Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.41]

Datum objave 27.03.2023 - Sanja Ledinek

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.41]

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.41]

Kratke vijesti - PCE tjedni izbor _naslovnica

I ovaj tjedan vam donosimo raznoliki izbor zanimljivih vijesti ….

Osvanula Crypto Wallet značajka u Microsoft Edge Beta inačici

Osvanula Crypto Wallet značajka u  Microsoft Edge Beta inačici

Microsoft je dodao funkciju e-novčanika za kriptovalute u beta verziju preglednika Microsoft Edge, kako bi korisnicima omogućio korištenje raznih usluga transakcija kriptovalutama bez instaliranja dodatnih ekstenzija. Omogućuje istovremeno korištenje raznih kriptovaluta i pregleda evidencija transakcija i fluktuacije cijena. Također pruža NFT kataloške stranice i vijesti vezane uz kriptovalute .

Microsoft je objasnio da je usluga e-novčanika osmišljena u obliku kako bi korisnici mogli imati potpunu kontrolu. To znači da Microsoft ne može pristupati lozinkama i ključevima korisničkih računa te neće znati koje transakcije korisnici obavljaju putem e-novčanika.

Budući da se radi o testnoj verziji Edge web preglednika, funkcija e-novčanika može i ne mora se pojaviti kao službena, ali bi mogla postati osnova u budućnosti i  kao  ulazak na tržište Web 3.0.

AMD  Ryzen 7000 combo deals dostupan u Hrvatskoj

amd-7000-bundle

AMD je sada u suradnji sa hrvatskim partnerom, tvrtkom Acquisitum Magnum, omogućio svim kupcima u hrvatskoj svoj najnoviji AM5 bundle uz kupnju odabranih Ryzen 7000 serije desktop procesora. Time se ostvaruju uvjeti za popuste na AM5 matične ploče i DDR5 memorijske komplete, što ukupno iznosi do 125 USD potencijalne uštede. Cijeli popis AM5 Ryzen paketa možete pronaći putem AMD poveznice. 

Dodatni popusti dostupni su za 2 x 8 GB i 2 x 16 GB DDR5 memorijske komplete Kingston Technology, za izgradnju računala sljedeće generacije visokih performansi. Kako bi testirali ovaj novi hardver, igrači će također dobiti otkupni kod za Star Wars Jedi: Survivor uz svoju kupnju i imaju rok do 6. svibnja 2023. za preuzimanje.

Arduino predstavlja Uno R4 mikrokontroler

Arduino predstavlja Uno R4 mikrokontroler

Arduino Uno R4 ima 32-bitni Renesas RA4M1 CPU s taktom 48 MHz i temeljen na ARM Cortex M4 arhitekturi. Nadopunjuje ga 32 kilobajta RAM-a i 256 kilobajta prostora za pohranu podataka. Također ima 12-bitni DAC, USB-C priključak i CAN serijsku podatkovnu sabirnicu. Može podnijeti maksimalni napon od 24 V.

Većina softverskih biblioteka kompatibilna je s ovim CPU-om, ali će u nekim slučajevima ipak biti potrebne manje prilagodbe.

Postojat će dvije verzije. Jedna će imati WiFi i Bluetooth modul, dok druga će biti bez ovih bežičnih tehnologija.  Mikrokontroler dolazi u prodaju krajem svibnja. Zainteresirani se mogu prijaviti na listu čekanja za kupnju što je prije moguće.

Java nije mrtva! Oracle lansirao Java 20, Vector API i 7 JDK poboljšanja

Oracle, Java 20

Korporacija Oracle najavila je Javu 20, novu verziju programskog jezika i razvojne platforme   na DevLive Level Up, događaju za razvojne programere.

Organizacije su pod sve većim pritiskom da koriste svoje resurse što je mudrije i učinkovitije moguće, tjerajući razvojne programere da traže alate koji pojednostavljuju razvoj aplikacija, a istodobno pomažu osigurati da organizacije postignu ciljeve IT sigurnosti i usklađenosti. Također se više od 25 godina programeri oslanjaju na Javu kako bi dizajnirali i izgradili novu generaciju snažnih, skalabilnih i sigurnih aplikacija, rekao je Georges Saab, predsjednik Upravnog odbora OpenJDK.

Najnoviji Java Development Kit (JDK) pruža ažuriranja i poboljšanja u sedam JDK Enhancement Proposals (JEP-ova), od kojih većina poboljšava značajke predstavljene u ranijim izdanjima. Među poboljšanjima su jezična iz OpenJDK Project Amber (stil zapisa i usporedba stilova za Switch), OpenJDK Project Panama za međusobno povezivanje Java Virtual Machine (JVM) i izvornog koda (vanjske funkcije i memorijski API i Vector API) te značajke vezane uz Project Loom (opsežne vrijednosti, virtualne niti i strukturirani paralelizam) koje uvelike pojednostavljuju proces pisanja, održavanja i nadzora paralelnih aplikacija visoke propusnosti.

PROČITAJTE JOŠ

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.40]

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.39]

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.38]

ARM nemilosrdno povećava cijene

ARM nemilosrdno povećava cijene

Ovaj tjedan iz UK-a je stigla vijest da se ARM obratio Qualcommu, Xiaomiju, MediaTeku i drugim tvrtkama kako bi promijenili model naknade za komercijalno licenciranje, odnosno nedvojbeno povećali prihode.

Ranije je ARM naplaćivao naknade za licence na temelju prosječne cijene čipa od oko 1 do 2 posto, no novi model će biti prilagođen naplati na temelju prosječne cijene proizvoda (kao što su mobilni telefoni i tableti). Ova praksa je prvi put otkrivena u sudskom sporu između ARM-a i Qualcomma oko autorizacije Nuvia CPU-a, iako je ARM kasnije pojasnio da ono što je Qualcomm rekao nije točno. Zanimljivo je da u ovu priču oko poskupljenja nisu uključeni samo Apple i Samsung jer su i dizajneri čipova i proizvođači mobilnih telefona, te su njihovi licencni ugovori različiti.

S druge strane Imagination, ARM-ov rival, objavljuje da neće mijenjati postojeći poslovni model te da je važno da dizajneri čipova i proizvođači uređaja slobodno biraju portfelj intelektualnog vlasništva. To bi moglo ubrzati proizvođače uređaja da prigrle RISC-V ili krenu dalje prema samoistraživanju.

Stručnjaci vjeruju da AMD-ov tržišni udio neće rasti jer Intelovi novi proizvodi odgovaraju na protunapad

Stručnjaci vjeruju da AMD-ov tržišni udio neće rasti jer Intelovi novi proizvodi odgovaraju na protunapad

Svi znamo da se pod pritiskom AMD-ove konkurencije i padom tržišta osobnih računala Intel suočio s velikim pritiskom, ali situacija je sada drugačija. Menadžerski tim čini se da sada dobro funkcionira i cijena Intelovih dionice nedavno je počela naglo rasti. Ovo je možda rijetka situacija u protekle godinu ili dvije.

Analitičari očekuju da će Intelovi procesori zadržati ili povećati tržišni udio. Među njima, Christopher Rowland iz Susquehanna tvrtke, objavljuje da sada Intelova konkurentnost performansama jača s 12. i 13. generacijom čipova i AMD više ne može znatno napredovati.  Također prema riječima Intela, Sapphire Rapids, četvrta generacija Xeon skalabilnog procesora objavljena početkom siječnja, najkvalitetniji procesor u njihovoj povijesti i najviše podržan od strane kupaca.

Više... Vaš Komentar Top
Corsair predstavlja 27″ Xeneon 27QHD240 OLED gaming monitor

Datum objave 27.03.2023

Corsair predstavlja 27" Xeneon 27QHD240 OLED gaming monitor

corsair_xeneon

Corsair ugrađuje u Xeneon 27QHD240 monitor OLED 240 Hz zaslon od 27 inča i rezolucije 2.560 x 1.440 piksela, brzine odziva od 0,03 ms (vrijeme odziva uključivanja/isključivanja 0,01 ms), vršne svjetline 1.000 cd/m2, omjera kontrasta 1.500.000:1 i podrške za Nvidia G-Sync i AMD FreeSync Premium. Pokriva 98,5 posto DCI-P3 spektra boja.

Vrijedno je spomenuti da OLED je treća generacije s META tehnologijom koja uključuje Micro Lens Array (MLA). Ova inovativna tehnologija postavlja žarišnu leću za povećanje svjetline ispred svakog piksela, povećavajući ju daleko iznad prethodne generacije panela. Zaslon ima i niz zaštitnih tehnika za održavanje čiste slike, čak i nakon produženog prekrivanja, korisničkog sučelja ili korištenja operativnog sustava, uz potporu sveobuhvatnog trogodišnjeg jamstva Zero Dead Pixel i Zero Burn In.

Prednje dostupne kontrole uključuju inovativni senzor blizine koji vodi do ispravne tipke za uključivanje/isključivanje, odabir ulaza i i upravljačku palicu za prikaz na zaslonu (OSD).

PROČITAJTE JOŠ

Corsair HS55 Surround recenzija

Corsair K70 RGB PRO recenzija

Corsair HS80 RGB Wireless recenzija

Sa stražnje strane su dva HDMI 2.1 priključka, , DisplayPort 1.4 priključak i USB Type-C DP Alt-Mode priključak s kojim je moguće prikazati sliku u slici. Monitor također ima USB 3.1 Type-C priključak i četiri USB 3.1 priključka.

Što se tiče podešavanja položaja, podesiv je po visini za 10 centimetara, može se rotirati za 60 stupnjeva na vodoravnoj osi ili 90 stupnjeva na okomitoj osi, nagnuti za 22 stupnja i montirati na VESA nosač.

Dostupnost i cijene

Monitor će biti u trgovinama od svibnja. Cijene trenutno nisu navedene, ali bi trebale biti u rasponu od 1.000 do 1.200 eura.

Više... Vaš Komentar Top
iQOO Z7 5G službeno je u prodaji

Datum objave 27.03.2023

iQOO Z7 5G službeno je u prodaji

iQOO Z7 5G službeno je u prodaji (1)

iQOO Z7 nudi se u tri boje kućišta od kvalitetne plastike: Deep Space Black , Atomic Blue i Infinite Orange, polirane posebnim postupkom, pokazujući matirani izgled. Što je još važnije, kućište prošlo je niz rigoroznih testova kvalitete i pouzdanosti za podršku korisnicima nekoliko godina.

Na prednjici je provrt za  prednju 16-megapikselnu (f/2,45) kameru i  malo  deblji donji okvir . Na donjoj strani nalazi se primarni mikrofon, 3,5 mm ulaz za slušalice, USB Type-C priključak i rešetka zvučnika. Dobro je vidjeti da je priključak za slušalice još uvijek živ i zdrav u budžetnim uređajima poput ovog.

Zaslon je AMOLED od 6,64 inča, omjera 19.9:9 i rezolucije 2. 388 x 1.080 piksela, HDR 10 tehnologije, 100 posto raspone boja P3 na razini filma i ugrađenih sedam tehnologija za zaštitu očiju. Uključuje senzor otiska prsta.

Naravno, ovaj zaslon također podržava promjenjivu brzinu od 120 Hz koja se može automatski promijeniti prema scenariju korištenja korisnika. U isto vrijeme, za optimizaciju iskustva igre, podržava trenutnu brzinu uzorkovanja od 1200 Hz i 10 puta veću rezoluciju dodira, što može smanjiti kašnjenje dodira i pomoći igračima da brže pobijede u igri.

Hardverska osnova je Qualcomm Snapdragon 782G, s 1+3+4 arhitekturom od tri klastera , potpuno prilagođenom iQOO-om kako bi svaka jezgra imala jasnu podjelu rada kako bi se lako mogle nositi s različitim zahtjevima za visokom energijom i učinkovito kontrolirati performanse potrošnje energije. GPU je Adreno 642L. Postoje dvije verzije iQOO Z7 koje možete izabrati: verzija od 6 GB LPDDR4X RAM-a+128 GB UFS 2.2 ili 8 GB+128 GB memorijskih kapaciteta.

iQOO Z7 opremljen je Ultra Game modom i Motion kontrolom sa vrhunskih uređaja, što je dobar potez, linearnim motorom X-osi koji može simulirati stvarno iskustvo tipkanja mehaničkih tipkovnica i donosi stvarne i jasne taktilne povratne informacije.
Za hlađenje iQOO Z7 dolazi s 3K supravodljivim VC tekućim hlađenjem velikog područja koje daleko premašuje proizvode po istoj cijeni. Uz to sedam temperaturnih senzora prate promjene temperature u stvarnom vremenu i prilagođavaju strategiju rasipanja topline.

PROČITAJTE JOŠ

Lansiran iQOO Neo 7 s MediaTek Dimensity 9000+

vivo iQOO 11

Test 120 W punjenja IQOO 7 mobitela

U drugim aspektima, iQOO Z7 ima novi raspored antene visokih performansi, koji optimizira mrežni signal mobilnog telefona u vodoravnom stanju, tako da bez obzira na orijentaciju se zadržava stabilnost mrežnog signala.

Kamere

Glavna kamera od 64 megapiksela (1/1.97″, 0.7µm, PDAF) nasljeđuje optičku stabilizaciju, dok je druga kamera dubinske oštrine skromna sa svojih 2 megapiksela. Video podrška je 4K@30fps ili 1080p@30fps. U isto vrijeme, ima ugrađene višestruke metode reprodukcije slika kao što su Motion Capture 3.0, Super Night Scene 4.0 i starinski filmski filtri.

Baterija

iQOO Z7 baterija je ultrabrzog punjenja od 120 W s punjačem koji teži oko 130 grama. U ovom načinu rada potrebno je samo 5 minuta za punjenje baterije od 5000 mAh od 1 do 32 posto. Ova kombinacija također podržava PD protokol od 65 W, a sam uređaj integrirani protokol brzog punjenja do 30 W i žično obrnuto punjenje.

iQOO Z7 radi na FunTouch OS-u 13 temeljenom na Androidu 13 odmah po isporuci. Tvrtka obećava dva velika ažuriranja Androida i tri godine sigurnosnih zakrpa. Svakako treba spomenuti da na neka tržištu ovaj model dolazi s Dimensity 920 5G mobilnom platformom, 4. 500 mAh baterijom i 44W punjenjem te nekim sitnijim izmjenama specifikacija.

Više... Vaš Komentar Top
ChatGPT i pitanje autorskih prava AI-a sve više zabrinjava

Datum objave 27.03.2023

ChatGPT i pitanje autorskih prava AI-a sve više zabrinjava

ChatGPT i pitanje autorskih prava AI-a sve više zabrinjava

Obuka AI modela kao što su ChatGPT i Bard, zahtijeva mnogo podataka i sadržaja, ali mnogi od njih su zaštićeni autorskim pravom. Trebaju li AI tvrtke platiti za korištenje ovih sadržaja, imaju li pravo crpiti sadržaj s interneta i unositi ga u modele obuke, postaju teme rasprava.

Neki tvrde da AI tehnologija omogućuje krađu intelektualnog vlasništva u industrijskim razmjerima. Drugi smatraju da u ovoj ranoj fazi komercijalne primjene ne postoje fiksne smjernice za probleme s autorskim pravima i treniranja modele te da sve ostaje mutno pravno pitanje. Treći opet naglašavaju da bi mogle proći godine dok se svi slučajevi protiv generativne umjetne inteligencije ne riješe.

Međutim, prema pisanju Wall Street Journala, News Media Alliance , koja posjeduje The New York Post, Barron’s i neke druge medije, priprema se pokrenuti pravni postupak protiv OpenAI-ja, Microsofta i Googlea. Trenutno istražuju kako pravnim putem dobiti odštetu. S smatraju da imaju vrijedan sadržaj koji je proizvod teškog rada ljudi, ali taj se sadržaj stalno koristi za stvaranje prihoda za druge ljude, pa se to mora nadoknaditi.

Slične tužbe već su pokrenute zbog korištenja slikovnih i kodnih podataka za obuku u modelima umjetne inteligencije. Primjerice, Midjourney, Stability AI, Microsoft, GitHub i OpenAI bili su uključeni u povezane tužbe. Poznati Getty Images tužio je Stability AI u Delawareu, optužujući ih za kršenje autorskih prava na slike, dok je u siječnju grupa umjetnika predvođena slikarom Grzegorzom Rutkowskim podnijela kolektivnu tužbu protiv MidJourneyja i Stability AI-a kao tužitelja.
Zapravo, zabrinutost zbog autorskih prava koja proizlazi iz AI obuke nije započela s ChatGPT-om. Godine 2022. Dall-E 2 koji je pokrenuo OpenAI, Stable Diffusion koji je stvorio Stability AI i istoimeni AI alat za slike koji je izdao Midjourney pokrenuli su val AI-ja za slike.

PROČITAJTE JOŠ

Hoće li ChatGPT zamijeniti ljude na radnim mjestima?

OpenAI pokreće uslugu pretplate na ChatGPT Plus za 20 USD mjesečno

Uz ChatGPT lako je stvoriti zlonamjerni kod

Očekuje se uvođenje zakona

Zapravo, same tehnološke tvrtke primijetile su probleme s autorskim pravima uključene u obuku AI-ja. Postizanje sporazuma s izdavačima sadržaja o traženju dopuštenja moglo bi biti najbolje rješenje.Izvršni direktor OpenAI-ja Sam Altman otkrio je da će OpenAI po potrebi sklopiti ugovore o sadržaju i da su spremni platiti visoku cijenu za vrlo kvalitetne podatke u nekim područjima. Među komercijalnim ugovorima koje je OpenAI do sada sklopio, ističe ugovor s online galerijom Shutterstock, dok je u međuvremenu, Shutterstock osnovao fond za kompenzaciju umjetnicima čiji se radovi koriste za obuku umjetne inteligencije. Google je navodno sklopio dogovore da plati nekim izdavačima, uključujući News Corp.

I na kraju, vrijedno je spomenuti da u zakonima Sjedinjenih Država, Japana i Europske unije postoje klauzule o “poštenoj upotrebi” koje pojedincima i tvrtkama dopuštaju korištenje materijala zaštićenih autorskim pravima bez dopuštenja pod određenim okolnostima. Mnoge AI tvrtke također su se pozvale na ovu odredbu kako bi se obranile, ali izdavači su tvrdili da je opsežna upotreba sadržaja zaštićenog autorskim pravima za treniranje AI-ja zlouporaba franšize.

Više... Vaš Komentar Top
Preminuo Gordon Moore

Datum objave 25.03.2023

Preminuo Gordon Moore

gordon-moore

Suosnivač Intela, njegov dugogodišnji direktor i tvorac slavnog predviđanja/zakona, Gordon Moore, preminuo je jučer u 94. godini objavila je Zaklada Gordon and Betty Moore.

Gordon Moore i njegov kolega Robert Noyce bili su dio “izdajničke osmorke” koja je osnovala tvrtku Fairchild Semiconductor, a onda su 1968. osnovali Intel.

Gordon Moore je još 1965. iznio predviđanje koje će odrediti dinamiku suvremene digitalne revolucije. Pozornim proučavanjem novog trenda Moore je došao do zaključka da će se u sektoru tranzistora – temeljnih sastavnica mikroprocesora i digitalnog doba – cijene eksponencijalno smanjivati, a performanse povećavati. Tada nije ni naslućivao da je time svijetu donio revolucionarnu ideju koja će postati poznata kao “Mooreov zakon” te će (barem) idućih pola stoljeća biti pokretačka sila preobražajnih tehnoloških promjena.

Tijekom svog života, Moore je također posvetio svoj fokus i energiju filantropiji, posebno očuvanju okoliša, znanosti i poboljšanju skrbi za pacijente. Zajedno sa suprugom s kojom je u braku 72 godine, osnovao je Zakladu Gordon i Betty Moore, koja je od osnutka 2000. donirala više od 5,1 milijarde dolara u dobrotvorne svrhe.

Više... Vaš Komentar Top
MSI lansira CreatorPro profesionalno orijentirana prijenosna računala s Nvidia karticama

Datum objave 24.03.2023

MSI lansira CreatorPro profesionalno orijentirana prijenosna računala s Nvidia karticama

MSI lansira profesionalno orijentirana prijenosna računala s Nvidia  karticama

MSI je lansirao novu generaciju CreatorPro prijenosnike tipa radne stanice s NVIDIA RTX diskretnim grafičkim karticama na Ada Lovelace arhitekturi i Intel Core procesorima 13. generacije. Serija uključuje modele CreatorPro Z17 HX Studio, Z16 HXStudio, CreatorPro M16 i CreatorPro Z17.

Odlikuje ih NVIDIA RTX Studio validacija i ISV certifikat neovisnih dobavljača softvera koji potvrđuje da će najkritičnije aplikacije pouzdano raditi na odabranom hardveru pri tome pružajući optimalnu izvedbu uz visokokvalitetno korisničko iskustvo.

Sva prijenosna računala dobila su SteelSeries tipkovnice s pojedinačnim RGB pozadinskim osvjetljenjem za svaku tipku, osim MSI CreatorPro M16 koji dolazi s tipkovnicom i tipkama jednobojnog pozadinskog osvjetljenja. Također su CreatorPro Z17 HX Studio i CreatorPro Z16 HX Studio dobili jedan PCIe 5.0 utor za solid state disk i više Thunderbolt 4 (USB Type-C s alternativnim DisplayPortom i punjenjem) sučelja.
Kako bi se osigurala privatnost podataka svi su uređaji opremljeni TPM 2.0 zaštitom, biometrijsku autentifikaciju Windows Hello i zaključavanjem BIOS-a i HDD-a.

MSI CreatorPro X17 HX

Vrhunski model CreatorPro X17 HX može biti opremljen s 24-jezgrenim Core i9-13980HX do 5,6 GHz . Spreman je ponuditi do 128 GB DDR5 RAM-a, kao i izbor između jednog NVMe SSD PCIe 5.0 i dva PCIe 4.0.  GPU je NVIDIA RTX 3500. Temelji se na AD104 varijanti i integrira 5120 jezgri, 12 GB 18 Gbps GDDR6 VRAM-a i 192-bitnu memorijsku sabirnicu. Ostale značajke uključuju 2x Thunderbolt 4 konektora, SD Express čitač kartica i bateriju od 99,9 Wh. Tu je i Dyanaudio zvučno rješenje s 4 zvučnika (2 x 2 W zvučnika + 2 x 2 W woofera).

Prijenosnik se ističe 17,3-inčnim IPS zaslonom rezolucije 3840 × 2160 piksela ili 2560×1440 piksela, mini-LED pozadinskim osvjetljenjem, brzinom osvježavanja 144 Hz, 100-postotnom DCI-P3 pokrivenošću prostora boja i VESA DisplayHDR1000 certifikatom.

Također je opremljen 6E ax Wi-Fi vezom (2×2, Intel Killer), Bluetooth 5.3, HDMI 2.1 (4K@120 Hz, 8K@60 Hz), mini-DisplayPortom, kombinacijom ulaza slušalice/mikrofon i Gigabit Ethernet (Killer 2,5 Gb/s). Teži 3,3 kilograma za dimenzije od 397 x 330 x 23 milimetra.

PROČITAJTE JOŠ

MSI Radeon RX 6600XT Gaming X recenzija

MSI lansirao liniju grafičkih kartica RTX 3080 SUPRIM

MSI CreatorPro Z17 HX Studio

CreatorPro Z17 HX Studio s Lunar Grey dizajnom ističe se činjenicom da teži 2,49 kilograma. Ima 17-inčni zaslon osjetljiv na dodir od 2560 x 1600 piksela s brzinom osvježavanja 165 Hz, 100% DCI-P3 rasponom boja i podrškom za MSI Pen2.

Nudi izbor između dvije Nvidia konfiguracije: RTX 3000 Ada Generation (A13VKT) ili RTX 2000 Ada Generation (A13VJT s 8 GB GDDR6. Hladi se rješenjem tipa komore za paru s 3 ventilatora i rešetkama za zrak. Opremljen je 4-ćelijskom baterijom od 90 Whs s adapterom od 280 W.

Ima 6E ax Wi-Fi povezivanje (2×2, Intel AX211), Bluetooth 5.3, HDMI 2.1 (4K@120Hz, 8K@60Hz), kombinirani audio za slušalice/mikrofon, 1 USB 3.2 (Gen2) i 2 USB-C Thunderbolt 4 ulaza kao i čitač SD Express kartica . Osim toga, nudi jedan utor za M.2 NVMe PCIe 5.0 SSD i 2 memorijska za maksimalno 64 GB DDR5 5600MHz. Kao jedino prijenosno računalo od svih modela, MSI CreatorPro X17 HX ima 1080p web kameru, za razliku od 720p u ostala tri uređaja.

CreatorPro Z16 HX Studio

CreatorPro Z16 HX Studio ima 16-inčni zaslon osjetljiv na dodir od 2560 x 1600 piksela sa 120 Hz osvježenjem i 100% DCI-P3 pokrivenošću. Nešto je kompaktnijeg formata koji mjeri 359 x 256 x 18,4 milimetara za težinu od 2,35 kilograma. Uključuje grafiku do NVIDIA RTX 3000 Ada generacije i Intel Core i9 procesore do 13950HX .

CreatorPro M16

MSI CreatorPro M16 može se pohvaliti oku ugodnim dizajnom i Core Black bojom. Nudi izbor između 16-inčnog 2560 x 1600 ili 1920×1080 piksela IPS zaslone s brzinom osvježavanja od 144 Hz. Dolazi s 14-jezgrenim Intel Core i7-13700H procesoomr do 5 GHz. Kao grafički podsustav nude se na izbor video kartice NVIDIA RTX 3000 ili NVIDIA RTX 2000 s 8 GB memorije ili NVIDIA RTX A1000 sa 6 GB memorije. Može biti opremljen s dva PCIe 4.0 SSD-a, a RAM je ograničen na 64 GB DDR5. Ovo je ujedno najlakši model koji teži 2,29 kilograma.

Više... Vaš Komentar Top
MSI SPATIUM M570 PCIe 5.0 SSD s dizajnom pasivnog hlađenja

Datum objave 24.03.2023

MSI SPATIUM M570 PCIe 5.0 SSD s dizajnom pasivnog hlađenja

MSI  SPATIUM M570 PCIe 5.0 SSD

MSI je objavio da je izdao SPATIUM M570 PCIe 5.0 NVMe M.2  HS SSD, koji je njegov prvi SSD sa sučeljem PCIe 5.0 x4. To je vodeći proizvod visokih performansi i obogaćuje svoju liniju SSD proizvoda. Dolazi u kapacitetima od 1TB i 2TB i dolazi s aluminijskim hladnjakom boje bronce.

SPATIUM M570 PCIe 5.0 NVMe M.2 HS SSD faktora oblika je M.2 2280. Kombinira najnovije tehnologije NVMe 2.0 i PCIe 5.0, usvaja glavni kontrolni čip Phison PS5026-E26 i koristi Micron 232-slojnu 3D TLC NAND Flash memoriju. Sekvencijalne brzine čitanja i sekvencijalnog pisanja mogu doseći do 10 GB/s, što je nevjerojatan skok u performansama pohrane u usporedbi s izvornim PCIe 4.0 SSD-om.

PROČITAJTE JOŠ

MSI objavio prvi QD-OLED zaslon MEG 342C QD-OLED

MSI ima niz zanimljivih perifernih uređaja za gaming

Spominju se prisutnost 2 ili 4 G LPDDR4 predmemorije za podršku kontroleru i naglašava izdržljivost pisanja dviju verzija SSD-a, odnosno 700 odnosno 1400 TB podataka.

SPATIUM M570 PCIe 5.0 NVMe M.2 HS SSD nudi profesionalcima, kreatorima sadržaja i igračima najbolju izvedbu i dugotrajnu izdržljivost uz jednostavnu instalaciju za radna opterećenja s više zadataka, navodi se u priopćenju. Trenutno MSI još nije objavio točno vrijeme izlaska na tržište i cijenu SSD-a, osim što ističu 5-godišnje jamstvo.

Više... Vaš Komentar Top
GeForce RTX 4080 Noctua Edition nudi neusporedivo iskustvo bez kompromisa u razini buke

Datum objave 24.03.2023

GeForce RTX 4080 Noctua Edition nudi neusporedivo iskustvo bez kompromisa u razini buke

asus_4080_noctua_edition

ASUS i Noctua su treći puta surađivali na posebnom izdanju grafičkih kartica. Ovoga puta radi se o ASUS GeForce RTX 4080 Noctua Edition.

Ima Noctua ventilatore NF-A12x25 PWM od 120 mm uparene s redizajniranim hladnjakom iz temelja i parnom komorom koja ima pet umjesto dvije toplovodne cijevi promjera 8 mm.

Kada ventilatori rade maksimalnom brzinom 2.000 okretaja u minuti u kućištima sa slabom ventilacijom ili vrlo visokim temperaturama okoline stvara se buku 34,7 dB. Pri srednjim brzinama ventilatora (70 posto PWM) buka je 16,8 dB, dok na niskim brzinama i temperaturi okoline 23 stupnja Celzijusa buka je samo 4,8 dB.

Također polu-pasivnim podešavanjem kontrole ventilatora (ASUS 0dB tehnologija) mogu se potpuno isključiti ventilatori kada temperatura GPU-a padne ispod 50°C.  Za korisnike entuzijaste koji žele napraviti korak dalje, uključeni ASUS GPU Tweak III softver pruža dodatne mogućnosti poput postavljanja prilagođenih krivulja ventilatora ili nižeg napona. Smanjenjem toplinskog izlaza kartice, smanjenjem voltaže može raditi još tiše. Na primjer, smanjenje napona GPU-a za oko 100 mV može sniziti temperaturu GPU-a za nekoliko stupnjeva i time proširiti toplinsku marginu kako bi se ventilatori još više usporili.

Time ova grafička kartica radi tiše od bilo koje druge sa zračnim hlađenjem u svojoj klasi uključujući originalnu TUF Gaming GeForce RTX 4080 karticu.

PROČITAJTE JOŠ

ASUS GeForce RTX 3080 Noctua Edition

ASUS GeForce RTX 3070 Noctua Edition

Kao i prethodne kartice Noctua Edition, model GeForce RTX 4080 ima dvostruki BIOS za prebacivanje između profila performansi koji pruža najniže temperature GPU-a i tihog profila s malo višim temperaturama kako bi se postigla najbolja moguća akustika.

Preporučena cijena za ASUS GeForce RTX 4080 Noctua Edition je 1650 USD što je znatno više u odnosu na MSRP GeForce RTX 4080 (1199 USD).

Više... Vaš Komentar Top
NVIDIA, ASML, TSMC i Synopsis udružuju snage za ubrzanje dizajna i proizvodnju čipova

Datum objave 24.03.2023

NVIDIA, ASML, TSMC i Synopsis udružuju snage za ubrzanje dizajna i proizvodnju čipova

NVIDIA, ASML, TSMC i Synopsis udružuju snage za ubrzanje dizajna i proizvodnju čipova

Nvidia je neočekivano ušla u novo polje proizvodnje čipova pokretanjem softverske računalne metode “cuLitho” za kompjutorsku litografiju u kombinaciji Hopper arhitekture GPU ubrzanog računanja, kako bi se ubrzao dizajn i proizvodnje čipova pomoću umjetne inteligencije.

Nvidia cuLitho je u biti biblioteka računalne litografije koja primjenjuje algoritme inverzne fizike za predviđanje uzorka na maski, simulirajući ponašanje svjetlosti dok prolazi kroz optičke komponente i stupa u interakciju s fotootpornim slojem kako bi se stvorio konačni uzorak na pločici na precizniji način od tradicionalnog.

Kako bi se pripremila za cuLitho, Nvidia je radila s TSMC-om, ASML-om i Synopsysom na pripremi 4 godine, ubrzavajući brzinu računalne litografije za više od 40 puta. Bit će integrirana u proizvodne alate TSMC-a, kao i u Synopsisove računalne programe za dizajn, dok će ASML biti zadužen za optimizaciju svoje opreme i programa za cuLitho u području GPU-a.

PROČITAJTE JOŠ

Priča se da Nvidia RTX 4070 ima cijenu od 749 USD

NVIDIA priprema driver koji povećava performanse grafičke kartice za 30%

Priopćeno je da će TSMC započeti certifikaciju proizvodne kvalifikacije cuLithoa u lipnju, te da će započeti rizičnu probnu proizvodnju 2nm procesa 2024., a započeti masovnu proizvodnju 2025. godine. također neki GPU čipovi sa starijim arhitekturama također mogu koristiti cuLitho softversku biblioteku za ubrzavanje procesa računalne litografije, tako da proizvođači čipova ne moraju kupovati novije i skuplje GPU-ove.

Dugoročno gledano, softverska računalna metoda cuLitho moći će promovirati točniji dizajn čipa i veću izvedbu gustoće strujnog kruga, a u isto vrijeme dodatno promovirati performanse proizvodnih kapaciteta i razvoj tehnologije litografije ubrzane umjetnom inteligencijom.

Više... Vaš Komentar Top
Latitude, Precision i UltraSharp monitor novi su Dellov portfelj uređaja

Datum objave 24.03.2023

Latitude, Precision i UltraSharp monitor novi su Dellov portfelj uređaja

Latitude 9440

Dell Technologies predstavlja nova prijenosna računala Latitude 9440, Latitude 7340 i Latitude 7440 Ultralight, donosi novu Precision seriju radnih stanica i lansira UltraSharp 49 Curved USB-C Hub dual monitor.

Novi portfelj Latitude serije opremljen je Intel Core procesorima 13. generacije te najnovijim Dell Optimizer softverom za prenošenje inteligentne personalizacije s prijenosnog računala na cijeli ekosustav. Sam dizajn novih modela nadahnut je dobro poznatom XPS serijom računala. Tako je Latitude 9440 kao najmanje komercijalno računalo od 14 inča na svijetu s omjerom prikaza od 16:10 te InfinityEdge QHD+ tehnologijom prikaza, dizajnirano od strojno obrađenog aluminija s posebno osmišljenim sustavom hlađenja pomoću dva ventilatora na stražnjoj strani.

Latitude 7440

Osim toga, tipkovnicu karakterizira smanjena energetska potrošnja s pozadinskim osvjetljenjem do 75% kao i povećanje trajanja baterije pomoć micro-LED tehnologije osvjetljenja.

S druge strane, predstavljeni su i novi Latitude 7000 modeli u različitim veličinama i oblicima s verzijama od 13 inča i 14 inča, kao i 16 inčna verzija. Dolaze u omjeru rezolucije od 16:10 te uz istu micro-LED tipkovnicu koja također štedi energiju. Latitude 7000 modeli ujedno donose kameru od 5 MP, kao i podršku za 5G mrežu, poveći touchpad te visokokvalitetne gornje i donje zvučnike.

Radne stanice za intenzivno stvaranje

Osim Latitude prijenosnih računala, predstavljene su i Precision 5680 i Precision 5480 radne sa zaslonima 16 inča. Opremljene su Intel Core i9 (45 W) procesorima s do 64 GB DDR5 radne memorije, u kombinaciji s NVIDIA RTX 5000 Ada grafičkim karticama. Radne stanice dostupne su s omjerom zaslona od 16:10 s InfinityEdge tehnologijom, četiri audio zvučnika A razreda, UHD+ PremierColor tehnologijom prikaza te FHD IR kamerom sa senzorom blizine i ambijentalnim svjetlom.

Konačno na popisu je patentirana ventilacija tvrtke Dell Technologies s dva nasuprotna otvora. Dodatno, HDMI priključak, utor za SD karticu pune veličine te optički čitač pametnih kartica osiguravaju pouzdane i sigurne alate za svakodnevni rad.

PROČITAJTE JOŠ

Dell predstavio novu seriju prepoznatljivih XPS stolnih i prijenosnih računala

Dell Latitude 7230 Rugged Extreme tablet dostupan i u Hrvatskoj

UltraSharp 49 Curved USB-C Hub monitor

Dell Technologies predstavio je i UltraSharp 49 Curved USB-C Hub monitor koji omogućuje podjelu prikaza u dvije 27-inčne QHD particije bez okvira za praktičniji multitasking. Isto tako, ovaj USB-C hub monitor donosi i niz opcija povezivanja koje napajaju računalo do 90 W i isporučuju 2,5 GbE vezu putem ugrađenog Ethernet priključka. Naposljetku, monitor također donosi i Comfortview Plus tehnologiju za ugodu očiju.

Inteligentna softverska podrška

Dell Optimizer

U sklopu novog proširenja komercijalnog portfelja, predstavljen je i novi Dell Optimizer softver. Ima postojeće značajke poput inteligentne audio privatnosti i povezivosti koje uče te odgovaraju na korisnikov način rada. Sada se značajke proširuju s računala na ostatak ekosustava za lakše upravljanje zaslonima i perifernim uređajima u jednom sučelju.

Dostupnost

• Latitude 9440 bit će globalno dostupan u narednih nekoliko mjeseci
• Latitude 7340/7440 Ultralight, 7340/7440/7640 i Latitude 5340/5440/5540 globalno su dostupni od 23. ožujka 2023.
• Serija mobilnih radnih stanica Precision 3000 globalno je dostupna je od 23. ožujka 2023.
• Precision 5480 globalno je dostupan je od 20. travnja 2023.
• Precision 5680 globalno je dostupan je od 18. svibnja 2023.
• Precision 5860 Tower globalno je dostupan je od 11. travnja 2023.
• Serija mobilnih radnih stanica Precision 7000 globalno je dostupna je od 23. ožujka 2023.
• Precision 7960 Rack and Tower globalno su dostupni od 11. travnja 2023.

Za više informacija posjetite službenu Dell web stranicu 

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 1 minute

Automobili

Objavljeno prije 1 minute

Serije - dojmovi, komentari i preporuke

Objavljeno prije 3 minute

Windows 11 - info, how-to, pitanja, novosti, savjeti...

Objavljeno prije 4 minute

Hi-Fi

Objavljeno prije 6 minuta

Dobra klima

Novosti

OnePlus Nord 4 u monolitnom metalnom kućištu

OnePlus Nord 4 je opcija za one koji žele kvalitetan pametni telefon s modernim dizajnom, snažnim performansama i dugotrajnom baterijom. Uz to, pristupačna cijena ga čini još privlačnijim. OnePlus Nord 4 se ističe monolitnim metalnim dizajn... Pročitaj više

Kaspersky zatvara američku podružnicu i otpušta zaposlenike

Kaspersky će zatvoriti svoju američku podružnicu i otpustiti zaposlenike nakon što su SAD u lipnju zabranili prodaju njihovih proizvoda zbog navodnih veza s ruskom vladom i rizika od curenja podataka. Zabrana, koja stupa na snagu 29. rujna,... Pročitaj više

Micron predstavlja Crucial P310: Najbrži M.2 2230 PCIe Gen4 NVMe SSD za potrošače

Micron je najavio lansiranje Crucial P310, najbržeg potrošačkog M.2 2230 PCIe Gen4 NVMe SSD-a, dizajniranog za ubrzanje pristupa podacima u gaming ručnim uređajima, ultra tankim prijenosnim računalima i mini računalima. Crucial P310 nudi do... Pročitaj više

MediaTek predstavlja Dimensity 7350 za pametne telefone srednje klase

MediaTek je najavio Dimensity 7350, koji bi pametnim telefonima srednje klase trebao pružiti vrlo visoke performanse. MediaTek Dimensity 7350 ima osmojezgrenu konfiguraciju i proizveden je pomoću TSMC-ovog 4nm proizvodnog procesora druge ge... Pročitaj više

Zašto PS5 ima bolju tendenciju igranja igara od moćnije Xbox Series X?

Kako deveta generacija konzola ulazi u četvrtu godinu, jedno pitanje ostaje neodgovoreno: Kako Sonyjeva PS5 konzola redovito nadmašuje Microsoftov Xbox Series X koji ima mnogo snažnije hardverske specifikacije? Microsoftova vodeća konzola X... Pročitaj više

Sve novosti