Novosti - Prosinac 2017.

HMD Global proslavio prvi rođendan kao novi dom Nokia telefona

Datum objave 05.12.2017

HMD Global proslavio prvi rođendan kao novi dom Nokia telefona

HMD slavi 1. rođendan

HMD Global, dom Nokia telefona, proslavio je svoj prvi rođendan. U samo 12 mjeseci, startup je objavio 12 velikih vijesti,  uključujući predstavljanje 11 novih uređaja i globalna partnerstva s industrijskim divovima poput onoga sa ZEISS-om. Tijekom ovog ubrzanog razdoblja, dom Nokia telefona vodio je i motivirao entuzijazmom obožavatelja čiji broj svakim danom sve više raste.

Vođen ambicijom da od prvog dana bude globalan, HMD Global već je predstavio svoj portfelj koji uključuje šest pametnih telefona Nokia i pet feature telefona u više od 80 tržišta s aktivacijom u 170 zemalja, predstavljanjem web stranice na 48 jezika i postavljajući čvrste temelje za budući rast.

HMD Global na sceni je nastupio uz zvuk fanfara koji je obilježio povratak Nokije 3310 na Mobile World Congressu 2017 i predstavljanje prvog, globalnog vala Android pametnih telefona. Novi je portfelj osvojio više od 20 nagrada na MWC-u i brzo se rasprodao na brojnim tržištima. Danas se Nokia telefoni prodaju u više od 80 zemalja svijeta, na 45 lokalne web stranice na 48 jezika. Uređaji su već aktivirani u više od 170 zemalja.

Tijekom prve godine, HMD Global sklopio je velika strateška partnerstva s industrijskim liderima poput Nokije, Googla, Foxconna i ZEISS-a. U sljedećoj godini, obvezujući se tim partnerstvima, kompanija želi obožavateljima isporučiti svrhovitu inovaciju koja će za pametne telefone postaviti nove standarde i nova očekivanja.

Samsung eUFS 512 GB

Datum objave 05.12.2017

Samsung eUFS 512 GB

Samsung_512GB eUFS

Tvrtka Samsung Electronics, počela je s masovnom proizvodnjom prvog ugrađenog, univerzalnog Flash Storage (eUFS) rješenja od 512 gigabajta (GB) za uporabu u mobilnim uređajima nove generacije. Korištenjem Samsungovih najnovijih 64-slojnih 512-gigabitnih (Gb) V-NAND čipova, novi 512GB eUFS paket pruža neusporediv kapacitet pohrane i izvanredne performanse za nadolazeće pametne telefone i tablete.

Svi zajedno – Samsungov novi 512GB UFS koji se sastoji od osam 64-slojnih 512GB V-NAND čipova i kontrolnog čipa – udvostručuju gustoću Samsungovog prethodnog 48-slojnog 256GB eUFS-a koji se temelji na V-NAND-u, u jednakom prostoru kao i paket od 256GB.  Samsungov 512GB eUFS također ima snažne performanse za čitanje i pisanje. Sa svojim sekvencijalnim čitanjem i zapisima koji dosežu 860 megabajta u sekundi (MB/s) i 255MB/s, ugrađena memorija od 512GB omogućuje prijenos video zapisa od 5GB koji je ekvivalent Full HD na SSD za otprilike šest sekundi, više od osam puta brže nego tipična micro SD kartica. U slučaju uobičajenih operacija novi eUFS može čitati 42.000 IOPS-a i napisati 40.000 IOPS-a.

Slično tome, Samsung namjerava povećati agresivni obujam proizvodnje svojih 64-slojnih 512Gb V-NAND čipova, uz proširenje svoje 256Gb V-NAND proizvodnje.

Advanced Technology Days 13

Datum objave 07.12.2017

Advanced Technology Days 13

ATD 13 GDPR panel_Pavlekovic_Manojlovic_Gospodnetic_Delic

„Svečanim“ zatvaranjem u 16:30 u dvorani Kornati Plaza Event Centra završena je Advanced Technology Days 13 konferencija. Tijekom zatvaranja organizatori Tomislav Lulić, Romeo Mlinar, Domagoj Pavlešić i Ilija Ranogajec zahvalili su sudionicima, predavačima, sponzorima i medijskim pokroviteljima na podršci te najavili još veću i kvalitetniju konferenciju 2018.

Konferenciju su kratkim obraćanjem zatvorili organizatori koji su naglasili važnost održavanja kontakata unutar zajednice tijekom cijele godine te sve pozvali da se uključe u rad DEV, IT Pro i EDU / Akademik grupa u Zagrebu, Križevcima, Rijeci, Varaždinu i Osijeku. Tijekom dva dana na konferenciji je svoje znanje podijelilo 70 predavača, a sudionici su mogli poslušati panel i rekordnih 66 predavanja.

HCI na Power Edge 14G serverima

Datum objave 12.12.2017

HCI na Power Edge 14G serverima

dell_emc_tech

Vodeći portfelj hiper-konvergentne infrastrukture u industriji značajno je poboljšan zahvaljujući dostupnosti Dell EMC HCI uređaja na novo dizajniranim, nagrađivanim Dell EMC PowerEdge serverima 14. generacije.

S novom serverskom platformom PowerEdge, dizajniranom i optimiziranom za HCI, korisnici svih veličina mogu očekivati još snažnije i predvidljive performanse s još boljim mogućnostima  konfiguracije za hosting širokog raspona ključnih aplikacija na uređajima Dell EMC VxRail i serije XC.

14. generacija Dell EMC PowerEdge servera, temeljena na Intel Xeon Processor Scalable Family, uključuje 150 korisničkih zahtjeva za ugrađenu softverski definiranu pohranu (SDS), čineći je optimiziranom za HCI. To uključuje poboljšanu podršku za SSD-ove u scale-out implementacijama; bržu instalaciju i lakše održavanje sustava pohrane podataka; poboljšano hlađenje komponenti za veću pouzdanost; i, opcionalno, zajednička korisnička sučelja na serverskim i HCI platformama za upravljanje održavanjem.

Korisnici VxRail uređaja mogu očekivati:

 • Bolje performanse za najzahtjevnije aplikacije s do 2X više IOPS (ulazno / izlazne operacije u sekundi) i više od 2x bržeg vremena odziva
 • Visoko pouzdane performanse s 9x predvidljivijim vremenima odziva, zadržanima ispod jedne milisekunde.
 • Više opcija za optimalno skaliranu isporuku s više milijuna konfiguracija, uključujući više procesorskih opcija, novih SATA SSD-ova, dodatne mogućnosti mrežne povezanosti i više proširenja GPU-a kako bi se precizno podudarali s potrebama HCI klijenata
 • Softverski definiranu podršku za NAS s Dell EMC Isilon SD Edgeom za udaljeni pristup centralnoj datotečnoj distribuciji, spajanje na VxRail daljinsku replikaciju, cloud pohranu podataka i mogućnosti upravljanja.
AMD Radeon Software Adrenalin Edition

Datum objave 12.12.2017

AMD Radeon Software Adrenalin Edition

adrenaline_6 Things To Love

AMD je danas predstavio veliku nadogradnju svojih upravljačkih programa za desktop i profesionalne grafičke kartice – Adrenalin Edition. Novosti ukuljučuju Radeon Overlay sučelje za nadzor GPU performansi unutar igre, zatim AMD Link mobilnu aplikaciju za iOS i Android. Link je “drugi ekran” za nadzor GPU performansi i informacija i PC sistemu, dijeljenje najboljih trenutaka u igri ali i informiranje o najnovijim nadogradnjama.

adrenaline_Radeon ReLive_10things adrenaline_AMD Link 4K

Funkcije kao što su Chill, WattMan, Enhanced Sync i ReLive su nadograđene. Chill podržava veći broj igara baziranih na Vulkan i DirectX API-jima (9, 10, 11 i 12), u WattManu se konačno mogu spremati različiti profili, a Enhanced Sync podržava i Vulkan igre, ostale GCN kartice te multi-GPU tehnologiju. ReLive je dobio Connect Tab za organizaciju i upload gameplaya na socijalne mrežem te Chat integraciju.

Dell Technologies – predviđanja za 2018.

Datum objave 15.12.2017

Dell Technologies - predviđanja za 2018.

Dell_Technologies_logo.svg

Polazeći od izvještaja “Next Age of Human-Machine Partnership” koji su Dell Technologies i Institut za budućnost (The Institute for the Future – IFTF) objavili ovoga ljeta, lideri tvrtke Dell Technologies procijenili su kako će umjetna inteligencija (AI), proširena stvarnost (AR), virtualna stvarnost (VR), internet stvari (IoT) i računarstvo u oblaku utjecati na digitalnu transformaciju organizacija, ali i privatne živote ljudi u 2018. godini. Sljedeća godina donosi novosti koje možemo sažeti u osam predviđanja.

 1. AI će brže odrađivati “misaone zadatke”

Tijekom sljedećih nekoliko godina umjetna inteligencija će promijeniti način na koji provodimo vrijeme. Organizacije će umjetnoj inteligenciji dati da obavlja „misaone zadatke“ na temelju podataka, značajno smanjujući vrijeme koje troše na istraživanja, planiranje scenarija i testiranje svake inovacije. Umjetna inteligencija će omogućiti ljudima da brže donose odluke, a organizacijama da se brže razvijaju.

Neki teoretičari tvrde kako će umjetna inteligencija zamijeniti ljude na nekim poslovima, no ove tehnologije mogu i kreirati nova radna mjesta, pružajući ljudima nove prilike. Na primjer, stvorit će se prostor za IT stručnjake usmjerene na razvoj i prilagođavanje umjetne inteligencije. Oni će biti odgovorni za postavljanje parametara kojima će se određivati pravila i načini korištenja umjetne inteligencije, dobri ishodi poslovnih operacija i slično. Jednom kad se ti parametri postave, tehnologija će moći munjevito prepoznavati pozitivne komercijalne prilike.

 1. Ugrađivanje IQ-a stvari

Od 2018. godine napravit ćemo značajne korake u segmentu inteligentnog upravljanja gradovima, organizacijama, domovima i vozilima poboljšanima internetom stvari. Uz niže troškove procesorske snage i pad cijene povezivanja nodova gotovo na nulu, uskoro ćemo imati 100 milijardi povezanih uređaja, a ubrzo nakon toga bilijun. Količina svih tih podataka, snaga procesiranja i snaga AI-a pomoći će strojevima da bolje upravljaju našim fizičkim i ljudskim resursima. Postat ćemo ‘digitalni dirigenti’ tehnologije i okruženja. Tehnologija će funkcionirati kao naš produžetak. Svaki će objekt postati pametan i omogućiti nam da živimo „pametnije“ živote.

Vidimo to u našim automobilima – “krajnjem mobilnom uređaju” – koji se opremaju ultrazvučnim senzorima, tehnologijom koja koristi svjetlosne zrake za mjerenje udaljenosti između vozila i prepoznavanje gesti. S vremenom će ove inovacije učiniti autonomnu vožnju svakodnevicom. Prije toga, automobili će se početi sami naručivati na servis, obavještavajući servisera što treba učiniti, te zakazivati ažuriranja svojih softvera.

 1. Imat ćemo AR naglavne sustave

Neće proći puno vremena do trenutka kad se granice između “stvarne” stvarnosti i proširene stvarnosti (AR) počnu zamagljivati. Komercijalna održivost AR-a već je vidljiva. Na primjer, građevinski timovi, arhitekti i inženjeri koriste AR naglavne sustave za vizualizaciju novih građevina, koordiniraju aktivnosti na temelju jedinstvenog gledišta o razvoju i obučavaju radnike na lokacijama kad stručnjaci tamo ne mogu biti.

Naravno, i virtualna stvarnost ima dobre izglede. Bez sumnje će transformirati zabavni i gaming prostor u bliskoj budućnosti zahvaljujući različitim iskustvima koje omogućava, no većina vjeruje da će AR postati de facto način maksimiziranja ljudske učinkovitosti i iskorištavanja “plemenskog znanja” radne snage u razvoju.

 1. Dublja povezanost s korisnicima

Staviti iskustvo korisnika na prvo mjesto važnije je no ikad. Dell Technologies’ Digital Transformation Index pokazuje kako 45 posto menadžera na vodećim pozicijama u srednjim i velikim organizacijama vjeruje da će za pet godina njihovo poslovanje biti zastarjelo, a 78 posto njih vidi start-upe kao prijetnju svome poslovanju.

Tijekom sljedeće godine, s prediktivnom analitikom, strojnim učenjem (ML) i AI-om u prvome planu, tvrtke će bolje razumjeti i odgovarati na potrebe korisnika, čak i prije nešto što se te potrebe pojave.  Služba za korisnike usmjerit će se na usavršavanje podjele komunikacije između čovjeka i stroja. Dakle, umjesto prepuštanja interakcija s klijentima prvoj generaciji chatbotova i unaprijed određenim porukama, ljudi i automatizirani inteligentni virtualni agenti zajednički će raditi kao jedan tim.

 1. Provjera pristranosti postat će nova provjera pravopisa

U sljedećem će desetljeću nove tehnologije, kao što su VR i AI, pomoći ljudima da pronađu informacije i djeluju na temelju njih bez uplitanja emocija ili vanjskih predrasuda. Kratkoročno ćemo vidjeti kako se AI primjenjuje na procedure zapošljavanja i napredovanja da bi se odredila svjesna i nesvjesna pristranost. U međuvremenu, VR će se sve više koristiti kao alat za intervjue kako bi se osiguralo da se prilike dodjeljuju prema zaslugama, npr. maskiranjem identiteta budućeg zaposlenika avatarom.

Upotrebom novih tehnologija “provjera pristranosti” mogla bi jednog dana postati rutinska aktivnost poput provjere pravopisa.

 1. Mediji i industrija zabave će sve više koristiti esports

Godine 2018. vidjet ćemo sve veći broj igrača koji sjedaju za zaslon ili nose VR naglavne sustave kako bi se natjecali u okruženju visoke razlučivosti. Sa stotinama milijuna novih igrača i gledatelja koji koriste ove tehnologije, esports će postati mainstream.

Fenomen esportsa pokazuje širi trend. Naime, digitalizirane su čak i suštinski “ljudske” aktivnosti poput sporta. Tehnologija je proširila “sport” na sve, što znači da ne trebate imati određenu tjelesnu građu za određeni sport, već zahvaljujući brzim reakcijama i motoričkim sposobnostima, možete sudjelovati i pobijediti.

 1. Idemo prema “mega oblaku”

Oblak nije odredište. To je informatički model u kojem su orkestracija, automatizacija i inteligencija ugrađeni duboko u IT infrastrukturu. U 2018. godini tvrtke se pretežno kreću prema multi-cloud pristupu, iskorištavajući vrijednost svih modela od javnog do privatnog, hostanog, upravljanog i SaaS-a. Međutim, budući da se sve više aplikacija i opterećenja prenosi u različite oblake, širenje cloud silosa će postati neizbježno, čime se onemogućava sposobnost organizacije da potpuno iskoristi analizu podataka i AI inicijative. To također može dovesti do ulaska aplikacija i podataka u pogrešni oblak, odnosno do loših ishoda za poslovanje.

Kao sljedeći korak vidjet ćemo pojavu “mega clouda”, koji će povezivati više privatnih i javnih oblaka kako bi se ponašali kao koherentni, holistički sustav. Mega oblak će ponuditi inteligentni prikaz cjelokupnog IT okruženja. Da bismo omogućili mega oblak, morat ćemo kreirati multi-cloud inovacije u networkingu (za premještanje podataka između oblaka), pohrani (za postavljanje podataka u pravi oblak), računanju (kako bismo iskoristili najbolju obradu i ubrzanje za radno opterećenje), orkestraciji (za povezivanje umrežavanja, skladištenja i računanja kroz oblake), a kao novu priliku korisnici će morati uključiti AI i ML kako bismo automatizirali i dobili uvid u novu razinu IT okruženja sljedeće generacije.

 1. Godina u kojoj ćemo voditi računa o malim stvarima

U sve povezanijem svijetu, naše oslanjanje na treće strane nikada nije bilo veće. Organizacije su snažno povezani sustavi koji postoje kao dio nečega većeg. Kaos se može proširiti dalje i brže sada kada nas tehnologija povezuje na zapanjujuće načine. Uzmite u obzir da se jedno od najvećih hakiranja podataka u povijesti dogodio jer su napadači koristili podatke za prijavu u nečiji sustav klimatizacije.

Zbog sve isprepletenijih odnosa sa strojevima, sitni kvarovi mogu dovesti do mega kvarova. Stoga će iduća godina biti godina djelovanja za multinacionalne korporacije, dodatno potaknuta novim propisima, poput regulacije zaštite općih podataka. Implementacija alata za kibersigurnost i tehologija koje će učinkovito zaštititi podatke i prevenirati prijetnje postat će rastući imperativ.

SAPPHIRE NITRO+ Radeon RX Vega 64 & Vega 56 Limited Edition

Datum objave 15.12.2017

SAPPHIRE NITRO+ Radeon RX Vega 64 & Vega 56 Limited Edition

sapphie_nitro_vega_64_1

I Sapphire je konačno predstavio custom Vega 56 i 64 modele grafičkih kartica. Ukratko, Nitro+ modeli donose 7% više taktove nego referentni, Vapour Chamber hladnjak, RGB LED rasvjetu, držač za kartice i System Fan Control tehnologiju.

Vega 64 radi na boost taktu od 1.611 MHz, a Vega 56 na 1.572 MHz. Obje imaju po 8 GB HBM2 memorije. Kod Vege 64 je takt memorije 945 MHz (1.89 Gbps efektivno), a kod 56 800 MHz (1.6 Gbps efektivno). Obje dolaze s dva BIOS-a, od kojih je jedan energy-saving.

sapphie_nitro_vega_64_2

Na hlađenje je stavljen poseban naglasak i ciljano je spuštanje temperatura GPU-a do oko 70°C, a i memorija je 5°C hladnija u odnosu na referentne modele. Uz Vapour Chamber, hladnjak ima i tri 8-milimetarske, te tri 6-milimetarske cijevi, a i VRM jedinica je dobila dobro dimenzionirano hlađenje. Novost je i Quick Connect 2 tehnologija za spajanje ventilatora na grafičku karticu koja kontrolira brzinu njihove vrtnje. Osim RGB LED osvjetljenja, novost je i što Sapphire uz karticu isporučuje i držač koji ju podupire s donje strane kako ne bi opterećivala PCIe utor. Kartice se na tržištu očekuju odmah.

Sretan Božić!

Datum objave 25.12.2017

Sretan Božić!

bozic

Forum

Objavljeno prije 8 minuta

Stari hardware za kojim se slinilo

Objavljeno prije 12 minuta

Android aplikacije

Objavljeno prije 12 minuta

Logitech g513, Gpro, g502 hero (se), g903 LS

Objavljeno prije 22 minute

P: Samsung galaxy buds+

Objavljeno prije 25 minuta

Adaptacija kuće/stana

Članci

Brzi test - ID-Cooling Frostflow X 120, 240, 360 & Auraflow X 240

Brzi test - ID-Cooling Frostflow X 120, 240, 360 & Auraflow X 240

Iz shopa Futura IT su nam na test poslali četiri komada AIO vodenih hlađenja kineskog proizvođača ID-Cooling. Riječ je o tri modela iz Frostflow X linije proizvoda - 120, 240 i 360, te jednom modelu iz Auraflow X linije - 240. Svi su AIO hl... Pročitaj više

ASRock Z590 Extreme recenzija

ASRock Z590 Extreme recenzija

I premda s još uvijek nismo dokopali procesora 11. Core generacije, nastavljamo s testovima i predstavljanjem Z590 ploča. Ovaj put je na redu ASRockova Z590 Extreme koja spada u viši segment njihove ponude. Ploča je opremljena sa solidnom n... Pročitaj više

Arctic BioniX P120 A-RGB Bundle recenzija

Arctic BioniX P120 A-RGB Bundle recenzija

Arctic je početkom godine na tržište izbacio nove 120-milimetarske BioniX P120 A-RGB ventilatore koji se mogu nabaviti pojedinačno, ali i ovako u Bundle izdanju po tri komada. Uz ventilatore dolazi još i A-RGB kontroler s daljinskim upravlj... Pročitaj više

Prvi pogled - ASUS TUF Gaming Z590-Plus WiFi

Prvi pogled - ASUS TUF Gaming Z590-Plus WiFi

Svi su proizvođači matičnih ploča osvježili svoje serije za novu 11. generaciju Intelovih Core procesora koja je ovih dana ugledala svjetlo tržišta. Nažalost, recenzije nisu povoljne, i tek je jedan procesor pobudio koliko toliko interesa -... Pročitaj više

Gigabyte Aorus 15G KC recenzija

Gigabyte Aorus 15G KC recenzija

Kada je Nvidia početkom ove godine na CES-u najavila nove mobilne kartice iz RTX 3000 serije, nismo ni sanjali da ćemo ovako brzo testirati prijenosnik u kojem je jedna od njih. Zahvaljujući Gigabyteu, njihov se gamerski Aorus 15G prijenosn... Pročitaj više

Svi članci