Sony i Samsung na nestabilnom tržištu CMOS senzora za mobitele žele osvajanja trona

Datum objave 04.07.2021 - Sanja Ledinek

Sony i Samsung na nestabilnom tržištu CMOS senzora za mobitele žele osvajanja trona

Sony i Samsung na nestabilnom tržištu CMOS senzora za mobitele žele osvajanja trona

Sony i Samsung na nestabilnom tržištu CMOS senzora za mobitele žele osvajanja trona_1

Posljednjih godina povećala se tržišna potražnja za pametnim kamerama visoke razlučivosti, a sve više potrošača daje prednost pametnim telefonima s više kamera. Ovi su trendovi doveli do toga da je Sony povećao isporuke vrhunskih CMOS senzora slike za mobitele. Međutim, Huaweijevi problemi oko proizvodnje mobitela utjecali su na pad prodaje Sony CMOS senzora.

Sada Sony pokušava koristiti niz različitih mjera kako bi osigurao ovogodišnji cilj prihoda i zadržao tržišni udio. Među mjerama je suradnja s drugim kineskim proizvođačima mobitela iako za sada stopa povrata još uvijek pokazuje trend pada. Istodobno ojačavaju svoju djelatnost u području foto senzora za kognitivni sustav autonomne vožnje. Također planiraju uslugu pretplate na AI softver za svoje foto senzore kako bi kroz ovu uslugu mogli dobiti koristi od šire baze kupaca. Financijski direktor Sonyja, Hiroki Totoki, rekao je kako očekuje potpuni oporavak poslovanje sa senzorima do 2023. godine.

Sony i Samsung na nestabilnom tržištu CMOS senzora za mobitele žele osvajanja trona_2

Samsung iskorištava trend i želi napasti veći udio na tržištu foto senzora

Samsung ima globalni tržišni udio od 29 %, ali i dalje postoji jaz između 46% tržišno dominantnog Sonyja.  Kako bi južnokorejski div smanjio ovaj zaostatak za liderom za oko 17 %, planira još aktivnije razvijati foto senzore za kamere pametnih telefona u narednih od pet godina.

Prema pisanju Korean Economic Daily, a koji je citirao anonimne izvore, Samsung planira čak  jedan od svojih  pogona DRAM-a  prebaciti na proizvodnju CMOS senzora. Uz to, tvrtka namjerava uložiti velike iznose u svoj odjel System LSI. Novac će ići za razvoj potpuno novih senzora i naprednih tehnologija dizajniranih za poboljšanje kvalitete snimanja u različitim uvjetima. Primjerice, poznato je da Samsung već radi na senzoru slike od 200 MP. Mogao bi debitirati krajem ove ili početkom sljedeće godine.

Pratite nas na YouTube PCEkspertTV kanalu!

Više... Vaš Komentar Top
Mnoge tvrtke pate od nedostatka stručnjaka za starije programske jezike

Datum objave 04.07.2021

Mnoge tvrtke pate od nedostatka stručnjaka za starije programske jezike

Mnoge tvrtke pate od nedostatka stručnjaka za starije programske jezike

Unatoč brzom razvoju programskih jezika, mnoge velike tvrtke se još uvijek oslanjaju na tradicionalne informatičke sustave i programske jezike za podršku operacijama na glavnom računalu. Kako starija generacija programera doseže dob za umirovljenje, suočavaju se neugodnom situacijom njihovih nasljednika. Razlog je što novi zaposlenici nisu voljni učiti stare vještine i da stvar bude još gora, većina fakulteta ih više ne podučava.

Prema istraživanju Advanced Softwarea, od 400 tvrtki koje su anketirali ¾ je izjavilo da programski jezik poput COBOL-a, koji je rođen 1959. godine, i dalje široko koriste za obradu određenih važnih podataka središnjeg sustava, poput računa, obračuna plaća i transakcija kupaca.

Nadalje,  istraživanje je pokazalo da 66% velikih tvrtki još uvijek koristi asembler, a drugi glavni jezici uključuju ADS / Online (40%), CA Gen (37%), CA Telon (24%) i PL / 1 (15%) . Za takve tvrtke ovo je definitivno preteča krize koju ne mogu zanemariti.

Ako se pitate, zašto se tvrtke po tom pitanju ne moderniziraju dalje žele koristiti staromodne tehnologije u svojim kritičnim aplikacijama, odgovor je vrlo jednostavan: stari sustav je stabilan i robustan, a njegove dosadašnje izvedbe u skladu su s funkcionalnim zahtjevima rane gradnje računalne platforme.

Pratite nas na YouTube PCEkspertTV kanalu!

Više... Vaš Komentar Top
Neki Samsung telefoni dobivaju petogodišnja sigurnosna ažuriranja

Datum objave 04.07.2021

Neki Samsung telefoni dobivaju petogodišnja sigurnosna ažuriranja

Neki Samsung telefoni dobivaju petogodišnja sigurnosna ažuriranja

Samsung će sada pružati sigurnosna ažuriranja za neke od svojih vodećih modela do pet godina. Tvrtka je objavila ove nove vijesti na MWC događaju u Barceloni. Sada, prije nego što se poveselite, pročitajte sljedeću rečenicu: produljeno razdoblje sigurnosnog ažuriranja primjenjuje se samo na Enterprise Edition serije Samsung  Galaxy S21, serije Galaxy S20, serije Galaxy Note 20, Galaxy XCover 5 i Galaxy Tab Active 3. Stoga uobičajena potrošačka verzija koju imamo vi i mi, ne ispunjava uvjete za ovakvu velikodušnost od Samsunga. Uz to, jeftini modeli za tvrtke poput Galaxy A50, neće dobiti dodatna ažuriranja. Međutim, ovi će uređaji i dalje primati četverogodišnja sigurnosna ažuriranja, baš kao i svi noviji Samsung uređaji.

Samsung Galaxy A52 recenzija

Samsung Galaxy A22 i Galaxy A22 5G – detaljne specifikacije

Ako se pitate, koji su to Enterprise Edition modeli, reći ćemo vam da su uređaji prilagođeni postojećoj opremi za tvrtke. Dolaze s dodatnim setom vlasničkog softvera za rad i sigurnosnim alatima koji pomažu tvrtkama da upravljaju svojim radom na daljinu. Tvrtke također mogu programirati korporativnu opremu prema svojim radnim potrebama.

Pratite nas na YouTube PCEkspertTV kanalu!   

Više... Vaš Komentar Top
Stopa penetracije AMOLED mobilnih telefona raste, ali ponuda čipova je tijesna

Datum objave 04.07.2021

Stopa penetracije AMOLED mobilnih telefona raste, ali ponuda čipova je tijesna

amoled

U današnje vrijeme, osim izgleda, performansi, kamere i ostalih aspekata mobitela, prilikom kupnje mnogima je bitan kvalitetan zaslon. Kako i ne bi, kada najviše gledamo u zaslone naših mobitela.

Uvođenjem AMOLED panela od strane Applea, Samsunga i nekih drugih glavnih marki mobitela, TrendForce procjenjuje da će stopa penetracije AMOLED panela na tržištu mobilnih telefona doseći 39,8% ove godine i porast na 45% sljedeće godine.

Međutim, kako se povećava stopa usvajanja AMOLED panela, tako se povećava i upotreba sklopova potrebnih za pogon tih zaslona. Trenutno samo nekoliko tvrtki, TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company), Samsung Electronics, UMC i GlobalFoundries, mogu proizvoditi AMOLED DDI komponente.  Većinom se  proizvode na 40 i 28nm srednje naponskim (8V) procesnim tehnologijama.

TrendForce  naglašava da  dobavljači AMOLED DDI-a moraju prevladati nedostatak proizvodnih kapaciteta, tehnološke poteškoće u istraživanju i razvoju, kako ne bi došlo do ograničavanja zamaha rasta AMOLED panela sljedeće godine. Uz to, problem proizvodnje su različiti zahtjevi specifikacija koje zahtijeva svaki proizvođač panela. Međutim, analitičari vjeruju da će proizvođači čipova uspjeti riješiti  sve navedene poteškoće.

Pratite nas na YouTube PCEkspertTV kanalu!  

Više... Vaš Komentar Top
Dell UltraSharp 4K web kamera mogla bi vam se svidjeti

Datum objave 04.07.2021

Dell UltraSharp 4K web kamera mogla bi vam se svidjeti

Dell UltraSharp Webcam_1

Unatoč što mjere oko COVID-19 pandemije popuštaju, mnogi dalje rade, surađuju ili uče na daljinu putem Zoom, Cisco WebEx, Skype, Google Hangouts i drugih alata za video konferencije. Nažalost, mnoge kamere za prijenosna ili stolna računala koje pri tome koristimo su loše kvalitete što može ostaviti loš dojam na sudionike videokonferencija.

Div računalne tehnologije Dell prihvatio je izazova stvaranja web kamere koja je jednostavna za upotrebu i ima kvalitetu slike sličnu DSLR-u. Kao rezultat nastala je UltraSharp web kamera koja obećava zadržavanje korisnika u kadru.

Dell XPS 17 9700 & C3422WE recenzija

Dell C3422WE

Dell UltraSharp Webcam_2

Ovu 4K web kameru odlikuje veliki Sony STARVIS 8.3 MP CMOS senzor i objektiv s više elemenata kako bi se postigla kvaliteta slike digitalnih zrcalno-refleksnih fotoaparata s jednim objektivom (DSLR). Nudi 1080p / 720p 4K UHD rezolucije s brzinom do 30 sličica u sekundi ili do 60fps. Uz to uključena je HDR značajku digitalnog preklapanja koja osvjetljava slabo osvijetljene sesije,  pomaže u očuvanju živopisnih boja i uravnoteženoj ekspoziciji, a redukcija 3D/2D video šuma automatski uklanja zrnastu sliku.

Dell UltraSharp 4K web kamera  je i inteligentna

U skladu s razvojem inteligentnih proizvoda na Dell poslovnim računalima, ovu web kameru također odlikuju razne inteligentne značajke kako bi se korisnici mogli prilagoditi bilo kojoj okolini i situaciji. Jedna od omiljenih značajki zasigurno će biti i automatsko kadriranje, koje koristi umjetnu inteligenciju (AI) kako bi korisnik bio u fokusu svakog kadra čak ako se kreće, a da se sama web kamera ne okreće na nosaču. Korisnici također mogu odabrati vidno polje od 65 °, 78 ° ili 90 °, a dostupan je i 5x digitalni zum.

Dell UltraSharp Webcam_3

Dell je mislio na sigurnost

Dell je cjelokupni doživljaj poboljšao neprimjetnom integracijom pametnih sigurnosnih značajki. Tako Dell UltraSharp web kamera sadrži Windows Hello značajku, koja omogućuje brzu i sigurnu prijavu pomoću prepoznavanja lica. Također je ugrađena i značajku Dell ExpressSign-in za rad u paru s Dell računalima. To znači da proximity senzori na web kameri prepoznaju prisutnost korisnika dok se približava i automatski se odjavljuju kad se odmakne, pružajući dodatnu razinu sigurnosti bez imalo naprezanja. Naposljetku, tu je i magnetni poklopac za privatnost, koji se sigurno postavlja na leću ili na stražnju stranu. Pritom štiti leću kada se web kamera ne koristi te pružajući sigurno mjesto za odlaganje tijekom korištenja web kamere.

Elegantan dizajn 

Konačno, nekoliko riječi o dizajnu.  Za UltraSharp web kameru Dell je izbjegao pravokutni oblik dizajna mnogih kamera na tržištu i usvojio je elegantni anodizirani aluminijski cilindar  (42 mm x 90 mm)   i tanki magnetski nosač za monitor  (32 mm x 65 mm x 9.4 mm)  ili adapter za stativ. Time se osigurava minimalno ometanje prednjeg dijela zaslona, a korisnik usredotočuju na prezentaciju, a ne na svoju opremu.

Cijena

Web kamera dolazi s USB-C-USB-A kabelom za povezivanje jedinice s računalom, ali možete je koristiti i na Mac OS sustavima. Košta 200 dolara. Doista, cijena nam se ne čini pretjerana iako nema zvučnike i mikrofon, ali je kvalitetna i dimenzijama prenosiva kada mijenjate kućnu ili uredsku radnu okolinu onom u prirodi.

Pratite nas na YouTube PCEkspertTV kanalu!    

Više... Vaš Komentar Top
Windows 11: verificirana prisilna prijava na Microsoftov račun

Datum objave 03.07.2021

Windows 11: verificirana prisilna prijava na Microsoftov račun

Windows 11  verificirana prisilna prijava na Microsoftov račun

Microsoft od lansiranja Windows 10, pokušava nametnuti prijavu u sustav putem svog računa, ali postoji način da se to zaobiđe prijavom s lokalnim računom.

U slučaju Windows 11, utvrđeno je da više nema zaobilaznog puta za prijavu. Iznimka će biti Windows 11 Pro inačica koja je naravno, skuplja od Home izdanja. Razlozi zbog kojih Microsoft maksimalno gura svoje mrežne račune vjerojatno su da bi korisnici sustava više koristili značajke za sinkronizaciju u oblaku (poput OneDrive…), pa oi Office pakete.

Microsoft povlači alat za provjeru kompatibilnosti Windows 11 sustava

Lumia 950 XL uspješno pokrenula Windows 11?

Posve razumljivo jer Microsoft se očito više ne oslanja na Windows kako bi zaradio novac. Živi od usluga u oblaku. I to jako dobro. Poslovanje u oblaku postalo je glavna pokretačka snaga Microsoftovog rasta prihoda. Počevši od Q3 tromjesečja fiskalne 2020. godine, prihod od poslovanja u oblaku je Microsoftov najveći izvor prihoda tri uzastopna kvartala. Naravno, ova promjena strategija “Cloud first“, nastala je kao bitan strateški fokus Nadella, nakon stupanja na dužnost 2014. godine. Potom se Microsoft svim raspoloživim resursima bacio na razvoj poslovanja u oblaku oko sustava Office i Azure. Preoblikovali su produktivnost i procese putem Cloud platforme i uspostavili ekosustav s računalstvom u oblaku kao jezgrom.

Pratite nas na YouTube PCEkspertTV kanalu! 

Više... Vaš Komentar Top
Apple nije slučajno koristio Samsung Galaxy S21 u reklamnoj kompanji. Sve je  lukavo osmišljeno!

Datum objave 03.07.2021

Apple nije slučajno koristio Samsung Galaxy S21 u reklamnoj kompanji. Sve je lukavo osmišljeno!

Apple nije slučajno koristio Samsung Galaxy S21 u reklamnoj kompanji. Sve je lukavo osmišljeno

U najnovijem službenom reklamnom materijalu za Appleove Beats Studio Buds slušalice, model u ruci drži Samsung S21 umjesto iPhonea. Doista nevjerojatno jer u prošlosti je Apple rijetko komentirao bilo kakvo događanje u Android kampu, a kamoli da promovirao upotrebu konkurentskih najboljih proizvoda u oglašavanju. Međutim, to je Appleov dobro osmišljen potez kojim želi zgrabiti dio Android tržišta.

U prošlosti su Beats slušalice koristile isti 16nm H1 čip kao i AirPods. Ovaj čip koji je razvio Apple, integrira audio procesor koji pomaže korisnicima da aktiviraju Siri glasovnim naredbama, smanje kašnjenje zvuka i povećaju brzinu prebacivanja slušalica između Apple uređaja. Uz to, savršeno se uklapa u ekosustav.

Sony WF-1000XM4 postaju najjači suparnik AirPods Pro

Apple AirPods Max i Pro Buds još uvijek mogu dobiti visoku rezoluciju zvuka, bez dodatnih gubitaka

Novo pokrenute Beats Studio Buds po tom pitanju se vrlo razlikuju. Po prvi puta koriste MediaTek 22nm TWS čip i USB-C konektor. Prema poznatom  analitičaru Ming-Chi Kuou, odabirom ovog čipa Apple je pokazao želju da glavna grupa kupaca budu korisnici Androida jer žele povećati svoj tržišni utjecaj na bežične slušalice. Pri tome je istaknuo da su AirPods slušalice nedavno iskusile slabu potražnju, pa su stoga očekivane ukupne isporuke serije AirPods 2021. revidirane sa 75 do 85 milijuna jedinica na 70 do 75 milijuna. No unatoč tome, serija AirPods i dalje pomaže Appleu kao najvećoj marki na istinskom tržištu bežičnih slušalica.

Pratite nas na YouTube PCEkspertTV kanalu!  

Više... Vaš Komentar Top
Jesu li Intelovi 7nm procesori sljedeće generacije spremni?

Datum objave 03.07.2021

Jesu li Intelovi 7nm procesori sljedeće generacije spremni?

Jesu li Intelovi 7nm procesori sljedeće generacije spremni naslovnica

Wccftech otkriva postojanje novog Intel socketa za matične ploče – LGA-17XX/LGA-18XX. Do sada znamo da Intel namjerava prijeći na novi socket LGA 1800 za sljedeću generaciju potrošačkih procesora, ali i dalje planira zadržati LGA 1700. To bi moglo značiti da će lansirati različite specifikacije procesora Core serije u budućnosti, od kojih će se LGA 1800 socket vrlo vjerojatno koristiti za buduće 7nm procesore.

Izvještava se da će matična ploča s LGA 1700 socketom biti prikladna za seriju procesora Raptor Lake 13. generacije koji koristi 10nm poboljšani proces, dok je LGA 1800 namijenjena za još neobjavljeni procesor 14. generacije Meteor Lake, a koji koristi novi 7nm proces.

Jesu li Intelovi 7nm procesori sljedeće generacije spremni
(foto Wccftech)

Naravno, postoje i izvještaji da je novi LGA 1800 socket posebno dizajniran samo za nove Xeon procesore koji koriste profesionalne radne stanice. Gore spomenuti procesori 12., 13. i 14. generacije i dalje će koristiti LGA 1700. Eto, sve su opcije otvorene jer je Intel otkrio samo putokaz lansiranja novih proizvoda, ali nisu otkrili hoće li budući proizvodi koristiti LGA ili neke detaljne specifikacije.

Intel službeno lansira 11. generaciju 10nm H45 mobilnih procesora

Intel Alder Lake: Korisnici će moći isključiti jedan od dva CPU klastera

Iz perspektive Intelovog stila rada u prošlosti, LGA socket s mijenja svake dvije generacije. Stoga, ako DIY korisnici žele kupiti novi Intelov procesor, to znači da moraju kupiti i novu matičnu ploču. Međutim, šuška se da bi Intel možda mogao oponašati praksu suparničkog AMD-a i promijeniti izvornu tradiciju zamjene na tri generacije.

Pratite nas na YouTube PCEkspertTV kanalu!   

Više... Vaš Komentar Top
AMD RX 6600 grafičke kartice dolaze uskoro

Datum objave 03.07.2021

AMD RX 6600 grafičke kartice dolaze uskoro

AMD  RX 6600 grafičke kartice su uskoro ovdje_1

AMD-ov sljedeći novi proizvodi temeljeni na RDNA2 arhitekturi slučajno su izloženi.

Prema objavi na Twitteru, korisnika @KOMACHI_ENSAKA, koji je analizirao najnoviji objavljen AMD upravljački kod, postoje relevantne informacije o dvije Radeon RX 6600 i Radeon RX 6600XT grafičke kartice.

AMD  RX 6600 grafičke kartice su uskoro ovdje_2

(Izvor slike / @KOMACHI_ENSAKA Twitter)

Prema trenutnom otkriću, grafičke kartice Radeon RX 6600 i RX 6600XT vjerojatno će koristiti jezgru Navi 23, koja je u skladu s Radeon RX 6600M za prijenosna računala. Uz to, trenutno nema više informacija o specifikacijama dviju AMD-ovih grafičkih kartica, ali šuška se da osim jezgre Navi 23, Radeon RX 6600XT ima dobre šanse biti opremljen s 8 GB GDDR6 video memorije, dok će Radeon 6600 imati 4 GB i 8 GB konfiguracije.

Pratite nas na YouTube PCEkspertTV kanalu!  

Više... Vaš Komentar Top
Windows 11: Microsoftov klasični plavo-bijeli  “zaslon smrti” postao je crne boje

Datum objave 03.07.2021

Windows 11: Microsoftov klasični plavo-bijeli "zaslon smrti" postao je crne boje

Windows 11 Microsoftov klasični plavo-bijeli  zaslon smrti  postao je crne boje

Microsoftov klasični “plavo-bijeli zaslon ” je nešto što najmanje želimo vidjeti na našim zaslonima računala i prijenosnika. Ali svi smo se barem nekoliko puta susreli s ovim „plavim zaslonom smrti“ od postojanja Windowsa. Sada je Microsoft odlučio ga u Windows 11 sustavu zamijeniti crnim zaslonom. Iako se boja promijenila, sadržaj je potpuno isti kao i Windows 10 sustava, odnosno Windows 8, kada su dodani emoji i QR kodovi.

Zapravo, Microsoft se već neko vrijeme igra promjenom “plavo-bijelih” zaslona. Primjerice, u verziji sustava Windows 10 Insider Builds bio je zelen. Ako postoji hardverski problem, izgledat će čak i crveno. Razlog promijene boje možda je bio zato što Microsoft želi bolje razlikovati pogreške u razvojnim verzijama od onih koje su se dogodile u stabilnoj verziji sustava Windows 10. To je vrlo razumno, pa se i trenutna crna verzija sustava Windows 11 može temeljiti na istoj metodi, iako očito nema razloga zašto Microsoft neće inzistirati na korištenju zelene boje u programu za pregled.

Dell Technologies pozdravlja Windows 11

Microsoft povlači alat za provjeru kompatibilnosti Windows 11 sustava

Tvrtka nije pružila nikakve informacije o crnom zaslonu smrti, pa će biti zanimljivo vidjeti ostaje li crni zaslon smrti u stabilnoj verziji operativnog sustava ili se vraća plavi zaslon.

Pratite nas na YouTube PCEkspertTV kanalu!  

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 2 sata

VPN

Objavljeno prije 2 sata

Iskon

Objavljeno prije 3 sata

Svaštara

Objavljeno prije 3 sata

P: Razne PC i serverske komponente, Laptope, Dijelove za laptope...

Objavljeno prije 4 sata

A1 Xplore TV aplikacija - MAXtv (samostalni)

Novosti

Sony Xperia 10 VI - srednja klasa za ljubitelje malih zaslona

Novi Sony pametni telefon srednje klase Xperia 10 VI dolazi na tržište u lipnju po cijeni od 399 eura  u crnoj, bijeloj i svijetloplavoj boji. Ovaj lagani uređaj, težine samo 164 grama, nudi elegantan dizajn s stražnjim poklopcem od recikli... Pročitaj više

Google najavljuje Veo, Imagen 3 i Music AI Sandbox alate za stvaranje multimedije

Google je predstavio niz inovativnih alata za generiranje multimedijskog sadržaja, pokazujući svoju snagu u području umjetne inteligencije i natječući se s konkurentima poput OpenAI-a. Predstavljeni alati pokazuju Googleovu predanost inovac... Pročitaj više

Sapphire PURE AMD Radeon RX 7700 XT Frost Punk 2 Edition

SAPPHIRE je u suradnji s AMD-om i 11 bit Studios, tvrtkom koja je razvila naslove kao što su This War of Mine i seriju igara Frostpunk, razvio PURE AMD Radeon RX 7700 XT Frostpunk 2 Edition grafičku karticu. Ovo ograničeno izdanje grafičke... Pročitaj više

Xperia 1 VI - Sony napokon osluškuje mišljenja ciljanih korisnika

Xperia 1 VI najnoviji je model u stopama Xperia 1 V, a kao što možete vidjeti iz rimskih brojeva na kraju riječi, to je šesta generacija serije 1. Ova serija Sony modela namijenjena je za one koji žele najnovije značajke i visoke specifikac... Pročitaj više

Google I/O 2024: LearnLM, Gemini 1.5 Flash, Gemini 1.5 Pro, Ask Photos, Gemma 2

Od 14. do 15. svibnja Google je održao konferenciju za razvojne programere "Google I/O" u Mountain Viewu u Kaliforniji, SAD.  Ove godine predstavljeno je više nego ikada noviteta, a ovo su neki od njih... LearnLM - poboljšano učenje uz pomo... Pročitaj više

Sve novosti