White Shark pokrenuo plemenitu akciju očuvanja morskih pasa

Datum objave 31.03.2023 - Uredništvo

White Shark pokrenuo plemenitu akciju očuvanja morskih pasa

White Shark pokrenuo plemenitu akciju očuvanja morskih pasa

white_shark_tiskovna_1

U sklopu jedinstvene, trogodišnje kampanje čiji je naziv Let’s care about each other, poznati gaming brand White Shark je održao tiskovnu konferenciju, te zajedno sa svojim ambasadorima najavio da će biti organizator i pokrovitelj niza akcija vezanih uz brigu za okoliš. Najavljene akcije će za cilj imati zaštitu morskih pasa (posebno ugroženih vrsta), zaštitu i očuvanje mora i oceana u kojima oni žive, akcije čišćenje mora i obale, edukacije, te aktivnosti poticanja ekološke osviještenosti i korištenja recikliranih materijala.

white_shark_tiskovna_2

Od rujna prošle godine, White Shark je službeni donator najveće svjetske organizacije za zaštitu okoliša International Union for Conservation of Nature s naglaskom na zaštiti morskih pasa, a tijekom konferencije najavljeno je potpuno izbacivanje plastike iz svih pakiranja White Shark proizvoda najkasnije do kraja naredne godine, te početak proizvodnje gaming artikala od plastike koje je reciklirana plastika izvađena iz oceana i mora.

Ambasadori kampanje su Alen Soldo (najveći znanstveni autoritet za morske pse na Mediteranu), Vanja Peleš (svjetski prvak u ronjenju na dah i ekološki aktivist), Ribafish (influencer i ekološki aktivist), Miro Odak (frontman grupe LIli Gee i ekološki aktivist), a posebni gost među ambasadorima bio je splitski skladatelj Mirko Krstičević, široj javnosti najpoznatiji kao autor pjesme Da mi je biti morski pas, a koja je tijekom konferencije predstavljena u izvedbi grupe Lili Gee i proglašena službenom himnom kampanje.

white_shark_tiskovna_3

Video spot se može pogledati na YouTube kanalu Croatia Records-a, a najavljen je izlazak i engleske verzije pjesme i video spota pod nazivom “I wanna be a White Shark”.

Više... Vaš Komentar Top
Fortinet objavljuje 2023 Information Security Skills Gap Report

Datum objave 31.03.2023

Fortinet objavljuje 2023 Information Security Skills Gap Report

Fortinet  Information Security Skills Gap Report  (1)

Nedostatak vještina u informacijskoj sigurnosti doveo je većinu tvrtki do ozbiljnijih sigurnosnih rizika i  prijetnji, uključujući hakiranje i financijske gubitke.

Fortinet u izvješću na temelju provedene ankete na više od 1.800 donositelja odluka u IT i informacijskoj sigurnosti diljem svijeta, navodi da incidenti informacijske sigurnosti postaju sve češći. 84 posto organizacija istaknulo je da su bile hakirane barem jednom u prošloj godini, a 48 posto njih pretrpjela zbog toga ekonomske gubitke više od milijun američkih dolara.

Fortinet  Information Security Skills Gap Report  (2)

Preporučuju da tvrtke i kompanije implementiraju rješenja automatizirane obrambene sposobnost, ulažu u poboljšanje vještina postojećeg i budućeg osoblja za informacijsku sigurnost i njihovu obuku te certificiranje o mrežnoj sigurnosti (NSE). Međutim, 73 posto tvrtki i poslovnih organizacija koje favoriziraju obuku i certificiranje informacijske sigurnosti, također se susreće s uskim grlima u procesu zapošljavanja osoba s tehničkim certifikatima, što ukazuje da je broj ljudi koji su stekli relevantne certifikate u ovoj fazi još uvijek nedovoljno.

Fortinet  Information Security Skills Gap Report  (3)

Ali, u isto vrijeme, 68 posto tvrtki u svijetu reklo je da su zbog nedostatka dovoljno vještina ili svijesti o sigurnosti informacija, ključne pozicije u IT odjelu upražnjene, što dovodi do više rizika za sigurnost informacija i sigurnosne prijetnje. Izvješće možete preuzeti putem Fortinet službene web stranice.

Više... Vaš Komentar Top
AMD službeno potvrđuje razvoj procesora s malim i velikim jezgrama

Datum objave 31.03.2023

AMD službeno potvrđuje razvoj procesora s malim i velikim jezgrama

AMD službeno potvrđuje razvoj procesora s malim i velikim jezgrama

AMD-ov službeni vodič razvoja za programere potvrdio je da će lansirati procesore s velikom i malom jezgrom s ciljem poboljšanja konkurentnosti na mobilnom tržištu te kao odgovor na Intel Alder Lake i Raptor Lake proizvode. Prema vodiču za programere koji je službeno objavio AMD, vidljivo je da će lansirati novi mobilni procesor s arhitekturom velike i male jezgre usvajajući heterogeni dizajn Zen 4 i Zen 4c. Jasno je naznačeno da je serija Family (19h model 70h) opremljena s ove dvije vrste jezgre.

AMD je istaknuo da dvije jezgre ( performansi 0h i energetske učinkovitosti 1h) imaju različite skupove značajki, tako da bi programeri softvera trebali prema potrebi optimizirati svoje dizajne.

PROČITAJTE JOŠ

AMD Ryzen 9 7950X3D recenzija

AMD “Ryzen 7000 combo deals” sada dostupan i u Hrvatskoj

Vrijedno je napomenuti da također koriste izraze jezgre performansi (Performance Core) i jezgre energetske učinkovitosti (Efficiency Core) u ovom vodiču za programere.

Više... Vaš Komentar Top
Europol zabrinut zbog moguće zlouporabe ChatGPT-a

Datum objave 31.03.2023

Europol zabrinut zbog moguće zlouporabe ChatGPT-a

Europol zabrinut zbog moguće zlouporabe ChatGPT-a

Iako će ova nova revolucija umjetne inteligencije ponuditi uzbudljive mogućnosti za budućnost, Europol iskazuje zabrinutost potencijalne zlouporabe mogućnosti LLM-a (velikih jezičnih modela) za kibernetički kriminal, širenje dezinformacija i krađu identiteta. Primjerice, kibernetički kriminalci mogu koristiti sposobnost ChatGPT-a da proizvedu vrlo realističan tekst kako bi oponašali stil govora određenih pojedinaca ili grupa i ciljali na žrtve koje ništa ne sumnjaju. Isto tako sposobnost ChatGPT-a da izbaci tekst koji zvuči autentično kriminalcima omogućava stvarati i širiti poruke specifičnog narativa dovodeći time ljude u zabludu ili manipulirati javnim mnijenjem. Štoviše, ističu potencijalnu upotrebu chatbota za generiranje zlonamjernog koda i njegovu upotrebu u kibernetičkim napadima

PROČITAJTE JOŠ

Trgovina dodataka ChatGPT – oči i uši za AI chatbotove

ChatGPT i pitanje autorskih prava AI-a sve više zabrinjava

Hoće li ChatGPT zamijeniti ljude na radnim mjestima?

Agencija Europske unije za provedbu zakona zato smatra da je ključno riješiti potencijalne rizike povezane s zlouporabom. U izvješću naglašavaju potrebu za čvrstim regulatornim okvirom koji uravnotežuje inovacije, a istovremeno sprječava zlonamjernu upotrebu. Nadalje, tvrtke poput Microsofta i OpenAI morat će postaviti zaštitne mjere kako bi spriječile zlonamjernu upotrebu.

Više... Vaš Komentar Top
Twitter nove/stare plave kvačice – sve što trebate znati

Datum objave 28.03.2023

Twitter nove/stare plave kvačice - sve što trebate znati

Twitter_nove_stare _plave_kvacice

Vlasnik Twittera Elon Musk često je izjavljivao da se ne slaže sa starim sustavom dodjeljivanja plavih kvačica računima i da će se to postupno ukinuti.  Taj trenutak dolazi 1. travnja.  Novo dodijeljene plave kvačice više neće uključivati provjeru identiteta kao do sada, već  samo označavati da je račun verificiran prema prethodnim kriterijima ili da je korisnik Blue aktivni pretplatnik za 8 eura mjesečno. To se događa s plavo sivim kvačicama za vlade, vladine službenike i multilateralne organizacije, te sa zlatnim kvačicama za tvrtke s četvrtastom profilnom slikom. Twitter će ubuduće zlatne kvačice naplaćivati 923 eura mjesečno. Međutim, za ove dvije boje kvačica navodno ostaje provjera identiteta.

Što dobivate za 8 eura mjesečno?

Twitter_nove_stare _plave_kvacice_kako aktivirati pretplatu

To su značajke poput pisanje dužih poruka, 60 minutni video prijenosi (1080p) na twitter.com i do 10 minuta na iOS-u i Androidu, mogućnost mijenjanja poruka do 30 minuta nakon objave, 50 posto manje oglašavanja, povezivanje kripto novčanika i postavljanje NFT kao profilne slike, bolje pozicioniranje u algoritmima i odgovor koji ima prednost nad ostalima. Na popisu su još organizacija knjižnih oznaka u mape, odabir boje tema, što će se pojaviti na navigacijskoj traci na dnu zaslona i  postavljanje teksta u velikoj, srednjoj ili maloj veličini fonta za čitanje niti razgovora.

Twitter_nove_stare _plave_kvacice_bookmarsi

Zahtjevi za Twitter Blue pretplatnike

Zahtjevi koje morate ispuniti da biste se kvalificirali za prijavu na Twitter Blue su ime i profilna slika, da nema nedavnih promjena profilne slike, imena i oznake,  korištenje mreže u zadnjih 30 dana, profil mora biti  stariji više od 90 dana, verificirani broj telefona i mogućnost plaćanja nekom od platnih kartica.

Kako se pretplatiti na Twitter Blue?

 •  idite na izbornik Profil u aplikaciji ili na twitter.com
 • odaberite Twitter Blue
 • odaberite gumb Pretplati se
 • potvrdite svoj telefonski broj (ako već to niste učinili ranije)
 • slijedite daljnje upute i  još jednom potvrdite plaćanje pretplate

Nakon toga, sve značajke bit će dostupne odmah osim same plave kvačice, koja će se pojaviti na prihvatljivim profilima nakon pregleda kako bi se osiguralo da pretplaćeni računi ispunjavaju sve kriterije prihvatljivosti. Tijekom ovog razdoblja pregleda ne mogu se napraviti nikakve dodatne izmjene na profilu. Ako odlučite otkazati pretplatu na Twitter Blue, odmah ćete izgubiti sve značajke Twitter Bluea, ali će plava kvačica ostati na profilu do isteka roka pretplate.

Twitter_nove_stare _plave_kvacice_prilagođena navigacija

Kako provjeriti je li nečiji račun naslijeđeni verificirani (potvrđen prije kraja 2022.) ili je pretplaćen na Twitter Blue.

Sve što treba učiniti je kliknuti plavu kvačicu pored nečijeg imena (ispod njegove profilne slike). Na webu radi na isti način kao i u Twitter aplikacijama.

Može li se plava kvačica sakriti na profilu?

Twitter_nove_stare _plave_kvacice_skrivanje

Ako ste se odlučili plaćati pretplatu na Twitter i nije vam ugodno to javno podijeliti, dobra je vijest da tvrtka možda radi na opciji sakrivanja. Naime, Alessandro Paluzzi, mobilni programer i leaker, pronašao je u aplikaciji zaslon koji na upravljačkoj ploči za postavke provjere ima opciju “Prikaži ili sakrij svoju plavu kvačicu na svom profilu.”

Ovo svakako treba uzeti s rezervom, s obzirom na to da se čini da je to značajka u razvoju koju Twitter nije najavio.

Isplati li se pretplata na Twitter?

Ako je Twitter ključna platforma za tvrtku ili publiku, pretplata bi se  nekima  mogla isplatiti. U konačnici, odabir u potpunosti ovisi o vama.

Kako biste zadržali svoju plavu kvačicu na Twitteru, možete se prijaviti za Twitter Blue ovdje. Tvrtke se mogu prijaviti za Verified Organisations ovdje.

Više... Vaš Komentar Top
Zašto je na tržištu vrhunskih mobilnih telefona na vrhu gotovo samo iPhone

Datum objave 28.03.2023

Zašto je na tržištu vrhunskih mobilnih telefona na vrhu gotovo samo iPhone

Zašto je na vrhu tržišta vrhunskih mobilnih telefona samo iPhone_0

U pozadini sveukupnog prošlogodišnjeg pada od 12 posto globalnog tržišta pametnih telefona, prodaja vrhunskih modela s cijenom većom od 600 USD nadmašila je trend rastom 1 posto te po prvi puta činila 55 posto ukupnog tržišnog prihoda. Među njima najbrže rastući cjenovni segment su modeli iznad 1000 američkih dolara s rastom prodaje čak 38 posto na godišnjoj razini. Što se tiče robnih marki Apple je i dalje na vrhu monopolizirajući 75 posto tržišnog udjela high-end uređaja.

Prema statističkim podacima prodaja iPhonea porasla je za 6 posto na godišnjoj razini. Rast bi mogao biti još viši da nije bilo problema s proizvodnim kapacitetima. U to je vrijeme smanjile su se isporuke za 10 do 20 posto. Samsungova prodaja flagshipa pala je 5 posto na godišnjoj razini. Glavni razlozi su lansiranja serije Galaxy S22 kasnije nego prethodnih godina i slab interes za kupnju kineskog tržišta. S druge strane njihovi mobilni telefon sa sklopivim zaslonom osvojili su 80 posto cjelokupnog tržišta sklopivih uređaja.

Zašto je na vrhu tržišta vrhunskih mobilnih telefona samo iPhone_Xiaomi

Huawei i Xiaomi pali su za više od 40 posto. Huawei je ograničen u svojoj konkurentnosti na tržištu flagshipa hardverskim ograničenjima kao što su 5G čipovi, a Xiaomi više nije interesantan potrošačima u matičnoj Kini. Imali su rekordan pad prihoda u četvrtom kvartalu 2022. Prodaja je pala za 22,8 postotna boda u usporedbi s istim kvartalom prethodne godine. Ukupno je lanjski promet u odnosu na 2021. pao za 14,7 postotna boda. Prema Reutersu, to je Xiaomijev najveći pad prodaje u kvartalu do sada.

Honor i Google imali su stope rasta više od 110 posto. Honor je zahvaljujući Magic seriji povećao tržišni udio u Kini, dok je Googleova Pixel 6 serija postala najprodavanija generacija.

U čemu je tajna uspjeha iPhonea?

Zašto je na vrhu tržišta vrhunskih mobilnih telefona samo iPhone_Apple CPU

Postoji nekoliko razloga među kojima je najveća privrženost korisnika zbog sinonima za trajnost i jednostavnost korištenja uz podršku u pogledu sustava za stare modele.

Drugo je održavanje vrijednosti zahvaljujući konceptu vlastitog razvoja hardvera poput CPU sa jezgrama koje je sam razvio. Primjerice loša izvedba Snapdragona 888 i 8 Gen 1, ne samo da nisu izazvali Apple, nego su čak produbili u određenoj mjeri jaz između Android modela što je omogućilo prepoznavanje kompanije na high-end tržištu od strane potrošača. Nije zanemariva niti strategija visoke kvalitete lansiranjem samo jedne generacije iPhonea godišnje što produljuje životni ciklus iPhonea.

Zašto je na vrhu tržišta vrhunskih mobilnih telefona samo iPhone_statistika o padu cijene nakon godinu, dvije...

Također prema izvješću o amortizaciji mobilnih telefona za 2021.-2022. koje je objavio BankMyCell, stopa amortizacije Android modela u istom razdoblju daleko je premašila stopu amortizacije iPhonea, čak više nego dvostruko. Podaci pokazuju da je deprecijacija iPhonea 13,83 posto u prvoj godini, dok Android telefona 32,06 posto. U drugoj godini je deprecijacija Android telefona 35,14 posto, a iPhonea 13,57 posto.

Konačno open source priroda Androida omogućava svakom proizvođaču uređaju da se prilagodi Android sustavu što dovodi do velike razlike u specifikacijama modela i kompromisi su neizbježni kako bi sustav bio kompatibilan. Appleov iOS treba samo opsluživati vlastite uređaje i dubinski se prilagođavati hardveru iPhonea.

Međutim, s brzim razvojem Android kampa u posljednje dvije godine, mnogi proizvođači mobilnih telefona počeli su dosezati vrhunske rezultate i postigli početne rezultate. Uz to Qualcommov prelazak na TSMC-ov 3nm proces, plus nova arhitektura sužavaju prazninu između Appleovih čipova. Time se možda u nekoj bliskoj budućnosti privrženost korisnika iPhonea smanji.

Više... Vaš Komentar Top
Trgovina dodataka ChatGPT – oči i uši za AI chatbotove

Datum objave 28.03.2023

Trgovina dodataka ChatGPT - oči i uši za AI chatbotove

Trgovina dodataka ChatGPT  oči i uš za AI chatbotove

OpenAI je najavio dodatke za ChatGPT namijenjene pristupu izvorima znanja, alatima i bazama podataka trećih strana. Njihova integracija mogla bi podići tehnologiju na višu razinu i otvoriti niz novih mogućnosti i značajki te stvoriti ekosustav u kojem programeri mogu dizajnirati i dijeliti vlastita proširenja.  Ovaj pristup sličan je Appleovom App Storeu kada je predstavljen na iPhoneu te transformirao način na koji su se razvijale i distribuirale aplikacije.

Trgovina dodataka ChatGPT  oči i uš za AI chatbotove_Codeinterpreter

Što su  ChatGPT dodaci?

ChatGPT dodaci su alati posebno dizajnirani za jezične modele. Mogu dohvaćati informacije u stvarnom vremenu, poput sportskih rezultata, cijena dionica, obavljati radnje u ime korisnika rezerviranjem letova, hotelskog smještaja, iznajmljivanja automobila itd.

Možda u ovom trenutku najbitniji dodatak dolazi pod nazivom “pregledavanje“. Povezuje ChatGPT s internetom i po potrebi povlači podataka s weba kako bi se izbjeglo ograničenje u pogledu informacija do otprilike rujna 2021., na kojima je AI treniran. Koristi Bing API za pretraživanje od Microsofta i prikazuje web-mjesta koja je posjetio za izradu odgovora, navodeći svoje izvore u odgovorima. Ovo je slično iskustvu koje donosi Bing (temeljen na GPT-4) i uskoro Google Bard.

Trgovina dodataka ChatGPT  oči i uš za AI chatbotove_pretraživanje

Popis dodataka trećih strana

Nekoliko OpenAI partnera kao što su Expedia, Instacart, Kayak, OpenTable i Zapier već su izradili vlastite dodatke koji su trenutno u Alpha fazi testiranja što uključuje test otpornosti na stres za ovu prilagodbu kako bi se potvrdio hoće li uzrokovati dodatne probleme ili izazvati veći učinak, te osmisliti odgovarajuće mjere za uklanjanje specifičnih situacija, istovremeno osiguravajući transparentnost rada usluge.

Popis dodataka trećih strana uključuje:

 • Expedia – planiranje putovanja s potpunim informacijama o dostupnosti i cijenama hotela, letova itd.
 • Retriever – open-source tumač koda za programere
 • FiscalNote – pristup pravnim, političkim i regulatornim informacijama i podacima u stvarnom vremenu.
 • Instacart – naručivanje namirnica iz obližnjih trgovina i supermarketa
 • KAYAK – pronalaženje automobila, hotela, iznajmljivanje itd. unutar definiranog proračuna.
 • Klarna Shopping – pretraživanje i usporedba cijene iz raznih internetskih trgovina
 • Shopifyju – traženje proizvoda različitih robnih marki
 • Slack – pojednostavljenje komunikacije
 • Speak – učitelj jezika, ispitivanje značenja riječi i fraza na jezicima svijeta
 • Zapier – pristupi platformi za automatizaciju i povezivanje s gotovo svim uredskim softverom te kreiranje vlastitog pametnog tijeka rada
 • OpenTable – dobivanje preporuka restorana i poveznice za rezervacije u chatovima
 • AI Wolfram – ChatGPT za pristup izračunima, znanju iz matematike itd.

Neki dodaci će se morati posebno aktivirati jer dok se to ne učini ChatGPT neće imati nikakvih saznanja o tome, ali ako bot smatra relevantnim pozvati dodatak, učinit će to pomoću API poziva.

Trgovina dodataka ChatGPT  oči i uš za AI chatbotove_svi dodaci

PROČITAJTE JOŠ

ChatGPT i pitanje autorskih prava AI-a sve više zabrinjava

Hoće li ChatGPT zamijeniti ljude na radnim mjestima?

Rizici i nedostaci

Naravno, postoje i potencijalni rizici i nedostaci koje treba uzeti u obzir kada su u pitanju dodaci trećih strana za ChatGPT. Primjerice, mogu biti zlonamjerni, ugrožavati sigurnost i privatnost podataka korisnika ili dovesti do negativnog korisničkog iskustva pa čak potencijalne štete ako su loše dizajnirani. Zato će njihovo izdavanje biti postupno, iterativno uvođenje. Osim toga će se uspostaviti određeni skup pravila za programere dodataka i nametanje određenih ograničenja.

Pristup

Pristup za korisnike, kao i programere koji žele razvijati dodatke, trenutno je ograničen. Može se  zatražiti nakon pridruživanja listi čekanja, što podrazumijeva ispunjavanje malog upitnika o tome zašto želite pristup i želite li dati povratne informacije.

Više... Vaš Komentar Top
Intel lansira vPro platformu opremljenu 13. generacijom Intel procesora

Datum objave 28.03.2023

Intel lansira vPro platformu opremljenu 13. generacijom Intel procesora

Intel lansira vPro platformu opremljenu 13. generacijom Intel Core (1)

Novu Intel vPro platformu pokreće serija procesora Intel Core 13. generacije, a namijenjena je za maloprodaju, bankarstvo, hotele, obrazovanje, zdravstvo, proizvodnju i neke druge industrijske primjene. Određeni modeli opremljeni su novim jezgrama performansi i jezgrama veće učinkovitosti te Intel Thread Directorom za pametnu klasifikaciju poslova. Tehnologija Intel Dynamic Tuning također donosi bolje performanse energetska učinkovitost.

Prema Intelu, poboljšanja performansi ove nove vPro platforme uključuju:

 • do 65 posto brži rad Windows aplikacije od stolnih računala od prije 3 godine i 2,3 puta brži od mobilnih računala prije 3 godine
 • 45 posto brži multitasking učinak pri stvaranju sadržaja od trenutnih AMD stolnih računala
 • 40 posto poboljšanje u performansama Windows aplikacija u usporedbi s trenutnim AMD prijenosnim računalima i 25 posto u poboljšanju performansi poslovnih aplikacija u usporedbi s Apple M2.

PROČITAJTE JOŠ

Stiže Intelova druga generacija Arc diskretne grafičke kartice

Intel Unison sinkronizira i povezuje Windows računala s Android i iOS telefonom

Sigurnost

Intel vPro platforma sadrži desetke sigurnosnih značajki duboko ugrađenih u silicij, pružajući kritičnu prevenciju prijetnji i smanjujući površinu napada za procijenjenih 70 posto u usporedbi s računalima starim 4 godine. U operativnom sustavu Windows, nova IT enkripcija memorije podiže sigurnost temeljenu na virtualizaciji na razinu bez presedana. Uz to, kao jedina komercijalna platforma s ugrađenom hardverskom sigurnošću za otkrivanje napada ransomwarea i softvera u opskrbnom lancu, nudi najopsežnije sigurnosno rješenje u industriji.

Ove izjave iz Intela potvrđuje nedavno izvješće IDC-a, da računala s operativnim sustavom Windows temeljena na Intelu imaju 26 posto manji rizik od većih sigurnosnih incidenata povezanih s računalom nego ostala računala s operativnim sustavom Windows.

Intelovi partneri uključujući Acer, ASUS, Dell, HP, Fujitsu, Panasonic i Samsung će ove godine ponuditi više od 170 prijenosnih računala, stolnih računala i početnih radnih stanica s novom vPro platformom.

Više... Vaš Komentar Top
Philips Monitors predstavlja novi SuperWide monitor 45B1U6900C

Datum objave 28.03.2023

Philips Monitors predstavlja novi SuperWide monitor 45B1U6900C

45B1U6900C_2

Philips Monitors predstavlja novi SuperWide monitor 45B1U6900C koji kombinira dvije radne površine u jednoj. Riječ je o monitoru koji je opremljen velikim zaslonom od 44,5 inča (113 cm dijagonale), rezolucije 5120 x 1440 te nekolicinom drugih značajki dizajniranih da pomognu profesionalcima u istovremenom obavljanju više zadataka, kao što su: USB-C docking s RJ45 i 32: 9 SuperWide zaslon sa zakrivljenošću koja omogućuje kutove gledanja od 178/178 stupnjeva.

Umjesto dva odvojena monitora, Philips 45B1U6900C zaslon od 44,5 inča i 32:9 SuperWide omjera omogućuje profesionalcima jednostavno otvaranje više prozora te dodatno široku perspektivu za gledanje video sadržaja. Uz to, zakrivljeni VA zaslon monitora omogućuje široke kutove gledanja od 178/178 stupnjeva, kao i zakrivljenost od 1500R za oštre slike visokog kontrasta te sveukupno impresivnije iskustvo.

Dodatna važna značajka koju treba imati na umu kako bi vaš radni prostor bio bolji je i USB-C Docking s RJ45. S ovim docking sustavom, profesionalci se mogu spojiti na mrežu s RJ45, postaviti dostavu energije na svoj povezani uređaj, iskusiti video output visoke razlučivosti te spojiti vanjski uređaj za brzi prijenos podataka.

45B1U6900C ima i HDR 400 zaslon za VESA certificirane i visokokvalitetne boje, ugrađeni stalak za slušalice za jednostavno odlaganje i MultiClient integrirani KVM za upravljanje dvama osobnim računalima na istom monitoru. Također, tu je i TUV Rheinland Eyesafe RPF 50 certifikat koji svojim stalno prisutnim filterom plavog svjetla osigurava zaštitu od naprezanja očiju izazvanog upravo plavim svjetlom.

Monitor je već dostupan za kupnju i to po preporučenoj maloprodajnoj cijeni od 1.089 eura.

Više... Vaš Komentar Top
Top 10 dodataka i periferija za gamere koje morate imati!

Datum objave 27.03.2023

Top 10 dodataka i periferija za gamere koje morate imati!

Odličan subotnji provod može biti odlazak na dobar dejt ili pak igranje vaše omiljene igre s ekipom na dobrom računalu. Ali bez prave opreme oba provoda mogu biti izazovna a smo mi tu da vam pomognemo s odabirom vrhunske računalne opreme.

Kako biste u potpunosti uživali u svojim omiljenim igrama, ekipa iz Racunala.hr je za vas pripremila pregled 10 najatraktivnijih periferija za gaming, koje možete pronaći na webshopu www.racunala.hr.

 1. Gaming miš i tipkovnica

bits_03_2023_mis_tipkovnica1

Svaki respektabilni gamer koji iole drži do kvalitete brzine svoje igre reći će vam da ako nemate dobar miš i tipkovnicu, nema o čemu pričati s vama. Dobra oprema omogućuje preciznije i brže kontrole, što je posebno važno u igrama koje zahtijevaju brze reakcije. Stoga bez puno dileme preporučujemo Asus Rog StriX Scope RX tipkovnicu i Asus Rog Keris Wireless miš.

 1. Gaming slušalice

bits_03_2023_slusalice1

Slušalice su posebno važan dio gaming opreme jer pružaju izvrsno zvučno iskustvo koje može vašu igru dovesti na novu razinu. Na tržištu doslovno ne nedostaje količina različitih modela u svim duginim bojama, a naš najdraži izbor su Asus Rog Fusion II 500 RGB, koje pružaju vrhunsku kvalitetu zvuka i ugodnost tijekom dugotrajnih igraćih sesija.

Asus Rog Fusion II 500 RGB slušalice su vrhunske slušalice za gaming s atraktivnim dizajnom i RGB osvjetljenjem. One nude kvalitetan zvuk, čvrstu izgradnju i udobnost tijekom dužih gaming sesija. Sadrže velike 50mm neodimijske zvučnike koji pružaju jasan i detaljan zvuk, a opremljene su i virtualnim 7.1 surround zvukom za bolje pozicioniranje zvuka u igrama. Kontrole za glasnoću i mikrofon su ugrađene u kabel, što olakšava pristup i upravljanje. Slušalice se također mogu prilagoditi putem softvera Aura Sync, koji omogućuje personalizaciju RGB osvjetljenja i sinkronizaciju s drugom Asus Aura Sync opremom.

 1. Gaming monitor

bits_03_2023_monitor

Ako nemate kvalitetan monitor, možete li se uopće zvati gamerom? Gaming monitor kao što je Samsung LF27G35TFWUXEN , koji ima kratko vrijeme odziva, 144Hz i veličinu ekrana od 27 inča, uvelike će poboljšati vaš životopis ozbiljnog igrača. Tko uopće više tvrdi da veličina nije bitna?

Ovaj monitor također dolazi sa funkcijom AMD FreeSync, koja automatski prilagođava brzinu osvježavanja zaslona prema brzini grafičke kartice vašeg računala, eliminirajući tako efekt “trganja” slike i stvarajući glatko iskustvo igranja.

Također, Samsung LF27G35TFWUXEN dolazi sa impresivnom stopom osvježavanja od 144Hz, što znači da će se slike na zaslonu mijenjati 144 puta u sekundi, što je posebno korisno za brze igre poput FPS-a, trkaćih igara i sl. Osim toga, ovaj monitor ima i mogućnost podešavanja nagiba i okretanja, što vam omogućuje da ga postavite na optimalan položaj za vaše osobne potrebe.

S obzirom na svoje karakteristike, Samsung LF27G35TFWUXEN je odličan izbor za gamere koji traže vrhunsku kvalitetu slike, brz odzivni interval i visoku stopu osvježavanja za uživanje u brzim igrama.

 1. Gamepad

bits_03_2023_gamepad

Ako igrate igre na računalu koje su optimizirane za gamepad, poput sportskih ili trkaćih igara, uopće nema sumnje da vam je potreban odličan gamepad. Preporučujemo WHITE SHARK 3u1 gamepad ARMAGEDDON, koji je, osim s računalima kompatibilan i sa PS3/PS4 konzolama.

Ovaj kontroler dolazi s tri načina igranja: žičani USB način, bežični Bluetooth način i bežični 2.4GHz način, omogućujući igračima da odaberu način koji im najviše odgovara.

Kontroler ima ergonomski dizajn koji se uklapa u ruku, što ga čini ugodnim za korištenje tijekom dugih igraćih sesija. Tipke na kontroleru su osjetljive i odzivne, a također ima ugrađenu vibraciju koja dodaje na realističnosti igranja.

 1. Podloga za miš

bits_03_2023_podloga

Kvalitetna podloga za miš može pružiti bolje kretanje miša i ugodniji osjećaj pri korištenju. Neka vaš miš zapleše na najboljoj podlozi XPG BATTLEGROUND XL, 90cm

Ova podloga dizajnirana je za igrače koji zahtijevaju veliku površinu za igru. Dimenzije podloge su  90x40cm, što je dovoljno veliko da se na njoj udobno može smjestiti i miš i tipkovnica. Izrađena je od visokokvalitetnog materijala koji osigurava glatko kretanje miša i preciznost pokreta.

Podloga za miš ima antistatičko svojstvo, što znači da se neće nakupljati prašina i prljavština, što olakšava održavanje čistoće, a dolazi I s neklizajućom gumiranom podlogom na dnu.

Ova podloga za miš je odličan dodatak za bilo koju gaming konfiguraciju, posebno za one igrače koji vole igrati igre s niskom osjetljivošću miša i širokim pokretima.

 1. Gaming stolica

bits_03_2023_stolice

Udobna gaming stolica je apsolutno neophodna, ne samo za dnevne home-office sastanke, već i večernje avanture s ekipom. Kako bi leđa ostala zdrava, a cjelokupni look vašeg gaming kutka bio top, preporučujemo Noblechairs EPIC Gaming Stolica – Sprout Edition gaming stolicu, koja ima udobno podesivo sjedalo i naslon za glavu.

Ova Sprout Edition stolica ima jedinstveni dizajn koji uključuje zeleni uzorak lišća na crnoj pozadini, što joj daje izgled koji se savršeno uklapa u gaming okruženje. Stolica ima podesivost sjedala, naslona za ruke i kuta naslona za leđa kako bi se osigurala maksimalna udobnost i prilagodljivost individualnim potrebama korisnika.

Sjedalo i naslon za leđa izrađeni su od visokokvalitetne pjenaste gume, prekriveni umjetnom kožom koja je jednostavna za održavanje i izdržljiva. Također ima pet kotačića s gumenim oblogama koji ne ostavljaju tragove na podu, što omogućuje lako pomicanje stolice.

 1. Gaming mikrofon

bits_03_2023_mikrofon

Ako niste samo povremeni gamer, već imate i Youtube profil, znate da morate imati kvalitetnu opremu za audio snimanje. Preporučujemo THE G LAB K-MIC-NATRIUM, RGB, koji pruža izvrsnu kvalitetu zvuka.

Ovaj mikrofon je dizajniran da pruži jasno i kvalitetno snimanje zvuka, što ga čini savršenim izborom za streamere i gaming YouTubere koji žele podići kvalitetu svog zvuka.

Mikrofon ima tri različita polariteta: kardioidni, stereo i omnidirekcionalni, što omogućuje korisniku da prilagodi svoj zvukovni zapis prema specifičnoj situaciji. Osim toga, ovaj mikrofon dolazi s integriranim pop filterom koji neutralizira pojavu neugodnih zvukova poput “p” i “b” zvukova, te smanjuje šumove u pozadini.

RGB osvjetljenje ovog mikrofona pruža dodatni vizualni element koji se može sinkronizirati s drugom RGB periferijom, kao što su tipkovnice, miševi i kućišta. Također, ovaj mikrofon se može jednostavno povezati s računalom ili konzolom putem USB priključka, što ga čini jednostavnim za korištenje.

 1. Gaming Stream Deck

bits_03_2023_deck

Za prave streamere preporučamo i Elgato Stream Deck Mini koji je postao neizostavan dio opreme za sve koji se bave streamingom video igara.

Stream Deck Mini je kompaktan kontroler koji ima šest programabilnih tipki sa LCD zaslonima, koje se mogu konfigurirati za izvršavanje različitih zadataka, poput pokretanja aplikacija, promjene scene na streamu ili upravljanja glasnoćom.

Osim toga, Stream Deck Mini ima mogućnost upravljanja emitiranjem uživo na različitim platformama kao što su Twitch, YouTube, Mixer, Facebook i mnoge druge. Uz Stream Deck Mini, korisnici mogu stvoriti vlastite tipke ili koristiti gotove predloške kako bi dodatno unaprijedili svoj streaming.

 1. Gaming kamera

bits_03_2023_kamera

Ne moramo ulaziti u razloge zašto vam je potrebna dobra kamera, no ako želite streamati svoje igre ili snimati gameplay, ona je neophodna. Preporučujemo Logitech C922 Pro Stream, kameru koja ima visoku razlučivost i omogućuje vam da svojim gledateljima pružite prvoklasno iskustvo.

Opremljena je sa Full HD 1080p video kvalitetom i automatskim fokusom koji prilagođava sliku čak i ako se korisnik pomakne. Kamera dolazi s dva ugrađena mikrofona koji osiguravaju jasan zvuk, dok funkcija pozadinskog otklanjanja buke osigurava glatku kvalitetu zvuka.

Osim toga, C922 ima mogućnost prikaza videa u 720p HD kvaliteti pri brzini od 60fps, što je idealno za streamere i snimatelje koji žele glatku i preciznu reprodukciju pokreta. Kamera također ima integriranu funkciju automatskog korektora osvjetljenja, koja se može prilagoditi prema okolini i osigurati jasnu sliku u svim uvjetima osvjetljenja.

Uz svoj elegantan i kompaktan dizajn, C922 Pro Stream je idealna kamera za sve entuzijaste i profesionalce koji se bave streamingom i snimanjem videa.

 1. Gaming ruksak

bits_03_2023_ruksak

Ako putujete do frenda s vašim laptopom, važno je imati kvalitetni ruksak koji će osigurati da vaša oprema ostane sigurna tijekom putovanja. Preporučujemo White Shark Night Rider, koja ima dovoljno prostora za vaše prijenosno računalo, periferiju i ostale dodatke.

Ruksak je izrađen od visokokvalitetnih materijala, a dimenzije su mu 52 x 32 x 16 cm. Na raspolaganju su vam razni pretinci i džepovi za organiziranje vaše opreme, uključujući džep za laptop, džep za tablet, džepove za mobilne uređaje i džepove za dodatnu opremu.

Osim toga, ovaj ruksak ima dodatne značajke koje su važne za igrače, kao što su ugrađeni USB priključci za punjenje vaših mobilnih uređaja ili periferije. Također ima reflektirajuće trake za veću vidljivost u uvjetima slabog osvjetljenja.

Njegova ergonomska leđa i trake za nošenje osiguravaju ugodno nošenje i ravnomjernu raspodjelu težine, čak i kada je ruksak pun. Osim što je praktičan, White Shark Night Rider ruksak ima moderan i privlačan izgled koji će se svidjeti mnogim igračima.

Ovaj popis samo je kratak pregled najčešće upotrebljavane opreme. Bez obzira jeste li početnik ili iskusni igrač, prava gaming oprema oživit će vaše gaming doživljaje i uvest vas u vaš najdraži virtualni svijet. Ne dopustite da vas loša oprema drži u kategoriji casual gamera, isprsite se i napravite još danas nešto za sebe i svoje gaming iskustvo.

(sponzorirani sadržaj)

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 59 minuta

Fiberland, T-Com Optika (Ultra MAX)

Objavljeno prije 1 sat

Preporuke vodenog hlađenja

Objavljeno prije 1 sat

Nvidia GeForce RTX 40X0 series (Ada Lovelace)

Objavljeno prije 1 sat

Xiaomi mobiteli

Objavljeno prije 1 sat

Motorola mobiteli

Novosti

Apple zauzeo 90 posto TSMC-ove 3nm proizvodnje ove godine

Apple neće moći objaviti sljedeću generaciju Mac računala s M2 čipovima za koji tjedan, ali to ga ne sprječava da se pripremi za sljedeće M3 procesore. Već testira ovu novu generaciju dodajući jezgre, grafiku, RAM, kao i A17 čipove koji će... Pročitaj više

Gotovo 1,7 milijuna prijava aplikacija odbijeno od App Storea

Opće je poznato da tijekom godina Apple kontinuirano poboljšavao svoj mehanizam za kontinuirano praćenje i brzo otkrivanje lažnih aktivnosti računa i osmislio niz sigurnosnih pregleda svake aplikacije prije nego što uđe u App Store. Nedugo... Pročitaj više

Kako funkcionira uređivanje poruka na WhatsAppu?

WhatsApp napokon uvodi praktičnu značajku koja omogućuje uređivanje poslanih poruka ako ste pogriješili pri upisu ili ako ste slučajno poslali netočne informacije. Vrijeme tijekom kojeg se poslana poruka može izmijeniti je 15 minuta nakon s... Pročitaj više

Sprema se dvoboj između Marka Zuckerberga i Elona Muska ili nove izvršne direktorice Twittera

Nakon što je Elon Musk preuzeo Twitter, sve je više zainteresiranih za alternative. Već postoje Mastodont ili Bluesky, a Meta također želi pokrenuti novu platformu. Metin projekt nove aplikacije kodnog imena P92 , slične Twitteru i povezane... Pročitaj više

Kina zabranila korištenje i daljnju kupnju Micron čipova - uzvraćaju li udarac?

Nakon istrage koja je započela u travnju, Cyberspace Administration of China (CAC), agencija odgovorna za ovaj slučaj, objavljuje da su otkrili "značajne sigurnosne rizike" u Micron memorijama što može utjecati na nacionalnu informacijsku s... Pročitaj više

Sve novosti