Novosti - Studeni 2015.

Nvidia novosti u Zagrebu

Datum objave 02.11.2015

Nvidia novosti u Zagrebu

ALX_1995

Prošli smo se tjedan u Zagrebu imali prilike družiti s Davidom Kobližekom, PR managerom Nvidie za centralnu i istočnu Europu. Na sastanku smo saznali neke već dobro poznate stvari, ali i neke koje su bile novost. Odmah ćemo započeti s onom kako Nvidia do potpuno nove arhitekture (Pascal, 2016.) vjerojatno neće izdavati nove Maxwell modele grafičkih kartica. Lineup će dakle ostati takav kakav je sada, a to je naravno vrlo bitno za planiranje kupovine. Pascal će donijeti novi proizvodni proces i očekuju vrlo velike dobitke u performansama. Iako nam službeno nije mogao potvrditi, i nije htio komentirati, pretpostavlja se kako će Pascal biti napravljen na prvoj Nvidijinoj generaciji interposer tehnologije. Isto je tako jasno kako ćemo i asinkrone shadere pričekati do te sljedeće generacije, no zapravo je pitanje koliko će ih igara stvarno i podržavati do tada. Trenutno je Maxwell na vrhuncu svoje slave i zauzima veliki dio tržišta (Nvidia naime ima 85% svjetskog tržišta desktop grafike u prošlom kvartalu).

ALX_2053

GTX950 i 960 kartice su namijenjene 1080p gamingu pri 60 fps-a, GTX970 i 980 modeli su namijenjeni 2560 x 1440 @ 60 fps gamingu, a GTX980 Ti je okrenuta ka 4K gamingu pri 60 fps-a (broj sličica u sekundi treba gledati uvjetno i postiže ga se s određenim tweakovima, tj. snižavanjem detalja u ovisnosti o igri). Ono što danas čini ogroman dio tržišnog kolača su tzv. MOBA igre (LoL, Dota2 itd.), a Nvidia tvrdi kako GTX950 ovdje ima snagu pri 1080p rezoluciji vrtjeti te igre na 120 fps-a, GTX960/970 taj isti broj sličica tjeraju na 2560 x 1440, a GTX980 na 4K rezoluciji. Velikog je govora bilo o Nvidijinom ulaganju u softver, tj. upravljačke programe, te implementacijama u novim “driverima” – in-game share overlay, in-game Twitch broadcast, gamestream Co-Op i integrirani YouTube upload.

Govora je dakako bilo i o VR-u, a imali smo i sami prilike isprobati gaming na Oculus Development Kit 2 uređaju i računalu pogonjenom dvama GTX980 Ti karticama. Za sve koji nisu probali, možemo reći kako je riječ o novoj dimenziji igranja, osjećaj prostornosti je odličan, baš kao široko vidno polje koje nam se otvara. Svi oni koji jesu probali, znaju kako je rezolucija malo preniska i kako se zapravo čekaju budući proizvodi. Nvidia i na desktopu i na GTX980 laptopima nudi dobru platformu za VR gaming. Za kraj možemo najaviti kako smo dobili njihovo obećanje da će nam do kraja godine poslati jedan GTX980 prijenosnik na test.

Radeon Software Crimson Edition

Datum objave 02.11.2015

Radeon Software Crimson Edition

Catalysti su (napokon) mrtvi! AMD predstavlja novi kako oni kažu mini OS za Radeon GPU-e nazvan Radeon Software Crimson. Tim stručnjaka na čelu sa Rajom Koduriem je u sklopu Radeon tehnološke grupe osmislio i napravio nove grafičke “drivere” za Radeon grafičke kartice.

radeon_settings_1

U sklopu tih novih “drivera” se nalazi i Radeon/FirePro Settings, koji zamjenjuje dosadašnji Catalyst Control Center, i koji bi trebao biti intuitivnii i brži. Donosi i neke nove funkcionalnosti kao što su:

  •  Game Manager
  • Video Quality presets
  • Social Media integration
  • Simplified EF setup
  • System notifications tab

radeon_settings_2

Novi će Radeon Software biti svima dostupan za skidanje i instalaciju do kraja godine, a do tada će nas AMD još obavještavati o detaljima vezanim uz ovu veliku novost.

Arctic Accelero Hybrid III-140

Datum objave 04.11.2015

Arctic Accelero Hybrid III-140

Accelero_Hybrid_III-140

Arctic predstavlja Accelero Hybrid III-140 hladnjak za grafičke kartice namijenjen entuzijastima i overclockerima. Riječ je o zatvorenom sistemu vodenog hlađenja sa 300 W termalnom disipacijom, što se može zahvaliti dobroj pumpi, radijatoru i 140 mm ventilatoru. Posebna je pažnja pridodana i VRM hlađenju, pa tako postoje heatsinkovi za Nvidia i AMD grafičke kartice, ali i heatsink koji dolazi sa stražnje strane kartice za hlađenje RAM čipova i učvršćivanje konstrukcije. Preporučena cijena je 120 €, a na tržištu će se naći uskoro. Nakon njega Arctic priprema i verziju sa 120 mm ventilatorom.

Intel Capital 2015. uložio gotovo pola milijarde dolara

Datum objave 04.11.2015

Intel Capital 2015. uložio gotovo pola milijarde dolara

intel_capital_2015

Intel Capital, odjel za globalna ulaganja, spajanja i akvizicije tvrtke Intel Corporation, na Intel Capitalovu globalnom samitu objavio je nova ulaganja u deset start-up tvrtki vrijedna više od 22 milijuna dolara. Od revolucionarnih novih rješenja za bežično punjenje (Chargifi) do naprednih novih načina modeliranja ljudskog tijela (Body Labs), tvrtke koje ulaze u Intel Capitalov portfelj uvode revolucionarne inovacije u niz tehnologija.

Nakon današnjih objava izgledno je da ćemo tijekom 2015. u start-up tvrtke uložiti više od 500 milijuna dolara“, izjavio je Wendell Brooks, Intelov korporacijski potpredsjednik i budući predsjednik Intel Capitala. “Ostvarili smo i niz uspješnih povlačenja iz tvrtki u koje smo ulagali, pa možemo reći da Intel očekuje jedna od najuspješnijih godina u povijesti.

“Intel Capital poseban je zbog načina na koji naša globalna mreža potiče inovaciju u čitavom tehnološkom spektru”, izjavio je Arvind Sodhani, Intelov izvršni potpredsjednik i predsjednik na odlasku odjela Intel Capital. “Spremam se za mirovinu nakon 35 godina u Intelu te mogu s ponosom reći da smo Intel Capital pretvorili u jednu od najvećih, najuspješnijih i najutjecajnijih grupacija za poduzetničko ulaganje na planetu.”

Tijekom svog uvodnog govora Sodhani je Kevinu Reidu i Rodneyju Rogersu, suosnivačima Virtustreama, uručio prvu Intel Capitalovu nagradu za poduzetnika godine. Nagrada im je priznanje za start-up tvrtku koju su pokrenuli u garaži te nakon manje od šest godina prodali za 1,2 milijarde dolara.

Darren Grasby novi predsjednik AMD EMEA

Datum objave 05.11.2015

Darren Grasby novi predsjednik AMD EMEA

Darren Grasby_AMD

AMD je objavio kako su svog potpredsjednika globalnog kanala za komponente, Darrena Grasbya (45) postavili za predsjednika EMEA regije (Europa, Bliski istok i Afrika).

EMEA je ključna regija za AMD sa širokim setom važnih klijenata, partnera i tržišta. Darren je dokazani lider i idealna je osoba za proširivanje odnosa s kupcima, partnerima i dioničarima u cjelokupnoj EMEA regiji i uvelike će pomoći u ostvarivanju naših dugoročnih poslovnih ciljeva, “kaže Dr. Lisa Su, predsjednica te glavna i izvršna direktorica AMD-a. “Tijekom prethodnih osam godina Darren se pokazao kao efektivan i rezultatima vođen lider. Ova nova pozicija će mu omogućiti da proširi svoj utjecaj i doseg u potpori AMD-ovih kupaca, partnera i zaposlenih, i također će u regiji promovirati i unaprijediti naš značaj i reputaciju pionira inovativnih tehnologija.

Dell Vostro i Inspiron noviteti

Datum objave 06.11.2015

Dell Vostro i Inspiron noviteti

dell_inspiron_5459

Dell je predstavio novitete u portfelju proizvoda Vostro i Inspiron, u serijama Vostro 3000 desktop, Vostro 14 5000 te serije Inspiron 15 7000, računala Inspiron All-in-One desktop te serije Inspiron 5000.

dell_vostro_3902

Nova serija Vostro 14 5000 (5459) pruža nadograđene performanse te sigurnosne značajke koje su jednostavne za korištenje u praktičnom, tankom dizajnu. Postojeći Insprion modeli također su nadograđeni s Intelovim procesorom Skylake. Novi procesor garantira brže performanse I poboljšanu učinkovitost.

dell_inspiron_7559

Za zabavu i multimedijske entuzijaste, nova serija Inspiron 15 7000 (7559) ima najsnažnije performanse, dizajn i komponente ponuđene u obitelji prijenosnih računala Inspiron (GTX960M, 1TB HDD, M.2 128GB, FHD IPS ili 4K ekrani, 74 Wh baterije itd.).

Uz novu platformu Intel IoT još više pametnih i povezanih “stvari”

Datum objave 06.11.2015

Uz novu platformu Intel IoT još više pametnih i povezanih "stvari"

iot_2015_1

Intel Corporation predstavio je novu referentnu arhitekturu za platformu Intel IoT te nove hardverske i softverske proizvode koji su dio njegova nastojanja da stvori jednu od najpotpunijih ponuda na tržištu interneta stvari (Internet of Things, IoT). Platforma obuhvaća dvije referentne arhitekture te portfelj proizvoda Intela i njegove zajednice korisnika kojima se želi omogućiti iskorištavanje prilike koju nudi internet stvari. Proizvodi obuhvaćaju nove procesore Intel Quark za internet stvari, Wind Riverove besplatne i jednostavne operacijske sustave sa sveobuhvatnim paketom za oblak te analitičke mogućnosti, a sve to osmišljeno za stvaranje i osiguravanje pametnih i povezanih rješenja koja spajaju stvari i oblak.

iot_2015_2

Intel je danas dodatno ojačao svoj položaj na području interneta stvari te nastavio s ponudom sveobuhvatnog skupa gradivnih elemenata u snažnoj zajednici korisnika kako bi omogućio iskorištavanje prilike koju nudi internet stvari“, izjavio je Doug Davis, viši potpredsjednik Intelova odjela IoT Group. “Naši klijenti sada mogu lakše skalirati rješenja iz svijeta stvari za oblak, i to zahvaljujući procesorima Intel Quark za IoT te Wind Riverovu besplatnom operacijskom sustavu za mikrokontrolere povezanom s oblakom.

Intel surađuje s brojnim tvrtkama iz svih tržišnih sektora kako bi omogućio skaliranje od modela izvedivosti do pilot-projekata i implementacija. Levi Strauss & Co. surađivao je s Intelom i implementirao model izvedivosti utemeljen na platformi Intel IoT za potrebe upravljanja zalihama u tri svoje trgovine. Modelom izvedivosti trgovinama Levi’s omogućuje se uvid u stanje na policama i artikle kojih ponestaje, čime postupak upravljanja zalihama postaje učinkovitiji, pa se može zajamčiti da će, kada kupac uđe u trgovinu i zatraži točno određen broj i boju traperica, one biti dostupne na polici.

iot_2015_3

Intelova ponuda procesora Intel Quark za IoT omogućuje korištenje poluvodičkih elemenata s malom potrošnjom energije u pametnim stvarima. Intel Quark SE SoC te mikrokontroleri Intel Quark D1000 i D2000 nude snažnu, a energetski učinkovitu procesorsku obradu. Novi su proizvodi idealna kombinacija za internet stvari jer podržavaju velik raspon radnih temperatura za zahtjevna okruženja te nude dugoročnu pouzdanost. Intel Quark SE SoC za IoT nudi integrirani senzorski koncentrator i tehnologiju za prepoznavanje uzoraka, čime se omogućuje dobivanje uvida u stvarnom vremenu iz složenih senzorskih podataka na samom rubu interneta stvari. Mikrokontroler Intel Quark D1000 dostupan je već danas, dok će mikrokontroler Intel Quark D2000 na tržište izaći do kraja godine. Intel Quark SE SoC za IoT bit će dostupan u prvoj polovici 2016.

Nova Wind Riverova ponuda osmišljena je kako bi sastavljačima sustava i komercijalnim razvojnim inženjerima olakšala jednostavniji i brži razvoj aplikacija i uređaja za internet stvari te je uz nju moguće početi stvarati aplikacije za svega deset minuta. Riječ je o ključnoj sastavnici platforme Intel IoT koja sadrži dva višearhitekturska operacijska sustava povezana s oblakom, Wind River Rocket i Wind River Pulsar Linux, te sveobuhvatan paket u oblaku koji se sastoji od SaaS (Software-as-a-Service, softver kao usluga) proizvoda.

To rješenje koje spaja stvari i oblak omogućuje ulazak u svijet razvoja uređaja za internet stvari širokom krugu korisnika koji žele iskoristiti tu priliku, od sastavljača sustava do komercijalnih razvojnih inženjera. Ujedno korisnicima nudi plan za postizanje komercijalizacije, od eksperimentiranja do razvoja i potpune komercijalne implementacije. Tim najnovijim rješenjem Wind River jača svoju prisutnost u oblaku te svoju ponudu operacijskih sustava dodatno proširuje i na mikrokontrolere.

Gigabyte ekskluzivni World of Tanks partner

Datum objave 07.11.2015

Gigabyte ekskluzivni World of Tanks partner

 gigabyte_z170x_g3_1

Gigabyte s ponosom objavljuje da je ekskluzivni partner matičnih ploča Wargaming-a, izdavača “World of Tanks”, jedne od najpopularnijih MMO igara na svijetu.

S preko 100 milijuna registriranih računa širom svijeta, i upisanim Guinness svjetskim rekordom za 1.114.222 simultanih igrača na jednom serveru, “World of Tanks” je svjetska senzacija. Kako je “WoT” glavna igra Wargaming-a, Gigabyte je uzbuđen s globalnom podrškom i rastućom zajednicom s jednom od svojih najboljih gaming matičnih ploča – novom Z170X-Gaming 3, ali i 5 te 7 modelima.

Globalfoundries uspješno testirao 14nm FinFET proizvodnju

Datum objave 09.11.2015

Globalfoundries uspješno testirao 14nm FinFET proizvodnju

Print

Iz Globalfoundriesa su objavili kako su uspješno ostvarili testnu proizvodnju prvih primjeraka novih AMD-ovih proizvoda u njihovoj najjanprednijoj 14 nm FinFET tehnologiji. AMD je nekoliko svojih proizvoda bazirao na toj 14nm Low Power Plus (14LPP) tehnologiji (proizvodnom procesu) koja bi puni kapacitet proizvodnje trebala dosegnuti u 2016. godini.

Treća runda OC Showdown 2015 Formula Series natjecanja

Datum objave 09.11.2015

Treća runda OC Showdown 2015 Formula Series natjecanja

OC2015-bannerRound3

ASUS Republic of Gamers (ROG) je danas najavio završnu fazu natjecanja u overclockiranja pod nazivom ROG OC Showdown 2015 Formula Series. Pozivaju overclockere cijelog svijeta da se priključe natjecanju, a najuspješnije očekuju vrijedne nagrade. ASUS ROG matične ploče i grafičke kartice su, kako navodi HWBOT, najčešći izbor među overclockerima, te će se naći na glavnoj pozornici.

U suradnji s HWBOT-om i partnerima kao što su Intel, HyperX, Enermax i Thermal Grizzly, treća faza OC Showdown 2015 Formula Series natjecanja počinje 6. studenog i trajat će do 07. prosinca 2015. godine. Pozivaju natjecatelje da se okušaju u overclockiranju ASUS matičnih ploča iz Formula serije, a za hlađenje će moći koristiti samo komercijalna (tvornička) zračna i vodena rješenja.

Ekstremna rashladna rješenja nisu dopuštena u Formula Series rundama. Svi overclockeri su dobrodošli, a natjecatelji svoje rezultate i komentare mogu objavljivati na Twitter-u i Facebook-u, uz obvezan #OCShowdown hashtag. Pratite ASUS ROG na Twitter-u -ASUS_ ROG.

Forum

Objavljeno prije 1 minute

Covjek Ulicom Hoda sa Radarom I Mjeri Nesto

Objavljeno prije 6 minuta

K: Satelitski reciver do 800 kn

Objavljeno prije 7 minuta

p. asus tuf gtx 1660Ti

Objavljeno prije 10 minuta

Automobili

Objavljeno prije 10 minuta

Mining Svaštara - BEZ TROLANJA!

Članci

Brzi test - ID-Cooling Frostflow X 120, 240, 360 & Auraflow X 240

Brzi test - ID-Cooling Frostflow X 120, 240, 360 & Auraflow X 240

Iz shopa Futura IT su nam na test poslali četiri komada AIO vodenih hlađenja kineskog proizvođača ID-Cooling. Riječ je o tri modela iz Frostflow X linije proizvoda - 120, 240 i 360, te jednom modelu iz Auraflow X linije - 240. Svi su AIO hl... Pročitaj više

ASRock Z590 Extreme recenzija

ASRock Z590 Extreme recenzija

I premda s još uvijek nismo dokopali procesora 11. Core generacije, nastavljamo s testovima i predstavljanjem Z590 ploča. Ovaj put je na redu ASRockova Z590 Extreme koja spada u viši segment njihove ponude. Ploča je opremljena sa solidnom n... Pročitaj više

Arctic BioniX P120 A-RGB Bundle recenzija

Arctic BioniX P120 A-RGB Bundle recenzija

Arctic je početkom godine na tržište izbacio nove 120-milimetarske BioniX P120 A-RGB ventilatore koji se mogu nabaviti pojedinačno, ali i ovako u Bundle izdanju po tri komada. Uz ventilatore dolazi još i A-RGB kontroler s daljinskim upravlj... Pročitaj više

Prvi pogled - ASUS TUF Gaming Z590-Plus WiFi

Prvi pogled - ASUS TUF Gaming Z590-Plus WiFi

Svi su proizvođači matičnih ploča osvježili svoje serije za novu 11. generaciju Intelovih Core procesora koja je ovih dana ugledala svjetlo tržišta. Nažalost, recenzije nisu povoljne, i tek je jedan procesor pobudio koliko toliko interesa -... Pročitaj više

Gigabyte Aorus 15G KC recenzija

Gigabyte Aorus 15G KC recenzija

Kada je Nvidia početkom ove godine na CES-u najavila nove mobilne kartice iz RTX 3000 serije, nismo ni sanjali da ćemo ovako brzo testirati prijenosnik u kojem je jedna od njih. Zahvaljujući Gigabyteu, njihov se gamerski Aorus 15G prijenosn... Pročitaj više

Svi članci