Microsoft se odlučio odmoriti od razvoja Windows 10X

Datum objave 11.05.2021 - Sanja Ledinek

Microsoft se odlučio odmoriti od razvoja Windows 10X

Microsoft se odlučio odmoriti od razvoja Windows 10X

Microsoft Win10X

Windows 10X sustav izvorno predstavljen za Surface Neo i Surface Duo, a kasnije planiran za rad na drugim uređajima, neće debitirati ove godine. Hoćemo li ga uopće vidjeti? Ne zna se.

Prema pisanju ekipe Windows Central, Microsoft se usredotočio na poboljšanje sustava Windows 10 i zanemario razvoj Windows 10X i/ili potencijalnog hardvera. Vjerojatno je glavni razlog što zbog COVID-19 epidemije raste tržište računala i prihod od licenciranja Windowsa. Prema nekim izvještajima, Microsoftu je porastao prihod od OEM licenciranja 10 postotna boda i neprofitnih OEM-a za 44 postotna boda u prošlom tromjesečju.

U osnovi Windows X predstavlja alternativu vrlo popularnom Chrome OS-u. Čak je više puta spomenuto da je mogao prerasti u neku vrstu zamjene za ‘standardni’ Windows 10 na stolnim / prijenosnim računalima. Posljednje informacije o sustavu Windows 10X su da nema Live Tiles, ima poboljšan sustava za više zadataka i spremnika aplikacija za izvedbu i sigurnost.

Više... Vaš Komentar Top
Prvi iPhone s preklopnim zaslonom dolazi tek 2023. godine

Datum objave 11.05.2021

Prvi iPhone s preklopnim zaslonom dolazi tek 2023. godine

Prvi iPhone s preklopnim zaslonom_1

Trenutno su poznati svjetski proizvođači Android mobilnih telefona pokazali uređaje s preklopnim ekranom, pa čak se očekuje da Google u bliskoj budućnosti pokaže jedan takav model. Što se tiče Applea, oni još uvijek provode istraživanja za razvoj mobilnih telefona s preklopnim ekranom iako je stupanj dovršenosti prilično visok. Ali , Apple ima visoke zahtjeve za dizajn i kvalitetu, tako da kasne za proizvođačima Android uređaja.

Neki analitičari predviđaju da bi Apple mogao lansirati prvi iPhone s preklopnim zaslonom tek 2023. godine. To bi trebao biti uređaj s 8-inčni QHD + OLED zaslon koji nudi Samsung.

Prvi iPhone s preklopnim zaslonom_2

Nedavno su osvanule i fotografije mogućeg izgleda koje pokazuje da će zaslon usvojiti dizajn preklapanja na lijevu i desnu stranu. Uz to trebao bi zadržati komponente Face ID-a za prepoznavanje lica. Ima i vijesti da Apple surađuje s Corningom na razvoju stakla koje će sklopivi zaslon iPhonea opremiti kemijski ojačanom keramičkom zaštitom koja neće pucati pri savijanju. Ovo posebno kaljeno staklo trebalo bi i dodatno poboljšati efekte zaslona i dodira, poboljšavajući iskoristivost i trajnost.

Najjače značajke nadogradnje Apple iOS-a 14.5 

  Apple AirTag službeno objavljen – više se ne trebamo bojati izgubljenih stvari

Istodobno, kućište preklopnog iPhonea je zaobljeno, slično iPhone X / 11 Pro serije, tako da može omogućiti bolje iskustvo držanja u ruci.

Vrijedno je spomenuti da će Apple u međuvremenu razviti i jedinstvenim iOS za preklopni iPhone kako bi se omogućila bolja produktivnost, poput načina rada kao tableta.

Više... Vaš Komentar Top
IBM najavljuje proizvodnju čipova s 2nm tehnologijom

Datum objave 11.05.2021

IBM najavljuje proizvodnju čipova s 2nm tehnologijom

IBM najavljuje proizvodnju 2nm čipova

Proizvodnja čipova nastavlja se prema veličinama nezamislivim prije nekoliko godina. Strogo govoreći, Mooreov je zakon već blizu granice, ali mašta ljudi o tehnologiji je neograničena.

Na tržištu imamo 5 nm čipove, a tvrtke poput TSMC-a i Samsunga pripremaju se za skok na 3nm GAA procesnu tehnologiju ( gate-all-around). Ali čini se da je ih je preduhitrio IBM. Njihov istraživački i razvojni tim je već stvorio čip 2-nm postupkom i koristi strukturu nanosheeta.

Ovaj čip trebao bi biti 45 % učinkovitiji i trošiti 75% manje energije u odnosu na naprednije 7nm procesore FinFET (Fin Field Effect Transistor) strukture, danas dostupne. To je jedan ogroman skok za komponente koje se koriste u proizvodima, od potrošačkih pametnih telefona i električnih uređaja do superračunala i transportne opreme. Uz to, IBM je uspio integrirati do 50 milijardi tranzistora na čip koji je veličine nokta.

Međutim, treba imati na umu da od istraživanja do masovne proizvodnje treba proći neko vrijeme. Primjerice, IBM-ova 10nm tehnologija uspješno je razvijena 2014. godine, a masovna proizvodnja čipova je započela 2017. godine. Isto tako 7nm tehnologija je razvijena 2015., dok je masovna proizvodnja započela 2018. Nadalje, masovna proizvodnja 5nm koja je započela prošle godine je razvijena 2017. godine. Slijedom navedenog, proizvodnja čipova 2nm postupkom može se  realizirati tek 2024. godine. Štoviše, IBM nema mogućnost masovne proizvodnje čipova, ali to bi mogu učiniti za njih Samsung, s kojim već sada imaju ugovor o suradnji za proizvodnju Power 10 procesora za poslužitelje.

Više... Vaš Komentar Top
Osvrt – LED lampice za obavijesti u mobitelima ipak ne blijede

Datum objave 10.05.2021

Osvrt - LED lampice za obavijesti u mobitelima ipak ne blijede

LED lampice za obavijesti u mobitelima ipak ne blijede - naslovnica

Unazad nekoliko godina postupno su nestale neke značajke koje smo voljeli na našim mobilnim telefonima. Primjerice, fizička tipkovnica, korisnički uklonjiva baterija i 3,5 mm priključak za slušalice, ali ipak, mnogima najviše nedostaje malo LED svjetlo za obavijesti.

Nema podataka tko je prvi osmislio integrirati LED indikator obavijesti u mobitele, ali brzo ove male šarene lampice su osvojile srca korisnika mobitela. Postale su ne samo korisna značajka već ukrasni i zabavni element. Primjerice, neki su mobiteli imali i po nekoliko LED-ica koje su mijenjale boju u skladu s ritmom glazbe i tako dočaravale klupski light show.

Pojavom pametnih telefona, proizvođači su počeli težiti većim zaslonima i tankim kućištima. Ova promjena unijela je i promjene u navike korištenja uređaja. Kako bi pogledali pristiglu poruku ili neku obavijest, dovoljno je bilo dodirnuti zaslon ili podići telefon i sve je postalo jasno na prvi pogled. Time je potreba za funkcijom LED svjetla postala manja, a dizajneri su u tom razdoblju počeli minimizirati broj LED-ica i ostavljali samo jednu na vrhu iznad zaslon gdje su se u nekim modelima zadržale do danas.

Neki proizvođači su bili maštovitiji i integrirali LED svjetlo u tipku Home (Nubia, Meizu…), drugi opet oko tipke (LG Optimus G Pro ) ili jednostavno na bradu (OPPO Find 7) uređaja. Sony je bio još bolji. U modelu Sony Ericsson Xperia Ray, gotovo savršeno su LED-ice integrirali s funkcijskim tipkama.

LED lampice za obavijesti u mobitelima ipak ne blijede - slika 1

U današnjoj eri pametnih telefona kada se nastoji postići što veći “omjer zaslona i tijela”, LED-ice ustupaju mjesto raznim senzorima ili sve većim modulima prednjih kamera. Međutim, budući da se OLED zasloni sve više koriste u mobilnim telefonima, funkcija zaslonskog prikaza (AOD) također je postala popularna i možemo reći da predstavlja “reinkarnaciju” LED svjetla kao podsjetnik na pristigle poruke ili obavijesti. Uz to omogućava pogledati obavijesti o vremenu, datumu, stanju baterije i sl. Također AOD dizajni postaju sve ljepši i opet igraju dekorativnu ulogu u određenoj mjeri.

LED lampice za obavijesti u mobitelima ipak ne blijede  -slika 2

Svakako treba spomenuti gaming pametne telefone poput Black Shark, ROG, itd., koji LED svjetlo vraćaju na drugi način. Njihovi proizvođači smatraju da bez RGB svjetla s prikazom svjetlosnih efekata tijekom igre ne bi bilo niti romanse e-sporta.

LED lampice za obavijesti u mobitelima ipak ne blijede - slika 3

Još jedan povratak svjetlosnih efekata za obavijesti i poruke je mogućnost da obje strane zaslona zasvijetlile u trenutku prispijeća istih, a boja, širina i dinamički efekti mogu se prilagoditi. Ova vrsta svjetlosnog efekta posebno je prikladna za mobilne telefone sa zakrivljenim zaslonima.

I konačno, jedno novo-staro rješenje stvaranja svjetlosnih efekata u ritmu glazbe je u novije vrijeme iskoristio Vivo za svoju vivo X60 seriji. Ako je zaslon zaključan i aktivan glazbeni player, s obje strane zaslona pojavljuju se vizualni zvučni valovi koji plešu gore-dolje u ritmu glazbe koja svira.

Eto, iako se kotačići tehnologije kotrljaju naprijed, povremeno se ipak zaustavljaju kako bi nam bilo vraćeno nešto od onoga što nam je donosilo osjećaj svježine u mobilnim telefonima, ali samo u drugom modernijem obliku.

Više... Vaš Komentar Top
AMD Ryzen 6000 APU integrirat će 6nm Zen 3+ jezgru i 12 RDNA 2 računalnih jedinica

Datum objave 10.05.2021

AMD Ryzen 6000 APU integrirat će 6nm Zen 3+ jezgru i 12 RDNA 2 računalnih jedinica

Ryzen_Rembrant_1

Poznati leaker ExecutiveFix izvijestio je o novim detaljima AMD Ryzen 6000 Rembrandt APU-a.

Prema njegovoj objavi na Twitteru četvrta generacija APU serije Ryzen Rembrandt bit će jedina serija koja koristi Zen 3+ CPU jezgru i RDNA 2 GPU jezgru, koja može imati do 12 računalnih jedinica. To znači da ćemo dobiti do 768 stream procesora, što je 50% skok od dijela Cezannea na temelju 512 stream procesora stare Vega grafičke arhitekture AMD će također koristiti svoj Navi 2 GPU na RDNA 2 arhitekturi na ovim novim APU-ima.

Ryzen_Rembrant_2

Uz to, čipovi se temelje na 6-nanometarskom procesnom procesu. Očekuje se da će AMD zadržati TSMC kao tvornicu za proizvodnju čipova, pa možemo očekivati da će se na poboljšanom čvoru gustoća povećati za oko 20%, ali i potrošnja energije.

AMD Zen 3+ evolucija je postojeće Zen 3 jezgrene arhitekture. Proći će kroz niz optimizacijskih procesa i poboljšanja takta, međutim osnovni dizajn ostat će nepromijenjen. Uz osnovnu tehnologiju, AMD će na čipu Rembrandt imati i CVML (računalni vid i strojno učenje) sustav za dobivanje bolje snage umjetne inteligencije.

Ostale značajke AMD Rembrandt Ryzen APU-a uključivat će podršku za PCIe Gen 4 i LPDDR5 / DDR5 memoriju. APU će podržavati DDR5-5200 memoriju, 20 PCIe Gen 4 kanala i dva USB 4 (40 Gbps) porta.

Ryzen_Rembrant_3

Također, ovo je možda prva APU serija s AM5 socketom. AM5 omogućit će potpunu podršku za gore navedene čipove, kao i podršku za DDR5 memoriju i druge funkcije.

U početku se pričalo da će biti lansirana na stolnim računalima kasnije ove godine, međutim vjerojatno ćemo morati ipak pričekati početak 2022.

Više... Vaš Komentar Top
Gigabyte RX 6900 XT AORUS Xtreme Waterforce

Datum objave 10.05.2021

Gigabyte RX 6900 XT AORUS Xtreme Waterforce

Gigabyte RX 6900 XT AORUS Xtreme Waterforce (1)

Kao dobra tradicija Gigabyteove top linije proizvoda grafičkih kartica, konačno je pokazan AMD RX 6900 XT AORUS Xtreme Waterforce model.

Prema fotografijama koje dijeli VideoCardz, postoje tri izvedbene verzije AORUS Xtreme od RX 6900 XT. Uz standardne načine hlađenja (zračno i AIO tekuće) tu je i kombinacija vodenog bloka za spajanje na sustav tekućeg hlađenja. Na ovu egzotičnu kombinaciju hlađenja se članak i usredotočuje.

Grafička kartica koristi dizajn s dva utora. Prednja strana je prekrivena ogromnim vodeno hlađenim modulom, a stražnja s punim pokrivanjem. Vodeni blok koristi pocinčani bakar kao primarni materijal, s akrilnim vrhom dodatno prekriven polivinil filmom.

Gigabyte RX 6900 XT AORUS Xtreme Waterforce (2)

Na vrhu su adresne RGB LED-ice kojima se upravlja pomoću RGB Fusion 2.0. softvera. Kroz bok grafičke kartice možete jasno vidjeti kontakt između vodeno hlađenog radijatora i glavnih komponenata na PCB ploči, kao i logotipe marke Radeon i AORUS. Tri 8-pinska PCIe pomoćna priključka za napajanje ostavljaju dojam, a što se tiče I/O-a, ima dvostruki HDMI i dual DisplayPort izlaze.

Uzimajući u obzir da je Gigabyte već demonstrirao Navi 21 XTXH GPU SKU visokih performansi, pretpostavlja se da je RX 6900 XT AORUS Xtreme Waterforce WB ujedno i AMD Navi 21 XTXH GPU kojemu se overklokeri vesele.

Nažalost, nije jasno kada će Gigabyte objaviti Radeon RX 6900 XT Waterforce WB, ali se nadamo da neće biti na meti kriptorudara.

Više... Vaš Komentar Top
TikTok dobio certifikat ISO 27001 o sigurnosti informacija

Datum objave 10.05.2021

TikTok dobio certifikat ISO 27001 o sigurnosti informacija

TikTok dobio certifikat ISO 27001 o sigurnosti informacija_1

TikTok web stranica je nedavno je objavila da su dobili službeno certifikat sustava upravljanja informacijskom sigurnošću ISO 27001 u Ujedinjenom Kraljevstvu i Sjedinjenim Državama.

Roland Cloutier, glavni službenik za informacijsku sigurnost TikTok-a, rekao je da su tijekom postupka certificiranja provedene sveobuhvatne procjene infrastrukture, razvoja, rada i usluga platforme. Točnije, bilo je uključeno nekoliko provjera među kojima su može li TikTokov sustav upravljanja informacijskom sigurnošću (ISMS) učinkovito zaštititi sigurnost podataka i jesu li mjera upravljanja sigurnošću u skladu s najboljom praksom. Nadodao je da dobivanje certifikata ISO 27001 odražava napore TikToka da zaštiti korisničke podatke, uključujući njegovo dugoročno ulaganje u osoblje, procese i tehnologiju.

TikTok dobio certifikat ISO 27001 o sigurnosti informacija_2

Koa što možda znate,  sustav ISO 27001 jedan od najpriznatijih svjetskih standarda informacijske sigurnosti, a mnoge su usluge tehnoloških tvrtki poput Facebooka i Googlea prošle ovu certifikaciju.

Više... Vaš Komentar Top
Nubia Z30 Pro lansira se 20. svibnja s prednjom kamerom ispod zaslona

Datum objave 08.05.2021

Nubia Z30 Pro lansira se 20. svibnja s prednjom kamerom ispod zaslona

Nubia Z30 Pro

Ni Fei, predsjednik ZTE-ovog odjela za mobilne uređaje, najavio da pametni telefon Nubia Z30 Pro biti službeno predstavljen 20. svibnja.

Navodi se da će Nubia Z30 Pro dobiti zaslon s minimalnim okvirima koji će biti zakrivljen sa strane. Objavljena slika pokazuje da na zaslonu nema rupica ili izreza, tako da se očekuje prednja kamera ispod površine zaslona. Nubia Z30 Pro će imati visokokvalitetni noćni način snimanja zvjezdanog neba, koji će omogućiti fotografiranje Mliječne staze. Očekuje se da će dobiti četverostruku kameru sličnu ZTE Axon 30 Ultra modelu i podržavati zumiranje od 100x.

Nubia najavljuje gaming telefon Red Magic 6 s OLED zaslonom od 165 Hz

Nubia Play najjeftiniji 144 Hz mobilni telefon na tržištu

Pametni telefon nedavno je prošao certifikaciju kineskog regulatora 3C, koji je potvrdio podršku za punjenje od 120 vata. Naravno, pametni telefon će se temeljiti na Snapdragon 888 SoC-u.

Više... Vaš Komentar Top
Gigabyte najavio M30 M.2 PCIe 3.0 x 4 SSD

Datum objave 08.05.2021

Gigabyte najavio M30 M.2 PCIe 3.0 x 4 SSD

Gigabyte M30

Gigabyte je najavio izlazak SSD diskova M30, izrađenih u veličini M.2-2280 i opremljenih PCIe 3.0 x 4 host sučeljem.

Gigabyte SSD M30 diskovi koriste 3D TLC NAND flash memoriju. Gigabyte ne navodi proizvođača i model kontrolera, ali postoji 256 MB DDR3L DRAM-a za predmemoriranje. Diskovi su dostupni s 512 GB i 1 TB kapaciteta. Obje varijante koristi PCB visoke gustoće s bakrenim slojevima za koje proizvođač tvrdi da mogu smanjiti temperaturu regulatora do 15°C, a NAND temperaturu do 5°C.

Brzina čitanja je 3.500 MB/s, a pisanja 3.000 MB/s. Brzina operacija s nasumičnim pristupom u blokovima od 4 KB u slučaju diska od 512 GB doseže 350.000 IOPS-a u čitanju i 302.000 IOPS-a u pisanju. Disk od 1 TB doseže 308.000 IOPS-a, odnosno 332.000 IOPS-a.

Gigabyte Z590 Aorus Extreme recenzija

Gigabyte Aero 15 OLED KC recenzija

Varijanta od 1 TB nudi izdržljivost od 650 TBW, a varijanta od 512 GB od 350 TBW. Gigabyte nudi petogodišnje jamstvo, ali ne navodi cijene.

Više... Vaš Komentar Top
ASUS lansira TUF Gaming Capture Box CU4K30 spreman za streaming

Datum objave 08.05.2021

ASUS lansira TUF Gaming Capture Box CU4K30 spreman za streaming

ASUS lansira TUF Gaming Capture Box CU4K30  (1)

ASUS je predstavio TUF Gaming Capture Box CU4K30 s HDMI ulazno/izlaznim sučeljem prikladnim za streaming i uživo snimanje igre. Uređaj dolazi u u kompaktnom aluminijskom kućištu s pasivnim hlađenjem, Dimenzija je 105 × 80 × 21 mm i težina 173 grama. Na donjoj strani su gumirane nožice koje sprječavaju klizanje uređaja tijekom uporabe.

Ima TUF logotip na prednjoj strani i opremljeno je RGB difuzorom za prikaz radnog statusa uređaja, raznih funkcija, a povezanim uređajima također možete dodijeliti različite boje.

Priključci uključuju HDMI 2.0, dva 3,5 mm ulaza koji se mogu koristiti za snimanje glasovnog chata tijekom igre, USB 3.2 Gen1 Type-C sučelje za povezivanje s vašim računalom i za povezivanje s kontrolerom za igre. Uređaj podržava dobivanje zvuka s HDMI ulaznog terminala i njegovo pretvaranje u izlaz prikladan za slušalice.

Snimanje video zapisa može se izvesti u formatima 4K (3.840 × 2.160 piksela), 2K (2.560 × 1.440 piksela) i Full HD (1.920 × 1.080 piksela). Brzina je 30, 60 i 120 sličica u sekundi. Osim toga, može funkcionirati u prolaznom video načinu. U ovom slučaju, brzina video streama od 4K, 2K i Full HD doseže 60, 144 i 240 sličica u sekundi.

ASUS ROG Maximus XIII Hero recenzija 

ASUS otkriva karakteristike ROG Ryujin II sustava za tekuće hlađenje s velikim zaslonom

Uređaj je kompatibilan i s igraćim konzolama PlayStation, Xbox i Switch. Dolazi s kabelom za snimanje od 3,5 mm, HDMI kabelom, USB podatkovnim kabelom itd.

ASUS nije službeno objavio cijenu proizvoda.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 3 minute

Stari hardware za kojim se slinilo

Objavljeno prije 9 minuta

Automobili

Objavljeno prije 18 minuta

Rudarenje za početnike - ČITAJ prvi post

Objavljeno prije 37 minuta

T-Com MAXadsl

Objavljeno prije 48 minuta

Kena Bridge of Spirits

Novosti

ADATA predstavlja memorijski modul DDR5-4800

ADATA predstavlja ADATA DDR5-4800, DDR5 memorijski modul sljedeće generacije, koji je u mogućnosti dostići transfere do 4800 MT/s i dolazi u kapacitetima do 32 GB. ADATA je surađivala sa šest vodećih proizvođača matičnih ploča, uključujući... Pročitaj više

Xiaomi na hrvatskoj premijeri predstavio stvaralačku seriju pametnih telefona 11T

Xiaomi je na hrvatskoj premijeri u Kaptol Boutique Cinema u Zagrebu domaćoj javnosti predstavio tri nova pametna telefona u seriji Xiaomi 11 - Xiaomi 11T i Xiaomi 11T Pro – osmišljene da potaknu kreativnost među korisnicima pametnih telefon... Pročitaj više

Windowsi 11 su stigli, Godeal24 nudi najjeftiniji način da ih odmah imate!

Windows 11 je s nama već nekoliko dana i donosi više vijesti i poboljšanja u odnosu na prethodne verzije sustava Windows. Nakon otprilike pola desetljeća, Microsoft je donio novi izgled sučelja, nove načine višezadaćnosti, ali i komunikacij... Pročitaj više

Black Shark 4S i Black Shark 4S Pro su pojačanje u gaming ponudi pametnih telefona

Black Shark 4S seriju odlikuje novi dizajnerski stil prilično moderan i različit od prethodnog "X elementa". Debljina kućišta je 9,9 mm, težina 210 grama. Ostaju dvije prilagođene tipke za makro i različite funkcije dopuštajući hardcore igr... Pročitaj više

Novi MacBookovi na vidiku 18. listopada

Apple će održati događaj Unleashed 18. listopada, vjerojatno za nove serije prijenosnih računala MacBook Air i Pro s mini LED zaslonom, a možda i AirPods 3. To pojačavaju sve neslužbene informacije o novoj liniji MacBook Pro, ali su i dobav... Pročitaj više

Sve novosti