Microsoft upozorava – zbog otkrivenog propusta mogao bi se ponoviti WannaCry

Datum objave 16.05.2019 - Hrvoje Gregur

Microsoft upozorava – zbog otkrivenog propusta mogao bi se ponoviti WannaCry

Microsoft upozorava – zbog otkrivenog propusta mogao bi se ponoviti WannaCry

CVE-2019-0708

Microsoft je upozorio da novo otkriveni sigurnosni propust CVE-2019-0708 otvara milijune računala potencijalnim napadima koristeći manu u Remote Desktop servisu. Ono što je najveći problem jest da sama kompleksnost iskorištavanje navedenog sigurnosnog propusta relativno niska.

Iako Windows XP i Windows server 2003 već 4 i 5 godina nemaju podršku, Microsoft je, zbog ozbiljnosti sigurnosne rupe, izdao ažuriranja za njih. Između ostaloga ranjivi su i Windows server 2008 i 2008R2 te Windowsi 7. Novije verzije MS operativnih sustava, Windows 8, 10, Server 2012, 2016 i 2019, nemaju navedenu ranjivost te nisu podložni toj vrsti napada.

Ako vas zanima više nije loše krenuti od Microsoftove stranice za CVE-2019-0708.

Više... Vaš Komentar Top
World of Warcraft – povratak korijenima

Datum objave 16.05.2019

World of Warcraft – povratak korijenima

wow_classic

U zadnje vrijeme mnogo izdavača okrenulo se ponovnom izdavanju nekih svojih starih igara kako bi pokušali oživjeti franšizu ili jednostavno kako bi povećali zaradu. Iako Warcraft franšiza nije mrtva, broj igrača trenutačno jedine aktualne igre World of Warcraft je poprilično smanjuje, a sve veće je i nezadovoljstvo igrača odlukama developera koje se tiču razvoja likova, priče i sustava borbe. Iako je World of Warcraft daleko od loše igre – s obzirom na oko 3 milijuna aktivnih pretplatnika, daleko je to od zlatnih dana kada je ta brojka premašivala 12 milijuna za vrijeme Wrath of the Lich King ekspanzije.

No, da ne duljimo, službeni datum izlaska je: 27. kolovoz 2019. godine!

Čitava priča oko Vanilla, odnosno Classic verzije igre krenula je s grupicom entuzijasta koji su pokrenuli Nostalrius server u veljači 2015. godine, gdje su nudili „originalno“ iskustvo i verziju igre 1.12 te poprilično brzo skupili oko 800 000 korisničkih računa, od oko 150 000 aktivnih, što je za server tog oblika bila poprilično velika brojka. Naravno neki su ovdje bili zbog toga što je upad na server bio „besplatan“ dok su drugi dolazili zbog unikatnog iskustva koje je igra nudila u svojoj 1.12 varijanti. Sve u svemu server je završio na način da je Blizzard Entertainment poslao „cease and desist“ pismo te na taj način započeo, a u travnju 2016. godine i zapečatio sudbinu Nostalrius servera. Društvene mreže, kao i razne web stranice koje prate World of Warcraft u tom trenutku poludjele su i bili poprično razočarani Blizzardovim potezom.

Iako se radilo o neovlaštenom korištenju intelektualnog vlasništva, ovo gašenje nije bilo klasično gašenje privatnog/piratskog servera s obzirom da su sami osnivači tražili da im se ponudi neki model licenciranja kako bi mogli ponuditi korisnicima nešto što sam Blizzard ne nudi s obzirom da je u tom trenutku aktualna ekspanzija Warlords of Draenor – koju su mnogi smatrali najgorom od svih izašlih. Isto tako, izjave s kojima su visoko rangirani ljudi u Blizzardu izlazili nisu bile klasično napadačkog tona. Službena izjava bila je „Iskreni odgovor je, nemogućnost zaštite Blizzardovog intelektualnog vlasništva što bi u konačnici donjelo štetu. Ovo podrazumijeva sve što koristi WoW intelektualno vlasništvo, uključujući neslužbene servere“.

Zanimljivi obrat u čitvoj priči dogodio se kada su nostalriusovi osnivači pozvani na službeni sastanak u Blizzardovo sjedište gdje su održali svojevrsnu prezentaciju vezanu uz vanilla servere i činjenicu da na pameti nije bila brza zarada preko noći, nego želja da jednostavno uživaju u igri, pogotovo u stadiju u kojem se tada nalazila. Između ostalog, Blizzardu su ostavili dokument koji je jasno opisivao tehničke izazove i probleme s kojima su se suočavali, detaljan razvoj Nostalriusa te nekoliko prijedloga vezanih uz marketing i PR takve vrste servera. Narednih godinu dana, pretjeranih informacija nije bilo, no tokom 2017. godine curilo je sve više i više informacija da je Blizzard odlučio napraviti reboot WoW-a kakav je nekad bio da bi sve kulminiralo službenom najavom da Blizzard ubrzano radi na ponovnom izbacivanju WoW-a u izvornom obliku.

Više... Vaš Komentar Top
Cooler Master Case Mod World Series 2019

Datum objave 14.05.2019

Cooler Master Case Mod World Series 2019

cmws_2019

Cooler Master je objavio Case Mod World Series 2019 natjecanje, koje je njihovo deseto jubilarno u modiranju kućišta. Natjecanje se sastoji od dvije odvojene lige – The Master League i The Apprentice League, a ukupan pool nagrada je 24.000 USD. Registracije su otvorene danas, 21.5. se objavljuje worklog, 10.10. se predaju radovi, 23.10. je glasovanje, a 14.11. je objava pobjednika.

Više... Vaš Komentar Top
Loot Boxes u zemlji slobode i demokracije

Datum objave 14.05.2019

Loot Boxes u zemlji slobode i demokracije

loot_box

Iako u SAD-u, najpoznatijoj zemlji slobode i demokracije često kapitalizam trči bez nadzora i stvari poput Loot boxova su sastavni dio funkcioniranja društva, izgleda da i njihove političke strukture ne vole kockarsku notu koja se gura u ruke maloljetnika, bez ikakvog nadzora.

Američki senator Josh Hawley tako predlaže zakon koji bi detaljnije regulirao sve dostupnije Loot Boxeve, koje smatraju oblikom kockanja, pokušava se stati na kraju apsurdnoj količini mikrotransakcija koje omogućuju kompetitivnu prednost nad ostalima. Kao i sve češće forsiranje igrača da osim što su neku od igara kupili – od njih se očekuje i dodatna količina novca kako bi sustav napredovanja i nagrađivanja u igri funkcionirao glatko.

U svakom slučaju, živi bili pa vidjeli :)

Više... Vaš Komentar Top
Prijenosnik s preklopnim ekranom iz Lenova

Datum objave 14.05.2019

Prijenosnik s preklopnim ekranom iz Lenova

Lenovo_folding_screen

Iako Samsungov Galaxy Fold prate kontroverze i izlazak je odgođen do daljnjega to ne sprječava druge proizvođače da svog konja za utrku imaju. Tako se Lenovo odlučio najaviti prijenosno računalo sa savitljivim ekranom. Koncept su zasad nazvali Thinkpad X1, a video kojim predstavljaju novu igračku možete pronaći ovdje.

Osim navedenog videa, tehničke specifikacije nam u ovom trenutku nisu poznate, kao niti najava kada bi prvi modeli pristići na tržište.

Više... Vaš Komentar Top
Nvidia tužena zbog kršenja patenata

Datum objave 14.05.2019

Nvidia tužena zbog kršenja patenata

nvidia_logo

Podružnica Xperi Corp, kompanije koja se bavi licenciranjem intelektualnog vlasništva, pokrenula je tužbu protiv Nvidije za kršenje patenata. Nvidija je tako prijavljena da je prekršila 5 patenata koje koriste u grafičkim karticama za gamerska i superračunala.

Xperi i njihove podružnice ulažu, u razne tehnologije te licenciraju mnoge od njih svjetskim divovima poput Sony-a, LG-a, Samsunga i Alibabe. No u ovom slučaju Xperi tvrdi da je povrijeđeno njihovo intelektualno vlasništvo u slučaju licence vezane uz pakiranje i međusobno povezivanje poluvodiča.

Iako nVidia ne proizvodi svoje čipove sama (najčešće za navedeno koristi usluge TSMC-a) Xperi tvrdi da je Nvidia kriva za navedenu zlouporabu s obzirom da je Nvidia odgovorna za vlastitu arhitekturu mikroprocesora.

S obzirom da je Xperi za 3 od navedenih 5 patenata već tužio Samsung i Broadcom i navedene tužbe dobio, odnosno Samsung i Broadcom su se konačnici nagodili te pristali na neki oblik višegodišnjeg patentiranja – očekujemo da isti put čeka i Nvidiju.

Više... Vaš Komentar Top
Kingston KC2000 NVMe PCIe SSD

Datum objave 14.05.2019

Kingston KC2000 NVMe PCIe SSD

SKC2000M8_2000G_hr

Kingston predstavlja KC2000, NVMe PCIe SSD koji koristi 96-slojni 3D TLC NAND, ima PCIe Gen 3.0 x4 komunikacijsko sučelje, te prema tvorničkim podacima ima brzine čitanja i zapisa od 3,2/2,2GB/s. Dolazi u M.2 2280 formatu, kontroler je SMI 2262EN, a koristi se AES 256-bitna enkripcija. Kapaciteti su 250, 500, 1.000 i 2.000 GB. Zanimljivi su i podaci o Total Bytes Written koji iznose:

  • 250 GB – 150 TBW
  • 500 GB – 300 TBW
  • 1 TB – 600 TBW
  • 2 TB – 1.2 PBW (1.200 TBW)

Jamstvo je pet godišnje, a na tržištu će se pojaviti krajem svibnja.

Više... Vaš Komentar Top
Novi Radeon Pro upravljački programi

Datum objave 14.05.2019

Novi Radeon Pro upravljački programi

Novi AMD upravljački programi za Radeon Pro grafičke akceleratore donose drastično ubrzanje u stvarnom vremenu za profesionalce i kreatore. Radeon Pro Software Enterprise 19.Q2, certificirani su za 750 profesionalnih softverskih paketa i podršku za najnoviju Windows 10 nadogradnju “svibanj 2019″.

Industrijski standard među softverskim CAD paketima – SOLIDWORKS dramatično se ubrzava zahvaljujući optimizacijama u najnovijim upravljačkim programima 19.Q2. Na primjer, Radeon Pro WX 4100 je 25% brži od Nvidia Quadro P1000, dok je Radeon Pro W4100 28% brži od Quadro RTX 4000. U još jednom visoko zastupljenom profesionalnom paketu – Siemens NX 10.0, Radeon Pro WX7100 je čak 50% brži u usporedbi s Nvidia Quadro RTX 4000!

Daljinski rad postaje sve zastupljenji s profesionalnim programskim paketima, zahvaljujući širenju mobilnog širokopojasnog interneta. Umjesto glomaznog i skupog prijenosnog računala za zamjenu stolnih računala, profesionalni dizajner ili inženjer može s jednostavnim tabletom pristupiti klijentu i pristupiti svom profesionalnom softveru na moćnoj radnoj stanici koju pokreće Radeon Pro WX akcelerator na daljinu, bez ikakvog gubitka u izvedbi!

Grafički akceleratori Radeon Pro su vrlo popularni među dizajnerima igara, jer omogućuju jednostavno prebacivanje između profesionalnih upravljačkih programa za Enterprise Software i običnih upravljačkih programa za Adrenaline Software. Ova značajka je vrlo prikladna kada testirate igru ​​na platformi sličnoj običnom korisniku, koji obično neće koristiti profesionalni grafički akcelerator.

Kreativni profesionalci rijetko kada se “zaglavljuju” na samo jednom zadatku, čekajući da radna stanica završi. Dobra izvedba višezadaćnosti je bitna za njih. Novi upravljački programi tvrtke Radeon Pro Enterprise Software pružaju iznimnu izvedbu u više zadataka. Za razliku od konkurencije čiji se učinak spušta na 39% u standardnom industrijskom standardu – SPECviewperf 13, kada se počne testiranje naprezanja Prime95 CPU-a, u pozadini, Radeon Pro WX 4100 zadržava identičnu izvedbu s akademskom varijacijom od jedan posto.

Novi upravljački programi AMD Radeon Pro Software Enterprise dostupni su na službenim stranicama.

Više... Vaš Komentar Top
Transcend ESD350C portable SSD

Datum objave 13.05.2019

Transcend ESD350C portable SSD

Transcend_ESD350C_1

Transcend je predstavio novi prijenosni SSD imena ESD350C, koji donosi USB Type-C port, te podržava USB 3.1 Gen 2 sučelje. Podržava UASP (USB Attached SCSI Protocol), te je u stanju ostvariti brzine transfera do 1.050 MB/s.

Prijenosni SSD dolazi u čvrstom, gumiranom kućištu koje je otporno na udarce, tvornički je formatiran u exFAT sistem, a dolazi u verzijama s 240, 480 i 960 GB. Uz njega dolazi i kabel s USB Type C konektorom, te USB Type C na Type A kabel. Tvorničko jamstvo je trogodišnje.

Više... Vaš Komentar Top
Prodaja 4K televizora raste, no ne zbog 4K

Datum objave 13.05.2019

Prodaja 4K televizora raste, no ne zbog 4K

4K_telke

Prema zadnjim istraživanjima (primarno USA) tržišta – prodaja 4K televizora cvate i gotovo svaki kupljeni televizor je 4K, no većina kupaca ih ne koristi za “konzumaciju” 4K saržaja ili njihovih smart funkcija.

Situacija je da gotovo pola anketiranih kupaca posjeduje 4K TV, ali tek pola od njih je na njima konzumiralo 4K sadržaj. Dok je broj ljudi koji aktivno konzumiraju 4K sadržaj još i manji.

Provjeravalo se i koliko ih koristi napredne smart TV funkcije te se 68% izjasnilo da posjeduje barem jedan smart TV, od čega čak 14% navedeni uređaj nema uopće spojeno na Internet. Dvije trećine vlasnika smart TV-a barem jednom tjedno streama sadržaj, nešto manje od jedne četvrtine korisnika tek jednom mjesečno, a ostatak ne koristi navedenu funkcionalnost uopće.

Adaptaciji smart TV-a nije prethodilo korištenje nekih od streaming uređaja poput Roku, Amazon Fire TV Sticka ili Google Chromecasta te preko polovice korisnika posjeduje barem jedan od navedenih ili sličnih gadgeta.

Glavni razlog kupovine 4K televizora kupci su naveli činjenicu da je razlika u cijeni gotovo nikakva u odnosu na TV s manjom rezolucijom, a očekuje se da će gotovo svi televizori na tržištu u narednih godinu dvije biti 4K.

Zašto se ne konzumira 4K sadržaj, većina kupaca (USA tržište) navodi nekoliko razloga. Razlika u kvaliteti slike, kada pričamo u udaljenosti od 2-3 metra te veličini televizora od 100-127 cm je minimalna. Nakon toga navodi se ne znanje u podešavanju streaming servisa kako bi se prikazivao 4K sadržaj, zatim ne spremnost dodatnom plaćanju za mogućnost streamanja 4K sadržaja te općenita nedostupnost istoga.

Isto tako, većina ih je navela da 4K televizore i dalje koristi za gledanje klasične televizije (bilo zemaljske bilo kabelske), a njihova adaptacija na klasičan HD, a kamoli 4K je poprilično spora.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 28 minuta

Kejbljving job!

Objavljeno prije 34 minute

Nadolazeći socketi, ploče i procesori

Objavljeno prije 58 minuta

Procjena: eksterni HDD, HDD dock, SSD, LCD, zvučna, zvučnici, tipkovnica+miš, skener

Objavljeno prije 59 minuta

Gaming Headset

Objavljeno prije 59 minuta

Huawei mobiteli

Novosti

Cooler Master u partnerstvu s AMD-om i MSI-em

Cooler Master je u partnerstvu s AMD-om i MSI-em pokrenuo #PlayFastPlayCool kampanju, koja se fokusira na nadogradivost i svestranost X570 matičnih ploča. PC bulideri sada mogu birati proizvode sve tri kompanije kako bi izgradili brz i dugo... Pročitaj više

Samsung PCIe 4.0 SSD ide do 8GB/s i 30TB

S izlaskom Ryzen 3000 procesora, X570 matičnih ploča i prve komercijalne upotrebe PCIe 3.0 standarda pojavilo se i nešto m.2 SSD diskova baziranih na Phisionovom PS5016 kontroleru koji nudi poprilično impresivne brojke. Naša recenzija je do... Pročitaj više

Microsoft, Sony i Nintendo – vjerojatnost i loot box

S obzirom na sve veću pojavu mikrotransakcija, a samim time i pojavom loot boxeva u gotovo svakoj prodavanijoj igri u priču su se uključili svi. Od pojedinih političara, agencija do čitavih država, a prema zadnjim informacijama i proizvođač... Pročitaj više

Japan i Južna Koreja – ograničenje izvoza, koje to nije

Prije gotovo mjesec dana pisali smo o trgovinskom sukobu Japana i Južne Koreje i špekulirali kako bi navedeno moglo imati jako veliki utjecaj na tržište NAND memorije, no izgleda da na svu sreću, akteri su shvatili kakav utjecaj na globalnu... Pročitaj više

Ranjivi driveri od preko 40 proizvođača, uključujući Intel, Nvidiju i AMD

Tvrtka Eclypsium, specijalizirani za računalnu sigurnost, nedavno je objavila izvješće „Screwed Drivers“, gdje su detaljizirali zadnje pronađenu kritičnu ranjivost dizajna modernih drivera za preko 40 proizvođača hardvera, koja omogućuje pr... Pročitaj više

Sve novosti