Novosti - Veljača 2006.

Samsung Blu-ray snimač

Datum objave 01.02.2006

Samsung Blu-ray snimač

src="http://www.pcekspert.com/jpg/news/samsung_bo22a_1.jpg">

Njemačka podružnica Samsung-a za ožujak je najavila dva nova DVD snimača bazirana na blu-ray tehnologiji. Interni snimač B022A i eksterni SE-B026A mogu zapisivati podatke na jednoslojne i dvoslojne Blu-ray medije brzinama od 2x ( do 9 MB/s). Brzina zapisa na klasične DVD medije je maksimalnih 12x, a na CD diskove do 40x.

News by: Mario Biličić

ASUS Lamborghini VX1

Datum objave 01.02.2006

ASUS Lamborghini VX1

Nedugo nakon najave suradnje ASUS-a i Lamborghini-a na području proizvodnje prijenosnih računala osvanuo je i prvi model nazvan VX1. Prijenosno računalo zasnovano na Intel Centrino Duo platformi opremljeno je ekranom dijagonale 15“ i uz atraktivan dizajn nudi odlične performanse i značajno manju masu od konkurencije. Ove ljepotane je moguće kupiti u bojama koje i dolikuju ovoj kombinaciji – crnoj ili žutoj i dizajnom vjerno prenose duh ovih skupocjenih automobila.
OCZ XTC DDR2 800MHz

Datum objave 01.02.2006

OCZ XTC DDR2 800MHz

src="http://www.pcekspert.com/jpg/news/ozc_pc4600_1.jpg">

 

OCZ je predstavio svoju novu memoriju na radnom taktu od 800MHz, namijenjenu za DDR2 platformu s karakterističnim Xtreme Thermal Convection (XTC) Heatspreader-om. PC2-4600 EL Platinium XTC edicija memorijskih modula donosi latencije 4-5-4-15 pri naponu od 2.1V, a dolazi u modulima od 512MB i Dual-Channel pakiranjima od 1GB (2×512).
ATI AIW X1900

Datum objave 01.02.2006

ATI AIW X1900

Donedavno glavna boljka ATI-ja vezana uz isporuku netom predstavljenih grafičkih kartica, s novom X1900 serijom grafičkih kartica polako postaje velika i dobrodošla novost. I dok je u prošlosti All-In-Wonder linija aktualne serije kartica bila predstavljana s vremenskim odmakom, X1900 AIW linija je ovaj puta zaživjela paralelno s predstavljanjem standardnih verzija. Možda zbog toga, nova AIW X1900 grafička kartica predstavlja malo konzervativnije rješenje od ostatka ekipe. Naime, ona je opremljena s 256MB memorije na taktu od 960MHz DDR-a, dok sama jezgra radi na 500MHz (naspram 512MB 1300/600MHz na ostalim modelima). Osim toga, ovaj model je identičan ostalim karticama po pitanju tehnoloških noviteta i same arhitekture. Nema sumnje da će i ova nova AIW serija grafičkih kartica nastaviti putovima slave svojih prethodnika, ujedinjujući vrhunske performanse i multimedijalne mogućnosti.
INFINEON počeo proizvoditi 65nm čipove

Datum objave 01.02.2006

INFINEON počeo proizvoditi 65nm čipove

INFINEON je počeo s proizvodnjom novih 65nm čipova sa smanjenom potrošnjom i visokim performansama. Prema navodima tvrtke, proizvodnja je dio ICIS (IBM, Chartered, Infineon, Samsung) saveznika, a proizvode se u suradnji sa Singapurskim ovlaštenicima. Zanimljivo je kako se pri proizvodnji elektroničkih komponenti sve više koriste tehnologije koje nam omogućuju manju potrošnju, visoke performanse i nadamo se manje temperature, iako nam u ovim hladnim danima i nije teško izaći na kraj s toplim komponentama.

News by: Velimir Komerički

Staro doba virusa se vraća

Datum objave 02.02.2006

Staro doba virusa se vraća

Dobra stara vremena kad su virusi uništavali računala se vraćaju, u obliku napasti Nyxem-a.
Dotični gospodin uništava Word, Excel i Acrobat datoteke na zaraženim računalima na dan 3. veljače. Koristi dobro isprobanu tehniku širenja putem e-mail privitka i traži dozvolu instaliranja porno sadržaja na računalo, a iz adresara uzima adrese i na taj način se brzo širi.
Antivirusne kompanije nisu previše zabrinute jer poslovnih korisnika i kompanija koje barem jednom mjesečno ne nadograđuju svoju antivirusnu zaštitu ima vrlo malo, dok bi prava meta mogli biti neoprezni, mali kućni korisnici.

News by: Mario Biličić

Veliki test procesora

Datum objave 02.02.2006

Veliki test procesora

src="http://www.pcekspert.com/jpg/news/amd_veliki test_1.jpg"> src="http://www.pcekspert.com/jpg/news/intel_veliki_test_1.jpg">
Pothvat vrijedan čitanja izvele su kolege s BeHardware okupivši društvo od čak 40 različitih modela iz AMD-a i Intela. Na dnevnom jelovniku tako su se našli modeli od najjeftinijih Semprona, Athlona 64 s jednom i dvije jezgre pa sve do vrhunskih zvijeri poput FX60 procesora. Intel-ov logo su branili brojni Celeroni, punokrvni Pentium D i 4 procesori, a svoje mjesto su našli i Extreme Edition modeli. Svi procesori su dobili svojih 5 minuta slave, prikazane su njihove specifikacije, razlike i preporuke za svaki pojedini model s obzirom na područje primjene.
Xion II ATX case

Datum objave 02.02.2006

Xion II ATX case

Zanimljivog izgleda koji koketira nekim detaljima s dizajnom Xbox konzole ovo kućište je prije svega namijenjeno mlađoj populaciji računalnih zanesenjaka. Izrađeno je od aluminija i ima četiri 5.25“ i dva 3.5“ mjesta za uređaje, sa standardnim vanjskim USB, FW i audio priključcima. Dva 120mm ventilatora s još jednim, bočnim, od 80mm pružaju odličnu ventilaciju cijelom sistemu, a detalji kao uklonjivo postolje za matičnu ploču dodatno podižu njegovu vrijednost. Kućište dolazi s napajanjem od 450W solidnih specifikacija i predstavlja odličnu priliku za sve zaljubljenike u ovaj tip kućišta.
EVGA eGeForce 7800GS AGP

Datum objave 02.02.2006

EVGA eGeForce 7800GS AGP

EVGA je danas predstavio svoju novu liniju grafičkih kartica baziranih na 7800GS modelima. Glavna novost je vrsta sučelja koja je, suprotno trendovima, namijenjena starom AGP utoru pa tako ove kartice postaju najbrža rješenja za ove platforme.

Top model nosi nevjerojatno dugo i komplicirano ime – EVGA eGeForce 7800GS KO SuperClock Knock-Out ACS3. Naziv proizvoda sugerira povišene taktove u odnosu na standardne modele (za 20%), a opremljeno je i s ACS3 sistemom hlađenja.

Ostali modeli su varijacije na temu hlađenja i radnih taktova pa se tako mogu pronaći još tri različita modela s bakrenim hladnjacima i nešto nižim taktovima od navedene kartice. Svi modeli će biti dostupni kroz para dana s cijenama od 429€ za najjaču izvedbu pa do 349€ za najslabiji, 7800GS model.

Socket AM2-M2 skuplji 5-10$

Datum objave 03.02.2006

Socket AM2-M2 skuplji 5-10$

AMD matične ploče bazirane na socketu M2/AM2, sudeći po svemu, neće koštati puno više od postojećih Socket 939 matičnih ploča. AMD je najavio proizvođačima matičnih ploča samo manje promjene u odnosu na postojeću S939 platformu, što u konačnici neće previše podići cijenu proizvodnje. Socket AM2/M2 matične ploče podržavati će samo DDR2 memoriju, tako da se slobodno možete pozdraviti sa svojim starim DDR1 modulima. DDR2 moduli su sa nama na tržištu već oko dvije godine zahvaljujući Intelu i biće teško odreći se starih dobrih BH-5 ili TCCD čipova. Novi Socket će dobiti i dvije rupe više za montiranje novih hladnjaka pa iako S939 ima dvije rupe za montažu, postoje naznake kompatibilnosti i starih hladnjaka. Kako bi nove matične ploče trebale izaći u drugom kvartalu ove godine, nadamo se da ćemo vidjeti jako puno matičnih ploča na Computex sajmu od 6-10 lipnja u Taiwanu ili već neke primjerke na CeBIT-u sljedeći mjesec.

News by: Velimir Komerički

Forum

Objavljeno prije 2 minute

mehanicka tipkovnica

Objavljeno prije 6 minuta

F1 sezona 2019

Objavljeno prije 7 minuta

Iskra P-56 MIMO Antene - pitanje

Objavljeno prije 30 minuta

Automobili

Objavljeno prije 31 minuta

AMD Radeon RX 400 & RX 500 Series (Polaris)

Članci

Corsair Nightsword RGB & M55 PRO RGB recenzija

Corsair Nightsword RGB & M55 PRO RGB recenzija

Corsair nam je na test poslao dva nova miša. Nightsword RGB je FPS/MOBA igraći miš kojeg se drži punim dlanom, ima mogućnost izmjene težine, a za dobre se performanse brine PMW3391 optički senzor. M55 PRO RGB je s druge strane miš namijenje... Pročitaj više

Gears 5 - 1440p performanse

Gears 5 - 1440p performanse

Šesti je naslov u popularnoj Gears of War franšizi jučer postao dostupan u standardnoj verziji, a mi se već nekoliko dana igramo s Ultimate Edition verzijom. Igra nosi skraćeni naziv Gears 5, napravljena je od strane The Coalition studija i... Pročitaj više

Asus Crosshair VIII Impact recenzija

Asus Crosshair VIII Impact recenzija

Asus u svakoj generaciji čipseta predstavi i malenu Impact ploču koja donosi mnoštvo opreme i zanimljiv dizajn na Mini-DTX površini. Ovogodišnja je Impactica pravo maleno inženjersko remek djelo, sa sendvič dizajnom Supreme FX audio jedinic... Pročitaj više

Corsair HS35 Stereo recenzija

Corsair HS35 Stereo recenzija

Corsairova je HS serija slušalica počinjala s modelom 50, koji je uvijek bio najjeftiniji gamerski model u ponudi i nudile su solidnu konstrukciju, dobar zvuk i široku kompatibilnost. Sada su na tržište izbacili slušalice HS35 koje su još j... Pročitaj više

Gigabyte Radeon RX 5700 XT Gaming OC 8G recenzija

Gigabyte Radeon RX 5700 XT Gaming OC 8G recenzija

Iza ovog podužeg imena se krije Gigabyteova custom RX 5700 XT kartica koja je prva takva koja nam je stigla u lab. Nakon testa referentne AMD-ove kartice još tamo početkom srpnja, nepuna dva mjeseca kasnije stiže nam i prva ovakva kartica.... Pročitaj više

Svi članci