Novosti - Svibanj 2013.

Haswell integrirana grafika

Datum objave 02.05.2013

Haswell integrirana grafika

Intel je prije službenog launcha skinuo zabranu objavljivanja pojedinosti o integriranoj grafici u Haswell procesorima. Četvrta generacija Core procesora upravo najznačajnije promjene donosi kod grafike. Intel navodi kako je povećanje performansi u odnosu na raniju generaciju vrlo visoko, skoro 20 puta. Novosti uključuju integriranu on-package EDRAM memoriju, tu je i DX11.1 te OpenGL podrška, zatim poboljšana QuickSync Video tehnologija, OpenCL 1.2 podrška, podrška za Colalge Display (2 ekrana), poboljšana 4K x 2K podrška, DisplayPort 1.2 i brzo JPEG dekodiranje te brže MPEG enkodiranje. Sa strane procesora namijenjenih ultrabookovima, rezultat u 3D Marku 11 i7-4650U (15W TDP), ima 50% više performanse, a i7-4558U (28W) ima 100% više performanse od i7-3687U procesora. U istom je benchmarku zabilježen 250% bolji rezultat sa i7-4950HQ (47W), u odnosu na i7-3840QM (45W). Sa desktop strane, i7-4770R (65W TDP) ima tri puta više performanse od i7-3770K u 3DMarku 11, dok je i7-4770K (84W) 1.75x brži.

Intel predstavio novu mikroarhitekturu Silvermont

Datum objave 08.05.2013

Intel predstavio novu mikroarhitekturu Silvermont

Intel Corporation je jučer predstavio svoju novu mikroarhitekturu Silvermont niske potrošnje energije i visokih performansi.
Tehnologija je izrazito usmjerena na ispunjavanje potreba za niskom potrošnjom energije u tržišnim segmentima koji se protežu od pametnih telefona do podatkovnih centara. Silvermont će biti temelj niza inovativnih proizvoda koji će se na tržištu početi pojavljivati kasnije ove godine, a proizvodit će se pomoću Intelova vrhunskog 22-nanometarskog Tri-Gate SoC proizvodnog procesa, koji nudi znatna povećanja performansi i veću energetsku učinkovitost.

"Silvermont je velik korak naprijed: to je potpuno nov tehnološki temelj namijenjen budućnosti, koji će svoju primjenu pronaći u brojnim proizvodima i tržišnim segmentima", izjavio je Dadi Perlmutter, Intelov potpredsjednik i direktor za proizvode. "Prve probe naših 22-nanometarskih sustava na čipu, uključujući ‘Bay Trail’ i ‘Avoton’, već donose pozitivne komentare klijenata. Planiramo ubrzati buduće generacije te mikroarhitekture niske potrošnje energije u godišnjim ciklusima."

Silvermont mikroarhitektura projektirana je i suoptimizirana Intelovim 22-nanometarskim SoC procesom u kojem se koriste revolucionarni 3D Tri-gate tranzistori. Iskorištavanjem te vrhunske tehnologije Intel nudi znatno povećanje performansi i poboljšanu energetsku učinkovitost.
Ostale važne značajke mikroarhitekture Silvermont obuhvaćaju sljedeće:

  • novi izvanslijedni izvršni mehanizam omogućuje najbolje jednonitne performanse u klasi1
  • nova višejezgrena i objedinjena arhitektura skalabilna do osam jezgri koja omogućuje veće performanse, a time i veću propusnost, manju latenciju i učinkovitiju izvanslijednu podršku za uravnoteženiji i responzivniji sustav
  • nove IA instrukcije i tehnologije koje donose poboljšane performanse, virtualizaciju i upravljanje sigurnošću radi omogućivanja podrške za širok raspon proizvoda. Te se instrukcije temelje na Intelovoj postojećoj podršci za 64-bitnu arhitekturu i širokoj paleti proizvoda na koje je instalirana IA programska oprema.
  • poboljšane mogućnosti upravljanja energijom, uključujući novu inteligentnu tehnologiju povećanja performansi na zahtjev, C-stanja s niskom potrošnjom energije i širi dinamički raspon rada kojim se iskorištavaju Intelovi 3D tranzistori. Tehnologija Intel® Burst Technology 2.0 podržava jednojezgrene i višejezgrene sustave te nudi veću responzivnost skaliranu za energetsku učinkovitost.

Silvermont će biti temelj za brojne 22-nanometarske proizvode koji se na tržištu očekuju kasnije ove godine. Poboljšanja mjerena performansama po vatu koja donosi nova arhitektura omogućit će znatne razlike u performansama i responzivnosti na računalnim uređajima utemeljenima na tim proizvodima.
Intelov četverojezgreni sustav na čipu "Bay Trail" na tržište bi trebao izaći u tablet-računalima tijekom blagdanske sezone 2013. godine, a više će no udvostručiti računalne performanse trenutne Intelove ponude tablet-računala. Zahvaljujući fleksibilnosti Silvermonta, varijante platforme "Bay Trail" koristit će se i u drugim tržišnim segmentima, primjerice onima prijenosnih i stolnih računala osnovne razine u inovativnim dizajnima.
Intelova platforma "Merrifield" trebala bi se početi isporučivati klijentima do kraja godine. Omogućit će bolje performanse i trajanje baterije u odnosu na proizvode trenutne generacije te će podržavati servise koji prepoznaju okruženje i osobne servise, ultrabrzo povezivanje radi prijenosa web-sadržaja strujanjem te bolju zaštitu podataka, uređaja i privatnosti.

Intelova platforma "Avoton" omogućit će vrhunsku energetsku učinkovitost i performanse po vatu za mikroposlužitelje, pohranu i rasprostiruća radna opterećenja u podatkovnim centrima. "Avoton" je Intelov sustav na čipu Intel Atom druge generacije, koji nudi potpune poslužiteljske mogućnosti potrebne klijentima, uključujući podršku za 64-bitne sustave, integrirano objedinjeno računalstvo, ispravljanje šifri pogrešaka, Intelove virtualizacijske tehnologije i kompatibilnost programske opreme. "Rangeley" je namijenjen mrežnoj i komunikacijskoj infrastrukturi, osobito usmjerivačima, preklopnicima i sigurnosnim uređajima osnovne i srednje kategorije. Oba proizvoda na tržište bi trebala izaći u drugoj polovici godine.

Intel istodobno nudi vodeća poboljšanja svoje 22-nanometarske mikroarhitekture nove generacije Haswell za procesore Intel Core, a u cilju omogućivanja cjelovitih računalnih performansi uz manju potrošnju energije u inovativnim "2 u 1" dizajnima te drugim mobilnim uređajima koji će postati dostupni kasnije tijekom godine.Intel planira i osvježiti svoju liniju procesora Intel Xeon na svim razinama podatkovnih centara u kojima se koristi 22-nanometarska tehnologija te ponuditi bolje performanse po vatu i druge značajke.

AMD povećava kvalitetu  i performanse  unaprijeđenih sposobnosti Photoshop CC i Adobe Premiere Pro  CC alata

Datum objave 08.05.2013

AMD povećava kvalitetu i performanse unaprijeđenih sposobnosti Photoshop CC i Adobe Premiere Pro CC alata

AMD je na Adobe MAX kreativnoj konferenciji predstavio nove i unaprijeđene sposobnosti Adobe Photoshop CC i Adobe Premiere Pro CC alata. Predstavljanje u potpunosti nove Smart Sharpen funkcionalnosti i nedavno osviježenih Blur Gallery i Liquify efekata učvršćuje suradnju AMD-a i Adobe-a u pružanju kvalitetnih performansi svim kreativnim profesionalcima zahvaljujući AMD-ovom liderstvu u računalnoj i grafičkoj obradi slika, videa i zvuka putem multiplatformskih otvorenih standarda poput OpenCL i OpenGL-a.

 “AMD i Adobe su zajednički radili na pružanju moćnih rješenja koja kreativnim profesionalcima omogućavaju ubrzavanje radne dinamike i povećanje protoka, što dovodi do povećanja produktivnosti i kreativnosti, te potpune realizacije njihovih vizija,” kaže Neal Robison, viši direktor softverske alijanse u AMD-u. “AMD-ovi APU-ovi i grafika upareni sa Adobe Photoshop CC i Adobe Premiere Pro CC alatima pomiču granice onoga što je moguće i umjetnicima gotovo svih talenata i disciplina olakšavaju realizaciju njihovih vizija u stvarnost.

Gigabyte nudi 3 godine garancije za matične  ploče i grafičke kartice prodane u Hrvatskoj

Datum objave 08.05.2013

Gigabyte nudi 3 godine garancije za matične ploče i grafičke kartice prodane u Hrvatskoj

Gigabyte je ponosan na proizvodnju kvalitetnih proizvoda koji nadilaze očekivanja korisnika u odnosu na njihovu cijenu i počevši od 1.5.2013 u Hrvatskoj nudi tri godine garancije za matične ploče i grafičke kartice.

Izjava za javnost:

"Ideja iza slogana "Upgrade Your Life" prenosi našu osnovnu viziju u pogledu inovacija i inspiracije. Mi i dalje ostajemo korak ispred potreba potrošača, osiguravajući predivno potrošačko iskustvo s proizvodima koja isporučuju performanse, pouzdanost, vrhunsko proizvodno umijeće, kao i jednostavnost u korištenju. Naša inovativna dizajnerska rješenja i ekskluzivni patenti su doveli do mnogih rekorda i povećali sjajnu reputaciju u javnosti, uključujući Ultra Durable 5 tehnologiju, Thunderbolt matične ploče sa dva porta, WINDFORCE 5X SOC grafičke kartice, 2X više bakra u PCB-u, dizajn naponske jedinice sa 24 faze, 3D BIOS, itd.

S ciljem ponude profesionalne i cijenjene usluge, Gigabyte je izgradio kompletnu servisnu mrežu sa stotinama korisničkih servisnih centara, maksimizirajući zadovoljstvo potrošača širom svijeta. Isporuka potrošačkih iskustava je transformirana u opipljivu i razumljivu brigu o potrošačima s online tehničkom podrškom i odgovarajućim jamstvenim rokovima. Mi smo okrenuti ka potrošačima od samog početka razvijanja proizvoda, pa sve do samog kraja vrijednosnog lanca. Da bi se postiglo maksimalno zadovoljstvo potrošača, mi ne samo da isporučujemo proizvode najbolje kvalitete, već nudimo, bilo kada – bilo gdje, pristup uslugama i stvaramo novu vezu s potrošačima bliskom, brzom i odgovornom službom."

Blagi rast hrvatskog  ERP tržišta u 2012. godini

Datum objave 09.05.2013

Blagi rast hrvatskog ERP tržišta u 2012. godini

Hrvatsko tržište ERP aplikacija iskazalo je neznatan rast od 2,3 posto u 2012. godini te ostvarilo vrijednost od 212,11 milijuna kuna.  Izraženo u američkim dolarima, potrošnja na kupnju licenci i pripadajućeg održavanja iznosila je 36,17 milijuna USD. Prema nedavno završenom istraživanju analitičke kuće IDC Adriatics, očekuje se prosječna petogodišnja stopa rasta (CAGR) od 4,6% te približna vrijednost  ERP tržišta od 266 milijuna kuna u 2017. godini.

"U 2013. godini ne očekuju se neki bitni strukturni poremećaji niti značajna odstupanja vrijednosti tržišta u odnosu na proteklu godinu ", izjavio je Ivan Juras, analitičar IDC Adriatics-a. "Novi modeli poput cloud isporuka i naprednih mobilnih rješenja svakako će predstavljati značajan dio poslovne strategije vodećih ERP ponuđača. S druge strane, u nedostatku većih projekata redovno održavanje postojećih softverskih instalacija vendorima predstavlja čak 70% ukupnih ERP prihoda.

SAP je zadržao vodeću poziciju na hrvatskom ERP tržištu u 2012. godini. Microsoft se nalazi na drugom mjestu, a slijede domaće tvrtke IN2, PIS i Omega Software.  Ukupan prihod od licenci i održavanja pet vodećih proizvođača predstavlja više od pola kompletnog domaćeg tržišta ERP aplikacija u prošloj godini. Upravljanje korporativnim resursima (ERM) ostalo je najpopularnije područje ERP-a u 2012., sa blizu 65 posto tržišnog udjela. Upravljanje lancem nabave (SCM) zauzelo je drugo mjesto s oko 14 posto tržišta, dok su operacioni i proizvodni moduli (OMA) zasjeli na treće mjesto s udjelom od 10ak posto.

Sektor maloprodaje ostao je vodeći potrošač na ERP licence i održavanje prema tržišnim vertikalama u prošloj godini, s udjelom od 22 posto. Veleprodaja je zauzela drugu poziciju s udjelom od 10 posto. Procesna proizvodnja na trećem mjestu sudjelovala je s nešto manje od 9 posto na domaćem tržištu aplikacija.

AMD je predstavio radnu memoriju namijenjenu igračima

Datum objave 09.05.2013

AMD je predstavio radnu memoriju namijenjenu igračima

AMD je danas lansirao Radeon RG2133 Gamer Series Memory RAM module koji su namijenjeni igračima, te Radeon RAMDisk 4.1. RG2133 je jedina memorija na tržištu koja nudi XMP i AMP memorijske profile u jednom pakiranju, što omogućava lako overclockiranje na obje platforme. RG2133 memorija se isporučuje s besplatnim Radeon RAMDiskom od 64GB, koji sadrži unaprijeđene funkcionalnosti za učitavanje i snimanje. Uparena s AMD A10 serijom APU-a, RG2133 unaprijeđuje broj sličica u sekundi (FPS) čak i do 22% u nekim slučajevima, zbog visoke brzine na kojoj radi. Gamer Series Memory je dio AMD-ove Unified Gaming Strategy inicijative, a sastavljena je od komponenti visokih performansi u suradnji s Dataram kompanijom.

Nagradno  natjecanje: „Webfestival 2013“

Datum objave 10.05.2013

Nagradno natjecanje: „Webfestival 2013“

Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet pokrenula je novo, četrnaesto po redunagradno natjecanje autora web sadržaja – Webfestival 2013, kojemu je cilj promovirati kvalitetne web sadržaje, kao i pružiti priliku autorima koji objavljuju sadržaje na webu da prezentiraju svoja postignuća. Svake godine natjecanje Webfestival se bavi jednom od aktualnih tema u svijetu informacijskih i komunikacijskih tehnologija. Ove godine tema Webfestivala su mobilne web stranice namijenjene mobilnim korisnicima koji svakodnevno pretražuju mobilni Internet u potrazi za informacijama na brz i jednostavan način.

Cilj ovogodišnjeg natjecanja je potaknuti autore (developere) da prilagode web stranice mobilnim uređajima te na taj način odgovore na potrebe modernih mobilnih korisnika te istaknuti nagrađene mobilne web stranice kao primjere dobre prakse.
Prijave na natjecanje su otvorene, a svi zainteresirani se mogu prijaviti putem prijavnice dostupne na CARNet stranicama, prijava do 30. rujna 2013. godine kada će Ocjenjivački sud započeti s ocjenjivanjem pristiglih prijava.
Webfestival se održava kao posebno događanje CARNetove korisničke konferencije CUC 2013, koja se ove godine održava u Zagrebu od 20. – 22. prosinca 2013. g. u Hotelu Antunović, a u okviru koje će biti dodijeljene nagrade pobjednicima natjecanja.

Hacking Night 2013

Datum objave 13.05.2013

Hacking Night 2013

S petka na subotu navečer održalo se drugo po redu natjecanje etičkih hakera, Hacking Night 2013, koje je trajalo do sitnih jutarnjih sati. Natjecanje je okupilo zainteresirane mlade informatičke stručnjake i studente koji su kroz timsko nadmetanje predstavili problematiku zaštite informacijskih sustava od neovlaštenog pristupa i hakerskih napada. Hacking Night 2013 natjecanje održava se drugu godinu za redom i sastavni je dio inicijative Nacionalnog ICT tjedna, a organiziraju ga tvrtke Perpetuum Mobile i Infigo IS u suradnji s Algebrom, Visokom školom  za primijenjeno računarstvo.

Na natjecanju Hacking Night 2013 sudjelovalo je ukupno 7 timova pod nazivima Hipsterz, Maniac’s teaM, Tasteless, Horny Priests, Hack Attack, Victourious Secret i Squidling Bros. Timovi su tijekom večeri odmjerili svoje snage i znanja o ranjivostima informacijskih sustava i općenito informacijskoj sigurnosti. Svaki od timova bio je sastavljen od 3 člana i pred njima se našlo pet zanimljivih i izazovnih zadataka s područje informacijske sigurnosti. Natjecanje je završilo izjednačenim brojem bodova između timova Squdling Bros i Tasteless, koji su se za pobjedničko mjesto morali dodatno izboriti. Konačnu pobjedu je odnio tim Squidling Bros.

Canon razvio novi Picture Style za EOS fotoaparate

Datum objave 15.05.2013

Canon razvio novi Picture Style za EOS fotoaparate

Canon je izdao novi ugrađeni skup unaprijed definiranih postavki Picture Style za svoju liniju DSLR fotoaparata EOS. Novi Picture Style, pod nazivom Video Camera X–series-look, stvoren je na temelju povratnih informacija prikupljenih izravno od videoentuzijasta, a korisnicima omogućuje snimanje materijala pomoću funkcije EOS Movie uz slabiji kontrast, što olakšava gradaciju boja u postprodukciji.

Slično kao i funkcije dostupne u Canonovim kamerama iz serije X, novi Picture Style tijekom snimanja smanjuje zasićenost boje i kontrast. Zbog toga je idealan za videosnimatelje koji u postprodukciji uređuju gradaciju na snimkama, osobito ako se snimke dopunjuju postojećim materijalima snimljenima modelima iz Canonove serije X ili pak ako autori žele u trenu postići posebnu atmosferičnost Full HD videozapisa. Uz to, novi Picture Style moguće je primijeniti i na fotografije snimljene u RAW ili JPEG formatu. Novi Picture Style moguće je preuzeti s Canonovih stranica.

ASUS otkriva kompletnu ponudu Z87 matičnih ploča

Datum objave 16.05.2013

ASUS otkriva kompletnu ponudu Z87 matičnih ploča

ASUS je danas predstavio kompletan opus matičnih ploča izgrađenih na osnovi Intel Z87 čipseta više klase, za 4. generaciju Intel Core procesora. Nove matične ploče imaju ekskluzivne tehnologije iz standardnih ASUS, ali i Republic of Gamers (ROG), The UltimateForce (TUF), i WS (workstation) serija koje pružaju najbolje za korisnika u kontekstu performansi, stabilnosti i opcija za nadogradnju, a sve to kako bi se najbolje iskoristio potencijal procesora.

“ASUS ima najbolju ekspertizu za istraživanje i razvoj i, kao i uvijek, mi smo uvjereni da s novim matičnim pločama krajnji korisnik dobiva najbolju kvalitetu. U svaki model smo uključili ekskluzivnu opremu koju su mediji hvalili i, sa ponosom možemo reći da smo napravili najsveobuhvatniju ponudu Z87 ploča za sam start, koje će sve biti istovremeno dostupne”, komentirao je Jackie Hsu, Corporate Vice Presidenti General Manager of Worldwide Sales, ASUS Open Platform Business Group.

ASUS matične ploče dolaze s novom, premium, shemom boja u kombinaciji sa zlatnom, što simbolizira inzistiranje kompanije na najvišim standardima kada su u pitanju inovacije, performanse i pouzdanost. Ovako široka ponuda obuhvaća najrazličitije grupe korisnika, predvođena sa Z87-DELUXE, modelom visoke klase, koji donosi najviše funkcija i naprednih konekcija. Z87-A cilja na klasičnije konfiguracije dok, istovremeno, zadržava ekskluzivne ASUS funkcije i u potpunosti podržava performanse Z87 procesora. Dodatno, modeli pozicionirani između ova dva spomenuta su Z87-PRO iZ87-PLUS. Z87I-DELUXE donosi Z87 tehnologiju na mini-ITX, dok Z87 WS ispunjava zahtjeve “workstation” aplikacija, uključujući profesionalni dizajn i kreiranje sadržaja.

ROG je ponudio potpuno novu MAXIMUS VI HERO matičnu ploču koja je napravljena po mjeri ekstremnih igrača koji žele iskusiti svijetski poznati ROG brand po nešto povoljnijoj cijeni. Uz nju stiže i MAXIMUS VI GENE micro-ATX igračka matična ploča, a obje ploče donose SupremeFX audio koji parira diskretnim zvučnim karticama do 115dB SNR, kako u snazi tako i u čistoći zvuka, kao i Sonic Radar, koji na samom ekranu prikazuje lokaciju i smjer izvora zvuka u igri što značajno doprinosi boljem uspehu u natjecateljskom igranju. Uz to, MAXIMUS VI GENE se isporučuje sa mPCIeCombo II i donosi više mrežnih opcija kao i više opcija za transfer podataka a podržava i novi NGFF SSD standard povezivanja.

Vodeći model, MAXIMUS VI EXTREME, donosi ROG tradiciju postavljanja svjetskih rekorda za Z87 procesore. U maloprodaju će doći u kompletu sa OC Panelom, konzolom za overclocking i monitoring sistema u realnom vremenu, koja se može smjestiti u ležište od 5.25” ili se može koristiti eksterno. Kada se postavi izvan kućišta, OC Panel pruža više opcija za overclocking u Extreme modu. MAXIMUS VI EXTREME podržava i brzu DDR3 memoriju brzine preko 3GHz.

TUF SABERTOOTH Z87 matična ploča je predstavljena zajedno sa GRYPHON Z87, prvom micro-ATX TUF matičnom pločom. Obje imaju rigorozno testirano TUF hlađenje i otporne su čak i na najzahtjevnije uvjete korištenja. U proizvodnji TUF matičnih ploča koriste se visoko izdržljive komponente, kao što su japanski 10K BlackMetallic kondenzatori, koji 20% bolje podnose ekstremne temperature i imaju pet puta duži životni vijek od standardnih kondenzatora.

Članci

Brzi test - ID-Cooling Frostflow X 120, 240, 360 & Auraflow X 240

Brzi test - ID-Cooling Frostflow X 120, 240, 360 & Auraflow X 240

Iz shopa Futura IT su nam na test poslali četiri komada AIO vodenih hlađenja kineskog proizvođača ID-Cooling. Riječ je o tri modela iz Frostflow X linije proizvoda - 120, 240 i 360, te jednom modelu iz Auraflow X linije - 240. Svi su AIO hl... Pročitaj više

ASRock Z590 Extreme recenzija

ASRock Z590 Extreme recenzija

I premda s još uvijek nismo dokopali procesora 11. Core generacije, nastavljamo s testovima i predstavljanjem Z590 ploča. Ovaj put je na redu ASRockova Z590 Extreme koja spada u viši segment njihove ponude. Ploča je opremljena sa solidnom n... Pročitaj više

Arctic BioniX P120 A-RGB Bundle recenzija

Arctic BioniX P120 A-RGB Bundle recenzija

Arctic je početkom godine na tržište izbacio nove 120-milimetarske BioniX P120 A-RGB ventilatore koji se mogu nabaviti pojedinačno, ali i ovako u Bundle izdanju po tri komada. Uz ventilatore dolazi još i A-RGB kontroler s daljinskim upravlj... Pročitaj više

Prvi pogled - ASUS TUF Gaming Z590-Plus WiFi

Prvi pogled - ASUS TUF Gaming Z590-Plus WiFi

Svi su proizvođači matičnih ploča osvježili svoje serije za novu 11. generaciju Intelovih Core procesora koja je ovih dana ugledala svjetlo tržišta. Nažalost, recenzije nisu povoljne, i tek je jedan procesor pobudio koliko toliko interesa -... Pročitaj više

Gigabyte Aorus 15G KC recenzija

Gigabyte Aorus 15G KC recenzija

Kada je Nvidia početkom ove godine na CES-u najavila nove mobilne kartice iz RTX 3000 serije, nismo ni sanjali da ćemo ovako brzo testirati prijenosnik u kojem je jedna od njih. Zahvaljujući Gigabyteu, njihov se gamerski Aorus 15G prijenosn... Pročitaj više

Svi članci