Novosti - Travanj 2016.

Brži i lakši prelazak u oblak uz Intel

Datum objave 01.04.2016

Brži i lakši prelazak u oblak uz Intel

xeon_e5_v4

Intel Corporation predstavio je niz novih tehnologija, ulaganja i partnerstava usmjerenih na jednostavniju implementaciju agilnih i skalabilnih oblaka koji će tvrtkama omogućiti bržu isporuku novih usluga i potaknuti rast prihoda. Tvrtke žele fleksibilnost i mogućnost izbora u modelima implementacije rješenja u oblaku koja će podržavati inovaciju i omogućiti im zadržavanje nadzora nad strateški najvažnijim sredstvima. Iako su spremne ulagati u suvremenu programski definiranu infrastrukturu (Software-Defined Infrastructure, SDI), tvrtke smatraju da bi bilo presloženo i vremenski prezahtjevno da to same čine. Intel im olakšava taj proces novim procesorima, SSD diskovima i nizom partnerstava u informatičkoj industriji kojima im omogućuje da ponude nove usluge u opsegu i brzini koje su nekad omogućivali samo najnapredniji javni oblaci.

SDI je temelj najnaprednijih oblaka na svijetu. Omogućuje bržu i učinkovitiju isporuku usluga u oblaku dinamičnom dodjelom potrebnih računalnih, diskovnih i mrežnih resursa putem inteligentne programske opreme te pažljivim usklađivanjem isporuke aplikacija i usluga na zahtjev velikom broju korisnika.

Linija procesora Intel Xeon E5-2600 v4, utemeljena na 14-nanometarskoj procesnoj tehnologiji, nudi ključne sastavnice za SDI, uključujući tehnologiju Intel Resource Director Technology, koja korisnicima omogućuje prijelaz na potpuno automatizirane oblake utemeljene na SDI-u, uz veću vidljivost i kontrolu nad ključnim zajedničkim resursima, primjerice procesorskim predmemorijama i glavnom memorijom. Rezultat je pametnije usklađivanje, bolja iskorištenost i kvalitetnija usluga.

Nova linija proizvoda nudi bolje performanse poslova u oblaku, ima više od dvadeset posto više jezgri i predmemorije od prethodne generacije, podržava bržu memoriju te sadrži druge integrirane tehnologije kojima se ubrzava široka paleta poslužiteljskih, mrežnih i diskovnih radnih opterećenja. Uvedena su i sigurnosna poboljšanja, kao što je izolacija radnih opterećenja, provedba sigurnosne politike i brža kriptografija, čime se pridonosi učinkovitijoj zaštiti podataka.

Da bi podržao brz i pouzdan podatkovni pristup oblaku, Intel je predstavio nove SSD diskove optimizirane za liniju procesora Intel Xeon E5-2600, korporacijsku pohranu i implementaciju u oblaku. Serije Intel SSD DC P3320 i P3520 prvi su Intelovi SSD diskovi koji koriste tehnologiju 3D NAND najveće gustoće kako bi korisnicima ponudili iznimno učinkovito rješenje za pohranu velike gustoće. Serija DC P3320 nudi do pet puta bolje performanse u odnosu na SSD diskove utemeljene na tehnologiji SATA.

Nove serije Intel SSD DC D3700 i D3600 prvi su Intelovi dvopriključni PCI Express SSD diskovi u kojima se koristi protokol Non-Volatile Memory Express (NVMe). Dizajn s dva priključka nudi neophodnu zalihost i prijelaz na rezervni sustav te tako štiti od gubitka podataka u glavnim sustavima za pohranu. U klijentskim sustavima u kojima se koriste diskovi iz serije D3700 moguće je ostvariti i šest puta bolje performanse u odnosu na današnja dvopriključna SAS rješenja.

G.Skill Ripjaws DDR4-3000MHz CL16 32GB 1.2V SO-DIMM

Datum objave 01.04.2016

G.Skill Ripjaws DDR4-3000MHz CL16 32GB 1.2V SO-DIMM

gskill_32gb_3000mhz_sodimm

G.Skill je najavio svoj najveći i najbrži SO-DIMM kit – Ripjaws DDR4-3000MHz CL16 32GB (16GBx2) koji radi pri naponu od 1.2V. Ovo je najveći takav kit, a pojedinačno se moduli mogu kupiti već od 8 GB. U XMP 2.0 su profil zapisane CL16-18-18-43 latencije, a dostupnost na tržištu se očekuje u ovom mjesecu. 

CRYORIG Air Fan VR

Datum objave 01.04.2016

CRYORIG Air Fan VR

air_fan_vr_1

Cryorig je spreman za VR budućnost i predstavljaju najnoviji dodatak u svojoj ponudi – Air Fan VR hladnjak za VR naočale. VR se naočale se sve više i više pregrijavaju i u Cryorigu su reagirali te na vrlo elegantan način riješili ovaj problem.

air_fan_vr_2

Uz to što će efikasno ohladiti naočale, mogu hladiti i bilo koji PC sistem jer s vašom glavom možete usmjeriti zračnu struju u bilo kojem smjeru. Zahvaljujući LED osvjetljenju ovaj hladnjak može biti i cool dodatak na plesnom podiju (zgodna prvotravanjska, ili ipak nije?).

Dell predstavio Precision radne stanice spremne za VR

Datum objave 04.04.2016

Dell predstavio Precision radne stanice spremne za VR

dell_precision_vr

Nova rješenja iz portfelja radnih stanica Dell Precision namijenjena za stvaranje i konzumiranje sadržaja virtualne stvarnosti definirana su putem tri kriterija:

  • Minimalna konfiguracija procesora, memorije i grafike za omogućavanje optimalnog iskustva virtualne stvarnosti,
  • Drajveri za grafičke kartice koji mogu pouzdano raditi u kombinaciji s navedenim rješenjima i
  • Dobri rezultati na testovima koje provodi Dell koristeći kriterije temeljene na usporedbama dobavljača HMD-a (head-mounted display), ISV-ova (independent software vendor) ili usporednim testovima trećih strana.

Blisko surađujući s partnerima u segmentu hardvera i softvera, Dell se usmjerio prema virtualnoj stvarnosti kreirajući rješenja optimizirana za konzumiranje i stvaranje sadržaja virtualne stvarnosti za profesionalne korisnike.

Dell je najavio u novosti u portfelju radnih stanica Dell Precision Tower koje sada karakteriziraju pojačane performanse, bolja grafika i više memorije za stvaranje sadržaja virtualne stvarnosti. Poboljšane radne stanice Dell Precision Tower 5810, 7810, i 7910 te Rack 7910 imaju nove procesore Intel Broadwell EP s više jezgri i performansama koje omogućavaju programiranje kompleksnih aplikacija za profesionalno modeliranje, analize i izračune.

Novosti uključuju i posljednju generaciju profesionalne grafičke tehnologije iz AMD-a i NVIDIA-e, Dell Precision Ultra-Speed PCle drajvere i do četiri puta brže performanse od tradicionalne SATA SSD pohrane te do 1TB DDR4 memorije s brzinom od 2400MHz. Poboljšanja uključuju tehnologije koje nudi samo Dell, poput Reliable Memory Technology, Dell Intel CAS-W cache ubrzanja na softver i nadograđeni Dell Precision Optimiser, koji automatski podešava radnu stanicu za 22 profila profesionalnih aplikacija, podižući produktivnost i osiguravajući najbolje ukupne performanse. Dell je proširio i ponudu vodenog hlađenja koje poboljšava akustiku sustava za do 38 posto.

ADATA UV210

Datum objave 05.04.2016

ADATA UV210

adata_uv210

Jedna od najvažnijih značajki UV210 jest svakako njegova pjeskarena metalna završna obrada kućišta kojeg prate zaobljeni rubovi, dajući mu tako privlačan dizajn i visoku kvalitetu izrade, a uz to zahvaljujući leguri cinka i puno robusniju izradu u usporedbi s klasičnim plastičnim USB diskovima.  Uz sve navedeno UV210 ne koristi poseban poklopac USB porta što njegovu uporabu čini još praktičnijom. UV210 se proizvodi koristeći chip-on-board (COB) proces, a isti dovodi do povećane izdržljivosti uređaja i njegovih vrlo kompaktnih dimenzija. Također je zbog toga i otporan na vodu, prašinu i udarce, povećavajući pouzdanost samog uređaja.

UV210 je dostupan u veličinama od 8GB do 64GB. Kao dodatak, kupci svih ADATA USB flash diskova mogu besplatno preuzeti UFDtoGO i OStoGO softver, te isto tako uživati u njihovoj doživotnoj garanciji.

SilverStone ECU03

Datum objave 05.04.2016

SilverStone ECU03

ss_ecu03

SilverStone predstavlja ECU03, USB 3.1 karticu s eksternim Type A i Type C konektorima (ASMedia ASM1142). Nudi do 10Gbps propusnosti i stabilan rad i kada je više uređaja priključeno, a također je kompatbilna i s USB 3.0/2.0/1.1 uređajima te podržava UASP (USB Attached SCSI Protocol). Na operativne sisteme s XHCI-em (eXtensible Host Controller Interface), ECU03 se instalirava bez upravljačkih programa.

Arctic P533

Datum objave 05.04.2016

Arctic P533

arctic_p533

Arctic predstavlja P533 stereo slušalice koje su kompatibilne sa širokim brojem platformi – Xbox, Playstation, Tablet, Smartphone, Laptop i PC. Kako sam proizvođač tvrdi slušaocu pružaju izražene niske tonove i čiste visoke, a na zvučnicima se nalaze neodimijski magneti. Komforne su za nošenje zbog debelih i mekih jastučića koji nasjedaju oko ušiju. P533 dolaze u dva dizajna – Racing i Military, a cijena se otprilike kreće oko 70 €.

Nvidia GP100 Pascal

Datum objave 06.04.2016

Nvidia GP100 Pascal

Pascal-GP100

Nvidia je na GTX-u 2016 predstavila GP100 grafički čip baziran na novoj Pascal arhitekturi.  Čudovišni GP100 mjeri čak 600 mm kvadratnih i ima 15.3 milijardi tranzistora. Donosi 5.3 TFLOPS-a FP64 snage računanja (dvostruka preciznost) i 10.6 TFLOPS-a FP32 snage (jednostruka preciznost). Opremljen je s 4MB L2 memorije i 14 MB registrima.

Interna je arhitektura složena tako da ima 3840 CUDA jezgri (shadera) koji se nalaze unutar šest klastera (GPC), 240 teksturnih jedinica a tu je i 4096 bitna memorijska sabirnica za komunikaciju s HMB2 memorijom. Svaki GPC ima deset Pascal Streaming Multiprocessor-a, koji se svaki sastoji od 64 FP32 CUDA jezgri koje su raspoređene na dvije particije po 32 jezgre, a tu su i dvije dispatch jedinice, warp scheduler i veliki instrukcijski buffer. GP100 je napravljen u TSMC-ovom 16 nm FinFET proizvodnom procesu.

Pascal-Tesla-P100-GPU-Board

Procesor je predstavljen u sklopu Tesla P100 grafičkog ubrzivača namijenjenog serverskoj compute primjeni. P100 ima malo “podrezani” GP100 sa 3584 CUDA jezgre i 224 teksturne jedinice. Na kartici se nalazi i 16 GB HBM2 VRAM-a koji ima propusnost od 720 GB/s (Chip on Wafer on Substrate), a zanimljivo je i kako je ukupan broj tranzistora koji se nalaze na kartici (GPU + VRAM) 150 milijardi. P100 podržava i NVLink (sabirnica visoke brzine), koji omogućuje spajanje do osam Tesla P100 kartica u jedan nod. Radni takt GPU-a na P100 je 1328 MHz u osnovnoj brzini te čak 1480 MHz u Boost-u, dok je TDP kartice 300 W.

Pascal arhitektura će naravno svoje izdanje doživjeti i u desktop grafičkim karticama namijenjenim gamingu s naravno manjim derivatima GP100 procesora, a to će se desiti tijekom ove godine.

Sedma generacija AMD APU-a na Computexu

Datum objave 07.04.2016

Sedma generacija AMD APU-a na Computexu

amd_bristol_ridge_apu

AMD je prije par dana najavio kako će na ovogodišnjem Computex sajmu (početak lipnja), predstaviti sedmu generaciju APU-a nasljednika Carizza. Novi APU-i nose kodno ime Bristol Ridge i u suštini su nadogradnja na prijašnju generaciju te imaju četiri x86 Excavator jezgre, 512 GCN GPU jezgri, integrirani južni most te kao novost DDR4 kontroler. Uz to, poboljšan je i menadžment potrošnje. Bristol Ridge APU-i bi trebali donijeti nešto više grafičke performanse zbog novog, bržeg tipa memorije a prvi uređaj koji će biti baziran na sedmoj generaciji je HP-ov Envy X360.

ZG Auto Show 2016. galerija

Datum objave 08.04.2016

ZG Auto Show 2016. galerija

as_2016_1

Jučer smo posjetili Auto Show 2016., koji se vratio na Zagrebački Velesajam nakon osam dugih (kriznih) godina. Vjerujemo kako vas je puno koji nisu u prilici posjetiti sajam pa bi bilo sebično od nas da ne podijelimo nekoliko fotografija (za veće slike srednji klik mišom, ili desni klik pa open link in new tab)…

as_2016_2 as_2016_3 as_2016_4 as_2016_5

as_2016_6 as_2016_7 as_2016_8 as_2016_9

as_2016_10 as_2016_11 as_2016_12 as_2016_13

as_2016_14 as_2016_15 as_2016_16 as_2016_17

as_2016_18 as_2016_19 as_2016_20 as_2016_21

as_2016_22 as_2016_23 as_2016_24 as_2016_25

as_2016_26 as_2016_27 as_2016_28 as_2016_29

as_2016_30 as_2016_31 as_2016_32 as_2016_33

as_2016_34 as_2016_35 as_2016_36 as_2016_37

as_2016_38 as_2016_39 as_2016_40 as_2016_41

as_2016_42 as_2016_43 as_2016_44

Forum

Objavljeno prije 11 minuta

Playstation tehnikalije

Objavljeno prije 3 sata

Preporuke za nadogradnju konfiguracije ili pojedinačnih komponenti

Objavljeno prije 3 sata

mehanicka tipkovnica

Objavljeno prije 3 sata

Koji 27" monitor?

Objavljeno prije 3 sata

Konfiguracije za audio, video ili foto obradu

Članci

ADATA XPG Hunter 2x 8GB 2666 MHz recenzija

ADATA XPG Hunter 2x 8GB 2666 MHz recenzija

Iz ADATA-e nam stiže DDR4 memorijski kit namijenjen entuzijastima i igračima koji su ograničeni s budžetom, a žele pouzdanu i brzu radnu memoriju. Hunter je opremljena s Xynixovim CJR čipovima, brzina je do 3.000 MHz, i kapaciteta do 32 GB.... Pročitaj više

Fractal Design Vector RS recenzija

Fractal Design Vector RS recenzija

Kao što smo ranije najavili, na test su nam uz Fractalovo ION+ napajanje stigla i dva kućišta, a danas je na redu recenzija jednoga od njih - Vectora RS. Riječ je o novom tipu kućišta za Fractal, predstavljenom prošle godine koje kombinira... Pročitaj više

ADATA SE800 & SE760 1TB recenzija

ADATA SE800 & SE760 1TB recenzija

Iz ADATA-e nam na test stižu dva eksterna SSD-a koji oba podržavaju USB 3.2 Type C povezivost i time omogućavaju veće brzine transfera do 1000 MB/s. SE800 je manji, ali je otporan na vodu i prašinu, dok je SE760 veće rashladne površine. Oba... Pročitaj više

Kingston HyperX Fury 2x8GB 3733 MHz CL19 recenzija

Kingston HyperX Fury 2x8GB 3733 MHz CL19 recenzija

Iz Kingstona nam stiže 16 GB DDR4 memorijski kit maksimalnog takta 3.733 MHz koji je programiran tako da ima dva XMP profila. Prvi mu omogućava takt od 3.773 MHz pri CL19-23-23 latencijama, a drugi je malo sporiji ali agresivnijih latencija... Pročitaj više

Brzi test - Fractal Design ION+ 860P

Brzi test - Fractal Design ION+ 860P

Fractal Design nam je na test poslao svoje ION+ 860P napajanje predstavljeno još sredinom prošle godine. Uz njega su nam stigla i dva nova kućišta (Vector RS i Define 7), pa ćemo za obje te buduće recenzije koristiti 860P. No najprije, dono... Pročitaj više

Svi članci