Novosti - Svibanj 2012.

HGST SAS SSD

Datum objave 02.05.2012

HGST SAS SSD

Nova demonstracija mogućnosti i brzine SAS SSD uređaja dolazi nam iz Hitachia, koji je predstavio prvi SSD uređaj sa SAS sučeljem na novom 12 Gbps standardu. No HGST ne staje na tome, već najavljuje uređaje s dual SAS konektorima što bi poduplalo ionako ogroman bandwidth.
Iako Hitachi nije otkrio previše detalja o novom SSD-u, poznato je da su provedeni testovi na SAS karticama iz LSI i PMC-Sierra serije na brzinama od 12 Gbps, a spominje se i potencijalni bandwith od 4.8 GB/s po uređaju.

Naravno, najveću korist bi imale HPC serveri koji bi zasigurno mogli iskoristiti ove ogromne brzine, kao i činjenicu da je puno jednostavnije nadograditi postojeće servere s klasičnim 2.5″ ili 3.5″ diskom na SAS sučelju, nego npr. PCI Express SSD-om čija je upotreba limitirana zbog prostora i same konfiguracije servera (pogotovo u slučaju upotrebe dual interface uređaja).

S obzirom na dosadašnju praksu, kada su SAS i SATA sučelja praktični istovremeno usvajala nove standarde u brzini, za očekivati je kako će pojavom novog SAS 12 Gbps sučelja negdje tijekom slijedeće godine istovremeno zaživjeti i njegov SATA pandan, pa se trebamo još malo strpiti kako bi vidjeli ove brzine i u praksi na klasičnim stolnim računalima.

Pioneer BDR-2207

Datum objave 02.05.2012

Pioneer BDR-2207

Iako je Blu-ray trenutno praktički potpuno marginaliziran u odnosu na raširenost i upotrebu klasičnog DVD-a, Pioneer i dalje pokušava s novim uređajima zainteresirati širu publiku i učiniti ovaj standard prihvatljivijim i popularnijim. Kako bi u tome uspio, potrebno je osim standardnog zapisivanja i čitanja podataka ponuditi još nešto kako bi zainteresirao krajnjeg korisnika da zamjeni svoj DVD pisač s novim BR pogonom. S novim BDR-2207 modelom i nije daleko od toga, jer može i nudi sve što klasični optički pogoni mogu, plus par opcija više koje mogu napraviti onu prevagu i potaknuti korisnika na akciju…

Tako osim standardne podrške za BDXL diskove, nudi i podršku za 3D Blu-ray sadržaj kao i par specifičnih Pioneer detalja. Od standardnih formata, BDR-2207 podržava zapisivanje i čitanje podataka sa BD-R, BD-R DL/TL/QL, BD-RE, BD-RE DL/TL i sve standardne DVD i CD formate uključujući i DVD-RAM. No ono što ga izdvaja iz mase je podrška za 3D sadržaj, putem CyberLink’s PowerDVD 10 aplikacije koja dolazi uz uređaj.

Osim toga, sve je začinjeno s par Pioneer dodataka tipa PowerRead koji bi trebao poboljšati reprodukciju s manje oštećenih diskova ili u krajnjem slučaju elegantno preskočiti oštećeni dio diska bez blokiranja i problema. Tu je i QuickStart koji smanjuje vrijeme početka reprodukcije od trenutka ubacivanja diska pa do samog starta za 50%. Cijena ovako opremljenog uređaja s punom inačicom PowerDVD-a kreće od USD 99.99 što je daleko od ostalih BR pogona, no mogućnosti i kvaliteta bi trebali opravdati cijenu.

Shuttle XS36V

Datum objave 03.05.2012

Shuttle XS36V

Shuttle predstavlja XS36V, svoje do sada najmanje barebone računalo. Kućište ovoga računala je svega 36 mm debelo i namijenjeno je svima koji žele minijaturno računalo, koje je uz to vrlo tiho te ima mnoštvo konektora za spajanje vanjskih uređaja. XS36V je bazirano na aktualnoj Intel Atom D2700 generaciji procesora male potrošnje (32-nm proizvodni proces, 1 MB cache memorije i 2.13 GHz brzine rada). Za grafički je dio zadužena integrirana GMA 3650 u procesoru, koja omogućuje tri različita izlaza za monitor (HDMI, DVI-D i VGA), te fleksibilnost davanja slike na dva monitora. Tu je i Gigabit-LAN te 5x USB 2.0 utora, a ovaj model nudi i dva RS-232 priključka za profesionalnu upotrebu. Integriran je i čitač memorijskih kartica, a u 22 x 3.6 x 16 cm (DxŠxV) kućište je moguće ugraditi 2.5" HDD/SSD uređaj. Sa opcionalnim PV03 nosačem, XS36V se može montirati na VESA kompatibilni ekran. Kratak filmić će vam dočarati kako kućište izgleda iznutra, a napomenuti treba kako će XS36V koštati 172 € bez poreza.
Micron kupuje posrnulu Elpidu?

Datum objave 07.05.2012

Micron kupuje posrnulu Elpidu?

Micronu su dodijeljena ekskluzivna prava za pregovore o kupnji posrnulog japanskog DRAM proizvođača Elpide. Micron će po napisima Reutersa ponuditi oko 2.5 milijarde USD, od čega će dio ići na otpatu Elpidinog duga koji iznosi čak 5.5 milijardi USD. Neki smatraju kako bi Elpida mogla ovu ponudu i odbiti jer je premala. Uz Micron je u utrci za kupovinu od Ožujka ove godine bio i Hynix no oni su otpali, što Micronu daje šansu da kupovinom zauzme čak 25% tržišta i pretekne Hynix na drugom mjestu među globalnim DRAM proizvođačima. Govori se i kako će se Micron obvezati uložiti čak 3.8 milijarde USD u Elpidine japanske i tajvanske tvornice u slijedećih pet godina. Ovu priču i njen rasplte ćemo s pozornosti pratiti sljedećih tjedana.

KFA2  GTX 680 EX i LTD OC

Datum objave 08.05.2012

KFA2 GTX 680 EX i LTD OC

KFA2 je lansirala dvije Overclocking verzije GeForce GXT680 kartica – EX i LTD. Grafički čip na EX modelu radi na 1110 MHz bazno, te 1176 MHzu boostu, a opremljen je sa 2GB ili 4GB GDDR5 memorije koja radi na 6.0 Gbps. Kartica je opremljena sa rashladnim sistemom s dva ventilatora. Uz EX, predstavili su i ekskluzivniji LTD model kojeg karakterizira bijeli PCB i rashladni sistem s tri ventilatora (slično kao i Palitov model koji smo testirali prošli mjesec). Ovaj model dolazi isključivo u 2GB verziji brzine memorije 6.0Gbps. Grafičkom je čipu pak brzina podignuta na 1202 MHz, odnosno 1267 MHz u boostu.

Samsung predstavio budućnost Smart TV-a

Datum objave 10.05.2012

Samsung predstavio budućnost Smart TV-a

Samsung Electronics je danas predstavio novu eru zabave postavljanjem televizora u središte kućnog ekosistema i razbijanjem granica između povezanih uređaja. Dal Jae Kim, predsjednik Samsung Electronics Adriatic i Dražen Čučković, Voditelja odjela smeđe tehnike za Samsung Electronics Adriatic, otkrili su budućnost pametnih televizora na konferenciji za medije održanoj danas u Zagrebu, objašnjavajući ulogu televizije u zbližavanju članova obitelji ispred velikog, središnjeg ekrana nakon što ukućani provedu dan odvojeni koristeći zasebne uređaje.

„Televizor je centar naših domova i središnji uređaj koji povezuje našu obitelj na kraju dana. Za Samsung to znači omogućavanje pametnog televizora budućnosti danas – putem novog televizora koji vas prepoznaje i odgovara vam, povezuje vašu obitelj unutar i izvan kuće te nudi nevjerojatne mogućnosti sadržaja personaliziranih prema vašem životnom stilu i potrebama“ rekao je predsjednik SEAD Kim. „Nadalje, kako bi proširili novo TV iskustvo i pružili obitelji buduće tehnologije, Samsung je stvorio mogućnost nadogradnje televizora svake godine – osiguravajući tako najbolje novo TV iskustvo za godine koje dolaze.“

„Razvoj i tehnologija učinili su svoje i danas ne samo da smo miljama daleko od prvog televizora nego smo stigli u budućnost. Samsung pametni televizori, poznatiji kao SmartTV stvaraju jedan potpuno nov i poseban eko sustav i ruše barijere među međusobno povezanim uređajima, izjavio je Dražen Čučković, Voditelja odjela smeđe tehnike za Samsung Electronics Adriatic.

Vizija Samsunga objedinjuje tri pokretačke filozofije za pametniji život: Smart Interaction (Pametna interakcija), Smart Content (Pametan sadržaj) i Smart Evolution (Pametna evolucija), sve s čime će se korisnici susretati na Smart TV tehnologiji.

Povećanjem obujma sadržaja kako bi postao pametniji i dostupniji, ujedno je poboljšana i Samsungova vizija o načinu na koji korisnici koriste svoje televizore. Smart interaction (Pametna interakcija) omogućuje vlasnicima pametnih televizora komunikaciju sa svojim televizorom putem glasovnog upravljanja (Voice Control), upravljanja pokretima (Motion Control) i prepoznavanja lica (Face recognition) – pružajući alternativu upotrebi daljinskog upravljača u situacijama kada on nije poželjan ili prikladan. Zahvaljujući ugrađenoj HD kameri i dvostrukim mikrofonima na vodećoj liniji Samsung pametnih televizora za 2012. godinu, korisnici mogu jednostavno reći „Hi TV“ kako bi uključili glasovno upravljanje (Voice Control), izgovoriti „Web browser“ kako bi pretraživali Internet ili povećavali glasnoću zvuka samo pokazujući rukom. U seriji LED 8000, širok raspon mogućnostipametnih interakcija (Smart Interaction) nadopunjen je sa zadivljujućim post-minimalističkim dizajnom ultra tankog okvira.

 

Glavni cilj Samsung pametnih televizora je povećanje obujma ponude personaliziranih sadržaja kako bi se bolje zadovoljila potreba potrošača. Novi, snažni Samsung dvojezgreni procesor omogućuje korisnicima pristup na više sadržaja odjednom, preko opcije za korištenje i preuzimanje aplikacija dok surfaju internetom ili gledaju televizor čime pružaju korisnicima pravo multitasking iskustvo.

U 2012. godini Samsung dodatno zadovoljava potrebe korisnika omogućujući jednostavan pristup sadržaju s bilo kojeg mjesta na svijetu. Novitet je i unaprijeđena verzija AllShare usluge u „All Share Play“ opciji koja omogućuje prelazak sadržaja s uređaja na uređaj i iz uređaja u „Cloud“, bez obzira gdje se nalazili. AllShare Play omogućuje korisnicima ručno postavljanje sadržaj na „Cloud“ ili direktno povlačenje sadržaja s „Clouda“ na pametni televizor ili mobilni uređaj. AllShare Play opcija će također biti opremljena s ograničenom količinom besplatne online pohrane.

Samsung unaprjeđuje spojeni ekosustav s tri nove potpisne usluge (Signature Services) za Smart TV: Family Story, Fitness i Kids koje omogućuju obiteljima međusobno izmjenjivanje fotografija i poruka, lako usklađivanje vlastitih fitnes ciljeva i aktivnosti, te pomaganje djeci pri sudjelovanju u gledanju edukativnih sadržaja dok se prati svaki njihov napredak.

 

Samsung pametni televizor je „dokaz budućnosti“ za godine koje dolaze. Zahvaljujući svojoj vlastitoj system-on-chip tehnologiji, Samsung je jedina kompanija koja može isporučiti televizor u razvoju, koji omogućuje jednostavno uživanje u prednostima najnovije TV tehnologije iz godine u godinu, bez  potrebe za kupovinom potpuno novog uređaja. Uz jednostavan utor na stražnjoj strani televizora, Samsung Evolution Kit oživit će najnoviju TV tehnologiju.

Asus N serija prijenosnika

Datum objave 11.05.2012

Asus N serija prijenosnika

Asus je predstavio pomlađenu N seriju prijenosnika za 2012. godinu. Tri su modela imenovana na način da sadrže veličinu dijagonale u imenu – N46, N56 i N76. Sve karakterizira ASUS DNA dizajn, SonicMaster Premium zvuk, ekrani do full HD 1080p rezolucije, Super Hybrid Engine II tehnologija (instant on resume u dvije sekunde) a pokreće ih treća generacija Intel Core procesora poznata pod kodnim imenom Ivy Bridge. Matične su ploče napravljene oko Intelovog HM76 čipseta a grafičke su opcije GeForce GT 630M i 650M sa 2GB DDR3 video memorije. Memorijski podsustav je DDR3 tipa s mogućnošću ugradnje do 16GB memorije.

Opcije za diskovni posustav su šarolike – od SATA 3Gb/s tvrdih diskova kapaciteta 1TB/750GB/500GB (5400rpm), preko
SATA 3Gb/s diskova kapaciteta 750GB/500GB (7200rpm) te
Solid state hybrid diskova kapaciteta 750GB/500GB (7200rpm), a moguće su i dual hard drives opcije s maksimalnim kapacitetom od 2TB u N76 modelu. Ekrani su 14” 16:9 HD EWV LED-backlit,
15.6" 16:9 HD/full HD EWV LED-backlit i
17.3" 16:9 HD+/full HD EWV LED-backlit a operativni sistemi su Windows 7 Ultimate/Professional/Home Premium/Home Basic.

Nvidia GTX670

Datum objave 11.05.2012

Nvidia GTX670

Nividia i njeni mnogobrojni partneri su jučer predstavili novu prinovu u high end segment grafilkih kartica – model GTX670. Donosimo pregled nekoliko modela, a moramo reći i kako nam je u lab pristigla Asus GTX670 DirectCU II kartica koju testiramo i čiji će te review moći uskoro pročitati. Za sada ćemo samo reći da je vrlo brza, tiha i da se pošteno zaprijetila HD7970 karticama. I dok referentni model radi na 915MHz i 980 u boostu, DCU II TOP radi na 1058MHz i do 1137MHz u boostu. GTX680 kartica inače donosi 1344 CUDA jezgre, 256 bitno memorijsko sučelje i 2GB GDDR5 memorije koja radi na brzini od 6.008MHz. Asusica donosi poznato i efikasno Direct CU II hlađenje i 8 fazni VRM sa DIGI+ kontrolerom.

Club3D i EVGA su predstavili modele koji imaju referentni dizajn i hlađenje. Obja kartice rade na refrerentnim taktovima, imaju TDP od 180W i podržavaju 3-way SLI, CUDA, DX 11.1, OpenGL 4.2 i OpenCL 1.2 tehnologije. Referentni modeli zauzumaju dva slota a dimenzije su im 242 x 52 x 34 mm (D x Š x V).

Gigabyte i Palit su baš kao i Asus predstavili i kartice vlastitog dizajna. Svima je ipak zajednički aluminijski back plate koji je i na Nvidijinom referentnom dizajnu. Gigabyte donosi Windforce Triangle Cool hladnjak za kojeg tvrde da je oko 36% učinkovitiji od refrentnog pri tvornički podignutom taktu od 980MHz do 1058 u boostu. Palit s druge strane donosi Jetstream hlađenje za koje tvrde da je 7°C hladnije i 3dB tiše od refrentnog hlađenja, uz 12% podignuti takt procesora.

AMD Trinity

Datum objave 15.05.2012

AMD Trinity

AMD danas predstavlja nasljednika Llano arhitekture namijenjene desktop i mobilnim uređajima, kodnog imena Trinity. Druga je to generacija AMD-ovih APU-a A serije. Mobilna Llano A serija (Sabine), je predstavljena prije nešto manje od godinu dana čemu smo i sami bili svjedoci, a mjesec dana nakon nje svjetlo je dana ugledala i Lynx desktop verzija. Danas, AMD lansira drugu generaciju koja je unaprijeđena po pitanju uvođenja dvo kanalnog DDR3 memorijskog kontrolera, AMD HD Media Acceleratora
(UVD, AMD Accelerated
Video Converter), zatim ujednjenog sjevernog mosta (Unified Notrhbridge), GPU-a iz Northern Islands serije, CPU dijela s do četiri Piledriver jezgre s 2MB L2 memorije (druga generacija Bulldozer jezgre), HDMI, DisplayPort 1.2 i
DVI kontrolerima te PCI Express I/O sa
24 stazice. Površina jezgre APU-a je sa 228 kvadratnih milimetara rasla na 246, dok je broj tranzistora povećan sa 1.178 na 1.303 milijarde. Llano je dolazio u 35–45/65–100W TDP izvedbama, dok Trinity dolazi u 17–35/65–100W TDP izvedbama.

Novi su procesori namijenjeni ultra tankim prijenosnicma, AIO i SFF desktopima te prijenosnicima tradicionalnih veličina. AMD je nove procesore razvio za brobu sa suparničkim Ivy Bridge modelima, a glavna im je prednost snažnija integrirana grafika. AMD navodi kako novi APU-i donose 29% poboljšanja u CPU snazi, čak 56% poboljšanja u GPU snazi i do 12 sati trajanja baterije kod APU-a sa 17W TDP-om. Ekosistem proizvođača napravio je više od 100 aplikacija i igara koje su ubrzane AMD APU-ovima, a ova druga generacija donosi napredniju podršku za video u Google Chrome, Firefox i Internet Explorer 9 pretraživačima (AMD Steady Video). Nedavno optimizirane aplikacije za rad s A serijom uključuju i Adobe Photoshop CS6, WinZip 16.5 i VLC Media Player, a tu je i puna podrška za Windows 8 operativni sistem. Detalje o mobilnoj platformi i podršci za dual graphics konfiguracije možeze vidjeti na slikama iznad, dok će desktop sistemi i zasebne komponente će biti dostupne kasnije tijekom ove godine.

70%  računalnih korisnika u Hrvatskoj nabavlja piratski softver

Datum objave 15.05.2012

70% računalnih korisnika u Hrvatskoj nabavlja piratski softver

70% računalnih korisnika u Hrvatskoj priznaje da je nabavljalo piratski softver, objavio je danas Business Software Alliance (BSA) u Globalnoj godišnjoj studiji o softverskom piratstvu za 2011. Neki korisnici kažu da piratiziraju cijelo vrijeme ili uglavnom, drugi da to čine povremeno ili rijetko. Rezultat ovakvog ponašanja je stopa softverskog piratstva od 53% u Hrvatskoj prošle godine – što znači da je svaki drugi računalni program koji je instaliran u prošloj godini bio nelicenciran. Komercijalna vrijednost piratstva u 2011. iznosi 380 milijuna kuna. 39 posto korisnika anketiranih u studiji se izjašnjava da softver nelegalno nabavlja "cijelo vrijeme", "uglavnom" ili "povremeno", dok 31 posto korisnika kaže da to čini "rijetko". Studija također otkriva da su korisnici koji priznaju softversko piratstvo najčešće muškog spola te dobi od 35 do 44 godine (27 posto).

Globalno, studija otkriva da stope piratstva na tržištima u razvoju znatno premašuju one na razvijenim tržištima – 68% u odnosu na 24%, u prosjeku – a tržišta u razvoju čine veliku većinu udjela u globalnom rastu komercijalne vrijednosti nelicenciranog softvera. Ovaj podatak pojašnjava tržišnu dinamiku globalne stope softverskog piratstva, koja u 2011. ostaje na 42 postotna poena, dok konstantno širenje tržišta u zemljama u razvoju podiže komercijalnu vrijednost nelicenciranog softvera na 339 milijarda kuna.

Ostali zaključci ovogodišnje Globalne BSA studije o softverskom piratstvu uključuju:

  • Globalno, mlade osobe muškog spola najčešći su softverski pirati – vjerojatnost da dolaze iz zemalja u razvoju no iz onih razvijenih više je no dvostruko veća (38% u odnosu na 15%)
  • Donositelji poslovnih odluka priznaju da piratiziraju softver češće od ostalih korisnika – vjerojatnost da će nabaviti softver za jedno računalo i instalirati ga na ostala računala u uredu više je no dvostruko veća no kod ostalih korisnika
  • Globalno, podrška pravima i zaštiti intelektualnog vlasništva u teoriji je jaka, no problematičan je nedostatak inicijative kako bi se navike softverskih pirata promijenile i u praksi. Svega 20% učestalih pirata na razvijenim tržištima – i 15% na tržištima u razvoju – kaže da je rizik da će biti uhvaćeni dovoljan razlog da ne piratiziraju.
  • Komercijalna vrijednost nelicenciranog softvera u regiji Srednje i Istočne Europe iznosi ukupno 32,6 milijarde kuna. Globalno, vrijednost nelicenciranog softvera narasla je na rekordnih 340 milijardi kuna
  • Od ukupno 24 zemlje regije Srednje i Istočne Europe (CEE), Hrvatska ima 6. najnižu stopu piratstva; međutim, uspoređujemo li rezultat u okviru zemalja EU – kojima ćemo se pridružiti 2013. godine – Hrvatska ima 8. najvišu stopu
  • Iako je hrvatska stopa softverskog piratstva u padu, vrijednost piratskog softvera je u rastu – gubici u 2011. godini iznose 380 milijuna kuna (porast sa 70 milijuna američkih dolara u 2010. na 74 milijuna u 2011.)

Forum

Objavljeno prije 12 minuta

windows 10 za stare laptope

Objavljeno prije 14 minuta

Mining Svaštara - BEZ TROLANJA!

Objavljeno prije 21 minuta

P: Sony WH-1000XM3

Objavljeno prije 22 minute

A1 - ex Vip homebox turbo

Objavljeno prije 26 minuta

P: Računala Ryzen 7 3700X / i5 10600K / i7 11700K, novo, garancija

Članci

Brzi test - ID-Cooling Frostflow X 120, 240, 360 & Auraflow X 240

Brzi test - ID-Cooling Frostflow X 120, 240, 360 & Auraflow X 240

Iz shopa Futura IT su nam na test poslali četiri komada AIO vodenih hlađenja kineskog proizvođača ID-Cooling. Riječ je o tri modela iz Frostflow X linije proizvoda - 120, 240 i 360, te jednom modelu iz Auraflow X linije - 240. Svi su AIO hl... Pročitaj više

ASRock Z590 Extreme recenzija

ASRock Z590 Extreme recenzija

I premda s još uvijek nismo dokopali procesora 11. Core generacije, nastavljamo s testovima i predstavljanjem Z590 ploča. Ovaj put je na redu ASRockova Z590 Extreme koja spada u viši segment njihove ponude. Ploča je opremljena sa solidnom n... Pročitaj više

Arctic BioniX P120 A-RGB Bundle recenzija

Arctic BioniX P120 A-RGB Bundle recenzija

Arctic je početkom godine na tržište izbacio nove 120-milimetarske BioniX P120 A-RGB ventilatore koji se mogu nabaviti pojedinačno, ali i ovako u Bundle izdanju po tri komada. Uz ventilatore dolazi još i A-RGB kontroler s daljinskim upravlj... Pročitaj više

ASUS ROG Gladius III recenzija

ASUS ROG Gladius III recenzija

U lab nam je sletio najnoviji ROG Gladius III miš iz Asusa. Treća je ovo generacija dobro poznatih igraćih miševa koja donosi brojne novosti, koje uključuju i novi optički senzor. Gladius III je estetski nadograđen, težak je samo 79 grama,... Pročitaj više

Prvi pogled - ASUS TUF Gaming Z590-Plus WiFi

Prvi pogled - ASUS TUF Gaming Z590-Plus WiFi

Svi su proizvođači matičnih ploča osvježili svoje serije za novu 11. generaciju Intelovih Core procesora koja je ovih dana ugledala svjetlo tržišta. Nažalost, recenzije nisu povoljne, i tek je jedan procesor pobudio koliko toliko interesa -... Pročitaj više

Svi članci