Za štrebere: razlika između PDAF / laserskog i ToF fokusa

Datum objave 06.09.2021 - Sanja Ledinek

Za štrebere: razlika između PDAF / laserskog i ToF fokusa

Za štrebere: razlika između PDAF / laserskog i ToF fokusa

pdaf_tof_laser_naslovnica

Kamere su postale jedan od osnovnih zahtjeva korisnika pri kupnji mobitela. Stoga su glavni proizvođači izvršili sveobuhvatne nadogradnje od hardvera do softvera. U ovom članku pogledajmo metode fokusiranja koje se danas često koriste u mobilnim telefonima.

Automatsko fokusiranje otkrivanja faze

Puni naziv faznog fokusa je “automatsko fokusiranje detekcije faze”. Trenutno je glavna metoda fokusiranja na polju fotografije mobilnim telefonom. U usporedbi s prethodnom metodom kontrastnog fokusiranja, metoda faznog fokusiranja brže dovodi optički sustav za pravilno fokusiranje.

Načelo ove metode fokusiranja temelji se na SLR-u i dijeljenju dolazne svjetlosti u parove slika i njihovom usporedbom temeljenoj na izračunu pogreška razdvajanja kako bi se utvrdilo je li objekt u položaju ili u njemu.

U osnovi, metoda rezervira nekoliko zasjenjenih piksela na fotoosjetljivom elementu, a analizom udaljenosti između lijevog i desnog piksela (sa suprotnih strana leće) i njihovih promjena, određuje se vrijednost pomaka fokusa.

Nakon fazne detekcije položaja fokusa, modul za upravljanje objektivom pomaknut će skupinu leća u fokus subjekta, tako da će potrošeno vrijeme biti kraće. Međutim, PDAF nije bez nedostataka jer zahtijeva odvojene piksele za otkrivanje i ima veće zahtjeve za osvjetljenje.

U okruženju sa slabim svjetlom u području uzorkovanja fokusa, PDAF brzina fokusiranja usporava. U tom će slučaju općenito mobitel odabrati da uključi kontrastni fokus.

kontrastni autofokus

Kontrastno fokusiranje

Kada stopa od 120, 90 i 60 Hz osvježavanja zaslona mobitela ima smisla?

Princip kontrastnog fokusiranja je mjerenje kontrasta (vida) unutar polja senzora kroz leću. Istodobno se leća modula pokreće postupnim pomicanjem motora fokusa, a vrijednost kontrasta bilježi u stvarnom vremenu. Nakon završetka svih pomaka leće, sustav dobiva položaj maksimalnog kontrasta i u konačnici se vraća u taj položaj kako bi se dovršio postupak fokusiranja.

Ova metoda fokusiranja ne zahtijeva odvojene piksele za nadgledanje faze poput PDAF-a, time je trošak niži i mogu se postići dobri rezultati.

Laserski fokus (automatsko fokusiranje laserskog otkrivanja)

lasersko fokusiranje

Fazni fokus i kontrastno fokusiranje kao što ste vjerojatno već uočili, oslanjaju se na odraz predmeta koji se fokusira. To je razlog što se nazivaju i pasivnim fokusima. Lasersko fokusiranje je aktivno i također se može reći metoda pronalaženje dometa.

To je zato što je princip rada emitiranje infracrvene laserske svjetlosti na subjekt kroz zasebni laserski senzor koji prima svjetlost nakon refleksije. Slijedi izračun udaljenosti između subjekata i dovođenja skupine leća na odgovarajući položaj pomoću fokusnog motora.

Ova metoda je velike brzine fokusiranja i ne oslanja se na reflektiranu svjetlost. Kao takva još uvijek može osigurati izvrsne performanse fokusiranja u okruženjima sa slabom osvjetljenjem. Međutim, zbog cijene i dalje je ograničena.

 ToF fokus

Iako se ToF fokus može shvatiti kao sveobuhvatni laserski fokus, vrsta je LIDAR-a bez skenera (otkrivanje svjetlosti i rangiranje) koji koristi optičke impulse velike snage u trajanju od nanosekundi za hvatanje informacija o dubini (obično na kratkim udaljenostima) od objekta.

Pojednostavljeno, radi se o površinskom izvoru svjetlosti, projiciranom jednoliko na objekt, a ToF kamera mjeri udaljenost aktivnim osvjetljavanjem objekta s moduliranim izvorom svjetlosti, poput lasera i senzora osjetljivog na valnu duljinu lasera za hvatanje reflektirane svjetlosti. Senzor mjeri vremensko kašnjenje  između emitiranja svjetla i trenutka kada fotoaparat primi odbijeno svjetlo. Vremensko kašnjenje proporcionalno je dvostrukoj udaljenosti između kamere i objekta (kružna tura), pa se udaljenost može procijeniti kao….  dubina = c Δ/2 gdje je c brzina svjetlosti.

Budući da se koristi i aktivni izvor svjetlosti, tamno okruženje ne utječe fokusiranje. Štoviše, postavljanjem TOF-a u područje stražnje kamere može se lakše postaviti aktivni izvor svjetlosti, smanjujući istiskivanje prostora mobitela.

Dvojezgreno fokusiranje (Dual Pixel CMOS AF)

Dvojezgreno i PDAF fokusiranje u osnovi su isti, ali budući jedan piksel tradicionalnog senzora ima samo jednu fotodiodu, polovica piksela je blokirana. Dvojezgreni senzor s punim pikselima ima dvije fotodiode (A i B) na položaju svakog piksela. Dvojezgreno fokusiranje ekvivalentno je istovremenom fokusiranju na lijevo i desno oko, a brzina fokusiranja je prirodno brža. U usporedbi s faznim fokusiranjem, dvojezgreno fokusiranje može dovršiti otkrivanje fazne razlike bez blokiranja piksela. Istodobno, 100% piksela na foto senzoru koristi se za autofokus i fotografiranje.

Čak i u tamnom svjetlu, preciznost fokusa i brzina su vrlo stabilne. Sada nakon što ste razumjeli dvojezgreni fokus, tada će vam lako biti razumljivo najpopularniji fokus sa svim pikselima. Princip se sastoji u poboljšavanu strukture mikro leća i rasporeda foto senzora. Koristi se 2 x 2 četverokutni niz s 4 piksela koji dijeli leću na čipu time dodatno poboljšavajući fotoosjetljivo područje kamere i izvedbe fokusiranja.

Trenutno postoje mnoge vrste metoda fokusiranja, ali većina se temelji na gore navedenom. Ove različite metode fokusiranja imaju svoje prednosti i nedostatke. Kako bi se nosio s različitim scenama , mobitel sada ima i niz ugrađenih metoda fokusiranja za poboljšanje sposobnosti fokusiranja.

U budućnosti će mješovita uporaba ove metode fokusiranja također postati norma, pa se ne moramo previše brinuti oko toga prilikom kupnje proizvoda.

Pretplatite se na naš  YouTube PCEkspertTV kanal!   

Pratite nas na Twitteru Facebooku!

Više... Vaš Komentar Top
Slušalice New Bose QuietComfort su tu

Datum objave 03.09.2021

Slušalice New Bose QuietComfort su tu

bose_quietcomfort_45_1

Prethodna generacija Bose QuietComfort 35 II objavljena je gotovo prije četiri godine. Došlo je vrijeme za nadogradnju. Novi Bose QuietComfort 45 model slušalica poboljšava prethodnu generaciju u gotovo svim aspektima – trajanjem baterije od 24 sata, USB-C punjenjem, boljim mikrofonom i dodatnim poboljšanjima kvalitete zvuka.

Fizički dizajn QuietComfort 45 modela vrlo je sličan prethodnoj generaciji, osim što su izglađeni neki rubovi, Dolaze u Boseovoj poznatoj crnoj ili bijeloj boji, a obje imaju mat teksturu. Još uvijek imaju sklopivi dizajn, fizičke kontrole gumba (bez gesti dodira).

Konačno imaju i USB-C priključak za punjenje. Moći će se brzo potpuno napuniti za dva sata, a s 15-minutnim punjenjem dobiva se tri sata reprodukcije.

Imaju i dva načina rada – tihi i perceptivni. Oba koji iskorištavaju novi Boseov sustav aktivnog poništavanja buke. Tihi način bolji je u blokiranju “više neželjenih zvukova na frekvencijama srednjeg raspona”, poput onih koji se nalaze pri putovanju vlakovima, radu u prepunom uredu ili obroku u glasnom restoranu.

bose_quietcomfort_45_2

Perceptivni način rada je način potpune transparentnosti koji vam omogućuje da možete razumjeti okolno okruženje i ono što se događa oko vas.

Nadalje, QC 45 imaju ekvilajzer koji može optimizirati glasnoću elemenata kao što su bas. Ovaj ekvilajzer može osigurati da korisnik podesi niske tonove, visoke tonove itd., kako bi ostali nepromijenjeni na različitim glasnoćama, čime se osigurava bolji doživljaj zvuka. Razinu zvuka možete prilagoditi prema vlastitim željama putem aplikacije Bose Music koja se nalazi na Androidu i iOS -u.

Druga velika nadogradnja odnosi se na jasnoću poziva. Bose je dodao novi niz mikrofona u obliku snopa i kombinirao ga sa svojim novim sustavom za poništavanje buke. Rezultat obećava da će vaš glas zvučati jasno pri pozivima, dok će blokirati sve zvukove oko vas. U osnovi, bolje ćete zvučati pri FaceTime ili Zoom pozivima. Cijena modela QuietComfort 45 je od 349,95 eura.

Jeste li se pretplatili na naš YouTube PC Ekspert TV kanal?  Pratite li nas na Facebooku  ili  glavnog  urednika na Twitteru ? Ako ne, što čekate?!  

Više... Vaš Komentar Top
Nova Qualcomm tehnologija tvrdi da bežično prenosi zvuk bez gubitaka, ali postoji problem

Datum objave 03.09.2021

Nova Qualcomm tehnologija tvrdi da bežično prenosi zvuk bez gubitaka, ali postoji problem

Nova Qualcomm tehnologija tvrdi da bežično prenosi zvuk bez gubitaka

Ova godina važna je za glazbenu industriju. Nakon što je Apple najavio dodavanje Lossless Audio tehnologiju u Apple Music, i drugi igrači poput Amazona, Spotifyja i sada Qualcomm, također su shvatili važnost glazbe kvalitete CD-a. Qualcomm je upravio najavio aptX Lossless audio kodek kao dio novog Snapdragon Sound plana, navodeći da može reproducirati zvuk putem Bluetootha s glazbom bez gubitaka kvalitete CD -a.

Ima sljedeće značajke:

  • Podržava audio signale do 44,1 kHz, 16-bitni, bez gubitka kvalitete CD-a.
  • Povećava brzine prijenosa prema gore i dolje na temelju kvalitete Bluetooth veze
  • Korisnici mogu odlučiti slušati CD bez gubitaka 44,1 kHz ili 24-bitni 96 kHz s gubitkom.
  • Signal bez gubitaka dolazi matematički bit za bit.

Najzanimljivija značajka je da Qualcomm s ovom tehnologijom uspješno nadmašio Sonyjev LDAC, mjerilo u industriji. U usporedbi s gornjom granicom LDAC -a od 990 kbps, aptX Lossless može doseći bitrate od 140 kbit/s do 1Mb/s. Za entuzijaste, da, granica je dalje niža od stvarne kvalitete CD -a, koja zahtijeva propusnost od 1,4 Mb / s, ali Qualcomm kaže da koristi kompresiju bez gubitaka kako bi pružio matematički točnu reprodukciju zvuka.

U čemu je problem?

Nadogradnja hardvera. Iako nova Qualcomm tehnologija “zvuči” impresivno i uzbudljivo, ali zahtijeva da i vaš Android telefon i slušalice podržavaju aptX Lossless. Razlog je što tehnologija radi samo s podržanim telefonima spojenim na podržane slušalice, jer samo kada se otkrije aptX Lossless kodek, moći će reproducirati glazbu većom brzinom prijenosa podataka nego što je to postignuto s aptX HD.

Kompanija je rekla da se očekuje da će prvi uređaji koji koriste novu tehnologiju biti dostupni proizvođačima početkom 2022. godine. Stoga će trebati vrijeme da tehnologija bude sveprisutna i u konačnici može imati istu revolucionarnu razinu kao i AirPods.

Nadodali su: “U Qualcomm Technologies uzbuđeni smo zbog budućnosti zvuka. Uvijek tražimo načine da pomognemo svojim klijentima u pružanju novih uzbudljivih doživljaja slušanja. Zvuk bez gubitaka znači da je matematički točan. Budući da mnoge vodeće glazbene streaming usluge sada nude opsežne glazbene biblioteke bez gubitaka kvalitete, a potrošačka potražnja za zvukom vrhunske kvalitete i dalje raste, sa zadovoljstvom objavljujemo našu novu tehnologiju. Planiramo pružiti u idućih 12 mjeseci i novu podršku za Bluetooth audio prijenos bez gubitaka, Bluetooth slušalice i bubice “.

Jeste li se pretplatili na naš YouTube PC Ekspert TV kanal?  Pratite li nas na Facebooku  ili  glavnog  urednika na Twitteru ? Ako ne, što čekate?!  

Više... Vaš Komentar Top
Microsoft objavljuje novi Surface PC 22. rujna

Datum objave 03.09.2021

Microsoft objavljuje novi Surface PC 22. rujna

Microsoft objavljuje novi Surface PC 22. rujna

Microsoft je nedavno objavio na službenom Twitter računu pozivnicu za sljedeći online događaj lansiranja novih proizvoda zakazan za 22. rujna.

Microsoftova pozivnica ima slika uređaja koji izgleda kao Surface Pro. To nas tjera da vjerujemo da bi toga dana mogao biti predstavljen novi model. Ali što je još zanimljivije, možemo vidjeti da bi mogao biti znatno tanjeg dizajna.

Međutim, također se nadamo da ćemo vidjeti novi Surface Book 4, koji će napustiti odvojivi dizajn i usvojiti šarke, baš poput one u Surface Studiju. Ova promjena omogućit će prijenosnom računalu da se koristi kao tablet, ali može se postaviti pod različitim kutovima. Također može biti opremljen većim zaslonom, manjim okvirom i većom snagom. Šuška se i o promijeni naziva u Surface Laptop Pro.

Također bi mogao biti predstavljen Surface Go 3, za koji su nedugo osvanuli podaci na Geekbenchu. Međutim, ne želimo vidjeti promjene u dizajnu, ali netko je sugerirao da je to možda model s poboljšanom LTE podrškom.

Ipak, najznačajnija promjena koju možemo vidjeti u ovim novim proizvodima jest ta da se svi mogu pokrenuti s najnovijom verzijom sustava Windows 11. Imajte na umu da je Microsoft nedavno najavio da će Windows 11 biti dostupan 5. listopada, čak i ako ne podržava Android aplikacije pri izlasku.

Jeste li se pretplatili na naš YouTube PC Ekspert TV kanal?  Pratite li nas na Facebooku  ili  glavnog  urednika na Twitteru ? Ako ne, što čekate?!  

Više... Vaš Komentar Top
U Japanu možete kupiti AMD Ryzen 5000 izravno iz automata

Datum objave 03.09.2021

U Japanu možete kupiti AMD Ryzen 5000 izravno iz automata

U Japanu možete kupiti AMD Ryzen 5000 izravno iz automata

Japan je poznat kao zemlja u kojoj se sve može nabaviti iz automata, a sada se čini da ni CPU nije iznimka. AMD-ov Ryzen CPU vrlo je popularan među DIY igračima u Japanu, ali zbog epidemije neka područja poput trgovačkih centara više nisu tako prikladna za kupovinu.

Neki su trgovci na malo sada instalirali automate za prodaju u tu svrhu. Međutim, zapravo je ovaj automat koncept “lutrije”. Iako svaki paket ima pakiranje proizvoda u kutiji s procesorima arhitekture Zen3 i Zen2, u stvari, unutra može biti i neki stari Zen procesor, pa čak i serije Pentium i Celeron iz Athlona i Intela. Što se tiče CPU arhitekture Zen2, stopa „lutrije“ je 1/30. Dakle, možda zaista možete kupiti novi AMD Ryzen 5 u prodajnom mehanizmu, ali ćete možda morati ubaciti 1000 jena mnogo puta.

Općenito, AMD-ova uspješna priča u Japanu može se pratiti od lansiranja Zen 2 (Ryzen 3000) CPU serije, koja je pobijedila Intel u tržišnom udjelu i srušila vodeću poziciju svog rivala više od desetljeća. Od tada je AMD oduzeo Intelu veći dio tržišta CPU -a i sam je sa svojim Ryzen 5000 CPU -om dostigao tržišni udio od više od 60 %.

Jeste li se pretplatili na naš YouTube PC Ekspert TV kanal?  Pratite li nas na Facebooku  ili  glavnog  urednika na Twitteru ? Ako ne, što čekate?!  

Više... Vaš Komentar Top
Tržište video kartica gotovo utrostručeno u odnosu na 2020. godinu

Datum objave 03.09.2021

Tržište video kartica gotovo utrostručeno u odnosu na 2020. godinu

Tržište video kartica_2021_1

Jon Peddie Research objavio je rezultate istraživanja globalnog tržišta diskretnih grafičkih kartica. Prodaja u monetarnom smislu naglo je porasla u drugom tromjesečju ove godine.

Tržište video kartica_2021_2

U razdoblju od travnja do zaključno s lipnjem, isporuke video kartica po komadu porasle su za 13,4 postotna boda na godišnjoj razini. Za usporedbu, segment CPU-a za stolna računala zabilježio je rast od samo 8 postotna boda. U financijskom smislu, obujam tržišta porastao je 179 %. U drugom tromjesečju diskretne grafičke kartice donijele su dobavljačima približno 11,8 milijardi USD.

Tržište video kartica_2021_3

Analitičari Jon Peddie Researcha ističu da su glavni razlog povećan interes prema kriptovalutama, zbog kojih raste potražnja za sve moćnijim video karticama. U tom kontekstu, AMD i NVIDIA zabilježile su rekordnu prodaju. Krajem prošlog tromjesečja grafički akceleratori s NVIDIA čipovima činili su oko 80% tržišta, a ostatak AMD grafički procesori.

Jeste li se pretplatili na naš YouTube PC Ekspert TV kanal?  Pratite li nas na Facebooku  ili  glavnog  urednika na Twitteru ? Ako ne, što čekate?!

Više... Vaš Komentar Top
Jabra lansira prave bežične slušalice Elite 7 Pro, Elite 7 Active i Elite 3

Datum objave 03.09.2021

Jabra lansira prave bežične slušalice Elite 7 Pro, Elite 7 Active i Elite 3

Jabra lansira prave bežične slušalice Elite 7 Pro, Elite 7 Active i Elite 3 (1)

Jabra je najavila tri nova proizvoda svoje linije bežičnih slušalica. Lansirali su Elite 7 Pro, Elite 7 Active i Elite 3 modele s novim dizajnom ugodnijim za uši i poboljšanom kvalitetom zvuka.

Jabra Elite 7 Pro

Jabra Elite 7 Pro uključuje novu Multisensor Voice tehnologiju koja pruža “najbolje performanse poziva”. Elite 7 Pro su 16 % manje od popularnog modela Jabra Elite 75t. Imaju podesivo aktivno poništavanje buke (ANC). Jedno punjenje dostatno je za do 9 sati reprodukcije zvuka kada je uključen ANC, a kutijica za punjenje osigurava još dodatnih 35 sati rada. Također omogućuje brzo punjenje. Pet minuta je dovoljno kako bi se dobilo 1,2 sata rada. Slušalice će također kompatibilne s pametnim pomoćnicima kao što su Siri, Google pomoćnik i Alexa.

Jabra Elite 7 Active

Jabra Elite 7 Active opremljene su novom Jabra Shake Grip tehnologijom premaza koja pomaže u zadržavanju čepića u ušima čak i ako se jako znojite. Namijenjene su onima koji vode aktivan način života i redovito se bave bilo kojim sportskim aktivnostima. Ima četiri ugrađena mikrofona za jasniju kvalitetu poziva, a druga dva mikrofona koriste se za personalizaciju. Također ima podesivi ANC i mrežu mikrofona koja može ukloniti vjetar u pozivu.

Jabra Elite 3

Jabra Elite 3 pružaju bogatu kvalitetu zvuka i jasne pozive. Imaju 6 mm zvučnike, četiri mikrofona i “najbolji u klasi” glazbeni ekvilajzer. Vijek trajanja baterije je 7 sati, a kućište također pruža dodatnih 28 sati rada. UZ to podržavaju Qualcomm aptX HD audio streaming i pružaju izolaciju buke s percepcijom HearThrough kako bi se korisnici mogli ćuti zvukove u okolnom okruženju. Bit će dostupne u tamno sivoj, tamnoplavoj, boji lavande i svijetlo bež boji.

Svi proizvodi bit će dostupni kod odabranih trgovaca: Elite 7 Pro po preporučenoj cijeni od 199 eura, Elite 7 Active oko 179 eura, a Elite 3 samo 79 eura.

Jeste li se pretplatili na naš YouTube PC Ekspert TV kanal?  Pratite li nas na Facebooku  ili  glavnog  urednika na Twitteru? Ako ne, što čekate?!  

Više... Vaš Komentar Top
MediaTek Dimensity 920/810 5G čipseti na 6nm u ponudi OEM-u

Datum objave 03.09.2021

MediaTek Dimensity 920/810 5G čipseti na 6nm u ponudi OEM-u

mediatek-dimensity-920-810

MediaTek je objavio dva nova 5G SoC -a – Dimensity 920 i Dimensity 810. Ova dva proizvoda namijenjena su za tržište mobitela srednje klase. Temelje se na 6nm TSMC procesu, a povezani proizvodi bit će lansirani u trećem tromjesečju ove godine.

mt920

MediaTek Dimensity 920 je overklokirana verzija Dimensitya 900. Dio CPU-a ima dvije velike Arm jezgre Cortex-A78 (2.5 GHz) i šest malih jezgri Arm Cortex-A55 (2.0 GHz). GPU je Mali-G68 MC4. Podržava LPDDR5 memoriju i UFS 3.1 flash memoriju te izlaz FHD+ 120 Hz na ekranu.  Također podržava snimanje 4K HDR video zapisa na hardverskoj razini, kameru od 108 MP, stanje čekanja 5G s dvije kartice, agregaciju s dvostrukim 5G nosačem. Integrira 2×2 MIMO Wi-Fi 6, Bluetooth 5.2 i više frekventni GNSS.

mt810

MediaTek  Dimensity 810 ima četiri velike Arm Cortex-A76 (2,4 GHz) jezgre i četiri male Arm Cortex-A55 (2,0 GHz), a GPU je Mali-G57 MC2. Podržava LPDDR4x memoriju, UFS 2,2 flash memoriju i izlaz FHD+ 120 Hz ekrana . U pogledu kamera donosi podršku za 64 MP senzore, tehnologije za smanjenje šuma MFNR i MCTF te koristi AI-Color u suradnji s Arcsoft tehnologijom.

Što se tiče ostalih performansi, oba čipseta donose MediaTek HyperEngine 2.0 mehanizam za igre kroz učinkovitu kontrolu mreže i opterećenja.

MediaTek objavio Kompanio Dimensity 1300T SoC za tablete i ARM prijenosnike

Objavljene MediaTek Helio G88 i G96 mobilne platforme

Iz perspektive pozicioniranja, cijena ne bi trebala biti previsoka.

Jeste li se pretplatili na naš YouTube PC Ekspert TV kanal?  Pratite li nas na Facebooku  ili  glavnog  urednika na Twitteru ? Ako ne, što čekate?!  

Više... Vaš Komentar Top
Dell Technologies predstavio seriju monitora za lakše poslovanje

Datum objave 02.09.2021

Dell Technologies predstavio seriju monitora za lakše poslovanje

Dell 24 i 27 inčni video konferencijski monitor

Tvrtka Dell Technologies predstavila je novu seriju prijenosnih monitora dizajniranih za povećanje produktivnosti svakog korisnika, neovisno o tome radi li u uredu, od kuće ili u pokretu. Među novim proizvodima nalazi se i linija monitora za video konferencije koja unaprjeđuje iskustvo videokonferencija kod kuće. Organizacije sve više usvajaju hibridnu politiku rada, odnosno prilagođavaju se zaposlenicima koji u istovremeno rade iz ureda i od kuće. Prijenosni zasloni zbog sve veće uporabe video konferencija postaju relevantniji nego ikad prije. Dell Technologies tako je linijom novih monitora omogućio lakšu međusobnu komunikaciju, bez obzira radi li se o poslu ili povezivanju s prijateljima ili obitelji.

Dell 14 inčni prijenosni monitor

Dell 14 Prijenosni Monitor (C1422H) napravljen je kao vrhunski pratilac prijenosnog računala, a riječ je o prvom Dell prijenosnom monitoru od 14 inča* pomoću kojeg korisnici mogu ostvariti maksimalnu produktivnost u radu s dva zaslona na bilo kojem mjestu. Novi Dell 24 i 27 monitori za video konferencije (S2422HZ i S2722DZ) podižu kvalitetu komunikacije s prijateljima, obitelji i suradnicima prvenstveno zahvaljujući dimenzijama od  27-inča QHD te 23,8-inča FHD. Uz to, korisničkom iskustvu pridonosi i ugrađena kamera za privatnost od 5 MP,  kao i mikrofoni za uklanjanje šuma te dvostruki zvučnici od 5 W.

Dell 27 4K UHD USB-C Monitor

Tu su i  Dell 27 4K UHD USB-C Monitor (S2722QC) i Dell 27 USB-C Monitor (S2722DC) monitori, koji donose nova poboljšana rješenja s jednim USB-C kablom za isporuku videa, zvuka i podataka. Njihova je posebnost u tome što istovremeno mogu puniti prijenosno računalo snagom do 65 W, što ih čini idealnima za radni prostor, kako u uredu, tako i kod kuće.

Više... Vaš Komentar Top
Lagani objektiv LUMIX S 24mm F1.8 (S-S24)

Datum objave 02.09.2021

Lagani objektiv LUMIX S 24mm F1.8 (S-S24)

Panasonic LUMIX S-S24 (IV)

Panasonic predstavlja novi širokokutni objektiv s velikim otvorom blende i fiksnom žarišnom duljinom LUMIX S 24mm F1.8 (S-S24) kao treći dodatak seriji od četiri objektiva s velikim otvorom blende F1.8 utemeljena na standardu sustava L-Mount.

Ukupno četiri objektiva F1.8 s fiksnom žarišnom duljinom iz serije LUMIX S, uključujući 85-milimetarski (S-S85), 50-milimetarski (S-S50) i novi 24-milimetarski (S-S24), dijele veličinu i položaj kontrolnih dijelova radi praktičnih prednosti prilikom upotrebe. Težište tih objektiva skoro je isto, pa je lako brzo mijenjati objektive uz minimalne prilagodbe balansa kad je fotoaparat na visećem stabilizatoru (gimbalu). Mogu se koristiti i zajednički filtri zahvaljujući istom promjeru. Karakteristike tih objektiva također su dosljedne.

Više... Vaš Komentar Top

Forum

Objavljeno prije 5 minuta

Dobra klima

Objavljeno prije 5 minuta

Prelazak na 2.5 GbE mrežu

Objavljeno prije 13 minuta

Alibaba, AliExpress iskustva?

Objavljeno prije 14 minuta

Windows 11 - info, how-to, pitanja, novosti, savjeti...

Objavljeno prije 20 minuta

Hi-Fi

Novosti

OnePlus Nord 4 u monolitnom metalnom kućištu

OnePlus Nord 4 je opcija za one koji žele kvalitetan pametni telefon s modernim dizajnom, snažnim performansama i dugotrajnom baterijom. Uz to, pristupačna cijena ga čini još privlačnijim. OnePlus Nord 4 se ističe monolitnim metalnim dizajn... Pročitaj više

Kaspersky zatvara američku podružnicu i otpušta zaposlenike

Kaspersky će zatvoriti svoju američku podružnicu i otpustiti zaposlenike nakon što su SAD u lipnju zabranili prodaju njihovih proizvoda zbog navodnih veza s ruskom vladom i rizika od curenja podataka. Zabrana, koja stupa na snagu 29. rujna,... Pročitaj više

Micron predstavlja Crucial P310: Najbrži M.2 2230 PCIe Gen4 NVMe SSD za potrošače

Micron je najavio lansiranje Crucial P310, najbržeg potrošačkog M.2 2230 PCIe Gen4 NVMe SSD-a, dizajniranog za ubrzanje pristupa podacima u gaming ručnim uređajima, ultra tankim prijenosnim računalima i mini računalima. Crucial P310 nudi do... Pročitaj više

MediaTek predstavlja Dimensity 7350 za pametne telefone srednje klase

MediaTek je najavio Dimensity 7350, koji bi pametnim telefonima srednje klase trebao pružiti vrlo visoke performanse. MediaTek Dimensity 7350 ima osmojezgrenu konfiguraciju i proizveden je pomoću TSMC-ovog 4nm proizvodnog procesora druge ge... Pročitaj više

Zašto PS5 ima bolju tendenciju igranja igara od moćnije Xbox Series X?

Kako deveta generacija konzola ulazi u četvrtu godinu, jedno pitanje ostaje neodgovoreno: Kako Sonyjeva PS5 konzola redovito nadmašuje Microsoftov Xbox Series X koji ima mnogo snažnije hardverske specifikacije? Microsoftova vodeća konzola X... Pročitaj više

Sve novosti