Novosti

Windowsi 10 PRO za ispod 10 € kod Whokeysa

Objavljeno prije 33 minute

Windowsi 10 PRO za ispod 10 € kod Whokeysa

whokeys

Whokeys, online platforma za prodaju softverskih licenci nudi svim PCEkspertašima 20% popusta na određene proizvode. Prodaju operativni sustav Windows 10 PRO, zatim pakete Office 2016 i 2019 Professional, ključeve za igre (Steam, Origin, Uplay, Playststion, PC), različite gift kartice itd.

whokeys_2

U ovoj je prodajnoj akciji naglasak stavljen na Windows 10 PRO OEM licencu uz korištenje PP20 koda.

Ostali zanimljivi proizvodi na akciji su:

whokeys_1

(Sponzorirani članak, PCEkspert nije  odgovoran za eventualnu nastalu štetu kupovinom na ovoj platformi)

Više... Vaš Komentar Top
CoolerMaster MM710 igraći miš

Objavljeno prije 1 sat

CoolerMaster MM710 igraći miš

MM710-Black-Glossy-01

CoolerMaster predstavlja novi MM710 igraći miš vrlo neobičnog saćastog dizajna. Najlakši je to njihov miš sa samo 53 grama mase. Namijenjen je brzim pokretima i dugotrajnoj igri, pri čemu pruža minimalni zamor i manju bol u zapešću. Miš je dizajniran i za ljevake i za dešnjake, ima Pixartov 3389 senzor maksimalne rezolucije 16.000 DPI-a, te Omron prekidače pod lijevom i desnom tipkom.

MM710-Black-Glossy-02

S obzirom na to da ima saćaste otvore, elektronika i PCBA su otporni na prašinu i vodu. Dolazi u četiri izvedbe boja – sjano crna, sjajno bijela, mat crna i mat bijela. Miš će na tržište doći uskoro po preporučenoj cijeni od 50 €.

Više... Vaš Komentar Top
AIDA64 v6.10

Objavljeno prije 1 sat

AIDA64 v6.10

aida64logo

FinalWire je objavio dostupnost nove verzije svog AIDA64 softvera u sve četiri dostupne verzije, sa Extreme i Business edicijama. Novosti uključuju:

 • AVX accelerated 64-bit benchmarks for Zhaoxin ZX-C+ and Zhaoxin KaiXian KX-5000 processors
 • Full support for Hygon C86 “Mukti/Dhyana” CPU
 • Enhanced RGB LED monitoring module
 • Matrix Orbital EVE3 LCD display support
 • Improved support for Intel “Comet Lake” and “Ice Lake” CPUs
 • Support for PCI Express 4.0 controllers and devices
 • Preliminary support for Zhaoxin KaiXian KX-6000 CPU
 • Advanced support for LSI RAID controllers
 • NVMe 1.4 support
 • Improvements for AMD X570 chipset based motherboards
 • GPU details for AMD Radeon RX 5700 Series
 • GPU details for nVIDIA GeForce RTX 2000 Super Series
Više... Vaš Komentar Top
ADATA predstavlja vanjski SSD uređaj SC680

Objavljeno prije 17 sati

ADATA predstavlja vanjski SSD uređaj SC680

ADATA SC680

ADATA Technology predstavlja svoj vanjski SSD ADATA SC680. Krase ga kompaktne dimenzije, lako je prenosiv, a ima i sučelje USB 3.2 Gen 2 radi boljih performansi čitanja i pisanja. Preko Type C konkektora nudi brzine čitanja/pisanja do 530/460 MB/s, a bez se dodatnih preduvjeta (plug and play) spaja na sustave s Windowsom, Mac OS-om i Androidom.

Više... Vaš Komentar Top
Intel i9-9900KS donosi all-core 5GHz i osjetno veći TDP

Objavljeno prije 17 sati

Intel i9-9900KS donosi all-core 5GHz i osjetno veći TDP

i9_9900KS

Intel će i službeno lansirati i9-9900KS u listopadu, a za one koji ne znaju, radi se o 8C/16T „beštiji“ sa osnovnim taktom od 4 GHz te turbo taktom za sve jezgre od 5 GHz, te se za sad nagađalo da bi TDP (prema Intelovoj nomenklaturi) trebao iznositi oko 130 W. No iz informacija koje su procurile iz BIOS nadogradnji za ASUS matične ploče, službena brojka iznosi poprilično konzervativnih 127 W što nam djeluje poprilično konzervativno.

Naime 9900K ima nazivni TDP od 95W, a potrošnja mu pri visokom turbu nerjetko ode i preko 150 W, ako ste jedan od onih koji cilja na 9900KS, svakako odmah naciljajte i dobar rashladni sustav, jer prije bismo rekli da će tih 127 W biti vrlo blizu 200.

Više... Vaš Komentar Top
Steam, Francuska i preprodaja digitalnih igara

Objavljeno prije 18 sati

Steam, Francuska i preprodaja digitalnih igara

Steam

Valve je tokom godina postojanja imao problema s mnogim zakonima o zaštiti potrošača širom svijeta. Nakon 3 milijuna australskih dolara kazne bili su prisiljeni implementirati refund sustav, a kako stvari stoje uskoro bi mogli (barem za Francusko tržište) implementirati i sustav koji bi omogućio korisnicima da prodaju vlastite digitalne licence.

Francuski news outleti Nextimpact i Numerama nedavno su izvjestili da je Francuska udruga za zaštitu potrošača uspjela dobiti presudu koja potrošaču omogućuje ponovnu prodaju „dematerialised“ goodsa – drugim riječima – digitalnog sadržaja. Trenutačna politika Steam-a je da ne dozvoljavaju preprodaju korisničkih računa i igara. Stavka koja u većini EU zemalja nije dozvoljena.

Ono što je čudno u ovoj priči je da se radi samo o Steamu, dok s druge strane i ostali servisi ne omogućuju svojim korisnicima prodaju igara. Naravno, ak ostvari krenu u tom smijeru zapamtite da pod digitalni sadržaj spadaju i filmovi, pjesme i knjige koje kupujemo s Amazona, Play Storea ili iTunesa.

Za sada presuda protiv Valvea traži da se navedena klauzula makne, a ako tako ne postupe kazna je 3000 € po danu do maksimalnog trajanja od 6 mjeseci i eventualno daljnje pravne posljedice.

U ovom trenutku Valve nije komentirao slučaj te se u ovom trenutku ne zna kada će slični slučajevi biti pokrenuti protiv ostalih pružatelja digitalnog sadržaja.

Više... Vaš Komentar Top
Samsung novi PCIe 4.0 SSD – nove brzine i „never die“ tehnologija

Objavljeno prije 18 sati

Samsung novi PCIe 4.0 SSD – nove brzine i „never die“ tehnologija

Samsung_SSD_PM1733_HHHL

Samsung je u ovom trenutku u svijetu stolnih računala najpoznatiji po gotovo pa najbržim diskovima dostupnim na tržištu, no za PCIe 4.0 do sad još nisu imali ništa spremno. Osim većih brzina, Samsung želi i da njihovi SSD diskovi nikad ne umru stoga su predstavili PM1733 i PM1735 SSD diskove koji su ukupno dostupni u 19 varijanti od PCIe, 2.5“ do U.2 form faktora s kapacitetom od 800GB pad do 30.72TB.

Osim impresivnih kapaciteta tu je i nova „never die“ tehnologija, koja, iako zvuči da diskovima onemogućuje smrt u biti nudi potencijalnu zaštitu od gubitka podataka u slučaju smrti samog diska. Naime, do sada je sitaucija bila ako bilo koji od NAND čipova umre, umiru i svi podaci na disku. Samsung je navodno kroz svoju FIP (Fail in place) tehnologiju uspio putem softvera omogućiti da se normalan rad diska nastavi čak i kad se krenu događati greške na razini ćelije i u slučaju takve greške SSD sam, automatski seli podatke na neku od dostupnih zdravih ćelija. Naravno to ne znači da disk koji ima navedeni software u slučaju grešaka s NAND-om možete nastaviti koristiti. Navedena tehnologija je ovdje kako bi se što lakše podnijela tranzicija i/ili zamijena diska koji je krenuo “umirati”.

Od zabavnijih stvari maksimalno čitanje iznositi će oko 8GB/s i pisanje od oko 3.8GB/s, a nasumična pisanja i čitanja trebala bi ići barem do 1.450.000 IOPS-a, odnosno 260.000 IOPS-a.

Proizvodnja je prema navodima Samsunga krenula, ali cijena kao ni vrijeme izlaska na tržište u ovom trenutku nisu dostupni.

Više... Vaš Komentar Top
AMD Epyc 2 7H12 – brži i žedniji

Objavljeno prije 3 dana

AMD Epyc 2 7H12 – brži i žedniji

AMD_EPYC

AMD je prije nekoliko dana najavio i predstavio nekoliko novih stvari od koji je najzanimljiviji AMD Epyc 7H12, još jedan 64C/128T procesor, ali s višim taktovima. Bazni takt iznosi 2.6 GHz, a turbo ide do 3.3 GHz, uz taktove narastao je i TDP koji sada iznosi 280 W. Usporedbe radi Epyc 7742 ima osnovni takt od 2.25 GHz uz maksimalni turbo za jednu jezgru od 3.4 GHz, pri TDP-u od 225 W.

Ostale specifikacije, poput memorijske podrške, sigurnosnih značajki i broj podržanih PCIe stazica je identičan kao i u ostatku ponude, a jedina stvar koju AMD garantira su puno viši taktovi prilikom opterećenja svih jezgri primarno zbog većeg manevarskog prostora koji se dobio povećanjem TDP-a, a zbog porasta TDP-a Epyc 7H12 preporuča se isključivo za servere koji rashladni sustav imaju baziran na vodi.

EPYC 7H12

Za sada jedino se nalazi u ponudi proizvođača superračunala BullSequana i njohovom modelu XH2000 na kojem je ATOS vršio testiranja i u odnosu na Epyc 7742, 7H12 ostvario je 4,2TeraFLOPS-a u Linpacu što je 11% bolji rezultat od 7742 – što ne čudi obzirom da se praktički radi o „overclockanom“ 7742 modelu.

Više... Vaš Komentar Top
Intel Core i9-1098XE – Cascade Lake-X „procurio“ na Geekbench-u

Objavljeno prije 3 dana

Intel Core i9-1098XE – Cascade Lake-X „procurio“ na Geekbench-u

cascade_lake_x

Prije nekoliko dana u bazi Geekbencha 4 pojavili su se rezulati Intelove nadolazeće perjanice i9-10980X. Prema dostupnim informacijama radi se o 18C/36T s osnovnim taktom od 4.1 GHz i maksimalnom turbo taktu od 4.7 GHz. L1 Cache iznosi 1,125 MB, L2 18 MB te L3 24,75 MB. Sve ovo su nepotvrđene informacije, preuzete iz nekih starijih „leakova“ stoga ih je najbolje uzeti za zrnom soli.

cascade_lake_x_leak

Navedeno je testirano koristeći Dell Precision 5820 radnu stanicu koja je bazirana na X299 chipsetu, što bi značilo da Intel neće promijeniti socket, barem ne u HEDT segmentu. No pretpostavljamo da se ne radi o benevolentnosti, nego o činjenici da će i „novi“ procesori biti bazirani na dobroj staroj Skylake arhitekturi koja je na police došla još u ljetu 2015. godine.

Više... Vaš Komentar Top
Blizzard, WoW Classic i DDOS napadi

Objavljeno prije 3 dana

Blizzard, WoW Classic i DDOS napadi

Blizzard_WoW

Za sve one koji spavaju ispod kamena, prije nekoliko tjedana Blizzard je lansiaro WoW Classic koji je polučio veliki uspjeh za kompaniju čiji brojevi pretplatnika u zadnjoj ekspanziji, Battle for Azeroth, su drastično opali i zajednica je poprilično dobro prihvatila novi-stari WoW.

Početkom rujna Blizzard je otkrio da su im serveri od samog lansiranja pod konstantnim DDoS napadima, a u nedavnoj obavijesti s njihovim foruma napadima se stalo na kraj s obzirom da su identificirali osobu koja je vršila napade te je ista navodno uhićena.

Blizzard_wow_c_ddos

Da li je stvarno gotovo, neće se znati ako napadi ponovno ne krenu, jer ovakvi napadi protiv kompletne infrastrukture jedne kompanije poput Blizzarda koja ima servere „raštrkane“ širom svijeta najčešće su dio koordiniranih grupa. No iako nije previše vjerojatni, nije nečuveno, da pojedinac sam izvrši ovako koordiniran i dugotrajan napad.

Više... Vaš Komentar Top

Članci

iStorage datAshur PRO2 128 GB recenzija

iStorage datAshur PRO2 128 GB recenzija

Britanski je iStorage nedavno predstavio novi datAshur PRO2 USB flash drive, koji zamjenjuje stariji PRO model, kojeg smo imali prilike testirati u svibnju ove godine. PRO2 je poboljšanog dizajna i povećanih kapaciteta - sve do 512 GB. Kao... Pročitaj više

Dell Precision 7530 recenzija

Dell Precision 7530 recenzija

Iz ComTel Corpa nam je na test stigla Dellova Precision 7530 mobilna radna stanica. Riječ je o prijenosniku namijenjenom poslovnim korisnicima koji svakodnevno u radu trebaju visoke performanse. Naš je primjerak bio opremljen sa šest jezgre... Pročitaj više

Corsairov jesenski giveaway

Corsairov jesenski giveaway

Ljeto je na izmaku, još koji dan nas dijeli od jeseni, a Corsair je odlučio obradovati tri PCEkspertovca s gaming gearom za jesensku sezonu. U govom giveawayu dajemo Nightsword RGB miš, zatim M55 PRO RGB miš, te HS35 Stereo slušalice. Sva o... Pročitaj više

Corsair Nightsword RGB & M55 PRO RGB recenzija

Corsair Nightsword RGB & M55 PRO RGB recenzija

Corsair nam je na test poslao dva nova miša. Nightsword RGB je FPS/MOBA igraći miš kojeg se drži punim dlanom, ima mogućnost izmjene težine, a za dobre se performanse brine PMW3391 optički senzor. M55 PRO RGB je s druge strane miš namijenje... Pročitaj više

Gears 5 - 1440p performanse

Gears 5 - 1440p performanse

Šesti je naslov u popularnoj Gears of War franšizi jučer postao dostupan u standardnoj verziji, a mi se već nekoliko dana igramo s Ultimate Edition verzijom. Igra nosi skraćeni naziv Gears 5, napravljena je od strane The Coalition studija i... Pročitaj više

Svi članci