Seagate lansira 24 TB IronWolf Pro tvrdi disk

Datum objave 22.02.2024 - Sanja Ledinek

Seagate lansira 24 TB IronWolf Pro tvrdi disk

Seagate lansira 24 TB IronWolf Pro tvrdi disk

Seagate lansira 24 TB IronWolf Pro tvrdi disk

Seagate proširuje svoje rješenje za pohranu podataka s IronWolf Pro tvrdim diskom od 24 TB. Cilj im je zadovoljiti potrebe komercijalnih i poslovnih korisnika za pohranom i backupom podataka u RAID formatu.

IronWolf Pro disk nudi performanse, pouzdanost i stabilnost u svim vremenskim uvjetima.  Odlikuje ga trajna brzina prijenosa podataka (SDR)  do 285 MB u sekundi, stopa radnog opterećenja (WRL) do 550 TB godišnje, srednje vrijeme između kvarova (MTBF) 2,5 milijuna sati. Također koristi Seagate AgileArray tehnologiju pametnog niza optimiziranu za NAS uređaje, a ugrađeni RV senzor smanjuje utjecaj vibracija i poboljšava pouzdanost.

Seagate lansira platformu Mozaic 3+ koja mijenja pravila igre

Seagate vanjski tvrdi diskovi u stilu filma Black Panther 2

Seagate lansira mobilni SSD One Touch – brzine prijenosa 1030 MB / s

Dodatne značajke

IronWolf Health Management sustav prati zdravlje diska i nudi preventivne, intervencijske i oporavne mjere. Petogodišnje ograničeno jamstvo i tri godine Seagate Rescue Data Recovery Services. IronWolf Pro tvrdi disk idealno je rješenje za:

  • komercijalne i poslovne korisnike koji traže pouzdanu pohranu podataka.
  • RAID sustave koji zahtijevaju visoke performanse i stabilnost.
  • NAS uređaje u kojima je potrebna velika kapacitet pohrane.
Više... Vaš Komentar Top
HONOR Magic V2: uređaj koji najavljuje novu eru preklopnih pametnih telefona

Datum objave 21.02.2024

HONOR Magic V2: uređaj koji najavljuje novu eru preklopnih pametnih telefona

HUR_CAR_KV_EN_CMYK_PRO BLACK CRO_web 1-1

U posljednih nekoliko godina, preklopni  pametni telefoni privlače sve više pažnje, što zbog zanimljivog dizajna što zbog performansi. Danas dostupni preklopni mobilni uređaji nisu baš niti lagani niti tanki i kao takvi nisu praktični za svakodnevnu upotrebu, no globalni tehnološki brend HONOR je nakon dvije godine razvoja i i više od 210 tehnoloških otkrića predstavio HONOR Magic V2 – tehnološko čudo koje najavljuje novu eru preklopnih pametnih telefona.

Riječ je o ultratankom uređaju koji odlikuju neusporediva funkcionalnost i elegantan, sofisticiran dizajn, a trenutno je u prodaji u Hrvatskoj.

Ovaj najtanji i jedan od najlakših preklopnih pametnih telefona na svijetu teži svega 231 g te ima samo 9,9 mm kada je preklopljen.

Nova generacija silicij-ugljične dvostruke baterije prosječne debljine od samo 2,72 mm postiže visoki kapacitet do 5000 mAh u prostoru tankog i laganog sklopivog vodećeg kućišta. Osim svog tankog profila, HONOR Magic V2 može se pohvaliti i pionirskom upotrebom materijala iz zrakoplovstva i šarkama od legure titana, izrađenih pomoću tehnologije 3D ispisa – prvih za preklopne uređaje dosad. Njegovu izdržljivost potvrđuje i certifikat SGS-a – HONOR Magic V2 može izdržati više od 400.000 savijanja, obećavajući pouzdanost tijekom čitavog desetljeća svakodnevne upotrebe. HONOR Magic V2 ima trostruku stražnju kameru koja uključuje glavnu kameru od 50 MP (f/1.9), ultraširoku kameru od 50 MP (f/2.0) i telefoto kameru od 20 MP (f/2.4). Dvostruka prednja kamera ima dvije 16 MP kamere (f/2.2).Uključujući inovaciju usmjerenu na čovjeka, uređaj podržava i vodeću tehnologiju PWM zatamnjivanja od 3840 Hz,  koja minimalizira naprezanje očiju, osiguravajući ugodno gledanje čak i tijekom dužeg korištenja.HONOR Magic V2 obećava neusporedivo bolje iskustvo pretraživanja i kristalno čistu sliku video poziva, osiguravajući da korisnici ostanu produktivni. Štoviše, uvođenje Dual Tasking Efficiency-a, omogućeno okomito podijeljenim zaslonom, pretvara multitasking u laganu aktivnost, omogućavajući  korisnicima da istovremeno obavljaju posao i uživaju u slobodnom vremenu.

Dostupnost

Preklopni pametni telefon HONOR Magic V2 u Hrvatskoj je dostupan u prodaji kod svih mobilnih operatera – A1 i Telemach, te kod maloprodajnih partnera po preporučenoj maloprodajnoj cijeni od 1.999 EUR, a dolazi u crnoj boji s veganskom kožnom pozadinom.

Za više informacija posjetite HONOR online na: https://www.hihonor.com/hr/

Facebook: https://www.facebook.com/honorcroatia

Instagram: https://www.instagram.com/honor.hrvatska

(sponzorirani sadržaj)

Više... Vaš Komentar Top
OpenAI-ju opet odbijen zahtjev za registraciju kratice GPT kao zaštitnog znaka

Datum objave 21.02.2024

OpenAI-ju opet odbijen zahtjev za registraciju kratice GPT kao zaštitnog znaka

OpenAI-ju opet odbijen zahtjev za registraciju kratice GPT kao zaštitnog znaka

ChatGPT je postao sinonim za AI chatbotove, ali OpenAI-ju je Američki ured za patente i zaštitne znakove (USPTO) ponovno odbio zahtjev za registraciju kratice GPT kao zaštitnog znaka.

Razlog odbijanja je taj što se GPT (Generative Pre-trained Transformer) smatra preopćenitim izrazom za registraciju. USPTO smatra da bi registracija GPT-a spriječila konkurente da svoje proizvode ispravno opisuju. U odluci se navodi da je OpenAI tvrdio da GPT nije opisni izraz, već naziv proizvoda. No, USPTO je zaključio da, čak i ako potrošači ne znaju točno značenje GPT-a, oni ga prepoznaju kao sinonim za ovu vrstu softvera, a ne samo za OpenAI-jev proizvod.

Razotkrivena ambicija osnivača OpenAI-ja

OpenAI GPT-4: vodič za korištenje ili uvodne smjernice

OpenAI još uvijek ima jednu priliku za registraciju zaštitnog znaka podnošenjem žalbe Odboru za suđenje i žalbe na zaštitne znakove (TTAB). No, ishod te žalbe je neizvjestan. U međuvremenu, OpenAI je predstavio GPT Builder na platformi ChatGPT. GPT Builder omogućuje programerima da kreiraju vlastiti GPT chatbot, dijele ga na GPT Storeu i čak zarađuju od njega.

Više... Vaš Komentar Top
Prva EU antimonopolska kazna za Apple

Datum objave 21.02.2024

Prva EU antimonopolska kazna za Apple

Prva EU antimonopolska kazna za Apple

Europska unija prvi put će kazniti Apple novčanom kaznom od 500 milijuna eura zbog antimonopolskog ponašanja u području pretplatničkih usluga streaminga glazbe.

Počelo je 13. ožujka 2019. godine. Spotify je podnio tužbu EU regulatorima protiv Applea tvrdeći da blokiranje njihove aplikacije u App Storeu zbog ponude direktnog plaćanja pretplate predstavlja nelojalnu konkurenciju. Spotify je bio prisiljen koristiti Appleov sustav naplate i smanjiti cijenu usluge nakon lansiranja Apple Music-a po cijeni od 9,99 eura.

No, Apple je početkom 2022. godine dozvolio glazbenim aplikacijama da usmjeravaju korisnike na web stranice za registraciju i plaćanje, zaobilazeći proviziju od 30% App Storeu. Ali Spotify je upozorio da ograničenja i dalje postoje jer Apple naplaćuje ​​naknadu za korištenje platforme. EU regulatori smatraju ovaj Appleov potez nezakonit i da predstavlja zlouporabu tržišne dominacije te nametanje antikonkurentskih ograničenja.

Odluka Europske komi vjerojatno neće zahtijevati od Applea da dopusti alternativne metode plaćanja u aplikacijama, ali će inzistirati na tome da programeri glazbenih streaming aplikacija imaju slobodu povezivanja na web stranice za online pretplate. To bi moglo rezultirati nižim cijenama za potrošače.

Apple u tišini gradi AI imperij: Kupio 32 AI tvrtke u 2023.

Koja je razlika između metaverzuma i Appleovog prostornog računalstva

Presuda EU-a o slučaju streaminga glazbe bit će objavljena u nadolazećim tjednima. Ako se provede u cjelosti, bit će jedna od najtežih financijskih kazni ikada izrečenih tehnološkoj tvrtki. Međutim, Francuski regulatori su 2020. godine kaznili Apple s 1,1 milijardi eura zbog problema s monopolom, a nakon žalbe kazna je smanjena na 372 milijuna eura. Ministarstvo pravosuđa SAD-a također prati Appleove akcije u kontekstu Zakona o digitalnom tržištu EU-a. To bi moglo značiti da Applea čekaju slične pravne bitke i u ostalim dijelovima svijeta.

Više... Vaš Komentar Top
Razvoj iPhone-a sa sklopivim ekranom obustavljen: Samsungov zaslon nije prošao test

Datum objave 21.02.2024

Razvoj iPhone-a sa sklopivim ekranom obustavljen: Samsungov zaslon nije prošao test

Razvoj iPhone-a sa sklopivim ekranom obustavljen

Iako su kružile glasine da Appleov sklopivi iPhone neće stići prije 2025. godine, čini se da bi razvoj mogao biti odgođen za još godinu-dvije, ili otkazan. Cijeli projekt je do daljnjega zaustavljen, a jedan od glavnih razloga je što Samsungov fleksibilni zaslon nije prošao Appleove rigorozne standarde testiranja.

Apple je testirao nekoliko modela sklopivih pametnih telefona s Samsungovim zaslonima koji se trenutno nalaze na tržištu. Nažalost, došli su do razočaravajućeg zaključka – Samsungovi fleksibilni zasloni trenutno nisu dovoljno izdržljivi. Ne zna se je li tvrtka testirala i pouzdanost mehanizma šarki ili estetiku sklopivog zaslona.

Apple iPhone 15 Pro Max – recenzija i osvrt

Apple iPhone 14 recenzija

Apple iPhone 13 Pro Max recenzija

U svakom slučaju, Apple smatra da nema potrebe da potrošači plaćaju visoke cijene za kupnju nezrelog proizvoda. I to je sasvim razumljivo. S druge strane, postoji velika vjerojatnost da će sklopivi iPad mini, o kojem se već duže vrijeme šuška internetom, stići na tržište mnogo ranije. To bi Appleu omogućilo da provede testiranje inovativnog proizvoda u realnim uvjetima uz minimalni rizik, te da ispravi eventualne nedostatke i greške.

U međuvremenu, u svijetu Androida segment sklopivih mobitela napreduje prema planu. Huawei, Xiaomi i vivo već su najavili lansiranje novih modela sa sklopivim ekranom, a Oppo se također priprema za predstavljanje svojih novih modela.

Više... Vaš Komentar Top
Otkrivene nove značajke prve beta verzije Androida 15: Što nam Google sprema?

Datum objave 21.02.2024

Otkrivene nove značajke prve beta verzije Androida 15: Što nam Google sprema?

Otkrivene nove značajke prve beta verzije Androida 15 (1)

Google je objavio prvu beta verziju Androida 15 za programere, dostupnu za instalaciju na Pixel 6 seriju i novije modele. Ova verzija donosi niz poboljšanja u komunikaciji softvera i hardvera, kao i inovacije koje uljepšavaju interakciju s Android uređajima.

Otkrivene nove značajke prve beta verzije Androida 15 (2)

Prema preliminarnom testiranju Mishaala Rahmana, poznatog Android stručnjaka, sučelje postavki dobilo je manje promjene. Dodana je opcija “vibracija tipkovnice” u izborniku “Zvuk i vibracija“, omogućujući isključivanje vibracija pri korištenju virtualne tipkovnice. Osim toga, uvedena je funkcija “Smanji glasnoću” za kontrolu obavijesti iz različitih aplikacija. Dodane su i nove opcije za interakciju s platformom na uređajima s fleksibilnim zaslonima, te je u funkciji snimanja zaslona sada moguće snimati samo radni dio u aplikaciji, a ne cijeli sadržaj zaslona.

Važno je napomenuti da Android 15 u ovoj verziji ima najnoviju verziju Privacy Sandboxa, okvira koji pojačava blokiranje napada zlonamjernih programa i pomaže u otkrivanju obrazaca aplikacija koje koriste ciljano oglašavanje. Dodatno, jačan je dinamički okvir performansi (Android Dynamic Performance Framework). Sustav sada još preciznije prilagođava radne taktove CPU-a i GPU-a u skladu s trenutnim uvjetima performansi, smanjujući potrošnju energije aplikacija u dugotrajnoj upotrebi ili pri komunikaciji sa sustavom napajanja uređaja.

Kao i obično, očekuje se da će Android 15 biti službeno predstavljen na I/O konferenciji koja se održava između svibnja i lipnja, a konačna verzija će biti dostupna jeseni.

Više... Vaš Komentar Top
Razotkriven Googleov interni AI jezični model Goose

Datum objave 21.02.2024

Razotkriven Googleov interni AI jezični model Goose

Razotkriven Googleov interni AI jezični model Goose

Google lansira veliki model prirodnog jezika “Goose” kako bi pomogao internim zaposlenicima u pisanju programa i ubrzao razvoj novih proizvoda uz poboljšanje radne učinkovitosti. To je dio plana za “dovođenje umjetne inteligencije u svaku fazu procesa razvoja proizvoda”. Prema internim dokumentima, Goose su razvili Google Brian, Deepmind i Googleov interni tim prije spajanja u Google DeepMind.

Trenutno Google nudi općem potrošačkom tržištu i zajednici programera opsežni model prirodnog jezika pod nazivom Gemini. Nedavno je, uz najavu većeg modela Gemini 1.0 Ultra, lansirao i novu verziju modela Gemini 1.5 Pro.

Google AI Gemini zadržava podatke 3 godine: briga o privatnosti ili standardna praksa?

Gemini – najnoviji Googleov pokušaj da demonstrira svoju AI snagu

Gemini 1.5 Pro se može pohvaliti relativno niskim zahtjevima za izvršno računalno okruženje uz povećanu učinkovitost. Može automatski generirati tekst, slike, video, audio ili kod u više načina.

Više... Vaš Komentar Top
Reddit prodaje korisnički sadržaj za treniranje umjetne inteligencije

Datum objave 21.02.2024

Reddit prodaje korisnički sadržaj za treniranje umjetne inteligencije

Reddit prodaje korisnički sadržaj za treniranje umjetne inteligencije

Za treniranje AI modela potrebno je sve više i više kvalitetnih podataka. Osim društvenih medija, online forumi također su mjesto s iznimno bogatim sadržajem. Reddit, ogroman forum, nedavno je potpisao ugovor o autorizaciji s neimenovanom velikom AI tvrtkom. Ugovor im dopušta korištenje sadržaja na forumu za treniranje AI modela. Redditu će ovaj posao donijeti oko 60 milijuna dolara godišnjeg prihoda.

Dugogodišnja je praksa da AI tvrtke “rudare” online podatke bez autorizacije za obuku AI modela. To je dovelo do sve više i više sporova oko autorskih prava i sudskih postupaka. Službeno potpisivanje ugovora o licenciranju s Redditom ovog puta može osigurati da obuka AI ima pravnu osnovu i izbjeći daljnje sporove u budućnosti. Naravno, korisnici interneta mogu kopirati sadržaj na forumu s drugih mjesta bez dopuštenja umjesto da bude originalan. Ovaj problem se još uvijek trebati riješiti u budućnosti, ali barem Redditu može donijeti stabilan izvor prihoda neko vrijeme.

Više... Vaš Komentar Top
NVIDIA GTC 2024: od 17. do 21. ožujka

Datum objave 21.02.2024

NVIDIA GTC 2024: od 17. do 21. ožujka

NVIDIA GTC 2024  od 17. do 21. ožujka

Nakon tri godine online održavanja NVIDIA GTC konferencija se 2024. vraća u uživo.

U teaseru za GTC 2024, NVIDIA je istaknula generativne AI alate za digitalno oglašavanje, nedavno predstavljeni Chat with RTX chatbot, AI alate za kreiranje slika iz Refik Anadol Studia, industrijski metaverzum iz SyncTwina i OpenAI za kreiranje koda za Blender animacije.

Ključni događaj konferencije bit će uvodno izlaganje koje obično drži CEO NVIDIA Jensen Huang. Očekuje se da će govoriti o novim namjenskim akceleratorima opće namjene (GPGPU), vjerojatno podijeliti informacije o Blackwell arhitekturi i akceleratorima B100 i GB200 koji se temelje na njoj.

Tijekom GTC 2024 planirano je više od 600 inspirativnih sesija, 200+ izložaka, niz praktičnih obuka pod vodstvom instruktora i jedinstvenih mogućnosti osobnog umrežavanja za povezivanje s tvrtkama NVIDIA i SmartCow.

Registracija

Bilo da želite prisustvovati u San Joseu, CA ili virtualno, registracije su otvorene.

Više... Vaš Komentar Top
Sora, novi AI model – uzvraća udarac Googleu

Datum objave 19.02.2024

Sora, novi AI model - uzvraća udarac Googleu

Sora, novi AI model

Nakon što je Google predstavio Gemini 1.5, OpenAI je bio primoran što prije odgovoriti, suočen i s hitnošću pronalaženja novog financiranja.

S. Altman, majstor marketinga, predstavio je Soru, novi jezični model koji može generirati 60-sekundne realistične videozapise na temelju teksta. Sora može simulirati prirodni svijet i fizičke zakone, stvarati videozapise na temelju fotografija, ispunjavati praznine u postojećim videozapisima ili proširiti postojeće snimke novim materijalom.

Sora nije savršena – u svakom videu mogu se pronaći greške

Mnogi ljudi tvrde da je Sorin učinak impresivniji u usporedbi s Pikom, RunwayML-om, Make-A-Videom itd. To je i razumljivo. U usporedbi s poduzetničkim timovima, tvrtke s temeljnim tehnologijama poput OpenAI-a i dalje su vrlo jake.

Međutim, u 48 vizualno privlačnih demo videozapisa vidljivo je da Sora nije savršena. Videozapisi još uvijek nose neke znakove da su proizvod umjetne inteligencije. Primjerice, javljaju se nedosljednosti, zbunjenost pri obradi prostornih detalja, kao što je razlikovanje lijeve i desne strane ili nerazumijevanje interakcije osobe ili objekta sa scenom. Pojavljuju se i scene koje prkose zdravom razumu fizike, kao što je košarkaška lopta koja prolazi kroz koš ili lebdeća stolica.

Tehničke analize

OpenAI nije otkrio detalje o temeljnoj tehnologiji. U svom tehničkom izvješću saželi su samo neke često korištene metode generiranja videa i modeliranja iz prethodnih modela, uključujući rekurentne mreže, generativne kontradiktorne mreže, autoregresivne transformatore i modele difuzije.

Međutim, vrijedno je spomenuti da je glavni znanstvenik Mete za umjetnu inteligenciju, Yang Likun, izjavio da se rad o difuzijskom transformatoru, na kojem su surađivali njegov bivši kolega Xie Saining i bivši student s Berkeleyja i sadašnji inženjer OpenAI-ja William Peebles, koristi u Sori.

Također se nagađa da bi Sora mogla koristiti Googleov Patch n’ Pack (NaViT) za prilagodbu DiT-a različitim rezolucijama, trajanjima i omjerima slike. Procjenjuje se da model ima 3 milijarde parametara, što znači da obuka modela možda neće zahtijevati toliko GPU-a koliko bi se očekivalo.

Otvaranje vrata pogodnosti stvaranja videozapisa ili promijena redoslijeda na tržištu kratkih videa

Izlazak ovog modela pokrenuo je žestoku raspravu. Sora može donijeti značajnu promjenu u industriju oglašavanja, filmskih najava i industriju kratkih videa, ali možda neće nužno poraziti TikTok tako brzo. Vjerojatnije će postati alat za kreativno izražavanje na platformi TikTok. Naravno, tu je i zabrinutost da će Sora učiniti problem stvaranja lažnog sadržaja još ozbiljnijim.

OpenAI kaže da će izgraditi alate koji će pomoći u otkrivanju obmanjujućeg sadržaja, te da će primijeniti postojeće tehnologije za odbacivanje štetnih tekstualnih upita. Međutim, s obzirom na načine na koje ljudi zaobilaze zaštitu postojećih modela umjetne inteligencije, uspjeh tih napora i dalje je upitan. Postoji i dodatni rizik od takvih alata, koji čak i OpenAI i Google drže u tajnosti – mračna strana ljudske mašte je neograničena. Kada uđe u domove običnih ljudi, negativni utjecaj koji uzrokuju AI alati može izmaći kontroli.

Korištenje alata ograničeno samo za odabrane

Tvrtka OpenAI dopušta korištenje Sore samo ograničenom broju ljudi, među kojima su kreatori videozapisa i filmaši. Razlog tome je što stručnjaci “crvenog tima” testiraju sposobnost alata da se uskladi s uvjetima pružanja usluge OpenAI-a. Ti uvjeti zabranjuju “ekstremno nasilje, seksualni sadržaj, slike mržnje, portrete slavnih osoba ili IP adrese drugih ljudi”.

Uz to, OpenAI pažljivo razmatra kada će Soru otvoriti za širu javnost. Razlog tome je zabrinutost o negativnom utjecaju tehnologije dubokog lažiranja na društvo, uključujući i nedavne američke izbore.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 2 minute

Fiberland, T-Com Optika (Ultra MAX)

Objavljeno prije 24 minute

Novi Asus router ali ne kužim baš

Objavljeno prije 31 minuta

HT optička nit - A1 optički internet

Objavljeno prije 41 minuta

Koji mobitel kupiti? - 2. dio

Objavljeno prije 48 minuta

Hobby alati - akcije, recenzije, iskustva...

Novosti

Održana konferencija Dani e-infrastrukture Srce DEI 2024

Konferencija Dani e-infrastrukture Srce DEI 2024 održana je 16., 18. i 19. travnja u organizaciji Sveučilišnog računskog centra Sveučilišta u Zagrebu (Srca) i u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu. Kao pokrovitelji ovogodišnjeg izdanja konfe... Pročitaj više

Virtualna memorija na pametnim telefonima: prijatelj ili neprijatelj performansi?

Gotovo svi pametni telefoni bez obzira na cijenu imaju nešto što se zove virtualna memorija. Obećava da će poboljšati multitasking i fluidnost rada. Ali je li to zaista tako korisno? Što je zapravo virtualna memorija? Za one koji koriste ra... Pročitaj više

Opasno se zahuktava zabrana korištenja telefona i društvenih mreža djeci mlađoj od 16 godina u Velikoj Britaniji

Unatoč donošenju Zakona o sigurnosti na internetu u listopadu prošle godine, koji zahtijeva od društvenih mreža da zaštite djecu od štetnog sadržaja pod prijetnjom kazni od 10% globalnog prometa, Vlada Ujedinjenog Kraljevstva razmatra još s... Pročitaj više

Kupnja rabljenog Android mobitela: savjeti i trikovi za pametne kupce

U svijetu gdje se najnoviji modeli mobitela mijenjaju brže od modnih sezonskih trendova, a njihove cijene postaju astronomske za većinu potrošača, mnogi se okreću tržištu rabljenih uređaja. No, kupnja rabljenog mobitela može biti poput kupo... Pročitaj više

Emulator Game Boya nestao samo nekoliko dana nakon odobrenja

Apple je odobrio emulator iGBA koji je korisnicima iPhonea omogućavao igranje Game Boy naslova, uključujući popularne igre iz franšize Pokémon i Legend of Zelda, preuzimanjem besplatnih ROM-ova s weba. Brzo se popeo na vrh ljestvice popular... Pročitaj više

Sve novosti