Novosti - Prosinac 2006.

Microsoftov koktel za 2007.

Datum objave 01.12.2006

Microsoftov koktel za 2007.

Microsoft Hrvatska je na danas održanoj konferenciji za medije objavio dostupnost operativnog sistema Windows Vista, uredskog paketa Office 2007 i Exchange Servera 2007 za poslovne korisnike. Microsoft se odlučio na organiziranje prilično nekonvencionalnog predstavljanja. Naime, dostupnost novog softvera objavljena je hrvatskim novinarima na visini od 3000 metara u avionu Croatia Airlinesa kojeg je Microsoft Hrvatska iznajmio za ovu prigodu. Nakon objave dostupnosti novih aplikacija, predstavljena je IDC-ova studija utjecaja Windowsa Vista na lokalnu ekonomiju. U njoj IDC prognozira da će Windowsi Vista u prvoj godini prodaje u Hrvatskoj biti instalirani na više od 132.000 računala dok će tvrtke iz Microsoftovog ekosistema zaraditi 13 dolara za svaki dolar koji Microsoft zaradi prodajmo Windowsa Vista.

Premda riječima direktora Microsofta Hrvatska, Davora Majetića, današnja objava označava početak najznačanijeg prestavljanja proizvoda u povijesti tvrtke te istodobno predstavlja drugu zajedničku objavu novog operativnog sistema i novog uredskog paketa, prvu takvu nakon istodobnog predstavljanja Windowsa 95 i Officea 95. Izdavanje Exchange Servera 2007 planirano je za drugi tjedan prosinca ove godine dok će Windows Vista i Office 2007 individualnim korisnicima postati dostupni od 30. siječnja 2007. godine. Lokaliziranu verziju Windowsa Vista korisnici mogu očekivati otprilike 3 mjeseca nakon globalnog predstavljanja proizvoda, dok bi se lokalizirana verzija Officea 2007 na tržištu trebala naći sredinom proljeća 2007.

Nakon konferencije za medije, u zgradi Microsofta Hrvatska sudionicima su predstavljene neke od novih mogućnosti Windowsa Vista. Posebno treba istaći pet mini-aplikacija, tzv. gadgeta, koje su izradili hrvatski programeri. Gadgeti su inače smješteni u Windows Sidebaru, novom djelu radne površine koji je implementiran u Windowsima Vista. Predstavljeni gadgeti su Limun.hr (korisniku daje uvid u trenutno stanje na domaćem tržištu dionica), Otvoreni on the Air (korisniku omogućava Internet streaming Otvorenog radija i prikazuje izvođača i naziv pjesme koja trenutno svira), Moj Posao (korisniku prikazuje otvorene natječaje za posao), SuperSport (korisniku ispisuje najtraženiju trenutnu ponudu sportske kladionice) i na kraju HINA koji pruža jednostavan pristup vijestima pretplatnicima servisa.

4GB na jednoj pločici

Datum objave 01.12.2006

4GB na jednoj pločici

Na serverima memorije nikada dosta, a to zna i tajvanski Apacer. Tako je nedavno predstavljena nova ECC Registered memorija namijenjena serverima i radnim stanicama kapaciteta punih 4 GB. Dakako, riječ je o DDR2 memoriji koja radi na nešto konzervativnijim brzinama nego što smo navikli, samo 667 odnosno 533 MHz. Nižoj brzini ne treba se čuditi s obzirom na kapacitet memorijskih pločica. Apacer s novom memorijom posebice cilja na servere opremljene procesorima Opteron pa je memorija validirana na Supermicrovim pločama 8DAE-2, H8DA8-2 i H8DMR-i2. Moduli zadovoljavaju RoHS certifikat, a podržani su s doživotnim jamstvom od strane proizvođača.

Autor:: Danijel Arunović

Maxtor ponovo s tri godine jamstva

Datum objave 01.12.2006

Maxtor ponovo s tri godine jamstva

Čini se da se Seagate odlučio na veliki korak. Odluka je donesena da svi hard diskovi pod imenom Maxtor koji su još u maloprodaji dobiju produženo jamstvo od 3 godine umjesto 1 godine. Iako znamo da svi diskovi koji izlaze sa proizvodne trake Seagate obično imaju garanciju 5 godina, ova promjena nas toliko niti ne iznenađuje s obzirom da je uočena slabija prodaja Maxtorovih diskova i ovaj korak je napravljen kako bi se održala konkurentnost. Još jedna lijepa vijest je da se ova promjena odnosi čak i na kupljene diskove, ali samo od 1 listopada 2006. Dobro je znano da su gotovi svi proizvođači diskovi u razdoblju od 2002 do 2003 godine smanjili svoje garancije na samo godinu dana. Takvu odluku pojašnjavali su da se diskovi koji imaju potencijali kvar tako ionako pokvare u razdoblju jedne godine, te da bi smanjenje jamstvenog roka trebalo utjecati i na smanjenje cijena samih diskova. Unatoč ovakvim izjavama, većina je proizvođača kasnije ponovo produžila jamstveni rok na 3 odnosno 5 godina, premda su neki ipak zadržali jednogodišnji model jamstva. Nova Seagateova odluka riješila je problem kratkog jamstva, barem što se tiče diskova koji se prodaju pod brandom Maxtor.

Autor:: Danijel Arunović

AMD Quad FX

Datum objave 01.12.2006

AMD Quad FX

AMD je najavio svoju dugo najavljivanu 4×4 platformu službenog naziva Quad FX. Glavna značajka joj je Dual Socket Direct Connect (DSDC) arhitektura koja donosi podršku za sisteme se dva dual-core procesora.

src="http://www.pcekspert.com/jpg/news/asus_quadfx">

Procesori za pogon ove platforme namijenjene prvenstveno entuzijastima biti će iz AMD-ove nove FX-70 serije (Socket F), a imati će 2x1MB drugostupanjske cache memorije. Iz te seije su danas lansirani modeli Athlon 64 FX-74, FX-72 i FX-70, a Quad FX će biti kompatibilan i sa budućim Quad-Core AMD-ovim procesorima.

Čipset iza Quad FX-a je nVidijin 680a, koji donosi podršku az četiri PCIe 16x slota (dva u punoj i dva u pola brzine). Podržava i dodatnih 8 PCIe 1x slotova, RAID, 12 SATA II portova, 4 PATA uređaja, HD Audio, gigabitni Ethernet itd.

Cijene FX-70 procesora se kreću između 599 i 999USD (za dva procesora u paru), a dostupnost čitave platforme na tržištu se očekuje početkom 2007. godine. Za sada jedino ASUS ima spremnu Quad FX ploču koja je prikazana na slici.

Gejmeri spašavaju svijet

Datum objave 01.12.2006

Gejmeri spašavaju svijet

Naravno, radi se o spašavanju virtualnog svijeta, i to onog koji se zove Atys i postoji od 2004. Naime, igrači Ryzona (MMORPG) su odlučili podueti nešto kako se njihova omiljena online igra ne bi ugasila. I tako su počeli sakupljati novac kojim bi eventualno mogli otkupiti igru od Nevrax-a, francuske kompanije koja se bavi razvijanjem softwera i kompjutorskih igara.

I sad se svi pitaju što se desilo? Jedino što se zna je da Nevrax ide u stečaj i da je sudbina Ryzona neizvjesna.
Igrači su do sada sakupili 60 000 eura i nadaju se da će oni biti jedini koji će se nadmetati, te da će Ryzon moći kupit već za 10 000 eura.
Što će se točno dogoditi s igrom i da li će ju prodati igračima ili nekom drugom, znat će se sljedeći tjedan.

MACS MA-8200 TEC Peltier VGA hladnjak

Datum objave 02.12.2006

MACS MA-8200 TEC Peltier VGA hladnjak

Guru3D je napravio test prvog Peltier hladnjaka za grafičke kartice. U članku su se potrudili detaljno objasniti na kojem principu radi, što je za svaku pohvalu. Proizvod dolazi pod imenom MACS MA-8200 TEC Peltier VGA cooling što je još jedan dokaz istočnjačke maštovitosti davanja imena. Proizvod je testiran na 7900GTX karticama, a kako je prošao možete vidjeti na linku.

Autor: Filip Demonja

 
45nm Quad-Core by intel

Datum objave 02.12.2006

45nm Quad-Core by intel

Opet ista priča. Manji, brži, hladniji i još dvije jezgre u bundleu. Ovih dana je Intel počeo sa proizvodnjom novih procesora. Bazirani na istoj arhitekturi kao Core 2 Duo trebali bi koristiti više cachea, manje se grijati, raditi na većoj frekvenciji i imati još par novih multimedijalnih “featura”. Kodno ime procesora je Penryn i proizvoditi će se u Hillsborou u Oregonu, u FAB-u D1D. Svjetlo dana za smrtnike bi trebao ugledati u drugoj polovici 2007 godine. Inače, proizvodit će se za u trima verzijama – za desktop računala, prijenosnike i servere.

Autor:: Filip Demonja

SPCR preporuke napajanja

Datum objave 06.12.2006

SPCR preporuke napajanja

Kolege sa SPCRa su se malo potrudili i reorganizirali listu preporučenih napajanja koje su imali na prijašnjim testovima. U svakom slučaju jako dobra lista sa vrlo dobrim konceptom i kratkim opisom. Napajanja su podijeljena u pet kategorija: od 250-399 W, 400 W i više, fanless, manje od 250 W (small form factor) i ona koja se vise ne proizvode. U svakom slučaju korisno za pogledati prije kupovine.

Autor:: Filip Demonja

GeForce 7900 GT Roundup

Datum objave 06.12.2006

GeForce 7900 GT Roundup

Dečki sa HardOCP-a su testirali tri 7900 GT kartice i usporedili ih sa novijima 7950 GT modelima. Glavni razlog ovog testa je usporedba isplativosti kupnje pojedine kartice, poglavito radi razlike od 50$. Za predstavnike serija odabrani su modeli iz ASUS-a, BFG-a i XFX-a, a kako su kartice prošle na testu saznajte na linku.

Autor :: Filip Demonja

Bežični USB Hub

Datum objave 06.12.2006

Bežični USB Hub

Belkin je predstavio cable-Free koncept USB Hub-a pod nazivom F5U301. Ovaj Hub implementira Ultra-Wideband (UWB) tehnologiju s Wisair chipsetom, što Vam omogućava spajanje USB uređaja i upravljanje njima u dometu do 10m.

Prednosti ovakvog uređaja nije ni potrebno posebno naglašavati, izbjegavanje žica, šume kablova i sličnih prizora svakako razveseljava sve koji teže osnovnoj urednosti na mjestu za rad ili zabavu. Uređaj omogućava spajanje do 4 USB pisača, skenera, foto aparata ili sličnih naprava, a u paketu dolazi i USB Dongle (koji se priključuje na računalo za prijem signala) dok je preporučena cijena USD 199,99.

Forum

Objavljeno prije 24 minute

Linux OS - info, how-to, pitanja, novosti, savjeti, problemi...

Objavljeno prije 37 minuta

Kupovina sa Amazona?

Objavljeno prije 51 minuta

Vip homebox turbo

Objavljeno prije 1 sat

Lenovo ThinkPad kutak

Objavljeno prije 1 sat

Automobili

Članci

Arctic Z2-3D recenzija

Arctic Z2-3D recenzija

Iz Arctica nam je na test stigla njihova Z2-3D monitorska ruka. Nosi dva monitora, a zahvaljujući gas-lift tehnologiji višestruko je prilagodljiva pa monitore možemo dizati i spuštati, rotirati, naginjati i mijenjati im kut gledanja kako go... Pročitaj više

MSI X470 Gaming Plus recenzija

MSI X470 Gaming Plus recenzija

Pred nama je danas još jedna ploča koju možemo svrstati u skupinu najpovoljnijih X470 modela na tržištu. Ako ste se odlučili za nabavku Ryzena 3 ili 5 i želite povoljnu a pouzdanu ploču, ova je svakako jedna koju treba uzeti u obzir i koja... Pročitaj više

MSI Clutch GM60 recenzija

MSI Clutch GM60 recenzija

Clutch GM60 i GM70 su novi miševi iz MSI-a. Jedan žičani, a drugi bežični dijele isti dizajn, mogućnosti transformacije i RGB LED osvjetljenje. Nama je na test stigao žičani model, kakvog hardcore gameri i dalje više vole zbog bržeg odziva.... Pročitaj više

ASUS ROG Strix X470-F Gaming recenzija

ASUS ROG Strix X470-F Gaming recenzija

Nastavljamo u istom ritmu s testiranjem X470 ploča. Ovaj put je na redu Asusova X470-F Gaming iz ROG Strix obitelji. Riječ je o dobro opremljenoj ploči zanimljivog dizajna, koja dolazi opremljena najmodernijim tehnologijama. Za dobar se zvu... Pročitaj više

ASRock X470 Master SLI recenzija

ASRock X470 Master SLI recenzija

Nakon nekoliko ploča baziranih na Intel čipsetima, na red nam konačno dolazi jedna iz ASRocka namijenjena AMD procesorima. X470 Master SLI spada među povoljnije X470 ploče, te je direktna konkurentica Asusovoj koju smo nedavno testirali - T... Pročitaj više

Svi članci