Novosti - Prosinac 2014.

Dell predstavio 13. generaciju PowerEdge servera

Datum objave 01.12.2014

Dell predstavio 13. generaciju PowerEdge servera

Dell PowerEdge serveri 13. generacije predstavljaju najznačajniji napredak u tehnologiji pohrane, procesiranja i memorije. Novi portfelj Dell PowerEdge servera – koji uključuje blade, rack i tower servere – korisnicima pruža izbor odgovora na trenove u industriji, uključujući računarstvo u oblaku, mobilnost, big data i softversko definiranje.

Novi Dell PowerEdge serveriuključuju modele PowerEdge R730xd, R730i rack servere R630, blade server M630 i tower server T630, koji sadrže nove Intel® Xeon® procesore iz obitelji proizvoda E5-2600v3. Zajedno s Dellovim end-to-end portfeljem infrastrukture, softvera i usluga za poslovne korisnike, noviPowerEdge serveri omogućavaju povećan stupanj operativne učinkovitosti i fleksibilnosti za najzahtjevnije aplikacije i okruženja.

Novi PowerEdge serveri dizajnirani su da utječu na moderne tehnologije pohrane podatakakoje korisnicima omogućavaju ubrzavanje aplikacija približavanjem podataka procesoru, što poboljšava rad aplikacija.

 • S cjenovno prihvatljivim 1.8-inčnim SATA flash diskovima,Dell PowerEdge R630 za 2,4 puta ubrzava input/output operacije u sekundi (IOPS) na količini prostora jednakoj 2.5-inčnom SSD disku.[1]
 • Server PowerEdge R730xd pruža do 100TB za pohranu za opterećenja poput Microsoft Exchangea, gdje povećava zapremninu poštanskog sandučića za 50 posto u odnosu na prethodne generacije servera.[2]

Nova in-server tehnologija donosi nekoliko novosti:

 • NVMe Express Flash sustav za pohranu te sustav za implementaciju Dell Fluid Cache za SAN i SanDisk DAS Cache koje omogućavajuubrzavanje dohvata najvažnijih podatka.
 • Dvostruko bolje performanse RAID-a s dvostrukim PERC9 kontrolerima kao opcijom za zoniranje velikih setova podataka.
 • Hibridne konfiguracije za pohranu unutar računalnog noda koji omogućava rangiranje te podržava softverski definiranu pohranu i optimizirano postavljanje podataka.

Portfelj Open Manage za upravljanje sustavima također omogućuje:

 • Poboljšano at-the-server upravljanje s bilo kojeg mjesta: Dell uvodi iDRAC QuickSync, koristeći Near Field Communication (NFC) kako bi omogućio mobilnost radne snage zahtijevajući do 84 posto manje vremena za prikupljanje inventara. Za korisnike koji upravljaju at-the-box, ova nova mogućnost prenosi informacije o zdravlju servera i njegove osnovne postavke putem ručnog pametnog uređaja s operacijskim sustavom OpenManage Mobile. Sustav OpenManage Mobile administratorima omogućuje praćenje i upravljanje svojim okruženjima putem mobilnog uređaja s bilo kojeg mjesta.
 • Nove razine automatizacije: Administratori mogu uštedjeti vrijeme i povećati produktivnost koristeći “zero-touch” mogućnosti automatskog upravljanja, poput spremanja, pristupanja i implementacije Server Configuration Profilea ili ažuriranja firmwarea iz središnjeg spremišta. Dellov Zero-Touch Repository Manager i automatska ažuriranja smanjuju vrijeme ažuriranja firmwarea za do 92 posto.
ASUS Open Overclocking Cup 2014

Datum objave 01.12.2014

ASUS Open Overclocking Cup 2014

asus_oc_cup_2014

ASUS ponosno predstavlja rezultate ASUS Open Overclocking Cup 2014 finala koje se odigralo u najvećoj Cybersports areni u Rusiji, Moskovskom Cyber stadionu.

Na ovom skupu sudjelovali su najbolji overclockeri Europe. 16 pobjednika iz kvalifikacijske faze natjecanja iz 10 zemalja, podijeljeno je u 8 timova koji su se natjecali za slavu i nagradni fond od 10.000 USD.

Natjecanje je organizirano u četiri discipline: Cinebench R15 u 2D kategoriji, 3Dmark11 performance, 3Dmark Fire Strike i Fire Strike Extreme u 3D kategoriji.

Radi ostvarenja maksimalnih rezultata, overclockeri su na raspolaganju imali komponente:

 • ASUS Rampage V Extreme matičnu ploču
 • ASUS Strix GTX 980 grafičku karticu
 • Intel Core i7-5960X procesor
 • Corsair Vengeance LPX CMK16GX4M4A2800C16R sistemsku memoriju
 • Corsair Force LS 240GB solid-state disk
 • Corsair AX1200i napajanje

Pobjedu na AOOC 2014, odnio je Njemački tim u sastavu Dancop i BenchBros. Oni su postigli najbolji rezultat u overclockiranju ASUS STRIX GTX 980 grafičke kartice u 3D Mark Fire Strike Extreme: 2030/2153 MHz i 9287 boda. Pobjedom u ovoj disciplini, Njemački tim je osigurao maksimalnih 35 bodova i popeo se na vrh tablice s ukupnim rezultatom od 108 bodova.

Sony predstavio α7 II

Datum objave 01.12.2014

Sony predstavio α7 II

Sony_A7II

Sony je lansirao fotoaparat α7 II (ILCE-7M2), sljedeći u nizu modela α7 s izmjenjivim objektivima i prvi  svjetski fotoaparat s optičkom stabilizatorom slike od pet osi i senzorom punog kadra. Exmor CMOS senzor punog kadra od 35 mm i s 24.3 efektivnih megapiksela pomiče se po pet osi kako bi neutralizirao podrhtavanje fotoaparata, pružajući optičku stabilizaciju slike ekvivalentnu i do 4,5 puta većoj brzini zatvarača za korekciju mirnih fotografija.

Ručno snimanje oštrih i mirnih fotografija i videa sad je moguće u uvjetima za koje je u prošlosti bio potreban stativ. U ovoj i drugim situacijama, korisnici mogu uživati u prekrasnim prizorima nastalim pomoću senzora punog kadra s praktičnom stabilizacijom slike. Ugrađena stabilizacija slike pruža oštrije slike za one koji koriste A-mount objektive na dodatnom adapteru objektiva.

Philipsov 40-inčni 4K UHD monitor

Datum objave 03.12.2014

Philipsov 40-inčni 4K UHD monitor

Philips BDM4065UC

MMD, brand licencirani partner za Philipsove monitore, predstavlja novi 40-inčni monitor s velikim ekranom iz Philipsove linije 4K Ultra HD monitora. Ono po čemu se ovaj BDM4065UC monitor izdvaja od ostalih je izuzetno veliki desktop koji omogućuje korisnicima istovremeno korištenje više aplikacija i prozora bez gubljenja produktivnog prostora.

Ultra High Definition pruža četiri puta veću Full HD rezoluciju, a uz 3840 x 2160 piksele monitor ima četiri puta više piksela na istom radnom prostoru. Iako još uvijek daleko od tehničkog čuda s tek nekoliko stvarnih prednosti, 4K UHD donosi znatne vrijednosti za sve profesionalne korisnike. Primjerice, fotografi i filmofili mogu zumirati sitne detalje s nenadmašnom jasnoćom, a novi 8-bitni zaslon može se pohvaliti i s FRC dubinom boje koje osigurava autentičnost prikaza kao i UltraClear slike.

Zahvaljujući DisplayPort 1.2 i digitalnom PC-to-Display povezivanju, podržava brzinu prijenosa podataka do 10,8 Gbps čime se ostvaruje velika brzina osvježavanja i brzo preuzimanje sadržaja. Tu je ii MHL podrška koja mobilne sadržaje projicira na velikom ekranu uz istovremeno punjenje mobilnog uređaja te super brzi USB 3.0 i HDMI 1.4 dizajnirani za kvalitetno streamanje digitalnih audio i video signala s računala ili drugog AV izvora. Novi Philipsov monitor uskoro je dostupan na našem tržištu po cijeni od 5.499 kn s PDV-om.

ASUS najavljuje VivoMini UN62 i UN42

Datum objave 03.12.2014

ASUS najavljuje VivoMini UN62 i UN42

vivo_un62

ASUS je danas najavio VivoMini UN62 i UN42, ultra-kompaktne mini PC-e, dimenzija samo 131 x 131 x 42mm, bazirane na Intel Core i5, i3 i Celeron procesorima četvrte generacije. VivoMini nudi široke opcije za povezivanje uz 4K/UHD (ultra-high definition) video izlaz koji podržava više ekrana za povećanu produktivnost. VivoMini se odlikuje tihim radom, uz nivo buke od samo 26.3dB pri punom opterećenju ( 60% tiše od standarda ) i minimalnom potrošnjom – samo 6.95W u stanju mirovanja.

VivoMini ima i širok spektar mogućnosti za povezivanje. Ima ukupno četiri USB 3.0 porta za brz prijenos podataka. Uz dva bočna porta sa fast-charge tehnologijom koja omogućuje duplo brže punjenje baterija mobilnih uređaja. Tu su također i 802.11ac Wi-Fi, Bluetooth 4.0, 4-u-1 čitač kartica, kao i konektori za slušalice/mikrofon i Kensington lock.

VivoMini je opremljen paketom PC remote control i cloud management softvera. Za poslovnu upotrebu, ASUS Remote Management Tool je idealno rješenje za rutinsko održavanje, omogućujući daljinsko podešavanje brzine procesora, ventilatora i sistemskih opcija u BIOS-u. Real-time BIOS update je moguć i preko USB-a ili hard diska. Kod kuće pak, aplikacije iz ASUS HomeCloud pretvaraju VivoMini u privatni multimedijalni centar.

ASUS predstavio PB279Q monitor

Datum objave 04.12.2014

ASUS predstavio PB279Q monitor

ASUS_PB279Q

ASUS je predstavio PB279Q 4k / UHD (ultrahigh definition) monitor. Najnoviji dodatak u ASUSovoj seriji 4K / UHD monitora, 27inčni, PB279Q, s omjerom stranica 16: 9, namijenjen je prvenstveno profesionalnim korisnicima i gamerima. PB279Q ima prirodnu rezoluciju 3840 x 2160 piksela s gustoćom od 163 piksela po inču. Široki 100% sRGB spektar i 10bitna tehnologija boje osiguravaju prirodne boje, dok brojne opcije povezivanja kao što su DisplayPort 1.2 i Mini DisplayPort osiguravaju podršku za 4K / UHD sadržaje uz osvježavanje zaslona i do 60Hz.

Uz mogućnost prikaza 1.07 milijuna boja, PB279Q donosi visoku zasićenost boja kao i osvjetljenje od 300 cd/ i ASUS Smart Contrast Ratio (ASCR) od 100,000,000: 1. Inplane switching (IPS) tehnologija zaslona omogućuje široki kut gledanja (178 stupnjeva), dajući korisnicima mogućnost gledanja iz praktički bilo kojeg kuta, bez izobličenja boja. Za povezivost tu su DisplayPort 1.2 i Mini DisplayPort, sa podrškom za 4K / UHD sadržaje pri brzinama osvježavanja zaslona do 60Hz. Uz to, tu su i četiri HDMI 1.4 / MHL (Mobile Highdefinition Link) porta, koji omogućuju pregled sadržaja s mobilnih uređaja uz istovremeno punjenje uređaja.

Intel Stephenu Hawkingu pruža mogućnost bolje komunikacije s vanjskim svijetom

Datum objave 05.12.2014

Intel Stephenu Hawkingu pruža mogućnost bolje komunikacije s vanjskim svijetom

hawking_intel

Intel je u suradnji sa Stephenom Hawkingom, predstavio svoju novu komunikacijsku platformu koja će zamijeniti dosadašnji Hawkingov sustav star desetak godina te mu osjetno poboljšati mogućnost komunikacije s vanjskim svijetom. Ta će prilagodljiva platforma istraživačima i tehnolozima postati dostupna najkasnije u siječnju sljedeće godine.

Proučivši akutne Hawkingove potrebe i vrlo specifičnu vezu tog čovjeka i njegova uređaja, Intel je proizveo rješenje po mjeri (nazvano ACAT (engl. Assistive Context Aware Toolkit, kontekstni alat za pomoć) koje pridonosi boljoj Hawkingovoj komunikaciji s vanjskim svijetom. Taj bi alat mogao postati okosnica suvremenog, prilagodljivog sustava koji bi istraživači i tehnolozi mogli koristiti kao pomoć osobama s bolešću motoričkih neurona (MND-om) i kvadriplegijom. Hawking boluje od bolesti motoričkih neurona povezane s amiotrofičnom lateralnom sklerozom (ALS-om), koja se s godinama pogoršava. Gotovo je potpuno paraliziran te komunicira uz pomoć tehnoloških uređaja.

Medicina me nije bila kadra izliječiti, stoga se pouzdajem u tehnologiju, koja mi omogućuje da komuniciram i živim“, izjavio je Hawking. “Intel mi pomaže već gotovo dvadeset godina, omogućujući mi da se svakodnevno bavim onim što volim. Razvoj tog sustava mogao bi poboljšati živote osoba s invaliditetom u cijelom svijetu te im omogućiti, kad je riječ o međuljudskoj interakciji i tjelesnim mogućnostima, da prevladaju komunikacijska ograničenja koja su im se ispriječila na njihovu putu.
Kao što komponente motora međusobno rade besprijekorno i tako pokreću automobil, korisničko sučelje koje pokreće Intelov softver omogućuje postojećim i novim tehnologijama da se učinkovito nadopunjuju. Rezultat: Hawkingova brzina tipkanja povećala se dvostruko, a obavljanje uobičajenih zadataka poboljšalo se deseterostruko. Primjerice pregledavanje, uređivanje, rukovanje i kretanje internetskim sadržajem, e-poštom i dokumentima sada je preciznije i brže, kao i otvaranje novih dokumenata te spremanje, uređivanje i prebacivanje s jednog zadatka na drugi.

Infracrveni prekidač ugrađen u njegove naočale prepoznaje postojeći senzor na bradi te mu omogućuje da odabere neki znak na računalu. Integracijom softvera britanske tvrtke za jezične tehnologije SwiftKey* osjetno se poboljšala mogućnost sustava da uči od Hawkinga kako bi predvidio znakove i riječi koje namjerava utipkati, zahvaljujući čemu nije potrebno unositi više od dvadeset posto ukupnih znakova. Taj se podatak šalje postojećem sintetizatoru glasa pa s drugima može komunicirati putem prijenosnog računala tvrtke Lenovo sa sustavom Microsoft Windows. Pretraživanje weba, primjerice, za Hawkinga je dosad bilo prilično naporno. Morao je zatvoriti prozor za komunikaciju, mišem pokrenuti preglednik, postaviti miš na traku za pretraživanje te, na kraju, utipkati tekst za pretraživanje. Novi sustav omogućuje automatsko izvršavanje svih tih koraka te postupak teče glatko i brzo.

Novi Intelov paket alata moguće je prilagoditi različitim potrebama korisnika. Sustav koji je Intel razvio suvremeno je softversko sučelje za istraživače i tehnologe koji stvaraju prilagođena rješenja kojima se upravlja dodirom, treptajima oka, pokretima obrva ili ostalim načinima komunikacije korisnika.

Uz dostupnu i besplatnu platformu, Intelova je i Hawkingova vizija razvoj takvih proizvoda u istraživačkim i tehnološkim okruženjima, npr. onih koja se zasnivaju na dodiru, predviđanju teksta, kontekstnoj osjetljivosti i posebnom dizajnu korisničkog sučelja, koja će se nadograđivati te na tržište donijeti nova i poboljšana rješenja.

AIDA64 v5.00

Datum objave 09.12.2014

AIDA64 v5.00

aida64logo

FinalWire je objavio dostupnost nove verzije svog AIDA64 softvera u sve četiri dostupne verzije, sa Extreme i Business edicijama. Novosti uključuju:

 • RemoteSensor smartphone and tablet LCD integration
 • Logitech Arx Control smartphone and tablet LCD integration
 • System certificates information
 • Support for Gravitech, LCD Smartie Hardware, Leo Bodnar LCD devices
 • Microsoft Windows 10 Technical Preview Build 9888 support
 • Improved support for Intel “Skylake” CPU
 • Preliminary support for Intel “Braswell” SoC
 • Aquaero and Aquaduct sensor devices support
 • Improved support for Crucial SSDs

 

AMD Catalyst Omega

Datum objave 09.12.2014

AMD Catalyst Omega

catalyst_omega_1

AMD danas predstavlja nove drivere, koji donose novo korisniičko iskustvo i stvaraju okruženje za razvojne timove koji mogu razvijati nove aplikacije. Catalyst Omega driver po riječima AMD-a, izvlači puni potencijal iz GCN arhitekture i hardvera baziranih na njoj, a novosti su:

 • Omogućivanje UltraHD “revolucije”: “built-in” Ultra HD upsampling sa frame rate konverzijom i povećanje HD detalja koje će 1080p video materijale približiti UltraHD kvaliteti na 4K monitorima.
 • Perfect Picture UltraHD: Ova tehnologija donosi Compression Artifact Removal 2 i Frame Rate Conversion for Blu-ray Playback te omogućuje pixel-by-pixel procesiranje slike.
 • Smoother: Dual Graphics sa frame pacing poboljšanjima čini gameplay “glađim”.

Uz ovo, Omega driveri donose i ubrzanje performansi na određenim igrama, ali i ispravke mnoštva bugova koje je imao Catalyst 14.9, kao npr. AMDMantle64.dll error, rušenje nakon instalacije, rušenje Youtube videa sa uključenom hardverskom akceleracijom (što se odnosi i na probleme sa Chrome-om), zatim problemi s buđenjem ekrana iz sleep stanja, problemi s AHCI driverima, problemi s 144HZ monitorima i CFX setupima, te još dosta toga.

Fractal Kelvin T12, S24 & S36

Datum objave 10.12.2014

Fractal Kelvin T12, S24 & S36

fractal_kelvin

Fractal je nedavno najavio ulazak u tržište open-loop sistema vodenog hlađenja za PC-e, a sada ponosno predstavljaju tri nova modela Kelvin – T12, S24 i S36. Kao što im i imena govore riječ je o radijatorima koji su široki 12, 24 i 36 cm i na njih se po toj logici montiraju jedan, dva ili tri 12 cm ventilatora. Keramičke su pumpe dovoljno jake za proširenje sustava dodatnim vodenim blokovima. Za sve one koji nisu vični samogradnji vodenih hlađenja, Fractal potrudio i napravio micro stranicu na kojoj se nalaze sva objašenjenja i upute. Uređaji su na tržištu dostupni od ovog mjeseca, a cijene su im 94.95 € za najmanji, 114.95 € za srednji i 135.95 € za najveći model.

Forum

Objavljeno prije 5 minuta

Playstation tehnikalije

Objavljeno prije 3 sata

Preporuke za nadogradnju konfiguracije ili pojedinačnih komponenti

Objavljeno prije 3 sata

mehanicka tipkovnica

Objavljeno prije 3 sata

Koji 27" monitor?

Objavljeno prije 3 sata

Konfiguracije za audio, video ili foto obradu

Članci

ADATA XPG Hunter 2x 8GB 2666 MHz recenzija

ADATA XPG Hunter 2x 8GB 2666 MHz recenzija

Iz ADATA-e nam stiže DDR4 memorijski kit namijenjen entuzijastima i igračima koji su ograničeni s budžetom, a žele pouzdanu i brzu radnu memoriju. Hunter je opremljena s Xynixovim CJR čipovima, brzina je do 3.000 MHz, i kapaciteta do 32 GB.... Pročitaj više

Fractal Design Vector RS recenzija

Fractal Design Vector RS recenzija

Kao što smo ranije najavili, na test su nam uz Fractalovo ION+ napajanje stigla i dva kućišta, a danas je na redu recenzija jednoga od njih - Vectora RS. Riječ je o novom tipu kućišta za Fractal, predstavljenom prošle godine koje kombinira... Pročitaj više

ADATA SE800 & SE760 1TB recenzija

ADATA SE800 & SE760 1TB recenzija

Iz ADATA-e nam na test stižu dva eksterna SSD-a koji oba podržavaju USB 3.2 Type C povezivost i time omogućavaju veće brzine transfera do 1000 MB/s. SE800 je manji, ali je otporan na vodu i prašinu, dok je SE760 veće rashladne površine. Oba... Pročitaj više

Kingston HyperX Fury 2x8GB 3733 MHz CL19 recenzija

Kingston HyperX Fury 2x8GB 3733 MHz CL19 recenzija

Iz Kingstona nam stiže 16 GB DDR4 memorijski kit maksimalnog takta 3.733 MHz koji je programiran tako da ima dva XMP profila. Prvi mu omogućava takt od 3.773 MHz pri CL19-23-23 latencijama, a drugi je malo sporiji ali agresivnijih latencija... Pročitaj više

Brzi test - Fractal Design ION+ 860P

Brzi test - Fractal Design ION+ 860P

Fractal Design nam je na test poslao svoje ION+ 860P napajanje predstavljeno još sredinom prošle godine. Uz njega su nam stigla i dva nova kućišta (Vector RS i Define 7), pa ćemo za obje te buduće recenzije koristiti 860P. No najprije, dono... Pročitaj više

Svi članci