Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.15]

Datum objave 08.09.2022 - Sanja Ledinek

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.15]

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.15]

Oppo, Apple, Google, IDC, Realme ….

Oppo mobiteli se priključuju redovima bez punjača

Oppo  mobiteli se priključuju redovima  bez punjača

Nakon što je Apple objavio pod zastavom zaštite okoliša da više neće nuditi dodatke u prodajnim paketima kao što su slušalice ili punjači, proizvođači Android mobitela krenuli su istim putem. Sada im se pridružuje poznati brend OPPO, koji je najavio da više neće biti SuperVOCC punjača u prodajnim paketima odabranih mobilnih telefona od 2023. godine. Prodavat će se zasebno. Budući da punjači SuperVOOC kao samostalan proizvod nisu široko dostupni u cijelom svijetu, vjerujemo da će se u početku mjera biti poduzeta na onim tržištima gdje su dostupni korisniku. Konačno, iako nisu izravno spomenuli razlog zašto poduzimaju ovu akciju, to je najvjerojatnije zbog globalne inicijative za smanjenje količine elektroničkog otpada . Također je poznato da Samsung namjerava napraviti isti pokret sa svojim serijama Galaxy A i M.

Priča se da će iPhone SE 4 koristiti dizajn sličan iPhoneu XR

apple

Izgled trenutnog iPhonea SE 3 ne razlikuje se puno od iPhonea 8. Rečeno je da će dizajn iPhonea SE 4, koji se razvija, doživjeti velike promjene, a koji je jednostavno replika iPhonea XR. To znači da na prednjoj strani iPhonea SE 4 neće biti gumba Home i povećat će se površina zaslona te će imati funkciju Face ID.

Ako je svrha smanjiti troškove, iPhone SE 4 će vjerojatno koristiti LCD zaslon. S obzirom na trenutno lošu prodaju iPhonea SE 3, Apple mora napraviti značajne promjene na iPhoneu SE. Glavni razlozi slabe prodaje iPhonea SE 3 su mali ekran i slabo trajanje baterije. Nagađa se da će iPhone SE 4 biti lansiran u ožujku 2023.

PROČITAJTE JOŠ

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.14]

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.13]

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.12]

Procurila cijena Googleovog prvog pametnog sata

google pamrtan sat

Pixel Watch, prvi Googleov pametni sat moga bi biti skuplji nego što su svi očekivali.  Google će 6. listopada u 10:00 sati po američkom vremenu  održati konferenciju o Pixel 7 liniji pametnih telefona  s Tensor aplikativnim procesorom  službeno nazvanim ” G2″  i  Pixel Watch pametan sat. Radit će na Wear OS -u, koji će korisnicima nuditi podršku za Google Assistant, Google Maps i druge Googleove usluge, kao i pametne obavijesti. O bateriji još nema točnih podataka, no očekuje se da će uređaj napajati baterija od 300 mAh koja će trajati jedan cijeli dan.  Za ozbiljne pametne satove ovo je prilično norma, jer Apple Watch 7 i Samsung Galaxy Watch 5 nude približno iste vrijednosti.

Ima dizajn okrugle površine i dolazi u dvije verzije: Bluetooth i podrškom za mobilne mreže. Za potonju verziju šuška se o cijeni od 399 dolara. U odnosu na konkurentske proizvode, poput Galaxy Watch 5 koji košta od 279 dolara za Bluetooth verziju i 329 dolara za mobilnu verziju i Apple Watch Series 7 s cijenom 399 dolara za Bluetooth verziju i 499 dolara za mobilnu verziju, nalazi se negdje na sredini.

Realme Watch 3 Pro mogao bi uzdrmati konkurenciju u svijetu jeftinih modela

Realme je predstavio treću generaciju svog pametnog sata u pro verziji dimenzija 37 x 37 x 11,5 milimetara i mase 40 grama s remenom. Vodootporan je do 1,5 metara.
Pametni sat Realme Watch 3 Pro ima četvrtasti brojčanik s jednom fizičkom tipkom na desnoj strani. Zaslon je AMOLED 1.78” rezolucije 368 x 444 piksela i do 500 cd/m2 svjetline. Osim toga, kompatibilan je s Always-On-Display, tako da uvijek prikazuje informacije, iako uz smanjenu potrošnju energije.

Remen ima 22 milimetara i podesivu duljinu između 150-254 milimetara. Baterija je kapaciteta 325 mAh. Budući da ima ugrađen GPS, korisniku više neće trebati mobitel da prati svoju lokaciju tijekom vježbanja.

Nudi i Bluetooth pozive kroz ugrađeni mikrofon i zvučnik visokih performansi te pri tome AI uklanjanje buke. Konačno, sat također donosi sve standardne značajke praćenja zdravlja i kondicije. Uključuju praćenje koraka, spavanja, otkucaja srca, SpO2, podsjetnik za vodu, sjedenje, vremenska prognoza i 110 sportskih načina.

Novi Realme Watch 3 Pro bit će u prodaji od 9. rujna u Indiji , a globalno predstavljanje nije daleko. Prodavat će se u crnoj ili sivoj boji po cijeni oko 63 eura.

Smanjuje se proizvodnju pametnih telefona. Je li tržište prezasićeno?

Smanjuje se proizvodnju pametnih telefona

Trend Force i IDC objavljuju da se broj pametnih telefona proizvedenih u cijelom svijetu smanjio 6 postotna boda i skladišta su zakrčena neprodanim proizvodima. Primjerice Samsung je proizveo 16,3 posto manje mobitela nego u drugom kvartalu prošle godine. Oppo je smanjio proizvodnju za 4,2 postotna boda dok Xiaomi za 14,6 postotnih bodova. Je li želja za kupnjom novih uređaja stagnira? Djelomice stagnira budući da su sada mobilni telefoni postigli veliki napredak u pogledu performansi, trajanja baterije i doživljaja rada sustava. Prosječni radni vijek mobilnog telefona je oko 3-4 godine.

Ali poremećaji u opskrbnom lancu, globalna inflacija i drugi makroekonomski izazovi također su čimbenici koji su doveli do pada potražnje te smanjenja proizvodnje novih modela. Međutim, zanimljivo je da premium segment (iznad 800 USD) se pokazao otpornim na gospodarska previranja. Udio je povećan za 4 postotna boda i sada iznosi 16 posto. Ovaj segment uključuje trenutno najbrže rastuće sklopive uređaje.
Ono što najviše kao potrošači primjećujemo je da usprkos padu prodaje i proizvodnje prosječna prodajna cijena (ASP) uređaja porasla je u drugom tromjesečju 10 posto u odnosu na prethodnu godinu i očekuje se daljni rast do kraja godine.

IDC analitičari ipak su optimistični i vjeruju da će sljedeće godine doći do oporavkom tržišta pametnih telefona na 5,2 posto međugodišnjeg rasta.

Više... Vaš Komentar Top
EU želi poboljšati dugovječnost telefona i mogućnost popravka

Datum objave 08.09.2022

EU želi poboljšati dugovječnost telefona i mogućnost popravka

EU želi poboljšati dugovječnost telefona i mogućnost popravka

Vjeruje se da će nova pravila EU-a imati najveći utjecaj na jeftine Android telefone iz Kine.

EU, nakon što je natjerala Apple da promijeni lighting port u USB-C priključak, spremna je napraviti novi korak. Prema pisanju Financial Timesa, Europska unija će predložiti nova pravila prema kojima će proizvođači mobitela morati osigurati dulje trajanje baterije (najmanje 80 posto preostalog kapaciteta nakon 1000 ciklusa potpunog punjenja) i isporučivati servisima rezervne dijelove najmanje pet godina od lansiranja uređaja
kako bi se osiguralo da uređaji ne postanu prerano elektronički otpad.

Također, u nacrtu prijedloga, EU namjerava zahtijevati pet godina sigurnosnih ažuriranja i tri godine operativnog sustava. Štoviše, navedena sigurnosna ažuriranja i ažuriranja operativnog sustava moraju biti dostupna korisnicima “najkasnije dva mjeseca nakon javne objave”.  Sada vrijeme izdavanja ažuriranja u nekim slučajevima doseže do godine dana. Samsung i Google jedini su brendovi koji obećavaju pet godina sigurnosnih ažuriranja za svoje telefone, ali ne uživaju svi njihovi uređaji ove prednosti. Planiraju se staviti i oznake energetske učinkovitosti kao što imaju kućanski aparati.

Trenutno nacrt uključuje neke klauzule i iznimke. Za početak, ove odredbe ne bi uključivale sklopive uređaje ili općenito s fleksibilnim zaslonima. Ali, Apple, Google, Samsung, OPPO i Xiaomi, protive se planu naglašavajući da više rezervnih dijelova stvara više otpada.  Trenutno Europska komisija prikuplja povratne informacije o nacrtu pravila. Neki prijedlozi mogli bi stupiti na snagu do kraja godine, a većina godinu dana nakon usvajanja.

Više... Vaš Komentar Top
USB4 2.0 povećava brzinu prijenosa do 80 Gbps

Datum objave 08.09.2022

USB4 2.0 povećava brzinu prijenosa do 80 Gbps

USB4 2.0 povećava brzinu prijenosa do 80 Gbps

USB Promoter Group, konzorcij brendova koji stoje iza istoimene tehnologije, dodao je USB4 2.0 standard za brzine prijenosa podataka do 80 Gbps putem USB Type-C konektora. Ovo je dvostruka brzina od one koju prethodni standard USB 4 iz 2019. može ponuditi.

USB4 2.0 standard kompatibilan je s najboljim grafičkim tehnologijama prijenosa podataka i hardverom kao što su DisplayPort i PCIe. Dobra vijest je da se trenutni 40 Gbps USB Type-C pasivni kabeli također mogu koristiti uz buduće 80 Gbps USB Type-C aktivne kabele (specifikacije za kabele se još finaliziraju). Ništa manje nije bitno da je USB4 verzija 2.0 standarda usklađena s USB4 verzijom 1.0, USB 3.2, USB 2.0 i Thunderbolt 3. USB Promoter Group ne spominje Thunderbolt 4, barem u ovom trenutku.

Međutim, treba još razjasniti razne aspekte kao što su pitanje atestiranja i označavanja konektora, kabela i pribora koji će konkretno omogućiti njegovo korištenje. Ove smjernice bit će objavljene u budućnosti. Konačno, uz sve navedene promijene i usvojenost nove arhitekture fizičkog sloja za USB4 ver. 2.0 možda bi bilo zgodnije da je imenovan kao “USB5″. Ali,opet, gledajući unatrag, imenovanje standarda oduvijek je bilo pomalo neuredno i već smo navikli na nedosljednost.

Osim toga, standardi za USB-C i USD PD  bit će ažurirani kako bi se postigle više razine performansi podataka. Očekuje se da će službeno ažuriranja ovih standarda biti objavljena u studenom tijekom USB Developer Day 2022. konferencije koja će se održat će u Seattleu.

Više... Vaš Komentar Top
Realme C33 izgleda skuplje nego što košta

Datum objave 08.09.2022

Realme C33 izgleda skuplje nego što košta

Realme C33 izgleda skuplje nego što košta (1)

Realme brend BBK grupe ne želi zaostati u nižoj klasi Android pametnih telefona s cijenama između od 100 i 150 eura. Upravo su predstavili Realme C33 model koji ima ravne rubove poput iPhonea, svjetlucavu poleđinu koja stvara cool efekte i senzore kamere bez ikakvog uzdignutog klastera.

Realme C33 debljine je samo 8,3 mm i mase 187 grama. Čitač otiska prstiju je bočno. Na prednjoj strani je mali usjek u obliku kapi za 5 megapikselnu (f/2.2.) kameru. Zaslon je LCD 6,52 inčni, rezolucije 1.600 x 720 piksela i maksimalne svjetline 400 nita te brzinom osvježavanja dodirom od 120 Hz sto znači da detektira dodire zaslona brže od standardnih zaslona.

Realme C33 izgleda skuplje nego što košta (4)

Hardverska osnova je 12nm UNISOC T612 (isti kao Nokia T21 tablet) s Mali-G57 u kombinaciji 4 GB LPDDR4X RAM-a i 64 GB UFS 2.2 interne memorije proširive microSD karticom do 1 TB.
Specifikacije stražnjih kamera uključuju dva senzora od kojih je glavni 50 MP (Hynix Hi-5021S ) i sekundarni od 0,3 MP za portretni način rada sa f/1.8 i f/2.8. otvorima blende. Donose Super noćni način rada, HDR, Beauty filtre, Timelapse, Panoramic view Mode itd.

Povezivost uključuje Micro USB, 2,4 GHz WiFi, Dual SIM 4G, GPS, Bluetooth 5, 3,5 mm audio priključak, FM radio. Baterija je kapaciteta 5000 mAh s brzinom punjenja 10W.  Operativni sustav je Realme UI S Edition s Androidom 12.

PROČITAJTE JOŠ

Realme GT2 recenzija

Realme GT2 Explorer Master – prvi mobitel s LPDDR5X memorijom na svijetu

Realme V25 službeno objavljen s proširenjem do 19 GB RAM-a

Realme C33 stiže u zlatnoj, svijetlo plavoj i tamno plavoj boji po sljedećim cijenama:

 • Realme C33 3 + 32 GB – 113 €
  Realme C33 4 + 64 GB – 125 €

Globalna dostupnost još nije objavljena, ali sigurno ćemo uskoro imati vijesti o tome.

Više... Vaš Komentar Top
Za Vivo X Fold Plus izložen dio konfiguracije

Datum objave 08.09.2022

Za Vivo X Fold Plus izložen dio konfiguracije

Vivo X Fold Plus

Od izdavanja vivo prvog mobilnog telefona sa sklopivim zaslonom, X Fold s plutajućom krilnom šarkom, dvostrukim ultrazvučnim otključavanjem s otiskom, dobro je prihvaćen od strane korisnika. Sada nakon otprilike pola godine, novi model je na putu. Neki su blogeri procurili informacije o nazivu ovog proizvoda i informacije o konfiguraciji.

Naziv se mijenja iz prethodno spomeutog vivo X Fold S u vivo X Fold Plus. Što se tiče osnovne konfiguracije, bit će opremljen mobilnom platformom Snapdragon 8+ Gen 1, podržavati ultrazvučno otključavanje otiskom prsta ispod dvostrukih zaslona. Ima 2-ćelijsku bateriju od 4.700 mAh s podrškom punjenja 80 W i podržava bežično punjenje do 50 W. Koristit će prednju kameru od 16 megapiksela i na stražnjoj strani četiri kamere. Parametri su glavna kamera od 50 megapiksela, ultraširokokutna od 48 megapiksela, portretna od 12 megapiksela i periskopska telefoto od 8 megapiksela s 5x optičkim zumom .

PROČITAJTE JOŠ

Vivo X80 i X80 Pro najavljeni s V1 + čipom

Vivo predstavlja iQOO 9 i 9 Pro sa Snapdragon 8 Gen 1 mobilnom platformom

Upoznajte Vivo S12 Pro i Vivo S12 stvorene za selfije

Sudeći prema ovoj procurjeloj konfiguraciji, samo je redovita nadogradnja s fokusom na punjenje i trajanje baterije što nije neki nedostatak. Uz osnovne nabore i šarke vijek trajanja baterije uvijek je bolna točka za telefone sa sklopivim ekranom čije duljine dijagonala zaslona su u rasklopljenom stanju usporedive s tabletima.

Više... Vaš Komentar Top
HONOR transformira ikoničku kulturnu znamenitost snagom tehnologije

Datum objave 06.09.2022

HONOR transformira ikoničku kulturnu znamenitost snagom tehnologije

Sailing Through Time by Yunuene for HONOR

Globalni tehnološki brend HONOR najavio je Gateway to the Future, inicijativu osmišljenu za obogaćivanje kulturne baštine snagom tehnologije. Pokrenut tijekom predstavljanja na IFA 2022, HONOR  je izazvao dva popularna umjetnika da kreativno preoblikuju Wasserschloss, ikoničku znamenitost smještenu u hamburškom Speicherstadtu, UNESCO-vom popisu svjetske baštine koristeći proširenu stvarnost (AR). Projekt je smješten u kontekstu sve većeg interesa za metaverse i rast hibridnog turizma, a cilj je potaknuti globalne kreativne talente da iskoriste inovacije poput umjetne inteligencije, AR-a i Prostornog zvuka kako bi zajednice na impresivnije načine povezali s kulturom i podržali globalni oporavak turizma dok svijet prihvaća povezanu budućnost.

Gateway to the future - Speicherstadt Hamburg

Kao globalna tehnološka tvrtka, HONOR se zalaže za razvoj tehnologije pametnih uređaja koja omogućuje ljudima da slave i iskuse kulturna blaga iz prošlosti, a istovremeno otkrivaju mogućnosti koje dolaze“, rekao je George Zhao, izvršni direktor HONOR Device Co, Ltd. ” Predviđamo porast AR i AI tehnologija koje se koriste za stvaranje još više phy-gital iskustava za korisnike pametnih telefona širom svijeta, doprinoseći hibridnom turističkom procvatu. Osim turizma, ova tehnologija ima potencijal koristiti brojnim  drugim industrijama i zajednicama. To je stvarno Gateway to the future.

Pokrenut u sklopu HONOR Talents Global Design Awards, Gateway to the Future također ima za cilj nadahnuti kreativne talente iz cijelog svijeta da iskoriste tehnologiju i ponovno osmisle vlastite zajednice u eri metaversea. Po prvi put HONOR Talents uvodi namjensku kategoriju AR Interactive Artwork Design, a sada prihvaća prijave za digitalnu umjetnost koja transformira lokalne četvrti, uključujući digitalne slojeve za zgrade, zidove, parkove i druge javne prostore. Više informacija o umjetnicima zainteresiranim za natječaj možete pronaći ovdje.

Više... Vaš Komentar Top
Dva nova OLED+ modela i novi Mini-LED set pojačanje su u Philips Ambilight TV asortimanu za 2022.

Datum objave 03.09.2022

Dva nova OLED+ modela i novi Mini-LED set pojačanje su u Philips Ambilight TV asortimanu za 2022.

TP Vision, nositelj licence za brendove Philips TV & Sound, još jednom pomiče granice performansi TV slike i zvuka lansiranjem novog asortimana Ambilight TV-a koji čine Philips OLED+937 i Philips OLED+907 modeli opremljeni Bowers & Wilkins opremom i novi Mini-LED set.

OLED937 65 Aurora

OLED+937 – Dodavanje plusa premium segmentu

Kao vodeći u asortimanu Ambilight TV-a OLED+937 nudi poboljšanje u segmentima slike i kvalitete zvuka – postignuće za kvalitetu i službeno je potvrđeno za  model 65” OLED+937 koji je osvojio nagradu za kućno kino na EISA nagradama 2022.

Zvučni sustav Bowers & Wilkins također je poboljšan i po prvi put ima namjenske pogone koji djeluju lijevo i desno kako bi se stvorila istinska 5.1.2 specifikacija s povećanom izlaznom snagom od 95 W. S novim poboljšanjima u prostoriji se čuje i osjeća istinski pun i moćan zvuk.

OLED+937 jedan je od prvih modela koji ima Philipsovu tehnologiju Ambilight Next Generation koja umjesto da dijeli stražnje LED diode u skupine, sada omogućuje individualnu kontrolu svake LED diode kako bi se ponudio širi raspon boja i preciznije podudaranje sa slikom na ekranu. Rezultat je još impresivnija izvedba Ambilighta koja daje još bolji dojam slike koja se proteže i izvan granica zaslona.

 

Philips OLED+_907_48_55_65__1

OLED+907 – Diskretna integracija slike i zvuka

Novi OLED+907 slijedi i uvelike poboljšava iznimno popularan format originalnog modela OLED+903 diskretnom integracijom zvučnog sustava Bowers & Wilkins unutar cjelokupne siluete modela.

Kvaliteta slike osigurana je kombinacijom moćne 6. generacije P5 AI obrade s Royal verzijom najnovijeg OLED EX panela – i integriranim hladnjakom – koji nudi 1300 Nit vršnog izlaza svjetla na modelima 55″ i 65″.

Kvaliteta zvuka također je visoka zahvaljujući zvučnom sustavu Bowers & Wilkins od 3.1, 80 W, sa šest prednjih pogona koji ciljaju izravno u slušatelja u namjenskom rasporedu lijevo, sredina, desno (LCR). Dubok i precizan zvuk pruža veliki, straga postavljen subwoofer podržan s četiri pasivna radijatora.

Idealan za igranje na bilo kojoj igraćoj konzoli, OLED+907 ima traku s postavkama igara Philips TV-a i kompatibilan je s Freesync Premium i G-Sync. Nudi reprodukciju 4K 120VRR u punoj razlučivosti putem monitorskog načina rada.

 

Philips OLED+_9507_55_65_75_3

PML9507 – Mini LED jamči vrhunsku kvalitetu i vrijednost.

Mini LED tehnologija dodatno je obogatila vrhunsku ponudu TP Visiona zahvaljujući kombinaciji izvrsne kvalitete slike i odlične vrijednosti.

Philips će proširiti broj veličina Mini-LED zaslona s dodatkom verzije od 55” uz već postojeće modele u veličinama 65” i 75”.

Visoka kvaliteta slike zajamčena je uključivanjem Philipsove 6. generacije P5 AI obrade i visokokvalitetnih 120Hz VA panela s impresivnim vršnim izlazom svjetla od 1.500 nita.

Jedinstveno gledanje pruža se putem četverostrane verzije novog sustava Ambilight Next Generation.

Kvaliteta zvuka jednako je impresivna zahvaljujući integriranom 2.1, 70 W sustavu s dva para visokotonaca usmjerenih prema dolje, i dva srednjetonska zvučnika plus odvojeni subwoofer s tri prstena i dvostruki pasivni radijatori montirani u svoje kućište na stražnjoj strani uređaja.

 

Više... Vaš Komentar Top
HONOR predstavio strategiju dva flagshipa, MagicOS 7.0 planove i nove proizvode, uključujući HONOR 70 na IFA 2022

Datum objave 03.09.2022

HONOR predstavio strategiju dva flagshipa, MagicOS 7.0 planove i nove proizvode, uključujući HONOR 70 na IFA 2022

HONOR CEO Foldable Phone Global Markets

Globalni tehnološki brend HONOR potvrdio je svoju predanost međunarodnim tržištima u svojoj prezentaciji na IFA sajmu pod nazivom “Prihvaćanje povezane budućnosti.” Tijekom događanja, HONOR je najavio novu strategiju dva flagshipa za dovođenje sljedećih preklopnih i sveobuhvatnih flagship pametnih telefona u Europu i druga međunarodna tržišta. HONOR je također predstavio MagicOS 7.0, nadolazeći OS za pametnu suradnju u svim scenarijima koji se temelji na Androidu, kao i na operativnim sustavima PC i IoT, prihvaćajući otvorene standarde kako bi olakšao besprijekornu suradnju između pametnih telefona, tableta, računala i drugih IoT proizvoda.  Jačajući svoj inovativni portfelj proizvoda, HONOR je predstavio tri nova proizvoda: HONOR 70, HONOR MagicBook 14 i HONOR Pad 8, prvi HONOR tablet dostupan izvan Kine. Sva tri proizvoda trebala bi stići na odabrana europska tržišta u narednim tjednima.

HONOR 70 2

Donoseći HONOR Talents na globalnu scenu, HONOR je predstavio i Gateway to the Future, globalnu inicijativu koja počinje u Hamburgu u Njemačkoj s ciljem nadahnuća kreativnih talenata iz cijelog svijeta da iskoriste moć tehnologije za povezivanje ljudi s kulturom u eri metaverse-a.

HONOR je također predstavio MagicOS 7.0, novi OS dizajniran za pružanje besprijekornog iskustva na svim platformama i između njih.  Temelji se na Androidu, kao i na PC i IoT operativnim sustavima, tako da se uređaji s različitim OS-om mogu povezati s MagicOS uređajima na razini sustava.  Uz nove  promjene korisničkog sučelja, MagicOS 7.0 omogućit  će korisnicima upravljanje HONOR prijenosnim računalom, pametnim telefonom i tabletom pomoću jedne tipkovnice i miša.  Ovom značajkom korisnici mogu nesmetano povlačiti datoteke preko raznih uređaja, kao i upisati tekst u pametni telefon ili tablet pomoću tipkovnice prijenosnog računala. MagicOS 7.0 bit će službeno objavljen u četvrtom tromjesečju 2022.

HONOR 70 bit će dostupan u Hrvatskoj od 2.9., a preporučena maloprodajna cijena za model HONOR 70 8gb 128gb je 4099kn, a verzija 8gb 256gb 4499kn.

Više... Vaš Komentar Top
HMD Global predstavio Nokia X, G i C novitete i tablet T21

Datum objave 03.09.2022

HMD Global predstavio Nokia X, G i C novitete i tablet T21

Nokia_HMD Global_IFA 2022

HMD Global je na sajmu IFA  2022  predstavio tri nova pametna telefona iz serije Nokia X, G i C te i tablet T21

Nokia X30 5G

Nokia X30 5G mobilni telefon srednje klase. Napravljen je recikliranjem 100 posto aluminija i 65 posto plastike. Njegovo kućište dimenzija je 158,9 × 73,9 × 8 milimetara i mase 185 grama.

Novitet se može pohvaliti 6,43″ AMOLED PureDisplay zaslonom, 2400 x 1080 piksela rezolucije i brzine osvježenja 90 Hz. Maksimalna svjetlina doseže do 700 cd/m2. Zaštitu osigurava Gorilla Glass Victus staklo.

Na stražnjoj su strani dvije kamere. Glavna od 50 megapiksela s optičkom stabilizacijom slike i kombinacijom 4 piksela u 1 , koju prati ultraširokokutna od 13 megapiksela vidnim poljem od 123 stupnja. S druge strane, prednja kamera koja je perforirana na ekranu ima 16 MP i također može kombinirati 4 piksela u 1.

Srce je solidan Snapdragonu 695 s 6/8 GB RAM-a i 128/256 GB interne flash memorije. Baterija je kapaciteta 4200 mAh s 33 W punjenjem. Za sigurnost će se pobrinuti otisak prsta s senzorom ugrađenim izravno u zaslon. Od ostalih specifikacija vrijedi spomenuti IP67 otpornost na vodu i prašinu, podršku za NFC, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.1, 5G i eSIM. Što se tiče softvera, radi se o Android 12 u gotovo čistom obliku, a proizvođač jamči 3 ažuriranja sustava.

Nokia X30 5G najavljena je za globalno tržište po cijeni 530 eura za verziju sa 6 GB RAM-a + 128 GB interne memorije.

Nokia G60

Nokia G60 je niže srednje klase. Sprijeda se nalazi 6,58″ IPS zaslon 2400 × 1080 piksela rezolucije i 120 Hz osvježenja, a prednjica je zaštićena Gorilla Glass 5 staklom.
Ispod haube je Snapdragon 695, koji dolazi s do 6 GB RAM-a i 128 GB interne flah memorije. Za sigurnost će se pobrinuti čitač otiska prsta smješten sa strane.

Na stražnjoj strani nalaze se tri kamere, od kojih je glavna od 50 megapiksela, ultraširokokutna od 5 megapiksela i 2 megapikselna za dubinsku oštrinu. Prednja kamera ima tradicionalnih 8 megapiksela.

Baterija je 4500 mAh sa žičanim punjenjem od 20W.  Dolazi u dvije varijante  boja kučišta –  crnoj i sivoj. Cijena je postavljena na 289 eura.

Nokia C31

Nokia C31 novi je heroj C-serije koji pruža izdržljivost s dugotrajnom baterijom koja traje tri dana. Donosi HD+ 2.5D zaslon od 6,7 inča i trostrukom stražnjom kamerom ” powered by Google ” te poboljšanom zaštitom s otpornošću na prašinu i vlagu. Ima bateriju koja traje tri dana. Model je kompatibilna samo s s 4G LTE mrežama. Zajamčene su 2 godine tromjesečnih sigurnosnih ažuriranja. Soc je Unisoc 9863A1, s 3 ili 4 GB LPDDR4X RAM- a i 32/ 64/ 128 GB interne flash memorije.

PROČITAJTE JOŠ

Nokia G11 recenzija

Nokia T20 recenzija

Nokia G10 recenzija

Nokia T21 tablet

Dizajniran je s čvrstim kućištem izrađenim od aluminija koje sadrži 60 posto recikliranu plastičnu prevlaku za antenu. Dimenzija je 247,5 × 157,3 × 7,5 milimetara i mase 466,2 grama. Dvije godine softverskih nadogradnji OS Androida osiguravaju da će i iznutra ostati u skladu s vremenom. Nadovezujući se na uspjeh svog prethodnika, pun je značajki koje su hvalili korisnici, kao što su HD video strujanje, glasovni pozivi i NFC mogućnost plaćanja.

Ovaj tablet niže srednje klase, opremljen je 10.36″ IPS zaslonom rezolucije 1200 x 2000 piksela i službenog Netflix certifikata. U tom će smislu dobro doći i stereo zvučnici. Opremljen je Unisoc T612 aplikativnim procesorom i 4 GB RAM-a. Za pohranu podataka je dostupno 128/64 GB interne memorije proširive karticom do 512 GB.

Tablet ima i dvije kamere od 8 megapiksela s prednje i stražnje strane. Za opskrbu energijom brine baterija kapaciteta 8.200 mAh.
Dolazi s Androidom 12, a proizvođač jamči dva velika ažuriranja. Postojat će i varijanta tableta s LTE-om. Jasno je da se ne radi o najboljem hardveru koji možete pronaći na tržištu, ali svejedno bi trebao ponuditi dovoljno dobre performanse za korištenje društvenih mreža, jednostavne aplikacije i reprodukciju filmova, serija, videa itd.

Nokia T21 bit će dostupna u ugljen sivoj boji i najjeftinija verzija košta 239 eura .

Više... Vaš Komentar Top
Sony Xperia 5 IV – još snažniji vrhunski kompakt

Datum objave 03.09.2022

Sony Xperia 5 IV - još snažniji vrhunski kompakt

Sony Xperia 5 IV (1)

Sony je formalizirao svoj Xperia 5 IV kompaktni mobitel tijekom sajma IFA 2022.

Sony Xperia 5 IV ni na koji način nije eksperiment na području dizajna. U biti radi se o smanjenoj Xperiji 1 IV u zelenoj, crnoj i ecru boji. Iako ne izgleda loše, možda bi bilo dobro malo inovirati i jednom zauvijek izbaciti kameru koja se nalazi na gornjem dijelu.

Mobitel koristi obostrano Gorilla Glass Victus staklo, koje je na poleđini dobilo mat tretmana. Kućište je IP65/68 vodootporno i otporno na prašinu, dimenzija 156 x 67 x 8,2 milimetara i mase 172 grama.

OLED zaslon je 6,1-inčni, 21:9 omjera, rezolucije 1.080 x 2.520 piksela, brzine osvježavanja 120 Hz i 240 Hz odziva na dodir. Sony ističe da je svjetlina poboljšana za 50 posto i potvrđuje podršku za HDR u stvarnom vremenu. Tu je i notifikacijska dioda.

Kamere

Sony Xperia 5 IV opremljena je s tri kamere od 12 megapiksela: ultraširokokutnom od 16 mm ( veličina senzora 1/2,5″, f / 2.2), širokokutnom od 24 mm ( veličina senzora 1/1.7″, veličina piksela 1.8 um, podrška za OIS, f / 1.7)i telefoto od 60 mm (veličina senzora 1/3,5″, 2,5x zum, podrška za OIS tehnologiju, f / 2.4).  Također imaju ZEISS T* premaz koji smanjuje reflektirano svjetlo u svim uvjetima osvjetljenja. Podržavaju 4K HDR 120 FPS video snimanje, praćenje objekta, praćenje oka, kontinuirano snimanje od 20 sličica u sekundi, usporeno snimanje od 120 fps i druge funkcije. Ostale nadogradnje kamere uključuju funkciju Videography Pro, koja može izravno emitirati na platformu za streaming u stvarnom vremenu.  Prednja kamera opet dolazi s 12 MP senzor od 1/2.9″ .
Hardverska osnova je Snapdragon 8 Gen 1 s 8 GB RAM-a i 256 GB interne flash memorije, uključujući utor za microSD karticu do 1 TB. Baterija je nominalnog kapaciteta 5000 mAh. Podržava bežično (Qi) punjenje i brzo do 30 W PD. Puni 50 posto baterije za 30 minuta ( punjač nije u prodajnoj kutiji).

PROČITAJTE JOŠ

Sony predstavlja Inzone gaming slušalice sa surround zvukom

Sony Xperia 1 VI prvi telefon koji zapravo koristi objektiv s optičkim zumom punog raspona

Upoznajte Sony Xperia PRO-I mobitel dizajniran za kreatore sadržaja

Sony Xperia 1 III dobitnik nagrade za najbolju kameru u pametnim telefonima za 2021 godinu

Kompletan doživljaj zvuka

Sony mobiteli su oduvijek bili poznati po visokoj kvaliteti zvuka. Tako se novitet ne razlikuje po tom pitanju svojim stereo zvučnicima. Za podršku na popisu su LDAC, Hi-Res Audio sustav koji koristi DSEE Ultimate tehnologiju, Dolby Atmos i 360 Reality Audio za surround zvuk. Naravno, i 3.5 mm ulaz za slušalice još uvijek postoji. Osim toga, ima ugrađenu funkciju mobilnog studija za snimanje Music Pro za pružiti učinak snimanja u profesionalnom studiju.

Novost stiže s Androidom 12, a proizvođač obećava dva velika ažuriranja sustava (odnosno do Androida 14) i tri godine sigurnosnih zakrpa.

Sony Xperia 5 IV bit će puštena u prodaju u tri opcije boja: Graphite Black, Pinus Green i Pearl White po cijeni od 1.049 eura. Eto, neće biti jeftin mobitel, no Sony to već odavno nije, iako vrijede svakog uloženog eura.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 6 minuta

P: RTX 4060 8Gb Gaming laptop- Novo

Objavljeno prije 18 minuta

EU želi imati pristup vašem Whatsappu

Objavljeno prije 29 minuta

Automobili

Objavljeno prije 40 minuta

A1 - ex B.net

Objavljeno prije 51 minuta

3D printeri

Novosti

Huawei lokalno predstavio FreeBuds 6i

Huawei najavljuje lansiranje FreeBuds 6i, najnoviji dodatak svojoj i-seriji slušalica. Ove slušalice donose visoku kvalitetu zvuka, dugotrajnu bateriju i inteligentno aktivno poništavanje buke. S ovim značajkama, slušalice FreeBuds 6i preds... Pročitaj više

Otkriveni detalji o suradnji OpenAI-ja i Applea: Što kažu Microsoft i Google?

Mjesecima su se širile glasine o pregovorima između Applea i OpenAI-ja o integraciji značajki umjetne inteligencije u iOS 18. Pregovori su uspješno zaključeni, a osnovna verzija ChatGPT-a integrirana je u Siri i nove alate za pisanje. Prema... Pročitaj više

Pravni spor oko intelektualnog vlasništva između Qualcomma i Arm-a: ozbiljan problem

Novi pravni spor između Qualcomma i Arm-a predstavlja ozbiljan problem za obje tvrtke, a posebno za proizvođače prijenosnih računala. Spor se usredotočuje na tehnologiju korištenu u Qualcommovom najnovijem Snapdragon X procesoru. Startup Nu... Pročitaj više

Poznati detalji Adreno X1 grafike Snapdragon X serije

Qualcomm je napokon objavio više informacija o Adreno X1 GPU-u integriranom u seriju procesore Snapdragon X. Adreno X1 je prva generacija integriranih grafičkih kartica (naknadni proizvodi će se zvati Adreno X2, X3...) koje je Qualcomm diza... Pročitaj više

iOS 18: Poboljšano upravljanje baterijom i optimizirano punjenje

S rastućom upotrebom mobilnih telefona, upravljanje baterijom i proces punjenja postaju sve važniji za korisnike. U svom najnovijem iOS 18 sustavu, Apple je uveo niz poboljšanja za optimizaciju baterije. Nakon što iOS 18 bude dostupan, u Po... Pročitaj više

Sve novosti