Qualcommov SoC sljedeće generacije sadržavat će Cortex-X2 jezgru iznad 3 GHz

Datum objave 29.07.2021 - Sanja Ledinek

Qualcommov SoC sljedeće generacije sadržavat će Cortex-X2 jezgru iznad 3 GHz

Qualcommov SoC sljedeće generacije sadržavat će Cortex-X2 jezgru iznad 3 GHz

Qualcommov SoC sljedeće generacije sadržavat će Cortex-X2 jezgru iznad 3 GHz

Qualcomm je nedavno otkrio neke detalje o sljedećoj generaciji vodećeg čipseta za pametne telefone. Točan naziv čipa još uvijek nije poznat. Neki izvori navode da će se zvati Snapdragon 895, dok drugi misle kako će se možda slijediti nova metoda i inzistiraju na indeksu 898.

Bez obzira na imenovanje SoC-a, imat će Cortex-X2 jezgru visokih performansi na taktu 3,09 GHz temeljenu na 64-bitnoj ARM v9 arhitekturi, tri Kryo 780 jezgre visokih performansi temeljene na Cortex-710 i četiri energetski učinkovite Cortex-510 jezgre. Prema prethodnim podacima Geekbencha 5, postignut je jednojezgreni rezultat oko 1.250 bodova, a višejezgreni oko 4.000.

Qualcomm i ASUS udruženi lansirali Snapdragon Insiders mobitel

Qualcomm Snapdragon X65 podržava M.2 sučelje

Očekuje se da će koristiti Adreno 730 GPU, Spectra 680 ISP, Adreno 1195 jedinicu za obradu slike i Adreno 665 VPU. Čip bi trebao korisnicima pružiti podršku za četverokanalni LPDDR5 RAM. Snapdragon 898 će koristiti Samsung 4nm proces, a ukupna potrošnja energije i proizvodnja topline će se u određenoj mjeri poboljšati, a kasnije sljedeće godine prijeći će na stabilniji TSMC 4nm proces.

Pretplatite se na naš YouTube PC Ekspert TV kanal!      

Pratite nas na Twitteru Facebooku.

Više... Vaš Komentar Top
MediaTek objavio Kompanio Dimensity 1300T SoC za tablete i ARM prijenosnike

Datum objave 29.07.2021

MediaTek objavio Kompanio Dimensity 1300T SoC za tablete i ARM prijenosnike

MediaTek objavio Kompanio Dimensity 1300T SoC za tablete i ARM prijenosnike

MediaTek Kompanio Dimensity 1300T temelji se na TSMC-ovom 6nm postupak za daljnje poboljšanje performansi i smanjenje potrošnje energije.  Koristi ARM Cortex-A78 procesorsku jezgru, učinkovite Cortex A55 i Mali-G77 MC9 ( Dimensity 1200 SoC ima G57 MC5 srednje klase). Osim toga čip je opremljen 6-jezgrenom APU 3.0 jedinicom.

MediaTek Kompanio Dimensity 1300T SoC ima 5G modem ispod 6 GHz, podršku za dual-SIM i nudi Wi-Fi 6 i Bluetooth 5.2.  MediaTek također kaže da je SoC opremljen AI procesorskom jedinicom koja je odgovorna za ono što nazivaju “AI kvaliteta slike” i pogodan za izračune različitih AI aplikacija, poput govornog asistenta. Uz to je opremljen vlasničkim HyperEngineom za optimizaciju konfiguracije igre.

Čip također ima podršku za dva zaslona od 1080p. S jednim zaslonom podržava rezoluciju do 1440p s brzinom osvježavanja od 120 Hz (s dinamičkom brzinom osvježavanja) i reprodukcijom HDR10 + video zapisa. U pogledu kamera podržava senzore do 108 MP i 4k video pri 60 sličica u sekundi i 4K HDR.

MediaTek objavio Kompanio Dimensity 1300T SoC za tablete i ARM prijenosnike_1

Objavljene MediaTek Helio G88 i G96 mobilne platforme

MediaTek Dimensity 900 performanse premašuju Snapdragon 768G

Za sada nije najavljen niti jedan tablet ili laptop opremljen ovim vrhunskim čipsetom. Očekuje se da će stići krajem ljeta ili početkom rujna, a prema glasinama to bi mogao biti Honor V7 Pro tablet .

Pretplatite se na naš YouTube PC Ekspert TV kanal!      

Pratite nas na Twitteru Facebooku.

Više... Vaš Komentar Top
Zašto Intel redefinira postupak proizvodnje čipova?

Datum objave 29.07.2021

Zašto Intel redefinira postupak proizvodnje čipova?

Intel_preimenovanje_procesa_1

Kako bi povećao prepoznatljivost proizvoda, Intel je krenuo u izmjenu trenutnog imenovanja proizvoda.

Intel_preimenovanje_procesa_2

Intel je u prošlosti imenovao nodove tranzistorskih procesa uglavnom na temelju usporedbe vlastite gustoće tranzistora. To je dovelo do toga da su potrošači pogrešno shvatili da je tehnologija zaostala, iako baš i nije tako. Uzimajući za primjer TSMC i Intel, granična gustoća tranzistora TSMC-ovog 7nm postupka iznosi 91,20 MTr / mm2, ali Intelova 7nm iznosi 100,76 MTr / mm2.   S tehničke točke gledišta, Intelovi  čipovi zapravo su u rangu sa TSMC ili Samsung čipovima.

Intel_preimenovanje_procesa_Intel7

Intel 7

Eto, iz ovih sasvim razumljivih razloga  koji nisu pametna marketinška smicalica, proizvodi koji su se prije nazivali 10nm Enhanced SuperFin ili 10nm +++ usvojit naziv Intel 7,  a što odgovara TSMC-ovom 5nm + procesu.  Pružit će 10-15% performansi po vatu. Ako proizvođači računala odluče zadržati snagu na istoj razini, nova će tehnologija značajno povećati energetsku učinkovitost i vijek trajanja baterije prijenosnih računala. Povezani proizvodi predstavit će se ove godine uključujući CPU Alder Lake i masovno proizvedene serverske čipove Sapphire Rapids za podatkovnog centre koji se očekuju u prvom kvartalu 2022. godine.

Intel_preimenovanje_procesa_Intel5

Intel 4

Sljedeća generacija procesnog noda je Intel 4, prethodno poznata kao Intelova 7-nanometarska procesna tehnologija, koju je tvrtka odgodila zbog proizvodnih problema do 2023. godine. U potpunosti će uvesti tehnologiju ekstremne ultraljubičaste (EUV) litografije koju konkurenti kao što su Samsung i TSMC već koriste u svojim 5nm čvorovima. Očekuje se da će  donijeti povećanje performanse po vatu za 2 0% .  Proizvodnja bi trebala započeti u drugoj polovici 2022. godine, a prvi proizvodi zasnovani na Intelu 4 na tržištu će se pojaviti 2023. godine. To će biti čipovi Meteor Lake za potrošačku elektroniku i Granite Rapids za podatkovne centre.

Intel_preimenovanje_procesa_Intel3

Intel 3 

Intel 3 je ono što bi stara shema imenovanja nazvala Intelova druga generacija 7nm tehnologije.  Poboljšava energetsku učinkovitost za 18% u usporedbi s Intelom 4 i postiže veće poboljšanje performansi tranzistora, implementira veću gustoću i biblioteku komponenata itd. Očekuje se da će proizvodnja započeti u drugoj polovici 2023. godine, a prvi proizvodi najvjerojatnije, na tržištu će se pojaviti tek 2024. godine.

Intel predstavio još dva procesora 11. generacije za ultra lagane prijenosnike

Intel_preimenovanje_procesa_Intel20A

Intel 20A

Što se tiče takozvanog “Intel 20A”, to je zapravo “5nm” koji je Intel definirao u prošlosti, što odgovara TSMC-ovom TSMC N2 (2nm) procesu. Službeno će ući u eru “angstrom”, koja je manja od nanometara. Usvojit će potpuno novu tranzistorsku arhitekturu RibbonFET  koja će zamijeniti FinFET, korišten dugi niz godina. Tu je i tehnologija pod nazivom “PowerVia” koja omogućuje napajanje čipa sa stražnje strane.  Točni datumi primjene još uvijek nisu poznati, ali, najvjerojatnije, prvi će se proizvodi pojaviti na tržištu najranije 2024. godine.

Intel je također najavio da će prvi veći kupac Intela 20A biti “Qualcomm”. Očekuje se da će se masovno proizvoditi 2024. Znači li to da će Intel u budućnosti početi proizvoditi čipove za mobitele Android? Ili je odgovoran samo za Qualcommov računalni procesor? Dvije strane nisu otkrile detalje suradnje, a Intel 20A također je dobio narudžbe od Amazona, ali samo za tehnologiju pakiranja.

Intel_preimenovanje_procesa_3 Intel_preimenovanje_procesa_4

Intel i7-11390H mobilni procesor: performanse su u skladu s i7-1195G7

 Intel 18A

Uz to, Intel 18A također je u fazi izrade i izlazi početkom 2025. godine.  Ovo ime krije procesnu tehnologiju koja koristi Intelovu drugu generaciju RibbotFET tehnologije, za koju Intel tvrdi da će biti još jedan značajan skok u performansama. Razvoj i primjena ove tehnologije započet će početkom 2025. godine, a na nju se Intel nada najviše, očekujući da će pomoći tvrtki da pretekne konkurente i povrati svoje vodstvo na tržištu.

Pretplatite se na naš YouTube PC Ekspert TV kanal!      

Pratite nas na Twitteru Facebooku.

Više... Vaš Komentar Top
Apple, Microsoft i Google – najnovije izvješće o zaradama

Datum objave 29.07.2021

Apple, Microsoft i Google - najnovije izvješće o zaradama

Apple, Microsoft i Google   najnovije izvješće o zaradama

Apple, Microsoft i Google su objavili svoja najnovija kvartalna financijska izvješća (travanj-lipanj). Tko je od njih najprofitabilniji i ima najveći rast? Ovaj članak donosi sve detalje.

Prodaja Apple iPhone 12 eksplodirala

Apple postaje najveći kupac Google Clouda

Drugo tromjesečje svake godine za Apple je obično izvan sezone, ali ova je godina drugačija s dobrim performansama iPhonea 12 i porastom potražnje. Prihod u posljednjem kvartalu povećao se 36 postotna boda u odnosu na isto razdoblje prošle godine, što je najviši u jednom kvartalu u povijesti. Dostigao je 81,434 milijarde dolara. Izvještaj kaže da je prodaja proizvoda tvrtki donijela 63,948 milijardi dolara, a usluga 17,486 milijardi dolara.

Najbolje se prodaje iPhone, koji ima godišnju stopu rasta od gotovo 50 postotna boda (prodani su za 39,570 milijardi dolara). Nasuprot tome, prihod od iPada povećan je za 12 postotna boda, a Mac 16 postotna boda.

Brzi test – Apple iPhone 12 Pro

Operativni prihod za kvartal iznosio je 24,126 milijardi dolara. Prije godinu dana bio je 13,091 milijardi dolara. Neto prihod godine povećan je sa 11,253 USD na 21,744 milijardi USD. Izvršni direktor Applea Tim Cook otvoreno je izjavio na konferenciji o zaradi da je ovo prvi put da Q3 (fiskalna godina) ima tako jake performanse.   Uz sve navedeno,  broj kupaca koji plaćaju pretplate putem Appleove platforme premašio je 700 milijuna, što je više od četiri puta više korisnika nego prije četiri godine.  Više od polovice kupaca Apple Watcha, Maca i iPada u proteklom kvartalu su novi kupac. Problemi s opskrbom proizvodnje u tekućem su tromjesečju bili veći nego u prethodnom tromjesečju, posebno na iPadu i Macu. Nedostatak čipsa i dalje postoji, ali će više utjecati na stariju liniju proizvoda.

Microsoft je porastao u svim poslovnim segmentima, pokazujući rast od 21%

microsoft

Microsoft je objavio izvješće za sljedeće tromjesečje. Kao i mnogim drugim tvrtkama, financijska godina se ne podudara s kalendarskom. Točnije, četvrti kvartal fiskalne godine 2021. završio 30. lipnja. Budući da je ovo posljednje tromjesečje fiskalne godine, izvješće uključuje i podatke za cijelu godinu. Microsoftov prihod u posljednjem tromjesečju iznosio je 46,2 milijarde američkih dolara, što je godišnji rast od 21 postotni bod. Operativni prihod u godini povećao se za 42 postotna boda  na 19,1 milijardu dolara. Neto dobit porasla je 49 postotna boda na 16,5 milijardi dolara.

Kao što znamo, posljednjih godina Microsoftov fokus na oblaku znatno se odražava u financijskim izvješćima. Primjerice, oblak ima najveći udio u prihodu, dosegnuvši 17,4 milijarde dolara što je rast od 30 postotna boda od čega su samo usluge Azure porasle za 51 postotni bod. Slijedi sektor produktivnosti i komercijalni sektor. Prihod je dosegao 14,7 milijardi američkih dolara, što je porast od 25 postotna boda. Poslovne usluge porasle su za 20 postotna boda, a osobne pretplate 18 postotna boda. Microsoft je također rekao da su pretplatnici na Microsoft 365 premašili 51,9 milijuna. Uz to povećan je prihod od LinkedIna za 46 postotna boda s rastom marketinških rješenja od 97 postotna boda.

Microsoft lansira Windows 365 Cloud PC. Slučajno otkrivene i cijene!

Suprotno tome, Microsoft se susreo s nekim izazovima na Windows računalima. Prihodi od Surface računala pali su 20 postotnih bodova, a Windows sustava također su opali 3 postotna boda. Prema službenoj izjavi, to je uglavnom bilo zbog globalne nestašice čipova i usporavanja potrošnje računala za računala .

 Googleova pretraga i YouTube imaju dobru izvedbu

Google_2020_free

U najnovijem financijskom izvješću Googleove matične tvrtke Alphabet istaknuto je da je prihod u jednom tromjesečju prvi put premašio granicu od 60 milijardi dolara, što je godišnji rast od 62 postotna boda na 61,8 milijardi dolara. Od toga je 50,44 milijardi dolara “prihod od oglašavanja”, što je povećanje od 69 postotna boda u odnosu na isto razdoblju prošle godine.

Sigurnost: 9 aplikacija koje bi odmah trebali izbrisati ako ste ih preuzeli iz Google Play trgovine

Prema riječima glavne financijske direktorice Alphabeta Ruth Porat, Googleova tražilica zapanjuje 35,8 milijardi američkih dolara. Povećanje internetskih aktivnosti potrošača dovelo je do povećanja troškova oglašavanja u industriji.
Osim toga, YouTube je također pokazao eksplozivan rast, s prihodom od 7 milijardi američkih dolara, ne samo 1 milijardu više u odnosu na prethodno tromjesečje, pa čak i gotovo dvostruko više od 3,8 milijardi američkih dolara u istom razdoblju prošle godine.

Izvršni direktor Googlea Sundar Pichai otkrio je da je YouTube trenutno usluga s najbržim rastom, s više od 120 milijuna gledatelja u jednom mjesecu u Sjedinjenim Državama. Tu je i dodatna usluga kratkih videozapisa “Shorts”, čiji dnevni pregledi dosežu 15 milijardi, što je znatno više od ožujka., no nedovoljno kako bi se više približili TikToku.

Pretplatite se na naš YouTube PC Ekspert TV kanal!      

Pratite nas na Twitteru Facebooku.

Više... Vaš Komentar Top
AGON zakrivljeni monitori – AG493UCX2 i AG493QCX 49”

Datum objave 29.07.2021

AGON zakrivljeni monitori - AG493UCX2 i AG493QCX 49”

AG493UCX2

AOC ponovno pokreće svoj portfelj igara, od monitora do slušalica, mehaničkih tipkovnica, miševa, podloga za miša i još mnogo toga za igrače svih razina, pod novim kišobranom AGON. Nedavno najavljeno, prva kategorija AOC gaming definira potrebe digitalnih avanturista. Sada kategorija AGON monitora i perifernih uređaja stvara sustav proizvoda koji su međusobno kompatibilni za potpuno uranjanje i stilsko ozračje igara i koji mogu zadovoljiti zahtjevne, kompetitivne igrače.

AOC predstavlja dva nova AGON heroja: zakrivljeni superširoka 49 inčni (124,5 cm) AG493UCX2 s brzinom osvježavanja od 165 Hz, kao i 49 inčni AG493QCX s brzinom osvježavanja od 144 Hz. S omjerom slike 32:9, AG493UCX2 virtualno kombinira dva 27-inčna QHD zaslona u jednom panelu s DQHD (5.120 x 1.440) razlučivosti, a AG493QCX čini isto za dva 27-inčna Full HD zaslona s razlučivošću DFHD (3.840×1.080). Oba monitora koriste VA panele za duboke crne tonove, bogate boje i visoki omjer kontrasta za zapanjujuće slike, podržane njihovom VESA Certified DisplayHDR 400 značajkom.

49-inčni AGON AG493UCX2 opremljen je superširokim 32:9 VA panelom i dizajnom bez okvira, koji svojom futurističkom linijom izgleda kao da je nastao u svemirskom brodu. Zakrivljenost od 1800R nježno se savija pred korisnikom i ispunjava mu periferni vid, poput VR-a postavljenog na stolu, bez ikakvih prepreka u sredini zaslona. AG493UCX2 je brz i jednako reagira kao i njegovi uži prethodnici, zahvaljujući brzini osvježavanja od 165 Hz i vremenu odziva MPRT od 1 ms (4 ms GtG).

Sa sličnim VA panelom 49 inčni, AG403QCX rezolucije 3840 x 1080 radi brzinom osvježavanja do 144 Hz za brze vizualne slike, s vremenom odziva od 4 ms GtG i 1 ms MPRT, što osigurava gaming iskustvo s minimalno zastajkivanja. Oba monitora također nude način Picture-by-Picture za istovremeno povezivanje radnog prijenosnog računala i radne površine (na svoja 2x HDMI 2.0 ili 2x DisplayPort 1.2 ulaza) i prikazivanje oba sadržaja jedan pored drugog. Iako AG493UCX2 također nudi USB-C ulaz, oba imaju ugrađeni 3-portni USB utor s kojim omogućuju lako povezivanje perifernih uređaja.

Prvi modeli nove AGON serije, 49” AG493UCX2 i AG493QCX, biti će dostupni od rujna, 2021. godine po maloprodajnoj cijeni od 9069 kn i 7179 kn.

Više... Vaš Komentar Top
LG Tone Free FP su bežične slušalice za uklanjanje buke   s  modom za šaptanje

Datum objave 28.07.2021

LG Tone Free FP su bežične slušalice za uklanjanje buke s modom za šaptanje

LG  FP bežične slušalice (1)

LG je predstavio Tone Free FP seriju bežičnih slušalica. Uključuje tri modela: FP5, FP8 i FP9.

Svi LG Tone Free FP modeli opremljeni su aktivnim sustavom za uklanjanje buke, tri mikrofona za svaku slušalicu i vodonepropusnim standardom IPX4. Uz to, kraći su za 4,4 mm od prethodnika, što ih čini udobnijim za nošenje.

Slušalice također imaju način rada šaptanjem. Kad se aktivira, desna slušalica može se ukloniti iz uha i koristiti kao mikrofon, primjerice tijekom razgovora putem telefona. LG vjeruje da je na ovaj način moguće povećati razinu privatnosti u situacijama kada je potrebno tiše razgovarati sa sugovornikom.

LG  FP bežične slušalice (4)

Prema LG-u, nova postava ima Bluetooth 5.2 i Meridian Audio za virtualni surround zvuk. Proizvođač također kaže da su upravljački programi poboljšani u odnosu na prethodnu generaciju što rezultira snažnijim bas zvukom.

Unatoč sličnim karakteristikama, svaki model ima svoje prepoznatljive značajke. FP9 ima sposobnost upotrebe kućišta kao bluetooth adaptera spajanjem 3,5 mm audio kabelom na uređaj koji nema Bluetooth, dok futrola FP8, podržava bežično punjenje.
Uz to, modeli FP8 i FP9 sadrže tehnologiju UV dezinfekcije, za koju tvrtka kaže da može ubiti do 99,9% bakterija koje bi se mogle nastaniti na mrežici zvučnika u samo 5 minuta. Također, ova dva modela mogu raditi bez punjenja do 10 sati, a s kućištem za punjenje i do 24 sata.

LG  FP bežične slušalice (2)

LG – nekadašnji mobilni div ipak odlazi u povijest

LG Free FP5 imaju preporučenu maloprodajnu cijenu od 129 eura, FP8 koštaju 179 eura, a FP9 s 199 eura.  LG Tone  Free FP9 i Tone Free FP8 bit će ponuđeni u bojama ugljena crne, izmaglice zlatne i biserno bijele boje. LG Tone Free FP5 bit će u ponudi u crno-bijelom i biserno bijeloj boji.

Pretplatite se na naš YouTube PC Ekspert TV kanal!      

Pratite nas na Twitteru Facebooku.

Više... Vaš Komentar Top
Motorola Edge 20 5G – najnovije informacije nekoliko dana prije lansiranja

Datum objave 28.07.2021

Motorola Edge 20 5G – najnovije informacije nekoliko dana prije lansiranja

Motorola Edge 20 5G_1

Motorola, koja je u vlasništvu Lenova, 5. kolovoza, lansira tri modela mobitele serije Edge 20. Događaj će se održati u Kini.

Motorola nova serija uključuje tri mobilna telefona. To su Motorola Edge 20, Motorola Edge 20 Lite i Motorola Edge 20 Pro. Kao što to obično biva, curenje informacija omogućilo je da unaprijed znamo dobar dio specifikacija.

Motorole Edge 20 Pro 5G opremljena je 6,67-inčnim zaslonom s tankim okvirima, rezolucije 2.400 x 1.080 piksela i brzinu osvježavanja od 120 Hz. Za razliku od originalnog Edge modela, zaslon Edge 20 serije nema zakrivljene rubove s obje strane. Motorola je odabrala ravan zaslon, vjerojatno da bi smanjila troškove. Skener otiska prsta integriran je ispod zaslona.

Osim remonta prednjeg dijela, Motorola je napravila i neke važne promjene u dizajnu stražnjeg dijela. Točnije, proširuje izbočine kamere i usvaja ujednačeniji dizajn, s odgovarajućim lećama za svaki senzor kamera. Što se tiče specifikacija, Motorole Edge 20 Pro bit će opremljena glavnom od 108 MP, telefoto od 8 MP s 5x optičkim zumom i ultraširokokutnom od 16 MP s makro načinom rada.

Motorola Edge 20 5G_2

Rendere Edge 20 Pro objavio je na Internetu provjereni Evan Blass.

S druge strane, Motorole Edge 20 ima degradirane postavke kamere. U biti glavna kamera ostala je nepromijenjena, ali ultraširokokutna je 8 MP, i telefoto kameru zamjenjuje senzor dubine od 2 MP.

Hardverska osnova je Qualcomm Snapdragon 778G mobilna platforma sa 6 / 128 GB i 8 / 256 GB memorije, dok Pro model pogoni Snapdragon 870 SoC. Edge 20 Lite, ispod haube ima MediaTek 720 SoC s 6 GB / 8 GB RAM-a i 128 GB interne flash memorije. Kapacitet baterija je 4000 mAh, odnosno 4230 mAh i 5000 mAh.

Motorola Edge 20 5G_3

Ostale značajne značajke dizajna Motorola Edge 20 serije

U pogledu dizajna, kućište ima aluminijski okvir. Na dnu su USB-C priključak i zvučnik te ladicu za SIM karticu, dok je s desne strane mjesto tipke za glasnoću. Za one koje zanimaju točne dimenzije , one su za standardni model 169,1 x 75,5 x 8,9 mm, a za pro ne bi trebale biti znatnije, iako su veće od originalne Motorole Edge (161,6 x 71,1 x 9,3 mm), pa čak i od Galaxy S21 Ultra (165,1 x 75,6 x 8,9 mm).

Motorola Moto G50 je osnovni i jeftini pametni telefon

Predstavljen pametni telefon Motorola G100 s PC načinom rada

Motorola Edge 20 5G modeli bit će isporučeni s Androidom 11, a nadogradnja za Android 12 trebala bi biti pokrenuta negdje sljedeće godine. Imajte na umu da Motorola nema najbolje rezultate u softverskoj podršci, pa nemojte očekivati previše. Šuška se da su europske cijene od oko 400 eura.

Pretplatite se na naš YouTube PC Ekspert TV kanal!      

Pratite nas na Twitteru Facebooku.

Više... Vaš Komentar Top
Objavljen HMD prvi robusni pametni telefon Nokia XR20 5G

Datum objave 28.07.2021

Objavljen HMD prvi robusni pametni telefon Nokia XR20 5G

Nokia XR20_1

HMD je objavio svoj prvi robusni pametni telefon Nokia XR20. Najveća značajka je kućište vodootporno s IP68 certifikatom. Uz to može izdržati pad s visine 1,8 metara i podnijeti temperature od 55 stupnjeva do -22 stupnja.

Nokia XR20 5G koristi 6,67-inčni IPS LCD zaslon rezolucije 1.080 x 2.400 piksela, s osvjetljenjem do 550 cd/m². Zaštićen je Corning Gorilla Glass Victus staklom. Prema Nokiji, zaslonom se može upravljati mokrim rukama i rukavicama.
Glavna kamera je 48 MP. Prati ju ultra širokokutna od 13 MP.  Selfi kamera je 8 MP.

Nokia XR20_2

Nokia X20 recenzija

Nokia 5.4 recenzija

Hardverska osnova je Snapdragon 480 u kombinaciji 6 GB RAM-a i 128 GB interne flash memorije koja se može proširiti microSDXC karticom.  Mobitel ima bateriju od 4630 mAh s podrškom brzog punjenja snage 18 W ili bežičnog od 15 W. Nažalost, niti jedan od punjača nije uključen u prodajnom paketu.

Nokia XR20_3

Uređaj će primati četiri godine mjesečnih sigurnosnih ažuriranja, tri godine nadogradnje Android OS-a. Ima produženo trogodišnje jamstvo i godinu dana besplatne zamjene ekrana.

Pretplatite se na naš YouTube PC Ekspert TV kanal!      

Pratite nas na Twitteru Facebooku.

Više... Vaš Komentar Top
Predstavljen Oppo Watch 2 sa Snapdragon 4100 čipom

Datum objave 28.07.2021

Predstavljen Oppo Watch 2 sa Snapdragon 4100 čipom

Oppo watch 2 (1)

Kineska tvrtka Oppo  je proširila svoju liniju pametnih satova lansiranjem Watch 2 modela u dvije veličine: 42 i 46 mm.

Oppo Watch 2 nasljeđuje dizajn prethodnika, nadahnutog serijom pametnih satova Apple Watch. Kućište može izdržati pritisak vode do 5 ATM i ima dvije fizičke tipke na desnoj strani.  Manja verzija Oppo Watch 2 opremljena je 1,75-inčnim zaslonom rezolucije 372 × 430 piksela, dok veća 1,91-inčni rezolucije 402 × 476 piksela. U oba slučaja primjenjuje se AMOLED matrica.

Oppo watch 2 (2)

Uređaje pogoni Qualcomm Snapdragon 4100 čip i posebni pomoćni Apollo 4s koprocesor koji je razvio Ambiq. Set senzora uključuje troosni akcelerometar, žiroskop, geomagnetski senzor, barometar, senzor otkucaja srca, jedinicu za procjenu razine kisika u krvi i svjetlosni senzor. Uz to postoji NFC kontroler, GPS / GLONASS modul i Wi-Fi 802.11n i Bluetooth 5.0 LE, dok  eSIM donosi mogućnost povezivanja na 4G / LTE mreže i funkcije telefonije.

Instalirane su dvije softverske platforme – ColorOS Watch 2.0 koja se temelji na Androidu i RTOS. U pogledu funkcija praćenja zdravlja i kondicije, novi se proizvodi mogu pohvaliti s preko 100 sportskih načina rada.

Oppo watch 2 (3)

Oppo – sigurnost je neizbježan preduvjet za brzo punjenje baterija mobitela

OnePlus i Oppo službeno su se spojili

Proizvođač obećava rad s jednim punjenjem baterije 2,5 dana u normalnom načinu rada i do 10 dana u načinu uštede energije, odnosno 4 i 16 dana. Ova izvrsna autonomija može se zahvaliti tehnologiji Ultra Dynamic Dual Engine (UDDE), za koju OPPO tvrdi da značajno produžuje vijek trajanja baterije. Naravno, podržano je brzo punjenje baterije VOOC Flash Charge.

Oppo watch 2 (4)

OPPO Watch 2 već se prodaje u Kini, počevši od oko 200 USD za model od 42 mm bez eSIM-a. Opcija eSIM košta otprilike 307 USD.

Pretplatite se na naš YouTube PC Ekspert TV kanal!      

Pratite nas na Twitteru Facebooku.

Više... Vaš Komentar Top
AOC GAMING G3 serija monitora sa 165 Hz i 1000R zakrivljenosti

Datum objave 28.07.2021

AOC GAMING G3 serija monitora sa 165 Hz i 1000R zakrivljenosti

AOCG_G3_Serija

AOC je napravio rebranding cijelog gaming segmenta u AGON by AOC. AGON by AOC će pokriti sve proizvode koji su povezani s gamingom u AOC-ovom portfelju, što obuhvaća sve od gaming monitora, preko headsetova, mehaničkih tipkovnica do miševa i podložaka za miševe, uz još mnoštvo toga za gamere svih kategorija.

Prvi modeli će izaći pod novim imenom G3 serije kao dio nove AOC GAMING kategorije. Pet novih G3 monitora variraju od 27 inča (68.6 cm) preko 32 inča (80 cm) do čak 34 inča (86.4 cm) dijagonale, dok je svaki model obogaćen zakrivljenošću od 1000R, 165 Hz brzinom osvježavanja, kao i elegantnim trostranim okvirom bez rubova. Zakrivljena G3 serija nadopuniti će i poboljšati (s većom brzinom osvježavanja), ali ne i zamijeniti nagrađivanu G2 seriju.

S rebrandingom našeg gaming portfelja pod nazivom ‘AGON by AOC’, podići ćemo svoj sveobuhvatan gaming portfelj na koherentnu i pojednostavljenu razinu. Za casual gamere, pa sve do onih hardcore kompetitivnih i e-sportaša, vizualiziramo vrhunski fantasy svijet gdje svi gameri mogu biti zajedno i impresionirati svojim zavidnim sposobnostima koje dolaze do izražaja s proizvodima koji im najbolje odgovaraju.“ kaže Stefan Sommer, globalni voditelj marketinga u AOC-u.

G3 serija koristi čvršću zakrivljenost 1000R u svim modelima, okružujući korisnika sa svih strana, u usporedbi s suptilnijom zakrivljenosti 1500R u AOC-ovoj G2 seriji. Za igre koje se igraju iz perspektive prvog lica, kao što su naslovi Action/FPS za jednog igrača, RPG-ovi, trkaći i simulacijski naslovi, ova agresivna zakrivljenost pretvara monitor u više od pukog prozora u virtualni svijet. Igre na zaslonima zakrivljenosti 1000R, koji u potpunosti obavijaju periferni vid, slične su doživljaju VR-a za stolom, ali bez negativnih aspekata potpunog “odvajanja” od stvarnog svijeta.

AOC_CU34G3

Svi modeli G3 serije opremljeni su VA panelima, nudeći brzinu osvježavanja od 165 Hz, izjednačavajući se sa uobičajenim standardom od 144 Hz za igraće monitore. Štoviše, postavka smanjenja zamućenja u pokretu smanjuje vrijeme odziva piksela na samo 1 ms (MPRT), tako da će igrači iskusiti brzu vizualnu povratnu informaciju bez ometajućih artefakata. Monitori su opremljeni podrškom za Adaptive-Sync, nudeći igračima glatku sliku bez zastajkivanja, svi modeli imaju vrlo malo ulaznog kašnjenja, tako da se radnje korisnika mogu vidjeti na zaslonu gotovo trenutno, bez primjetnog kašnjenja obrade.

AOC CU34G3S, koji je posebno pogodan za simulacijske igre i utrke, koristi 34-inčni VA panel s omjerom 21:9. Oštrina ultraširoke WQHD (3440×1440) razlučivosti u kombinaciji sa zakrivljenošću 1000R ispunjava periferni vid korisnika i stvara obuzimajuće iskustvo. AOC CQ32G3SU od 31,5 inča i 27 inča CQ27G3SU opremljeni su panelom s QHD (2560 x 1440) rezolucijom koji nudi veliku jasnoću i oštrinu slike, uz češći omjer slike 16:9. Ostali monitori iz serije G3 su 31,5 inča C32G3AE i 27 inča C27G3U, oba koji nude Full HD (1920 x 1080) rezoluciju. Ovisno o preferencijama igara i opremi korisnika, igranje u Full HD rezoluciji moglo bi biti logičan, optimalan izbor.

Prvi modeli G3 serije, AOC CU34G3S, CQ32G3SU, C32G3AE, već su dostupni po maloprodajnoj cijeni od 5139 kn, odnosno 3399 kn, odnosno 2639 kn; dok će ostali modeli – CQ27G3SU, C27G3U – biti dostupni od rujna 2021. po maloprodajnoj cijeni od 3019 kn i 2489 kn.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 2 minute

A1 - ex Vip (Optika)

Objavljeno prije 7 minuta

Novi komp se resetira svakih sat i pol

Objavljeno prije 19 minuta

Pr: Lenovo M70s gen3

Objavljeno prije 24 minute

iPhone mobiteli - 2. dio

Objavljeno prije 28 minuta

Kupovina: SFX napajanje 400W +

Novosti

Dva nova Corsair kućišta prate trend matičnih ploča s donjim konektorom

Corsair predstavlja serije 2500 i 6500 kućišta za računala optimizirana za matične ploče s donjim redom konektora. Kućišta nude i potpuni uvid u unutrašnjost s glavnim komponentama kroz stranice od kaljenog stakla. Kućište Corsair 2500 diza... Pročitaj više

Meizu 21 PRO - uređaj sutrašnjice za AI eru

Meizu 21 PRO širine je 74,42 milimetra, što ga čini ugodnijim za držanje i korištenje jednom rukom. U tvrtci vjeruju da je ovo najbolja ergonomska veličina prianjanja, a prednje i stražnje staklo također su 2,5D mikro-lučnih rubova. Pozadin... Pročitaj više

Top 9 novih WhatsApp značajki za veću kontrolu, privatnost i kreativnost

WhatsApp se neprestano mijenja, donoseći novosti za svoje korisnike. Meta, tvrtka koja stoji iza ove popularne platforme za razmjenu poruka, ne pokazuje znakove usporavanja i nastavlja dodavati nove funkcije koje poboljšavaju korisničko isk... Pročitaj više

Sabrent predstavio PCIe 5.0 SSD serije Rocket 5

Sabrent Rocket 5 serija solid-state pogona (SSD) koristi PCIe 5.0 ×4 sučelje i NVMe 2.0 protokol. Dolaze u uobičajenom formatu M.2 2280 NVMe. Sabrent naziva Rocket 5 najbržom SSD serijom. Imaju Phisonov kontroler PS5026-E26 Max14um, Microno... Pročitaj više

[MWC 2024] Huawei predstavio high-end proizvode kojima uzlazi i u modni svijet

Tijekom Mobile World Congress (MWC) 2024. sajma, koji se održava od 26. veljače u Barceloni, Huawei je prikazao svoje serije tehnološki napredno dizajniranih flagship uređaja koji su privukli pozornost posjetitelja. Među njima su se istaknu... Pročitaj više

Sve novosti