Računala ulaze u 3nm eru zahvaljujući Appleu

Datum objave 01.11.2023 - Sanja Ledinek

Računala ulaze u 3nm eru zahvaljujući Appleu

Računala ulaze u 3nm eru zahvaljujući Appleu

Računala ulaze u 3nm eru zahvaljujući Appleu (1)

Apple još jednom pomiče granice performansi M serije računalnih čipova lansiranjem M3, M3 Pro i M3 Max modela. Temeljeni su na TSMC-ovom 3-nanometarskom procesu i značajno smanjuju potrošnju energije. Drugim riječima, polovica potrošnje energije može se iskoristiti za postizanje iste izvedbe u više niti kao kod M1 čipa, dok se izvedba pod vršnom potrošnjom energije može povećati za 35 posto. Također imaju tehnologiju “dinamičke predmemorije” koja može u stvarnom vremenu dodijeliti memoriju u hardveru.

Računala ulaze u 3nm eru zahvaljujući Appleu (2) Računala ulaze u 3nm eru zahvaljujući Appleu (3)

GPU po prvi puta dodaje funkcije hardverski ubrzanog praćenja zraka za modeliranje svojstva svjetlosti kada je u interakciji sa scenom, omogućujući aplikacijama stvaranje iznimno realističnih i fizički preciznih slika. Osim toga, svaki Appleov čip u M3 seriji koristi unificiranu memorijsku arhitekturu do 128 GB i poboljšani mehanizam neuronske mreže za ubrzavanje snažnih modela strojnog učenja (ML).

Računala ulaze u 3nm eru zahvaljujući Appleu (7)

Apple M3 čip

Računala ulaze u 3nm eru zahvaljujući Appleu (6)

Početni M3 čip usvaja 8-jezgrenu CPU arhitekturu, uključujući 4 jezgre za performanse i 4 jezgre za uštedu energije, a rad GPU grafičke obrade je 10 jezgri. Iako ima isti broj jezgri kao prethodna generacija M2, sastoji od 25 milijardi tranzistora, što je 5 milijardi više od M2 i može podržati do 24 GB memorije.

Apple iPhone 15 Pro recenzija

Apple i dalje kupac Qualcomm modemskih čipova

Apple M3 Pro čip

Računala ulaze u 3nm eru zahvaljujući Appleu (4)

Napredna verzija M3 Pro čipa sastoji se od 37 milijardi tranzistora i koristi 12-jezgreni CPU (6 za performanse + 6 za uštedu energije) i 18-jezgrenog GPU za izvođenje većeg skaliranje zadataka grafičke obrade. Performanse u jednoj niti mogu biti do 30 posto veće od M1 Pro čipa, GPU brzina je do 40 posto brža od M1 Pro, a unificirana memorijska podrška je do 36 GB.

Apple M3 Max čip

Računala ulaze u 3nm eru zahvaljujući Appleu (5)

Vrhunska verzija M3 Max uglavnom je dizajnirana da zadovolji potrebe profesionalnih radnika. Sastoji se od do 92 milijarde tranzistora i koristi 16-jezgreni CPU (12 performansi + 4 za uštedu energije). Uparen je s GPU-om od 40 jezgri, podržava do 128 GB objedinjene memorije, što omogućuje razvojnim programerima umjetne inteligencije da obrađuju veće modele.  Kroz dva ProRes mehanizma, M3 Max može brzo i glatko upravljati video postprodukcijskim radom za sadržaj najviše razlučivosti, bilo da se koristi DaVinci Resolve, Adobe Premiere Pro ili Final Cut Pro.

Vrijedno je spomenuti podršku za popularne video kodeke, H.264, HEVC, ProRes i ProRes RAW itd. Osim toga, medijski mehanizam po prvi put podržava AV1 dekodiranje, omogućujući reprodukciju koja štedi energiju na uslugama streaminga.

Više... Vaš Komentar Top
Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.71]

Datum objave 30.10.2023

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.71]

Kratke vijesti - PCE tjedni izbor _naslovnica

Proteklih tjedan dana bilo je burno na IT sceni….

Lexar lansira THOR OC DD5 i DDR4 memoriju za stolna računala

Lexar lansira THOR OC DD5 i DDR4 memoriju za stolna računala

Lexar THOR OC DDR5 i DDR4 RAM kompleti za stolna računala dizajnom su inspirirani Thorovim čekićem Mjölnir. Odlikuje ih čvrsti aluminijski hladnjak koji pomaže prevladati izazove overclockinga.

Lexar THOR OC DDR5 ima dizajn niskog profila i brzine do 6.000 MT/s, s najnižom latencijom CL32. Također podržava Intel XMP 3.0 i AMD EXPO tehnologiju, te je kompatibilan s većinom DDR5 matičnih ploča. S ugrađenim ispravljanjem grešaka na memorijskoj ploči stolnog računala, Lexar THOR OC DDR5 pruža stabilnost i poboljšanu pouzdanost dok integrirani sklop za upravljanje napajanjem (PMIC) poboljšava učinkovitost.

Još jedna opcija za korisnike računala je THOR OC DDR4 desktop memorija dizajnirana za entuzijaste i profesionalne igrače. Pruža performanse na 3200 MHz i CL16 latenciju. Ističe se atraktivno dizajniran aluminijski hladnjakom koji održava sustav hladnim i kompatibilan je s Intel XMP 2.0 i AMD Ryzen procesorima.

THOR OC DDR5 memorija bit će dostupna s kapacitetom od 32 GB (2 x 16 GB) 5.600 MT/s propusnošću i 6.000 MT/s propusnošću. THOR OC DDR4 memorija bit će dostupna u kapacitetima: 8 GB, 16 GB i 32 GB.

Microsoft vraća podršku za više od 40 Intel Xeon CPU-a

Microsoft je pokrenuo 2021. godine Windows 11, a trenutna stopa korištenja sustava je samo oko 24 posto. Jedan od razloga je taj što Windows 11 ima relativno visoke hardverske zahtjeve i mnoga starija računala se ne mogu nadograditi iako korisnici to možda žele.

Nakon što je div iz Redmonda uklonio prilično veliku seriju Intel Xeon čipova bez ikakvog upozorenja ili pojašnjenja, ovih dana ponovno su ažurirali popis podrške na kome su se našla 44 Intel Xeon procesora lansirana prije šest godina. Temelje se na Intelovom 14 nm proizvodnom procesu i poznati su kao Coffee Lake . To su

 • Intel Xeon E-2104G
 • Intel Xeon E-2124
 • Intel Xeon E-2124G
 • Intel Xeon E-2126G
 • Intel Xeon E-2134
 • Intel Xeon E-2136
 • Intel Xeon E-2144G
 • Intel Xeon E-2146G
 • Intel Xeon E-2174G
 • Intel Xeon E-2176G
 • Intel Xeon E-2176M
 • Intel Xeon E-2276ME
 • Intel Xeon E-2276ML
 • Intel Xeon E-2278G
 • Intel Xeon E-2278GE
 • Intel Xeon E-2278GEL
 • Intel Xeon E-2286G
 • Intel Xeon E-2286M
 • Intel Xeon E-2186G
 • Intel Xeon E-2186M
 • Intel Xeon E-2224
 • Intel Xeon E-2224G
 • Intel Xeon E-2226G
 • Intel Xeon E-2226GE
 • Intel Xeon E-2234
 • Intel Xeon E-2236
 • Intel Xeon E-2244G
 • Intel Xeon E-2246G
 • Intel Xeon E-2254ME
 • Intel Xeon E-2254ML
 • Intel Xeon E-2274G
 • Intel Xeon E-2276G
 • Intel Xeon E-2276M

Ova ažuriranja MS-ovih popis pomalo mirišu na proizvoljnost i nasumične pogreške: prvo su cijele generacije Xeona bile uključene i isključene. Neki CPU-i iz nepodržanih generacija spominju se isključivo zato što su slučajno završili u Surface uređaju. Snaga x86 bila je u tome što sve što je napravljeno nakon 8088 još uvijek radi na modernim CPU-ima. Međutim, Microsoft ozbiljno uništava tu ideju bez jasnih koristi za krajnjeg korisnika osim praznog slogana: ‘sigurnost’. Najvažniji sigurnosni problemi u području x86 su curenje informacija između jezgri/nit, ali to je uglavnom problem s računalstvom u oblaku. Lokalno to teško da predstavlja problem (ako se vašim binarnim datotekama na C: disku ne može vjerovati, imate veći problem). Moguće i putem weba, ali to se lako može zaobići isključivanjem JavaScripta ili, kao što je već učinjeno, timeri u preglednicima postaju previše nepouzdani za napade s bočnih kanala.

Globalne isporuke senzora kamere za pametne telefone u padu

Prema najnovijem izvješću Counterpoint Research, pod utjecajem niza čimbenika kao što su slaba potražnja, prilagodba inventara i smanjenje broja kamera po pametnom telefonu, globalna isporuka CMOS senzora slike (CIS) u prvoj polovica 2023. bila je 14 posto manje nego prije godinu dana.

Usred trajnih inflatornih pritisaka i izazovnog makroekonomskog okruženja, povjerenje potrošača je narušeno, što je rezultiralo isporukama pametnih telefona nižima od očekivanih. Prosječan broj kamera po pametnom telefonu pao je na 3,8 u prvoj polovici s 3,9 u drugoj polovici 2022. Što se tiče stražnjih kamera, tržišni udio pametnih telefona s dvije i tri kamere raste, istiskujući udio od četiri kamere. Konkretno, kineski proizvođači Android telefona aktivno smanjuju broj kamera kako bi uštedjeli troškove ili prostor.

Iz perspektive dobavljača, SONY je bio jedini koji je u prvoj polovici 2023. zabilježio povećanje isporuka senzora za kamere pametnog telefona u odnosu na prethodnu godinu. To je uglavnom zbog snažnog učinka iPhonea.
Očekuje se da će proizvođači pametnih telefona početi obnavljati zalihe kako bi se pripremili za lansiranje novih modela i smanjili razine zaliha. Ipak, zbog utjecaja makro vjetrova, oporavak će biti dosta umjeren u odnosu na prvu polovicu godine.

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.70]

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.69]

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.68]

RTX 4060 Ti s M.2 SSD utorom na policama trgovina

RTX 4060 Ti s M.2 SSD utorom na policama trgovina (2)

Asus je prije nekoliko tjedana pokazao posebnu RTX 4060 Ti DUAL grafičku karticu koja dolazi s M.2 (2280) SSD utorom. Sada je ovaj proizvod službeno vani po cijeni oko 559 eura, što je 90 eura više od standardne verzije.  RTX 4060 Ti DUAL zahvaljujući ovom utoru omogućava instalirati M.2 SSD na matičnoj ploči, te ga pokriva zasebnim hladnjakom. Da budemo precizniji, zapravo, ovaj M.2 utor nije izravno povezan sa samom grafičkom karticom, već posuđuje mjesto, što je jednako proširenju M.2 utora na matičnu ploču.

Zašto takav dizajn? Prvo, RTX 4060 Ti i niže grafičke kartice su PCIe x8 sistemska sabirnica, koja pripada polukrvnom stanju, dok Asus koristi sve PCIe x16 kako bi izbjegao gubitak. Drugo, u usporedbi s M.2 utorom na matičnoj ploči, praktičnije je pristupiti, instalirati i deinstalirati SSD. Uz to poseban Q-Latch dizajn omogućuje ručno rastavljanje i sastavljanje bez ikakvih vijaka.

RTX 4060 Ti s M.2 SSD utorom na policama trgovina (1)

Vrijedno je istaknuti da Radeon Pro SSD profesionalna grafička kartica koju je AMD izdao 2017. ima ugrađeni 2TB SSD i prva je video kartica s vlastitim SSD-om. Kartica je koštala 6999 dolara i bila najskuplji proizvod u AMD-ovoj povijesti do tada.

Windows CE u mirovini je već 27 godina, ali tek sada je službeno kraj njegovog životnog ciklusa

Vjerojatno mnogi koji čitate ovaj tjedni pregled vijesti u svijetu IT-a, nikada niste koristili operativni sustav Windows CE (Windows Embedded Compact), rođen 1996., godine. Ali ako ste čuli za njega ili koristili, jedna zanimljiva vijest. Tek sada je službeno došao do kraja svog životnog ciklusa.

Windows CE se prvo pojavio kao skraćena verzija Windowsa, a zatim se postupno razvio u potpuno novi operativni sustav. Ima vlastitu CE jezgru umjesto NT jezgre tradicionalnog Windows operativnog sustava. U travnju 2008, preimenovan je u Windows Embedded Compact, a njegova zadnja verzija bila je Windows Embedded Compact 2013 (Windows CE 8.0), objavljena 11. kolovoza 2013. godine. Ova verzija završava glavnu podršku u listopadu 2018. , dok proširena podrška završila je ovih dana i sada je nepodržani proizvod za povlačenje iz upotrebe .

Uočena NVIDIA GeForce RTX 4080 SUPER grafička kartica

Uočena NVIDIA GeForce RTX 4080 SUPER grafička kartica

Moguća NVIDIA GeForce RTX 4080 SUPER grafička kartica uočena je u PCI ID repozitoriju  pod oznakom ID 2703 što sugerira da se radi o desktop video kartici. Unatoč tome, ne možemo reći hoće li to biti službeni naziv budući da NVIDIA ima tendenciju promijeniti puno stvari prije lansiranja GPU.

Popis pokazuje da će video kartica imati AD103 GPU. To je čip koji se također koristi u redovnoj RTX 4080, koju je Nvidia izdala prošle godine. Super varijanta može dobiti malo više CUDA jezgri, iako se to ne spominje u PCI ID Repozitoriju. Nvidia je prethodno napravila nešto slično u seriji GeForce RTX 20.

PCI ID baza podataka održava se na temelju GPU drajvera, uz pojedince koji mogu registrirati GPU na temelju curenja ili vlastitog znanja, pa  iako je PCI ID nov, ne možemo biti sigurni radi li se zapravo o SUPER novom modelu ili o nečem sasvim drugom.

X (bivši Twitter) postaje i banka

X (bivši Twitter) postaje i banka

Do kraja 2024. godine mogla bi se realizirati želja Elona Muska da cijeli financijski život pojedinca bude na platformi, od novca do depozitnih računa preko vrijednosnih papira i dionica. Ovdje Musk želi da X postane onaj proizvod kakav je trebao biti PayPal, prije više od dvadeset godina.

Muskova ideja potječe iz ranih 2000-ih kada se zatekao radeći na PayPal projektu i bio jedan od osnivača. U biti njegova X.com, jedna od prvih internetskih banaka iz 1999., spojila se godinu dana kasnije s Confinityjem, čime je nastao PayPal. No, na  njegovo razočaranje, PayPal politika poslovanje je krenula u drugom smjeru i ubrzo je napustio projekt.

Sada nakon 23 godine, X banka trebala bi postati proizvod kao iskonski PayPal. U sjedištu X-a u tijeku je rad na dobivanju potrebnih licenci u Sjedinjenim Državama za pružanje financijskih usluga. Nakon što ih dobije, Musk će morati uvjeriti ljude da je najbolje rješenje za upravljanje njihovim financijama što neće biti jednostavno.

Dokazi potvrđuju: zapečaćeni iPhone može se nadograditi OTA putem

Dokazi potvrđuju zapečaćeni iPhone može se nadograditi OTA putem

Bloomberg je prije nekoliko dana izvijestio da Apple razvija sustav koji zaposlenicima trgovina omogućuje nadogradnju iOS-a na mobitelima bez otvaranja pakiranja. Sve je krenulo od dana kada su se pojavile greške u sustavu iOS 17 i Apple bio prisiljen objaviti ažuriranja prvog dana prodaje serije iPhone 15.

Bloombergovu objavu sada potvrđuje 9to5mac, koji izvještava da je u iOS 17.2 beta SDK uključen Xcode 15.1. Sadrži tri nova unutarnja okvira, nazvana Factory OTALogger, Factory OTA NetworkUtils i Factory OTA Wifi Utils, omogućujući implementaciju bežičnih OTA ažuriranja putem posebnih vanjskih uređaja.

Za potrebe nadogradnje sustava od strane prodavača u trgovinama, Apple je razvio uređaj “poput tableta” omogućujući da na njega stave neotvorene iPhone i automatski dovrše nadogradnju. Osim toga, novi sustav može pomoći Appleu vratiti tvorničke postavke iPhonea bez uključivanja kabela za prijenos. Sjajno, zar ne?

Microsoft više ne može skrivati da razvija Windows 12

Microsoft više ne može skrivati da razvija Windows 12

Prema pisanju Windowslatest web stranice, na predstavljanju Qualcomm Snapdragon X Elite, tijekom brifinga o benchmark rezultatima performansi nema podatka koja je verzija operativnog sustava korištena u testu. S druge strane kod Intel i7-1360P, i7-1355U i drugih procesora korištenih kao objekata za usporedbu, jasno piše da je u igri sustav Windows 11. Stoga Windowslatest pretpostavlja da je Qualcomm koristio za testiranje Snapdragon X Elite koristio neku razvojnu verziju Windowsa 12.

Pod pretpostavkom da je Qualcomm doista koristi Windows 12, koji značajno poboljšava operativne performanse, Snapdragon 2x može smanjiti potrošnju energije do 68 posto, dok izvedba ugrađenog GPU-a može biti dvostruko brža od Intel i7-13800H.

Funkcija glasovnog unosa Pixela 8 postaje decentralizirana

Google ove godine donosi niz novih AI značajki za Pixel 8 kako bi telefone učinio pametnijim i lakšim za korištenje. Jedna od značajki omogućuje Pixelu 8 da podržava glasovni unos na više jezika u isto vrijeme i koristiti Google Assistanta za unos glasovnog prepoznavanja. Prema GBoard službenoj stranici, očekuje se da će ova značajka biti dostupna i za Pixel 7, ali točno vrijeme nije otkriveno. Imajte na umu da se sve Pixelove ekskluzivne značajke oslanjaju na AI računanje Tensor čipa.

Više... Vaš Komentar Top
Luda rasprodaja na dan samaca: najbolja prilika da zgrabite svoj Windows 10 i Office 2021 tijekom najvećeg festivala online kupnje

Datum objave 30.10.2023

Luda rasprodaja na dan samaca: najbolja prilika da zgrabite svoj Windows 10 i Office 2021 tijekom najvećeg festivala online kupnje

11. studenoga možda još nije blizu, ali za milijune kupaca diljem svijeta nije prerano početi planirati ono što će vjerojatno biti najveća online rasprodaja. Rasprodaja na Dan samaca – poznata i kao 11. 11., postao je to najveći shopping festival u svijetu. Popusti na 11. 11. nisu ograničeni na prikazane cijene. Ako tražite način da povećate svoju produktivnost na višu razinu, Microsoft Office je platforma koja će vam u tome pomoći. Godeal24 nudi najjeftiniju rasprodaju 11. 11. Svi Microsoftovi proizvodi, tako da možete povećati svoju produktivnost i uživati u prednostima službenih i originalnih sustava Windows i Office.

Ovo je velika promocija s ogromnim popustima na sav popularni računalni softver. I PC i Mac verzije sustava Office 2021 dostupne su po ludo niskoj cijeni. Korisnici osobnih računala dobit će Office 2021 Professional za 25,11 €, dok se ponuda za Mac odnosi na izdanje 2021 Home & Business za Mac za 36,66 €. Alternativno, ako trebate Office i Windows 11, možete nabaviti paket Office 2021 Pro i Windows 11 Pro za 36,59 €. Kupite ga jednom i imat ćete zauvijek pristup svim bitnim Microsoftovim aplikacijama bez dosadnih mjesečnih naknada. A samo kupnja doživotnog Windows 11 Pro košta 12,11 €. Ovdje nema potencijalnih rizika. Ako izgubite ovu priliku, zažalit ćete dan!

231027-720p-gd24-€

Double 11 shopping karneval: Uživajte u ekskluzivnoj prodaji!

Naravno da je jeftinije kada kupujete višestruke ključeve!

Nabavite svoje pakete! (coupon code ” SGO62″)

Nevjerojatna rasprodaja koja ostavlja bez daha! Apsoludno najbolji posao!

Up to 50% off on More Windows and Office! (coupon code ” SGO50″)

Najprikladniji način za nabavku računalnog alata je Godeal24. Ispravni ključevi i profesionalna korisnička služba čine vašu kupnju bezbrižnom!

Practical Computer Tool Software:

>>>Nabavite još alata

Godeal24 zna “povijest” svake licence koju prodaje, a korisnici ih mogu koristiti bez problema. Iz tog razloga, licence koje se mogu kupiti na Godeal24 su “doživotne”, tj. mogu se koristiti bez ograničenja: operativni sustav će biti ažuriran i podržavan od strane Microsofta tijekom cijelog životnog vijeka.

Kako platiti?

>Idite na stranicu za naplatu, nastavite kao gost (ili kreirajte račun), a zatim ispunite “Informacije o naplati”.

godeal24_narudzba_1

> Odaberite “CWALLETCO” u ovom koraku i kliknite Nastavi (Continue)

godeal24_narudzba_2

> Molimo potvrdite svoju narudžbu i klikinite Naruči (Place Order)

godeal_7.25_1

> Tada će vas prebaciti na ovu stranicu gdje birate način plaćanja.

godeal_7.25_2

> Na kraju, odaberite PayPal za izvršavanje naplate.

godeal_7.25_3

O Godealu24

Pouzdanost Godeal24 shopa u potpunosti se ogleda u dobrom online ugledu koji uživa i u mnogim pozitivnim recenzijama na TrustPilotu, gdje je tvrtka ocijenjena kao “izvrsna i odlična” u 98% recenzija. To je zbog kvalitete kupovnog iskustva i brojnih prednosti koje nudi trgovina: uz mogućnost odabira između mnogih originalnih proizvoda uz popuste do 90%, digitalna dostava omogućit će vam da svoj softver dobijete izravno na svoju adresu e-pošte u roku od nekoliko sekundi od kupnje. To je vrlo pogodan način dostave za kupca.

Godeal24 obećava da nudi profesionalnu tehničku podršku 24/7 i doživotnu postprodajnu uslugu te da možete koristiti proizvod bez problema!

Kontaktirajte Godeal24: service@godeal24.com

(sponzorirani sadržaj)

Više... Vaš Komentar Top
Colorful CVN B760I FROZEN WIFI D5 matična ploča za 14. generaciju Intel Core CPU-a

Datum objave 30.10.2023

Colorful CVN B760I FROZEN WIFI D5 matična ploča za 14. generaciju Intel Core CPU-a

Colorful CVN B760I FROZEN WIFI D5 (1)

Kako bi zadovoljio potrebe PC entuzijasta koji žele posjedovati kompaktni sustav i najnoviju 14. generacije Intel Core search Core i7 i i9 procesora te prihvatiti DDR5 memoriju, Colorful je lansirao CVN B760I FROZEN WIFI D5 matičnu ploču ITX formata (170 x 170 milimetara).

U usporedbi s prethodnom generacijom, CVN B760I FROZEN WIFI D5 ima hrabriji dizajn, s VRM radijatorom od mat stakla. CVN tekst na matičnoj ploči također je laserski ugraviran kako bi bio jasniji i istaknutiji. Ova matična ploča također ima neke 3D projekcije koje mijenjaju boju ovisno o kutu. Iza VRM toplinske zaštite nalazi se 30 mm ventilator koji omogućuje efikasnije hlađenje.

Colorful iGame M600 Mirage je moćno i dizajnerski zanimljivo gaming računalo

Colorful predstavio matičnu ploču s GTX1070 procesorom

Dolazi opremljena s B760 čipsetom, a povezivost je ograničena na jedan PCIe x16 5.0. Što se tiče pohrane, možemo računati na dva PCIe 4.0 x4 M.2 spojena s četiri SATA III. Za napajanje procesora koristi se 7+ 1+ 1- dizajn napajanja s 90A Dr.MOS mosfetima. Sa stražnje strane, Ethernet dio kojeg pokreće Realtek RTL8125 čip i Wi-Fi 6 dio upotpunjuju sliku. Što se zvuka tiče, podržan je 5.1-kanalni audio kodek visoke razlučivosti.

Colorful CVN B760I FROZEN WIFI D5 (2)

Istaknute značajke CVN B760M FROZEN WIFI D5 V20

 • podržava 12., 13. i 14. ,generaciju Intel procesora
 • dvokanalna DDR5 memorija s podrškom do 96 GB kapaciteta
  i taktove do DDR5-8000 (OC)
 • metalom obložen PCIe 5.0 utor
 • dva PCIe M.2 utora velike brzine (s M.2 Cooling Armorom za gornji utor)
  Wi-Fi 6 + BT 5.2
 • Unutarnje veze: 1x 24-pinski ITX konektor za napajanje; 1x 8-pinski CPU konektor za napajanje; 2x prednji USB 3.2 Gen 1 Type-A; 1x prednji USB 3.2 Gen 1Type-C; 2x prednji USB 2.0
 • I/O portovi: 4x USB2.0; 2x USB 3.2 Gen 1 Type-A; 1x USB 3.2 Gen 1 Type-C;
  1x HDMI priključak; 1x DP priključak

CVN B760I FROZEN WIFI D5 bit će dostupna trgovcima/prodajnim partnerima u četvrtom kvartalu 2023. Cijena nije navedena.

Više... Vaš Komentar Top
Qualcomm Snapdragon X Elite: neovisna arhitektura 12 jezgri i podrška za Windows 12 API

Datum objave 30.10.2023

Qualcomm Snapdragon X Elite: neovisna arhitektura 12 jezgri i podrška za Windows 12 API

Snapdragon X Elite (1)_1

Qualcomm je službeno objavio Snapdragon X platformu dizajniranu za prijenosna računala pod nazivom X Elite. Definitivno je veliki skok u odnosu na trenutni Snapdragon 8cx Gen 3.

Što se tiče CPU specifikacija, Snapdragon X Elite koristi Qualcomm Oryon CPU na 4nm proizvodnim procesom (TSMC N4P čvor), 64-bitnu arhitekturu i 12 jezgri visokih performansi u tri klastera od po 4 jezgre. Sve imaju radnu frekvenciju 3,8 GHz, ali u turbo načinu rada dvije od njih mogu ići do 4,3 GHz. Qualcomm je integrirao LPDDR5x-8533 (128-bita) memoriju s maksimalnom propusnošću od 136 GBps. Podaci koji daju nadu za multitasking. Novost je da ima 42 MB predmemorije, kojoj mogu pristupiti i drugi dijelovi procesora, a ne samo jezgra.

Snapdragon X Elite (naslovna) Snapdragon X Elite (2)_1

GPU komponenta je novo Adreno rješenje, ali o njemu nema puno informacija. No, sigurno nije GPU dizajniran za igranje, međutim ne nedostaje podrška za ugrađene zaslone do 4K na 120 Hz i vanjska rješenja do 3 jedinice u 4K pri 60 Hz i 2 jedinice s 5K rezolucijom i brzinom osvježavanja 60 Hz. Postoji podrška za AV1 (uključujući kodiranje) i DirectX 12 Ultimate.

Qualcomm tvrdi da Snapdragon X Elite ima dvostruko veću izvedbu u usporedbi s x86 konkurentima kao što su 10 i 12 jezgreni Intel Core i7 iz U i P serije i, za istu izvedbu, 68 posto nižu potrošnju energije od ovih skupova čipova.

Snapdragon X Elite (4) Snapdragon X Elite (5)

Snapdragon X Elite (2) Snapdragon X Elite (3)

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 – više snage i umjetne inteligencije

Snapdragon 7s Gen 2 za jeftine pametne telefone srednje klase

Kako bi bio u skladu s erom umjetne inteligencije, Snapdragon X Elite integrira Hexagon NPU s 45 TOPS računalne snage ako se koristi sam i do 75 TOPS u kombinaciji s CPU-om i GPU-om, što je 4,5 puta više od konkurentskih rješenja. Također može pokrenuti vrlo velikom brzinom glasovne modele umjetne inteligencije s više od 13 milijardi parametara i 30 tokena u sekundi. Brojke koje uništavaju svakog konkurenta.

U ostalim aspektima, podržava X65 5G demodulator, brzinu od 10 Gbps, Wi-Fi 7, Bluetooth 5.4, do tri USB 4.0 ili dva USB 3.2 Gen2 i jedan USB 2.0., kao i PCIe 4 za NVMe pohranu, s PCIe 3 za sve ostalo.

Snapdragon X Elite (naslovna)

Uređaji opremljeni čipom Snapdragon X Elite bit će lansirani sredinom 2024., a prvi partneri su Microsoft, Lenovo, HP, Dell i neki drugi proizvođači. Vrijedno je spomenuti da je samo je jedan model u Snapdragon X platformi i očekuje se da će Qualcomm lansirati više modela u svim cjenovnim kategorijama kako bi se natjecao s Intelom, AMD-om i Appleom. Dodatno, Qualcomm se također pohvalio da će Oryon jezgre doći na mobilne telefone sljedeće godine sa Snapdragonom 8 Gen 4.

Više... Vaš Komentar Top
Snapdragon Seamless veliki potez Qualcomma

Datum objave 30.10.2023

Snapdragon Seamless veliki potez Qualcomma

Snapdragon Seamless je veliki potez Qualcomma

Qualcomm je službeno najavio međuplatformsku tehnologiju Snapdragon Seamless koja omogućuje uređajima da otkriju jedni druge, povežu se i razmjene datoteke. To mogu biti pametni telefoni s Androidom, računala s Windowsima, kao i razni gadgeti s čipovima obitelji Snapdragon, uključujući slušalice, pametne satove i naočale.

Snapdragon Seamless također uključuje da miševi i tipkovnice mogu besprijekorno raditi na PC-ju, pametnim telefonima i tabletima, i ako su svi od različitih proizvođača. Čak i jednostavne stvari poput bežičnih slušalica mogu se glatko prebacivati između različitih uređaja. Budući da je interoperabilnost između uređaja obično lako implementirati unutar istog ekosustava, kao što su Galaxy ili Apple, ali u slučaju uređaja različitih proizvođača, zadatak nije lak, iako svi pokreću Android. Zato nam Snapdragon Seamless rješenje izgleda jako dobro.

Qualcomm je rekao da je surađivao s tvrtkama kao što su Microsoft, Google, Xiaomi, ASUS, Honor, Lenovo i OPPO kako bi stvorili iskustvo na više uređaja koje podržava Snapdragon Seamless, a očekuje se da će očekuje da će implementacija od strane partnera započeti ove godine.

Snapdragon Seamless je veliki potez Qualcomma

Qualcomm razvija RISC-V čipove za nosive uređaje

Qualcomm lansira marku čipova Snapdragon X Series za PC

Uz Snapdragon 8 Gen 3, podrška za Snapdragon Seamless može se pronaći u Snapdragon X Elite čipsetu za računala i u čipovima za Qualcommove nosive uređaje.

Više... Vaš Komentar Top
HONOR Magic6 pokretat će Snapdragon 8 Gen 3

Datum objave 27.10.2023

HONOR Magic6 pokretat će Snapdragon 8 Gen 3

HONOR

HONOR prije nekoliko je dana na Snapdragon Summitu 2023. na Havajima najavio kako će nadolazeći HONOR Magic6 pokretati revolucionarna mobilna platforma Snapdragon® 8 Gen 3 te na uređaju pokazao snagu velikog jezičnog modela (LLM) s veličinom parametara od sedam milijardi. Suradnja HONOR-a i Qualcomm Technologies koristi stručnost obiju tvrtki za podršku LLM-a na uređaju i stvaranje ekosustava usmjerenog na čovjeka, koji omogućuje besprijekorne pametne interakcije na više uređaja. Osim toga, HONOR je predstavio i nekoliko poboljšanih značajki MagicRing povezivosti kako bi istaknuo napore u suradnji između dviju tvrtki.

Više... Vaš Komentar Top
Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 – više snage i umjetne inteligencije

Datum objave 27.10.2023

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 - više snage i umjetne inteligencije

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 više snage i umjetne inteligencije (1)

Gotovo sve informacije o Snapdragonu 8 Gen 3 platformi za Android flagshipe 2024. godine već su unaprijed bile otkrivene nakon što su procurili Qualcommovi prezentacijski materijali, ali ima detalja koji su ostali nepoznati.

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 više snage i umjetne inteligencije (2)

CPU, GPU, Memorija

Snapdragon 8 Gen 3 SoC izgrađen je na 4nm procesu Qualcomm Kryo 64-bitne arhitekture. CPU usvaja arhitekturu s osam jezgri od kojih Arm Cortex-X4 visokih performansi radi do 3,3 GHz, pet snage do 3,2 GHz i dvije A520 Refresh za učinkovitost do 2,3 GHz. Sada postoji 12 megabajta L3 predmemorije u usporedbi s 8 megabajta prethodnika. Što se tiče radne memorije ona je podržana do kapaciteta 24 gigabajta standard tipa LPDDR5X, a interna podatkovna s UFS 4.0 tipom.

Čipset uključuje novi Adreno 750 grafički procesor ( API: OpenGL ES 3.2, OpenCL 2.0 FP, Vulkan 1.3) koji podržava 240 FPS igranje, Unreal Engine 5.2 i 40 posto brže hardverski ubrzano praćenje zraka (Global Illumination with Ray Tracing) sa sustavom refleksije svjetla sljedeće generacije.

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 više snage i umjetne inteligencije (3) Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 više snage i umjetne inteligencije (4)

HEXAGON NPU

Qualcomm je prilično uložio u umjetnu inteligenciju u Snapdragon 8 Gen 3, koja radi izravno u samom uređaju. Prema Qualcommu, računalna jedinica Hexagon NPU neuronske mreže ima sposobnost obraditi više od 10 milijardi parametara u smislu modela umjetne inteligencije. Osim toga prvi je sistemski čip koji podržava multimodalne modele generativne umjetne inteligencije, odnosno kombiniranje teksta, slike i zvuka i navodno je najbrži na svijetu u Stable Diffusion & Control Net izračunu. Može stvoriti slike za manje od jedne sekunde, dok je Snapdragonu 8 Gen 2 trebalo oko 15 sekundi.

ISP SPECTRA

Procesor signala slike Spectra i dalje se sastoji od tri 18-bitne jezgre. Može obraditi 12-slojnu semantičku segmentaciju slike u stvarnom vremenu. Osim toga, noćna fotografija poboljšana je s rješenjem neuronske mreže Visionary AI, a novi Computer Vision Engine omogućava dubinsko modeliranje veće preciznosti s 3D ToF senzorima. Računalna HDR slika uključena je kao verzija 4. generacije s pojačanjem dvostruke konverzije. Na popisu specifikacija su podrška za Dolby HDR fotografije, konfiguracije s tri kamere do 36 MP pri 30fps , dvostruka kamera 64 + 36 MP pri 30fps, jedna do 108 MP pri 30fps (sve tri sa Zero Shutter Lag) ili jedna od 200 megapiksela, te stvaranje Vlogger modova snimanja s prednjim i stražnjim kamerama.

Postoje i funkcije koje se snažno oslanjaju na umjetnu inteligenciju, kao što su Video Object Eraser za uklanjanje neželjenih objekata iz videozapisa i stvaranje pozadine sa zamućenjem.

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 više snage i umjetne inteligencije (5) Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 više snage i umjetne inteligencije (6)

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 više snage i umjetne inteligencije (7) Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 više snage i umjetne inteligencije (8)

Komunikacija i povezivost

Za povezivanje tu je 6. generacija Snapdragon X75 5G modema plus RF rješenje sustava koje koristi umjetnu inteligenciju za poboljšanje veza i podržava brzine preuzimanja do 10 Gbit/s u 5G mrežama ili prijenosa 3,5 Gbit/s.

Vrijedno je spomenuti Qualcomm Fast Connect 7800 Mobile Connectivity System, WiFi 7 s maksimalnom brzinom preuzimanja od 5,8 Gbps, Bluetooth 5.4 kao i Dual Bluetooth implementaciju dvije antene i NFC podršku.

Qualcomm lansira Snapdragon G seriju platformi za igre

Qualcomm Snapdragon 4 Gen2 ulazni SoC – svi detalji

Snapdragon X75 prvi 5.5G modem na svijetu

Ostali aspekti SNAPDRAGON 8 GEN 3  platforme

U ostalim aspektima, Snapdragon 8 Gen 3 podržava zaslone do 4K na 60 Hz ili QHD+ na 144 Hz, puni Snapdragon Elite Gaming paket, Snapdragon Sound (uključujući kvalitetu zvuka bez gubitaka – aptX Lossless), sensing Hub s dva mikro-NPU-a za audio i obradu podataka senzora, USB-C, USB 3.1 Gen2 sučelja, punjenje baterije Quick Charge 5, satelitski sustavi Galileo, Beidou, NavIC, GPS, GLONASS, QZSS. Naravno, novi SoC ima druge tehnologije i specifikacije no dosta će ovisiti o proizvođačima mobitela, što će koristiti. Spomenuti ćemo još neke:

 • Tehnologija poboljšanja performansi: Qualcomm 5G Ultra-Low Latency Suite, Smart Transmit Gen 4 , 5G AI Suite Gen2, 5G PowerSave Gen 4 Multi SIM : Global 5G Multi-SIM, Dual SIM podrška Qualcomm DSDA Gen 2 (Dual Data)
 • Audio: Qualcomm Aqstic audio kodek, pametno pojačalo zvučnika, aptX Lossless, aptX Voice, aptX Adaptive, Snapdragon Sound tehnologija
 • Sigurnost: Qualcomm 3D Sonic Sensor, 3D Sonic Sensor Max ; sigurna jedinica za obradu ( biometrijska autentifikacija lica, otiska prsta, šarenice, glasa); Qualcomm Type-1 Hypervisor, Trusted Execution Environment & Services, Wireless Edge Services (WES), Trust Management Engine, Secure Processing Unit (SPU), Platform Security Foundations
 • Kamere: mega low light fotografija, automatska ekspozicija i autofokus temeljeni na AI, Engine for Visual Analytics 3.0, Multi-frame Noise Reduction (MFNR) , Vremensko filtriranje s lokalnom kompenzacijom kretanja (MCTF), Semantička segmentacija u stvarnom vremenu, TruePic snimanje fotografija
 • Formati snimanja videozapisa: Hybrid Log Gamma (HLG), Dolby Vision, HDR10, HDR10+, Google Ultra HDR
 • Video kodeci : H.265 (visoko učinkovito video kodiranje (HEVC)), HDR10, Hybrid Log Gamma (HLG), Dolby Vision, HDR10+, H.264 (napredno video kodiranje (AVC)), VP8, VP9, AV1

 

Tko sve najavljuje SNAPDRAGON 8 GEN 3 za svoje pametne telefone

Prvi korisnici ove mobilne platforme bit će proizvođači iz Kine s modelima Xiaomi 14, iQOO 12, OnePlus 12 i Redmi K70 čije se lansiranje očekuje u studenom i serija Meizu 21, koja će biti predstavljena u prosincu. Također za srce Snapdragon 8 Gen 3 mobilnu platformu imat će Realme GT5 Pro, OPPO Find X7 serija, Nubia Z60 Ultra i vivo X100 Pro+.

Više... Vaš Komentar Top
watchOS 10.1 donosi Double Tap novi način upravljanja s Apple Watch

Datum objave 27.10.2023

watchOS 10.1 donosi Double Tap novi način upravljanja s Apple Watch

Apple watch Ultra 2 (3)

Apple je objavio ažuriranje verzije operativnog sustava watchOS 17.1 za svoje satove.  Uključuje ispravke grešaka i poboljšanu stabilnost, ali i dvije nove opcije….

Double Tap

Kao najznačajnija novost, watchOS 10.1 donosi funkciju Double Tap, koja omogućuje korištenje Apple Watcha gestom jednostavnim otvaranjem i zatvaranjem kažiprsta i palca ruke koja nosi sat, a prepoznavanje se temelji na podacima senzora pokreta i otkucaja srca.

Time je omogućeno odgovoriti na dolazni poziv, utišati alarm , uključiti mjerač vremena ili snimiti fotografiju iPhoneom putem “Daljinskog upravljača kamere” u bilo kojem trenutku bez potrebe za drugom rukom. Također nije problem odgovaranje na poruke primljene u aplikacijama za razmjenu poruka i odgađanje podsjetnika. Isto se odnosi i na aplikacije trećih strana. Ako želite, možete ovu gestu isključiti u postavkama.

Postoji i nekoliko ograničenja za korištenje geste. Nije podržano za aplikacije kao što su EKG, broj otkucaja srca, zasićenost kisikom, način mirovanja, karte (dok koristite navigaciju), svjesnost (tijekom aktivnosti unutar aplikacije), SOS funkcije (otkrivanje pada ili prometne nesreće i hitnih poziva) i tijekom tjelesnih aktivnosti. Drugo ograničenje je dostupnost ove značajke samo za Apple Watch modele Serije 9 i Apple Watch Ultra 2, barem za sada.

Apple Watch Ultra 2 – interne nadogradnje i poboljšanje značajki

Apple Watch čini više od 50 posto prodaje pametnih satova

Apple Watch 8 recenzija

NameDrop

Osim toga, dijeljenje vlastitih podataka za kontakt približavanjem uređaja (NameDrop) također sada radi između iPhonea i Apple Watcha ili između dva Apple Watcha. Ova opcija dostupna je za Apple Watch SE 2, Apple Watch Series 7 i novije modele te Apple Watch Ultra.
Može se ažurirati izravno sa sata u izborniku Postavke ili na iPhoneu iz izbornika Apple sat. Za informacije o sigurnosnom sadržaju ažuriranja softvera Apple, pogledajte službenu web stranicu. 

Više... Vaš Komentar Top
X (ex Twitter) uvodi audio i video pozive

Datum objave 27.10.2023

X (ex Twitter) uvodi audio i video pozive

Twitter kao X ide u smjeru sper-aplikacije širokog spektra funkcija poput WeChata_1

Sada je omogućen upućivati video i glasovne pozive u usluzi razmjene poruka X što je dio opsežnog plana nadogradnje platforme vlasnika Elona Muska. Automatski aktivirana funkcija poziva omogućuje razgovor s, primjerice, praćenim osobama. Također dolazni pozivi mogu biti dopušteni od korisnika dodanih u adresar ili svih korisnika potvrđenih plavim znakom. Slično tome, video i glasovni pozivi mogu se i potpuno isključiti/blokirati u postavkama aplikacije.

X ili Twitter počinje metamorfoze

Twitter kao novi X ide u smjeru sper-aplikacije širokog spektra funkcija poput WeChata

Za uputiti poziv treba otvorite stranicu za izravnu razmjenu poruka (DM) s drugim korisnikom, kliknuti ikonu telefona u gornjem desnom kutu i odabrati hoće li to biti obični ili video poziv. Za sada još ne postoji opcija grupnog poziva i ostaje nejasno treba li imati Premium pretplatu, ili ne. O tome ćemo čim situacija bude jasnija. Prema Elonu, funkcija će biti dostupna na iOS-u, Androidu, Macu i PC-u, bez potrebe za povezivanjem telefonskog broja.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 1 sat

VPN

Objavljeno prije 2 sata

Iskon

Objavljeno prije 3 sata

Svaštara

Objavljeno prije 3 sata

P: Razne PC i serverske komponente, Laptope, Dijelove za laptope...

Objavljeno prije 4 sata

A1 Xplore TV aplikacija - MAXtv (samostalni)

Novosti

Sony Xperia 10 VI - srednja klasa za ljubitelje malih zaslona

Novi Sony pametni telefon srednje klase Xperia 10 VI dolazi na tržište u lipnju po cijeni od 399 eura  u crnoj, bijeloj i svijetloplavoj boji. Ovaj lagani uređaj, težine samo 164 grama, nudi elegantan dizajn s stražnjim poklopcem od recikli... Pročitaj više

Google najavljuje Veo, Imagen 3 i Music AI Sandbox alate za stvaranje multimedije

Google je predstavio niz inovativnih alata za generiranje multimedijskog sadržaja, pokazujući svoju snagu u području umjetne inteligencije i natječući se s konkurentima poput OpenAI-a. Predstavljeni alati pokazuju Googleovu predanost inovac... Pročitaj više

Sapphire PURE AMD Radeon RX 7700 XT Frost Punk 2 Edition

SAPPHIRE je u suradnji s AMD-om i 11 bit Studios, tvrtkom koja je razvila naslove kao što su This War of Mine i seriju igara Frostpunk, razvio PURE AMD Radeon RX 7700 XT Frostpunk 2 Edition grafičku karticu. Ovo ograničeno izdanje grafičke... Pročitaj više

Xperia 1 VI - Sony napokon osluškuje mišljenja ciljanih korisnika

Xperia 1 VI najnoviji je model u stopama Xperia 1 V, a kao što možete vidjeti iz rimskih brojeva na kraju riječi, to je šesta generacija serije 1. Ova serija Sony modela namijenjena je za one koji žele najnovije značajke i visoke specifikac... Pročitaj više

Google I/O 2024: LearnLM, Gemini 1.5 Flash, Gemini 1.5 Pro, Ask Photos, Gemma 2

Od 14. do 15. svibnja Google je održao konferenciju za razvojne programere "Google I/O" u Mountain Viewu u Kaliforniji, SAD.  Ove godine predstavljeno je više nego ikada noviteta, a ovo su neki od njih... LearnLM - poboljšano učenje uz pomo... Pročitaj više

Sve novosti