Novosti - Studeni 2012.

Prijenosni Bluetooth zvučnik GeniusSP-900BT

Datum objave 03.11.2012

Prijenosni Bluetooth zvučnik GeniusSP-900BT

Genius je predstavio novi prijenosni zvučnik SP-900BT namijenjen smartfonima, tabletima i drugim prijenosnim uređajima na koje se spaja preko Bluetooth sučelja.
Izuzetno malen, lagan i dopadljivog dizajna, SP-900BT stane u svaku torbicu pa čak i u malo veći džep. Ugrađeni zvučnik nudi dva vata izlazne snage punokrvnog zvuka, što Vam omogućuje da ga koristite za kvalitetnu reprodukciju glazbe ili filmova s mobilnih uređaja poput iPhonea, iPada, tabletnih računala i smartfona zasnovanih na Android OS-u i drugim operacijskim sustavima ili PC-a. Zahvaljujući ugrađenom mikrofonu, SP-900BT možete koristiti i za konferencijske pozive.

Na vrhu zvučnika nalaze se četiri tipke koje Vam omogućuju brzu kontrolu nad glasnoćom zvuka,uparivanje s drugim Bluetooth uređajima, kao i odgovaranje na dolazni poziv. SP-900BT napaja se iz ugrađene litij-ionske baterije, a kada dođe vrijeme za punjenje – jednostavno ga uz pomoć priloženog USB kabela spojite na računalo i bit će vrlo brzo ponovno spreman za rad.
SP-900BT podržava standard Bluetooth 3.0 i podržava rad na do 10 metara udaljenosti od uređaja na koji je spojen. Dolazi opremljen 3,5-milimetarskim audio-konektorom. Preporučena maloprodajna cijena uređaja iznosi 299 kuna.

Novi AMD Opteron 6300 procesori

Datum objave 05.11.2012

Novi AMD Opteron 6300 procesori

AMD je danas predstavio svoje nove serverske Opteron procesore serije 6300. Novi su procesori bazirani na “Piledriver” arhitekturi jezgara nove generacije, koja je najprije predstavljena u desktop A seriji, a nedavno i u novim FX procesorima. Novi Opteroni pružaju dobre performanse i skalabilnost za virtualizacijske serverske platforme koje su centralna točka postavljanja privatnog i javnog oblaka (Cloud), velikih sistema podataka i HPC clustera. Opteroni serija 6300 po AMD-u pružaju ultimativni balans između performansi, skalabilnosti i cjenovne efikasnosti kako bi omogućili IT organizacijama smanjenje ukupne cijene korištenja (TCO).

Serija 6300 pruža vodeće performanse u Specjbb2005, serverskom test softveru koji se koristi za procjenu Java performansi, a postiže i do 24% veće performanse u usporedbi s predhodnom 6200 generacijom. Java je izuzetno važan element softverskog ekosistema nove generacije podatkovnih centara, i zbog toga je bitan ovaj napredak. Uz to, performanse po Wattu su i do 40 posto boje u odnosu na predhodnu generaciju, što znači kako će tvrtke koje koriste robusne softverske sisteme velikih razmjera biti u mogućnosti "uživati" u visokim performansama, ali i u niskim troškovima korištenja. 

AMD nastavlja unaprijeđivanje HPC performansi sa novom 6300 serijom oslanjajući se na optimizacije u kompajlerima i bibliotekama ali i na njihovu kombinaciju s novom generacijom arhitekture jezgara.  Ostvarili su impresivne rezultate u ključnim HPC aplikacijama poput poslova vezanih za molekularnu dinamiku, LAMMPa i NAMD3. 

U svim globalnim IT organizacijama, cjenovno efektivne, skalabilne performanse su ključni zahtjev za podršku konsolidacije računalstva u oblaku i poslove s velikim brojem niti uobičajene za HPC, velike data centre i druga polja,” kaže Suresh Gopalakrishnan, direktor odjela za serverske poslove u AMD-u. “Ključ uspješnog rješenja za kupce je suradnja s OEM-ima i drugim ponuđačima, kako bi se minimalizirali ukupni troškovi korištenja u kombinaciji s TCO-om i superiornim performansama po Wattu. Opteroni serije 6300 su jedinstveno pozicionirani za pružanje različitosti za kojom kupci tragaju.”

Dell i HP serveri bazirani na Opteronima serije 6300 se očekuju prije kraja godine. Sistemi i platforme bazirane na njima danas su dostupne od strane tvrtki Cray, SGI, Supermicro, ali i od tvrtki AMAX, Appro, Asus, ClusterVision, Colfax International, Megware Computer, Microway, Penguin Computing, Silicon Mechanics i ZT Systems.  AMD-ova “Roadrunner” platforma, razvijena za Open Compute Projekt, biti će dostupna u prvom kvartalu 2013, a AMD je već zabilježio rano praženje Opteron 6300 procesora isporukom superračunala Sveučilištu u Indiani.

Ključne činjenice, performanse i tehički detalji
·         Do 3.5 GHz osnovnog takta i do 3.8 GHz korištenjem AMD Turbo CORE tehnologije za povećanje performansi kada to aplikacije zahtijevaju
·         Do 16 jezgara po procesorskom podnožju za skaliranje u višenitnom okruženju
·         AMD-P tehnologija upravljanja potrošnjom pruža maksimalne performanse po utrošenoj jedinici snage uz pružanje veće kontrole IT menadžerima nad profilima potrošnje podatkovnih centara
·         AMD Virtualization (AMD-V) tehnologija za skoro "prirodne" performanse u virtualiziranim okruženjima i najnižu cijenu po virtualnoj mašini (VM)
·         Do 4 memorijska kanala za memoriju s radnim taktom i do 1866 MHz
·         Jedini x86 procesor koji podržava ultra nisku voltažu memorije od 1.25V
·         Podrška za do 12 DIMM modula po CPU-u za ukupno 384GB memorije po procesoru
·         Podrška za x16 HyperTransport tehnologiju (HT3) povezivanja sa do 6.4GT/s po linku

Intel SSD DC S3700

Datum objave 06.11.2012

Intel SSD DC S3700

U okruženju u kojem aplikacije za obradu velikih skupova podataka, računalstvo visokih performansi i računalstvo u oblaku pojačano zahtijevaju pristup podacima u stvarnom vremenu u zetabajtskim količinama Intel Corporation predstavio je novu generaciju svojih SSD diskova, Solid-State Drive DC S3700 Series, osmišljenu za uklanjanje zastoja zbog pohrane podataka i maksimizaciju performansi višejezgrenih procesora. Intel SSD DC S3700 Series nudi brze, dosljedne performanse, nisku latenciju, snažnu zaštitu podataka i iznimnu izdržljivost te tako IT osoblju omogućuje pružanje podrške za najzahtjevnije suvremene aplikacije za podatkovne centre.

Ključ vrhunskih, dosljednih i brzih performansi serije Intel SSD DC S3700 Series leži u strogoj distribuciji ulazno-izlaznih operacija u sekundi (IOPS-a) s niskom maksimalnom latencijom. SSD DC S3700 aplikacijama koje intenzivno koriste ulazno-izlazne operacije nudi do 75.000 IOPS-a uz nasumično čitanje datoteka od 4 kB te do 36.000 IOPS-a uz nasumično čitanje datoteka od 4 kB. Uz uobičajenu latenciju sekvencijalnog zapisivanja od 65 mikrosekundi i visoku kvalitetu usluge (Quality of Service, QOS) od manje od 500 mikrosekundi 99,9 posto vremena, Intel SSD DC S3700 jamči brzo i dosljedno vrijeme odziva aplikacija.

Tako poboljšane performanse pohrane paralelnom višenitnom računalstvu omogućuju povećanu propusnost pohrane te aktivnije korištenje višejezgrenih procesora. Time se krajnjim korisnicima smanjuju zastoji u vremenu odziva te im se pruža veća kvaliteta rada s računalom. IT profesionalcima i stručnjacima za podatkovne centre koji moraju misliti na zaštitu podataka i maksimalnu sigurnost Intel SSD DC S3700 Series sveobuhvatnu zaštitu podataka i podršku za 256-bitno šifriranje Advanced Encryption Standard (AES). Radi dodatnog povećanja pouzdanosti u Intel SSD DC S3700 ugrađena je dodatna flash memorija koja se koristi za  redundanciju podataka, čime se na najmanju moguću mjeru svodi mogućnost gubitka podataka.

U diskove je ugrađena tehnologija Intel High Endurance Technology (HET) koja omogućuje izdržljivost karakterističnu za SSD diskove s jednorazinskim ćelijama u ekonomičnoj tehnologiji višerazinskih ćelija (Multi-Level Cell, MLC). Spajanjem upravljačkih tehnika za SSD NAND s poboljšanjima NAND-a na razini silicija tehnologija HET diskovima iz serije Intel SSD DC S37000 Series omogućuje postizanje deset zapisivanja na čitavom disku dnevno tijekom petogodišnjeg radnog vijeka diska. To je kao da se tijekom radnog vijeka diska s najvećim kapacitetom, 800 GB, na njega zapišu HD videozapisi u trajanju od 186 godina.

Uz to, SSD diskovi nude i bolju ukupnu potrošnju energije. DC 3700 Series smanjuje uobičajenu potrošnju energije u aktivnom stanju na šest vata, a u stanju mirovanja na 650 milivata, čime se smanjuje proizvodnja topline, a time i troškovi napajanja i hlađenja. DC S3700 je SATA disk brzine šest gigabita u sekundi (Gb/s) s brzinom prijenosa od 500 megabajta u sekundi (MB/s) pri čitanju i 460 MB/s pri zapisivanju. Nudi do dva puta brže čitanje i petnaest puta brže zapisivanje u odnosu na prethodnu generaciju diskova iz serije 710. Korisnicima podatkovnih centara sada su dostupni ogledni primjerci proizvoda za provedbu kontrole i potvrđivanja kvalitete. Planira se da će prva faza proizvodnje početi do kraja godine, dok se početak proizvodnje za široko tržište planira za prvo tromjesečje 2013. Proizvod je dostupan kao 2,5-inčni model u svim kapacitetima – 100, 200, 400 i 800 gigabajta (GB) – te kao 1,8-inčni model u kapacitetu od 200 GB i 400 GB. Preporučena maloprodajna cijena za 2,5-inčne modele iz serije Intel SSD DC S3700 Series je kako slijedi: 235 USD za 100 GB, 470 USD za 200 GB, 940 USD za 400 GB i 1880 USD za 800 GB za količine od tisuću jedinica. Preporučena maloprodajna cijena za 1,8-inčne modele iznosi 495 USD za 200 GB i 965 USD za 400 GB. Cijene obuhvaćaju petogodišnje ograničeno jamstvo.

Mushkin se širi na tržište USB3.0 flash uređaja

Datum objave 06.11.2012

Mushkin se širi na tržište USB3.0 flash uređaja

Mushkin je predstavio novu liniju proizvoda – USB 3.0 flash diskove visokih performansi Ventura Plus dostupne u verzijama od 8GB, 16GB i 32GB.

Glavne karakteristike novih uređaja su:

  • Brzine čitanja do 200MB/s i brzine zapisa do 40MB/s
  • High Speed USB 3.0 kompatibilnost (unazad kompatibilni s USB 2.0 standardom)
  • Aluminijsko kućište, povećana izdržljivost i otpor na udarce (testirai do 10G)
  • Hardverski ECC
  • Optimiziran za pouzdani tok podataka
  • Wear-leveling funkcionalnost optimizira zapis za dugovječnost i pouzdanost
  • Kompatibilni s Windows 7, Windows Vista, Windows XP, Windows 2000, Windows ME, Linux 2.4 i kasniji, te Mac OS9, X i kasniji
  • Dvogodišnje jamstvo
Arctic Freezer i30 CO

Datum objave 08.11.2012

Arctic Freezer i30 CO

Arctic predstavlja moćni Freezer i30 CO namijenjen hlađenju najjačih Intelovih procesora uključujući i7-3960X kojem temperaturu skida za oko 30°C u odnosu na BOX hladnjak, a neke od karakteristika su:

•  Rashladni kapacitet – 320 Watta
•  Dual ball bearing za dugotrajnost
•  4 toplovodne cijevi s direktnim dodirom na IHS
•  Fleksibilan kit za montažu koji dozvoljava različito konfiguriranje protoka zraka
•  Tihi izmjenjivi 120mm PWM ventilator i gume za upijanje vibracija
•  Kit za montažu s metalnim kopčama i donjom pločom
•  MX-4 termalna pasta (0.8g)

Prestigio Multiphone launch

Datum objave 09.11.2012

Prestigio Multiphone launch

Asbis je sinoć u zagrebačkom klubu The Room održao launch event njihovih novih Prestigio Multiphone pametnih telefona, o kojima ste već imali prilike čitati na PCEkspertu. Za početak su predstavljena tri modela, 4300, 4040 i 3500, no Prestigio ne namjerava na tome stati.

Okupljene partnere i novinare dočekao je i pozdravio Jug Radeka, Asbisov Marketing Manager, a prezentaciju je održao Vladimir Ostojić, BDM Prestigio za Adriatic regiju. Nakon uvodnih riječi i predstavljanja tvrtke Prestigio najavljene su njihove nove smartphone zvijezde koje su u vrlo kratkom roku rasprodane na domaćem tržištu. Inače, za sve koji ne znaju Prestigio je Asbisov brand i na tržištu su prisutni već deset godina, a proizvode prodaju u više od 70 zemalja svijeta. Njihovi tržišno najuspješniji proizvodi su dodaci i periferija kojih su do sada prodali preko 5 milijuna te GPS navigacije koje su prodane u preko 1.5 milijuna komada.

Najzanimljiviji dio prezentacije bila je najava novih proizvoda. Mi smo u recenziji dobro naslutili kako bi uskoro mogli izaći uređaji s dvije procesorske A9 jezgre, a to je sinoć i potvrđeno. Ono što je bilo iznenađenje su dijagonale ekrana 4.5" i 5" kod tih novih modela. U prodaji se očekuju krajem ove ili početkom iduće godine, a na PCEkspertu će te moći vidjeti njihovu recenziju.

Uz nove pametne telefone najavljeni su i novi tableti (MultiPad 8.0 Pro Duo i MultiPad 8.0 Ultra Duo), koji također dolaze s dvojezgrenim Cortex A9 procesorima (1.5GHz i 1.6GHz), imaju 8" HD LCD ekrane, opremljeni su s po 8 i 16GB interne memorije, a uz jači model dolazi i grafički procesor s četiri jezgre (cjevovoda).

Odgovorima na zagonetke do novog prijenosnika s "Osmicom"

Datum objave 12.11.2012

Odgovorima na zagonetke do novog prijenosnika s "Osmicom"

Microsoft Hrvatska pokrenuo je s partnerima, tvrtkama Links, Mikronis, Harvey Norman i Emmezeta, promociju potpuno novog operativnog sustava Windows 8. Svi će zainteresirani, od danas pa do polovice prosinca, na navedenim maloprodajnim mjestima moći isprobati Windows 8 i otkriti njegove funkcionalnosti. Promotivnu akciju prati nagradni natječaj na Facebook profilu Microsofta Hrvatska, u kojem korisnici imaju priliku osvojiti prijenosna računala s novim operativnim sustavom.

Potpuno novi operativni sustav, Windows 8, predstavljen u New Yorku 25. listopada, korisnici već sada mogu isprobati i u Hrvatskoj te otkriti novo Start sučelje s aktivnim pločicama, odabrati između više od tisuću aplikacija te se povezati s prijateljima na društvenim mrežama ili uživati u igrama i glazbi, stvarati i raditi. Windows 8 osmišljen je tako da odgovara na svaki jedinstven zahtjev i potrebu korisnika.

„Fanovi“ Microsofta će na domaćim Facebook stranicama te tvrtke moći i sami otključati snagu Windowsa 8. Sve što je potrebno je upisati pet točnih odgovora na zagonetke, na što će sustav igračima postaviti konačnu zagonetku. Unosom točnog odgovora, jedinstvenog koda koji je odgovor na tu zagonetku, korisnici će na lokacijama partnera moći otključati nagradu – prijenosno računalo pokretano sustavom Windows 8.

ECS Z77H2-A5X Deluxe

Datum objave 14.11.2012

ECS Z77H2-A5X Deluxe

Tajvanski ECS danas predstavlja novu matičnu ploču iz Black serije baziranu na Intelovom Z77 čipsetu, namijenjenu naprednim korisnicima i overclockerima. Ploču karakterizira podrška za Thunderbolt, pozlaćeni kontakti, Solid kondenzatori i masivni rashladni sustav. Uz to, ploča ima i tri PCIe X16 slota, te podržava 3-way CrossfireX i SLI. Podržava i 2x SATA 6Gb/s, 3x SATA 3GB/s, 1x mSATA3GB/s (iz mini PCIe) sa RAID 0, 1, 5, 10 mogućnostima, a tu su i on-board Wireless LAN, Gigabit LAN, Bluetooth, 2x USB 3.0, 4x USB 2.0, i 8 kanalni HD audio. Kako bi osigurali dugotrajnost pri otežanim uvjetima, ECS ploče testira ploče tri puta duže i na 125% višoj temperaturi od industrijskog standarda, a samo ploče koje prolaze 72 satni test na temperaturi od 50°C ulaze u Blask seriju.

AOC myStage e2343Fi

Datum objave 14.11.2012

AOC myStage e2343Fi

Za sve koji smatraju da monitori nisu dovoljno napredni za današnje multimedijske zahtjeve, dolazi inovacija u obliku myStage monitora iz AOC–a . Ovaj monitor oznake e2343Fi sastavni je dio posebno dizajnirane linije uređaja koja obećava nove uzbudljive mogućnosti ljubiteljima mobilnih aparata. Imajući na umu multimedijsko okruženje u kojem živimo, myStage monitor prilagođava se tehnološkim trendovima pružajući korisnicima povezivanje s iPhone ili iPad uređajima i uživanje u mnogo boljoj kvaliteti audio i vizualnih sadržaja.

Najzahtjevniji ljubitelji video igara imat će od sada mogućnost iskusiti prvorazredni doživljaj sadržaja, koji omogućuje ogroman ekran dijagonale od gotovo 60 cm, HD rezolucija uz vrijeme odziva od 2 ms, dinamički kontrast 50.000.000 : 1 i mogućnost prikaza 16,7 milijuna boja. Dodatno uživanje u omiljenim sadržajima s mobilnih uređaja, myStage monitor omogućava i time što pruža opciju uvećanja slike s iPhone zaslona čak i do 37 puta.

Tanak i elegantan dizajn ekrana postignut je premještanjem svih konektora i dodataka u podnožje monitora, gdje se nalaze VGA i HDMI video ulazi te ugrađeni stereo zvučnici snage 10 W. Na taj način se ovaj monitor, pored naprednih tehnologija, izdvaja po sofisticiranom dizajnu, prigodnom za svaki životni ili poslovni interijer.
myStage monitor može se kupiti u svim bolje opremljenim trgovinama s tehničkom opremom, a okvirna cijena je 1699 kuna.

Canon predstavio nove objektive

Datum objave 15.11.2012

Canon predstavio nove objektive

Canon je obogatio svoju svjetski poznatu liniju objektiva EF dvama novim modelima namijenjenima entuzijastima i profesionalcima – EF 24-70mm f/4L IS USM i EF 35mm f/2 IS. Novi objektivi nude prvoklasne optičke tehnologije i iznimno kompaktan dizajn te su savršene za brojne kreativne namjene, uključujući snimanje reportaža, krajolika, portreta i putopisa.

Oba nova objektiva idealna su za korištenje u kombinaciji s DSLR fotoaparatima kao što je novi EOS 6D, a u njima se koriste najnovije Canonove tehnologije koje jamče dosljedno postizanje vrhunskih rezultata. Oba modela sadrže asferične leće i premaze Super Spectra optimizirane za svaki pojedini element, Canonovu vrhunsku tehnologiju stabilizacije slike (Image Stabilizer, IS) i ultrazvučne motore koji omogućuju superbrzo automatsko fokusiranje (AF) te tako pružaju izvanredne optičke performanse. Model EF 24-70mm f/4L IS USM ujedno je i najnoviji objektiv u koji je ugrađena tehnologija Hybrid IS, koja omogućuje snimanje slika bez vidljivih učinaka potresanja sa svih udaljenosti, uključujući makrofotografske žarišne duljine.

Forum

Objavljeno prije 4 minute

T-Mobile

Objavljeno prije 7 minuta

Stari hardware za kojim se slinilo

Objavljeno prije 7 minuta

The Super League vs. UEFA

Objavljeno prije 9 minuta

windows 10 za stare laptope

Objavljeno prije 14 minuta

t-com u pilot programu nudi fritzboxa-na optici

Članci

Brzi test - ID-Cooling Frostflow X 120, 240, 360 & Auraflow X 240

Brzi test - ID-Cooling Frostflow X 120, 240, 360 & Auraflow X 240

Iz shopa Futura IT su nam na test poslali četiri komada AIO vodenih hlađenja kineskog proizvođača ID-Cooling. Riječ je o tri modela iz Frostflow X linije proizvoda - 120, 240 i 360, te jednom modelu iz Auraflow X linije - 240. Svi su AIO hl... Pročitaj više

ASRock Z590 Extreme recenzija

ASRock Z590 Extreme recenzija

I premda s još uvijek nismo dokopali procesora 11. Core generacije, nastavljamo s testovima i predstavljanjem Z590 ploča. Ovaj put je na redu ASRockova Z590 Extreme koja spada u viši segment njihove ponude. Ploča je opremljena sa solidnom n... Pročitaj više

Arctic BioniX P120 A-RGB Bundle recenzija

Arctic BioniX P120 A-RGB Bundle recenzija

Arctic je početkom godine na tržište izbacio nove 120-milimetarske BioniX P120 A-RGB ventilatore koji se mogu nabaviti pojedinačno, ali i ovako u Bundle izdanju po tri komada. Uz ventilatore dolazi još i A-RGB kontroler s daljinskim upravlj... Pročitaj više

ASUS ROG Gladius III recenzija

ASUS ROG Gladius III recenzija

U lab nam je sletio najnoviji ROG Gladius III miš iz Asusa. Treća je ovo generacija dobro poznatih igraćih miševa koja donosi brojne novosti, koje uključuju i novi optički senzor. Gladius III je estetski nadograđen, težak je samo 79 grama,... Pročitaj više

Prvi pogled - ASUS TUF Gaming Z590-Plus WiFi

Prvi pogled - ASUS TUF Gaming Z590-Plus WiFi

Svi su proizvođači matičnih ploča osvježili svoje serije za novu 11. generaciju Intelovih Core procesora koja je ovih dana ugledala svjetlo tržišta. Nažalost, recenzije nisu povoljne, i tek je jedan procesor pobudio koliko toliko interesa -... Pročitaj više

Svi članci