Prestigio Click&Touch

Datum objave 18.06.2019 - Uredništvo

Prestigio Click&Touch

Prestigio Click&Touch

click&touch_1

Clevetura LLC, bjeloruski start-up, razvio je intuitivnu tipkovnicu pomoću tehnologije koja kombinira tipkovnicu, touchpad i miš. Senzori ugrađeni u tipke osiguravaju automatsko i besprijekorno kretanje između tipkanja i načina kontrole kursora. Prva intutivna svjetska tipkovnica Click&Touch bit će dostupna za kupovinu u kolovozu ove godine pod brandom Prestigio.

Clevetura tehnologija koristi senzore ugrađene u tipke. Ovo je primjer jedinstvenog načina rada u usporedbi s ostalim uređajima, kao što su prijenosna računala ili tipkovnice koje koriste vanjski zaslon osjetljiv na dodir. Tipke reagiraju na geste poput dodirne podloge ili miša, a korisnici mogu unositi sadržaj, skrolati ili pomicati pokazivač bez mijenjanja položaja dlana.

click&touch_2

Prebacivanje između načina rada je automatsko, s ugrađenim mikrokontrolerom koji odmah prepoznaje i obrađuje svaki dodir. Korisnik ne mora razmišljati o načinima rada dok sustav prepoznaje što radite. Intuitivna interakcija s uređajem i novo korisničko iskustvo čine ovaj sustav u potpunosti jedinstvenim.

Tehnologija korisniku omogućuje obradu više istovremenih klikova, dodira i ostalih oblika gesta. To znači da se mogu koristiti svi uobičajeni oblici interakcije, uključujući zumiranje, prebacivanje između virtualnih desktopa i pomicanje s dva prsta.

Istovremeno, na tipkovnicu se može spojiti do pet uređaja preko tri Bluetooth kanala, USB prijemnika i Type-C kabela. Korisnik također može mijenjati glasnoću ili premotavati videozapise pomicanjem ulijevo ili udesno preko tipki gornjeg reda. Mobilna aplikacija može se koristiti i za promjenu postavki i ažuriranje uređaja. Tipkovnica je lagana i ergonomska jer ima utore za dlan.

Više... Vaš Komentar Top
Adata XPG Spectrix na 5.634 MHz DDR

Datum objave 18.06.2019

Adata XPG Spectrix na 5.634 MHz DDR

 XPG SPECTRIX D60G

Adata je objavio da je XPG Overclocking Lab (XOCL) overclockirao RGB DDR4 memorijski modul SPECTRIX D60G na frekvenciju 5.634 MHz DDR (2.817.1 MHz), što je novi rekord. Prethodni rekord iznosio je 5.608 MHz. Novi rezultat  ostvaren je na procesoru Intel Core i9 i MSI-jevoj matičnoj ploči MPG Z390I GAMING EDGE AC u konfiguraciji hlađenoj dušikom. Rezultati su certificirani i objavljeni na HWBOT-u.

Više... Vaš Komentar Top
Nvidia, ARM i Cuda

Datum objave 18.06.2019

Nvidia, ARM i Cuda

nvidia_cuda

Nvidia je jučer najavila svoju podršku za ARM procesore te na taj način otvorila vrata computing industriji visokih performansi da izgradi nove, ekstremno energetski učinkovita AI omogućena exascale superračunala. Nvidia će do kraja godine omogućiti Armovom ekosustavu kompletu podršku za svoja AI i HPC softverska rješenja – koja u ovom trenutku ubrzavaju preko 600 HPC i sva AI okvire. Prilagodba i podrška uključivati će Nvidia Cuda-X AI i HPC librarije, GPU AI okvire te razvojne alate poput PGI kompajlera  sa OpenACC podrškom i profilima. Nakon što završe optimizacije, Nvidija će ubrzavati sve novije CPU arhitekture, uključujući x86, POWER i ARM.

Prema podacima Green500 liste, nVidija u ovom trenutku pogodni 22 od 25 energetski najučinkovitijih superračunala.

S obzirom na 10 godišnju suradnju ARM-a i Nvidije, ovakav razvoj događaja ne čudi i otvaranje ili barem primanje partnera u svoj ekosustav je interesantan korak naprijed s obzirom na dosadašnju zatvorenost same Nvidije.

Više... Vaš Komentar Top
Suradnja Intela i Samsunga

Datum objave 18.06.2019

Suradnja Intela i Samsunga

samsung_intel_2019

Kao što naslov govori – Intel se okrenuo Samsungu, jednom od najvećih proizvođača mikroprocesora, kako bi pokušali smanjiti manjkove koji pogađaju tržište računala. Ovo je prvi puta da se Intel okrenuo Samsungu s obzirom da su tokom povijesti uvijek ovisi o svojim FAB-ovima za proizvodnju svih svojih komponenti. No s obzirom na yieldove 14 nm proizvodnog procesa te alokacije proizvodnih pogona za razvoj i pripremu za 10 nm proizvodni proces. Između ostalih, Intel je navodno bio i u pregovorima sa TSMC-om vezano uz proizvodnju mikroprocesora.

U izvješću pripremljenom od strane Sedialy-a, južno korejskog portala, Intel se okrenuo Samsungu specifično zbog zahtjeva za svoje 14 nm proizvode. Samsung je formalno pristao proizvoditi Intelove procesore bazirane na „Rocket Lake“ mikro arhitekturi čiji izlazak na tržište je planiran za 2021. Prema izvješću planirani početak proizvodnje je Q4 2020 godine, što znači da je pred Intelom još puno vremena gdje neće uspijevati zadovoljiti potražnju.

Vezano na probleme s 14 nm proizvodnim procesom te kašnjenjem 10 nm proizvodnog procesa Intel je iznio planove o izgradnji nove tvornice, no za izgradnju specijaliziranog pogona trajati će nekoliko godina, a i radi se o poprilično visokoj investiciji, no dobro je vidjeti da se pripremaju za maraton, a ne sprint.

Izvješće spominje da je jedan od razloga odlaska Samsungu, a ne TSMC-u i trenutačni trgovinski rat između SAD-a i Kine, te činjenicu da je TSMC puno uže povezan s AMD-om te proizvodi popriličan broj njihovih proizvoda. Uz navedeno jedna manja prednost jest da je Samsungov memorijski posao više povezan s Intelovim procesorima, pogotovo ako se gleda enterprise okruženje, gdje je Samsung jedan od vodećih isporučitelja OEM SSD diskova te OEM memorija.

Više... Vaš Komentar Top
Gigabyte Aorus NVMe Gen.4 SSD

Datum objave 17.06.2019

Gigabyte Aorus NVMe Gen.4 SSD

aorus_nvme_pcie4ž

  Gigabyte je najavio M.2 NVMe SSD baziran na PCIe 4.0 sučelju koje će prve koristiti X570 ploče u doglednoj budućnosti. Novi SSD dolazi u tri različčita kapaciteta, od 500 GB, 1 TB i 2 TB, a dolazi u 2280 veličini modula, opremljen s masivnim bakrenim hladnjakom i tzv. LARID termalnim jastučićem visoke toplinske provodljivosti. Gigabyte navodi vrlo visoke brzine transfera od 5 GB/s za čitanje i 4.4 GB/s za zapis.

Više... Vaš Komentar Top
Google uhvaćen „red handed“ u kopiranju tekstova pjesama

Datum objave 17.06.2019

Google uhvaćen „red handed“ u kopiranju tekstova pjesama

csm_google_genius

Genius.com stranica specijalizirana za objavu tekstova pjesama uhvatila je Google kako kopira njihove tekstove te ih objavljuje pod svoje. Obavijestili su Google još u 2017 godini da stanu s tom praksom te ponovno ove godine te su ih obavijestili da o navedenom imaju nepobitne dokaze.

Neosporivi dokazi o kojima Genius.com priča jest njihov način stavljanja digitalnog žiga putem apostrofa u tekstove koji su implementirali još 2016. godine. Ukratko se radi o dva različita apostrofa koja se koriste u istoj sekvenci u svakom tekstu pjesme, a kada se prevedu u Morseovu abecedu ispisuju izraz „red handed“.

Google se brani činjenicom da tekstovi koji se prikazuju kao prvi rezultat njihove pretrage nisu kreirani od njih samih nego dolaze preko partnera poput LyricFind-a. To stranicama poput Genius.com stvara problem s obzirom da se tražena informacija u potpunosti prikazuje kao rezultat pretrage te korisnici na kraju ne pritišću sam link te na taj način oni ne mogu prikazati reklame i sponzorirane videe.

No, baš zbog prijave iz Googla su izjavili da će provjeriti svoje postojeće ugovore s partnerima kako ne bi došlo do kršenja intelektualnog vlasništva i kopiranja tuđeg truda. Između ostaloga javio se i LyricFind te su izjavili da sve svoje tekstove kreiraju unutar kompanije te ne kopiraju već gotove tekstove s Genius.com-a.

Sve je krenulo još 2016. godine kada je reper Desiigner predstavio svoju pjesmu Panda s poprilično teško razumljivim riječima i mnoge stranice za tekstove pjesama imali su popriličan broj grešaka. Genius.com bio je jedina stranica koja je imala točne sve riječi s obzirom da su ih dobili direktno od samog izvođača.

Sve u svemu jedan ingeniozan način označavanja vlastitog intelektualnog vlasništva i proizvoda, lopta je u ovom trenutku kod Googla te ostaje vidjeti koji će biti epilog čitave priče.

Više... Vaš Komentar Top
„Procurio“ slide s IPC-om Intelove Sunny Cove arhitekture

Datum objave 17.06.2019

„Procurio“ slide s IPC-om Intelove Sunny Cove arhitekture

Intel_sunny_cove_ipc_leak

Nekoliko dana nakon složbenog predstavljanja Zen 2 arhitekture, te svega 20-ak dana prije početka prodaje sasvim slučajno je procurio slide sa Single Core performansama nadolazećih Intelovih 10 nm procesora koji će biti bazirani na Sunny Cove arhitekturi.

Prije oko 2 mjeseca pisali smo o tome kako će Intelov desktop segment biti bez 10 nm procesora sve do 2022. godine, odnosno 10 nm trebao bi se pojaviti u obliku U varijante procesora s TDP-om od 15-25W nakon prvog kvartala 2021. godine – sve ovo je naravno nepotvrđeno od strane samog Intela.

No, potpuno suprotno navedenom, sada imamo „sliku“ koja govori o 10 – 40% povećanju IPC-a tako i poprilično zanimljive rezultate CPU-Z single thread testa, gdje Sunny Cove  jezgra koja kuca na 3.600 MHz nudi jednake performanse kao i stare Intelove jezgre na 5+ GHz, odnosno gotovo u dlaku iste performanse kao i nadolazeći Zen 2 procesori na 4.6 GHz.

Naravno i ovo je nepotvrđena glasina i radi se o postu s azijskog foruma od člana koji navodno ima pristup inženjerskim primjercima procesora obje strane, stoga malo soli nije na odmet, no s druge strane, sjetimo se Lynnfield na Sandy Bridge IPC porasta.

Više... Vaš Komentar Top
Valve predstavlja Steam Remote Play

Datum objave 17.06.2019

Valve predstavlja Steam Remote Play

Steam_link

Steam In-Home streaming uskoro mijenja ime te postaje Steam Remote Play s obzirom da ćete uskoro sve igre s vašeg računala moći streamati i van kućne mreže.

Iako je Steam Link hardware umirovljen, ideja je živa te se Valve odlučio realizirati ju putem softwarea – ideja je jednostavna, odnosno u principu ista kao i za In-Home streaming, ostavite glavno računalo upaljeno te igrajte se remotely, dokle god mreža na koju ste spojeni nudi dovoljno nisku latenciju te adekvatan bandwidth. Kao i prije, nuditi će se opcije poput smanjenja rezolucije i FPS-a u ovisnosti s raspoloživim bandwidthom.

Iako je tek u eksperimentalnoj fazi – prema prvim reakcijama radi poprilično dobro, naravno latencija i dostupan bandwidth su najveći ograničavajući faktor.

Više... Vaš Komentar Top
AMD Ryzen 9 3950X – još malo glasina da hype bude potpun

Datum objave 14.06.2019

AMD Ryzen 9 3950X – još malo glasina da hype bude potpun

3950x-vijest

Nedavno je na internetu procurio Geekbench rezultat nadolazećeg Ryzen 9 3950X procesora, odnosno njegove engineering sample varijante. Sam rezultat ne bi bio pretjerano zanimljiv da procesor kojeg AMD planira prodavati za 750 USD u konfiguraciji 16C/32T i spada u desktop segment nije prestigao Intelovu HEDT perjanicu od gotovo 2000$ – Core i9 9980XE (18C/36T) čak i u Single Core dijelu testa.

Usporedbe radi – ES varijanta koja se pojavljuje na slici od finalnog 3950X razlikuje se u taktovima, testirani procesor tako ima 200MHz niži base clock te 300MHz niži Boost Clock. Da stavimo rezultat u prespektivu – i9 9980XE ostvaruje oko 5400 bodova u Single Core testu te oko 47000 u Multy Core testu te to postiže sa 185 W dok bi 3950X svoj rezultat trebao uskoro obraniti sa svega 105 W TDP-a

Više... Vaš Komentar Top
Epic Games –  (ne)isplata nagrada

Datum objave 14.06.2019

Epic Games - (ne)isplata nagrada

EpicGames

Epic Games – danas najpoznatiji po naslovu Fortnite, a nekad po serijalu Unreal Tournament izgleda  ima malih problema s održavanjem obećanja. Nagrade su vezane uz Fortnite World Cup i kvalifiakcije za navedeni turnir te su se mnogi krenuli žaliti diljem bespuća reddita kako problem s neisplatama traje već mjesecima, a sam Epic Games je izašao van s informacijom da nitko od 35.000 korisnika koji su osvojili nagrade u kvalifikacijskom djelu natjecanja nije dobio isplatu.

Iz Epic Gamesa izjavili su da rade na metodi i sustavu koji će ubrzati i pojednostavnitit verifikaciju pobjednika i izdavanje nagrada, no njihova šutnja i izbjegavanje odgovora ne stoji dobro s fanovima navedene igre.

To nas dovodi do dva zaključka – radi li se samo o administrativno-ljudskom problemu gdje netko „ručno“ mora verificirati pobjednike ili, onaj ciničan, da ne planiraju isplatiti nikoga.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 3 minute

Automobili

Objavljeno prije 12 minuta

Samsung mobiteli - 2. dio

Objavljeno prije 3 sata

Battlefield V

Objavljeno prije 4 sata

(riješeno) ACER Aspire ES1 332-C49 U, ne mogu instalirati Win10

Objavljeno prije 4 sata

AMD "Ryzen" (3rd Gen) Info thread

Novosti

Intel Core i3-10100 – procurio benchmark

Intelova ponuda procesora, mjesta koja popunjavaju u ponudi, a i tehničke specifikacije od izlaska Ryzen procesora plešu poprilično i čak gledanje njih samih jasno pokazuje nespremnost Intela na konkurenciju, pogotovo kada se uzme u obzir k... Pročitaj više

Intel i rezanje cijena

AMD je tokom zadnje dvije uspio ugrabiti značajan dio kolača iz ruku Intela zahvaljujući Ryzen i Threadripper procesorima koji su se pokazali kao odlična konkurencija i alternativa Intelovoj ponudi. Osim u desktop segmentu ozbiljna i Epyc s... Pročitaj više

iPhone SE 2: A13 Bionic i iP8 veličina za 399 USD?

U ovom trenutku širom interneta kruže glasine o nasljedniku iPhone SE, koji je službeno izašao prije 3,5 godine. Tokom prošlog tijedna analitičar Ming-Chi Kuo izjavio je da Apple od iPhone SE 2 modela još nije odustao, a zadnja tvrdnja došl... Pročitaj više

Windowsi 10 PRO za ispod 10 € kod Whokeysa

Whokeys, online platforma za prodaju softverskih licenci nudi svim PCEkspertašima 20% popusta na određene proizvode. Prodaju operativni sustav Windows 10 PRO, zatim pakete Office 2016 i 2019 Professional, ključeve za igre (Steam, Origin, Up... Pročitaj više

OECD - buduće oporezivanje IT giganta i bježanje u države niske porezne stope

OECD (Economic Cooperation and Development) u ovom trenutku cilja velike Internet kompanije koje koriste apsolutno svaku priliku kako bi zaradu prikazivali isključivo u zemljama s niskim poreznim stopama, a samim time i plaćali manje poreze... Pročitaj više

Sve novosti