Novosti - Veljača 2007.

Vista i Office 2007 u prodaji

Datum objave 01.02.2007

Vista i Office 2007 u prodaji

Došao je i taj dan. Launch novog operativnog sustava iz Redmonda – Viste te najnovijeg uredskog paketa istog proizvođača – Office 2007.
Vista dolazi u nekoliko verzija. “Vista home basic” sa cijenom od oko 200 dolara je početak ponude a vrh iste čini “Vista ultimate edition” sa cijenom od oko 400 dolara.

O Visti se već mnogo zna, no finalne zaključke možemo ( i trebamo) donositi tek sada, po njenom službenom izlasku.
Paralelno sa izlaskom Viste, u promet je pušten i novi, svima nam dobro poznat uredski paket Office, ovaj puta u inačici 2007 koja donosi neke kozmetičke promjene i promijenjeno sučelje. Razloga za barem isprobavanje novih Microsoftovih proizvoda svakako ima a odluka hoće li netko prijeći na novi OS, odnosno Office leži na njemu samome te njegovim potrebama i željama.

News by:: Zlatko Pavlović

I nVidija izdala drivere za Vistu

Datum objave 01.02.2007

I nVidija izdala drivere za Vistu

Nakon ATI-ija i nVidija je službeno predstavila Vista drivere, što je i razumljivo s obzirom na službeno puštanje Viste u javnost. Dobro nam poznati Forceware ovaj puta u inačici 100.54 donosi podršku za Vistu iako ne i WHQL certifikat.
Također, to su prvi driveri koji službeno prepoznaju novu seriju 8, a podrazumijeva se podrška za seriju 7 i 6. Ono što je još vrijedno spomena je podrška za DX10. Za download je dostupna 32 kao i 64-bitna verzija.

News by:: Zlatko Pavlović

Apacer Handy Steno AH221

Datum objave 01.02.2007

Apacer Handy Steno AH221

Iza ovog nezanimljivog naziva krije se novi USB flash drive iz Apacera-a, inovativnog i dobro pogođenog dizajna. Elegantnog izgleda, ponajviše zahvaljujući vrlo malim dimenzijama (5.4 x 0.8 cm) ovaj USB drive osim praktične svrhe može poslužiti i kao zanimljiv modni dodatak. Da nije sve u izgledu, dokazuje i maksimalan kapacitet od 2GB, što je za današnje pojmove i potreba sasvim prihvatljiva brojka. Trenutno, cijena još nije objavljena, a Steno AH221 bi se trebao naći u prodaji ovih dana.
IBM-ovi stručnjaci razvili novu generaciju čipova

Datum objave 01.02.2007

IBM-ovi stručnjaci razvili novu generaciju čipova

U suradnji s partnerima udruženim u razvojnu inicijativu IBM Alliance – Sonyjem, Toshibom i AMD-om – IBM je pronašao način za izvedbu kritičnog dijela tranzistora pomoću novog materijala, čime se otvara mogućnost za proizvodnju čipova koji su manji, brži i energetski učinkovitiji nego što je dosad bilo moguće. Iznimno važno postignuće je i to da je novu tehnologiju moguće uklopiti u postojeće linije za proizvodnju čipova uz minimalne preinake postojeće opreme, čime se bitno smanjuju troškovi implementacije.

Razvoj nove tehnologije trebao bi imati značajan utjecaj na razvoj različitih vrsta elektroničkih sustava, od računala do potrošačke elektronike. IBM je već započeo s uvođenjem nove tehnologije u svoje proizvodne pogone u East Fishkillu (američka savezna država New York), a prvi proizvodi temeljeni na novim čipovima očekuju se u 2008. godini. Tehnologija nazvana „high-k metal gate“ uvodi novi materijal u ključni dio tranzistora koji upravlja njegovom prekidačkom funkcijom. Materijal za razliku od dosadašnjih koji su se koristili u tu svrhu ima izvrsna električna svojstva, uslijed čega tranzistor postiže vrhunske performanse, a omogućuje se i daljnje smanjivanje tranzistora preko granica koje su do danas bile ostvarene. U skladu s tim, novi materijal mogao bi poluvodičkoj industriji omogućiti daljnji razvoj na tragu Mooreovog zakona – čuvenog postulata ove struke koji kaže da se gustoća pakiranja tranzistora na čipu podvostručuje svakih 12 – 18 mjeseci čime se poboljšavaju i performanse elektroničkih sklopova. Poluvodička industrija održavala je spomenutu stopu rasta desetljećima, ali se ujedno približavala krajnjim mogućnostima postojeće tehnologije, što bi dovelo do usporavanja napretka u razvoju elektroničke opreme.

Jednako važna kao i sam novi materijal je i metoda njegove primjene u postojeću proizvodnu tehnologiju. IBM-ovi stručnjaci uspjeli su proizvesti novu generaciju tranzistora koristeći novi materijal bez značajnih preinaka postojećih proizvodnih linija, što predstavlja glavni preduvjet da bi neka tehnologija zaživjela u praksi. Pojedine faze rada na ovom postignuću predstavljene su kroz članke koje su IBM-ovi stručnjaci objavljivali u znanstvenim časopisima kao i na konferencijama s tematikom poluvodičke tehnologije. U IBM-u na sličan način planiraju predstaviti i rezultate ovog najnovijeg dostignuća.

OCZ DDR2 Vista

Datum objave 02.02.2007

OCZ DDR2 Vista

OCZ je predstavio novu liniju memorijskih modula nazvanu Vista Upgrade series. Da proizvođač misli ozbiljno s novim operativnim sustavom potvrđuje činjenica da se radi isključivo o 2 x 2 GB pakiranjima, odnosno o 4 GB radne memorije ukupno. Dostupne su dvije serije memorija, jedan specificirana kao DDR2 – 667 i druga DDR2 – 800, obje s latencijama 5-5-5-15. Posebnost i ove serije je Copper Mirrored XTC Heatspreader, a cijena nije objavljena.
DFI LANParty UT ICFX3200-T2R/G

Datum objave 02.02.2007

DFI LANParty UT ICFX3200-T2R/G

Na polju vrhunskih chipseta za Intel C2D procesore trenutno vlada borba između tri suparnika. Jedan od njih igra na domaćem terenu (Intel 975x/P965), drugi dolazi iz “bliskog suradnika“ (nVidia 680i) dok je treći ljuta konkurencija iz tabora AMD/ATI (AMD CrossfireX press 3200). Upravo ovog zadnjeg u kombinaciji s DFI LP UT matičnom pločom je X-bit labs propustio kroz svoj testni sistem.

S tehničke strane ploča ima vrlo dobru logistiku – ATI RD600 North Bridge, FSB 1333/1066/800/533 MHz, do 8 GB DDR2 memorije, PCI-e x 3, 10 USB 2.0 portova, 1 x ATA 133 kanal, ukupno 8 SATA II priključaka, dva GB LAN konektora i sve ostale standardne stvari. Iako je na OC testu postigla solidnih 490MHz, na tržištu postoji dosta ploča koji mogu “potegnuti“ i puno više, no ako to nije jedini kriterij pri izboru ploče ovaj primjerak može ponuditi dosta toga.

Windows Vista i Office 2007 u trgovinama

Datum objave 03.02.2007

Windows Vista i Office 2007 u trgovinama

Microsoft je na današnjoj konferenciji za novinare objavio dostupnost nove verzije Windowsa pod imenom Vista te nove verzije uredskog paketa Office za krajnje korisnike u maloprodaji. Windowsi Vista dostupni su pet verzija – Vista Home Basic, Vista Home Premimum, Vista Ultimate, Vista Business te Viste Enterprise. Dok su prve tri verzije namijenjene kućnim korisnicima, verzije Bussines i Enterprise namijenjene su poslovnim korisnicima s tim da verzija Enterprise nije dostupna u maloprodaji već preko Software Assurance ugovora. Koliko smo uspjeli vidjeti na cjenicima hrvatskih trgovina, Home Basic varijanta košta oko 770 kn, Home Premium oko 990 kn, Business oko 1250 kn, a Ultimate oko 1670 kn. Svaka verzija postoji u 32-bitnoj i 64-bitnoj izvedbi, no potrebno ih je kupiti odvojeno.

Paralelno uz objavu o dostupnosti Windowsa Vista, Microsoft je objavio i dostupnost Officea 2007 za male korisnike. Dakako, i tu imamo više verzija pa su u ponudi verzija Home and Student, Small Bussines, Professional, Ultimate, Professional Plus i Enterprise. Cijena verzije Office Small Business 2007 je oko 2250 kn, ali ostale inačice na cjenicima nažalost nismo uspjeli uočiti.

Microsoft planira novu verziju Windowsa u potpunosti lokalizirati za hrvatsko tržište u roku od tri mjeseca s tim da neće biti riječ o dodatnom language paketu, već o punom prijevodu operativnog sistema. Isto će se dogoditi i s Officeom 2007, no nešto kasnije.

Seagate D.A.V.E.

Datum objave 03.02.2007

Seagate D.A.V.E.

Seagate Digital Audio Video Experience (odnosno D.A.V.E.) je zapravo pionir na svome području. Radi se o hard disku u vlastitom kućištu koji je opremljen Bluetooth i WiFi bežičnim tehnologijama, a namijenjen je prvenstveno mobilnim uređajima koji podržavaju već spomenute tehnologije.

Sve je više mobitela čiji zahtjevi za kapacitet pohrane podataka rastu i upravo u tim situacijama na scenu stupa “DAVE” nudeći 10-20 GB mjesta za pohranu vaših, uglavnom, audio i video sadržaja. Uređaj je težak 70 grama i veličine kreditne kartice. Postavlja se pitanje : Želimo li još jedan “gadget” koji treba nositi okolo i na njega paziti dok mu je istovremeno iskoristivost upitna.

News by:: Zlatko Pavlović

Corsair Dominator 10000

Datum objave 03.02.2007

Corsair Dominator 10000

Riječ je o DDR2 modulima kojima je deklarirana brzina monstruoznih 1250 MHz. Na današnjim matičnim pločama podržane su brzine do 800 MHz pa stoga dolazimo do zaključka kako se radi o visokokvalitetnoj memoriji namijenjenoj entuzijastima te overclockerima kojima je potrebna fleksibilnost brzine radne memorije.
Memorija dolazi u setu od po dva gigabajtna modula a ističe se kako se za maksimalne performanse preporuča matična ploča sa 680i chipsetom na kojoj frekvenciju od 1250 MHz postiže pri latencijama 5-4-4-12 i 2.4V. Rezultati overclockanja Dominator 10000 memorije obaraju rekord te predstavljaju najbržu frekvenciju za DDR2 memoriju koja iznosi 1315 MHz.

News by:: Zlatko Pavlović

Vlasničke promjene u tvrtki HG SPOT d.d.

Datum objave 03.02.2007

Vlasničke promjene u tvrtki HG SPOT d.d.

 

Hrvoje Prpić, jedan od osnivača tvrtke HGspot prodao je svoj 35 % paket dionica grupi financijskih institucionalnih investitora. Detalji oko ove transakcije biti će poznati javnosti tek nakon završetka svih aktivnosti u kupoprodajnom procesu. Drugi veliki dioničari Saša Lončar i Denis Ćejvan zadržali svoj vlasnički udio.

Ova vlasnička promjena dogodila se u skladu sa najavljivanom strategijom  prerastanja društva iz privatnog u javno i ovo je tek je prvi korak u tom smjeru. Nastavak vlasničkih promjena kroz izlazak na burzu odigrat će se najranije krajem ove ili početkom slijedeće godine. Pri izlasku na burzu, dio dionica biti će ponuđen vodećim hrvatskim institucionalnim investitorima (prije svega fondovima), dok će jedan dio biti ponuđen ukupnoj investitorskoj javnosti uvrštenjem dionica na burzu. Vlasničke promjene rezultirale su promjenama u Upravi Društva, tako je gđa. Alma Curl imenovana za Predsjednicu uprave, a dosadašnji predsjednik Uprave g. Mensur Jašarević iz osobnih je razloga najavio je izlazak iz Uprave u kojoj je proveo dvije godine.

Podsjetimo se, HGspot su u podrumu jedne novozagrebačke zgrade osnovali Hrvoje Prpić i Saša Lončar 1994.g.. S aktivnim radom počinju 1997. godine nakon čega tvrtka kontinuirano raste. Tako je već 2000. godine HGspot na popisu 500 najboljih tvrtki prema Zavodu za poslovna istraživanja, te među 400 najvećih podacima Fine. 2004. godine odlukom vlasnika, odvojena je vlasnička struktura tvrtke od upravljačke. Danas je HGspot vodeći hrvatski maloprodajni lanac za proizvodnu i prodaju računala, računalne opreme i potrošačke elektronike. Tvrtke HGspot d.d. i Senso grupa su se početkom svibnja prošle godine spojile u jedinstvenu grupu, čime je nastala druga po veličini IT grupacija u Hrvatskoj, te ujedno jedna od većih na području jugoistočne Europe.

Forum

Objavljeno prije 1 minute

Hardware wallet

Objavljeno prije 11 minuta

Pametni prekidaci, senzori i hub: Sonoff, Shelly, Aqara itd.

Objavljeno prije 11 minuta

Alibaba, AliExpress iskustva?

Objavljeno prije 13 minuta

Konfiguracije u rangu od 3.000 do 5.000 kn

Objavljeno prije 21 minuta

Realme mobiteli

Članci

Brzi test - ADATA HD770G 1TB

Brzi test - ADATA HD770G 1TB

Na brzi test nam je stigao ADATA-in HD770G robusni eksterni tvrdi disk s RGB osvjetljenjem. Kada je predstavljen, još tamo krajem 2019. godine, bio je to prvi eksterni disk s RGB LED rasvjetom. No, ono što je ipak bitnije je da je riječ o č... Pročitaj više

Gelid Phantom Black recenzija

Gelid Phantom Black recenzija

Gelid nam je na test poslao svoj Phantom Black hladnjak za procesore. Riječ je o dvostrukom tower hladnjaku koji dolazi s dva 120-milimetarska ventilatora u push-pull konfiguraciji. Ovo nije ogroman hladnjak kao primjerice Noctua D15 i upra... Pročitaj više

CoolerMaster Hyper 212 Evo V2 recenzija

CoolerMaster Hyper 212 Evo V2 recenzija

Iz CoolerMastera nam je na test stigao njihov Hyper 212 Evo V2. Ovaj poznati model je nadograđen i poboljšan s asimetričnim dizajnom toplovodnih cijevi, koji sada omogućava 100% kompatibilnost s RAM modulima, a i profil hladnjaka je nešto s... Pročitaj više

Brzi test - ADATA Swordfish 1TB & SU750 512GB

Brzi test - ADATA Swordfish 1TB & SU750 512GB

Iz ADATA-e su nam na brzi test stigla dva SSD-a. Prvi je u M2. 2280 formatu naziva Swordfish i kapaciteta 1 TB, a drugi je klasičnog 2,5-inčnog formata naziva SU750 i kapaciteta 512 GB. Swordfish SSD-i su ulazni modeli za kreativce i igrače... Pročitaj više

Philips 346B1C recenzija

Philips 346B1C recenzija

Na test nam je iz MMD-a, odnosno Philipsa stigao njihov 34-inčni zakrivljeni 346B1C monitor. Riječ je o modelu koji donosi VA LCD panel rezolucije 3.440 x 1.440 piksela sa stopom osvježavanja od 100 Hz, adaptivnom sinkronizacijom slike, te... Pročitaj više

Svi članci