MusicLM     Googleov  AI  maestro

Google razvija potpuno novi alat za umjetnu inteligenciju pod nazivom MusicLM. Navodno je već prilično talentiran i pokaza spremnost za zvučne koncepte.

Princip  MusicML rada alata je jednostavan: tekstom je što točnije potrebno objasnite koju vrstu glazbe želite slušati, a AI je automatski generira zahvaljujući golemoj bazi podataka koja trenutno sadrži 280.000 sati glazbe. Također se pokazalo da je alat spreman za zvučne koncepte koje je prije bilo teško prevesti iz tekstualnog formata u audio format.

Međutim, nije dostupan javnosti, dijelom zbog autorskih prava i plagiranja. Ali je moguće poslušati nekoliko izvadaka na Google Research web stranici.  Također, kako bi osjetili dašak AI stvaranja glazbe, Google je postavio uslugu MusicCaps online koja je poput preliminarne verzije MusicLM-a. , s ukupno 5 500 melodija generiranih umjetnom inteligencijom na temelju zahtjeva pisanog teksta.

PROČITAJTE JOŠ

I Google najavio da će Android podržavati RISC-V set instrukcija

CES 2023: Google obnovio Android Auto korisničko sučelje

Život Google Stadije se bliži kraju

Konačno, AI u glazbi nije revolucija jer već postoje generatori glazbe poput AudioLM-a ili Jukeboxa od OpenAI-ja, koje su glazbenici u svakom slučaju dočekali već raširenih ruku.