TSMC započeo rad na pretprodukciji 2nm probne proizvodnje

Datum objave 06.06.2023 - Sanja Ledinek

TSMC započeo rad na pretprodukciji 2nm probne proizvodnje

TSMC započeo rad na pretprodukciji 2nm probne proizvodnje

tsmc_2nm

TSMC je nedavno započeo pripreme za 2nm probnu proizvodnju koja bi trebala započeti ovih dana. Ovaj proces od 2nm bit će prvi procesni čvor koji će koristiti tranzistore s vratima oko svih strana (GAA). U usporedbi s N3E, novi čvor obećava povećanje performansi za 10 do 15 posto s identičnim brojem snaga i tranzistora ili smanjenje potrošnje energije za 25 do 30 posto uz održavanje iste frekvencije i složenosti.

TSMC planira uvesti u proizvodni proces najnapredniji sustav umjetne inteligencije nazvanim AutoDMP na kojem je Nvidia radili gotovo četiri godine s partnerima kako bi se postigla ušteda energije, smanjila emisija ugljika u proizvodnji i poboljšala učinkovitost.  Uz to ovaj AI donosi optimizaciju dizajna čipova 30 puta brže od prethodnih metoda/tehnologija. Prvo će uspostaviti malu probnu proizvodnu liniju u Zhukeu, u Baoshanu na Tajvanu. Inženjeri i pomoćni radnici već su poslani u ovu tvornicu za istraživanje i razvoj. Očekuje se da će ove godine biti probno proizvedeno gotovo tisuću čipova.

PROČITAJTE JOŠ

TSMC želi 50 posto subvencije za izgradnju tvornice čipova u EU

NVIDIA, ASML, TSMC i Synopsis udružuju snage za ubrzanje dizajna i proizvodnju čipova

Nakon što se probna proizvodnja pokaže se uspješna, TSMC će je promovirati u Zhuke Baoshan Wafer 20 Factory, u znanstvenom parku Hsinchu, s naknadnim proširenjem na Znanstveni park Taichung, gradeći istraživački i razvojni tim od preko 1.000 zaposlenika, piše Economic Daily News. Tamo će timovi dovršiti probnu proizvodnju rizika 2024. Masovna proizvodnja se očekuje 2025. godine i mogli bi se koristiti prošireni pogoni u Zhukeu i nova tvornica u Taichungu. Veliki proizvođači poput Applea i Nvidije trebali bi biti prvi kupci.

Ako sve bude u redu, TSCM će vjerojatno zadržali konkurentsku prednost u odnosu na rivale poput Intela i Samsunga. Međutim, Samsung, koji je pobijedio TSMC kao prvog proizvođača čipova koji je široko koristio 3nm procese, također je prošle godine objavio da očekuje da će do 2025. godine imati 2nm čipove u masovnoj proizvodnji.

Više... Vaš Komentar Top
Google želi Qualcommovo srce za svoje pametne Pixel satove

Datum objave 06.06.2023

Google želi Qualcommovo srce za svoje pametne Pixel satove

Google  želi  Qualcommovo srce  za  svoje pametne Pixel satove_1

Suradnja između Googlea i Samsunga u proizvodima pametnih satova činila se odličnom. Kroz ovu suradnju Samsungova linija proizvoda pametnih satova napustila je svoj sustav Tizen koji je sam razvio i prebacila se na Wear OS 3.x u kombinaciji sa svojim tehnologije povezane na razini softvera.

No zapravo, zbog dugotrajnog monopola Samsunga nad novom verzijom WearOS-a, neizravno je uzrokovao da veliki broj ostalih “Google Watch” partnera nisu mogli ažurirati novu verziju sustava. To je rezultiralo oživljavanju ekologije Wear OS-a, što ne ide u prilog dugoročnom zdravom razvoju cjelokupne ekologije. Da stvar bude gora, u ovoj suradnji, Samsungovi pametni satovi (Galaxy Watch 4 i noviji modeli) dobili su ekskluzivno pravo na najnoviju verziju Googleovog operativnog sustava. Ali je zauzvrat Google dobio Exynos 9110 čipset prethodne generacije. Izravan rezultat toga je da je Pixel Watch inferioran Samsungovim pametnim satovima u pogledu performansi i trajanja baterije.

Očito, Google se prilično zbog toga naljutilo i odlučio uzvratiti udarac. Kontrolu nad Pixel Watchom sljedeće generacije dobiva Qualcommova Snapdragon W5+ Gen1 platforma. U isto vrijeme, opremiti će novi pametni sat s više senzora izvedenih iz tehnologija povezanih s Fitbitom, uključujući senzore kontinuiranog elektrodermalnog signala (cEDA) i senzore temperature kože. Ovaj Googleov plan da napusti Samsung na pametnim satovima sam po sebi daje signal kako će Qualcommova platforma za pametne satove biti bolje optimizirana i prioritetna u novom sustavu Wear OS. Drugim riječima, u budućnosti bismo mogli vidjeti na tržištu nove zanimljive modele drugih proizvođača kao što su , OPPO, Swatch, vivo itd. temeljene na Qualcomm Snapdragon rješenju.

Samsung vjerojatno nije nespreman za ovo moguće iznenadno povećanje pritiska tržišne konkurencije. Zapravo, postoje i glasine da je Samsung pripremio sljedeću generaciju platforme za pametne satove Exynos W980, koja će biti lansirana u seriji Galaxy Watch 6.  Međutim, ako Samsung uspješno nadmaši prethodni model “petice” u pogledu hardverske arhitekture i pokazatelja performansi, a Qualcomm ne odgovori na vrijeme, u tom slučaju igra na tržištu pametnih satova može postati vrlo zanimljiva.

Google želi Qualcomm

PROČITAJTE JOŠ

Honor Watch GS 3 recenzija

Apple Watch 8 recenzija

MeanIT M33 Lady Smart Watch recenzija

Tržišni udio pametnih satova u Q1/2023

Prema najnovijem izvješću o prodaji koje je objavila agencija za istraživanje tržišta Counterpoint Research, ukupne globalne isporuke pametnih satova u prvom kvartalu 2023. pale su za 1,5 postotna boda u usporedbi s prvim kvartalom 2022., a prodaja u svim zemljama i regijama diljem svijeta je neznatno u padu u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Što se tiče ljestvice tržišnog udjela robnih marki, Apple Watch i dalje je vodeći, ali je njegov tržišni udio pao na 26 posto. U usporedbi s tržišnim udjelom od 32 posto u prvom kvartalu prošle godine, pokazuje jasan trend pada.

Counterpoint Research je za Galaxy watch istaknuo da iako su isporuke na sjevernoameričkom tržištu porasle za 15 postotna boda u prvom tromjesečju ove godine, na svim ostalim velikim tržištima u padu. Tržišni udio pao je s 10 posto u prvom tromjesečju prošle godine na 9 posto ove godine. Osim toga, potražnja za pristupačnim pametnim satovima i dalje raste, a Indija je postala svjetsko glavno prodajno mjesto pametnih satova .

Više... Vaš Komentar Top
Android 14  pet godina nakon iPhonea  podržava pregled stanja baterije

Datum objave 06.06.2023

Android 14 pet godina nakon iPhonea podržava pregled stanja baterije

Android 14 podržava pregled  stanja baterije pet godina iza iPhonea

Apple iPhone dodao je funkciju “Stanje baterije ” još od 11.3 inačice iOS-a iz 2018. Omogućujući korisnicima da provjere cjelokupno stanje baterije u bilo kojem trenutku u usporedbi s onim što je bila nakon kupnje uređaja. To pomaže korisnicima da shvatite je li baterija pri kraju svog životnog ciklusa i potrebno je otići do servis da je zamijene. Konačno i Android 14, dobiva ovu funkciju. Prema objavi programera Mishaala Rahman, Google je dodao 2 javna API-ja koji mogu pružiti detaljan status baterije.

Android 14 podržava pregled  stanja baterije pet godina iza iPhonea_1

****  možete vidjeti informacije poput postotka zdravlja, vremena ciklusa punjenja, datuma proizvodnje, strategije punjenja itd.

Pristup takvim podacima je bitan. Ako nešto nije u redu s baterijom, zapravo nemamo nikakvu indikaciju osim grijanja ili njeno pražnjene brzinom sprintera. Do sada smo se kao korisnici Androida za ovakve usluge oslanjali na aplikacije trećih strana. Ali to je dolazilo s rizicima jer nisu sve aplikacije toga tipa pokazale korisne da pomognu. Palac gore što se to sada napokon mijenja.

Više... Vaš Komentar Top
Undabot očekuje rast od 50%

Datum objave 06.06.2023

Undabot očekuje rast od 50%

Undabot management team

Danas je u Zagrebu predstavljeno poslovanje Undabota, jedne od vodećih domaćih tehnoloških kompanija koja ove godine obilježava deset godina uspješnog rada. Prezentirana je i nova mobilna i TV platforma za streaming audio-vizualnog sadržaja i video igara, cliq.de, koju je Undabot izradio za klijenta CLIQ Digital.

Hrvoje Kapetanović, izvršni direktor Undabota, naglasio je rast prihoda od 37% u prošloj godini u odnosu na 2021., te rast prihoda od 92% u prvom kvartalu tekuće godine u odnosu na isto razdoblje lani. Istaknuo je kako Undabot planira zaključiti prvu polovicu 2023. s 2,4 milijuna eura prihoda.

cliq.de_app_black

Udio izvoza u prihodima 2022. godine je iznosio 86%, a u prvom kvartalu 2023. 98%. Većina inozemnih klijenata dolazi iz zemalja sjeverne i zapadne Europe, Ujedinjenog Kraljevstva i SAD-a.

Undabot zapošljava 70 visoko kvalificiranih tehnoloških stručnjaka, od čega su 40% žene. U posljednje tri godine broj zaposlenih je udvostručen.

Gospodin Kapetanović izložio je i planove za budućnost, koji se odnose na proširenje portfolia usluga, daljnje širenje na tržištima SAD-a, sjeverne i zapadne Europe i otvaranje ureda u inozemstvu.

Ana Šeler, Head od Design, predstavila je Undabotove usluge izrade dizajna rješenja i neke od nagrađivanih projekata. Posebno se osvrnula na nedavno lansiranu platformu za streaming audio-vizualnog sadržaja i video igara, cliq.de. Platforma je rađena za njemačko tržište, za klijenta CLIQ Digital, specijaliziranog za online oglašavanje i kreiranje streaming usluga koje se oglašavaju ciljanim korisnicima.

Više... Vaš Komentar Top
Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.51]

Datum objave 05.06.2023

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.51]

Kratke vijesti - PCE tjedni izbor _naslovnica

Odabrali smo za vas…..

MSI postigao rekord brzine čitanja od 14,5 GB/s sa solid-state diskom

MSI postigao rekord brzine čitanja

Radi se o Spatium M570 Pro Frozr+ solid-state disku koji koristi Phison E26 kontrolni čip i opremljen je ekskluzivnim aktivnim hladnjakom. Opremljen je toplinskom cijevi od 6 mm i aktivnim ventilatorom, koji može učinkovito potisnuti visoku temperaturu SSD-a s PCIe Gen 5×4 sučeljem. Prema podacima koje je MSI objavio, maksimalna temperatura tijekom testa performansi bila je samo 44 stupnja Celzijusa.

Ali, ne samo da ima veliki hladnjak, već i aktivni ventilator za hlađenje. Smjer strujanja zraka je odozgo prema dolje, emitira se s lijeve i desne strane hladnjaka, tako da ispušni ventilator na stražnjoj strani kućišta ili strujanje zraka prema gore iz grafičke kartice može odvesti višak topline.

Ovaj SSD postavio je i CrystalMark rekord brzine kontinuiranog čitanja od 14520,75 MB/s. Dva seta SSD-a tvore RAID 0 diskovni niz i postižu brzinu kontinuiranog čitanja 22024.82MB/s i sekvencijalne pisanja čak 23130,97 MB/s. Palac gore!

OpenAI će koristiti novu metodu za treniranje modela za borbu protiv “iluzije” umjetne inteligencije

OpenAI će koristiti novu metodu za treniranje modela

OpenAI je objavio najnoviji istraživački rad koji pokazuje da tvrtka koristi novu metodu za treniranje modela u cilju otkrivanja i ublažavanje pogrešaka logike i borbi protiv “iluzije” umjetne inteligencije. To se odnosi na izmišljanje lažnih informacija, koje se pokazuju kao da su činjenice. Postoji zabrinutost zbog mogućih problema koje te iluzije mogu predstavljati, uključujući etičke, društvene i praktične probleme.

Primjerice, u Googleovom promotivnom videu za Bard u veljači, chatbot je dao neautentične izjave o svemirskom teleskopu Jamesa Webba. Nedavno je ChatGPT citirao “lažne” slučajeve u podnesku pred saveznim sudom u New Yorku, što je dovelo do potencijalnih kazni za uključene odvjetnike u New Yorku.

Nova strategija koju predlaže tvrtka jest nagraditi svaki ispravan korak razmišljanja prilikom uvježbavanja modela umjetne inteligencije, umjesto jednostavnog nagrađivanja točnog konačnog zaključka. Prema istraživačima, ovaj pristup, poznat je kao “nadzor procesa“, a ne “nadzor ishoda“, te može poboljšati izvedbu i točnost umjetne inteligencije.

Karl Cobbe, matematički istraživač na OpenAI-ju, objavio je popratni skup podataka koji sadrži 800.000 ljudskih oznaka za obuku modela spomenutog u istraživačkom radu.

Za NVIDIA čipove TSMC ima dvije nezamjenjive prednosti

Za NVIDIA čipove TSMC ima dvije nezamjenjive prednosti

NVIDIA GPU čipovi serije RTX 30 proizvedeni su Samsungovim 8nm procesom. Ali trenutna serija RTX 40 okrenula se TSMC-ovom 4N procesu (5nm prilagođena verzija) iako je CEO Huang Renxun prošle godine spomenuo da su preskupi. Također je spomenuo da će NVIDIA-ine čipove sljedeće generacije nastaviti proizvoditi TSMC. Ne samo da će kupovati čipove proizvedene u lokalnim tvornicama, već će neke narudžbe također biti predane TSMC-ovoj tvornici u Arizoni, SAD.

Jedan od glavnih razloga je što TSMC ima dvije prednosti koje nijedan drugi proizvođač ne može zamijeniti: jedna je ogroman proizvodni kapacitet, a druga je nevjerojatna agilnost.

Što se tiče proizvoda sljedeće generacije koji je  Jensen Huang  spomenuo, iako nije precizirao o čemu se radi, kao što je ranije otkriveno, to je GPU kodnog imena Blackwell, referirajući se na prvog crnog akademika Američke akademije znanosti . Među njima, Blackwell serija RTX 50 za grafičke e-sport kartice usvojit će dizajn s jednim GPU čipom, a Blackwell za HPC i AI koristit će MCM dizajn s više čipova i dvije jezgre. Šuška se da će serije ovih GPU-a stići na tržište 2024., vjerojatno nastaviti koristiti 5nm proces u dijelu grafičke kartice za igre, a AI i serverske verzije 3nm proces.

Microsoft i AI start-up CoreWeave postigli sporazum o ulaganju

Microsoft i AI start-up CoreWeave postigli   sporazum o ulaganju

Microsoft je postigao sporazum o suradnji s CoreWeaveom, startupom za umjetnu inteligenciju s ciljem promicanja računalnih performansi umjetne inteligencije kao što je ChatGPT.

U ovoj suradnji, osim što Microsoft osigurava milijarde dolara i resurse platforme Azure za uslugu oblaka, također očekuje izgraditi računalnu infrastrukturu umjetne inteligencije putem svoje platforme. Osnovan 2017., CoreWeave se u početku usredotočio na rudarenje Ethereuma, a kasnije se transformirao za promicanje aplikacija kao što su umjetna inteligencija, strojno učenje i računalni vid, te uspostavio velike GPU virtualizacijske usluge u oblaku, omogućujući većem broju tvrtki pristup GPU-ima putem interneta. CoreWeave pruža GPU virtualizacijsku računalnu snagu, uključujući NVIDIA A100 GPU ili manji A40 GPU.

PROČITAJTE JOŠ

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.50]

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.49]

Tjedni pregled vijesti iz IT svijeta [vol.48]

Vivo obećava ažuriranja na Android 14 za nekoliko mobitela

Vivo obećava ažuriranja na Android 14 za nekoliko mobitela

Android 14 se još uvijek testira i dovršava, a stabilna verzija bit će objavljena u rujnu ili listopadu. Međutim nekoliko proizvođača pametnih telefona već je najavilo izravno uključivanje u beta testiranje što znači i brzu nadogradnju mobilnih telefon kna najnoviju inačicu sustava malog zelenog robota.

Među njima je vivo, koji će među prvima u listopadu/ prosincu nadograditi X90 Pro. Možemo dodati i iQOO 11, jer je ovaj proizvođač podbrend Viva. Ali, vlasnici vivo Y22s, Y35, Y55, V23, X60 Pro, X80 Lite i X80 Pro mogu očekivati ​​najnoviji sustav.

Na prvi pogled ne čini se da je nadogradnja nešto posebno od konkurentskih tvrtki među kojima dominira Samsung, međutim lijepo je znati da se vivo trudi kako bi korisnici što brže okusili najnoviji Android sustav.

Debi Snapdragona 8 Gen3 krajem listopada

Debi Snapdragona 8 Gen3 krajem listopada

Qualcomm održava Snapdragon Summit od kraja studenog do početka prosinca kao godišnju najavu svojih proizvoda. Ove godine je u odnosu na prošlu pomaknut gotovo tri tjedna unaprijed – između 24. i 26. listopada 2023.

Kao fokus Snapdragon Summita 2023., u Mauiju na Havajima, očekuje se da će Qualcomm najaviti vodeću platformu mobilnih telefona Snapdragon 8 Gen 3. Temelji se na TSMC N4P procesu. CPU usvaja novi dizajn arhitekture 1+5+2, uključujući 1 x 4 super jezgru, 5 x A720 velikih jezgri i 2x A520 male jezgre. X4 je Armova jezgra s najvišim performansama do sada, s većom L2 predmemorijom na 2MB u usporedbi s prošlogodišnjim Cortex X3 s 1MB. I ne samo to, u usporedbi s Cortex X3, Arm Cortex X4 u osnovi redizajnira cjelokupni sustav prikupljanja i isporuke instrukcija kako bi osigurala još bolja učinkovitost, a čip može rasporediti i obraditi više instrukcija u jednom taktu.

Dakle, razlika između između trenutne mobilne platforme I nadolazećeg tome što će novi čip imati jednu jezgru manje učinkovitosti i jednu dodatnu jezgru viših performansi. Osim toga, GPU je nadograđen na Adreno 750.

Objavljeno je da prve serija mobitela opremljenih Qualcomm Snapdragonom 8 Gen3 uključuje Mi 14, vivo X100, iQOO 12, s Redmi K70, OnePlus 12, Realme GT5 i tako dalje. Uz Snapdragon 8 Gen 3, Qualcomm bi također mogao predstaviti računalnu platformu Snapdragon PC koristeći Oryon CPU.

Više... Vaš Komentar Top
Nova era Google oglašavanja koju pokreće AI

Datum objave 05.06.2023

Nova era Google oglašavanja koju pokreće AI

Nova era Google oglašavanja koju pokreće AI

Nakon što je prvi put održan Google Marketing Live 2013. godine, industrija oglašavanja bila je suočena s velikim promjenama i morala se prebaciti na mobilne uređaje. Deset godina kasnije, na konferenciji Google Marketing Live (GML), objavljuje da s napretkom u generativnoj umjetnoj inteligenciji, ona počinje igrati ključnu ulogu u marketingu i postaje najbolji marketinški alat koji pomaže u donošenju odluka, rješavanju problema i poboljšanju kreativnosti .

To je razlog što sada dodaju novu značajku, konverzacijsko iskustvo na prirodnom jeziku unutar Google Adsa. Ova značajka kombinira Google AI tehnologiju i profesionalno znanje za brzu izradu reklamnih kampanja i pojednostavljenje rada pretraživačkog oglašavanja. Potrebno je samo odabrati odredišnu stranicu koja se želi koristiti, dodati je u alat, a Google AI će sažeti stranicu, generirati relevantne i učinkovite ključne riječi, naslove oglasa, opise, slike i druge materijalne resurse.

Na primjer, ako korisnik traži “njegu suhe i osjetljive kože“, AI će upotrijebiti sadržaj odredišne stranice i postojeće oglase za generiranje novog naslova oglasa koji bolje odgovara upitu, što povećava relevantnost oglasa uz zadržavanje vrijednosti robne marke. Osim toga, Google će čak ponuditi potpuno nove slike generirane samo za određenu robnu marku kako bi se istaknule među oglasnim prostorima i formatima.

U biti ova nova značajka je nadogradnja dugogodišnje AI potpore koja je bila bio temelj Google Adsa. Pružala je oglašivačima da poboljšaju učinkovitost i ROI iza scene, a također je odigrala temeljnu ulogu u mnogim proizvodima koje je Google napravio u proteklom desetljeću.

Više... Vaš Komentar Top
Synology izdao Plus seriju mehaničkih tvrdih diskova

Datum objave 05.06.2023

Synology izdao Plus seriju mehaničkih tvrdih diskova

Synology je izdao Plus seriju mehaničkih tvrdih diskova

Synology je objavio Plus seriju mehaničkih tvrdih diskova, fokusiranih na stabilnost i pouzdanost, dizajniranih za Synology NAS sustave, pogodne za kućne korisnike i mala studijska okruženja.

Serija ima četiri kapaciteta od 4 TB/6 TB/8 B i 12 TB, od kojih su svi 3,5 inčni i koriste SATA3 (6 GB/s). Osim 12 TB, koji je 7200rpm, ostale verzije imaju 5400rpm. Što se tiče performansi, najveća brzina sekvencijalnog pisanja je 202 MB/s.

PROČITAJTE JOŠ

Synology DS223 recenzija

Synology RT6600AX recenzija

Usvaja tradicionalnu tehnologiju magnetskog snimanja (CMR) kako bi osigurao dosljednu izvedbu pisanja tijekom životnog ciklusa, s radnim opterećenjem od oko 180 TB/godišnje i radnim vijekom bez problema od oko 1 milijun sati. Osim toga, firmware podržava jednostavna ažuriranja putem DSM sustava kako bi se osiguralo da tvrdi disk može koristiti nove zakrpe bez uklanjanja i rastavljanja tvrdog diska.

Cijela serija ima 3-godišnje jamstvo i podvrgnuta je opsežnim testovima kompatibilnosti i otpornosti prije napuštanja tvornice kako bi zadovoljila zahtjeve visokog opterećenja i osigurala glatki rad.

Više... Vaš Komentar Top
Cooler Master predstavio nove proizvode na Computexu

Datum objave 04.06.2023

Cooler Master predstavio nove proizvode na Computexu

2023.5.29 CoolMaster 014

Cooler Master je na ovogodišnjem Computexu predstavio niz novih proizvoda.

2023.5.29 CoolMaster 010

2023.5.29 CoolMaster 067 2023.5.29 CoolMaster 049

MasterLiquid 360 Ion je efikasan hladnjak s LCD zaslonom od 2,1 inča koji se može prilagođavati potrebama korisnika. Uparen je s obnovljenom dvokomornom pumpom i tri Mobius 120P ARGB ventilatora. MasterLiquid 360 Atmos je hladnjak sljedeće generacije izrađen djelomično od recikliranih materijala. Ova iteracija pruža poboljšanu učinkovitost hlađenja uz prilagodbu živoj, prilagodljivoj rasvjeti s Gen 2 Addressable RGB.

2023.5.29 CoolMaster 021 2023.5.29 CoolMaster 018

Cooler Master MK770 hibridna bežična tipkovnica utjelovljuje spoj estetike i performansi. S Kailh Box V2 mehaničkim prekidačima koji se mogu mijenjati, strukturom brtve i PBT dvostrukim tipkama, ova tipkovnica obećava visoku izvedbu u Macaron ili Space Gray izvedbi. MM712 Pro, Cooler Masterov lagani gaming miš treće generacije, redefinira prostor za gaming. Ima PAW3395 optički senzor, svestranu hibridnu bežičnu povezanost, munjevito brze optičke mikro prekidače i prepoznatljivi Ultraweave kabel.

2023.5.29 CoolMaster 059

Predstavili su i Motion 1, haptic engine gaming stolicu. S Cooler Masterovim strateškim savezom s D-Boxom, Motion 1 dodaje sloj realistične povratne informacije igranju i zabavi, čineći stolac za igranje više od običnog sjedala.

2023.5.29 CoolMaster 042

Cooler Master surađuje s CAPCOM-om kako bi oslobodio niz tehničkih proizvoda inspiriranih Street Fighterom 6. Dodajte štih svojoj igraćoj stanici uz TD500 Mesh V2 kućište na temu Street Fighter, CK570 tipkovnicu, MM310 gaming miš i CH331 gaming slušalice.

2023.5.29 CoolMaster 031

Qube500 je Cooler Masterovo ultra-prilagodljivo, ravno kućište dizajnirano za ljubitelje tehnologije sa zelenim palcem. Inovativno pakiranje Qube500 minimizira ugljični otisak u transportu, promičući održivu tehnologiju bez ugrožavanja specifikacija ili osobnog stila.

2023.5.29 CoolMaster 079

Ncore 100 MAX je Cooler Masterovo pionirsko rješenje koje nudi vrhunsku toplinsku i energetsku isporuku. S unaprijed postavljenim kabelima i dovoljno prostora za vrhunske grafičke kartice, MAX je savršena kompaktna građevinska platforma visokih performansi za sve korisnikove tehničke potrebe.

2023.5.29 CoolMaster 005 2023.5.29 CoolMaster 002

Serija X Silent obuhvaća gotovo apsolutnu tišinu i visoke toplinske performanse. Pratite temperaturu, trenutno opterećenje i ukupnu izvedbu pomoću softvera iz Cooler Mastera. MasterLoop serija dizajnirana je za isporuku DIY rashladnih rješenja za postizanje najviše razine performansi i izgleda! Napravljen za svakog ljubitelja hlađenja i dizajna, potičući kreativnost.

Više... Vaš Komentar Top
NVIDIA najavila G-Sync ULMB 2

Datum objave 03.06.2023

NVIDIA najavila G-Sync ULMB 2

NVIDIA najavljuje G-Sync ULMB 2 tehnologiju

NVIDIA G-Sync ULMB 2 (Ultra Low Motion Blur 2) je tehnologija smanjenja zamućenja pokreta namijenjenu esport igračima video igara.

U usporedbi s G-Sync ULMB iz 2013., odnosno 2015. godine, brzina ažuriranja zaslona može se povećati na iznad 1.000 Hz, dok u isto vrijeme, treperenje i preklapanje slike su uvelike smanjeni na zaslonu, a poboljšana jasnoća pokreta bez naizgled nedostataka. Uz to može generirati stroboskop pozadinskog osvjetljenja brzinom od 2,7 milisekundi što je ljudskom oku teško detektirati primjerice na zaslonu koji odgovara brzini osvježavanja okvira od 360 Hz. Kao rezultat toga, korisnici mogu očekivati ​​gotovo neprimjetan prijelaz između slika, besprijekorno i impresivno iskustvo igranja.

PROČITAJTE JOŠ

NVIDIA ACE: Gen AI za NPC-ove debitira na Computexu

NVIDIA, ASML, TSMC i Synopsis udružuju snage za ubrzanje dizajna i proizvodnju čipova

Kako bi prikazala mogućnosti ULMB 2, NVIDIA je ponudila kratke demonstracije. Među njima je usporedba između monitora od 480 Hz bez ULMB 2 i zaslona od 120 Hz s ULMB 2 itd. Pogledajte ih:

Trenutno su Acer Predator XB273U i ASUS ROG Swift PG27AQN jedini monitori ove vrste na tržištu. Više o tehnologiji možete saznati putem ove poveznice. 

Više... Vaš Komentar Top
CORSAIR lansira DDR5 module Dominator Titanium serije

Datum objave 03.06.2023

CORSAIR lansira DDR5 module Dominator Titanium serije

CORSAIR lansira DDR5 module Dominator Titanium

CORSAIR Dominator Titanium DIMM-ovi temelje se na odabranim DDR5 IC- memorijskim čipovima i Corsair vlastitim tiskanim pločama kako bi se osigurala kvaliteta i integritet signala.

Novi moduli izgrađeni su na nekim od najbržih DDR5 IC-ova uz patentirano DHX hlađenje koje omogućuje da novi memorijski moduli dulje rade na nižim temperaturama.

Radit će na brzinama transfera u rasponu od DDR5-6000 do DDR5-8000. Što se tiče kapaciteta, bit će dostupni u konfiguracijama od 16 GB, 24 GB, 32 GB i 48 GB. Kada se umetnu 4 modula, maksimalni kapacitet sustava može dosegnuti 192 GB.

Također, ovi PCB-ovi dolaze s patentiranom DHX tehnologijom hlađenja koja poboljšava overclocking potencijal i elegantnim čvrstim aluminijskim hladnjakom koji učinkovito odvodi toplinu od memorije.

Imaju 11 pojedinačno adresabilnih RGB dioda koje osvjetljavaju sustav rasvjetnim nizom. U kombinaciji s CORSAIR iCUE Murals, mogu se postići napredniji svjetlosni efekti za cijeli sustav za sinkronizirano osvjetljenje koje odgovara glazbi, igrama ili filmovima.

Zahvaljujući dizajnu gornje šipke, korisnicima se omogućava prilagodba memorije za postizanje specifične estetike uz dodatne komplete u različitim stilovima i estetikama.

PROČITAJTE JOŠ

Corsair predstavlja 27″ Xeneon 27QHD240 OLED gaming monitor

Corsair HS55 Surround recenzija

Corsair K70 RGB PRO recenzija

Ovi DIMM moduli su dostupni za Intel i AMD platforme. Uparen s Intel Core procesorima 12. i 13. generacije podržavaju XMP 3.0 specifikaciju, a upareni s procesorom Ryzen 7000, podržavaju i AMD EXPO standard.

Corsairovi DDR5 moduli vjerojatno će naići na oduševljenje PC entuzijasta i kreatora sadržaja zahvaljujući navedenim vrhunskim performansama. U prodaji se očekuju u srpnju. Corsair će proslaviti lansiranje serije s 500 kompleta First-Edition, koji se mogu pohvaliti kratkim vremenskim intervalima i višim frekvencijama.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 6 minuta

EU želi imati pristup vašem Whatsappu

Objavljeno prije 17 minuta

Automobili

Objavljeno prije 29 minuta

A1 - ex B.net

Objavljeno prije 39 minuta

3D printeri

Objavljeno prije 1 sat

Biciklizam - savjeti za kupnju, popravci, dogovori za vožnje i ostalo

Novosti

Huawei lokalno predstavio FreeBuds 6i

Huawei najavljuje lansiranje FreeBuds 6i, najnoviji dodatak svojoj i-seriji slušalica. Ove slušalice donose visoku kvalitetu zvuka, dugotrajnu bateriju i inteligentno aktivno poništavanje buke. S ovim značajkama, slušalice FreeBuds 6i preds... Pročitaj više

Otkriveni detalji o suradnji OpenAI-ja i Applea: Što kažu Microsoft i Google?

Mjesecima su se širile glasine o pregovorima između Applea i OpenAI-ja o integraciji značajki umjetne inteligencije u iOS 18. Pregovori su uspješno zaključeni, a osnovna verzija ChatGPT-a integrirana je u Siri i nove alate za pisanje. Prema... Pročitaj više

Pravni spor oko intelektualnog vlasništva između Qualcomma i Arm-a: ozbiljan problem

Novi pravni spor između Qualcomma i Arm-a predstavlja ozbiljan problem za obje tvrtke, a posebno za proizvođače prijenosnih računala. Spor se usredotočuje na tehnologiju korištenu u Qualcommovom najnovijem Snapdragon X procesoru. Startup Nu... Pročitaj više

Poznati detalji Adreno X1 grafike Snapdragon X serije

Qualcomm je napokon objavio više informacija o Adreno X1 GPU-u integriranom u seriju procesore Snapdragon X. Adreno X1 je prva generacija integriranih grafičkih kartica (naknadni proizvodi će se zvati Adreno X2, X3...) koje je Qualcomm diza... Pročitaj više

iOS 18: Poboljšano upravljanje baterijom i optimizirano punjenje

S rastućom upotrebom mobilnih telefona, upravljanje baterijom i proces punjenja postaju sve važniji za korisnike. U svom najnovijem iOS 18 sustavu, Apple je uveo niz poboljšanja za optimizaciju baterije. Nakon što iOS 18 bude dostupan, u Po... Pročitaj više

Sve novosti