta, Pico, pa čak i Apple. Potvrdio je da se prebacuju s hardverske na softverski vođenu strategiju metaverzuma.

Za spajanje digitalnog i fizičkog svijeta u virtualni svijet, Microsoft uzima hardverski agnostički “pristup vođen softverom”, što znači bez obzira na uređaj, korisnik bi trebao dobiti isto iskustvo.

U tom smjeru od 2021. godine razvijaju Mesh, XR platformu za suradnju koja pruža infrastrukturni softver. Objedinjuje sav hardver u XR rasponu za aplikacije kao što su prostorna suradnja i holografske konferencije. U biti je poput SDK-a i ima kompletan skup alata za izgradnju suradničkih aplikacija za više osoba.

Microsoft je već XR značajke integrirao u Teams, donosi mogućnosti mješovite stvarnosti na platforme za video konferencije, kao što su digitalni avatari za virtualnu i proširenu stvarnost i VR sobe za sastanke. Također u portfelju XR softvera tvrtke je Altspace, društveni VR proizvod.

Više... Vaš Komentar Top
Budući smjerovi AMD-a, Intela i nVidije.

Datum objave 30.07.2022

Budući smjerovi AMD-a, Intela i nVidije.

Budući smjerovi AMD-a, Intela i nVidije

Matt Bryson, analitičar iz Wedbush Securitiesa, objavio je najnovije izvješće analizirajući buduće smjerove AMD-a, Intela i nVidije.

Posljednjih godina AMD je odskočio od Intela oslanjajući se na tehnologiju novih procesora i ovaj trend će se nastaviti barem do 2025. godine. Jedan od ključnih doprinosa je to što su odabrali tehnologiju malih čipova kako bi smanjili troškove. Kaže se da su Ryzen procesori smanjili troškove za 40 posto, čineći AMD konkurentnim. Međutim, dizajn malih čipova ne koristi se samo u liniji procesora. Ovogodišnje grafičke kartice sljedeće generacije također će ga intenzivno koristiti. Zapravo, prošlogodišnje akceleratorske kartice serije Instinct MI200 već su imale male čipove. Ovogodišnja gaming kartica RX 7000 trebala bi također koristiti sličnu tehnologiju.

Za nVidiju je također optimističan u pogledu budućeg razvoja. Oni ne koriste tehnologiju malih čipova, već dalje slijede tradicionalni GPU dizajn i proizvode čipove veće od 800 mm2. Kako bi zaobišli osnovna ograničenja litografije bez korištenja tehnologije malih čipova, tvrtka je razvila međusobno povezane tehnologije poput NV Linka za povezivanje više grafičkih čipova s poslužiteljima. Tako pojednostavljuje programiranje modela, dopuštajući da se proširenja CPU memorije koriste kao proširenja GPU memorije. U isto vrijeme, također su lider u području umjetne inteligencije. Međutim, zbog nedavnog pada kartica za rudarenje, NVIDIA će se suočiti s nekim nepovoljnim čimbenicima.

Za Intel, iako vjeruje da će im AMD preuzeti tržišni udio, očekuje da će imati koristi od 52 milijarde američkih dolara subvencije usmjerene na proizvodnju čipova. Radi se o paketu poznatom kao “CHIPS Plus”, odnosno zakonu koji uskoro treba usvojiti Senat u narednim danima. Ako prođe, Kongres će ga moći usvojiti prije stanke u kolovozu kako bi na kraju došao do predsjednika SAD-a na potpis.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 1 sat

VPN

Objavljeno prije 2 sata

Iskon

Objavljeno prije 3 sata

Svaštara

Objavljeno prije 3 sata

P: Razne PC i serverske komponente, Laptope, Dijelove za laptope...

Objavljeno prije 4 sata

A1 Xplore TV aplikacija - MAXtv (samostalni)

Novosti

Sony Xperia 10 VI - srednja klasa za ljubitelje malih zaslona

Novi Sony pametni telefon srednje klase Xperia 10 VI dolazi na tržište u lipnju po cijeni od 399 eura  u crnoj, bijeloj i svijetloplavoj boji. Ovaj lagani uređaj, težine samo 164 grama, nudi elegantan dizajn s stražnjim poklopcem od recikli... Pročitaj više

Google najavljuje Veo, Imagen 3 i Music AI Sandbox alate za stvaranje multimedije

Google je predstavio niz inovativnih alata za generiranje multimedijskog sadržaja, pokazujući svoju snagu u području umjetne inteligencije i natječući se s konkurentima poput OpenAI-a. Predstavljeni alati pokazuju Googleovu predanost inovac... Pročitaj više

Sapphire PURE AMD Radeon RX 7700 XT Frost Punk 2 Edition

SAPPHIRE je u suradnji s AMD-om i 11 bit Studios, tvrtkom koja je razvila naslove kao što su This War of Mine i seriju igara Frostpunk, razvio PURE AMD Radeon RX 7700 XT Frostpunk 2 Edition grafičku karticu. Ovo ograničeno izdanje grafičke... Pročitaj više

Xperia 1 VI - Sony napokon osluškuje mišljenja ciljanih korisnika

Xperia 1 VI najnoviji je model u stopama Xperia 1 V, a kao što možete vidjeti iz rimskih brojeva na kraju riječi, to je šesta generacija serije 1. Ova serija Sony modela namijenjena je za one koji žele najnovije značajke i visoke specifikac... Pročitaj više

Google I/O 2024: LearnLM, Gemini 1.5 Flash, Gemini 1.5 Pro, Ask Photos, Gemma 2

Od 14. do 15. svibnja Google je održao konferenciju za razvojne programere "Google I/O" u Mountain Viewu u Kaliforniji, SAD.  Ove godine predstavljeno je više nego ikada noviteta, a ovo su neki od njih... LearnLM - poboljšano učenje uz pomo... Pročitaj više

Sve novosti