Pravni spor oko intelektualnog vlasništva između Qualcomma i Arm-a: ozbiljan problem

Datum objave 18.06.2024 - Sanja Ledinek

Pravni spor oko intelektualnog vlasništva između Qualcomma i Arm-a: ozbiljan problem

Pravni spor oko intelektualnog vlasništva između Qualcomma i Arm-a: ozbiljan problem

Pravni spor oko intelektualnog vlasništva između Qualcomma i Arm-a_1

Novi pravni spor između Qualcomma i Arm-a predstavlja ozbiljan problem za obje tvrtke, a posebno za proizvođače prijenosnih računala. Spor se usredotočuje na tehnologiju korištenu u Qualcommovom najnovijem Snapdragon X procesoru.

Startup Nuvia, koji je 2019. godine stekao razvojnu licencu za arhitekturu Arm, razvio je jezgru za poslužiteljske procesore. Qualcomm je kasnije akvizirao Nuviju kako bi poboljšao svoju konkurentnost s Appleom i integrirao Nuvia dostignuće u Oryon arhitekturu, na kojoj se temelje procesori Snapdragon X Elite i Snapdragon X Plus. Arm tvrdi da je Qualcomm koristio Nuvijin dizajn bez odobrenja i podnio je tužbu tražeći naknadu i uništenje svih procesora temeljenih na Oryon jezgri. Ako tužba bude uspješna, to će biti veliki udarac za proizvođače prijenosnih računala koji su upravo počeli plasirati na tržište uređaje s Snapdragon X procesorima. Pravni aspekt ove situacije još nije komentiran, a sljedeći koraci su neizvjesni. No, za Qualcomm je ovo svakako veliki problem.

Qualcomm objavio rezultate benchmarka Snapdragon X Elite NPU-a

MediaTek ulazi na američko tržište mobilnih telefona i izaziva Qualcommovu dominaciju

MediaTek ulazi u utrku Copilot+ Windows računala

Microsoftovo predstavljanje nove generacije prijenosnih računala s ARM čipovima usmjereno je na Apple i predstavlja se kao budućnost računalstva potrošačke klase. Apple Mac računala već četiri godine koriste čipove temeljene na ARM-u s velikim uspjehom, a Microsoft želi smanjiti utjecaj konkurencije. Prošle godine Microsoft je potpisao ekskluzivni ugovor s Qualcommom o razvoju čipova kompatibilnih s ARM sustavom, koji traje do kraja ove godine. Budući da ekskluzivni ugovor istječe, drugi proizvođači čipova mogu se uključiti u utrku Copilot+ Windows uređaja na tržištu.

Jedan od takvih proizvođača je MediaTek, koji navodno priprema procesor dizajniran s Arm arhitekturom u skladu s smjernicama za “Copilot+ PC” certificirana računala. Očekuje se da će MediaTekov procesor biti predstavljen do kraja sljedeće godine. Još uvijek nije jasno je li Microsoft odobrio MediaTekove PC čipove za Copilot+ Windows ekosustav.

Više... Vaš Komentar Top
Poznati detalji Adreno X1 grafike Snapdragon X serije

Datum objave 17.06.2024

Poznati detalji Adreno X1 grafike Snapdragon X serije

Poznati detalji Adreno X1 grafike Snapdragon X serije_1

Qualcomm je napokon objavio više informacija o Adreno X1 GPU-u integriranom u seriju procesore Snapdragon X.

Poznati detalji Adreno X1 grafike Snapdragon X serije

Adreno X1 je prva generacija integriranih grafičkih kartica (naknadni proizvodi će se zvati Adreno X2, X3…) koje je Qualcomm dizajnirao za Windows na ARM SoC-u. Najviša konfiguracija Adrena X1 je “X1-85″, gdje “8” predstavlja razinu GPU-a, a “5” SKU.
AdrenoX1 sadrži do 6 shadera za ukupno 1536 ALU-a FP32, koji mogu obraditi 96 teksturnih jedinica po ciklusu pružajući performanse do 4,6T FLOPS u vršnim uvjetima i 72 gigapiksela podataka u sekundi.

SDX_CPU_GPU Architecture Overview_21 SDX_CPU_GPU Architecture Overview_22

SDX_CPU_GPU Architecture Overview_23 SDX_CPU_GPU Architecture Overview_24

Dijeli 6MB predmemoriranje sustava s CPU-om, NPU-om itd., i ima istu GMEM tehnologiju kao Adreno na mobilnim telefonima. Podržava popularne grafičke API-je uključujući DirectX 12.1 (Shader Model 6.7), DirectX 11, Vulkan 1.3 i OpenCL 3.0.

Qualcomm lansira marku čipova Snapdragon X Series za PC

Qualcomm objavio rezultate benchmarka Snapdragon X Elite NPU-a

Qualcomm Snapdragon X Elite: neovisna arhitektura 12 jezgri i podrška za Windows 12 API

SDX_CPU_GPU Architecture Overview_25 SDX_CPU_GPU Architecture Overview_26

SDX_CPU_GPU-Architecture-Overview_27 SDX_CPU_GPU Architecture Overview_28

Qualcomm je usporedio Adreno X1-85 s Intel Core Ultra 7 155H s 8 Xe jezgri, Intel Arc GPU i Ryzen 9 7940HS s Radeon 780M GPU-om. Qualcomm tvrdi da Adreno X1-85 može parirati ili čak boljim performansama Intel GPU-a u više igara i sve igre su referentne na 1080p rezoluciji. Međutim, nisu objavili detalje o testnoj platformi igre.

Osim toga, Qualcomm je pokrenuo i aplikaciju “Adreno Control Panel” za Snapdragon X seriju namijenjenu optimizaciji igara i ažuriranjima upravljačkih programa. Qualcomm obećava ažurirati ovu aplikaciju jednom mjesečno. Slična je AMD Adrenalin Edition i NVIDIA APP softveru.

Budući da je Qualcomm još uvijek početnik u području PC igara, čak i Microsoftova trenutna konkurentnost u GPU upravljačkim programima i optimizacija igara zaostaje za AMD-om i NVIDIA-om. Nadamo se da njihov softverski tim ima dovoljno mogućnosti za optimizaciju igara i podešavanja.

Više... Vaš Komentar Top
iOS 18: Poboljšano upravljanje baterijom i optimizirano punjenje

Datum objave 17.06.2024

iOS 18: Poboljšano upravljanje baterijom i optimizirano punjenje

iOS 18 Poboljsano upravljanje baterijom i optimizirano punjenje (1)

S rastućom upotrebom mobilnih telefona, upravljanje baterijom i proces punjenja postaju sve važniji za korisnike. U svom najnovijem iOS 18 sustavu, Apple je uveo niz poboljšanja za optimizaciju baterije.

Nakon što iOS 18 bude dostupan, u Postavkama će se u odjeljku “Punjenje” pod izbornikom “Baterija” nalaziti novo sučelje. Osim opcije postavljanja ograničenja punjenja na 80 %, korisnici će moći odabrati i 85 %, 90 % ili 95 %.

iOS 18 Poboljsano upravljanje baterijom i optimizirano punjenje (2)

Izbor optimalnog postotka ovisi o individualnim potrebama. Za maksimalno dugovječnost baterije, preporučuje se punjenje do 80 %. Punjenje do 85 %, 90 % ili 95 % donosi gotovo maksimalni kapacitet baterije, ali skraćuje njen vijek trajanja.

Važno je napomenuti da litij-ionske baterije, koje se koriste u većini pametnih telefona, imaju ograničen broj ciklusa punjenja. Jedan ciklus punjenja definira se kao punjenje baterije od 0 do 100 %. Svaki ciklus punjenja bateriju donekle istroši (stvara dodatni sloj, tzv. talog), što s vremenom smanjuje njen ukupni kapacitet. Stoga je jedan od načina produljenja vijeka trajanja baterije izbjegavanje punjenja do 100 % kada god je to moguće.

Osim dodatnih opcija ograničenja punjenja, Apple uvodi i revolucionarnu novu funkciju: otkrivanje i informiranje korisnika o korištenju sporog punjača za iPhone.

iOS 18 Poboljsano upravljanje baterijom i optimizirano punjenje (3)

U izborniku “Baterija” u aplikaciji Postavke bit će dodan grafikon razine baterije s porukom upozorenja ako sustav otkrije sporu brzinu punjenja. U tom slučaju, grafikon će postati narančast s natpisom “Spori punjač” ispod. Ova funkcija omogućena je dubokom optimizacijom sustava upravljanja baterijama.

Detaljni kriteriji za pokretanje upozorenja o sporom punjenju još nisu objavljeni, ali se očekuje da će Apple u rujnu dati sve potrebne informacije korisnicima.

S iPadOS 18 Apple nastoji učiniti uređaje još svestranijim alatom nego što već jesu

Koja je razlika između metaverzuma i Appleovog prostornog računalstva

iOS 18 Poboljsano upravljanje baterijom i optimizirano punjenje (4)

Što je spor punjač?

Postoji mnoštvo standarda punjenja koji definiraju snagu, struju, napon i ostale parametre. Svaki proizvođač uređaja odabire standard koji odgovara njegovim proizvodima. Nekada su punjači bili uključeni u prodajne pakete uređaja, ali danas ih korisnici često kupuju zasebno. Nažalost, ne odabiru uvijek najprikladnije punjače. Korištenje neprikladnog punjača može dovesti do neučinkovitog punjenja, pa čak i oštećenja baterije. Stoga je važno koristiti isključivo pouzdane punjače proizvedene ili preporučene od strane proizvođača mobilnog telefona.

Više... Vaš Komentar Top
Što je Genmoji, Appleova značajka u sustavu iOS 18?

Datum objave 17.06.2024

Što je Genmoji, Appleova značajka u sustavu iOS 18?

sto je Genmoji, Appleova znacajka u sustavu iOS 18 (1)

Dosadni standardni emoji stvar su prošlosti. Apple je predstavio s iOS 18 – Genmoji za iPhone. Što karakterizira ovu značajku i kako je koristiti na iPhoneu? Evo odgovora!

sto je Genmoji, Appleova znacajka u sustavu iOS 18 (2)

Genmoji (Generative + Emoji) je jedna od značajki Appleove Inteligencije koja emotikone podiže na potpuno novu razinu. Omogućuje stvaranje prilagođenih personalnih emojija (u obliku slika, ne unicode znakova) za bilo koju prigodu.

sto je Genmoji, Appleova znacajka u sustavu iOS 18 (3)

Jednostavno unesite tekstualni opis putem tipkovnice i generirat će se odgovarajući Genmoji s nekoliko mogućnosti za odabir. Želite li možda pretvoriti punicu u astronauta koji leti na mjesec ? Sada možete. U isto vrijeme, može se uzeti fotografija osobe u galeriji i stvoriti emoji koji izgleda kao ta osoba.

sto je Genmoji, Appleova znacajka u sustavu iOS 18 (4)

Genmoji se može koristiti izravno u bilo kojem tekstu poruke ili kao reakciju Tapbacka u aplikaciji Poruke ili jednostavno poslati kao naljepnicu. Da biste koristili Genmoji opciju po njenoj dostupnosti, potreban vam je iPhone 15 Pro, 15 Pro Max ili iPad/Mac s čipsetom serije M.

Više... Vaš Komentar Top
Zbogom Apple ID, dobro došao Apple račun

Datum objave 17.06.2024

Zbogom Apple ID, dobro došao Apple račun

Zbogom Apple ID, dobro došao Apple račun

Apple je tiho promijenio naziv Apple ID koji se više od dva desetljeća koristio u jednostavniji naziv – Apple račun.

Novo ime već je prisutno u sustavima iOS 18, macOS Sequoia i watchOS 11, ali oznaka Apple ID zasad ostaje na nekim mjestima, kao što je stranica za prijavu na webu.  Zašto Apple mijenja ime? Jednostavno želi pojednostaviti korisničko iskustvo standardizacijom jezika koji se koristi za opisivanje pristupa njegovim uslugama. Cilj je osigurati da korisnici mogu lako pristupiti svoj svojoj digitalnoj imovini putem jedne točke ulaska, bez zabune.

Jedna od atrakcija Apple računa je ta što korisnici ne moraju mijenjati svoje trenutne podatke za prijavu. Apple račun bit će “temeljen na postojećim vjerodajnicama korisnika”, što prijelaz čini glatkim. To je posebno važno za one koji su već upoznati s Appleovim ekosustavom i ne žele prolaziti kroz gnjavažu s ažuriranjem informacija.  Prelazak na Apple račun vjerojatno će biti dovršen kada iOS 18 i druga ažuriranja softvera budu javno objavljena kasnije ove godine.

Zbogom Apple ID, dobro došao Apple račun _1

Appleove inovacije u umjetnoj inteligenciji: lokalni jezični modeli i prilagođeni AI čipovi

Apple redefinira umjetnu inteligenciju, i figurativno i doslovno

U prethodnoj najavi Apple je osnovao poseban tim koji će biti odgovoran za pitanja obuhvaćena relevantnim promjenama imena te izvršiti odgovarajuće prilagodbe povezanih usluga, kao i prilagoditi funkcije pristupa uslugama trećih strana.  Sve u svemu, ovo je korak u pravom smjeru i možemo očekivati da će Apple nastaviti poboljšavati i usavršavati svoju platformu kako bi korisnicima pružio najbolje iskustvo.

Više... Vaš Komentar Top
Gigabyte AI TOP

Datum objave 17.06.2024

Gigabyte AI TOP

Gigabyte je lansirao novi AI TOP sveobuhhvatni paket proizoda koji uključuje AI TOP Utility, Hardver i Instruktor. Utility je najnoviji softver s prijateljskim korisničkim sučeljem i iskustvom, koji podržava modele velikih jezika s do 236 milijardi parametara uz očuvanje privatnosti i sigurnosti. Hardver nudi flrksibilnost i nadogradnju u usporedbi s tradicionalnim rješenjima za AI obuku u oblaku. Pogodan je za standardne kućne električne instalacije. I za kraj, Instruktor pruža sveobuhvatne konzultacije za AI TOP rješenja, intuitivna uputstva ua podešavanje i tehničku podršku.

gigabyte_ai_top

AI TOP Hardver uključuje modele kao što su TRX50 AI TOP matična ploča, GV-N407TSAI TOP-16GD/W7900 AI TOP 48G/W7900 AI TOP 32G grafičke kartice, AI TOP 100E SSD 1/2TB diskovi i UD1600PM PG5 AI TOP napajanje.

Ponudom ovih rješenja Gigabyte korisnicima želi omogućiti korištenje AI modela iz vlastitih ureda i kuća, bez upotrebe cloud sustava.

Više... Vaš Komentar Top
Apple redefinira umjetnu inteligenciju, i figurativno i doslovno

Datum objave 14.06.2024

Apple redefinira umjetnu inteligenciju, i figurativno i doslovno

Apple AI (2)

Mnogi su prije WWDC-a 2024. tvrdili da Apple zaostaje u utrci za umjetnom inteligencijom, s čime se možemo složiti. Zar ne djeluje to u skladu s Appleovim uobičajenim pristupom? Sjetite se widgeta? Gledano iz perspektive Androida, Apple često polako implementira značajke ne gubeći pritom korisničku bazu i dotjera ih do savršenstva. To mu omogućuje da se uvijek predstavi posebnijim i iskoči od konkurencije. Ovaj put redefinira umjetnu inteligenciju, i figurativno i doslovno.

Appleova AI nije umjetna inteligencija, već Apple Inteligencija.

Apple AI (1)

Zapravo, promjena imena ima smisla. Apple se ne fokusira na ono što umjetna inteligencija može učiniti, već na to kako je korisnici doživljavaju. Sve do sada predstavljene i s AI povezane funkcije su intuitivne i jednostavne za korištenje. Apple Inteligencija može:

 • Razumjeti osobni kontekst u naredbama i suziti podatke u svakoj aplikaciji.
 • Dati pametne prijedloge za rad kako bi korisnici bili učinkovitiji.
 • Pozivati različite funkcije u raznim aplikacijama umjesto korisnika.
 • Pomoći u pisanju članaka ili ilustriranju itd.

Siri postaje pametnija, razumije kontekst i voli učiti

Korisnici sa Siri sada mogu komunicirati prirodnijim jezikom i kontekstom, ne samo glasom već i tipkanjem. Siri može pomoći u učenju zadataka kao što su zakazivanje e-pošte u aplikaciji Pošta ili prebacivanje na tamni način rada. Kako se Siri razvija, moći će sve više razumjeti korisnika i pojednostaviti i ubrzati procese svakodnevnih zadataka.

Zahtjevi za Appleovom umjetnom inteligencijom

Prema Appleovim uputama, umjetna inteligencija zahtijeva kombiniranu računalnu snagu CPU-a, GPU-a i NPU-a. Ova kombinacija je trenutno dostupna samo za procesore A17 Pro ili M1 i više.

To ne znači da iPhone 15 i modeli stariji od iPhonea 14 ne mogu koristiti funkcije umjetne inteligencije. Ti modeli mogu koristiti usluge trećih strana kao što je ChatGPT koji nudi OpenAI. Apple je potvrdio da je suradnja s OpenAI-jem tek početak njihovih napora u razvoju umjetne inteligencije. Planiraju surađivati i s drugim uslugama trećih strana, uključujući Google Gemini. Ovo otvaranje prema trećim stranama će korisnicima omogućiti da biraju modele umjetne inteligencije koji odgovaraju njihovim potrebama. Također će omogućiti prilagodbu sadržaja modela prema zakonima i propisima u različitim zemljama i regijama.

Privatnost u središtu umjetne inteligencije: Apple pokazuje put naprijed

Prema Appleovom dijagramu arhitekture, AI će se prvenstveno oslanjati na računalstvo na uređaju, a računalstvo u oblaku (Private Cloud Compute)  bit će potrebno samo kada ne bude dovoljno računalne snage.

Ovdje započinje  Secure Enclave, koja štiti ključne ključeve za šifriranje na poslužitelju baš kao i na korisnikovom iPhoneu, dok Secure Boot osigurava potpisivanje i provjeru OS-a koji radi na poslužitelju, baš kao u iOS-u. Trusted Execution Monitor osigurava pokretanje samo potpisanog i provjerenog koda, a potvrda omogućuje korisnikovom uređaju sigurnu provjeru identiteta i konfiguracije klastera Private Cloud Compute prije slanja zahtjeva. Apple neće koristiti podatke za naknadnu obuku niti će znati detalje sadržaja podataka. Također će se u procesu računanja usporediti uređaj koji je podnio zahtjev za suradničko računalstvo s uređajem na koji se šalju rezultati izračuna, kako bi se spriječilo curenje korisničkih podataka. Osim toga, kompanija naglašava da će se svi računalni podaci koristiti u deidentificiranom obliku, a iCloud Private Relay koristi istu mrežnu tehnologiju maskiranja IP-a za osiguranje privatnosti.

Zaštita privatnosti je uspostavljena i za korisnike koji koriste ChatGPT. Također su IP adrese skrivene, a podneseni zahtjevi nisu pohranjeni u OpenAI zapisima. Za korisnike koji se odluče povezati s postojećim OpenAI pretplatničkim računom, primjenjivat će se ChatGPT-ova pravila o korištenju podataka.

Appleove inovacije u umjetnoj inteligenciji: lokalni jezični modeli i prilagođeni AI čipovi

Apple pokrenuo novu web stranicu za korisnike

Apple AI (3)

Suradnja Applea i Googlea ostaje čvrsta

Appleova tehnologija Apple Inteligencija eksternalizirana je za korištenje Googleovog TPU akceleratora za predtrening, što ukazuje na to da Apple i Google blisko surađuju u području umjetne inteligencije. Također mogu koristiti usluge oblaka Google Cloud. Iza tehnologije Appleove Inteligencije zapravo stoji Googleov TPU za preliminarnu obuku. Prema relevantnim tehničkim dokumentima, osim korištenja Appleovih procesora i drugog hardvera s softverskim okvirom, inženjeri koriste i vlastite grafičke procesore u kombinaciji s Google TPU tenzorskim akceleratorima za ubrzanu obuku u ranoj fazi modela umjetne inteligencije. Međutim, u relevantnim dokumentima nisu objavljene specifikacije Googleovog TPU-a korištenog za obuku niti udio koji se koristi u cjelokupnom procesu oluke.

Razlog zbog kojeg Apple nije usvojio shemu ubrzanja GPU-a koju zagovaraju NVIDIA ili AMD pokazuje da, kada dođe vrijeme, planira prijeći na vlastite modele umjetne inteligencije kako bi smanjio prekomjernu ovisnost o drugima, osigurao resurse i istovremeno promovirao razvoj AI aplikacija koje su više u skladu s njegovom vizijom.

Apple Inteligencija i  dostupnost

Appleova Inteligencija bit će dostupna samo u beta obliku barem do druge polovice ove godine i samo na engleskom jeziku, a očekuje se da će više jezika biti dodano tek sljedeće godine. Do tada se mogu i mnoge funkcije ponovno prilagoditi.

Što se tiče AI halucinacija, za sve je odgovoran OpenAI :)

Više... Vaš Komentar Top
Snapdragon 6s Gen 3 je rebrendiran trogodišnji čip

Datum objave 14.06.2024

Snapdragon 6s Gen 3 je rebrendiran trogodišnji čip

Snapdragon 6s Gen 3 je rebrendiran trogodišnji čip

Posljednje predstavljena mobilna platforma srednje klase je Snapdragon 6s Gen 3, na 6nm procesu. Nevjerojatno je identičan Snapdragonu 695 koji je Qualcomm lansirao 2021. godine. Evo detalja.

Snapdragon 6s Gen 3 sadrži dvije Cortex-A78 jezgre koje rade na maksimalnoj frekvenciji do 2,3 GHz i 6 x Cortex-A55 na 1,8 GHz. GPU je Adreno 619. Kao i drugi “s” čipseti dolazi s AI motorom koji se može iskoristiti značajkama umjetne inteligencije na uređaju. To uključuje bolje snimke pri slabom osvjetljenju, glasovne asistente umjetne inteligencije, manju potrošnju energije za zvuk, glas i senzore te konačno, otkrivanje dalekog polja s više mikrofona i poništavanje jeke. Postoji podrška za razlučivost stražnje kamere do 108 MP i reprodukciju videozapisa od 1080p 60 fps, LPDDR4x pri 2133 MHz i UFS 2.2. memoriju i zaslone rezolucije do 120 Hz i FHD+.

Snapdragon 7+ Gen 3 snažna podrška za umjetnu inteligenciju u srednjem cjenovnom rangu mobilnih telefona

Snapdragon 782G mobilna platforma: detalji

Realmea 9 5G debitira sa Snapdragonom 695

Što se povezivosti tiče, Qualcomm sustav Fast Connect 6200 donosi Wi-Fi 4 i 5, a tu si Bluetooth 5.2, NFC i X51 5G modem.

Ovim detaljnim pogledom na specifikacije u stvarnost 6s Gen 3 ima lošije performanse od 6 Gen 1. Ova Qualcommova shema imenovanja je prilično zbunjujuća i donekle zavaravajuća.

Više... Vaš Komentar Top
Tri najčešće vrste online prijevara – Kako izbjeći zamke?

Datum objave 14.06.2024

Tri najčešće vrste online prijevara - Kako izbjeći zamke?

Tri najčešće vrste online prijevara – Kako izbjeći zamke

Postoji velik broj različitih vrsta online prijevara koje možda poznajete, a možda i ne, a stručnjaci za kibernetičku sigurnost upozoravaju na tri prilično aktivne ove godine. Koje su to vrste prijevara?

1. Phishing napadi

Phishing napadi provode se generičkom e-poštom ili SMS-om koji oponašaju velike tvrtke, banke ili e-trgovine. Cilj je navesti primatelja da podijeli svoje podatke o bankarskim aplikacijama, lozinke ili instalira zlonamjerni softver.

Ali su hakeri pokrenuli nešto modificiraniju metodu nazvanu Spear phishing. Također se izvodi s namjerom krađe identiteta, financijskih prijevara, špijunaže ili krađe povjerljivih podataka kako bi ih preprodali zainteresiranim stranama. Ono što spear phishing prijevare čini tako uspješnim je to što napadači provode opsežna istraživanja na ciljanim metama. Pretražuju internet i profile društvenih medija u potrazi za telefonskim brojevima, poslovnim kontaktima, posjećenim lokacijama, tvrtkama u kojima rade, gdje kupuju online i tako dalje, kako bi pronašli što više detalja o potencijalnoj žrtvi. Koristeći ove pronađene i vjerodostojne informacije u Phishing napadima, žrtva postaje manje oprezna i teško da će izbjeći prijevaru.

Postoji mnoštvo mjera koje tvrtke mogu primijeniti za prevenciju spear phishinga. Iako te mjere neće u potpunosti iskorijeniti prijetnju ovih napada, nude dodatne slojeve sigurnosti koji će smanjiti vjerojatnost da se dogode.

Što možete učiniti za zaštitu?

 • Provjerite adresu pošiljatelja i domenu. Budite oprezni na male promjene poput “amaz0n.com” umjesto “amazon.com”.
 • Ako ste u nedoumici o izvoru poruke, kontaktirajte pošiljatelja telefonom.
 • Umjesto klikanja na poveznice u poruci, ručno unesite adresu u novi prozor web preglednika.
 • Ako ne možete li otkriti je li riječ o lažnoj stranici, postoji kontrolna stranica na kojoj možete provjeriti sigurnost stranice. Možete je pronaći na ovoj poveznici. https://www.scamadviser.com/

2.   Screen Overlay Attack/  Clickjacking ili prekrivanje zaslona

Vjerovali ili ne, hakeri mogu napasti zaslon vašeg pametnog telefona ili računala  u kojem zlonamjerna aplikacija otvara aktivni prozor nad legitimnim programom.  Ovaj nelegitimni sloj oponaša izgled i funkcionalnost autentičnog zaslona, obmanjujući korisnika da vjeruje da komunicira s legitimnom aplikacijom. Primjerice, zlonamjerni sloj može oponašati zaslon za prijavu, potičući korisnika da unese osjetljive podatke poput korisničkih imena i lozinki. Ali korisnici zapravo unose te detalje u lažni zaslon prekrivanja, koji napadač zatim snima. Takve tehnike unosnog prikupljanja podatak obično koriste cyber kriminalci kako bi kompromitirali mobilno bankarstvo, fintech, e-novčanike, aplikacije za kriptovalute ili vas registrirali na neku skupu uslugu. Napad se prvenstveno usredotočuje na hvatanje korisničkih unosa, a ne na izazivanje neželjenih klikova ili dozvola.

Za ovaj napad kriminalci koriste naizgled bezopasne aplikacije kao što su igre, uslužni alat ili čak antivirusni softver, u kojima je sakriven zlonamjerni kôd.  Kada korisnik prvi put instalira i otvori aplikaciju, od njega se traže različita dopuštenja. Jedna od njih može biti dopuštenje za “privlačenje drugih aplikacija” ili slično, što korisnik može nesvjesno odobriti, ne shvaćajući implikaciju. Nakon što se dozvole dodaju, zlonamjerna aplikacija sada se izvodi u pozadini, nadzirući aktivnost na uređaju. Programiran je da otkrije kada se pokrene ciljana aplikacija, poput aplikacije za bankarstvo ili društvene medije.  Android uređaji najosjetljiviji su na ovu vrstu napada jer sve aplikacije preuzete s Google Playa prema zadanim postavkama imaju SYSTEM_ALERT_WINDOW dopuštenje.

3. Quishing
Prijevara korištenjem QR kodova postaje sve popularnija. U ovom obliku napada, hakeri koriste QR kodove za preusmjeravanje žrtava na lažne web stranice za prijavu, gdje mogu prikupiti osobne podatke ili naplatiti neke usluge bez znanja žrtve. QR kodovi se ponekad šalju e-poštom, a ponekad se postavljaju na javna mjesta. Zato opreza pri korištenju QR kodova iz nepoznatih izvora nikada dosta.

Koje lozinke su dovoljno snažne da ih hakeri ne mogu lako provaliti?

Hakeri ukrali Tesla automobil s pametnim telefonom

Državni hakeri zloupotrebljavaju alate umjetne inteligencije za kibernetičke napade, ali ne i za generiranje cijelih napada

Dodatne preporuke

 • Ne vjerujte ponudama koje su previše dobre da bi bile istinite, super povoljnim cijenama u e-trgovinama ili čudnim e-porukama
 • Prije online kupovine provjerite recenzije trgovca ili se savjetujte se s nekim tko je već kupovao kod tog trgovca.
 • Provjerite internetske trgovine na besplatnom servisu iffy.cert.hr.
 • Ograničite količinu osobnih podataka koje dijelite online.
 • Provjerite postavite privatnosti na društvenim medijima i postavite ih na najviše razine

Online prijevare su sve učestaliji problem, ali uz informiranost i oprez možete se zaštititi. Implementiranjem navedenih savjeta možete značajno smanjiti rizik od postajanja žrtve online prijevare.

Više... Vaš Komentar Top
HONOR predstavio novu HONOR 200 seriju

Datum objave 14.06.2024

HONOR predstavio novu HONOR 200 seriju

HONOR 200 Standard

HONOR je predstavio HONOR 200 seriju pametnih telefona na europskom događaju na prestižnom Longchamp hipodromu u Parizu. Na događaju s više od 800 predstavnika medija i partnera iz cijele Europe, gosti su imali priliku proslaviti predstavljanje nove serije HONOR 200 i iskusiti njezine mogućnosti kroz interaktivne zone i pop-up portretne studije osigurane od strane Studija Harcourt.

U središnjem dijelu prezentacije predstavljeno je partnerstvo sa Studiom Harcourt, legendarnom pariškom kućom za portretnu fotografiju, kojeg je nedavno najavio izvršni direktor HONOR-a George Zhao. Pokazujući HONOR-ovu nepokolebljivu predanost inovacijama, HONOR-ov proizvodni tim blisko je surađivao s Harcourtovim stručnim fotografima kako bi analizirali tisuće fotografija i zajednički razvili HONOR AI Portrait Engine (HONOR AI sistem za portrete).

Serija HONOR 200 koristi naprednu tehnologiju umjetne inteligencije za prepoznavanje nijansi svjetla i sjene, omogućujući korisnicima snimanje detaljnih portreta čak i u izazovnim uvjetima osvjetljenja. S glavnom portretnom kamerom od 50 MP i telefoto kamerom od 50 MP, HONOR 200 Pro donosi visoku kvalitetu portreta, potpomognutu HONOR AI sistemom za portrete (AI Portrait Engine). Suradnja s poznatim  pariškim portretnim studijem osigurava korisnicima jasne i prepoznatljive portrete, kombinirajući klasičnu kvalitetu Studija Harcourt s naprednim tehnologijama HONOR-a. Trostruka 50 MP portretna kamera s nadograđenim HONOR RAW Domain algoritmom osigurava dobro uravnotežene portrete u svim uvjetima.

Između ostaloga, predstavljen je i HONOR MagicBook Pro 16 (verzija s integriranim grafikama) koji se može pohvaliti zadivljujućim 16-inčnim HONOR FullView zaslonom visoke rezolucije od 3072 x 1920. Certificiran od strane TÜV Rheinland za performanse s niskom plavom svjetlošću i bez treperenja, također uključuje način rada za e-knjige i tehnologiju dinamičkog zatamnjenja za smanjenje naprezanja očiju. Pokreće ga Intel Core Ultra 5 procesoro i Intel Arc grafika, HONOR MagicBook Pro 16 nudi High-powered i Smart načine rada za ravnotežu između performansi i potrošnje energije.

Predstavljajući elegantan dizajn inspiriran prirodom, HONOR 200 Pro bit će dostupan u Hrvatskoj u dvije boje: crnoj i mjesečevo bijeloj  po preporučenoj maloprodajnoj cijeni od 799 €, dok će HONOR 200 biti dostupan u smaragdnoj zelenoj i crnoj boji po preporučenoj maloprodajnoj cijeni od 649 €. HONOR 200 Lite će biti dostupan u ponoćno crnoj i tirkiznoj boji po preporučenoj maloprodajnoj cijeni od 329 €.

U razdoblju pretprodaje koja traje od 13. do 30. lipnja 2024. godine ili do isteka zaliha, uz kupnju HONOR 200 ili HONOR 200 Pro pametnog telefona kod HONOR prodajnih partnera, korisnici na poklon dobivaju čak četiri poklona: HONOR Choice Bleutooth prijenosni zvučnik, HONOR Choice Watch, HONOR 100 W SuperCharge punjač te 100€ popusta na kupovinu uređaja.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 3 sata

Pametni satovi

Objavljeno prije 4 sata

Elden Ring

Objavljeno prije 4 sata

Automobili

Objavljeno prije 5 sati

Filmovi - dojmovi, komentari i preporuke

Objavljeno prije 5 sati

ARM

Novosti

Huawei tuži MediaTek zbog kršenja patenata

Huawei je nedavno podnio tužbu protiv MediaTeka na kineskom okružnom sudu zbog kršenja patenata na 3G, 4G i 5G tehnologije povezivanja, što je privuklo pažnju industrije. Navodi se da je MediaTek u proizvodnji svojih modema za čipove pametn... Pročitaj više

Microsoft i Apple napustili su upravni odbor OpenAI-ja: strah od regulatora

Microsoft je poslao pismo upravi OpenAI-ja u kojem je odbio daljnje sudjelovanje u upravnom odboru kao promatrač, piše Financial Times. Apple, koji je na konferenciji WWDC 2024 u lipnju najavio implementaciju chatbota ChatGPT u svoje uređaj... Pročitaj više

Mali mode GPT-4o mini službeno lansiran

Tvrtke s velikim jezičnim modelima ne samo da bi trebale nastaviti promicati inteligentno poboljšanje velikih modela u skladu sa Zakonom o skaliranju, već i ovladati sposobnošću smanjenja modela kako bi obuhvatili više korisnika i scenarija... Pročitaj više

Skyline: Dizajn inspiriran legendarnom Nokijom N9

HMD je predstavio pametni telefon Skyline s dizajnom inspiriranim legendarnom Nokijom N9 i operativnim sustavom MeeGo. Pametni telefon HMD Skyline ima 6,55-inčni pOLED zaslon rezolucije 2400 × 1080 piksela u omjeru 20:9, frekvencije osvježa... Pročitaj više

Windows, macOS ili Linux? Koji je najbolji OS za tebe?

Odabir računala neizbježno donosi i dilemu o odabiru operativnog sustava (OS) pa ćemo probati proći kroz prednosti i mane najpopularnijih operativnih sustava. Široko korišteni Windows Windows, operativni sustav tvrtke Microsoft, nudi široku... Pročitaj više

Sve novosti