Novosti - Prosinac 2016.

Lenovo u Zagrebu predstavio Moto Z uređaje

Datum objave 01.12.2016

Lenovo u Zagrebu predstavio Moto Z uređaje

Moto_Mods_1Moto_Mods_2

Tvrtka Lenovo je danas u Zagrebu novinarima predstavila nove Moto Z i Moto Z Play uređaje, te Moto Mods dodatke, koji po njihovim riječima predstavljaju budućnost mobilne tehnologije.

Novi Moto Z je tanak svega 5.2 mm, napravljen je od aluminija, a dolazi s kamerama od 13 i 5 MP. Glavna kamera ima optički stabilizator slike i laserski autofokus, dok se prednja kamera diči širokokutnim objektivom za selfije. Uređaj odlikuje i 5.5″ AMOLED ekran rezolucije 1440 x 2560, pokreće ga Snapdragon 820 SoC a ima 4 GB radne i 32/64 GB skladišne memorije. Baterija je kapaciteta 2600 mAh. Operativni sistem je Android 6.0.1., s očekivanom nadogradnjom na 7.0.

Moto_Mods_3 Moto_Mods_4

Glavna odlika Moto Z Play uređaja je baterija kapaciteta 3510 mAh koja mu omogućuje veliku autonomiju. Uređaj ima 5.5″ ekran FullHD rezolucije, pokreće ga Snapdragon 625 SoC, ima 3 GB radne i 32 GB skladišne memorije. Glavna kamera je rezolucije 16 MP, a prednja je 5 MP. Opeativni sistem je također Android u verziji 6.0.1, s planiranom nadogradnjom na 7.0.

Za oba je uređaja moguće kupiti Moto Mods dodatke u obliku dodatne baterije Incipio off GRID kapaciteta 2.200 mAh, zatim Hasselblad True Zoom sa Xenon bljeskalicom kao dodatak glavnoj kameri (fotografira i u RAW formatu, a daje i dvogodišnji besplatni pristup Phocus softveru za obradu fotografija). Treći dodatak je JBL SoundBoost s ugrađena dva 3 W zvučnika i baterijom, a četvrti je Insta-Share projektor koji projicira sliku sa zaslona na bilo koju podlogu i to u 70″ formatu.

Svi su uređaji u prodaji dostupni od sutra.

Dell predstavio Quad Core Wyse 5060 tanke klijente

Datum objave 01.12.2016

Dell predstavio Quad Core Wyse 5060 tanke klijente

dell_emc_tech

Dell je predstavio nove visoko učinkovite tanke klijente vrhunskih performansi, Wyse 5060, koji su jednostavni za upravljanje, nude bolje sigurnosne opcije i potpunu kompatibilnost virtualnog radnog prostora s Citrixom, Microsoftom i VMwareom. Dizajnirani za profesionalce koji traže snažne vizualne performanse desktopa te podršku za komunikacijska rješenja poput Skype for Business, Wyse 5060 tanki klijenti pružaju fleksibilnost, učinkovitost i sigurnost koju traže organizacije, kao i izvrsno korisničko iskustvo koje traže zaposlenici.

Wyse 5060 tanki klijent pruža značajke poput AMD 2.4 GHz quad core procesora koji podržava do 8 GB RAM te 64GB flasha, nudeći do 30 posto bolje performanse u usporedbi s prethodnom generacijom. Dodatne značajke uključuju:

  • Široku podršku operativnog sustava: Wyse 5060 je dostupan u raznim operativnim sustavima, pružajući korisnicima mogućnost da konfiguriraju tanke klijente prema svojim specifičnim potrebama. Wyse 5060 će najprije biti dostupan s Dellovim vlastitim Wyse ThinOS-om te WES-om. Početkom 2017. godine bit će dostupna nadogradnja za Windows 10 IoT za WES korisnike, a onda i za Wyse ThinLinux.
  • Inovativnu sigurnost: Dell pruža više od jednog sigurnosnog sloja za Wyse 5060 tanke klijente. Uređaj uključuje ugrađen Trusted Platform Module (TPM) s mogućnošću prepoznavanja ugrožavanja integriteta sustava te čuvanja ključeva enkripcije, certifikata i lozinki. Na razini softvera, Wyse ThinOS je izuzetno siguran operativni sustav. Za one koje se opredjeljuju za tanke klijente s Windowsima, organizacije mogu imati koristi od dodatnog sloja zaštite uz Dell Data Protection | Threat Defense, koja pruža naprednu zaštitu od 99 posto malwarea.
  • Robusna povezivost: Kako bi osigurao što bolje korisničko iskustvo i produktivnost koju traže današnji profesionalci, tanki klijent podržava dual 4K (3840×2160) monitore i pruža višestruke mogućnosti povezivanja putem šest USB priključaka, od kojih su dva USB 3.0 za računalnu periferiju visoke brzine, kao i dva DisplayPort priključka, mrežni networking ili wireless 802.11 a/b/g/n/ac.
  • Lako upravljanje: Dell nudi cijeli paket na lokaciji, udaljen od lokacije ili uz automatski upravljački softver kako bi pružio robusno upravljanje koje se može skalirati na do deset tisuća uređaja. Kroz Wyse Device Manager, IT timovi mogu pojednostavniti daljinsko upravljanje korporativnim ili privatnim uređajima – uključujući tanke ili zero klijente, iOS i Android uređaje – kroz jednu intuitivnu konzolu.

Wyse 5060 tanki klijent kompatibilan je sa svim većim posredničkim softverima za virtualizaciju, poput Citrix XenDesktopa, Microsoft RDS-a i VMware Horizona. VMware Blast Extreme daljinski protokol podržan je na WES i ThinLinux verzijama.

Stižu MediaTek Helio X23 i X27 čipseti

Datum objave 02.12.2016

Stižu MediaTek Helio X23 i X27 čipseti

helio_x23_27_1

MediaTek je odlučio nadograditi  liniju Helio X20 procesora s dva nova modela: X23 i X27. Temelje se na 20 nM tehnologiji i trostrukoj klasterskoj arhitekturi. Prema navodima proizvođača, novi čipovi su oko 20 % produktivniji od prethodnih.

helio_x23_27_2

Helio X23 i X27 imaju deset ARM jezgri ( 8 x Cortex-A53 i  2 x Cortex-A72).  Helio X23 nudi frekvencije  2.3 GHz / 1.85 GHz / 1,4 GHz dok Helio X27: 2,6 GHz / 2,0 GHz / 1.6 GHz.

Što se tiče grafike, za nju je zadužen Mali T880MP4, na 780 MHz (X23) i 875 MHz (X27).

helio_x23_27_3

Novi čipovi podržavaju do 4 GB RAM-a LPDDR3,  , mogu radi sa zaslonima s rezolucijom od 2560 x 1600 piksela, pokretati 2K i 4K  video. Također, opremljeni su MiraVision EnergySmart Screen zaslonskom tehnologijom uštede energije koja omogućuje dinamički prilagoditi parametre na zaslonu ovisno o svjetlini okoliša i prikazanom sadržaju uz zadržavanje  ugodnog doživljaja gledanja. Media Tek naglašava da  se primjenom ove tehnologije može prosječna potrošnja energije smanjiti  od 15 -25  posto.

Osim toga, oba  modela imaju novi procesor za obradu slika (ISP) koji omogućava veće brzine fokusiranja i nudi podršku rada dviju kamera (boja + mono) te omogućuje instant dubinu polja snimanja.

Prvi uređaji pogonjeni MediaTek Helio X23 i Helio X27 procesorima trebali bi bit predstavljeni na tržištu u prvom kvartalu iduće godine.

Samsung se suočava s tužbom za FinFET tehnologiju

Datum objave 02.12.2016

Samsung se suočava s tužbom za FinFET tehnologiju

 samsung_14nm_finfet

Korejski istraživački institut  KAIST,  optužio je  Samsung za ilegalno korištenje zaštićene tehnologije u proizvodnji mikročipova. Radi se o FinFET tehnologiji koja uključuje upotrebu tranzistora s naprednom 3D-strukturom.

Prema navodima tužiteljstva, tehnologija je izvorno razvijena od strane KAIST stručnjaka, u suradnji s prof Lee Jong-ho sa Sveučilišta u Seulu. Prvobitni dogovor bio je  da južnokorejskom divu u kratkom vremenu  dozvole primjenu imena i provedbu  FinFET tehnike. No, Samsung je nastavio istu koristiti bez dozvole i plaćanja naknada. Na temelju toga, namjeravaju tražiti odštetu. Osim Samsunga na udaru bi se mogle naći i druge tvrtke  koje koriste tehnologiju pod licencnim ugovorom sa Samsungom. Postupak također prijeti i Qualcommu, koji koristi usluge za novi Snapdragon 835 i  konačno, podnošenja tužbe protiv TSMC-a.

Izgleda da su patenti su postali strategija protiv konkurenata, snažna točka za održavanje položaja osobito u dinamičnom mobilnom i telekomunikacijskom tržištu. Zbog patenata velike kompanije kupuju male, neke opet posrnule, potpisuju se sporazumi o unakrsnom licenciranju. Ali još uvijek ima onih koji moraju voditi ratove i koristiti pravna sredstva za pokretanje postupka radi zaštite intelektualnog vlasništva.  Samsung se u nekoliko navrata našao u patentnim parnicama. Prvo se našao i  patentnoj trakavici parnica s Appleom. Huawei je pokrenuo parnični postupak protiv Samsung u SAD-u za povredu 15 patenata, tehničkih rješenja  implementiranih u Galaxy S7 i Galaxy J5 modele. U vrlo kratkom roku je Samsung  odgovorio protuudarom.  Podnijeli su tužbeni zahtjev za zaustavljanje proizvodnje i povlačenje prodaje pametnih telefona Mate 8 i Honor serije.   Prema najnovijim podacima Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO) , Huawei ima 50 377 registriranih patenata što ih pozicionira na prvo mjesto. ZTE je na trećem, a Samsung tek na četvrtom mjestu po broju patenata.

YouTube podržava 4K rezoluciju za live streaming

Datum objave 02.12.2016

YouTube podržava 4K rezoluciju za live streaming

youtube_4k_game_awards_2016

Iako je  Google omogućio 4K reprodukciju YouTube sadržaja od 2010. godine,  nije ponudio live video streaming u toj rezoluciji. Od jučer to se promijenilo. Svi koji žele mogu prenositi neke događaje uživo, uključujući  video od 360 stupnjeva

Jedan od uvjeta je posjedovanje odgovarajuće opreme i internetske brzine veze od najmanja 20-25 Mbps. Pri tome treba imati na umu da YouTube ne koriste kompresiju H.265 već kodek VP9,  jer omogućava prijenos u 4K kvaliteti bez usporavanja mreže.  Google je  implementirao ovaj standard u svom pregledniku Chrome još u 2013. godini.

Isto tako VP9 kodek treba kompatibilan hardver tj. 4K monitor i televizor. Budući im cijene dalje padaju što znači da ih sve više potrošači  kupuju,  mogućnost 4K video streaminga  je hvale vrijedan potez od YouTubea. Nije niti zanemariva činjenica da sve veći broj uređaja sada ima  mogućnosti snimati 4K video, uključujući kamere i novije top modele pametnih telefona.

Ako nemate uređaj koji podržava visoke rezolucije ( 4096 x 2160 piksela ili  3840 x 2160 piksela),  servis omogućava gledatelju odabrati nižu rezoluciju (1080p 60fps)  u tom slučaju.

Na kraju još podsjetimo, YouTube je u studenom uveo podršku za High Dynamic Range (HDR) tehnologiju čija je svrha poboljšanje kvalitete video slike širenjem kontrasta i raspona boja.

Prvi live video streaming test Google je proveo tijekom The Game Awards 2016. događaja.

Huawei se hvali novom Li-Ion baterijom s grafenom

Datum objave 04.12.2016

Huawei se hvali novom Li-Ion baterijom s grafenom

 huawei_grafen_barerija

Istraživački tim Huawei Watt laboratorija pohvalio se novom litij-ionskom baterijom koja koristi, između ostalog, grafen za  učinkovitije hlađenje.  Podsjetimo, grafen   je sloj grafita debljine jednoga atoma i duljine  nekoliko mikrometara i dvodimenzionalna mreža ugljikovih atoma šesterokutne strukture.   Materijal je oko 100 puta jači od najjačeg čelika i odličan je toplinski štit.  Zahvaljujući ovim svojstvima  grafena te modificiranim kristalima nikla, magnezij i kobalta, nova baterija je  toplinski stabilnija u odnosu na sadašnje modele i može izdržati maksimalnu radnu temperaturu    do 60 ° C, što je 10 ° C u odnosu na trenutno postojeće granice od 50 ° C.

Ujedno životni vijek joj je više od 4 godine, što je dvostruko duže od normalne litij-ionske baterije s istim kapacitetom . Pojednostavljeno, većina Li-ion baterije nakon dvije do tri godine potrebno je zamijeniti novom,  bez obzira  je li bila korištena u uređaju ili nije. Osim toga,   u uvjetima visokih temperatura njihov  vijek se znatno smanjuje.

Novu Huawei bateriju bit će potrebno zamijeniti tek nakon više od četiri godine. Dr. Yangxing Li, glavni znanstvenik   laboratorija, također je predstavio rezultate nekih testova. Prema njima,    proces punjenja i pražnjenja  ove baterije  na visokoj temperaturi okoline zadržava iste radne parametre,  ali litij s grafenom je 5 ° C hladniji od normalnih litij-ionske kombinacije.

Eto,  bez obzira na vrtoglavi razvoj mobilne tehnologije, baterije su još uvijek  Ahilova peta  pametnih telefona. Proizvođači baterija, komponenti i uređaja osmišljavaju  načine kako bi im se autonomija poboljšala, ali  činjenica je da svaki novitet u pametnim telefonima   zahtijeva sve više energije za obavljanje  svog posla ispravno. Potonje, kao korisnici često zaboravljamo i čini nam se  da pomaka i inovacija na polju baterija  nema.

Kako bilo da bilo,  treba pohvaliti Huawei što je osmislio novu bateriju  i  napravio jedan korak naprijed na ovom području.  Za sada nije poznato   kad će ove baterije početi ugrađivati u svoje pametne telefone.

Moramo napomenuti da  Huawei nije predstavio neku apsolutnu inovaciju.  Prošle godine Samsung je objavio da njegov R & D odjel je uspio postići veliki pomak u sastavu baterije, odnosno povećanje kapaciteta uz zadržavanje male veličine.  Samsung je to postigao  upotrebom  novog materijala, mješavine silikona i grafena. Sada se samo pitamo, nije li ovaj novitet bio dio priče s eksplozivnim baterijama u Note 7 😀

Google nije potpuno gluh na kršenje autorskih prava

Datum objave 04.12.2016

Google nije potpuno gluh na kršenje autorskih prava

anonymous_1

Google je u posljednjih godinu dana zaprimio više od jedne milijarde (1.007.741.143 ) zahtjeva za brisanje linkova u rezultatima pretraživanja zbog kršenja autorskih prava ili ‘piratskog’ sadržaja.   Brojke su uzete iz izvješća o transparentnosti objavljenom od strane TorrentFreak društva.  Od  prijavljenih zahtjeva, Google je uklonio 908 237 861 linkova ili više od 90 posto. Za ostatak se ne može utvrditi  imaju doista piratske sadržaje ili su ponovljeni zahtjevi.

Zanimljivo je da oko 50 milijuna zahtjeva odnosilo se na popularnu  file-hosting uslugu 4shared.  Međutim, prema  administratorima web-stranica  brojka je napuhana, jer mnoge od prijavljenih adresa ukazuju na iste datoteke ili besmislene veze.  Također sama stranica ima DMCA postupak uklanjanja,   tako da nije problem  čak izravno ukloniti datoteke kojima je ugroženo autorsko pravo. Sve u svemu, 4shared vjeruje da neki vlasnici autorskih prava zlorabe Googleov sustav.

google_autorska_prava

Od kada je Google implementirao sustav Transparentnosti u siječnju 2013. godine, obradili  su ukupno više od dvije milijarde  URL-ova koji navodno krše autorska prava s 945 000 različitih domena.  TorrentFreak procjenjuje da sljedeća milijarda zahtjeva  može bit obrađena već sredinom 2017. godine.

No, ovo uklanjanje linkova od strane Googlea dobilo je reakcije u politici. U nekim zemljama vlade daju podršku Googleu, drugim, poput američke vlade koja u suradnji s uredom za   autorska prava,  predlaže promjenu trenutnih zahtjeva za uklanjanje jer smatraju da ih veliki „G“ ne provodi dobro.

Također različiti nositelji autorskih prava i industrijske skupine žele da se uvedu još naprednije tehnologije i procesi kako bi se osiguralo da se sporni sadržaj više ne pojavljuje na drugom mjestu nakon što ih Google ukloni iz pretraživanja.

MediaTek najavio UltraCast  tehnologiju

Datum objave 04.12.2016

MediaTek najavio UltraCast tehnologiju

mediatek_4k_vijest_1

MediaTek je najavio UltraCast tehnologiju za Ultra HD bežični prijenos s mobilnih uređaja na 4K monitor. Tvrtka  želi promijeniti način na koji gledamo 4K video sadržaj. Nova UltraCast tehnologija  trebala bi omogućiti  bežični  prijenos 4K sadržaja na pametne telefone, televizore i set-top box uređaje.

Dosadašnja tehnologija temeljila se na postojećim Miracast standardnima i  bila je limitirana  streaming video sadržajem između dva uređaja do rezolucije 1920 x 1080 piksela.  Nova poboljšana tehnologija moći će se nositi s 4K rezolucijom bez problema.

MediaTek UltraCast u osnovi proširuje standardne Wi-Fi  Miracast tehnologije koje su  u osnovi one iz WiFi Directa, ali napravljene tako da ih je lakše koristiti.   U biti, to je alternativa za povezivanje mobilnog uređaja na monitor preko HDMI s Wi-Fi koji  mijenja kabel.  Prema objavi, nova UltraCast tehnologija koristi  napredne video  algoritme za očuvanje kvalitete slike uz  istovremeno smanjenje kašnjenja u prijenosu između uređaja.

mediatek_4k_vijest_2

Govoreći o potrebi za 4K streamingom, viši direktor poslovne grupe MediaTek,  je  rekao: ”  UltraCast  je   prva tehnologija koja premošćuje jaz između stvaranja 4K sadržaja u uređajima i uređaja s velikim zaslonima  na kojima se taj sadržaj može gledati“.

Tvrtka je u pregovorima s proizvođačima pametnih telefona, DTV i  Box  uređajima oko nadogradnje istih na UltraCast tehnologiju uz mogućnost prilagodbe prema preferencijama proizvođača.  Prvi pametni telefoni s podrškom nove  tehnologije bit će oni pogonjeni  novim MediaTek Helio čipovima koji dolaze na tržištu iduće godine.

Podsjetimo,  Miracast je bežična tehnologija pomoću koje  možete drugima pokazati što radite na PC-ju, pametnom telefonu, tabletu ili igrati omiljene igre na većem zaslonu. Wi-Fi Allianca je certificirala Miracast krajem 2012. godine, a jedna od glavnih prednosti tehnologije je da  omogućuje komunikaciju između uređaja, čak i ako su iz različitih proizvođača.

SMS slavi 24 godine postojanja

Datum objave 04.12.2016

SMS slavi 24 godine postojanja

sms_tipkanje_1

Jučer su se  navršile 24 godine  od kada je u Engleskoj poslana prva SMS (engleski Short Message Service) poruka kao Božićna čestitka.  Da budemo precizniji,  prva je SMS poruka nije bila napisana na mobilnom telefonu, nego na računalu. Poslao ju je softverski inženjer Neil Papworth svom prijatelju  Richardu Jarvisu iz Vodafonea koji je tada bio na božićnoj zabavi. Dotični gospodin je primio poruku na telefonu Orbitel 901.

Sama forma SMS-a i dozvoljenih 160 alfa numeričkih  znakova za unos, a po uzoru na navike količine teksta pisane na razglednicama, nije se promijenila bitno od nastanka sve do današnjih dana.

U početku, većina tadašnjih GSM mobilnih telefona nije omogućavala slanje poruka. Nešto kasnije slanje/primanje SMS poruka moglo se realizirati samo između korisnik na istoj mreži. Možda nekim mlađim čitateljima to zvuči nevjerojatno, ali bilo je tako. Danas nije problem poslati SMS poruku nekome na bilo kojoj mreži. Tijekom svih tih godina, SMS poruke prvotno su stekle ogromnu popularnost u cijelom svijetu, da bi ih u posljednje vrijeme s pojavom interneta, društvenih mreža i instant poruka (iMessage, Viber, WhatsApp ), krenule na prvi pogled prema margini. Ali, prema statističkim podacima, još uvijek su glavno sredstvo komunikacije u roamingu, marketingu, za plaćanja parkinga ili  autentifikaciju korisnika na različite servise i usluge.  Statistika pokazuje da je prošle godine  poslano više od 600 milijuna SMS poruka u zemljama EU. U biti, nije malo.

sms_tipkanje_2

Znate li kako radi SMS?

Kada napišete ili primite SMS poruku, ona prolazi kao mali paket podataka kroz baznu stanicu operatera  i dolazi do SMS centra (Store and Forward Service). Od tamo nakon što se detektira pošiljatelj/primatelj šalje se iz uređaja u uređaj. Poruke se mogu slati i primati istovremeno s glasovnim i podatkovnim pozivima jer se za njihov promet ne koriste dodijeljeni radio kanali već GSM standard.  U slučaju nedostupnosti primatelja SMS centar sprema poruku za kasnije slanje, kada primatelj postane dostupan ili uključi mobilni telefon.

Google Chrome 55 bez podrške Flash tehnologije

Datum objave 05.12.2016

Google Chrome 55 bez podrške Flash tehnologije

Google_Chrome_55_1

U posljednjih nekoliko godina glavni web preglednici  počeli su  polako izbacivati podršku za Flash web tehnologiju. Sada je to učinio Google u Chrome 55 pregledniku nakon prijelaznog razdoblja od nekoliko mjeseci. Ukratko, web stranice i sadržaji pod Flash tehnologijom ako nisu  HTML 5 standarda, bit će blokirani. Iznimke od ovog pravila  idućih godinu dana  su neke od  najvećih web stranice na kojima se Flash još uvijek koristi: YouTube.com /Facebook.com /Yahoo.com/ live.com /Yandex.ru /Twitch.tv/ Amazon.com itd.

Također, ako na nekim drugim web stranicama HTML 5 standard nije podržan, Chrome će potaknuti korisnika i pitati želi li pokrenuti Flash za prikaz multimedijskih sadržaja. Korisnikov odabir će biti zapamćen za kasnije posjete. Tu je i opcija u Postavkama preglednika, koja omogućava  upravljanje iznimkama, pa  korisnici mogu dodati web stranice za koje žele dopustiti da se Flash automatski pokrene.

Google_Chrome_55_2

Budući  Google Chrome web preglednik ima tržišni udio od 55 posto ovaj potez bi mogao  ubrzati da Flash tehnologija na internetu potpuno ode u  povijest u digitalnom svijetu.

Na drugoj strani,  HTML 5 i njegovi dodaci su promijenili cijelo lice na internetu u samo nekoliko godina. U ranom razvoju Interneta, HTML je bio glavni programerski alat za stvaranje i definiranje strukturiranih sadržaja web stranica. Ovaj meta-jezik za standardizirano strukturiranje web dokumenata  je doživio niz promjena te u današnjem obliku ga poznajemo kao  HTML 5 standard. Osim njega se koriste  naširoko CSS za način prezentacije unutar browser-a  i JavaScript kao opcija za standardni skriptni jezik unutar browser-a, i poveznica  svih klijentskih web tehnologija.

Google_Chrome_55_3

Još jedna dodatna prednost HTML 5 meta-jezik je jednostavnost učenja i može se koristiti za izgradnju moćnih aplikacija cross-platforme. Naravno, razvoj same tehnologije nikada ne stagnira, i vjerojatno se već negdje stvara HTML 6.

Vratimo se mi na ostale novitete koje donosi Chrome 55.  To su  36 sigurnosnih ispravaka uključujući XSS (cross-site scripting), putem desktop prečaca pokretanje web aplikacije izravno s radne površine, CSS automatsko rastavljanje riječi itd.

Iako je Google najavio  smanjenje memorije ( V8 JavaScript engine) i do 50 posto za ovu inačicu, pokazao svoje odrađene rezultate testiranja, za sada nismo uočili nikakve posebne promjene u potrošnji memorije. Vjerojatno treba proći malo duži period testiranja od dva ili tri dana, ali  niti ne postoji  poseban benchmark alat.

Google_Chrome_55_4

 

Chrome 55 možete preuzeti na sljedećim poveznicama:

Forum

Objavljeno prije 1 minute

A1 - ex Vip homebox turbo

Objavljeno prije 2 minute

Rudarenje za početnike - ČITAJ prvi post

Objavljeno prije 15 minuta

windows 10 za stare laptope

Objavljeno prije 17 minuta

Mining Svaštara - BEZ TROLANJA!

Objavljeno prije 23 minute

P: Sony WH-1000XM3

Članci

Brzi test - ID-Cooling Frostflow X 120, 240, 360 & Auraflow X 240

Brzi test - ID-Cooling Frostflow X 120, 240, 360 & Auraflow X 240

Iz shopa Futura IT su nam na test poslali četiri komada AIO vodenih hlađenja kineskog proizvođača ID-Cooling. Riječ je o tri modela iz Frostflow X linije proizvoda - 120, 240 i 360, te jednom modelu iz Auraflow X linije - 240. Svi su AIO hl... Pročitaj više

ASRock Z590 Extreme recenzija

ASRock Z590 Extreme recenzija

I premda s još uvijek nismo dokopali procesora 11. Core generacije, nastavljamo s testovima i predstavljanjem Z590 ploča. Ovaj put je na redu ASRockova Z590 Extreme koja spada u viši segment njihove ponude. Ploča je opremljena sa solidnom n... Pročitaj više

Arctic BioniX P120 A-RGB Bundle recenzija

Arctic BioniX P120 A-RGB Bundle recenzija

Arctic je početkom godine na tržište izbacio nove 120-milimetarske BioniX P120 A-RGB ventilatore koji se mogu nabaviti pojedinačno, ali i ovako u Bundle izdanju po tri komada. Uz ventilatore dolazi još i A-RGB kontroler s daljinskim upravlj... Pročitaj više

ASUS ROG Gladius III recenzija

ASUS ROG Gladius III recenzija

U lab nam je sletio najnoviji ROG Gladius III miš iz Asusa. Treća je ovo generacija dobro poznatih igraćih miševa koja donosi brojne novosti, koje uključuju i novi optički senzor. Gladius III je estetski nadograđen, težak je samo 79 grama,... Pročitaj više

Prvi pogled - ASUS TUF Gaming Z590-Plus WiFi

Prvi pogled - ASUS TUF Gaming Z590-Plus WiFi

Svi su proizvođači matičnih ploča osvježili svoje serije za novu 11. generaciju Intelovih Core procesora koja je ovih dana ugledala svjetlo tržišta. Nažalost, recenzije nisu povoljne, i tek je jedan procesor pobudio koliko toliko interesa -... Pročitaj više

Svi članci