Novosti - Travanj 2015.

Intel kupio AMD

Datum objave 01.04.2015

Intel kupio AMD

intel_amd

Na današnjoj velikoj pressici Intel je obavijestio javnost kako je kupovina velikog konkurenta AMD-a završena. U velikom poslu vrijednom 4 milijardi USD tvrtka iz San Josea je preuzela gubitaša iz Sunnyvalea, sve njene zaposlenike, odjele i sva patentna prava. Najavili su i kako odmah gase sve AMD-ove odjele koji su se bavili razvojem budućih x86 proizvoda i koncentriraju se na integrirane ARM i GPU proizvode kombinirane s njihovom x86 arhitekturom. Novi će desktop proizvodi primjerice nositi ime Core Radeon Cortex A57 i7, i5 i i3.

Intelov je CEO Brian Krzanich izjavio kako sada sve glasine o Samsungovoj kupovini AMD-a mogu završiti i kako je na taj način eliminirana velika prijetnja po njih koja se spremala s korejskog poluotoka. Ujedno, eliminirali su i prijetnju moćnih AMD-ovih APU-a koji su sve više prijetili Intelovim proizvodima, ali i dobili razvojne odjele kako sami kažu najboljih i najnaprednijih grafičkih kartica na svijetu, baš kao i ARM integracije u serverske proizvode, jer je po njihovom vlastitom priznanju Atom zastario i loš proizvod. Ovime postaju jedini, ili barem jedini relevantni proizvođač x86 procesora na svijetu, što znači kako konačno imaju monopol. To će se svidjeti nekim našim čitateljima a posebice nekim forumašima koji već dugo vremena izvode voodoo obrede za smrt AMD-a.

Intel ovime postaje i veliki igrač na GPU polju, a najavili su i kako odmah odbacuju razvoj preskupog Knights Landinga i prebacuju se na AMD-ARM tehnologiju. Sve desktop grafičke kartice će u tranzicijskom razdoblju biti poznate kao „Intel w. AMD Radeon inside“ što bi neke nostalgičare i zadrte AMD-jaše barem neko vrijeme trebalo zadovoljiti dok u potpunosti ne prijeđu na Intel Radeon imenovanje.

Time je završena dugogodišnja agonija AMD-a čiji će proizvodi sada pod novim vodstvom ponovno procvjetati i još dugo živjeti u srcima vjernih potrošača.

EDIT: (prvotravanjska šala)

ASUS najavio limitiranu 20th Anniversary Gold Edition GTX 980

Datum objave 03.04.2015

ASUS najavio limitiranu 20th Anniversary Gold Edition GTX 980

ASUS_GTX_980_Gold_Edition

ASUS je jučer proslavio 20 godina proizvodnje najnagrađivanijih i inovativnih grafičkih kartica izdavanjem posebne, ograničene serije 20th Anniversary Gold Edition GTX 980 grafičke kartice.

Opremljena je najnovijim GeForce GTX 980 grafičkim procesorom (GPU) koji radi na taktu od 1431MHz u kombinaciji s ekskluzivnim ASUS tehnologijama. Ova pedantno izrađena kartica nastavlja ASUS-ov duh pionirstva u razvoju najbržih i najinovativnijih grafičkih kartica. Kao dio proslave dvadesetogodišnjice, ASUS je također izbacio i posebnu bijelu ediciju Turbo Series grafičkih kartica opremljenih novim, modernim dizajnom hladnjaka za SLI konfiguracije.

ASUS_Turbo_GTX970_Gaming_Graphics_Card

ASUS ima bogatu povijest u inovacijama koja je primijenjena na novoj ekskluzivnoj 20th Anniversary Gold Edition GTX 980, kao što su Memory Defroster, DirectCU hlađenje, 0dB tehnologija ventilatora, Digi+ napajanje (VRM) sa Super Alloy Power komponentama i GPU Tweak monitoring sistema te tuning alata. Zahvaljujući ovakvim inovacijama, ASUS se postavio kao lider u proizvodnji najbržih, najhladnijih i najtiših kartica na svjetskom tržištu.

Od 1996, ASUS je napravio grafičke kartice koje su obilježene mnogim inovacijama u poboljšanju gaming i overclocking iskustva, kao što su:

  • 1998: Postavljanje standarda u industriji, kreiranjem prve grafičke kartice sa ventilatorom na hladnjaku za optimalno hlađenje i stabilnost u radu.
  • 2002: Postavljanje standarda u industriji, proizvodnjom prve grafičke kartice na premium black tiskanoj pločici.
  • 2007: Proizvodnja prve na svijetu eksterne grafičke kartice – XG Station – opremljene fizičkom kontrolom brzine procesora i ekranom za prikaz relevantnih podataka kao što su temperatura grafičkog procesora i brzina ventilatora.
  • 2008: Izlazak prve Republic of Gamers (ROG) grafičke kartice, ROG Matrix EN9600/EN9800 GT
  • 2010: Postavljanje standarda u industriji kreiranjem prve grafičke kartice s direktnim kontaktom između grafičkog procesora i bakrenog heat-pipe sistema za hlađenje.
  • 2011: Postavljanje industrijskih standarda razvojem Super Alloy Power komponenata, koje osiguravaju maksimalne performanse i životni vijek. Super Alloy Power komponente se i danas koriste na svim ASUS grafičkim karticama.
  • 2013: Postavljanje industrijskih standarda prvom hibridno zračno/vodeno hlađenom grafičkom karticom – ROG Poseidon.
  • 2014: Postavljanje standarda u industriji, izbacivanjem na tržište Strix Gaming Series, unaprijeđenjem DirectCU tehnologije i dodavanjem inovativne 0dB fan tehnologije koja gamerima omogućava igranje u potpunoj tišini.

Ova posvećenost inovacijama, kvaliteti i performansama donijela je ASUS-u visoku reputaciju kako među korisnicima tako i medijima. Gameri i napredni korisnici preferiraju ASUS grafičke kartice zbog njihovih visokih performansi. ASUS je najnagrađivaniji i najprodavaniji brend grafičkih kartica, kao i najpopularniji brend među korisnicima 3DMark benchmark testova na osnovi ispitivanja sajta HWBot.

Intel predstavio klijentski SSD disk dosad najvećih performansi

Datum objave 03.04.2015

Intel predstavio klijentski SSD disk dosad najvećih performansi

 intel_ssd_750

Intel je predstavio Solid-State Drive (SSD) 750 Series, svoj SSD disk dosad najvećih performansi namijenjen klijentskim PC uređajima za pohranu i radnim stanicama. Serija 750 nudi do četiri puta bolje performanse u odnosu na SSD diskove utemeljene na SATA sučelju jer koristi četiri trake za PCIe 3.0 i standard NVM Express (NVMe). Da bi ponudio dodatnu fleksibilnost, dostupan je kao dodatna kartica za sustave s PCIe 3.0 utorom i kao 2,5-inčno rješenje malih dimenzija. Intel je objavio i dostupnost serije Intel SSD 535, koja nudi idealnu ravnotežu cijene i performansi za klijentske PC uređaje za pohranu široke potrošnje. Potražite dodatne informacije o seriji SSD 750 Series i SSD 535 Series te o testovima i konfiguracijama.

Toshibin prijenosnik Qosmio X70-B dostupan u Hrvatskoj

Datum objave 03.04.2015

Toshibin prijenosnik Qosmio X70-B dostupan u Hrvatskoj

 Qosmio_X70B

Toshiba najavljuje dostupnost obnovljenog modela Qosmio X70 u Hrvatskoj. Qosmio X70-B je Toshibina linija prijenosnika koja pruža visokene računalne performanse za potpuno realističnu zabavu – zahvaljujući ekranima u rezoluciji Full HD, besprijekornim mogućnostima višeprogramskog rada te snažnim procesorima Intel Quad Core i7. Kombinacijom snažnih grafičkih performansi, modernog dizajna te naprednih audiovizualnih značajki, Qosmio X70 idealan je za zahtjevne korisnike i multimedijalne entuzijaste koji traže snagu za stvaranje i uređivanje fotografija i videozapisa, uživanje u igrama i reprodukciji filmova na velikom ekranu dijagonale 43,9 cm (17,3”).

Qosmio X70-B u hrvatskom trgovinama kreće s cijenom od 9.898,00 kn.

BSA s nadležnim tijelima pokreće kampanju

Datum objave 07.04.2015

BSA s nadležnim tijelima pokreće kampanju

BSA

BSA | The Software Alliance i Ministarstvo unutarnjih poslova na danas održanoj konferenciji za medije najavili su zajedničku kampanju usmjerenu k poslovnim korisnicima diljem Hrvatske. Tijekom ove kampanje, BSA će kontaktirati nekoliko tisuća domaćih poslovnih subjekata kako bi promovirao ovlaštenu poslovnu uporabu računalnih programa.

Kampanja je pokrenuta slijedom rezultata posljednje studije „Nelicencirani softver i prijetnje kibernetičkoj sigurnosti“, čiji je naručitelj BSA | The Software Alliance, a koja je potvrdila čvrstu povezanost između nelicenciranog softvera i malvera na računalima. Analiza, koju je provela globalna analitička kuća IDC, pokazuje da s rastom stope nelicencirang računalnog softvera u zemlji, raste i broj incidenata povezanih s malverom u toj zemlji. Implikacije za državu, kompanije i krajnje korisnije sasvim su jasne: uklanjanje nelicenciranog softvera sa poslovnih mreža može pomoći u smanjenju rizika od kibernetičkih sigurnosnih incidenata.

LG otkriva korisničko iskustvo LG UX 4.0

Datum objave 07.04.2015

LG otkriva korisničko iskustvo LG UX 4.0

 LG UX4.0_1 LG_Calendar

LG Electronics (LG) danas je najavio svoje najnovije mobilno korisničko sučelje – LG UX 4.0 – koje će se nalaziti na telefonu LG G4 čije predstavljanje je zakazano za kraj mjeseca. Nadograđeno korisničko iskustvo bit će tako jednostavnije i intuitivnije te će bolje razumjeti i zadovoljiti potrebe korisnika.

Prije svega, LG je stvorio fluidno korisničko iskustvo pojednostavljenjem dizajna sučelja te samih značajki, eliminirajući mnoge suvišne konfiguracijske korake. Primjerice, Quick Shot je nova značajka koja omogućava fotografiranje pomoću brzog, dvostrukog dodira stražnje tipke, čak i kad je zaslon isključen. Unaprijeđeni Smart Bulletin automatski prikuplja vitalne informacije iz više aplikacija te ih za maksimalnu praktičnost prikazuje na jednoj stranici.

Logitech Keys-To-Go

Datum objave 09.04.2015

Logitech Keys-To-Go

Keys-to-go_Android_DarkBlue

Tvrtka Logitech je danas predstavila Logitech Keys-To-Go Ultra Portable tipkovnicu koja je namijenjena korištenju na mobilnim uređajima s Android i Windows platformama, dok je od ranije korisnicima dostupan model za iOS uređaje. Logitech Keys-To-Go je samostojeća Bluetooth tipkovnica koja se može koristiti bilo kada i bilo gdje na mobilnim uređajima.

Zahvaljujući dizajnu ovu tipkovnicu jednostavno možete nositi u ručnoj torbi ili torbi za plažu, pa čak i u džepu od kaputa, a pri tom neće zauzeti puno mjesta. Logitech Keys-To-Go ima vodonepropusnu FabricSkin presvlaku kojom se tipkovnica štiti od prljanja i prašenja te se jednostavno održava. Tipkovnica će tako dugo trajati u svim situacijama, neovisno koriste li je u zatvorenim ili na otvornim prostorima.

Logitech Keys-To-Go ima također dobro postavljene tipke za ugodno tipkanje, a to uključuje i dobar raspored tipki koje predstavljaju prečace na Android i Windows uređajima. Pored toga, samostojeće postolje dodatno omogućuje jednostavnost korištenja na pametnim telefonima. Samostojeće postolje se pričvrsti na tipkovnicu te se time osigurava uspravni položaj pametnih telefona prilikom tipkanja na tipkovnici.

Logitech Keys-To-Go tipkovnica je dostupna za uređajima koji imaju Android 4.1. i više ili Windows 7 i više platforme. Očekuje se diljem Europe u travnju 2015. godine po preporučenoj maloprodajnoj cijeni od 539,00 kuna.

Toshiba osvježava poslovne linije prijenosnika procesorima Intel Core 5. generacije

Datum objave 09.04.2015

Toshiba osvježava poslovne linije prijenosnika procesorima Intel Core 5. generacije

 toshiba_haswell_1 toshiba_haswell_2

Toshiba Europe GmbH danas objavljuje dostupnost poslovnih prijenosnih računala Portégé Z30, Tecra Z40 i Satellite Pro R50-B s 5. generacijom procesora Intel® CoreTM. Ugradnjom najnovije generacije procesora, uz poboljšano trajanje baterije i značajke posebno osmišljene za poslovne korisnike, pruža se dodatni izbor, kako korporativnim, tako i korisnicima u malim i srednje velikim tvrtkama (SMB).

Portégé Z30, Tecra Z40 i Satellite Pro R50-B sada koriste prednosti 5. generacije procesora Intel Core koji će zadovoljiti zahtjeve poslovnih korisnika za mobilnošću i performansama, a istovremeno trošiti manje. Pružajući performanse za višeprogramski rad u pokretu ili uredu te bezbrižnost uz ugrađene sigurnosne značajke za zaštitu podataka, identiteta i pristupa mreži, ova su računala savršena za sve poslovne korisnike. Svi modeli dostupni su s procesorima do Intel CoreTM i7.

HTC One M9 dostupan u Hrvatskoj

Datum objave 13.04.2015

HTC One M9 dostupan u Hrvatskoj

HTC One M9 u Hrvatskoj_1

HTC je danas najavio dostupnost svog novog flagshipa One M9 i u Hrvatskoj, i to kod sva tri teleoperatera.

HTC One M9 u Hrvatskoj_2

S osobitim zadovoljstvom danas predstavljamo HTC One M9, etabliranu ikonu stila svjetske mobilne telefonije i svakako jedan od najiščekivanijih mobilnih uređaja u Hrvatskoj ove godine. Imajući u vidu upravo taj kultni status koji obitelj HTC One uživa na ovim prostorima od svojih samih početaka, od modela HTC One M9 očekujemo mnogo i uvjereni smo kako će kod korisnika stvoriti emociju identičnu onoj kakvu smo i mi u HTC-u imali dok smo stvarali ovaj vrhunski pametni telefon,“ rekla je Petra Razić Rogić, regionalna direktorica HTC-a za regiju Adriatic, te dodala: „I ovim modelom HTC potvrđuje kako će nastaviti s vodećom ulogom u mobilnoj industriji po pitanju inovacija i novih tehnologija te u vrlo skoroj budućnosti donijeti neke nove, potpuno nevjerojatne i danas nezamislive koncepte mobilne komunikacije i korisničke interakcije s uređajem – HTC One M9 početak je tog novog, uzbudljivog puta.

Instar Informatika i Dell dellaju party!

Datum objave 13.04.2015

Instar Informatika i Dell dellaju party!

de1

Dell i Instar Informatika vas s ponosom pozivaju na svoj promo štand u Arena centru, 18.4.2015. godine s početkom u 12 sati. Na jednom mjestu se uvjerite u već legendarnu kvalitetu Dell prijenosnih računala, izbliza se upoznajte s novim Inspiron i Alienware modelima te se na licu mjesta posavjetujte s ljubaznim i stručnim Instar i Dell osobljem koje će rado odgovoriti na sve vaše upite.

Za sve posjetitelje smo pripremili bogat zabavni program koji će potrajati čitav dan, od 12 do 21h. Kroz zabavne aktivnosti, ples, glazbu i dobru atmosferu ćemo vam predstaviti novu liniju Dellovih prijenosnika koji plijene vrhunskim performansama, cijenama i bezvremenskim dizajnom za sve prilike! Dell/Instar dan ćemo dodatno začiniti i turnirskim natjecanjem u vrlo popularnoj domaćoj igri Gas Guzzlers! Najbrži i najvještiji među vama će kući odnijeti vrijedne nagrade i lijepe uspomene s cjelodnevnog druženja.

Članci

Brzi test - ADATA HD770G 1TB

Brzi test - ADATA HD770G 1TB

Na brzi test nam je stigao ADATA-in HD770G robusni eksterni tvrdi disk s RGB osvjetljenjem. Kada je predstavljen, još tamo krajem 2019. godine, bio je to prvi eksterni disk s RGB LED rasvjetom. No, ono što je ipak bitnije je da je riječ o č... Pročitaj više

Gelid Phantom Black recenzija

Gelid Phantom Black recenzija

Gelid nam je na test poslao svoj Phantom Black hladnjak za procesore. Riječ je o dvostrukom tower hladnjaku koji dolazi s dva 120-milimetarska ventilatora u push-pull konfiguraciji. Ovo nije ogroman hladnjak kao primjerice Noctua D15 i upra... Pročitaj više

CoolerMaster Hyper 212 Evo V2 recenzija

CoolerMaster Hyper 212 Evo V2 recenzija

Iz CoolerMastera nam je na test stigao njihov Hyper 212 Evo V2. Ovaj poznati model je nadograđen i poboljšan s asimetričnim dizajnom toplovodnih cijevi, koji sada omogućava 100% kompatibilnost s RAM modulima, a i profil hladnjaka je nešto s... Pročitaj više

Brzi test - ADATA Swordfish 1TB & SU750 512GB

Brzi test - ADATA Swordfish 1TB & SU750 512GB

Iz ADATA-e su nam na brzi test stigla dva SSD-a. Prvi je u M2. 2280 formatu naziva Swordfish i kapaciteta 1 TB, a drugi je klasičnog 2,5-inčnog formata naziva SU750 i kapaciteta 512 GB. Swordfish SSD-i su ulazni modeli za kreativce i igrače... Pročitaj više

Philips 346B1C recenzija

Philips 346B1C recenzija

Na test nam je iz MMD-a, odnosno Philipsa stigao njihov 34-inčni zakrivljeni 346B1C monitor. Riječ je o modelu koji donosi VA LCD panel rezolucije 3.440 x 1.440 piksela sa stopom osvježavanja od 100 Hz, adaptivnom sinkronizacijom slike, te... Pročitaj više

Svi članci