Novosti - Travanj 2013.

NVIDIA GeForce 700M

Datum objave 02.04.2013

NVIDIA GeForce 700M

NVIDIA je danas najavila pet novih modela GPU-a za prijenosna računala koji donose tri tehnologije koje automatski povećavaju performanse.
Bez ikakve potrebe za bilo kakvim dodatnim podešavanjem od strane korisnika tehnologije u pozadini rade kako bi se produžilo trajanje baterije, unaprijedile performanse i obogatilo vizualno iskustvo. Tehnologije koje se koriste na novim GPU-ovima uključuju slijedeće:

 • Nova NVIDIA GPU Boost 2.0 tehnologija koja inteligentno podešava GPU brzinu kako bi se maksimalno iskoristile performanse.
 • NVIDIA Optimus tehnologija koja omogućuje dug rad na bateriji gaseći GPU kada nije potreban.
 • GeForce Experience softver koji mijenja postavke u igrama za najbolje performanse i vizualnu kvalitetu koja se može dobiti od konkretnog modela prijenosnog računala koji korisnik ima i brine o tome da korisnik uvijek ima posljednju verziju drivera.

"Postoji elegantna jednostavnost tehnologije u NVIDIA GeForce 700M procesorima", izjavio je Rene Haas, potpredsjednik i glavni menadžer sektora za prijenosna računala u tvrtki NVIDIA. "Koristite vaše prijenosno računalo  onako kako želite a GeForce čini vaše iskustvo odličnim."

Nova linija NVIDIA GeForce 700M procesora koji koriste spomenute tehnologije uključuje GeForce GT 750M, GeForce GT 745M i GeForce GT 740m modele u segmentu visokih performansi, a također i GeForce GT 735M i GeForce GT 720m u mainstream segmentu. NVIDIA GeForce 700M GPU-i su dostupni od danas. Svi vodeći proizvođači prijenosnika će predstaviti svoje nove modele sa GPU Boost 2.0 tehnologijom, uključujući Acer, Asus, Dell, HP, Lenovo, MSI, Samsung, Sony i Toshibu.

ASUS GeForce GTX 670 DirectCU Mini

Datum objave 03.04.2013

ASUS GeForce GTX 670 DirectCU Mini

"Male dimenzije, Puna snaga" Slogan je to koji prati novu Asusovu GeForce GTX 670 DirectCU Mini karticu koja donosi pune performanse jedne GTX670 kartice, ali u smanjenim dimenzijama. Mini kartica je razvijena kako bi bila u skladu s gabaritima mini-ITX ploča. Dužina joj je stoga ograničena na 17 cm, a za nju je Asus razvio i specijalan hladnjak. DirectCU tehnologija je opet tu, s petentiranim dizajnom ventilatora i Vapour komorom za efikasnije odvođenje topline.

Sa strane performansi ovo je punokrvna GTX670 kartica. GPU radi na baznom taktu od 928MHz, uz boost takt od 1006MHz. Na njoj se nalazi ukupno 2GB GDDR5 memorije koja radi na 6008MHz. Za napajanje energijom joj je potreban jedan 8 pinski PCIe power konektor. Od video izlaza tu su DVI, DisplayPort i HDMI. Svi oni koji grade mini-ITX sistem i ograničavaju se na manje kućiste, uz ovu karticu se tako ne moraju odricati dobrih gaming performansi. Jedna je na putu i za naš lab, pa će te recenziju moći čitati uskoro.

HP osigurao vrhunsku tehnologiju za avanturističku komediju „Croods“ studija DreamWorks Animation

Datum objave 03.04.2013

HP osigurao vrhunsku tehnologiju za avanturističku komediju „Croods“ studija DreamWorks Animation

Iz tvrtke HP su objavili kako ih je DreamWorks Animation SKG Inc. (Nasdaq: DWA) odabrao za dobavljača tehnologije za animirani film „Croods“ (The Croods) te kako su na taj način pomaknuli granice suvremene animacije u pretpovijesnoj animiranoj avanturi koja je sve samo ne primitivna.

Produkcija animiranog filma „Croods“ zahtijevala je više od 80 milijuna sati renderiranja za stvaranje vizualnih slika iz 3-D modela. U oživljavanju likova kao što su pretjerano zaštitnički raspoložen tata Grug i njegova kći, buntovna tinejdžerica Eep, studio DreamWorks Animation se oslanjao poslužitelje HP ProLiant i HP Enterprise Services na render-farmama na četiri zemljopisne lokacije: u kalifornijskom Glendaleu i Redwood Cityju, u Las Vegasu, te u indijskom Bangaloreu. Kontinuirana računalna snaga i visoke performanse HP-ovih rješenja omogućili su studiju DreamWorks Animation renderiranje velikih količina podataka potrebnih za produkciju filma. Osim toga, ploče poslužitelja HP ProLiant BL460c Gen8 osigurale su studiju protok veći za više od 42 posto i popravili učinak za više od 42 posto po vatu u usporedbi s prethodnim generacijama. Zahvaljujući tome je sposobnost renderiranja tog studija u prosjeku porasla na 500,000 zadataka dnevno. Studio DreamWorks Animation se u stvaranju egzotičnih stvorenja i složenih krajolika s kojima se susreće obitelj Crood koristio HP-ovim najboljim radnim stanicama, HP Z820 i Z800.

AMD i Adobe surađuju na novoj verziji Adobe Premiere Pro softvera

Datum objave 06.04.2013

AMD i Adobe surađuju na novoj verziji Adobe Premiere Pro softvera

AMD je danas objavio svoju suradnju s Adobe Systems Incorporated na donošenju OpenCL hardverskog ubrzanja video obrade na Microsoft Windows platformu kroz novu verzije Adobe Premiere Pro softvera. Ova suradnja dodatno demonstrira AMD-ovu posvećenost podršci partnerskih ekosistema kroz otvorene standarde za višestruke platforme, potičući Adobe kako bi unaprijedio iskustvo obrade videa kreativnim profesionalcima širom svijeta. Kombinacija proširene podrške za otvorene standarde i Adobe Creative Cloud donosi lak pristup najsvježijim i najmoćnijim alatima bilo gdje.

Nova verzija Adobe Premiere Pro alata je optimizirana da iskoristi pun potencijal širokog spektra AMD-ovih profesionalnih i potrošačkih grafičkih procesorskih jedinica (GPU-ova) i akceleriranih procesorskih jedinica (APU-ova), i pruži iskustvo obrade videa u realnom vremenu s formatima od DV-a do HD-a i 4K UltraHD-a s visokim brojem sličica u sekundi. Sada Adobe i AMD pružaju ovu naprednu OpenCL funkcionalnost kreativnim profesionalcima koji koriste Windows operativni sistem. Proširena podrška na Windows-u i OSX-u dopunjava već postojeću podršku za OpenCL u Adobe Premiere Pro na Mac OSX-u.

ASUS B1M LED projektor

Datum objave 09.04.2013

ASUS B1M LED projektor

ASUS je danas predstavio prenosivi B1M Ultra-bright LED projektor koji sadrži ASUS Wi-Fi Projection tehnologiju za prezentacije i streaming sadržaja bez kabela. Dizajniran za profesionalnu upotrebu, je projektor kratkog dometa, kompaktan i lagan, što ga čini zgodnim za nošenje jer ga praktično možete spakirati u torbu ili ruksak. B1M ima Eco-LED izvor svijetlosti sa 700 lumena koji se vrlo malo zagrijava, pali se i gasi skoro trenutno, što sve zajedno pruža duži radni vijek uređaja čime se znatno smanjuje ukupan trošak.

Radni vijek Eco-LED-a je 30,000 sati, a projektor daje sliku sa NTSC saturacijom boje od 100% i oštre rezolucije od 1280 x 800 (WXGA) piksela. Omjer slike je 16:10, a da jednog metra udaljenosti leća baca sliku dijagonale 51". Dimenzije projektora su 175 (Š) x 138 (D)  x 44.5 (V) mm, a masa mu je oko 0.9 kg.

Gelid SlimHero

Datum objave 15.04.2013

Gelid SlimHero

Za sve one u potrazi za low profile hladnjakom za svoje HTPC računalo ili jednostavno žele mini ITX mašinu umjesto velikih kutija, Gelid je predstavio rješenje koje treba uzeti u obzir. SlimHero hladnjak kombinira klasični dizajn s toplovodnim cijevima (4 komada) i tihi 120mm ventilator sveukupne visine od 5.9 cm što bi trebalo omogućiti ugradnju u praktički bilo koje standardno mini ITX ili veće kućište. Da nije u dimenzijama sve, dokazuje i TDP od 136 W što ostavlja mjesta i za ozbiljnije procesore iz Intel ili AMD linije (775, 1155, 1156, 1366 & 1150, kao i AM2, AM3, FM1 & FM2), a cijena od USD 32 se čini poštenom za ono što ovaj hladnjak nudi.

Predstavljen Prestigio MultiPhone 5430

Datum objave 16.04.2013

Predstavljen Prestigio MultiPhone 5430

Prestigio predstavlja potpuno novi uređaj koji označava početak nove ere u Prestigiu – MultiPhone 5430. Atraktivni model pametnog telefona je prezentiran od strane Intelovih stručnjaka na Intel Solutions Summitu u Dublinu, održanom od 10-12. travnja 2013. godine. ISS je Intelov najveći partnerski događaj gdje mnoštvo tvrtki iz svih dijelova svijeta svjedoče najnovijim trendovima u IT industriji, imaju mogućnost isprobati nadolazeće tehnologije te podijeliti iskustva s vodećim Intelovim stručnjacima i partnerima iz IT branše.

Tokom ovog važnog događanja, Intel je svijetu i mnogobrojnoj publici predstavio svoju novu perjanicu iz nadolazeće palete Prestigio mobilnih telefona – MultiPhone 5430, upogonjen sofisticiranom Intel tehnologijom za munjevito pregledavanje web sadržaja, brzo pokretanje mnoštva aplikacija te najlakši multi-tasking dosad. Jednim klikom kreirajte i dijelite briljantne fotografije i video zapise zahvaljujući HD kameri od 8MP, do 8 fotografija u sekundi. U kombinaciji s uglađenom reprodukcijom svih vaših sadržaja, vaš telefon postaje osobni multimedijalni centar kojeg stalno nosite sa sobom.  Korisnici se također mogu veseliti najboljem igraćem iskustvu s potpuno integriranom grafikom za bogati 3D doživljaj, realističnim prikazom sadržaja i fantastičnim odzivom na sve vaše podražaje. S li-Ion baterijom od 2000mAh i optimiziranim Intelovim procesorom sad možete nesmetano uživati u još dužim razgovorima i igraćim seansama.
Ovo strateško partnerstvo između Prestigia i Intela je prvi veliki korak prema još boljim i atraktivnijim Prestigio uređajima u bliskoj budućnosti koji polako osvajaju čitav svijet.

Dolazak navedenog modela na hrvatsko tržište se očekuje u drugoj polovici mjeseca svibnja, 2013.godine.

Intel u prvom tromjesečju prijavio prihod od 12,6 milijardi USD

Datum objave 17.04.2013

Intel u prvom tromjesečju prijavio prihod od 12,6 milijardi USD

Intel Corporation izvijestio je o prihodu u prvom tromjesečju u iznosu od 12,6 milijardi USD, dobiti prije oporezivanja u iznosu od 2,5 milijardi USD, neto dobiti u iznosu od 2,0 milijarde USD i dobiti po dionici u iznosu od 0,40 USD. Tvrtka je generirala otprilike 4,3 milijarde USD u gotovini od operacija, isplatila 1,1 milijardu USD dividendi te upotrijebila 533 milijuna USD za otkup 25 milijuna redovnih dionica.

"Na tromom tržištu Intel je u prvom tromjesečju postigao dobre rezultate te uzbuđeno očekujem budući razvoj događaja", izjavio je Paul Otellini, Intelov predsjednik i generalni direktor. "Počeli smo isporučivati novu generaciju mikroprocesora za osobna računala i predstavili novu liniju proizvoda za mikroposlužitelje, a u ovom ćemo tromjesečju početi i s isporukom novih mikroprocesora za tablet-računala i pametne telefone. S klijentima surađujemo na uvođenju inovativnih novih proizvoda za brojne operacijske sustave. Ovogodišnji prijelaz na 14-nanometarsku tehnologiju znatno će povećati vrijednost koju Intelova arhitektura i procesna tehnologija nude klijentima i čitavom tržištu."

Glavne financijske informacije i tendencije u poslovnim jedinicama za prvo tromjesečje

 • prihod odjela PC Client Group iznosio je 8,0 milijardi USD, što je smanjenje od 6,6 posto u odnosu na prethodno razdoblje i 6,0 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine
 • prihod odjela Data Center Group iznosio je 2,6 milijardi USD, što je smanjenje od 6,9 posto u odnosu na prethodno razdoblje i povećanje od 7,5 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine
 • prihod ostalih sektora iz odjela Intel® Architecture Group iznosio je 1,0 milijardu USD, što je smanjenje od 3,9 posto u odnosu na prethodno razdoblje i 9,0 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine
 • bruto marža iznosila je 56 posto, dva postotna boda manje u odnosu na prethodno razdoblje i osam postotnih bodova manje u odnosu na isto razdoblje prethodne godine
 • potrošnja na istraživanje i razvoj te spajanja i akvizicije u iznosu od 4,5 milijardi USD bila je u skladu s Intelovim predviđanjima od otprilike 4,6 milijardi USD
 • porezna stopa iznosila je 16 posto

Poslovni izgledi

Intelova analiza poslovnih izgleda ne obuvaća potencijalni učinak poslovnih kombinacija, akvizicija imovine, prodaja dijelova tvrtke i drugih ulaganja koja će možda biti dovršena poslije 16. travnja.

Drugo tromjesečje 2013.

 • prihod: 12,9 milijardi USD, plus ili minus 500 milijuna USD
 • postotak bruto marže: 58 posto, plus ili minus nekoliko postotnih bodova
 • potrošnja na istraživanje i razvoj te spajanja i akvizicije: otprilike 4,7 milijardi USD
 • amortizacija kurentne imovine povezane s akvizicijama: otprilike 70 milijuna USD
 • učinak ulaganja vlastitog kapitala, kamata i drugoga: otprilike nula
 • amortizacija: otprilike 1,7 milijardi USD

Cijela 2013.

 • prihod: manje povećanje (jednoznamenkasti postotak), bez promjene u odnosu na prethodna očekivanja
 • postotak bruto marže: 60 posto, plus ili minus nekoliko postotnih bodova, bez promjene u odnosu na prethodna očekivanja
 • potrošnja na istraživanje i razvoj te spajanja i akvizicije: 18,9 milijardi USD, plus ili minus 200 milijuna USD, bez promjene u odnosu na prethodna očekivanja
 • amortizacija kurentne imovine povezane s akvizicijama: otprilike 300 milijuna USD, bez promjene u odnosu na prethodna očekivanja
 • amortizacija: 6,8 milijardi USD, plus ili minus 100 milijuna USD, bez promjene u odnosu na prethodna očekivanja
 • porezna stopa: otprilike 27 posto za svako preostalo tromjesečje tijekom godine
 • cjelogodišnji kapitalni troškovi: 12,0 milijardi USD, plus ili minus 500 milijuna USD, za 1,0 milijardi USD manje od prethodnih očekivanja
Nastavak negativnih trendova na hrvatskom IT tržištu u 2012. godini

Datum objave 17.04.2013

Nastavak negativnih trendova na hrvatskom IT tržištu u 2012. godini

Informatičko tržište Hrvatske u 2012. ostalo je na razini iz prethodne godine i doseglo 6,16 milijardi kuna prema upravo dovršenom godišnjem istraživanju analitičke tvrtke IDC Adriatics. Mjereno u USD dolarima, vrijednost tržišta pala je za 8.6% u odnosu na 2011. godinu na 1.05 milijardu USD. IDC Adriatics očekuje daljnju stagnaciju IT potrošnje u 2013. U srednjem roku očekuje se da će IT tržište rasti prosječnom godišnjom stopom od 6.1 posto te ostvariti vrijednost od 1.45 milijardi USD u 2017. godini.

"Prvi osjetniji oporavak domaćeg IT tržišta predviđamo u 2014. godini, nakon pet godina zaostajanja za svjetskim trendovima. Globalna IT potrošnja raste ovih godina po stopama od oko 6 posto,  ponajviše zahvaljujući odličnim rezultatima prodaje mobilnih uređaja – tableta i pametnih telefona", ističe Boris Žitnik, Direktor IDC Adriaticsa. "Lošu 2012. godinu na domaćoj IT sceni možemo pripisati padu GDP-a od 2 posto u protekloj godini (unatoč prognoziranom rastu), nedovoljnoj internoj devalvaciji, izostanku ozbiljnijih investicija i daljnjem povećanju nezaposlenosti u zemlji."

Većina tehnoloških kategorija je opala u 2012. godini osim pakiranog softvera, koji je iskazao rast vrijednosti u hrvatskim kunama, ali i pad u američkim dolarima. U segmentu hardvera rast su zabilježile isporuke pametnih telefona i tableta, dok su blago opale vrijednosti isporučenih stolnih i prijenosnih računala te ispisnih uređaja. Snažniji pad zabilježen je na tržištu uređaja za pohranu podataka i x86 poslužitelja. Pozitivni pomaci vidljivi su kroz činjenicu da je u 2012. izvoz IT usluga porastao za 22 posto, na 440 milijuna kuna.

IT usluge bile su najveća zasebna kategorija s udjelom od 31 posto, osobna računala zauzela su 18 posto a pakirani softver 16 posto u ukupnoj vrijednosti domaćeg IT tržišta u prošloj godini.

"Postepeno usvajanje treće razvojne platforme (cloud, big data, društvene mreže i mobilne aplikacije), uvođenje fiskalizacije, investicije u podatkovne centre i optičke mreže, skoro pristupanje Europskoj Uniji, zamah E-poslovanja i jačanje start-up scene svakako su najvažniji faktori buđenja IT potrošnje u Hrvatskoj u srednjoročnom periodu," tvrdi Žitnik. "Međutim, daljnje slabljenje potražnje i konjunkture u zemlji, krajnja ograničenost IT budžeta poslovnih subjekata, skromni državni IT izdaci i dodatno snižavanje kreditnog rejtinga usporiti će značajniji oporavak domaćeg IT tržišta."

Metro: Last Light dostupan uz Nvidia kartice

Datum objave 20.04.2013

Metro: Last Light dostupan uz Nvidia kartice

NVIDIA je danas najavila da će gameri koji kupe NVIDA GeForce GTX 660 ili jači model dobiti kopiju dugo očekivane igre Metro: Last Light, u izdanju Deep Selvera, nastavak višestruko nagrađivanog Metro 2033.

Metro: Last Light je pucačina u prvom licu i dugo očekivani nastavak igre Metro 2033. Godine 2034., nuklearni rat pretvorio je svijet u postapokaliptičnu pustoš. U Moskvi, tuneli metroa su postali novi dom za bivše stanovnike grada. Unutar katakombi oni se bore za opstanak i brane se od horde odvratnih mutanata rođenih u toksičnoj atmosferi, i kao suprotna struja očajnički pokušavaju preuzeti kontrolu nad ono malo gostoljubivosti koja je zemlji preostala. Pored toga što se bore, oni također traže uređaj za sudnji dan koji bi im mogao osigurati pobjedu. Građanski rat je neizbježan. Tijekom tih mračnih vremena igrači bivaju utjelovljenja u Artjoma i postaju posljednja nada za cijeli ljudski rod.

Last Light je napiso Dimitrij Glukhovski, poznati autor romana Metro 2033 koji je bio inspiracija za obje video igre. Također, Glukhovski je odgovoran za sve dijaloge u Metro: Last Light. Njegovi romani Metro 2033 i Metro 2034 prodani su u preko dva milijuna primjeraka diljem svijeta. Ove godine, njegova najnovija knjiga Metro 2035 bit će dostupna i čitateljima izvan Rusije. Filmska prava za Metro 2033 kupio je studio Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) i trenutno je u tijeku snimanje filma.

Forum

Objavljeno prije 5 minuta

Automobili

Objavljeno prije 10 minuta

Stari hardware za kojim se slinilo

Objavljeno prije 14 minuta

Kutak za trejdere

Objavljeno prije 16 minuta

Covjek Ulicom Hoda sa Radarom I Mjeri Nesto

Objavljeno prije 27 minuta

Android aplikacije

Članci

Brzi test - ID-Cooling Frostflow X 120, 240, 360 & Auraflow X 240

Brzi test - ID-Cooling Frostflow X 120, 240, 360 & Auraflow X 240

Iz shopa Futura IT su nam na test poslali četiri komada AIO vodenih hlađenja kineskog proizvođača ID-Cooling. Riječ je o tri modela iz Frostflow X linije proizvoda - 120, 240 i 360, te jednom modelu iz Auraflow X linije - 240. Svi su AIO hl... Pročitaj više

ASRock Z590 Extreme recenzija

ASRock Z590 Extreme recenzija

I premda s još uvijek nismo dokopali procesora 11. Core generacije, nastavljamo s testovima i predstavljanjem Z590 ploča. Ovaj put je na redu ASRockova Z590 Extreme koja spada u viši segment njihove ponude. Ploča je opremljena sa solidnom n... Pročitaj više

Arctic BioniX P120 A-RGB Bundle recenzija

Arctic BioniX P120 A-RGB Bundle recenzija

Arctic je početkom godine na tržište izbacio nove 120-milimetarske BioniX P120 A-RGB ventilatore koji se mogu nabaviti pojedinačno, ali i ovako u Bundle izdanju po tri komada. Uz ventilatore dolazi još i A-RGB kontroler s daljinskim upravlj... Pročitaj više

Prvi pogled - ASUS TUF Gaming Z590-Plus WiFi

Prvi pogled - ASUS TUF Gaming Z590-Plus WiFi

Svi su proizvođači matičnih ploča osvježili svoje serije za novu 11. generaciju Intelovih Core procesora koja je ovih dana ugledala svjetlo tržišta. Nažalost, recenzije nisu povoljne, i tek je jedan procesor pobudio koliko toliko interesa -... Pročitaj više

Gigabyte Aorus 15G KC recenzija

Gigabyte Aorus 15G KC recenzija

Kada je Nvidia početkom ove godine na CES-u najavila nove mobilne kartice iz RTX 3000 serije, nismo ni sanjali da ćemo ovako brzo testirati prijenosnik u kojem je jedna od njih. Zahvaljujući Gigabyteu, njihov se gamerski Aorus 15G prijenosn... Pročitaj više

Svi članci