Microsoft Windows 12 ipak u razvoju?

Datum objave 20.01.2023 - Sanja Ledinek

Microsoft Windows 12 ipak u razvoju?

Microsoft Windows 12 ipak u razvoju?

Microsoft Windows 12 ipak u razvoju -1

Priča se da bi se nakon Windowsa 11, Microsoft mogao vratiti u trogodišnji ritam lansiranja nove generacije operativnih sustava i lansirati Windowse 12 najranije 2024. godine. U rujnu prošle godine, Aaron Woodman, generalni direktor Windows Marketing Operations, upitan je o Windowsu 12. Tada je izjavio da nije upoznat postojanjem takvog plana i trenutni fokus kompanije je još uvijek oko stalne optimizacije Windowsa 11, pokretanja godišnjih ažuriranja i drugih poboljšanja značajki.

Međutim, Panos Panay, potpredsjednik i glavni proizvodni direktor Microsofta, nedavno je govoreći o značaju AI tehnologije istaknuo da će umjetna inteligencija promijeniti način na koji radimo stvari u sustavu Windows. Nadodao je da
sada kada postoje modeli proizvodnje velikih razmjera, uključujući jezične modele, modele za generiranje koda, modele slika itd., potreban je operativni sustav koji briše granice između oblaka i ruba, što Microsoft radi.

PROČITAJTE JOŠ

Ovako će se razvijati Windows 11 u 2023.

Notepad dobiva kartice u sustavu Windows 11

Microsoft značajno optimizira SMB kompresiju sustava Windows 11 kako bi smanjio vrijeme mrežnog prijenosa datoteka

Sudeći po ovoj izjavi, Microsoft ipak razvija potpuno novi operativni sustav, a prošlogodišnji “demanti ” Aaron Woodman može biti činjenice da ime novog operativnog sustava nije potvrđeno, ili jednostavno ništa nije htio objaviti zbog povjerljivosti. Uostalom, i Microsoft je rekao da je Windows 10 zadnja verzija Windowsa, ali lansirali su Windows 11.

Također iz nekih izvora (iako nepotvrđenih) cure informacije da će Windows 12 biti potpuno drugačiji od trenutne arhitekture Windows 10 i Windows 11. Sučelje bi trebalo biti modernije i donji sloj uvelike promijenjen s dodanim brojnim novim tehnologija među kojima je u fokusu AI umjetna inteligencija i strojno učenje. Pokažu li se ove glasine istinite, predviđa se da bi Microsoft mogao lansirati Windows 12 najranije krajem 2024. godine.

Više... Vaš Komentar Top
Nova Microsoftova otpuštanja doseći će 11 000 zaposlenika

Datum objave 20.01.2023

Nova Microsoftova otpuštanja doseći će 11 000 zaposlenika

Nova Microsoftova otpuštanja doseći će 11000 zaposlenika

Sky News objavljuje da softverski div Microsoft sprema otpustiti još od oko 5 posto zaposlenika širom svijeta nakon što su u srpnju i listopadu prošle godine eliminirali osoblje u više odjela i obustavili zapošljavanje.

Budući Microsoft ima više od 220.000 zaposlenika, uključujući 6.000 u Velikoj Britaniji, ako su vijesti točne, to bi značilo otpuštanje oko 11.000 zaposlenika. Prema drugim medijima, Microsoft planira otpustiti najviše zaposlenika u “ljudskim resursima” i raznim inženjerskim odjelima kako bi riješio sve lošije globalne ekonomske izglede i mogućnost dugotrajnog usporavanja potražnje za softverom i uslugama.

U međuvremenu, glasnogovornik Microsofta negira masovna otpuštanja, rekavši da kao i sve tvrtke, redovito procjenjuju svoje poslovne prioritete i strukturiraju ih u skladu s tim.

PROČITAJTE JOŠ

FTC blokira Microsoftovu akviziciju Activision Blizzarda

Microsoft Office testira nove značajke za Android telefone

[Infografika] – Microsoft Defender zaobilazi 19% phishing e-poruka

Microsoft će sljedeći tjedan objaviti svoju zaradu za treće fiskalno tromjesečje. Ako Microsoftova otpuštanja budu finalizirana, ove informacije o otpuštanjima bit će potvrđene ili demantirane, prije nego što CEO Satya Nadella izvijesti investitore o financijskim rezultatima tvrtke 24. siječnja.

Više... Vaš Komentar Top
ChatGPT stiže u Microsoftov Azure: utjecaj se širi

Datum objave 18.01.2023

ChatGPT stiže u Microsoftov Azure: utjecaj se širi

ChatGPT stiže u Microsoftov Azure utjecaj se širi

Na Svjetskom ekonomskom forumu 2023., izvršni direktor Microsofta Satya Nadella rekao je u intervjuu za Wall Street Journal da planiraju integrirati OpenAI alate za umjetnu inteligenciju, kao što je ChatGPT u cijeli niz proizvoda.

Dodaje da sada uslugu OpenAI na Azure mogu koristiti sve tvrtke bez potrebe za pozivnicom. Ali moraju zadovoljiti određene standarde, zatražiti pristup i objasniti za što žele koristiti različite Open AI proizvode u vlastitim aplikacijama u oblaku, uključujući DALL-E generator slike teksta i jezični sustav GPT-3.5.

Određeni filtri sadržaja također će ostati aktivni kako bi otkrili zlouporabu rezultata umjetne inteligencije. U budućnosti, tvrtke i programeri koji se pridruže i nakon GPT-3, Codex i Dall-E 2 također će moći koristiti OpenAI-jev ChatGPT u usluzi oblaka. U isto vrijeme, Microsoft obećava da će uskoro učiniti dostupnim korisnicima ChatGPT chat bot, koji je opisan kao “debuggirana verzija GPT-3.5″.

Što je ChatGPT – trend koji će eksplodirati 2023.

Pitate li se gdje je Google u ovoj priči, jer očito Microsoft ne želi ništa propustiti i ima ogromne ambicije, reći ćemo da je veliki “G” prošle godine unutar tvrtke proglasio “crveni kod”. Sastanci su se umnožili i timovi da rade na alternativi ChatGPT-u i mogli bi ponuditi relativno učinkovit alat jer potencijal ove tehnologije je u svakom slučaju golem.

Više... Vaš Komentar Top
Mac mini s Apple M2 čipom snažniji nego ikada i jeftiniji od prethodne generacije

Datum objave 18.01.2023

Mac mini s Apple M2 čipom snažniji nego ikada i jeftiniji od prethodne generacije

Mac mini s Apple M2 čipom snažniji nego ikada i jeftiniji od prethodne generacije (1)

Mac mini (2023) približava se mogućnostima profesionalnih MacBook Pro računala i najpristupačnije je računalo u liniji.

Mac mini (2023) izvana se ne razlikuje od modela prijašnje generacije. Ali prelazi s prvog procesora iz obitelji Apple M1 na najnoviji M2 s osam procesorskih jezgri (četiri visokih performansi i četiri energetski učinkovite) i grafičkim sustavom od 10 jezgre  ili M2 Pro sa 16-core GPU. U prvom slučaju dostupno je 8 GB objedinjene memorije s propusnošću do 10 GB / s, dok drugom do 32 GB pri 200 GB / s.  U prvoj verziji SSD kapaciteta je od 256 GB do 2 TB, dok drugoj od 512 GB do 8 TB.

Mogućnosti čipa omogućuju simultanu reprodukciju do pet 8K ProRes streamova ili do 23 4K ProRes streama pri 30 sličica u sekundi. Ugrađeni Neural Engine upravlja AI operacijama 40 posto brže.

Mac mini s Apple M2 čipom snažniji nego ikada i jeftiniji od prethodne generacije (1)

Oba računala maju ugrađeni zvučnik i integrirano napajanje, dva USB Type-A (5Gbps) porta i jedan HDMI video izlaz, Gigabit Ethernet port i ažurirani 3,5 mm audio priključak s podrškom za slušalice visoke impedancije. Od bežičnih sučelja na popisu su Wi-Fi 6E i Bluetooth 5.3. Osim toga, M2 verzija ima ma dva Thunderbolt 4 priključka i podržava do dva monitora. M2 Pro verzija ima četiri Thunderbolt 4 porta i dodatno je sposobna rukovati jednim 8K monitorom, što prije uopće nije bilo dostupno na Macu.

PROČITAJTE JOŠ

Test – Apple iPad Air 64 GB 5th generation i Next One dodaci

Apple iPhone SE (2022) recenzija

Mac mini s Apple M2 čipom snažniji nego ikada i jeftiniji od prethodne generacije (7)

CIJENA I DOSTUPNOST

Novi Mac mini s M2 i M2 Pro čipovima dostupni su za naručivanje na službenoj Apple web stranici i Apple Store aplikaciji u 27 zemalja po cijeni od 599 dolara, odnosno 1299 dolara.

Ovim lansiranjem Apple je službeno ukinuo posljednji Mac mini s Intelovim procesorom.

Pune specifikacije

Više... Vaš Komentar Top
MacBook Pro od 14 i 16 inča s nabrijanim čipovima M2 Pro i M2 Max

Datum objave 18.01.2023

MacBook Pro od 14 i 16 inča s nabrijanim čipovima M2 Pro i M2 Max

MacBook Pro (1)

Nakon što je Apple najavio M2 Pro i M2 Max čipove, istovremeno je ažurirao MacBook Pro od 14-inča i MacBook Pro od 16-inča prijenosna računala. Dok izgled ostaje nepromijenjen, osnovne specifikacije su nadograđene i performanse znatno poboljšane.

14-inčni MacBook Pro modeli imaju 14,2-inčni zaslon s izvornom rezolucijom 3024 x 1964 piksela , dok 16-inčni modeli imaju 3456 x 2234 piksela rezoluciju. Ovo su Appleovi Liquid Retina XDR LCD paneli, sa 120 Hz Promotion i do 1000 cd/m² kontinuirane svjetline, plus puna reprodukcija P3 raspona boja.

MacBook Pro s M2 Max

MacBook Pro opremljen s M2 Max čipom (12 jezgri, s do 8 jezgri visokih performansi i 4 jezgre visoke učinkovitosti) i 38-jezgreni GPU, koji guraju brzinu rada do ekstrema. S do 96 GB objedinjene memorije, MacBook Pro pomiče granice grafičke memorije prijenosnog računala za izvođenje složene obrade slike, kao što su složena 3D geometrija i teksture. RAM je minimalno 32 GB, a propusnost memorije 400 Gbps.

MacBook Pro (2)

MacBook Pro s M2 Pro

14-inčni MacBook Pro s M2 Pro CPU-om od 10 jezgri, od kojih je šest performansi i četiri jezgri učinkovitosti ima 16 aktivnih GPU jezgri i 16-jezgreni Neural Engine za AI ubrzanje. Standardno je 16 GB integriranog RAM-a, ali se može konfigurirati na 32 GB. Dobiva se i SSD od 512 GB, koji se može konfigurirati na 1 TB, 2 TB, 4 TB ili 8 TB. Snažni medijski mehanizam M2 Pro pokreće najpopularnije video kodeke, dramatično ubrzavajući video reprodukciju i kodiranje uz vrlo malu potrošnju energije.

 Baterije

Apple obećava do 22 sata trajanja baterije, što je najduže ikada za Mac prijenosno računalo. Ovisno o tome koju varijantu odaberete, dobit ćete USB Type-C punjač od 67 W, 96 W ili 140 W i odvojivi MagSafe 3 kabel.

Bolja povezanost

Sve nove MacBook Pro varijante imaju tri Thunderbolt 4 priključka, HDMI video izlaz koji po prvi put omogućuju 8K vanjske zaslone, utor za SDXC karticu, 3,5 mm audio priključak te Wi-Fi 6E za brže bežično povezivanje. Tu je i 1080p FaceTime HD kamera, zvučni sustav sa šest zvučnika i mikrofoni studijske kvalitete.

Modeli od 14 inča debljine su 15,5 mm i mase do 1,63 kilograma, dok su modeli od 16 inča debljine 16,8 mm i mase do 2,16 kilograma. Uz to su još uvijek dostupni u srebrnoj i svemirsko sivoj boji.

MacBook Pro (3)

PROČITAJTE JOŠ

Apple predstavlja iPad Pro 2022 s M2 čipom

Apple napušta ARM i prelazi u RISC-V kamp

Uskoro Linux kompatibilan s Apple M2 hardverom

Cijena i dostupnost

Predbilježbe za kupnju u službenim Appleovim trgovinama uključujući Appleovu internetsku trgovinu, a bit će u prodaji u 26 zemalja. Verzija od 14″ košta najmanje 2.449 eura, a od 16″ najmanje 3.049 eura.

Sada još pogledajte video s prezentacijom novih uređaja u trajanju od  18 minuta koja pokriva nove procesore, Mac mini i MacBook Pro prijenosna računala.

Pune specifikacije

Više... Vaš Komentar Top
Apple najavio M2 Pro i M2 Max moćne i energetski učinkovite procesore

Datum objave 18.01.2023

Apple najavio M2 Pro i M2 Max moćne i energetski učinkovite procesore

Apple najavio M2 Pro i M2 Max moćne procesore, ali energetski učinkovite (2)

Apple proširuje liniju brendiranih ARM procesora za Mac s dva modela: M2 Pro i M2 Max. Temelje se na 5-nm procesnoj tehnologiji druge generacije.

Apple M2 Pro

Apple-M2-chips-M2-Pro

M2 Pro čip dolazi s 40 milijardi tranzistora što je gotovo 20 posto više od M1 Pro i dvostruko više od M2. CPU ima opcije s 10 i 12 jezgri, koristeći kombinaciju 8 jezgri performansi i 4 jezgre učinkovitosti. GPU je 19-jezgreni.

Također ima do 32 GB objedinjene memorije s propusnošću do 200 GB/s i niskom latencijom. U usporedbi sa svojim prethodnikom pokazuje 20 posto bolje performanse u više niti. Također je 80 posto brži u Photoshopu i kompajlira se u Xcode do 2,5 puta brže od najsnažnijeg MacBook Pro-a temeljenog na Intelu.

Apple M2 Max

Apple-M2-chips-M2-Max

M2 Max sastoji se od 67 milijardi tranzistora. Koristi isti 12-jezgreni CPU kao i M2 Pro. GPU je još snažniji, s do 38 jezgri i većom L2 predmemorijom. Uključuje do 96 GB objedinjene memorije s propusnošću do 400 GB/s. Ovaj čip postao je najsnažniji i najučinkovitiji za prijenosna računala profesionalne klase na svijetu.

PROČITAJTE JOŠ

Apple se priprema koristiti vlastite zaslone od 2024.

Apple Watch 8 recenzija

Apple najavio M2 Pro i M2 Max moćne procesore, ali energetski učinkovite (3)

Prema specifikaciji, oba čipa imaju 16-jezgreni Neural Engine sposoban za 15,8 trilijuna operacija u sekundi, podržavaju hardverski ubrzano H.264, HEVC i ProRes video kodiranje i dekodiranje omogućujući reprodukciju više 4K i 8K ProRes video streamova. Osim toga, M2 Max pruža do 2x brže video kodiranje od M2 Pro. Navedeno trajanje baterije iznosi 22 sata, što zvuči nevjerojatno s obzirom na razinu profesionalnih mogućnosti hardverske platforme.

Više... Vaš Komentar Top
7 točaka na koje treba obratiti pažnju pri kupnji prijenosnog računala

Datum objave 17.01.2023

7 točaka na koje treba obratiti pažnju pri kupnji prijenosnog računala

7 točaka na koje treba obratiti pažnju pri kupnji prijenosnog računala-naslovnica

Suočeni s hibridnim uredskim potrebama koje su postupno postale mainstream zbog utjecaja pandemije, mnogi zamjenjuju stolna računala – prijenosnim računalima. Želite li i vi možda zamijeniti svoje stolno računalo novim i koristiti kao radnu platformu, pročitajte sedam ključnih točaka na koje treba obratiti pažnju prije nego krenete u kupnju.

1. Lakoća i prenosivost

Lakoća i prenosivost

Osim ako iznimno ne tražite moćne performanse ili planirate više od 80 posto vremena koristiti prijenosnik na fiksnim lokacijama, na prvom mjestu potrebno je uzeti u obzir “tankoću” i masu prijenosnika. Što tanji i lakši, bit će ugodniji za prenošenje.

2. Otpornost na udare i padove

Kada se prijenosno računalo često iznosi iz doma radi korištenja, moglo bi biti udareno ili ispušteno na tvrdu površinu tijekom putovanja na posao/ fakultet ili uslijed čestog vađenja i pohranjivanja u ruksak, odnosno torbu. Stoga, bilo bi mudro odabrati prijenosno računalo koje je izrađeno od kvalitetnih izdržljivih materijala.

3. Prikladnost zaslona

Prikladnost zaslona

Pod premisom zadovoljavajuće prenosivosti, što je veći zaslon, ​​to je prikladniji za dugotrajnu upotrebu i prikaz sadržaja. Vrijedno je napomenuti da su zasloni mnogih prijenosnih računala sada promijenjeni u format 16:10 s većim okomitim rasponom prikaza, što je korisno za pregledavanje podataka i obradu teksta. S druge strane zasloni omjera 16:9 bit će prikladniji za video sadržaje ili prikaz računalne grafike.

4. Specifikacije hardvera odabiru se prema stvarnim potrebama

Specifikacije hardvera odabiru se prema stvarnim potrebama

U ovoj fazi, funkcije i primjene prijenosnih računala klasificiraju se na vrlo detaljan način. Prema različitim potrebama, sastav internog hardvera prijenosnih računala također će varirati. Ne postoji konfiguracija hardvera koja je 100 posto prikladna za baš za sve. Zato predlažemo da razmislite za što će te najviše koristiti prijenosnik. Radi li se o općim uredskim primjenama, dizajnu, 3D aplikacijama ili gamingu. Nakon što odredite namjenu, odaberite odgovarajuću liniju hardvera. Osim toga, treba obratiti pažnju na to ima li prijenosno računalo odgovarajuću skalabilnost, poput memorije i SSD-a, koji se mogu nadograditi u budućnosti.

5. Video konferencije

Video konferencije i treninzi

Među najčešćom primjenom za rad s prijenosnim računalima su video konferencije, pa su relevantne specifikacije postale ključne pri kupnji. Primjerice razlučivost i kvaliteta video kamere, zvuka ugrađenih zvučnika i učinak hvatanja zvuka mikrofona. Pripazite na ove specifikacije.

6. Adekvatno trajanje baterije

Adekvatno trajanje baterije

Da biste se mirno suočili s cjelodnevnim radnim zadacima, trajanje baterije prijenosnog računala je ključno, posebno kod “rada bez fiksnog mjesta”. Treba imati na umu da u specifikacijama proizvođači navode trajanje baterije na jednom punjenju postignuti u nekim optimalnim i laboratorijskim uvjetima. Realno, to vrijeme je nešto kraće.

7. Sigurnosna razmatranja ne mogu se zanemariti

Sigurnosna razmatranja ne mogu se zanemariti

Većina prijenosnih računala pohranjuje veliku količinu radnih podataka i osobnih podataka o privatnosti, stoga se ne smiju zanemariti sigurnosni mehanizmi zaštite, kao što je prepoznavanje otiska prsta/prepoznavanje lica, funkcija maskiranja video objektiva, itd.

Na kraju, predlažemo vam da razmotrite neki od modela koji se uklapaju u većinu ovih točaka, a mi smo ih testirali u godini koja je iza nas.

To su:

Više... Vaš Komentar Top
MSI lansira Clutch GM31 Lightweight – praktičan i lagan gaming miš

Datum objave 17.01.2023

MSI lansira Clutch GM31 Lightweight - praktičan i lagan gaming miš

MSI CLUTCH GM31 Lightweight

MSI je najavio Clutch GM31 Lightweight Wireless i žičani Clutch GM31 Lightweight  miševe svojoj seriji  modela za igranje.

Clutch GM31 Lightweight modeli ergonomijom kućišta bolje pristaje igračima s malim do srednje velikim rukama te su prilagođen korištenju desnom rukom. Koristeći lagani crni mat plastični materijal s hrapavom površinom, Clutch GM31 Lightweight Wireless teži samo 73 grama, dok žičana verzija 58 grama.

Bočne strane imaju premaz nalik gumi s teksturiranim uzorkom koji pomaže sigurnijem držanju miša tijekom upotrebe. Kotačić je bez pozadinskog osvjetljenja, ugodne teksture i premaza poput gume. Glavne tipke opremljene su OMRON mehaničkim prekidačima koji mogu izdržati 60 milijuna klikova.

Na donjoj strani je optički senzor razlučivosti do 12000 DPI (PixArt PAW-3311 bežični model i PixArt PMW-3360 žični model). DPI se mijenja uz pomoć odgovarajuće tipke na dnu miša.

PROČITAJTE JOŠ

CES 2023: MSI najavljuje Spatium M570, SSD tipa PCIe 5.0

CES 2023: MSI računala nominirana za Innovation Award

MSI izdaje MEG Z690 GODLIKE matičnu ploču s LCD zaslonom

Uz 2.4G bežičnu tehnologiju, Clutch GM31 Lightweight Wireless prenosi ulaze brzinom od samo 1 ms što rezultira glatkim i stabilnim kretanjem miša. Priložena stanica za punjenje omogućuje praktično i jednostavno iskustvo punjenja postavljanjem miša na nju. Dovoljno je 10 minuta punjenja kako bi baterija trajala do 7 sati. Alternativno, može se nastaviti igranje spajanjem priloženog USB Type-C kabela izravno na miš.

Softver MSI Center može se koristiti za prilagodbu različitih postavki miša i prilagodbu RGB svjetla. CLUTCH GM31 Lightweight (i žičani i bežični) trebali bi se uskoro naći u maloprodaji i cijena ovisi o prodavatelju.

Više... Vaš Komentar Top
Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.31]

Datum objave 14.01.2023

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.31]

Kratke vijesti - PCE tjedni izbor _naslovnica

Ovogodišnji CES International Consumer Electronics Show je zatvorio svoja vrata. Održava se u siječnju svake godine i može se smatrati putokazom za tehnološki razvoj i stil života u godini koja je pred nama, ali postao je i sajam automobila. No, i izvan CES-a bilo je zanimljivih vijesti vezanih za  Apple, Microsoft, Dell, Facebook itd.

Novi MacBook Pro M2 Pro i M2 Max bit će odgođeni do lipnja?

Očekuje se da će Appleova nova generacija 14-inčnih i 16-inčnih MacBook Pro modela opremljena procesorima M2 Pro i M2 Max biti ponovno odgođena. Bloombergov Mark Gurman rekao da Apple razmatra lansiranje novog MacBook Pro na WWDC konferenciji najkasnije u lipnju.

Trenutno testiraju Mac Pro s M2 Ultra, najsnažnijom verzijom Appleove M2 serije. M2 Ultra sadrži 24 CPU jezgre i 76 GPU jezgri što ukazuje da su performanse u odnosu M1 Ultra dodatno poboljšane. Osim toga, resursi Appleovog M2 Ultra mehanizma za obradu medija također će biti znatno povećani, a kapacitet protoka za obradu zadataka video kodeka u formatu ProRes bit će povećan na najvišu razinu svih vremena. Trenutno M1 Ultra može reproducirati 18 video streamova u 8K ProRes 422 formatu u isto vrijeme, M2 Ultra će biti samo viši od ovoga.

Međutim, još uvijek ostaje nejasno hoće li se procesori temeljiti na 3nm ili 5nm proizvodnom procesu, jer je Appleov partner TSMC počeo je proizvoditi 3nm procesore krajem prosinca prošle godine.

Microsoft planira ukinuti MSDT dijagnostički alat

Microsoft Support Diagnostic Tool (MSDT) je dijagnostički alat koji se koristi za slanje informacija odjelima za podršku kako bi locirali i riješili korisničke probleme u sustavu. Ali ovaj alat ima dvije opake ranjivosti: Follina i DogWalk, koje hakeri često koriste za daljinsko izvršavanje koda (RCE).

Na temelju istraživanja podataka Stardock inženjera Rafaela Rivere o pregledu Win11 Build 25276, čini se da Microsoft ne misli se ozbiljno pozabaviti zakrpama već ga planira odbaciti alat 2025. godine. Očito im je jednostavnije razviti nove alate iste vrste, nego popraviti zakrpe. Pomalo neobično, zar ne?

[Glasine] Dell će prestati koristiti dijelove proizvedene u Kini

Dell, trenutno treći najveći svjetski proizvođač osobnih računala (iza Lenova i HP-a), s otprilike 12 milijuna prodanih računala u trećem tromjesečju 2022. ( brojevi iz IDC -a ), navodno planira prestati koristiti čipove i komponente kineske proizvodnje do 2024. godine. Nikkei Asia izvještava da su počeo obavještavati dobavljače o svojim planovima.

PROČITAJTE JOŠ

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.30]

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.29]

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.28]

Facebook i Instagram zabranjuju oglase zasnovane na spolu koji ciljaju tinejdžere

Meta platforme više neće dopuštati oglašivačima da ciljaju tinejdžere na Facebooku i Instagramu na temelju spola. To je dio šire reforme usmjerene na pooštravanje pravila oglašavanja tvrtke. Dob i lokacija bit će jedine informacije koje će Facebook ili Instagram koristiti za prikazivanje oglasa mladim ljudima.

NVIDIA GeForce Now će sletjeti na platformu automobila

NVIDIA je najavila da će surađivati s Hyundai Motor Group (Hyundai, Kia i Genesis) kako bi omogućili uslugu GeForce NOW streaming igara u oblaku na platformi u njihovim automobilima. Tako bi suputnik mogao igrati igrice na velikom zaslonu ili vozač dok čeka punjenje automobila, dok putnici na stražnjem sjedalu na dugim putovanjima više neće dosađivati ili spavati. Ali ovo korištenje zaslona u automobilu zahtijevaju stabilnu mrežu visoke kvalitete što je lako postići na fiksnoj točki, no u slučaju vožnje fluktuacija može biti od točke do točke.

LG UltraGear

LG UltraGear linija proizvoda za gaming, nadopunjuje se UltraGear 45GR95QE OLED monitorom koji donosi osjećaj vizualnog obavijanja. LG UltraGear 45GR95QE je 800R zakrivljenosti što je slično prirodnoj zakrivljenosti ljudskog oka. Opremljen je 44,5-inčnim zaslonom rezolucije 3440 x 1440 piksela u omjeru 21:9, brzine osvježavanja 240 Hz, GtG brzine odziva 0,03 ms, i 98,5% DCI-P3 i podršku HDR10. Ima FreeSync Premium i NVIDIA G-Sync kompatibilnu tehnologiju sinkronizacije, pruža 2 HDMI 2.1 ulaza, DisplayPort 1.4 te jedan do dva USB 3.0 priključka
Osim toga, LG je također istovremeno lansirao manji 27-inčni UltraGear 27GR95QE istih specifikacija.

Više... Vaš Komentar Top
Intel Unison sinkronizira i povezuje Windows računala s Android i iOS telefonom

Datum objave 13.01.2023

Intel Unison sinkronizira i povezuje Windows računala s Android i iOS telefonom

Intel Unison je softver dizajniran za povezivanje telefona i računala. Za razliku od brojnih rješenja koja smo vidjeli od proizvođača osobnih računala tijekom godina (Dell Mobile Connect, Your Phone ) ili Microsoft Phone Link rješenja, radi s širokim izborom Android telefona, iPhoneom i gotovo svim Windows računalima.

Također Unison koristi višestruke bežične veze uključujući Bluetooth, WiFi, 5G ili čak veze s oblakom. Primjerice, ako su oba uređaja spojena na istu mrežu, tada će Unison koristiti tu mrežu za upravljanje komunikacijom između telefona i računala. Ali ako je prijenosno računalo spojeno na WiFI vezu u kafiću, a telefon povezan na mobilnu mrežu, tada Unison može koristiti vezu temeljenu na oblaku kako bi se uređaji sinkronizirali iako ne koristite istu mrežu.

U središtu Unisona je tehnologija izraelske tvrtke Screenovate, koju ju Intel kupio 2021.godine. Sve se temelji na otvorenim i standardnim API-jima i sučeljima.

Intel Unison sinkronizira i povezuje Windows računala s Android i iOS telefonom _1

Dostupne funkcije s računala uključuju

 • slanje i primanje tekstualnih poruka s računala te postavljanje da budu vidljivi na računalu
 • vidjeti telefonske obavijesti kao što su iz instaliranih aplikacija poput WhatsAppa
 • primanje telefonskih poziva pomoću mikrofona i zvučnika (ili slušalica) računala
 • povlačenje i ispuštanje fotografija , dokumenata ili drugih datoteka kako bi se bežično prenosili
 • naručivanje hrane putem interneta s računala uz dvofaktorsku autentifikaciju putem SMS-a pristiglog s telefon kao uređaj za autentifikaciju

Međutim, to je prva faza i ništa ne sprječava tvrtku da se posveti razvoju više značajki u budućnosti.

Kako instalirati Intel Unison?

Ako želite isprobati aplikacija Intel Unison za Windows, imajte na umu da su službeno podržana samo računala s Intel Evo procesorima, ali kako otkriva Windows Central, kompatibilnost se proširila i uključuje starija prijenosna računala, kao i ona koja pokreću ARM čipovi. Sada za instalaciju i preuzimanje slijedite ove korake:

 • Preuzmite aplikaciju na svaki uređaj: Microsoft Store i Google Play Store ili Apple App Store 
 • Skenirajte QR kod pomoću telefona za uparivanje uređaja.
 • Otvorite Intel Unison na uređajima i dovršite proces integracije uključivanjem bežične veze kada se to od vas zatraži

Hoće li  Unison značajka doista raditi bolje  ili dobiti više privlačnosti od ostalih svih drugih pokušaja da se premosti jaz između osobnog računala i mobilnog, ostaje za vidjeti.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 3 sata

Pametni satovi

Objavljeno prije 3 sata

Elden Ring

Objavljeno prije 4 sata

Automobili

Objavljeno prije 4 sata

Filmovi - dojmovi, komentari i preporuke

Objavljeno prije 5 sati

ARM

Novosti

Huawei tuži MediaTek zbog kršenja patenata

Huawei je nedavno podnio tužbu protiv MediaTeka na kineskom okružnom sudu zbog kršenja patenata na 3G, 4G i 5G tehnologije povezivanja, što je privuklo pažnju industrije. Navodi se da je MediaTek u proizvodnji svojih modema za čipove pametn... Pročitaj više

Microsoft i Apple napustili su upravni odbor OpenAI-ja: strah od regulatora

Microsoft je poslao pismo upravi OpenAI-ja u kojem je odbio daljnje sudjelovanje u upravnom odboru kao promatrač, piše Financial Times. Apple, koji je na konferenciji WWDC 2024 u lipnju najavio implementaciju chatbota ChatGPT u svoje uređaj... Pročitaj više

Mali mode GPT-4o mini službeno lansiran

Tvrtke s velikim jezičnim modelima ne samo da bi trebale nastaviti promicati inteligentno poboljšanje velikih modela u skladu sa Zakonom o skaliranju, već i ovladati sposobnošću smanjenja modela kako bi obuhvatili više korisnika i scenarija... Pročitaj više

Skyline: Dizajn inspiriran legendarnom Nokijom N9

HMD je predstavio pametni telefon Skyline s dizajnom inspiriranim legendarnom Nokijom N9 i operativnim sustavom MeeGo. Pametni telefon HMD Skyline ima 6,55-inčni pOLED zaslon rezolucije 2400 × 1080 piksela u omjeru 20:9, frekvencije osvježa... Pročitaj više

Windows, macOS ili Linux? Koji je najbolji OS za tebe?

Odabir računala neizbježno donosi i dilemu o odabiru operativnog sustava (OS) pa ćemo probati proći kroz prednosti i mane najpopularnijih operativnih sustava. Široko korišteni Windows Windows, operativni sustav tvrtke Microsoft, nudi široku... Pročitaj više

Sve novosti