Novosti - Svibanj 2007.

Galaxy Edition kartice

Datum objave 02.05.2007

Galaxy Edition kartice

Proizvođača grafičkih kartica, a odnedavno i matičnih ploča, tvrtka Galaxy, lansirala je nove Galaxy Edition grafičke kartice bazirane na novim nVidijinim GPU-ima GeForce 8600 GT i 8500. Galaxy 8600GE je tako bazirana na GeForce 8600 GT čipu koji je tvornički overclockan na takt od 650 MHz i uparen s osjetno bržom 1-nanonesukundnom GDDR3 memorijom na taktu od 2000 MHz. Također je modificiran i takt internih stream procesora, s 1190 na čak 1430 MHz. Kako bi postigli ovako visoke taktove, Galaxyevi inženjeri su se odlučili na korištenje Coolermasterovog hladnjaka koji zamjenjuje referentno nVidijino rješenje.

Uz model namijenjen srednjem segmentu tržišta, Galaxy je lansirao i jeftiniji Galaxy Edition baziran na čipu GeForce 8500. Takt jezgre Galaxy 8500GE kartice tako ne radi na 450 već na 600 MHz. Istovremeno je povećan i takt stream procesora s 900 na 1320 MHz, a 2.5-nanosekundni GDDR2 zamijenjen je osjetno bržom GDDR3 memorijom na taktu od 1320 MHz.

Još uvijek nije određeno kada bi se novi proizvodi trebali pojaviti na tržištu, ali vjerujemo prilično brzo.

Silverstone Temjin TJ09 na Technic3D

Datum objave 02.05.2007

Silverstone Temjin TJ09 na Technic3D

Technic3D dohvatio se novog Silverstoneovog aluminijskog kućišta visoke klase Temjin TJ09 koje je i nama privuklo pažnju na ovogodišnjem CeBIT-u. Kućište se može pohvaliti zanimljivim dizajnom budući da je kavez s diskovima u potpunosti odvojen od ostatka kućišta što olakšava hlađenje ostatka komponenti koje su "zapiknute" u matičnu ploču. Kućište je na Technic3D-u pokupilo prilično dobre ocjene, no dečki su mu pronašli i par zamjerki na buku ugrađenih ventilatora te bočne stranicu koja malo klepeče. Sve u svemu, ako spremate na kupovinu high-end kućišta i spremni ste potrošiti oko 240€, bacite pogled na mogućnosti koje nudi Temjin TJ09.
OCZ predstavio VBoost

Datum objave 02.05.2007

OCZ predstavio VBoost

Poznati proizvođač overclockerskih memorija OCZ lansirao je novu seriju USB flash memorija pod imenom VBoost s kapacitetom od 1, 2 ili 4 gigabajta. VBoost USB memorija optimizirana je za rad s Windowsima Vista odnosno njihovom tehnologijom pod imenom ReadyBoost koja služi za cachiranje podataka na dovoljno brzu USB memoriju što OCZ VBoost svakako jest. Dakako, korištenje ReadyBoost funkcije u kombinaciji s Vistom namijenjeno je prvenstveno korisnicima koji žele izbjeći investiranje u pravu radnu memoriju koja još uvijek nudi osjetno veće ubrzanje performansi od alternative kao što je ReadyBoost.
NVIDIA GeForce 8800 Ultra

Datum objave 03.05.2007

NVIDIA GeForce 8800 Ultra

NVIDIA je danas predstavila svoju najmoćniju karticu pod imenom GeForce 8800 Ultra, očekivani odgovor na skoro AMD-ovo lansiranje nove generacije grafičkih rješenja kompatibilnih s DirectX-om 10. Nova perjanica ponude tvrtke kalifornijske tvrtke ima isti dizajn kao i njihov dosadašnji najsnažniji proizvod GeForce 8800 GTX, ali je nešto brža zbog viših taktova GPU-a i memorije. GPU Ultre tako radi na 612 MHz što je skok od 37 MHz u odnosu na GTX. Stream procesori, osnovne građevne jedinice GeForce 8 čipova ovaj put rade na taktu od 1500 MHz dok je takt SP-ova kod modela GTX 1350 MHz. Količina i tip memorije su ostali jednaki, zadržana je jednaka memorijska sabirnica, no povećan je takt memorije s 900 na 1080 MHz odnosno s 1800 MHz DDR na 2160 MHz DDR. Paralelno s povećanjem svih taktova, povećala se i potrošnja tako da Ultra sa sobom donosi i novi referentni hladnjak. Kartica bi u trgovinama trebala biti dostupna od 15-og svibnja, dakle za oko dva tjedna s izuzetno visokom preporučenom cijenom od čak 699 €.

S obzirom na ono što smo imali prilike vidjeti na lansiranju nove generacije ATI-jevih grafičkih kartica u Tunisu krajem prošlog mjeseca, čini nam se da nVidijin odgovor pomalo promašen. Nažalost, još uvijek vam nismo u mogućnosti otkriti zašto to mislimo.

Beantech BT-3045

Datum objave 03.05.2007

Beantech BT-3045

src="http://www.pcekspert.com/jpg/news/BeanTech-BT3045_2.jpg">
Technic 3D je testirao kućište za diskove kod nas relativno nepoznatog Tajvanskog proizvođača Beantech. Model BT-3045 može primiti 5 SATAII 3.5″ diskova, a maksimalni kapacitet koji se može ostvariti je 2TB. Ugrađeni RAID kontroler omogućava razne kombinacije polja diskova. Omogućeno je i automatsko “rebuildanje” hot spare diskova, hot “swapanje” diskova uz automatsko prepoznavanje, a svakom disku je dodijeljeno 5 LED-ica za indikaciju stanja. Technic 3D je uređaju zamjerio veliku buku i mali dobitak u performansama u RAID0 i RAID10 poljima. Pohvalili su pak brzinu rada uređaja i kvalitetu izrade.
Novosti iz AMD-a

Datum objave 03.05.2007

Novosti iz AMD-a

src="http://www.pcekspert.com/jpg/news/45nm_amd.jpg">
Ovo ljeto AMD će predstaviti svoju prvu veliku arhitekturalnu promjenu mikroprocesora od predstavljanja K8 arhitekture 2003. godine. Nositi će ime K10 i najprije će biti predstavljena za serversku platformu, pod kodnim imenom Barcelona. K10 je nativna quad-core arhitektura, koja donosi dijeljenu L3 keš memoriju, HyperTransport-3 podršku i kompatibilnost sa AM2 pločama. U drugoj polovici 2008. godine AMD će sa 65nm proizvodnog procesa sa kojim će K10 startati prijeći na 45nm proces. Prvi procesor napravljen u novom proizvodnom procesu nositi će kodno ime Deneb FX, a donijeti će podršku za DDR3 memoriju. Procesori Deneb (non-FX) koji će uslijediti će donijeti i podršku za novi AM3 socket, koji neće biti kompatibilan sa AM2 socketom. Toliko o bližoj budućnosti.

U onoj malo daljoj, bližoj 2009. godini doći će 45nm Propus i Regor, koji će zamijeniti 65nm Kuma i Rana procesore iz srednjeg segmenta. U nižem segmentu će egzistirati 45nm Sargas procesor koji će doći kao zamjena 65nm Spica procesoru. 65nm Sparta, koja je nasljednik Manille neće naći svoga 45nm nasljednika.

IBM koristi procese iz prirode u proizvodnji čipova

Datum objave 03.05.2007

IBM koristi procese iz prirode u proizvodnji čipova

IBM je objavio primjenu revolucionarne nanotehnologije u proizvodnji čipova pri čemu je korišten prirodni proces što omogućava proizvodnju računalnih čipova nove generacije. Prirodni proces formiranja površina koji oblikuje školjke, snježne pahuljice i zubnu caklinu, IBM-ovi stručnjaci iskoristili su kako bi stvorili trilijune pukotina ispunjenih vakuumom koje formiraju izolacijski sloj oko nanovodiča unutar čipa. Čipovi proizvedeni novom tehnologijom ostvaruju 35 posto veću brzinu signala ili uštedu od 35 posto u potrošnji energije u odnosu na najnaprednije čipove proizvedene konvencionalnim postupkom.

Novom obliku izolacije znanstvenici su nadjenuli ime „zračne šupljine“, iako je riječ o šupljinama u kojima se nalazi vakuum što znači da u njima nema zraka. Tehnika razvijena u IBM-u omogućuje formiranje vakuuma između bakrenih vodiča na čipu, čime se ostvaruje brži protok električnih signala uz manju potrošnju energije. Postupak samoformiranja omogućuje oblikovanje struktura s vakuumskim šupljinama na nanorazini koje su mnogo manje od struktura kakve se mogu ostvariti uobičajenim litografskim postupcima. Vjeruje se kako je vakum najbolji izolator od parazitskog kapaciteta koji se javlja među vodičima. Taj kapacitet uzrokuje prijelaz energije s jednog vodiča na drugi pri čemu se diže temperatura poluvodičke strukture te usporava brzina kojom signali prolaze kroz čip.

Proces samoformiranja već je primijenjen u IBM-ovoj proizvodnoj liniji u East Fishkillu, SAD, a očekuje se kako će zaživjeti u ostalim pogonima tijekom 2009. godine. Čipovi proizvedeni novom tehnologijom bit će iskorišteni u IBM-ovim serverima, a potom i u čipovima koje IBM proizvodi za druge tvrtke.

Gigabyte GA-MA69G-S3H

Datum objave 04.05.2007

Gigabyte GA-MA69G-S3H

src="http://www.pcekspert.com/jpg/news/GA-MA69G-S3H.jpg">
Kineski OCW donosi pregled nadolazeće Gigabyteove AM2 ploče bazirane na AMD 690G + SB600 čipsetu. Ploča dolazi iz Gigabytove S serije, te pruža Speed, Safe i Smart tehnologije za praćenje rada i overclock sistema. Za razliku od većine drugih ploča baziranih na istom čipsetu ova dolazi u full-ATX izdanju i podržava CrossFire tehnologiju. CrossFire način spajanja grafičkih kartica ostvaren je pomoću jednog PCI-E x16 i jednog PCI-E x4 slota, a dotični može ”udomiti” PCI-E grafičke kartice pune dužine. Pored spomenute CrossFire tehnologije ploča podržava ATi AVIVO, D-SUB i HDMI portove, TV-out, Realtek 8ch audio i gigabajtni Ethernet konektor.

News By: Mario Gregorić

OCZ nagrađuje overclockere

Datum objave 04.05.2007

OCZ nagrađuje overclockere

OCZ organizira nagradnu igru za najbolje overclockere. Natjecanje je podijeljeno u tri faze nakon čega se bira Grand Prize Winner koji osvaja dvije OCZ 8800GTX grafičke kartice, jedan 2GB kit OCZ DDR2 memorije, jedno 1000W ProXStream napajanje, i jedan OCZ zračni CPU hladnjak. Za detalje o uvjetima sudjelovanja u nagradnoj igri posjetite OCZ-ov forum.
Intel otpušta 1000 radnika

Datum objave 04.05.2007

Intel otpušta 1000 radnika

src="http://www.pcekspert.com/jpg/news/fab11x.jpg">
Intel je odlučio otpustiti 1000 radnika u svojoj Meksičkoj Rio Rancho tvornici. Poznata i kao FAB11X, tvornica zapošljava oko 5000 radnika i proizvodi 200mm i 300mm wafere. Upravo je napuštanje stare 200mm tehnologije jedan od razloga otpuštanju 20% radnika tvornice. Neki od radnika koje zahvaća ova odluka su u Intelu 25 godina. Inače, krajem prošle godine Intel je odlučio restrukturirati kompletnu kompaniju što obuhvaća otpuštanje 10.500 radnika, tj 10% svoje kompletne radne snage u svijetu.

Intel planira svu proizvodnju koncentrirati na 300mm wafere, a nedavno su objavili kako će proširiti proizvodnju 300mm wafera u Kini sa fokusom na tranziciju na 45nm proizvodni proces.

Forum

Objavljeno prije 1 minute

Nadolazeći socketi, ploče i procesori

Objavljeno prije 2 minute

DOOM Eternal

Objavljeno prije 4 minute

Xiaomi mobiteli

Objavljeno prije 15 minuta

Rasprava o akcijama, popustima i super niskim cijena-isključivo informatička oprema!

Objavljeno prije 24 minute

World of Warships

Članci

Mini roundup 500 W napajanja

Mini roundup 500 W napajanja

Iz Future IT su nam na test poslali pet napajanja snage 500 W na jedan mini roundup. 500 W napajanje predstavljaju najčešći izbor kupaca i vrlo je bitno odabrati pravo, ono koje nudi optimalne performanse, cijenu i jamstvo. Pet modela prist... Pročitaj više

ADATA SC685 1TB & SD600Q 960GB recenzija

ADATA SC685 1TB & SD600Q 960GB recenzija

Nakon prošlotjednog testa dva Adata-ina prijenosna SSD-a, na red dolaze još dva.  SC685 je ultra tanki uređaj s USB 3.2 Gen 2 Type C sučeljem i kapacitetom 1 TB. SD600Q je s druge strane robusni i izdržljivi disk malo starije koncepcije s U... Pročitaj više

ADATA XPG Hunter 2x 8GB 2666 MHz recenzija

ADATA XPG Hunter 2x 8GB 2666 MHz recenzija

Iz ADATA-e nam stiže DDR4 memorijski kit namijenjen entuzijastima i igračima koji su ograničeni s budžetom, a žele pouzdanu i brzu radnu memoriju. Hunter je opremljena s Xynixovim CJR čipovima, brzina je do 3.000 MHz, i kapaciteta do 32 GB.... Pročitaj više

Fractal Design Vector RS recenzija

Fractal Design Vector RS recenzija

Kao što smo ranije najavili, na test su nam uz Fractalovo ION+ napajanje stigla i dva kućišta, a danas je na redu recenzija jednoga od njih - Vectora RS. Riječ je o novom tipu kućišta za Fractal, predstavljenom prošle godine koje kombinira... Pročitaj više

ADATA SE800 & SE760 1TB recenzija

ADATA SE800 & SE760 1TB recenzija

Iz ADATA-e nam na test stižu dva eksterna SSD-a koji oba podržavaju USB 3.2 Type C povezivost i time omogućavaju veće brzine transfera do 1000 MB/s. SE800 je manji, ali je otporan na vodu i prašinu, dok je SE760 veće rashladne površine. Oba... Pročitaj više

Svi članci