Novosti - Ožujak 2010.

A9DA-S – Prva Foxconn ploča sa AMD 890GX čipsetom

Datum objave 02.03.2010

A9DA-S - Prva Foxconn ploča sa AMD 890GX čipsetom

src="http://www.pcekspert.com/jpg/news/a9da-s.jpg">
Foxconn je danas predstavio svoju prvu matičnu ploču baziranu na AMD 890GX platformi, A9DA-S. Ova matična ploča podržava najnovije AM3 procesore iz Phenom II i Athlon II serija. Također, donosi podršku za dvokanalni način rada DDR3 memorije (do 16GB), integrirani grafički procesor ATI Radeon HD 4290, podršku za Hybrid Crossfire itd.

Ova ploča dolazi sa 128MB integrirane DDR3 Sideport memorije što uz dodatak ATI Radeon HD 4290 IGP-a, omogućava prikaz Blu-ray video sadržaja u visokoj rezoluciji uz minimalno opterećenje centralnog procesora. Osim što omogućava HD multimedijalno iskustvo, A9DA-S donosi i čitav niz opcija za povezivanje, uključujući DVI, HDMI, kao i optički audio izlaz. Preko dodatnog PCIe x16 utora moguće je izvršiti montiranje grafičke kartice te korištenjem ATI Hybrid Graphics tehnologije u kombinaciji sa HD 4290 IGP-om dodatno poboljšati performanse, produktivnost i energetsku efikasnost. Nova Foxconn ploča korisnicima na raspolaganje stavlja još i 14x USB 2.0 portova, 2x FireWire porta, kao i pet SATA 3.0 (6 Gbps) portova.

Novi Nvidijin ION

Datum objave 03.03.2010

Novi Nvidijin ION

src="http://www.pcekspert.com/jpg/news/asus_1201PN.jpg">
Nvidija je danas na CeBIT-u predstavila novu generaciju ION-a koji donosi poboljšane grafičke performanse i produženi životni vijek baterije netbooka zahvaljujuži Optimus tehnologiji. Novi ION GPU po proizvođačevim riječima u svim slučajevima nadmašuje Intelovo grafičko riješenje pa tako donosi poboljšano multimedijalno HD iskustvo, te dovoljno snage za pokretanje World of Warcraft igre.
src="http://www.pcekspert.com/jpg/news/Lenovo_C200.jpg">
Do ljeta se očekuje lansiranje više od 30 proizvoda baziranih na novome ION-u, u što spadaju netbook računala, small form factor desktopi, “barebone” sistemi, matične ploče i diskretne add-in kartice. Acer Aspire One 532G (10″) i ASUS 1201PN (12″) će biti prva predstavljena netbook računala, novi all-in-one PC-i će uključivati ASUS EeeTop 2010PNT i Lenovo C200. AOpen, AsRock, Asus, Foxconn, Giada, J&W, Jetway, Pegatron, POV, Shuttle i Zotac takošer planiraju uskoro izbaciti svoje proizvode.
IBM Banking Day

Datum objave 03.03.2010

IBM Banking Day

src="http://www.pcekspert.com/jpg/news/ibm_logo_1.jpg">
U sklopu događanja „IBM Banking Day – Pametniji novac za pametniji planet” koji se jučer održao u Hotelu The Regent Esplanade u Zagrebu, IBM je predstavio rezultate globalnog istraživanja bankarske industrije pod nazivom „Spremne, usredotočene i orne za borbu. Kako se banke mogu pripremiti za bitku koja slijedi.”

Studija IBM-ova Instituta za poslovnu vrijednost – IBV (Institute for Business Value) otkriva kako više od 75 posto bankara i državnih službenika vjeruje kako je nemoguće vratiti se na staro. U doba kada je povjerenje u banke na najnižoj razini u povijesti, veliki broj banaka još se oslanja na izvore prihoda koji više ne postoje, ima strukturu troškova neodrživu u doba nižih prinosa te su opterećene pretjeranom operacijskom složenošću i nefleksibilnošću. Ipak, ima značajan broj novih konkurenata koji će upravo te slabosti banaka pokušati iskoristiti.

„Banke koje će preživjeti današnju ekonomsku krizu kao pobjednici bit će banke koje su usredotočene na uspjeh svojih klijenata, dok se slabije, manje usredotočene banke, od krize možda neće nikad oporaviti”, rekao je Pablo E Suarez, potpredsjednik Sektora financijskih usluga IBM-a. „No, ponovna uspostava odnosa s klijentima tek je dio rješenja – banke moraju pojednostaviti svoje poslovanje i moraju razviti širi pogled na rizike, moraju razviti pogled koji će obuhvatiti cijelo područje poduzetništva”.

Intel na CeBIT-u 2010.

Datum objave 05.03.2010

Intel na CeBIT-u 2010.

src="http://www.pcekspert.com/jpg/news/intel_logo_new.jpg">
Intel se na CeBIT-u sprema predstaviti nove procesorske inovacije. Tako će, primjerice, upravo u Europi prvi put predstaviti procesore Nehalem-EX i Westmere-EP, koji bi se na tržištu trebali pojaviti krajem prvog tromjesečja. Intel će predstaviti i tri nova procesora Intel AtomTM, osmišljena posebno za ugrađene aplikacije. Posjetitelji će među prvima moći pogledati i učeničke PC-jeve utemeljene na Intelovim procesorima, koji će postati dostupni tijekom drugog tromjesečja 2010. godine.

Intel će na CeBIT-u prvi put uživo demonstrirati procesor Nehalem-EX. Taj je čip dostupan s maksimalno osam jezgri, a istovremeno može obrađivati šesnaest niti. Predstaviti će i procesor Westmere-EP, prvi 32-nanometarski čip koji će biti dostupan krajem prvog tromjesečja 2010.

Novi se Atom procesori – jednojezgreni N450 i D410 te dvojezgreni D510 – odlikuju integriranom, poboljšanom grafikom i memorijskim kontrolerima ugrađenima izravno u CPU, čime se omogućuje poboljšanje performansi i energetska učinkovitost. Ta su tri procesora uparena s ulazno-izlaznim kontrolerom idealnim za tržište ugrađenih sustava – kontrolerom Intel 82801HM I/O – koji omogućuje rješenje s dva čipa, a time i bogate ulazno-izlazne mogućnosti te dodatnu fleksibilnost putem širokopojasnih sučelja, uključujući PCI Express, PCI, SATA i USB 2.0. Taj je trio namijenjen za malim, energetski učinkovitim aplikacijama, kao što su one koje se koriste na tržištu ugrađenih sustava za industriju, ispis i obradu slika te digitalne nadzorne uređaje. Procesori su dostupni na tržištu, a cijena po jedinici za tisuću komada kreće se između 43 i 63 USD.

ASUS na CeBIT-u 2010.

Datum objave 05.03.2010

ASUS na CeBIT-u 2010.

src="http://www.pcekspert.com/jpg/news/ASUS@CeBIT2010_1.jpg">
ASUS je na ovogodišnjem CeBIT-u pokazao širok spektar proizvoda i tehnoloških napredaka pod zajedničkim nazivnikom – “Inspiring Innovation • Persistent Perfection” (Inspiririrajuće inovacije, ustrajna perfekcija). Dizajnirane na vjerovanju kako informacijske tehnologije obogaćuju ljudski život, ove inovacije po ASUS-u podupiru i revolucioniziraju korisnička iskustva u tzv. zelenom računalstvu, igrama, multimediji i cloud computingu.
src="http://www.pcekspert.com/jpg/news/ASUS@CeBIT2010_2.jpg">
Na svome ovogodišnjem štandu, imaju poseban dio posvećen zelenom računalstvu i zelenim proizvodima. Tu se nalaze Eee PC netbook računala, EeeBox PC-i, LED monitori i matične ploče koje zadovoljavaju stroge eko standarde.
src="http://www.pcekspert.com/jpg/news/ASUS@CeBIT2010_3.JPG">
Na štandu je svoje mjesto našao i Republic of Gamers (ROG) kutak u kojem hardcore igrači i korisnici mogu naći nešto za sebe. Predstavljaju i SonicMaster tehnologiju razvijenu u suradnji sa Bang & Olufsenom koja redefinira audio kvalitetu prijenosnih računala. Među prvima koje podržavaju ovu tehnologiju su N43, N63 i N73 prijenosnici.
src="http://www.pcekspert.com/jpg/news/ASUS@CeBIT2010_4.JPG">
Uz to predstavljen je i čitav niz proizvoda koji dozvoljavaju pristup “cloud” servisima. Tu spadaju netbook računala, nettopi, E-Readera, kućni serveri, sistemi za pohranu podataka, media player-i i mrežni proizvodi. Predstavljena je i četvrta generacija Eee PC-a, a zanimljiv je i DR-900, 9” E-Reader sa Wi-Fi ili opcijskom 3G povezivošću. Jedno punjenje baterija dozvoljava čitanje 10,000 stranica.
Logitech Z205

Datum objave 06.03.2010

Logitech Z205

src="http://www.pcekspert.com/jpg/news/logitech_z205.jpg">
Zbog svoje prenosivosti i dovoljne snage na današnjim računalima i netbookovima u potpunosti uživamo u gledanju filmova, slušanju glazbe ili razgovorima putem video poziva podalje od radnog stola. No, novi su prijenosnici postali sve manji i manji i to je dovelo do smanjenja kvaliteta zvuka. Kako bismo povećali kvalitetu zvuka na vašim prijenosnicama, Logitech danas predstavlja Laptop zvučnik Z205 – izuzetno lagani zvučnik koji dolazi sa spajalicom za zaslon prijenosnika kako biste nesmetano koristili računalo i uživali u dobrom zvuku, bilo kad i bilo gdje.

Logitech Laptop zvučnik Z205 se očekuje u Europi u ožujku po preporučenoj maloprodajnoj cijeni od 369 kuna.

HP Data center

Datum objave 09.03.2010

HP Data center

src="http://www.pcekspert.com/jpg/news/hp-logo-black.jpg">
HP je uveo niz usluga za male do srednje podatkovne centre koje pomažu poboljšati učinkovitost te povećati fleksibilnost proračuna za informatiku, a osigurati usluge na razini tražene usluge.

Vlasnici malih do srednjih podatkovnih centara mogu s ovim portfeljem HP-ovih usluga maksimizirati poslovni povrat na postojećim sredstvima i poticati brze promjene uz postojeće ljudske resurse. Ove usluge pojednostavljuju upravljanje okruženjima u kojima je povezano više različitih isporučite¬lja, omogućujući klijentima da iskoriste inovativne modele isporuke usluge kao što su virtualizacija ili tzv. cloud računalstvo.

S obzirom na potrebu da dijeljene, virtualizirane tehnološke usluge budu kontinuirano dostupne, brzina, učinkovitost i dostupnost resursa 24 sata, 7 dana tjedno su sada na posebno visokoj cijeni. HP isporučuje usluge kako bi pomogao klijentima da dobiju kontrolu i širi, dublji uvid u svaku funkciju vezanu uz podršku širom okruženja. HP Multivendor Support Services (MVSS) pomažu klijentima da povećaju razinu usluga te smanje složenost i troškove upravljanja raznovrsnim tehnološkim okruženjima. HP Insight Remote Support pruža brže rješavanje problema kako bi se smanjilo vrijeme zastoja i umanjio rizike uz pomoć neprestanog nadzora na daljinu, dijagnostike i sprječavanja problema. HP Active Chat omogućuje brže rješavanje problema u realnom vremenu putem chat-a na Internetu za odabrane HP-ove poslužitelje i proizvode za pohranu podataka. I naposlijetku HP Data Center Training Symposium pomaže povećati učinkovitost osoblja putem prilagođenog plana obuke. Uz ove usluge veže se i povećanje računalnih kapaciteta, uz manje troškove energije te fleksibilne opcije kupnje.

D-Link DES-1210

Datum objave 10.03.2010

D-Link DES-1210

src="http://www.pcekspert.com/jpg/news/des_1210.jpg">
Tvrtka D-Link najavila je uskoro pojavljivanje na tržištu za svoja dva nova Web Smart preklopnika koji su posebno kreirani za potrebe malih i srednjih poduzeća.
D-Linkovi Smart preklopnici III. generacije obuhvaćaju napredne postavke sigurnosti, autovoice mogućnosti te za korisnika prijateljsko uređeno sučelje s raznim opcijama upravljanja.

D-Link DES-1210 serija preklopnika dolazi u verziji 24 i 48 portnih 10/100 preklopnika (uz dva 1000Base-T/SFP Combo porta te dva 1000BASE-T porta). Zahvaljujući prilagođenom korisničkom dizajnu, DES-1210 serija Smart preklopnika nema ventilator što ih čini pogodnim rješenjem za poslovna okruženja u kojima je na cijeni tihi rad preklopnika. Nadalje, DES-1210-28P model dolazi s PoE (Power over Ethernet) funkcijom koju je moguće programirati na svaki port, čime se ista može parcijalno isključiti u vremenu koje odredi administrator što dodatno štedi energiju.

Za jednostavnije korištenje i održavanje, DES-1210 preklopnici ‘naoružani’ su SmartConsole Utility programom koji služi za “otkrivanje” višestrukih Smart preklopnika unutar iste mreže segmenta. Kako bi se osigurala zahtjevana razina sigurnosti (s obzirom na to da se radi o poslovnim korisnicima) i zaštite od prijetnji na mreži (Webu), DES-1210 serija ima Access Control List (ACL) filtriranje kojim se dopušta ili uskraćuje pristup na temelju MAC i / ili IP adresa. Za one organizacije koje žele implementirati Voice over IP (VoIP) rješenje ovi preklopnici podržavaju i Auto Voice VLAN mogućnost, a također, nude i DSCP (Differentiated Services Code Point) opciju na bazi QoS za klasifikaciju podataka na govorne i podatkovne čime se omogućuje njihovo slanje na različitim razinama u skladu s postavljenom prioritizacijom mrežnog prometa te opciju IGMP Snoopinga kojom se optimizira multicast streamanje podataka između servera i klijenata. Kako bi se osigurala pouzdanost, preklopnici podržavaju i Loopback Detection (LBD) kojom se omogućuje zatvaranje petlje na portovima i tako spriječava eventualna eksplozija ‘paketa podataka’ po cijeloj mreži. Također, uključuju i dijagnostiku kablova za otklanjanje problema s povezivanjem te pojednostavljenje mrežne instalacije.

Lotusphere dolazi k vama 2010.

Datum objave 11.03.2010

Lotusphere dolazi k vama 2010.

src="http://www.pcekspert.com/jpg/news/ibm_logo_1.jpg">
IBM je na konferenciji “Lotusphere dolazi k vama 2010. (Lotusphere Comes To You) ” održanoj u Zagrebu objavio niz novih inicijativa putem kojih će inovirati i proširiti pristup svojim tehnologijama kolaboracije koje tvrtkama pomažu u smanjenju troškova poslovanja, povezivanju ljudi i informacija, poboljšavanju učinkovitosti zaposlenika i poticanju novih poslovnih prilika.

IBM je predstavio planove razvoja kolaboracijskih tehnologija usmjerenih na razvoj novih partnerstava koja će IBM-ov softver za kolaboraciju dovesti na razne mobilne uređaje, primjenu proširene kolaboracijske platforme putem društvenih mreža, novi softver za društveno umrežavanje koji je sastavni dio tehnologija jedinstvene komunikacije (unified communications), konzultantske usluge putem kojih će pomagati korisnicima u osmišljavanju smjernica za razvoj njihovih sustava za kolaboraciju. Tijekom konferencije predstavljen je i nacrt sljedeće generacije sustava za poslovnu kolaboraciju.

IBM-ovi korisnici ne žele imati monolitni skup tehnologija koji će zatim morati nadograditi, oni žele tehnološki temelj koji je lako unapređivati ritmom kojeg sami odaberu.” rekao je Manfred Stadler, specijalist za softver Lotus za srednju i istočnu Europu (Software Sales Manager of LOTUS Software, IBM CEE). “IBM im omogućuje brzi pristup inovacijama koje će klijentima biti isporučene na takav način da će iz njih moći uzimati one dijelove koji su im potrebni, kad su im potrebni – bilo na samom mjestu uporabe ili u cloud okruženju. Isto tako, klijenti žele stručno vodstvo. Svaka industrija ima jedinstvene uloge i radne obrasce koji su opterećeni ustanovljenim normama i nemogućnošću pronalaženja pravog stručnjaka, informacije ili alata potrebnog da se posao dovrši što je brže moguće. Tvrtke pitaju kako mogu osloboditi ljude od tih čvrsto ukorijenjenih organizacijskih barijera koje ih sprečavaju u postizanju poslovnih rezultata, i kako mogu ostvariti najveći mogući utjecaj na poslovanje.

ZOTAC ZBOX

Datum objave 12.03.2010

ZOTAC ZBOX

src="http://www.pcekspert.com/jpg/news/ZBOXHD-ID11.jpg">
Zotac predstavlja svoj novi mini-PC baziran na Nvidjinoj ION platformi nove generacije, nazvan ZBOX HD-ID11. Računalo se nalazi u malom tool-less kućištu a sami kupci ga moraju nadograditi radnom memorijom i 2.5″ SATA diskom. Pogoni ga Intelov dvojezgreni Atom D510 procesor koji radi na 1.66 GHz a podržava i HyperThreading. Računalo ima HDMI i DVI izlaze, gigabitni Ethernet, 802.11n WiFi te dolazi sa licencom za Windows 7 operativni sistem.

Forum

Objavljeno prije 4 minute

Biciklizam - savjeti za kupnju, popravci, dogovori za vožnje i ostalo

Objavljeno prije 8 minuta

Netflix

Objavljeno prije 11 minuta

Alibaba, AliExpress iskustva?

Objavljeno prije 11 minuta

Pametni satovi

Objavljeno prije 13 minuta

Powerline

Članci

Brzi test - ADATA HD770G 1TB

Brzi test - ADATA HD770G 1TB

Na brzi test nam je stigao ADATA-in HD770G robusni eksterni tvrdi disk s RGB osvjetljenjem. Kada je predstavljen, još tamo krajem 2019. godine, bio je to prvi eksterni disk s RGB LED rasvjetom. No, ono što je ipak bitnije je da je riječ o č... Pročitaj više

Gelid Phantom Black recenzija

Gelid Phantom Black recenzija

Gelid nam je na test poslao svoj Phantom Black hladnjak za procesore. Riječ je o dvostrukom tower hladnjaku koji dolazi s dva 120-milimetarska ventilatora u push-pull konfiguraciji. Ovo nije ogroman hladnjak kao primjerice Noctua D15 i upra... Pročitaj više

CoolerMaster Hyper 212 Evo V2 recenzija

CoolerMaster Hyper 212 Evo V2 recenzija

Iz CoolerMastera nam je na test stigao njihov Hyper 212 Evo V2. Ovaj poznati model je nadograđen i poboljšan s asimetričnim dizajnom toplovodnih cijevi, koji sada omogućava 100% kompatibilnost s RAM modulima, a i profil hladnjaka je nešto s... Pročitaj više

Brzi test - ADATA Swordfish 1TB & SU750 512GB

Brzi test - ADATA Swordfish 1TB & SU750 512GB

Iz ADATA-e su nam na brzi test stigla dva SSD-a. Prvi je u M2. 2280 formatu naziva Swordfish i kapaciteta 1 TB, a drugi je klasičnog 2,5-inčnog formata naziva SU750 i kapaciteta 512 GB. Swordfish SSD-i su ulazni modeli za kreativce i igrače... Pročitaj više

Philips 346B1C recenzija

Philips 346B1C recenzija

Na test nam je iz MMD-a, odnosno Philipsa stigao njihov 34-inčni zakrivljeni 346B1C monitor. Riječ je o modelu koji donosi VA LCD panel rezolucije 3.440 x 1.440 piksela sa stopom osvježavanja od 100 Hz, adaptivnom sinkronizacijom slike, te... Pročitaj više

Svi članci