Ovo su neke ChatGPT zlonamjerne aplikacije i domene dizajnirane za krađu podataka

Datum objave 06.11.2023 - Sanja Ledinek

Ovo su neke ChatGPT zlonamjerne aplikacije i domene dizajnirane za krađu podataka

Ovo su neke ChatGPT zlonamjerne aplikacije i domene dizajnirane za krađu podataka

Ovo su neke ChatGPT zlonamjerne aplikacije i domene dizajnirane za krađu podataka

Trenutno mnogi postupno stječu naviku koristiti ChatGPT za obavljanje raznih dnevnih zadataka, uključujući traženje odgovora, generiranje grafičkog sadržaja, objašnjavanje složenih koncepata itd.

Međutim, u usporedbi s plaćenom verzijom, ograničenja besplatne verzije često se odražavaju na točnost i kašnjenje odgovora. I ovdje su se uključili  hakeri koji potiču obične korisnike da preuzmu aplikacije ili pristupe besplatnim “premium verzijama ChatGPT-a”  kako bi mogli infiltrirati svoj zlonamjerni softver namijenjen krađi korisničkih podataka i novca.

U nastavku donosimo samo neke najtipičnije aplikacije i nazive domena u kojima imaju prste kibernetički kriminalci.

chat-gpt-pc.online

AI Photo aplikacija

Za ovu aplikacija s ChatGPT logotipom utvrđeno je da sadrži zlonamjernu aplikaciju SpyNote za ukrasti datoteke, popise kontakata, zapise poziva, tekstualne poruke i druge informacije na ciljnom uređaju.

SuperGPT  aplikacija

SuperGPT je pomoćna aplikacija za umjetnu inteligenciju temeljena na ChatGPT-u. Međutim, istraživači iz Palo Alto Networksa, otkrili su zlonamjerni uzorak APK-a koji je lažno predstavljao aplikaciju. Kao trojanac tipa Meterpreter, ova prikrivena aplikacija za naplatu može daljinski pristupiti RAT-u Android uređaja.

Domena chat-gpt-pc.online

Sigurnosni istraživači iz Cyble Research and Intelligence Labs, otkrili su da kibernetički kriminalci koriste naziv domene “chat-gpt-pc.online” kako bi namamili korisnike da preuzmu njihov takozvani ChatGPT Windows desktop klijent. Ali kod sadrži zlonamjernu aplikaciju koja preusmjerava RedLine informacije.

Domena openai-pc-pro.online

U isto vrijeme, stručnjaci su otkrili zlonamjerni naziv domene koji se pretvara da je službena web stranica ChatGPT-a. Širi nepoznati zlonamjerni softver putem naziva domene “openai-pc-pro.online”. Domena je elegantna Facebook stranica, vrlo slična službenoj web stranici OpenAI, te objavljuje povezane postove o ChatGPT i OpenAI.  Ti postovi često sadrže poveznice na zlonamjerne nazive domena, uključujući openai-pc-pro.online. Na web stranici postoji virtualna tipka “PREUZMI ZA WINDOWS“, ali nakon što korisnik klikne na nju, preuzet će se izvršna datoteka s zlonamjernom aplikacijom za krađu podataka.

ChatGPT ima veliku nadogradnju: može vidjeti, čuti i govoriti

Cyberkriminalci prodaju ukradene ChatGPT račune na Dark Webu

Uz ChatGPT lako je stvoriti zlonamjerni kod

Domena chatgpt-go.online

Naziv domene “chatgpt-go.online” odvest će korisnike na web stranicu koja je “savršen” klon službene ChatGPT web stranice. Međutim, web stranica je zamijenila vezu virtualne tipke “ISPROBAJ CHATGPT ” zlonamjernom vezom koja sadrži ukradenu aplikaciju Lumma. Štoviše, web mjesto također ugošćuje različite vrste zlonamjernih datoteka, uključujući zlonamjerne aplikacije međuspremnika i Aurora kradljivce.

Domena pay.chatgptftw.com

Kibernetički kriminalci također koriste stranice za plaćanje na temu ChatGPT za financijsku prijevaru. Pod nazivom ove domene je opet sakriven zlonamjerni kod koji se koristiti za krađu podataka o kreditnoj kartici korisnika. Ova web stranica je realistična kao i stvarna stranica za plaćanje ChatGPT Plus.

I za kraj, kako biste spriječili da takav zlonamjerni softver zarazi vaš uređaj, budite oprezni prilikom preuzimanja aplikacija trećih strana i redovito ažurirajte svoj uređaj i sustav.

Više... Vaš Komentar Top
Koje je značenje TV-a u doba razvoja mobilnih telefona?

Datum objave 06.11.2023

Koje je značenje TV-a u doba razvoja mobilnih telefona?

Koje je značenje TV-a u doba razvoja mobilnih telefona (1)

Mobilni telefoni duboko su prodrli u naše živote i neki se pitaju trebamo li još uvijek kupiti TV?

Prije svega, funkcije koje pružaju mobilni telefoni i televizori se razlikuju. Mobilni telefoni pružaju praktičnost i mobilnost. Omogućuju bilo kada i bilo gdje pregledavati web, gledati video zapise, sportske događaje, igrati igrice itd. S druge strane TV uređaji iz perspektive doživljaja zabave, imaju veliki zaslon i visokokvalitetni zvučni sustav koji doprinose boljem vizualnom i audio iskustvu. Osobito kada se gledaju filmovi i sportski događaji ili igraju igre. Osim toga, ove aktivnosti mogu se odvijati s obitelji ili prijateljima, što može poboljšati obiteljske veze i prijateljstva.

Koje je značenje TV-a u doba razvoja mobilnih telefona (2)

Međutim, kupnja televizora nije nužna za svakoga. Među njima su primjerice podstanari koji se često sele ili neki mladi parovi koji su skloniji korištenju mobilnih telefona ili prijenosnih računala za gledanje videa svojom prenosivosti i fleksibilnosti. Također nemaju svi posebnu potrebu za gledanje TV programa.

Uz razlike u funkcionalnosti i iskustvu zabave, kupnja televizora uključuje i probleme s troškovima. Za osobe s ograničenim financijskim sredstvima korištenje mobilnog telefona ili prijenosnog računala umjesto televizora ponekad je ekonomičnija opcija.

Koje je značenje TV-a u doba razvoja mobilnih telefona (3)

Ukratko, u eri u kojoj mobilni telefoni nikada nisu daleko od naših ruku, treba li kupiti televizor ovisi o osobnim potrebama i preferencijama. Za one koji su ljubitelj filmova ili sportskih događaja, ili jednostavno žele veći ekran, bolju kvalitetu zvuka u svom domu, pratiti TV program, isplati se uložiti u televizor.

Neke od naših recenzija TV uređaja dostupnih na tržištu možete pročitati otvaranjem ove poveznice.

Više... Vaš Komentar Top
Otvorena rana rasprodaja softvera za Crni petak: kupujte sve softverske ključeve koje želite po niskoj cijeni od 6,5 € po ključu tijekom brze rasprodaje na dan samaca 2023.

Datum objave 06.11.2023

Otvorena rana rasprodaja softvera za Crni petak: kupujte sve softverske ključeve koje želite po niskoj cijeni od 6,5 € po ključu tijekom brze rasprodaje na dan samaca 2023.

Crni petak se brzo bliži i s mnoštvom ponuda koje se očekuju u svim većim trgovcima, mi smo tu da vam pomognemo da iskoristite najveći shopping događaj godine. Ali također biste trebali znati da je Double 11 još uvijek najbolje vrijeme da nabavite originalni Windows OS i Office na Godeal24 Double 11 Sales. Ovo je velika promocija s ogromnim popustima na sav popularan računalni softver. Što je Double 11? Double 11 nije samo jednodnevni, već vrlo popularan festival online kupovine koji je nastao u Kini, a koji je ekvivalent Black Friday shopping festivalu. Mnogi ljudi će kupovati tijekom Double Eleven, što će vam pomoći da uštedite mnogo novca.

Sada je najnoviji Office 2021 Professional Plus samo 25,11 €, što vam štedi više od 90% u usporedbi sa Microsoftovom službenom cijenom od 439,99 USD. Ako kupite više Office 2021, već od 15,02 €! Ako vam nove značajke Officea 2021 ne znače puno, Office 2019 također je jako dobar izbor. Office 2019 Professional Plus je samo 22,25 €! Godeal24 je vrlo sigurna platforma za prodaju softvera, trebate samo kupiti aktivacijski ključ softverske licence od Godeal24, a zatim ga preuzeti sa službene web stranice softvera i aktivirati ga pomoću aktivacijskog koda, tako da je softver koji koristite 100% siguran i originalan! Tijekom instalacije i korištenja Godeal24 pruža 24/7 tehničku podršku i obećava doživotnu uslugu nakon prodaje! Podijelite ovu ponudu s obitelji i prijateljima. Ako trebate kupiti Windows OS i MS Office na veliko, pogledajte akciju “Poslovna veleprodaja” za još veće uštede!

231030-720p-gd24-€

Rana rasprodaja softvera za Crni petak: Eksklzivna ponuda za dan samaca. Ne propustite!

Zaronite u popuste, primamljivi paketi! (kupon kod ” SGO62″)

Rasprodaja, nepobjedive cijene!

Do 50% popusta na još verzija Windowsa i Officea! (kupon kod ” SGO50″)

Praktični alati za računalo:

>>>Nabavite još alata

Godeal24 zna “povijest” svake licence koju prodaje, a korisnici ih mogu koristiti bez problema. Iz tog razloga, licence koje se mogu kupiti na Godeal24 su “doživotne”, tj. mogu se koristiti bez ograničenja: operativni sustav će biti ažuriran i podržavan od strane Microsofta tijekom cijelog životnog vijeka.

Kako platiti?

>Idite na stranicu za naplatu, nastavite kao gost (ili kreirajte račun), a zatim ispunite “Informacije o naplati”.

godeal24_narudzba_1

> Odaberite “CWALLETCO” u ovom koraku i kliknite Nastavi (Continue)

godeal24_narudzba_2

> Molimo potvrdite svoju narudžbu i klikinite Naruči (Place Order)

godeal_7.25_1

> Tada će vas prebaciti na ovu stranicu gdje birate način plaćanja.

godeal_7.25_2

> Na kraju, odaberite PayPal za izvršavanje naplate.

godeal_7.25_3

O Godealu24

Pouzdanost Godeal24 shopa u potpunosti se ogleda u dobrom online ugledu koji uživa i u mnogim pozitivnim recenzijama na TrustPilotu, gdje je tvrtka ocijenjena kao “izvrsna i odlična” u 98% recenzija. To je zbog kvalitete kupovnog iskustva i brojnih prednosti koje nudi trgovina: uz mogućnost odabira između mnogih originalnih proizvoda uz popuste do 90%, digitalna dostava omogućit će vam da svoj softver dobijete izravno na svoju adresu e-pošte u roku od nekoliko sekundi od kupnje. To je vrlo pogodan način dostave za kupca.

Godeal24 obećava da nudi profesionalnu tehničku podršku 24/7 i doživotnu postprodajnu uslugu te da možete koristiti proizvod bez problema!

Kontaktirajte Godeal24: service@godeal24.com

(sponzorirani sadržaj)

Više... Vaš Komentar Top
Arm se udružuje s NVIDIA, Qualcommom, Microsoftom, Metom, Intelom i AMD-om za promicanje razvoja AI aplikacija

Datum objave 03.11.2023

Arm se udružuje s NVIDIA, Qualcommom, Microsoftom, Metom, Intelom i AMD-om za promicanje razvoja AI aplikacija

Arm se udružuje s NVIDIA, Qualcommom, Microsoftom, Metom, Intelom i AMD-om za promicanje razvoja AI aplikacija

Arm je izjavio da se trenutno do 70 posto aplikacija za umjetnu inteligenciju trećih strana na mobilnim telefonima izvršava na procesorima Arm arhitekture i najavljuje suradnju s Intelom, AMD-om, NVIDIA-om, Qualcommom, Microsoftom i Metom u promicanju primjene i razvoja tehnologije umjetne inteligencije.

Programeri koji koriste arhitekturu Arm mogu stvoriti razne usluge aplikacija umjetne inteligencije s odgovarajućim osnovnim okvirima, tehnologijama i specifikacijama, od čega će imati koristi više od 15 milijuna ljudi diljem svijeta.

Ova najava suradnje omogućit će izvođenje više modela umjetne inteligencije na rubnim računalnim uređajima i programerima da imaju na raspolaganju više tehničkih resursa. Među njima, skup alata TAO prilagođen je u suradnji s tvrtkom NVIDIA za izvršavanje niskog koda na Ethos NPU,  čime se pomaže u stvaranju modela vizualne umjetne inteligencije optimizirane za performanse. Također se može razviti u okvirima otvorenog koda TensorFlow i PyTorch operacija.

Arm se udružuje s NVIDIA, Qualcommom, Microsoftom, Metom, Intelom i AMD-om za promicanje razvoja AI aplikacija_1

AMD preuzima Nod.ai za implementaciju AI softvera kako bi uhvatio korak s Nvidijom

Intel: dodajemo AI akceleratore svim svojim procesorima

Što se tiče suradnje s Metom, PyTorch je uveden u mobilne platforme temeljene na Arm arhitekturi tenzorskog skupa operatora (TOSA), kako bi programeri mogli koristiti ExecuTorch na raznim mobilnim i rubnim aplikacijama. Osim toga, Arm se nedavno pridružio MX Alliance-u, skupini industrijskih igrača uključujući AMD, Intel, Meta, Microsoft, NVIDIA i Qualcomm, kako bi standardizirali specifikacije usko-bitnih podataka i ubrzali razmjere umjetne inteligencije.
Arm je naglasio da je postavio čvrste temelje za razvoj globalne umjetne inteligencije, a očekuje se da će više razvoja računalstva umjetne inteligencije biti izgrađeno na Arm infrastrukturi u senzorskim komponentama, pametnim telefonima, softverski definiranim vozilima, poslužiteljima i superračunalima.

Više... Vaš Komentar Top
Ovih 12 aplikacija natjerat će mobilni telefon da krade novac i gledate reklame o ludi

Datum objave 03.11.2023

Ovih 12 aplikacija natjerat će mobilni telefon da krade novac i gledate reklame o ludi

Ovih 12 aplikacija natjerat će mobilni telefon da krade novac i gledate reklame o ludi

Na Google Play Store ponovno se pojavio novi val malicioznih Android trojanaca koji se mogu tajno neovlašteno pretplatiti na visokovrijedne pretplatničke usluge i bombardirati vas velikim brojem reklama.

Tvrtka za informacijsku sigurnost Dr.Web, objavljuje izvješće u kojem stoji da je u rujnu ove godine na Google Playu otkriveno više od desetak zlonamjernih aplikacija maskiranih u normalne aplikacije. Nakon izvješća, Google je ovaj val zlonamjernih aplikacija uklonio s platforme.

Prema analizi Dr.Weba , značajka ovog vala zlonamjernih aplikacija je da dolaze iz tri različite vrste trojanskih serija, uključujući “FakeApp” koja vodi do web stranica za prijevaru ulaganja, “Joker” koja se proizvoljno pretplaćuje na usluge s visokim cijenama pretplate, a serija “Hidden Ads” omogućava kontinuirano iskakanje velikog broj oglasa na mobilnim telefonima kako bi hakeri zaradili.

Sada, ako imate neku od ovih 12 aplikacija ili igara na donjem popisu, deinstalirajte sa svojeg uređaja što je prije moguće.

 • Skibydi Killer igrica – preuzeta i instalirana više od milijun puta
 • Agent Shooter – preuzeto 50.000 puta
 • Rubber Punch 3D –
 • Rainbow Stretch – preuzeto 50.000 puta
 • Eternal Maze – preuzeto 50.000 puta
 • Jungle Jewels – preuzeto 10.000 puta
 • Stellar Secrets – preuzeto 10.000 preuzimanja
 • Fire Fruits – 10.000 preuzimanja
 • Cowboy’s Frontier -10. 000 preuzimanja
 • Enchanted Elixir -10. 000 preuzimanja
 • Love Emoji Messenger -50. 000 preuzimanja
 • Beauty Wallpaper HD – 1.000 preuzimanja
Više... Vaš Komentar Top
Intel i AMD računaju na računala s AI za poboljšanje performansi, ali imaju li potrošači novca da ih zamijene?

Datum objave 03.11.2023

Intel i AMD računaju na računala s AI za poboljšanje performansi, ali imaju li potrošači novca da ih zamijene?

Intel i AMD računaju na računala s AI za poboljšanje performansi, ali imaju li potrošači novca da ih zamijene

Nakon dvije godine rasta uzrokovane epidemijom koronavirusa, prodaja osobnih računala je usporena. U biti je pad bio toliko ozbiljan da je 7,6 posto zabilježenih u trećem tromjesečju ove godine u odnosu na prethodnu godinu, bio značajan napredak nakon pet uzastopnih kvartala dvoznamenkastog pada.

Međutim, računala su bila ipak slamka spasa za Intel i AMD ove sezone zarade. Prema AMD-ovom financijskom izvješću za treće tromjesečje, prihod od poslovanja osobnih računala porastao je 42 postotna boda na godišnjoj razini, postavši jedini posao koji je ostvario rast u kvartalu. Iako su Intelovi prihodi od PC poslovanja pali 3 postotna boda u odnosu na isto razdoblje prošle godine, to je bilo puno bolje od pada 10 posto koji je Wall Street očekivao.

Za obje tvrtke, rast prodaje u PC odjelu nadoknadio je ozbiljnije slabosti u segmentu podatkovnih centara koji predstavlja prodaju skupih čipova tehnološkim divovima koji upravljaju računalstvom u oblaku. Nagla eksplozija generativne umjetne inteligencije dovela je do porasta potražnje za akceleratorskim sustavima temeljenim na grafičkim procesorima. Tehnološki divovi kao što su Microsoft, Google, Amazon i Meta, prebacili su većinu svojih kapitalnih izdataka na komponente poslužitelja umjetne inteligencije, a Nvidia je postala glavni dobitnik čiji će se prihodi utrostručiti u odnosu na prošlu godinu.

AMD je predstavio svoj najmoćniji GPU za prijenosna računala

Serija AMD Radeon RX 6000 ponovno se bori za budućnost

Intelov muzej u San Joseu kroz slike

Intel predstavio procesore 14.generacije: ista arhitektura, ali veće performanse

U bliskoj budućnosti, odnosno sljedeće godine, AMD i Intel računaju na daljnji rast svog PC poslovanja ( 27 postotna boda i 13 postotnih bodova), dolaskom računala s umjetnom inteligencijom.

Prema riječima glavnog izvršnog direktora Intela, prošlog tjedna u razgovoru o prihodima tvrtke, računala s umjetnom inteligencijom predstavljaju prekretnicu za industriju osobnih računala. Također je izvršna direktorica AMD-a Lisa Su na konferenciji prije nekoliko dana predvidjela da će računala s umjetnom inteligencijom “u osnovi redefinirati računalno iskustvo u nadolazećim godinama.

Međutim, mogu li osobna računala s umjetnom inteligencijom preuzeti mainstream ostaje nejasno. Čak i ako ovi novi strojevi s umjetnom inteligencijom krenu u prodaju, mnoga računala prodana tijekom najgoreg razdoblja pandemije i dalje će biti u redovnom ciklusu nadogradnje od pet do šest godina i korisnici ih možda neće lako zamijeniti. Natjerati potrošače da troše više novca na pametnija računala, osobito one koji sve više koriste pametne telefone za svakodnevne uredske zadatke i surfanje internetom može biti težak zadatak.

Više... Vaš Komentar Top
Microsoft izdaje Windows 11 2023 update ili 23H2 veliko ažuriranje sustava

Datum objave 03.11.2023

Microsoft izdaje Windows 11 2023 update ili 23H2 veliko ažuriranje sustava

Microsoft izdaje veliko ažuriranje za Windows 11

Microsoft je objavio opsežno, kumulativno izdanje Windows 11 operativnog sustava za osobna računala, a pomoćnik za umjetnu inteligenciju pod nazivom Copilot AI, koji ima mnogo sličnosti s ChatGPT-om, vjerojatno je najvažniji dio.

Microsoft Copilot oslanja se na temeljne velike jezične modele obučene na golemim skupovima podataka pomoću OpenAI-a. Može pomoći u sastavljanju teksta e-pošte, odgovaranju na pitanja, uključivanje Bluetootha, dobivanje uputa za snimanje zaslona i automatizaciji povezanih aktivnosti u sustavu Windows, koristeći informacije s web-mjesta za poboljšanje njegovih mogućnosti.

Prema slikama na Microsoftovoj web stranici, Copilot će biti usidren kao bočna traka na desnoj strani ekrana.  Korisnici mogu otvoriti programsko sučelje  klikom na ikonu Copilot na programskoj traci ili korištenjem tipke prečaca “Win+C” na tipkovnici, što je na isti način kao otvaranje Cortane (Microsoft Cortana) u sustavu Windows 10.  Ali, Windows Copilot je još uvijek u fazi pregleda i dostupan samo u Sjevernoj Americi i dijelovima Azije i Južne Amerike.

U međuvremenu, Microsoft će početi prodavati Microsoft 365 Copilot, dodatak za umjetnu inteligenciju za zaposlenike tvrtki koji koriste njegove aplikacije za produktivnost.

Windows 12 je u razvoju, ali hoćemo li plaćati mjesečnu pretplatu?

Microsoft najavljuje novu seriju Surface i značajke Windows 11 ažuriranja

Windows 11: Microsoft je ažurirao popis kompatibilnih procesora

Ostale nove značajke u Windows 11 2023 Update ili 23H2

 • Potpuno nova programska traka koja u središtu ima gumb Start i niz ikona aplikacija na dnu zaslona. Oznake se mogu prikazati čak i za aplikacije koje nisu pokrenute. Također može se sakriti vrijeme i datum.
 • Aplikacije koje Microsoft smatra komponentama sustava, kao što je File Explorer, prikazat će novu karticu “Sustav” kada kliknete gumb “Sve aplikacije” u izborniku Start.  Prethodno ste njima mogli upravljati odlaskom na Postavke ↦ Aplikacije ↦ Instalirane aplikacije. Sada postoji posebna stranica u “Postavke ↦ Sustav ↦ Komponente sustava”.
 • Izdvajanje teksta izravno sa snimki zaslona postaje lakše uz ažuriranu aplikaciju Snip Tools. Omogućava kopirati tekst sa snimki zaslona i brzo urediti e-poštu ili telefonski broj.
 • Adaptive Dimming – zatamnjuje zaslon kada ga ne gledate i ponovno ga posvjetljuje kada ga ponovno pogledate. Ovu značajku možete uključiti ili isključiti u aplikaciji Postavke.
 • Pojednostavljena aplikacija Fotografije –  možete unijeti ključne riječi i objekte u okvir za pretraživanje kako biste pronašli povezane slike pohranjene u OneDriveu.
 • Sigurnosno kopiranje (Windows Backup) sada pohranjuje aplikacija koje su prethodno instalirane na računalima kako bi ih se po potrebi vratile u računalo
 • Aplikacija Bojanje (Paint) dobiva podršku za umjetnu inteligenciju – To znači da možete unijeti nekoliko riječi i odabrati stil, a Paint će kreirati sliku na temelju opisa. Ovo je slično alatima tvrtke Adobe i drugih, kao i Microsoftovim alatima za stvaranje slika u njegovoj tražilici Bing.
 • Podrška za Instant igre koju Microsoft testira omogućuje da pronađete povremene igre u Microsoft App Storeu bez da ih prvo morate preuzeti i instalirati.
 • Ako koristite Windows 11 na radnom/poslovnom računalu, File Explorer i izbornik Start počet će prikazivati prijedloge za datoteke koje biste mogli otvoriti na temelju upotrebe.

Neke od gore navedenih značajki  Windows 11 nadogradnje možda neće biti odmah dostupne, ali će se s vremenom pojaviti u novim ažuriranjima.

Kako nadograditi svoj Windows 11 na  23H2 ?

Microsoft osigurava ažuriranje pomoću svoje postojeće tehnologije. Ali, ako želite odmah dobiti ažuriranje, slijedite korake u nastavku.

 • Pritisnite prečac ‘ tipka Windows + I ‘ za pokretanje aplikacije Postavke.
 • Kliknite odjeljak Windows Update na lijevoj strani ili mu pristupite izravno traženjem u izborniku Start
 • Nakon toga kliknite na opciju ” Dobijte najnovija ažuriranja čim budu dostupna .”

Ako ovo ne uspije, pričekajte jer je ažuriranje 23H2 upravo izašlo i  polako se proširuje na više korisnika.

Više... Vaš Komentar Top
Pretplate za Facebook, Instagram i X (bivši Twitter) platformu niču poput gljiva nakon kiše

Datum objave 03.11.2023

Pretplate za Facebook, Instagram i X (bivši Twitter) platformu niču poput gljiva nakon kiše

Pretplate za Facebook, Instagram i X (bivši Twitter) platformu niču poput gljiva nakon kiše

Nedavni EU zakon GDPR (Opća uredba o zaštiti podataka) koji ima za cilj zaštititi podatke korisnika, jedan je od razloga zašto Meta i X platforma najavljuju pretplate, koje će eliminirati oglase, a time i prikupljanje podataka potrebnih za personalizirano oglašavanje.

Pretplate za Instagram i Facebook

Metin novi plan pretplate za Instagram i Facebook bez reklama uvodi se u EU, EEA i Švicarskoj za sve one koji više ne žele u aplikacijama vidjeti tonu reklama. Mjesečna visina pretplate je 9,99 eura za web ili 12,99 eura za iOS i Android uređaje. Prije 1. ožujka 2024. ova početna pretplata pokriva sve povezane račune u Centru za korisničke račune. P očevši od 1. ožujka 2024., svakom dodatnom računu u Centru za korisničke račune naplaćivat će se dodatna naknada od 6 eura mjesečno na web strani i 8 eura mjesečno na iOS i Android strani. Ovaj dodatni trošak uglavnom se odnosi na profesionalce koji upravljaju s nekoliko računa i stranica u isto vrijeme. Vrijedno je spomenuti da određivanje cijena za iOS i Android uzima u obzir naknade koje Meta mora platiti Appleu i Googleu, kroz pravila kupnje.

Meta u svojoj objavi naglašava da ima za cilj stvoriti više alata u budućnosti kako bi se “očuvala vrijednost koju i ljudi i tvrtke imaju od personaliziranog oglašavanja, a istovremeno omogućuje korisnicima da kontroliraju svoje iskustvo oglasa na platformama”.

Pretplate za Facebook, Instagram i X (bivši Twitter) platformu niču poput gljiva nakon kiše_1

X platforma, Premium i nove Premium+ i Basic pretplate

X Basic pretplata po cijeni tri eura mjesečno ne uključuje plavu certifikacijsku oznaku i dijeljenje prihoda, ali nudi uređivanje postova, duge objave i funkcije preuzimanja videozapisa. Dostupna je samo za one korisnike koji pristupaju platformi putem web stranice, u nadi da će se izbjeći dodatni trošak provizije za iOS i Google aplikacije .

Premium+ uklanja sve oglase za 16 eura mjesečno. Korisnici dobivaju plavu kvačicu, ali je mogu i sakriti ako žele. Osim toga nudi sve opcije Basic i Premium pretplate, a odgovori korisnika trebali bi biti najvidljiviji u odnosu na sve ostale korisnike plarforme.

Što se tiče postojećeg Premium plana pretplate, i dalje postojati za 8 eura mjesečno. Svi pretplatnici dobivaju opciju pisanja dužih postova, poništavanja postova i objavljivanja dužih videozapisa. Uz to odgovori koje objavljuju na objavu također su vidljiviji. Korisnici koji se pretplate na ovu formulu nemaju pristup centru za kreatore i stoga neće moći biti plaćeni za objavu. Ova formula pretplate također ne dolazi s plavom kvačicom.

Naravno, i dalje će biti moguće koristiti sve  platforme bez plaćanja ako pristanete na prikaz oglasa u svom feedu.

Više... Vaš Komentar Top
CircuitMess izbacio najambiciozniji projekt do sada – repliku NASA Perseverance Space Rovera

Datum objave 01.11.2023

CircuitMess izbacio najambiciozniji projekt do sada - repliku NASA Perseverance Space Rovera

CircutMess_Rover

Jučer je CircuitMess uspješno lansirao svoju najmbiciozniju Kickstarter kampanju do sada, u suradnji s Geek Clubom. Riječ je o uradi-sam Perseverance Space Roveru, licenciranom od strane NASA-e.

Ovo je prvi put da CircuitMess na ovaj način surađuje s drugom tvrtkom u kreiranju novog proizvoda, no odabir američkog Geek Cluba je posve logičan. Radi se o tvrtci koja također proizvodi uradi-sam STEM proizvode, no s naglaskom na istraživanje svemira.

Rover image 5

Do sada su na tržište plasirali MAKERbuino – uradi-sam igraću konzolu, MAKERphone – uradi sam mobilni telefon, te STEM Box – preplatu za učenje STEM vještina. Njihov zadnji veliki STEM projekt bio je Batmobile s licencom Warner Bros.-a, a sad je došao red i na NASA-u.

Prednarudžbu za Perseverance Space Rover STEM set moguće je izvršiti na Kickstarteru po posebnoj cijeni od 149 američkih dolara. Kolekcija koja uključuje Space Rover i kompletnu seriju proizvoda inspiriranih najpoznatnijim NASA-inim vozilima dostupna je za 349 dolara.

Više... Vaš Komentar Top
Google razvija način mjerenja otkucaja srca pomoću slušalica

Datum objave 01.11.2023

Google razvija način mjerenja otkucaja srca pomoću slušalica

Google razvija način mjerenja otkucaja srca pomoću slušalica_1

Današnji nosivi uređaji kao što su pametni satovi ili bežične slušalice općenito imaju tehnologiju za praćenje otkucaja srca. Koristi fotopletizmografiju (PPG) odnosno svjetlosne impulse za mjerenje aktivnosti krvi. Iako ova metoda dobro funkcionira, još uvijek ima svojih ograničenja poput osjetljivosti na naporno vježbanje i nepravilne metode nošenja slušalica.

Nedugo je Googleov tim osmislio još jednu metodu – akustičnu elektropletizmografiju (APG) temeljenu na ultrazvuku za mjerenje otkucaja srca. Tehnologija funkcionira tako da šalje ultrazvučni signal niskog intenziteta u ušni kanal i otkriva poremećaje na površini kože dok krv teče kroz sićušne mikrofone koji pomažu u aktivnom poništavanju buke.

Prema Googleu, tehnologija je vrlo stabilna čak i za ljude s različitim veličinama ušnih kanala, boju kože ili tetovaže. Također ova metoda može raditi normalno i kada se pušta glazba, ali problemi se ipak mogu pojaviti u bučnim okruženjima.

Tijekom testiranja korištene su komercijalno dostupne one active noise-cancelling (ANC) slušalica i među 153 sudionika srednja stopa pogreške za otkucaje srca bila je 3,21 posto, dok je srednja stopa pogreške za varijabilnost otkucaja srca bila 2,7 posto. Treba napomenuti da je ovo eksperimentalna faza i ne znači da će Google lansirati slušalice s ovom značajkom u bliskoj budućnosti.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 2 sata

VPN

Objavljeno prije 3 sata

Iskon

Objavljeno prije 4 sata

Svaštara

Objavljeno prije 4 sata

P: Razne PC i serverske komponente, Laptope, Dijelove za laptope...

Objavljeno prije 4 sata

A1 Xplore TV aplikacija - MAXtv (samostalni)

Novosti

Sony Xperia 10 VI - srednja klasa za ljubitelje malih zaslona

Novi Sony pametni telefon srednje klase Xperia 10 VI dolazi na tržište u lipnju po cijeni od 399 eura  u crnoj, bijeloj i svijetloplavoj boji. Ovaj lagani uređaj, težine samo 164 grama, nudi elegantan dizajn s stražnjim poklopcem od recikli... Pročitaj više

Google najavljuje Veo, Imagen 3 i Music AI Sandbox alate za stvaranje multimedije

Google je predstavio niz inovativnih alata za generiranje multimedijskog sadržaja, pokazujući svoju snagu u području umjetne inteligencije i natječući se s konkurentima poput OpenAI-a. Predstavljeni alati pokazuju Googleovu predanost inovac... Pročitaj više

Sapphire PURE AMD Radeon RX 7700 XT Frost Punk 2 Edition

SAPPHIRE je u suradnji s AMD-om i 11 bit Studios, tvrtkom koja je razvila naslove kao što su This War of Mine i seriju igara Frostpunk, razvio PURE AMD Radeon RX 7700 XT Frostpunk 2 Edition grafičku karticu. Ovo ograničeno izdanje grafičke... Pročitaj više

Xperia 1 VI - Sony napokon osluškuje mišljenja ciljanih korisnika

Xperia 1 VI najnoviji je model u stopama Xperia 1 V, a kao što možete vidjeti iz rimskih brojeva na kraju riječi, to je šesta generacija serije 1. Ova serija Sony modela namijenjena je za one koji žele najnovije značajke i visoke specifikac... Pročitaj više

Google I/O 2024: LearnLM, Gemini 1.5 Flash, Gemini 1.5 Pro, Ask Photos, Gemma 2

Od 14. do 15. svibnja Google je održao konferenciju za razvojne programere "Google I/O" u Mountain Viewu u Kaliforniji, SAD.  Ove godine predstavljeno je više nego ikada noviteta, a ovo su neki od njih... LearnLM - poboljšano učenje uz pomo... Pročitaj više

Sve novosti