Sony priprema PlayStation 5 s modificiranim procesorom

Datum objave 08.05.2021 - Sanja Ledinek

Sony priprema PlayStation 5 s modificiranim procesorom

Sony priprema PlayStation 5 s modificiranim procesorom

SP5 s modificiranim procesorom

Prema nekoliko mrežnih izvora, potaknute izravnom izjavom Sonyjevog financijskog direktora, sljedeće godine započinje proizvodnja redizajniranog PlayStationa 5, kako bi smanjili proizvodne troškove. Međutim, nije pružio dodatne detalje, ali kako je izvijestio poznati DigiTimes, proizvodnja redizajnirane konzole počinje između drugog i trećeg kvartala 2022. godine.

Napominje se da se “redizajn” sastojati od novog procesora, modificiranog 6-nanometarskog čipa tvrtke AMD. Ovaj čip je manji, a očekuje se da će se gustoća povećati za oko 18%, pa će i brzina možda biti veća od prethodne generacije.

Također se naglašava da će novi CPU omogućiti smanjiti i dimenzije konzole biti jeftiniji od onog koji se trenutno koristi. To je svakako bitno za Sony, jer zapravo su sada u gubitku iako je trenutna verzija PS5 prodana u svijetu gotovo 8 milijuna primjeraka.

Sony PlayStation 5 – detaljan pogled iznutra

PlayStation Plus Collection: popis PS4 igara dostupnih na PS5 bez dodatnih troškova

Trenutna verzija PlayStation 5 ima modificirani AMD Ryzen 3. generacije temeljen na 7nm Zen 2 mikroarhitekturi, 3,5 GHz, 8 jezgri i 16 niti.

Više... Vaš Komentar Top
Predstavljen OPPO K9 5G – baterija se puni za 35 minuta

Datum objave 08.05.2021

Predstavljen OPPO K9 5G - baterija se puni za 35 minuta

OPPO K9 5G   (1)

Oppo je predstavio K9 5G pametni telefon koji zamjenjuje K7 5G model.

Oppo K9 5G dobio je 6,43-inčni Samsungov ravni OLED zaslon rezolucije 2.400 x 1.080 piksela s ugrađenim skenerom otiska prsta. Brzina osvježavanja je u ovom slučaju 90 Hz, a uzorkovanja 180 Hz. Na vrhu zaslona je prednja kamera koja koristi senzor rezolucije 32 MP.

Što se tiče glavne kamere, ona ima tri modula. Glavni rezolucije 64 MP, dodatni 8 MP (s širokokutnim objektivom s kutom gledanja od 119 °) i pomoćni od 2 MP za makro fotografije.

OPPO K9 5G   (2)

Temelji se na Snapdragon 768G SoC – u s 8 GB LPDDR4X RAM-a i flash memorija 128 ili 256 GB. Za hlađenje zadužen je 3D VC + grafit i tekuće hlađenje. Pametni telefon podržava dual SIM način rada, ima 3,5 mm priključak za slušalice.
Kapacitet baterije je 4.300 mAh, a snaga žičnog punjenja – 65 W. Kao rezultat toga, baterija pametnog telefona potpuno se napuni za 35 minuta.

Oppo A54 5G lansiran na europsko tržište 

OPPO Find X3 Neo i Light zanimljivi su novi mobiteli srednjeg ranga

Pokreće Android 11 s ColorOS 11.1 sučeljem. Oppo K9 5G je debljine 7,9 mm i težak 172 grama. Cijena u Kini iznosi 310 dolara, odnosno 340 dolara. Uskoro se očekuju na policama u Europi.

Više... Vaš Komentar Top
Ranjivost na svim Qualcomm platformama s modemima od 2G do 5G

Datum objave 08.05.2021

Ranjivost na svim Qualcomm platformama s modemima od 2G do 5G

Ranjivost na svim Qualcomm platformama

Na svijetu ima više od 3 milijarde korisnika pametnih telefona, a gotovo trećina ih koristi Qualcommove modeme. Otkriveno je da svi imaju ozbiljan sigurnosti propust u osnovnom pojasu (Mobile Station Modem) čipa. Ovaj čip na razini sustava, odgovoran je za upravljanje svim funkcijama obrade, upravljanja i bežičnog umrežavanja na mobilnim uređajima.

Zlonamjernici mogu koristiti ranjivosti za pokretanje potencijalnih napada ubrizgavanjem zlonamjernog koda u Qualcommov operativni sustav u stvarnom vremenu (QuRT), pristupiti tekstualnim porukama, povijesti poziva pa čak i prisluškivati razgovore žrtve. Prema izvorima, ranjivost CVE-2020-11292 pronađena je u Qualcomm SoC modemima, što bi napadačima moglo omogućiti pristup tekstualnim porukama, povijesti poziva.  Uz to, napadači mogu koristiti istu ranjivost za probijanje SIM kartice i zaobilaženje svih sigurnosnih mjera koje su poduzeli Google i proizvođači mobilnih telefona .

Srećom, Qualcomm je otkrio postojanje ove ranjivosti (CVE-2020-11292) još u listopadu prošle godine, a kojom nije bio pošteđen ni Snapdragon 888/870 5G SoC, i izdao zakrpu u prosincu 2020. Važno je napomenuti da su informacije otkrivene tek sada, i nažalost, sigurnosnu zakrpu nisu dobili svi mobilni telefoni. Razlog je što mnogi proizvođači Android pametnih telefona pružaju glavna ažuriranja samo dvije godine.

Više... Vaš Komentar Top
Seagate lansira mobilni SSD One Touch – brzine prijenosa 1030 MB / s

Datum objave 08.05.2021

Seagate lansira mobilni SSD One Touch - brzine prijenosa 1030 MB / s

Seagate lansira mobilni SSD One Touch  (1)

Seagate je najavio novu One Touch seriju solid-state mobilnih tvrdih diskova, pružajući elegantne i prijenosne SSD diskove performansi usporedivih s NVMe diskovima.

Seagate One Touch SSD koristi aluminijski dizajn gornjeg poklopca. Otporan je na udarce i pad s visine od 2 metra. SSD koristi USB 3.2 Gen 2 USB-C tehnologiju, a kutija u kojoj dolazi do kupaca sadrži i USB-C i USB 3.0 kabele. Maksimalna brzina neprekidnog čitanja/pisanja SSD-a One Touch iznosi do 1030 MB/s, a može se odabrati verzija kapaciteta 2TB.

Uključuje Seagateov Toolkit softver, gdje Sync Plus omogućuje sinkronizaciju datoteka putem usluga kontinuiranog sigurnosnog kopiranja i spašavanja podataka. One Touch SSD kompatibilan je sa sustavima Windows, Mac i Android.

Seagate pokazao visokokvalitetne tvrde diskove poslovne klase 

Seagate: problem globalnog skoka podataka rješavati će ipak mehanički tvrdi diskovi

Uz tvrdi disk dolazi i besplatna jednogodišnja pretplata na Mylio Create te četveromjesečno besplatno članstvo u Adobe Creative Cloud fotografskom planu. Preporučena maloprodajna cijena Seagate One Touch SSD-a iznosi 94,99 USD (500 GB), 169,99 USD (1TB) i 309,99 USD (2TB).

Više... Vaš Komentar Top
Infobipova nova velika akvizicija

Datum objave 07.05.2021

Infobipova nova velika akvizicija

Infobipov Pangea kampus u Vodnjanu

Infobip, vodeća IT kompanija u Hrvatskoj i regiji, objavio je akviziciju irske IT kompanije Anam Technologies, vodećeg svjetskog pružatelja SMS firewall usluge. Akvizicija objedinjuje snage obiju kompanija u segmentu sigurnosti u prometu poruka i monetizaciji uz još potpuniji portfelj rješenja od kojeg će benefite imati i mobilni operateri i krajnji korisnici. Infobip i Anam zajedno će moći pružati tehnička rješenja za više od 700 mobilnih operatera globalno pokrivajući tako 64 posto mobilnih uređaja na svijetu.

Više... Vaš Komentar Top
Kingston Technology DDR5 Overclock moduli na korak od izlaska na tržište

Datum objave 07.05.2021

Kingston Technology DDR5 Overclock moduli na korak od izlaska na tržište

KT logo_blac panel

Kingston Technology Europe Co LLP, podružnica u okviru Kingston Technology Company, Inc., danas je najavio kako je poslao DDR5 module koji se mogu overclockati svojim partnerima, proizvođačima matičnih ploča, kako bi započeli kvalificiranje memorijske platforme iduće generacije. Skupina inženjera iz Kingstona je dizajnirala DDR5 module koji dolaze s unaprijed postavljenim XMP profilom. Međutim, također su omogućili partnerima u razvoju matičnih ploča ručno prilagođavanje integriranog kruga za upravljanje napajanjem (PMIC) iznad 1.1V DDR5 specifikacije. To im omogućava maksimalnu fleksibilnost u vidu overclockanja. Kingston očekuje kako će isporuka DDR5 rješenja započeti za vrijeme Q3.

Provjera memorije zahtijeva suradnju cijelog računalnog ekosustava, a Kingston je uspostavio bliske veze s vodećim proizvođačima matičnih ploča i proizvođačima čipova tijekom svoje 33-godišnje povijesti. Ovaj korak je dio bitnog procesa kojem je cilj predstaviti vodeća memorijska rješenja visokih performansi koja se mogu overclockati na tržište kasnije ove godine.

Tijekom više od tri desetljeća Kingston je pomno dizajnirao i u potpunosti testirao svaku ćeliju na svakom čipu na svakom modulu. Metodička ispitivanja u kombinaciji s doživotnim jamstvom i neusporedivom korisničkom uslugom učinili su Kingston najvećim svjetskim proizvođačem memorije s preko 80% tržišnog udjela. Kingston je također dugogodišnji član JEDEC-a, upravljačkog tijela za mikroelektroničku industriju. Više od deset godina Kingston također ima mjesto u odboru JEDEC, pomažući u postavljanju standarda koje slijede svi proizvođači.

Više... Vaš Komentar Top
Intel Alder Lake: Korisnici će moći  isključiti jedan od dva CPU klastera

Datum objave 07.05.2021

Intel Alder Lake: Korisnici će moći isključiti jedan od dva CPU klastera

Intel Alder Lake_1

Glavna značajka procesora Intel Alder Lake je big.LITTLE heterogena računalna arhitektura. Dakle, u ovom procesoru čiji se debi očekuje na jesen, bit će “velike” jezgre Golden Cove ( podržavaju multithreading) i “male” (Gracemont).

Kako se ispostavilo, u cilju bolje kompatibilnosti s aplikacijama i igrama, Intel će dati korisnicima priliku da onemoguće jedan od dva CPU klastera pomoću naredbenog retka ili u BIOS-u. Ovo je korisna značajka otkrivena u novom ažuriranju Linux jezgre. Primjerice donijeti će uravnoteženja opterećenja s naslijeđenim aplikacijama i igrama koje ‘ ne mogu razlikovati jezgre male snage ili visokih performansi. Tako se CPU može pretvoriti iz heterogene u homogenu jezgru.

Intel Alder Lake_2

Drugi razlog je omogućavanje podrške za upute AVX-512 koje su podržane samo u jezgrama Sunny/Willow/Golden Cove, a ne i na Montsima. Međutim, morate shvatiti da će deaktiviranje bilo kojeg klastera smanjiti performanse CPU-a u cjelini.

Više... Vaš Komentar Top
Google objavio Entertainment Space za tablete

Datum objave 07.05.2021

Google objavio Entertainment Space za tablete

Google objavio Entertainment Space

Google je prošle godine objavio Kids Space, dječji način rada na Android tabletu, dovodeći sav sadržaj za djecu na jedno mjesto. Budući da su istraživanjem dobili podatke kako je u prošloj godini 30 % više ljudi koristilo Android tablete i dijelili jedan uređaj u kućanstvu, odlučili su objaviti sličnu stavku -Entertainment Space. To je centar za zabavu na tabletima koji olakšava pristup sadržaju bez otvaranja aplikacije. Sučelje Space ima 3 kartice: Watch (filmovi, serije, YouTube / Twitch isječci), Games (igre s Google Playa i Read (e-knjige s Google Play Books).

Entertainment Space koristit će se na tabletima nekih marki među kojima su Lenovo i Sharp. Web stranica Android Police, izvještava da će Entertainment Space zamijeniti Google Discover aplikacije na tabletu.

Više... Vaš Komentar Top
Pixel 6 će koristiti Google  Whitechapel prilagođeni čipset

Datum objave 07.05.2021

Pixel 6 će koristiti Google Whitechapel prilagođeni čipset

Pixel 6 Whitechapel_1

Nije tajna da je Pixel 6 u fazi izrade i očekuje se lansiranje kasnije ove godine. Mogao bi biti prvi pogonjen čipom pod kodnim nazivom Whitechapel, dizajniranim od strane Googlea u suradnji sa Samsungom. Sada novo izvješće programera XDA zajednice pruža dodatne dokaze. O čemu se točno radi?

Googleovi inženjeri predali su AOSP-u izmijenjeni kod za Soli radar i potom u jednom od komentara otkrili upravo ovaj ključni detalj da nadolazeće Pixel uređaje pogoni Whitechapel čip. Interno je poznat kao GS101 (Google Silicon chip). Nisu otkriveni nikakvi stvarni tehnički detalji, ali to je prvi javni dokaz koji povezuje Pixel mobitele s GS101 čipom.

Google-Pixel-21-Whitechapel-GS101

Moguće karakteristike čipa

Kao što je ranije objavljeno od strane 9to5Google, čip se temelji na 5nm procesu i ima postavku od tri klastera (2 x Cortex-A78 + 2 x Cortex-A76 + 4 x Cortex-A55) s TPU-om (Tensor Processing Unit) kako bi pomogao strojnom učenju za bolje AI iskustvo u modernim aplikacijama. Za GPU će se vjerojatno koristiti ARM “Borr” dizajn.

Što Google dobiva vlastitim čipom za mobitele?

Korištenjem vlastitog čipa Google će imati bolji nadzor nad ažuriranjima upravljačkih programa budući se ne bi trebao više oslanjati na Qualcomm, koji ima ograničenja na ciklus ažuriranja samo tri godine. Uz ovaj čip mogli bi pružiti podršku barem godinu dana više jer njihov konkurent Apple pruža šest ili čak sedam godina podrške za svoje uređaje. Drugo, dobivaju prednosti poput vrhunske optimizacije baterije, upravljanja RAM-om i precizne kontrole nad značajkama čipa. Primjerice, izvlačenje maksimuma iz manjeg kapaciteta memorije. Najočitija prednost vlastitog prilagođenog SoC-a je troškovna prednost. To će Pixela uređaje dovesti u ravnotežu s konkurencijom kada se uzme u obzir aspekt troškova proizvodnje.

Više... Vaš Komentar Top
StarBook Mk V  je prijenosnik s Linux distribucijama

Datum objave 07.05.2021

StarBook Mk V je prijenosnik s Linux distribucijama

StarBook Mk V prijenosnik (1)

U prošlosti je bilo vrlo teško kupiti prijenosno računalo s unaprijed instaliranim Linuxom. U većini slučajeva moralo se kupiti računalo sa sustavom Windows i potom instalirati Linux. U novije doba, zahvaljujući System76 upravljačkim programima prijenosnih računala, nije problem proizvođačima unaprijed instalirati Linux.

Tako sada proizvođači poput Della i Lenovo, imaju u ponudi fini broj prijenosnika pod Linuxom. Ovih dana pojavio se još jedan takav prijenosnik – StarLabs Starbook MK V model, od dobavljača hardvera sa sjedištem u Velikoj Britaniji. Prijenosnik se može unaprijed instalirati s nekoliko Linux distribucija, poput Ubuntu 20.04.2 LTS (64-bit) ili noviji, osnovni OS 5.1.7 (64-bit) ili noviji, Linux Mint 20.1 (64-bit) ili noviji, Manjaro 21.0 (64-bitni) ili noviji, MX Linux AHS 19.3 (64-bitni) ili noviji, Zorin OS 15.2 (64-bitni) ili noviji. Naravno, možete odabrati i predinstalaciju sustava Windows 10.

Dizajn

StarBook Mk V dolazi kućište od crnog eloksiranog aluminija. Koristi 14-inčni IPS Full HD ARC mat zaslon s antirefleksnim premazom kako bi se spriječilo odsjaj i 3H slojem za sprečavanje oštećenja. Zaslon je rezolucije 1920 x1080 piksela i kutom gledanja do 178 stupnjeva.

Tipkovnica je u punoj veličini s pozadinskim osvjetljenjem i funkcijskim zaključavanjem koje kad je omogućeno, prisiljava tipku F da djeluju kao držanje tipke Fn, tako da možete brže pristupiti kontrolama medija, prilagoditi svjetlina zaslona itd.

StarBook Mk V ima 4 zvučnika, 720p web kameru, 3,5 mm priključak za mikrofon / slušalice, čitač MicroSD kartica, Wi-Fi 6 i Bluetooth 5.1. module za povezivanje, kao i dva USB-C 3.0 ulaza tipa A, jedan USB 2.0, jedan HDMI i Thunderbolt 4 koji pruža propusnost do 40Gbps.

Ispod haube

Ispod haube su Intel Core procesori 11. generacije. Možete birati između Intel Core i3-1110G4 ili i7-1165G7 modela s Iris Xe grafikom, 8 GB DDR4-3200 RAM-a i 240 GB SATA SSD-a ili 64 GB radne memorije i do 1 TB PCIe Gen 4 NVMe sa sekvencijalnim brzinama čitanja/pisanja do 6.850 MB/s i 6.500 MB/s).  Prijenosno računalo napaja baterija od 50,9 Wh, a isporučuje se s adapterom za napajanje od 60 W.

Cijena i dostupnost

Iako StarBook Mk V nije najjeftiniji Linux prijenosnik, ali cijena ipak nije astronomska. Dostupan je u pretprodaji za 7.192,50 kn, a za HR je isporuka besplatna (Free delivery ). Za razliku od nekih proizvođača računala, nudi se jednogodišnje jamstvo koje korisnicima izričito omogućuje otvaranje prijenosnog računala, zamjenu ili nadogradnju dijelova ili promjenu operativnog sustava bez poništavanja jamstva.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 27 minuta

Britvice za brijanje

Objavljeno prije 40 minuta

Filmovi - dojmovi, komentari i preporuke

Objavljeno prije 45 minuta

Serije - dojmovi, komentari i preporuke

Objavljeno prije 48 minuta

GTA VI

Objavljeno prije 1 sat

Disney+

Novosti

Advanced Technology Days o kibernetičkoj sigurnosti, AI rješenjima i inženjerskoj etici

U zagrebačkom CineStar Arena kinu završila je 18. Advanced Technology Days konferencija koja svoju dobru reputaciju u domaćoj tehnološkoj zajednici duguje stručnom pristupu temama i vrhunskim predavačima. Punoljetno izdanje konferencije ugo... Pročitaj više

AGON by AOC otkriva dva ultrawide gaming monitora s 144 Hz/180 Hz i HDR: CU34G2XE/BK i CU34G2XP/BK

AGON by AOC predstavlja dva nova monitora od 34 inča (86 cm) za ljubitelje ultrawide iskustva: AOC GAMING CU34G2XE/BK i njegov brži high-spec srodni model, CU34G2XP/BK. Ovi monitori pomno su dizajnirani kako bi pomaknuli granice imerzivnog... Pročitaj više

Q3/2023: korisnici u Europi zadržavaju svoje stare mobitele dulje nego ikad

Isporuke pametnih telefona u Europi smanjile su se za 11 %, očekivanja oporavka još su daleko. Novo izvješće tvrtke za analizu tržišta Counterpoint Research kaže da je u trećem kvartalu isporuka pametnih telefona u Europi smanjena za 11 pos... Pročitaj više

Ako se ChatGPT ponovno sruši, imate Claude

ChatGPT je trenutno najmoćniji i najpoznatiji AI asistent. Znate li koja je njegova najpouzdanija alternativa? To je Claude, iza kojeg je Anthropic, najvruća startup zvijezda uz OpenAI. Osnovali su ga brat i sestra Dario Amodei i Daniela Am... Pročitaj više

Tko predvodi u Wi-Fi 7 tehnologiji?

Kako je sve više uređaja koji koriste Wi-Fi 7 tehnologiju, Wi-Fi 7 era se ubrzava i Qualcomm je preuzeo vodstvo u lansiranju bogatog end-to-end rješenja i dodao značajke kao što su visokofrekventni istovremeni multi-connection (HBS) i druge... Pročitaj više

Sve novosti