Mozilla i Meta surađuju na novoj tehnologiji oglašavanja za očuvanje privatnosti

Datum objave 16.02.2022 - Sanja Ledinek

Mozilla i Meta surađuju na novoj tehnologiji oglašavanja za očuvanje privatnosti

Mozilla i Meta surađuju na novoj tehnologiji oglašavanja za očuvanje privatnosti

 Mozilla i Meta surađuju na novoj tehnologiji oglašavanja za očuvanje privatnosti

Mozillin inženjer Martin Thomson objavio je da su surađivali s Facebookovom matičnom tvrtkom Meta na novoj tehnologiji oglašavanja koja štiti privatnost pod nazivom “ Interoperabilna privatna atribucija – IPA“.

IPA se reklamira da pruža oglašivačima izvršne mogućnosti atribucije istovremeno štiteći privatnost korisnika. Međutim, ova suradnja je izazvala tonu kontroverzi. Mnogi smatraju da Mozilla nije trebala surađivati ​​s Metom zbog loše reputacije zaštite privatnosti u prošlosti.

Ali Mozillin tim ne vidi problem u suradnji. Naglašavaju da tehnologija uglavnom omogućuje oglašivačima da imaju više mogućnosti atribucije, kako bi točnije isporučili reklame korisnicima dok telemetrijski sustav čuva privatnost korisnika. Uz to nova IPA tehnologija ograničava ukupnu količinu osobnih podataka o privatnosti na određeno vrijeme i time dodaje dovoljnu kontrolu nad privatnošću tako da se može izbjeći praćenje zlonamjernih zapisa kao što su otisak prsta, ponašanje pri pregledavanju itd.

Pročitajte još…..

Zašto se Meta (bivši Facebook) suočava  s olujom?

Mozilla zabranjuje zlonamjerne dodatke za Firefox

Koliko je Mozillino objašnjenje relevantno pokazat će vrijeme ili će u konačnici biti otkrivena neka siva zona
u dizajnu bihevioralnog mehanizma atribucije koja bi oglašivačima mogla omogućiti da dobiju više informacije koje mogu utjecati na privatnost korisnika.

Pridružite nam se na YouTube i RSS kanalima,  Twitteru ili  Facebooku  kako biste pratili vijesti i brzo primali zanimljive materijale iz ICT svijeta.

Više... Vaš Komentar Top
Procesori za ubrzanje rudarenja dolaze uskoro

Datum objave 16.02.2022

Procesori za ubrzanje rudarenja dolaze uskoro

Procesori za ubrzanje rudarenja dolaze uskoro

Intel je uspostavio prilagođeni računalni odjel za rješenja s niskom potrošnjom energije koji će biti
usredotočen na računalnu tehnologiju za promicanje primjene i razvoja blockchain tehnologije. Razvijat će proizvode koji odgovaraju potrebama rudarenja. Pripadat će grupi Accelerated Computing Systems and
Graphics Group (AXG), koju vodi Raja Koduri.

Prema Intelu, blockchain tehnologija postat će temelj za budući razvoj Metaversea i Weba 3.0. Također će promijeniti dosadašnje modele pohrane, računalstva i trgovanja digitalnom imovinom. Međutim, trenutna arhitektura procesora koja se koristi za blockchain, kriptovalute i druge operacije često proizvodi velike gubitke energije. Stoga žele primjenjivati ​​računalna rješenja s niskom potrošnjom energije.

Pročitajte još…..

Intel više ne koristi TDP

Intel Core i5-12600K recenzija

U usporedbi s trenutnom GPU metodom računanja, Intel tvrdi da će njihovi novi procesori moći
povećati performanse po vatu za više od 1000 puta.

Pridružite nam se na YouTube i RSS kanalima,  Twitteru ili  Facebooku  kako biste pratili vijesti i brzo primali zanimljive materijale iz ICT svijeta.

Više... Vaš Komentar Top
Acronis Cyberthreats Report 2022

Datum objave 15.02.2022

Acronis Cyberthreats Report 2022

Acronis Cyberthreats Report 2022 Top5

Acronis u svom godišnjem izvješću Acronis Cyberthreats Report 2022 pružio je dubinski pregled trendova i prijetnji kibernetičkoj sigurnosti u svijetu. Izvješće kaže da su pružatelji upravljanih usluga (MSP) posebno ugroženi. Kibernetički napadi na MSP-ove kroz njihove opskrbne lance posebno su razorni, obzirom da napadači dobivaju pristup i poslovanju i klijentima MSP-a – kao što se vidi u nedavnoj provali u SolarWinds ili VSA napadu na Kasey, jedan uspješan napad može ozbiljno naštetiti stotinama ili tisućama malih i srednje velikih poduzeća. Izvješće pokazuje i da je tijekom druge polovice 2021. svega 20% tvrtki izjavilo da nije napadnuto – za razliku od 32% u godini ranije – što ukazuje na sve učestalije napade.

Više... Vaš Komentar Top
Canon kao inspiracija za svijet promjena na festivalu Expo 2020 Dubai

Datum objave 15.02.2022

Canon kao inspiracija za svijet promjena na festivalu Expo 2020 Dubai

Canon kao inspiracija za svijet promjena na festivalu Expo 2020 Dubai

Od počeka listopada 2021. Canon je inspirirao cijeli svijet promjena putem više od 20 predavanja i radionica održanih tijekom festivala Expo 2020 Dubai, otvorivši tako put boljoj budućnosti.

Taj festival, koji traje do 31. ožujka 2022., slavi ljudsku snalažljivost i postignuća na područjima arhitekture, tehnologije, inovacija, glazbe, umjetnosti itd. U svojoj ulozi službenog dobavljača slikovnih rješenja Canon je pomogao približiti Expo 2020 Dubai svijetu putem ispisa, tiska i fotografiranja na lokaciji uz cijeli niz drugih usluga podrške.

Među dosad održanim predavanjima ističemo sljedeća:

Predavanja će se nastaviti u 2022. i pokrivat će teme poput kako tehnologija omogućuje napredak u medicini, jednakosti spolova i održivih zajednica te predvođenja osnaživanja žena. Možete saznati više o predavanjima na Canonovim kanalima na društvenim medijima: Twitter i Instagram. Da biste saznali više o Canonovoj ulozi na festivalu Expo 2020 Dubai, posjetite Canonovo web-mjesto.

Više... Vaš Komentar Top
Chronos Summit 2022

Datum objave 15.02.2022

Chronos Summit 2022

chronos_summit

Cooler Master je najavio nadolazeći Chronos Summit 2022. Nemogućnost sudjelovanja na fizičkim događajima zbog globalne pandemije prisilila je Cooler Master da ugosti vlastiti summit kako bi prikazao nove proizvode, projekte i usluge koji su izvrsni i u obliku i u funkciji. Chronos Summit će se održati u Metaversu na ‘Gather Townu’.

Koristeći Gather Town, Cooler Master donosi uzbuđenje sudjelovanja u stvarnoj tehnološkoj emisiji sa zabavnim, interaktivnim preokretom. S vlastitom 8-bitnom metropolom koja prima sve, od medijskih profesionalaca do poslovnih predstavnika, kreatora sadržaja i šire zajednice Cooler Master, stvorite svoj vlastiti avatar i istražite sve što Cooltropolis nudi. Komunicirajte s proizvodima, upoznajte se sa zaposlenicima Cooler Mastera i dovršite uskršnja jaja da biste osvojili nagrade.

Chronos Summit je početak koji pruža uvid u prve nastavke serije proizvoda Cooler Master’s Limited Edition 30th Anniversary. Proslavite 30 godina inovacija i oblikovanja budućnosti s ovom serijom proizvoda ograničenog izdanja!

Predstavljeni će biti uređaji kao Power V Platinum 1300 napajanje, Hybrid 1 stolice, Cosmos C700M i HAF 700 EVO kućišta, ML360 SUB-ZERO V2 hlađenje, tipkovnice, miševi itd. – svi u posebnim izvedbama povodom 30-te godišnjice.

Više... Vaš Komentar Top
AMD je završio službeno najveću akviziciju u povijesti poluvodiča

Datum objave 15.02.2022

AMD je završio službeno najveću akviziciju u povijesti poluvodiča

AMD-Xilinx Artwork

AMD je objavio da je završio akviziciju Xilinxa, stvarajući lidera u visokoučinkovitom i prilagodljivom računalstvu. Ova je akvizicija službeno najveća u povijesti poluvodiča i okuplja dva lidera u industriji s komplementarnim portfeljem proizvoda, kupcima i tržišnom stručnošću.

Poslovanje Xilinxa postat će Adaptive and Embedded Computing Group (AECG), koju će voditi bivši izvršni direktor Xilinxa Victor Peng. AECG će ostati usredotočen na poticanje vodećeg FPGA i Adaptive SoC-a i Embedded planove proizvoda za svoja ključna tržišta, sada s dodatnim opsegom kombinirane tvrtke i mogućnošću ponude proširenog skupa rješenja, uključujući AMD CPU-ove i GPU-ove.

Izvršna direktorica AMD-a Lisa Su rekla je: “Kupnjom Xilinxa dobili smo vrlo komplementaran skup proizvoda, kupaca i tržišta u kombinaciji s diferenciranim IP-om i talentima svjetske klase kako bi se stvorio lider u industriji visokih performansi i prilagodljivog računarstva. Xilinx nudi vodeće FPGA-ove u industriji, adaptivne SoC-ove, AI akceleratore i softversku ekspertizu koja omogućuje AMD-u da ponudi najjači portfelj visokoučinkovitih i prilagodljivih računalnih rješenja u industriji i uhvati veći udio u tržišnim prilikama od približno 135 milijardi dolara koje vidimo u oblaku i inteligentnim uređajima na rubu”.

Mario Silveira, korporativni potpredsjednik za EMEA u AMD-u, rekao je: “Danas je važan dan za AMD u EMEA jer udružujemo snage s Xilinxom, stvarajući lidera u industriji visokih performansi i prilagodljivog računalstva. AMD sada ima najširi portfelj proizvoda u industriji vodećih računarskih, grafičkih i prilagodljivih SoC proizvoda. Uzbuđeni smo zbog nevjerojatnih prilika koje su pred nama da bolje služimo našim klijentima na proširenom nizu različitih tržišta kao što su komunikacijska, automobilska i industrijska, koja su okosnica gospodarstava zemalja EMEA.”

Akvizicija pruža višestruke prednosti, uključujući:

 • Povećanje AMD-ovog TAM-a sa 80 milijardi dolara na 135 milijardi dolara, širenje AMD-ove korisničke baze i diverzifikacija AMD-a na nova tržišta
  • Xilinxova duboka strateška partnerstva u ožičenim i bežičnim komunikacijama, automobilskoj, industrijskoj i testnoj, zrakoplovnoj i obrani, emitiranju, mjerenju i emulaciji te potrošačkim tržištima nadopunjuju AMD-ova partnerstva na tržištu računala i podatkovnih centara.
 • Pružanje inkrementalne skale za AMD-ovo istraživanje i razvoj
  • Donosi dodatne mogućnosti u naprednom razvoju tehnologije, uključujući vodeću tehnologiju slaganja i pakiranja, tehnologiju čipleta i međusobnog povezivanja, umjetnu inteligenciju i arhitekturu specifične za domenu te najbolje softverske platforme u svojoj vrsti.
 • Daljnje jačanje AMD-ovog financijskog modela
  • Omogućuje višestruke različite tokove prihoda na novim krajnjim tržištima s dugim ciklusima proizvoda s visokom maržom, uz održavanje AMD-ovog vodećeg rasta u industriji.
  • Očekuje se da će transakcija povećati bruto i operativne marže bez GAAP-a, dobit po dionici po ne-GAAP-u i stvaranje slobodnog novčanog toka u prvoj godini.
Više... Vaš Komentar Top
Exynos 2200 i Snapdragon 8 Gen 1 još uvijek ne dostižu Apple A15 čip

Datum objave 15.02.2022

Exynos 2200 i Snapdragon 8 Gen 1 još uvijek ne dostižu Apple A15 čip

Exynos 2200 i Snapdragon 8 Gen 1 još uvijek ne dostižu Apple A15 čip (1)

Za Exynos 2200 s GPU-om baziranim na AMD RDNA2, za koji se kaže da podržava naprednu promjenjivu brzinu osvježavanja, Ray Tracing itd., prvi testovi pokazuju da je u usporedbi s prethodnom generacijom poboljšanje performansi ograničeno. CPU performanse su poboljšane za 5%, a GPU za 17% u usporedbi s prethodnom generacijom Mali-G78 MP14. Međutim, performanse NPU-a su udvostručene, odnosno povećane 115%.

Exynos 2200 i Snapdragon 8 Gen 1 još uvijek ne dostižu Apple A15 čip (2)

Prethodni rezultati OpenCL testa pokazali su da je Exynos 2200 lako pobijedio Snapdragon 8 Gen 1, ali u GFX Bench testu, Snapdragon je nadmašio Exynos. Mjerila CPU-a također pokazuju da Exynos 2200 je superioran u višejezgrenim performansama, ali ne tako dobar kao Snapdragon 8 Gen 1 u performansama s jednom jezgrom.

Također prema Geekbench 5 testu performansi koje je proveo PCMag, iPhone 13 Pro Max opremljen A15 čipom lako je pobijedio (1735/4647 boda) Galaxy S22 Ultra (1232 / 3433 boda) koji koristi Snapdragon 8 Gen 1. Čak i na testu strojnog učenja, rezultat od 948 je dvostruko veći od rezultata S22 Ultra (448).

Exynos 2200 i Snapdragon 8 Gen 1 još uvijek ne dostižu Apple A15 čip (1)

Iako Samsung nije objavio indeks potrošnje energije/grijanja uređaja, ali u slučaju korištenja velikog opterećenja, testovi su pokazali da je Exynos 2200 primoran smanjiti frekvencija zbog pregrijavanja. Time se i izvedba pogoršava. Alat CPU Throttling Test kaže da će Galaxy S22 telefon pasti na 75% performansi nakon 15 minuta korištenja.

Ako želite pročitati više posjetite  PCMag  web stranicu i pogledajte nekoliko video zapisa u nastavku…

Pridružite nam se na YouTube i RSS kanalima,  Twitteru ili  Facebooku  kako biste pratili vijesti i brzo primali zanimljive materijale iz ICT svijeta.

Više... Vaš Komentar Top
Cijene SSD-a bi mogle porasti jer Western Digital je u problemima

Datum objave 15.02.2022

Cijene SSD-a bi mogle porasti jer Western Digital je u problemima

Cijene SSD-a mogu porasti jer Western Digital je u problemima

Zbog kemijske kontaminacije u proizvodnim pogonima u dvije Western Digital tvornice u Japanu u kojima rade s partnerom Kioxiom, izgubljenih 6,5 milijardi gigabajta NAND flash memorije, doći će do porast cijena SSD-a u bliskoj budućnosti.

Kontaminacija materijala NAND memorijskih čipova otkrivena je krajem siječnja, a analitičarska tvrtka TrendForce vjeruje da bi povećanje cijena moglo najviše utjecati na tržište osobnih računala u sljedećih nekoliko mjeseci, koje već ionako prolazi kroz teška vremena u smislu troškova komponenti. Uz to predviđaju porast cijena SSD diskova i eMMC memorijskih modula za najmanje 10 posto već u drugom tromjesečju kada će se zalihe iscrpiti. Problem se pogoršava činjenicom da proces proizvodnje memorijskih čipova traje i do tri mjeseca. Osim toga, Western Digital može sakriti točan broj oštećenih čipova.

Pridružite nam se na YouTube i RSS kanalima,  Twitteru ili  Facebooku  kako biste pratili vijesti i brzo primali zanimljive materijale iz ICT svijeta.

Više... Vaš Komentar Top
Microsoft se sprema objaviti prvo veliko ažuriranje za Windows 11

Datum objave 15.02.2022

Microsoft se sprema objaviti prvo veliko ažuriranje za Windows 11

Microsoft se sprema objaviti prvo veliko ažuriranje za Windows 11

Windows 11 Build 22000.526 (KB5010414) donosi javni pregled Android aplikacija u sustavu, partnerstvo s Amazonom i Intelom, dvije novodizajnirane aplikacije Notepad i Media Player i velika poboljšanja programske trake uključujući prikaz sata i datuma kada se poveže sekundarni monitor te prikaz sadržaja vremenske prognoze na lijevoj strani ako je programska traka centrirana.

Uz ovo ažuriranje Microsoft je također dodao mogućnost brzog dijeljenja izravno s programske trake određene aplikacije ili prozora u Microsoft Teamsima i isključiti/uključiti zvuk za pozive.

Riješen je problem koji je utjecao na uslugu Windows Search pri postavljanju upita s približnim operatorima, nepravilno čišćenje objekata dinamičke razmjene podataka (DDE). Dodana je mogućnost dijeljenja kolačića između načina rada Microsoft Edge Internet Explorer i Microsoft Edgea. Ispravljen je ispis nekih procesnih aplikacija niskog integriteta koji ne rade ispravno, a uvedena je i podrška za Windows Hello for Business Cloud Trust.

Pogledajte sve detalje promjena u Windows 11 na službenoj web stranici

Pridružite nam se na YouTube i RSS kanalima,  Twitteru ili  Facebooku  kako biste pratili vijesti i brzo primali zanimljive materijale iz ICT svijeta.

Više... Vaš Komentar Top
Objavljen prvi Android 13 Developer Preview. Evo što je novo!

Datum objave 15.02.2022

Objavljen prvi Android 13 Developer Preview. Evo što je novo!

Objavljen prvi Android 13 Developer Preview_1

Iako Android 12 još nije stigao na mnoge pametne telefone, najnovija iteracija Android 13 ( s dozom nostalgije nazivan po desertu “Tiramisu”) objavljena je za pregled registriranim programerima (Developer Preview 1) i vlasnicima Pixel telefona.

Za razliku od proizvođača mobitela u Kini koji općenito intenzivno prilagođavaju i razvijaju nezavisne UI sustave različitih karakteristika za koje  vjeruju da ih korisnici žele, Google se u posljednje dvije godine usredotočuje više na dubinske nadogradnje i one usmjerene na razvojne programere. Čini se da su sada odlučili nadoknaditi zaostatke jer se nadogradnja Android 13 fokusira na kompatibilnost aplikacija, dodavanje značajki sustava ažuriranja sigurnosnih zakrpa i Androida putem Google Playa umjesto nove verzije OS-a, optimizaciju za tablete, sklopive telefone i Chromebookove.

Objavljen prvi Android 13 Developer Preview_2

Prema prvim informacijama, Android 13 i dalje ima promjene sučelja i dinamičke ikone aplikacija poput Androida 12. Naslijedio je način rada podijeljenog zaslona od Androida 12L što znači da se dvije aplikacije mogu prikazati na istom zaslonu, a prozori povlačiti kako bi se postiglo iskustvo upravljanja više zadataka poput onoga na računalu. Što se tiče područja obavijesti i Brzih postavki, odjeljak za upravljanje medijima sada ima više gumba za kontrolu glazbe bez ulaska u aplikaciju.

Vrijedi spomenuti da Android 13 pojačava zaštitu privatnosti. Umjesto da se aplikaciji dodijeli puni pristup, korisnici mogu ovlastiti aplikacije samo određeni pristup. Primjerice bit će omogućeno dijeljenje slika i videozapisa bez dopuštenje aplikaciji da vidi sav pohranjen sadržaj u galeriji korisnika.

Ostali noviteti uključuju:

 • Material You tematsku prilagodbu za ikone aplikacija trećih strana , ali još uvijek ne i sučelja unutar aplikacije. Međutim, Google će surađivati s razvojnim programerima kako bi svojim aplikacijama dodali nove teme i primijenili više boja na sustav sučelja.
 • Davanje dopuštenja za određivanje korisničke lokacije svaki put kada se skeniraju dostupne žarišne točke
 • Wi-Fi dozvole ( “NEARBY_WIFI_DEVICES”) , koje osiguravaju da oni uređaji koji se samo trebaju spojiti na Wi-Fi ne moraju otkriti svoju lokaciju nakon uspostavljanja veze. Takva bi promjena bila prikladna za povezivanje robotskog usisavača, pametnog zvučnika i tako dalje.
 • odabir jezika za svaku aplikaciju
 • profil gosta može pristupiti instaliranim aplikacijama iz glavnog profila
 • tihi način rada onemogućuje povratne informacije o vibracijama s tipkovnice i druge vibracije
 • tri nove ikone na ploči brzih postavki: korekcija boja, način rada jednom rukom i QR kod
 • značajka Quick Tap ima novu opciju “Uključi svjetiljku”
 • Quick Settings Placement API koji aplikacijama omogućuje trenutnu prilagodbu brzih postavki bez potrebe odlaska u same postavke za dodavanje ikona

Nema sumnje da će biti još promjena u Androidu 13, osobito kada bude dostupna otvorena beta u travnju/svibnju nakon Google I/O događaja i konačno izdanje negdje u kolovozu. Očekuju se plutajući prozori , poseban mehanizam za pokretanje igara, tihi način rada koji isključuje i vibracije te napredniji multitasking što će posebno biti smisleno na tabletima i sklopivim uređajima itd.

Pridružite nam se na YouTube i RSS kanalima,  Twitteru ili  Facebooku  kako biste pratili vijesti i brzo primali zanimljive materijale iz ICT svijeta.

Više... Vaš Komentar Top

Novosti

LG zatvara ranjivosti koje su omogućile preuzimanje webOS televizora

Pametni televizori također se mogu hakirati! Antivrusna softverska tvrtka Bitdefender otkrila je četiri ranjivosti u LG webOS-u 4, 5, 6 i 7, operativnim sustavima za više modela pametnih televizora. Spominje se nekoliko specifičnih verzija... Pročitaj više

Google otkrio minimalne standarde za AI telefone

Ulazimo u doba AI telefona, a kapacitet radne memorije (RAM) postaje ključni faktor. Prema Seang Chauu, potpredsjedniku softvera u Googleovim proizvodima i uslugama, 8 GB RAM-a je samo minimalni standard za sprječavanje usporavanja AI znača... Pročitaj više

Qualcomm predstavio mikroenergetske Wi-Fi čipove i robotsku platformu RB3 Gen 2

Qualcomm je lansirao dva nova proizvoda: QCC730 mikroenergetski Wi-Fi čip i robotsku platformu RB3 Gen 2. Prema Qualcommu, QCC730 je dvopojasni Wi-Fi čip s vrlo niskom potrošnjom energije namenjen uređajima Interneta stvari (IoT). Omogućava... Pročitaj više

RTX 5090/5080 grafičke kartice bit će predstavljene u četvrtom tromjesečju ove godine

Prema izvješćima tajvanske web stranice United Daily News, Nvidijine grafičke kartice serije RTX 50 u novoj postavi nazvanoj po Davidu Blackwellu, trebale bi biti predstavljene u četvrtom tromjesečju ove godine. To je potvrdio i poznati Nvi... Pročitaj više

Meta od svibnja širi raspon označavanja "Made with AI"

Meta više ne teži uklanjanju određenih sadržaja generiranih umjetnom inteligencijom kojima bi se moglo manipulirati. Nova politika, temeljena na preporukama Nadzornog odbora, od svibnja će signalizirati korisnicima da pred sobom imaju datot... Pročitaj više

Sve novosti