Novosti - Travanj 2010.

Canon imageFORMULA P-150 osvojio nagradu iF Design

Datum objave 01.04.2010

Canon imageFORMULA P-150 osvojio nagradu iF Design

src="http://www.pcekspert.com/jpg/news/P-150_1.jpg">
Canon je priopćio da je njegov nedavno predstavljeni skener Canon imageFORMULA P-150 osvojio nagradu International Forum (iF) Design za najkvalitetniji dizajn na tržištu.
Canon imageFORMULA P-150 izabran je između gotovo 2500 nominiranih uređaja za 2010. te sada ima pravo nositi ugledan iF-ov pečat kvalitete, međunarodno priznat tržišni znak kojim se označava vrhunski dizajn. Otvorena je iF Designova internetska izložba u kojoj su predstavljeni proizvodi koji su osvojili nagrade. Canon imageFORMULA P-150 izložen je u kategoriji računala.
Intel predstavio Xeon 7500 procesore

Datum objave 01.04.2010

Intel predstavio Xeon 7500 procesore

src="http://www.pcekspert.com/jpg/news/xeon7500.jpg">
Intel je danas predstavilo vrhunac postupnog prijelaza na svoj dizajn čipova “Nehalem” – seriju procesora Intel Xeon 7500. U manje od devedeset dana Intel je predstavio potpuno nove procesore za osobna i prijenosna računala te poslužitelje za 2010. godinu.

Novi su procesori Intel Xeon proširivi – mogu se prilagoditi tako da sadrže od dva do 256 čipova po poslužitelju – a prema uobičajenim, vodećim standardiziranim testovima poslovne klase njihove su performanse u prosjeku tri puta bolje od onih postojeće serije Xeon 7400. Uz to se isporučuju s više od dvadeset novih značajki za pouzdanost. Ovo je prvi procesor Xeon sa značajkom oporavka Machine Check Architecture (MCA) Recovery, koja omogućuje suradnju procesora s operacijskim sustavom i upraviteljem virtualnih računala radi oporavka od sistemskih pogrešaka koje bi inače bilo nemoguće otkloniti. Taj je mehanizam dosad bio dostupan samo u liniji procesora Intel Itanium te procesorima RISC.

Procesori iz serije Intel Xeon 7500 podržavaju do osam integriranih jezgri i šesnaest niti, a moguće ih je skalirati na 32 jezgre i 64 niti za platforme s četiri čipa ili 64 jezgre i 128 niti za platforme s osam čipova. Dostupni su u verzijama s radnim taktom do 2,66 GHz, 24 MB memorije Intel Smart Cache, četiri veze Intel QPI i tehnologijom Intel Turbo Boost. Snaga toplinskog dizajna (TDP) kreće se od 95 W do 130 W. Procesor Intel Xeon X7560, s osam jezgri i 24 MB predmemorije, namijenjen je radnim opterećenjima s mnogo paralelnih obrada, velikim količinama podataka i zadacima nužnima za uspjeh poslovanja, dok je procesor Intel Xeon X7542 verzija sa šest jezgri i radnim taktom optimiziranim na frekvenciji od 2,66 GHz, namijenjena superčvorovima u znanstvenim i financijskim ustanovama u kojima se koristi računalstvo visokih performansi. Cijene novih procesora iz serije Intel Xeon 7500 i 6500 kreću se od 744 USD do 3692 USD za količine od tisuću jedinica.

HP održao Poslovno-tehnološku konferenciju

Datum objave 01.04.2010

HP održao Poslovno-tehnološku konferenciju

src="http://www.pcekspert.com/jpg/news/hp_teh_conf_2010_1.jpg">
Danas je u prostorima zagrebačkog HYPO EXPO XII centra održana druga Poslovno-tehnološka konferencija Hewlett-Packarda. Konferencija je okupila oviše od 350 gostiju, predstavnika iz IT i poslovnog sektora.

Konferenciju je pozdravnim govorom otvorio Alojzije Jukić, generalni direktor Hewlett-Packarda Hrvatska. Uz njega, prisutnima su se obratili predstavnici tvrtki Oracle i Microsoft, HP-ovih softverskih partnera. U nastavku događanja uvodno predavanje održao je Robert Cisar, iskusni tehnički stručnjak koji je govorio o jednoj od najvrućih IT tema današnjice – Cloud Computingu. Predavanja su zatim nastavljena kroz četiri tematske skupine.

U prvom bloku predavanja prisutni su mogli saznati više o problematici prilagođavanja infrastrukture poslovnim potrebama, kojom prigodom je predstavljen objedinjeni HP-ov portfelj proizvoda, počevši od poslovno-kritičnih poslužitelja iz linije Integrity servera preko Blade Matrixa, HP-ovog rješenja koje omogućuje optimizaciju poslovnih procesa objedinjavanjem jedinstvenih HP-ovih tehnologija u jednu cjelinu. Uz to, predstavljena je Konvergirana infrastruktura koja omogućuje mogućnost lakšeg grupiranja aplikacijskih okruženja, niže troškove održavanja mreže i smanjenu složenost, optimizirano korištenje preko virtualnih “bazena” resursa te poboljšanu integraciju energije i učinkovitosti zahvaljujući data center smart grid tehnologiji. Prva skupina predavanja zaokružena je predstavljanjem ProCurve Networking rješenja.

src="http://www.pcekspert.com/jpg/news/hp_teh_conf_2010_2.jpg">
Drugi blok predavanja predstavio je inovativna rješenja najčešćih poslovnih problema, u kojem se govorilo o IT sigurnosti te njenoj usklađenosti sa zahtjevima poslovne regulative, modernizaciji aplikacija, strateškom vođenju IT-a te Cloud Computingu iz aspekta tvrtke Microsoft, partnera konferencije.
Treći blok predavanja obradio je softverski segment, odnosno inovaciju kroz primjenu aplikativnih rješenja, počevši od predstavljanja optimizacije upotrebe informacijske tehnologije u poslovnim procesima, preko upravljanja virtualiziranim okruženjem i prednostima automatizacije IT infrastrukture do pogleda u performanse poslovnih procesa koje podržava današnji IT.
Četvrti blok predavanja bio je posvećen temi učinkovitog upravljanja poslovnim podacima. Prisutni su mogli saznati više o HP-ovim tehnologijama za pohranu podataka, Oracleovim rješenjima za Business Intelligence koja počivaju na navedenim tehnologijama, te rješenju za unificiranu suradnju i komunikaciju unutar tvrtki.

Podnevni dio programa nastavljen je predavanjem Christine Pillon iz HP-ovog Centra za inovacije. U završnom dijelu konferencije sudionicima se kao poseban gost obratio Ante Tomić, pisac i kolumnist Jutarnjeg lista, koji je na jedinstven i inovativan način opisao svijet tehnologije viđen očima “običnog” čovjeka.

Nove radne stanice i zasloni iz HP-a

Datum objave 02.04.2010

Nove radne stanice i zasloni iz HP-a

src="http://www.pcekspert.com/jpg/news/HP_EliteBook_8540w.jpg">
Proširujući liniju prijenosnih računala EliteBook, HP je predstavio i radnu stanicu HP EliteBook 8540w s 15-inčnim zaslonom. Radna stanica HP EliteBook 8540w opremljena je s grafikom koja je testirana, te optimizirana i certificirana za rad s najzahtjevnijim profesionalnim aplikacijama za iskusne i napredne korisnike u pokretu. Početna cijena radne stanice HP EliteBook 8540w jest 11999 kn s PDV-om, a u Hrvatskoj se očekuje početkom travnja.
src="http://www.pcekspert.com/jpg/news/HP_Z200_Workstation.jpg">
Radna stanica HP Z200 koristi najnovija tehnološka rješenja iz Intela. Tako, primjerice, nudi mogućnosti dvojezgrenih procesora, te mogućnosti četverojezgrenih procesora koje se temelje na seriji procesora Intel Xeon 3400 namijenjenih poslovnim korisnicima. Osim toga, radna stanica HP Z200 dizajnirana je na način da pojednostavljuje uporabu i povećava iskoristivost – korisniku je na raspolaganju kućište dizajnirano za lakše spajanje bez uporabe posebnog alata te FireWire i USB portovi prikladno smješteni s prednje strane sustava. Početna cijena radne stanice HP Z200 je 7000kn s PDV-om, a u Hrvatskoj se očekuje krajem ožujka.
Sretan Uskrs!

Datum objave 04.04.2010

Sretan Uskrs!

Thermaltake SlimX3

Datum objave 06.04.2010

Thermaltake SlimX3

src="http://www.pcekspert.com/jpg/news/SlimX301.jpg">

Novi hladnjak za procesore iz Thermaltakea dolazi u HTPC izdanju, odnosno zbog svog niskog profila namijenjen je prvenstveno ugradnji u mala kućišta za kućne theater mašine (home theater PC).

Dimenzije hladnjaka su 9.2 x 9.9 x 3.6 cm (H x W x D), težina 180 g, a glavninu posla odrađuju dvije bakrene toplovodne cijevi i jedan 80-mm ventilator promjenjive brzine vrtnje (1200 – 2400 rpm). Maksimalna razina buke koju proizvodi je 26.9 dBA, a SlimX3 je kompatibilan s Intel (sockets 775/1156) procesorima (65 W TDP max). Cijena nije objavljena.

Samsung prvi u prodaji monitora

Datum objave 09.04.2010

Samsung prvi u prodaji monitora

src="http://www.pcekspert.com/jpg/news/samsung_logo_1.jpg">
Samsung je tijekom prošle godine ostvario najveći do sad tržišni udio na području računalnih monitora te treću godinu zaredom drži prvo mjesto, čime je dodatno utvrdio svoje tržišno vodstvo. Prema podacima tvrtke za istraživanje tržišta IDC, na cjelokupnom tržištu monitora Samsung Electronics je ostvario rekordni tržišni udio od 17,9 posto kad je riječ o prihodima prodaje. Prvo mjesto drži tri uzastopne godine, odnosno 12 uzastopnih kvartala, još od prvog kvartala 2007. godine.

Tijekom navedenog razdoblja Samsung Electronics je značajno povećao razliku u tržišnom udjelu u odnosu na drugoplasiranog proizvođača monitora i to od 1,5 posto u 2007., preko 2,5 posto u 2008. na 5,1 posto u 2009. godini.

Tijekom prošle godine Samsung je na svjetskom tržištu sveukupno prodao 160,2 milijuna monitora, što je otprilike 6 milijuna jedinica manje nego 2008. godine. Gotovo 159,2 milijuna jedinica, više od 99 posto od sveukupnog broja prodanih monitora bili su LCD monitori.

Powercolor PCS++ HD5770

Datum objave 09.04.2010

Powercolor PCS++ HD5770

src="http://www.pcekspert.com/jpg/news/pcs++hd5770.JPG">
TUL predstavlja novu Powercolor PCS++ HD5770 karticu čija su glavna odlika tvornički podignuti taktovi GPU-a i memorije. Takt GPU-a je podignut sa 850MHZ na 875MHz a memorije sa 1200 na 1250MHz. U TUL-u nisu stali tu nego su i podigli ljestvicu na koju overclockeri mogu sami podići brzinu GPU-a – 950MHz.

Povišeni taktovi znače i povišeno zagrijavanje pa je za to zadužen hladnjak sa bakrenom bazom kojeg hladi 92mm ventilator. TUL tvrdi kako za 10°C snižava temperaturu u odnosu na referentni hladnjak. Uz karticu dolazi i popularna DiRT 2 igra.

Scythe Slip Stream

Datum objave 13.04.2010

Scythe Slip Stream

src="http://www.pcekspert.com/jpg/news/Slip-Stream140-Front-SL.jpg">
Scythe najavljuje novu Slip Stream seriju 140 mm ventilatora za kućišta. Nova serija je nasljednik poznate Kaze Maru 140 mm serije.
Ventilatori dolaze u četiri izvedbe, a razlikuju se po brzini vrtnje. Kupci mogu birati između 500, 800, 1,200 i 1,700 rpm verzija. Ventilator koji se vrti na 500 rpm ostvaruje protok zraka od 46 m3/h te pri tome stvara buku od 9.6 dBA. Najbrži, 1,700 rpm model ima protok zraka od 157 m3/h te pri tome stvara buku od 36.4 dBA. Cijena ovih ventilatora u Europi će biti 10 €.
Chieftec CH-08B-B

Datum objave 13.04.2010

Chieftec CH-08B-B

src="http://www.pcekspert.com/jpg/news/chieftec_08b.jpg">
Chieftec najavljuje dostupnost novog midi-tower kućišta namijenjenog gamerima i naprednijim korisnicima. Ovo potpuno crno kućište, prvi je puta prikazano na ovogodišnjem CeBIT-u. Glavne su mu karakteristike dobar protok zraka osiguran trima (samo jedan dolazi uz kućište) 120 mm i jednim 90 mm ventilatorom te filteri protiv prašine. Kućište ima tri 5.25“ + jedno 3.5” ili 5.25″ vanjsko ležište te šest unutarnjih 3.5” ležišta za smještaj tvrdih diskova. Dimenzije su (Š) 205mm x (V) 488mm x (D) 542mm a masa 11kg.

Forum

Objavljeno prije 1 minute

Mining Svaštara - BEZ TROLANJA!

Objavljeno prije 6 minuta

P: Sony WH-1000XM3

Objavljeno prije 8 minuta

A1 - ex Vip homebox turbo

Objavljeno prije 12 minuta

P: Računala Ryzen 7 3700X / i5 10600K / i7 11700K, novo, garancija

Objavljeno prije 12 minuta

Rudarenje za početnike - ČITAJ prvi post

Članci

Brzi test - ID-Cooling Frostflow X 120, 240, 360 & Auraflow X 240

Brzi test - ID-Cooling Frostflow X 120, 240, 360 & Auraflow X 240

Iz shopa Futura IT su nam na test poslali četiri komada AIO vodenih hlađenja kineskog proizvođača ID-Cooling. Riječ je o tri modela iz Frostflow X linije proizvoda - 120, 240 i 360, te jednom modelu iz Auraflow X linije - 240. Svi su AIO hl... Pročitaj više

ASRock Z590 Extreme recenzija

ASRock Z590 Extreme recenzija

I premda s još uvijek nismo dokopali procesora 11. Core generacije, nastavljamo s testovima i predstavljanjem Z590 ploča. Ovaj put je na redu ASRockova Z590 Extreme koja spada u viši segment njihove ponude. Ploča je opremljena sa solidnom n... Pročitaj više

Arctic BioniX P120 A-RGB Bundle recenzija

Arctic BioniX P120 A-RGB Bundle recenzija

Arctic je početkom godine na tržište izbacio nove 120-milimetarske BioniX P120 A-RGB ventilatore koji se mogu nabaviti pojedinačno, ali i ovako u Bundle izdanju po tri komada. Uz ventilatore dolazi još i A-RGB kontroler s daljinskim upravlj... Pročitaj više

ASUS ROG Gladius III recenzija

ASUS ROG Gladius III recenzija

U lab nam je sletio najnoviji ROG Gladius III miš iz Asusa. Treća je ovo generacija dobro poznatih igraćih miševa koja donosi brojne novosti, koje uključuju i novi optički senzor. Gladius III je estetski nadograđen, težak je samo 79 grama,... Pročitaj više

Prvi pogled - ASUS TUF Gaming Z590-Plus WiFi

Prvi pogled - ASUS TUF Gaming Z590-Plus WiFi

Svi su proizvođači matičnih ploča osvježili svoje serije za novu 11. generaciju Intelovih Core procesora koja je ovih dana ugledala svjetlo tržišta. Nažalost, recenzije nisu povoljne, i tek je jedan procesor pobudio koliko toliko interesa -... Pročitaj više

Svi članci